Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Hammaslääkärin instrumentteja laitetaan järjestetään.

Kiireellisessä hammashoidossa tapahtuu muutos Pirkanmaalla: illalla, viikonloppuna ja arkipyhänä pitää nyt soittaa eri numeroon kuin ennen

Hammaslääkäripäivystys on TAYSin Acutan yhteydessä. Arkipäivisin kiireellistä hoitoa tarvitsevat potilaat hoidetaan kuitenkin kotipaikkakunnan hammashoitolassa.

tandläkare petar med verktyg i munnen på ung patient.

Lasten hampaiden oikomishoitoon pääseminen vaikeutuu Kainuussa, apulaisylihammaslääkäri myöntää muutoksesta seuraavan väliinputoajia

Oikomishoidot julkisessa terveydenhuollossa keskittyvät jatkossa vaikeampien purentavirheiden hoitoon. Lievempien purentavirheiden hoitoon voi halutessaan hakeutua yksityiselle puolelle.

Lumileopardinaaraan vointia seurattiin tarkasti koko operaation ajan Takalan eläinklinikalla.

Lumileopardin juurihoito hammaslääkärillä on niin harvinainen operaatio, että se jännitti eläinpuiston kokenutta intendenttiäkin

Jopa 2,5-metrisen lumileopardin hammaslääkärikäynti on jännittävä kaikille osallisille. Nurmossa eläinklinikan apuna Juman suuta hoitivat myös Seinäjoen keskussairaalan suupolin ammattilaiset.

Vanhemman mieshenkilön hampaita hoidetaan.

Soite on onnistunut kuromaan kiinni hammashoidon venähtäneitä hoitojonoja

Tällä hetkellä jonot hammashoitoon Soiten alueella ovat keskimäärin neljä kuukautta. Vuosi sitten jonot olivat noin kuusi kuukautta.

Hammaslääkärin työkaluja työtasolla.

Suurin osa yksityisen sairaanhoidon Kela-korvauksista poistui – Pohjois-Pohjanmaalle korvauksia toissa vuonna yli neljä miljoonaa euroa

Kela ei pääsääntöisesti korvaa enää esimerkiksi lääkärin toimenpiteitä ja laboratoriotutkimuksia yksityisellä. Muutos vaikuttaa myös matkojen korvaamiseen.

Vanhuksen suuta hoidetaan hammaslääkärissä.

Kaskislaisten suun terveydenhuolto siirtyy Närpiöön

Kaskislaisten suun terveydenhuolto on henkilöstöpulan vuoksi järjestetty tilapäisjärjestelyin keväästä 2021 lähtien. Asiakkaita on ohjattu sekä Kristiinankaupunkiin että Närpiöön.

Hammaslääkäri näyttää potilaalle peilin kautta miten hampaiden välit tulisi puhdistaa.

Rovaniemen kaupunki sai taas pyyhkeitä avilta – tällä kertaa vakava huomautus tuli hammashoitoon pääsystä

Ajanvarausta yrittäneet potilaat on muun muassa laitettu lainvastaisesti jonoon odottamaan tietoa hoitoon pääsystä. Potilaat eivät ole myöskään päässeet hoitoon lain edellyttämässä ajassa.

Hammaslääkärin työkaluja tason päällä.

Hammashoitolan asiakkaille alkaa tekstiviestikokeilu Hämeenlinnassa

Kokeilu koskee pääterveysaseman hammashoitolaa.

Kolumnisti Ulla Järvi, Yle

Ulla Järven kolumni: Kannattaako lääkärin hymähdellä potilaalleen?

Hammaslääkärin tuolissa ei paljon keskustella. Potilaan kannattaa muutenkin harkita sanomisiaan, sillä hymähtelevä lääkäri käyttää asiantuntijavaltaa, kirjoittaa Järvi.

90-vuotias Eila Summanen pesee hampaitaan, sairaanhoitaja seuraa vieressä.

Aikapommi tikittää ikäihmisten suussa, sanoo hammaslääketieteen tohtori – hyvä suuhygienia estäisi jopa kuolemia keuhkokuumeeseen

Yhä useammalla ikäihmisellä on omia hampaita suussaan. Toimintakyvyn heikentyessä suun hoitaminen jää usein puutteelliseksi. Huono suuhygienia kasvattaa monien yleissairauksien riskiä.

kalvo-oikomiskoje laitetaan suuhun.

Kalvo-oikomisesta on tullut esteettisen hammashoidon trendi – suosion kasvaessa hoitoja tekevät myös hammaslääkärit, joiden osaaminen ei riitä

Aikuisten esteettisiä oikomishoitoja tehdään yhä enemmän. Erityisen suosittu on läpinäkyvillä muovisilla kalvoilla tehtävä kalvo-oikominen. Väärin tehtynä tekniikalla saa kuitenkin enemmän aikaan pahaa kuin hyvää.

Päivi Asikainen on hammaslääkärituolissa ja hammaslääkäri pitää instrumentteja hänen suussaan.

Oulu etsii palveluntuottajia lohjenneen hampaan hoitoon palvelusetelillä

Oulun kaupunki ottaa syksyllä käyttöön palvelusetelin lohjenneen hampaan hoidossa.

Hammaslääkäri tarkistaa sormillaan potilaan hampaita.

Tuhat Kymsoten asiakasta jäänyt ilman hammashoidon laskua – laskuja lähetetään takautuvasti kesän aikana

Osa Kymsoten hammashoidon asiakkaista ei ole saanut laskua tai heitä on laskutettu käynnistä vain osittain. Puutteellinen laskutus johtuu tietojärjestelmän ongelmista, jotka on nyt korjattu.

Kalle Niskala / Yle

Jonot hammashoitoon ovat kasvaneet koronapandemian aikana – pohjalaiset voivat joutua odottamaan hammaslääkärille pääsyä jopa yli vuoden

Pohjanmaalla voi joutua odottamaan hammaslääkärikäyntiä jopa 14 kuukautta, vaikka hoitotakuu sanoo, että odotusaika voi olla enintään kuusi kuukautta. Jonoja pyritään lyhentämään myös Keski-Pohjanmaalla.

potilasta hoidetaan hammaslääkärissä

Rovaniemen kaupungin hammashoidossa pitkät jonot

Akuutissa hammassäryssä hoito pystytään järjestämään, mutta tarkastukset ja muu kiireetön hoito on vaikeuksissa. Syynä on korona, joka rampautti hammashoidon pariksi vuodeksi.

Fem olika instrument, bland annat skaften till borrar, på en bricka hos tandläkaren.

Kainuussa laitetaan tuhansien ihmisten hampaat kuntoon: jononpurku alkaa heinäkuussa Kuhmossa ja Kajaanissa

Jononpurkua kokeiltiin alkuvuodesta Sotkamossa. Kuhmossa ja Kajaanissa jonoja puretaan samaan tapaan, eli aamusta iltaan.

,Kouvolan uuden Ratamo-keskuksen julkisivu.

Hammaslääkärivastaanotot aloittavat Kouvolan Ratamokeskuksessa – muut sote-palvelut siirtyvät Ratamoon lähiviikkoina

Suun terveydenhuollon vastaanotot ja hammaslääkäripäivystys ovat ensimmäiset Ratamokeskuksessa aloittavat palvelut. Muut yksiköt muuttavat vaiheittain toukokuun aikana.

Työntekijä rakennustyömaalla.

Ammattibarometri: Pohjois-Karjalassa on työvoimapula sote-alan lisäksi esimerkiksi ravintola- ja rakennuspuolella

Ammattibarometri kertoo, että ylitarjontaa on erityisesti sihteereistä, kulttuuritutkijoista, toimittajista, kuvataiteilijoista ja muusikoista.

Päivi Asikainen on hammaslääkärituolissa ja hammaslääkäri pitää instrumentteja hänen suussaan.

Hammaslääkäriin vaikka kello 20 ja viikonloppuisinkin – näin Sotkamossa purettiin paisuneet hammashoitojonot

Korona-aikana hammashoidon jonot ovat kasautuneet: suomalaisilla on jäänyt väliin noin kaksi miljoonaa käyntiä.

Hammaslääkäri tarkistaa sormillaan potilaan hampaita.

Ruissalon hammashoitola Haminassa menee kiinni – väliaikaisella järjestelyllä pyritään varmistamaan työntekijöiden riittävyys

Ruissalon hammashoitolan asiakkaat ohjataan Kymsoten muihin hammashoitoloihin. Ajanvaranneisiin asiakkaisiin otetaan yhteyttä.

Nuoren jalat.

Pula psykiatreista vaivaa Forssan seudun hykyä

Psykiatriapulaa on tarkoitus ratkoa maksamalla yli 3000 euron palkkio psykiatreille, jotka sitoutuvat työskentelemään Forssan seudun hykyssä tietyn ajan.

Kaksi hammasharjaa mukeissa

Hammashoitojonot purkautuvat Sotkamossa vauhdilla: kuukaudessa 500 jonottajaa on saanut hampaansa kuntoon

Seuraavaksi suunnitelmissa on järjestää kilpailutus Kuhmoon ja Kajaaniin. Hampaita voivat hoidattaa kaikki kuntayhtymän alueella asuvat, se ei kohdistu ainoastaan kyseisen kunnan asukkaisiin. 

Lapsi hammaslääkärissä.

Kiireettömään hammashoitoon pääsee tavoiteajassa Seinäjoella ja Isossakyrössä

Seinäjoella korona-aika ei katkaissut kiireetöntä hammashoitoa, mikä näkyy nyt siinä, ettei niin sanottua "koronapommia" ole syntynyt.

Hammaslääkäri tarkistaa sormillaan potilaan hampaita.

Kiireettömän hammashoidon jonotusajoissa suuria eroja Pohjanmaan hyvinvointialueella – jonotusajat vaihtelevat kuukaudesta peräti vuoteen

Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntien keskimääräinen jonotusaika kiireettömään hammashoitoon on 6-7 kuukautta. Syynä on hammaslääkäripula, sekä erot yksityisten palveluiden tarjonnassa.

Lääkäri tietokoneen äärellä.

Kontiolahden uusi sote-asema otetaan käyttöön helmikuun lopussa

Sote-aseman kustannusarvio oli noin 7,4 miljoonaa euroa.

Hammaslääkärin työkaluja tason päällä.

Forssassa ratkotaan lääkäripulaa rekrytointipalkkiolla

Lääkäripula on aiheuttanut Forssan seudulla ongelmia hoitoon pääsyssä.

Lapselle asennetaan oikomiskojetta suuhun.

Hammaslääkäripelko kannattaa hoitaa mahdollisimman nuorena, mutta varttuneempanakin apua on tarjolla

Oulussa on selvitetty miten hammashoitopelon hoito vaikuttaa tuleviin tarkistus- ja hoitokäynteihin. Etenkin lapsena saatu apu pelkoon helpottaa tuntuvasti tarkistuksiin ja hoitoon hakeutumista myöhemmin.

Hammaslääkärin työkaluja tason päällä.

Koronaepidemian alussa syntyneitä hammashoidon jonoja puretaan Kainuussa – pelkästään Kajaanissa aikaa odottaa yli 1 700 ihmistä

Koko Kainuussa hoitoaikaa jonottaa noin 2 200 potilasta. Sotkamossa on jo peruttu aikuisten potilaiden tarkastusaikoja päivystyksen ja lasten oikomishoitojen turvaamiseksi.

Kuvassa paikataan potilaan hampaita

Kuopion kaupunki jatkaa hammashoidon palvelusetelin käyttöä

Palvelusetelillä pyritään lyhentämään hammashoidon pitkiä jonoja. Asiakas pääsee palvelusetelillä yksityiselle hammaslääkärille mutta maksaa hoidosta tavallisen terveyskeskusmaksun.

Krista Kiuru

Ministeri: Matalan kynnyksen mielenterveyspalvelujen puute ja hammashoito huolenaiheita hoitotakuun toteutumiselle Kanta-Hämeessä

Hallitus esittää hoitotakuuseen muutoksia uusien hyvinvointialueiden aloittaessa toimintansa. Ministeri Krista Kiuru kommentoi tuoreeltaan tilannetta Kanta-Hämeessä.

Lapselle asennetaan oikomiskojetta suuhun.

Vaasassa hammashuollon jonoja puretaan Tammikaivon hammashoitolassa – kiireettömään hammashoitoon odottaa 2000 potilasta

Vaasan kaupungin hammashuollon viikonloppuisin järjestettävä jononpurku siirtyy Kirkkopuistikon hammashoitolasta Tammikaivon hammashoitolaan 23.10.2021.

Hammaslääkäri puhdistaa potilaan hammasväliä.

Mirella Ojala, 22, innostui valkaisemaan hampaitaan, eikä hän ole suinkaan ainoa: Yhä useampi nuori aikuinen tavoittelee valkoista hymyä

Yhä useampi nuori aikuinen hakeutuu hampaiden valkaisuun. Ilmiö on havaittu myös hammaslääkäriketjujen asemilla. Suuhygienistin mukaan satsaaminen valkaisuhoitoon heijastuu usein myönteisesti hampaiden hoitamiseen muutenkin.

Suuhygienisti hoitamassa asiakasta.

Suuhygienistille ilman ajanvarausta – Eksote kokeilee walk-in -vastaanottoa Lappeenrannassa toistamiseen

Suuhygienistin vastaanotolle keskushammashoitolaan voi lokakuussa tulla kahden viikon ajan ilman ajanvarausta.

Kalle Niskala / Yle

Muualla Suomessa hammaslääkärille pääsyä nopeuttanut malli otetaan käyttöön Kuopiossa

Savotalon hammashoitolassa aletaan syyskuussa hoitaa kuopiolaisten suut kuntoon mahdollisuuksien mukaan yhdellä hoitokerralla. Malli sopii potilaille, jotka voivat tulla hammaslääkäriin joustavasti ja viipyä tarvittaessa ennakoitua pitempään.

hammashoito, Espoo, 10.11.2020

Hammashoidon toimintatapojen muutos kantaa hedelmää Päijät-Hämeessä – jatkohoitoaika annetaan heti

Esimerkiksi kerralla kuntoon -malli, jossa potilaan hampaat hoidetaan kuntoon yhdellä käynnillä, on vähentänyt hammaslääkärijonojen kertymistä.

hammashoito, Espoo, 10.11.2020

Korona ei näy hammaslääkärijonoissa Essotella

Ylilääkäri Virpi Laineen mukaan Essotella ei juurikaan näy enää koronapandemian vaikutuksia. Hoitoon pääsee hoitotakuun puitteissa ja henkilöstötilannekin on hyvä.

hammashoito, Espoo, 10.11.2020

Hammashoidon jonot Jyväskylässä yhä tuskallisen pitkät, työntekijöitä yritetään houkutella lisätöihin

Korona sai kiireettömän hammasoidon jonot revähtämään, eikä takamatkaa ole saatu kurottua umpeen. Tilanteeseen haetaan helpotusta muun muassa lisätyösopimuksesta, mutta työntekijöiden halukkuus lisätuntien tekoon jää nähtäväksi.

hammashoito, Espoo, 10.11.2020

Hammashuollon ruuhkia puretaan vielä pitkään Kuopiossa ja Joensuussa – ylihammaslääkäri: "Emme ole yli vuoteen päässeet tekemään tarkastuksia hoivalaitoksissa"

Koronatoimien aiheuttaman hoitovelan purkaminen kestää arviolta 1–3 vuotta. Kuopiossa noin 1 400 ihmistä on odottanut yli puoli vuotta pääsyä hammaslääkäriin.

potilasta hoidetaan hammaslääkärissä

Kuopio tähtää maailman terveimpien hampaiden kotikaupungiksi – suunterveyden kampanja toi hampaiden hoitoon opastavat julisteet katukuvaan

Kuopiossa tavoitellaan maailman terveimpien hampaiden kotikaupungin titteliä. Suun terveydenhuollon kampanja kannustaa kuopiolaisia aktiiviseen hampaidenhoitoon kotona, jotta isommilta terveysongelmilta vältyttäisiin.

Potilasta hoidetaan hammaslääkärissä.

Helsingin hammashoidossa rikotaan lakia – Ajanvarauksen takaisinsoittoa odottaa tällä hetkellä 10 000 asiakasta

Ajanvarauksen poikkeuksellisen ruuhkan taustalla on pula ammattitaitoisista työntekijöistä. Siihen odotetaan helpotusta syksyllä alkavasta yhteistyöstä yksityisen terveysalan yrityksen kanssa. Kiireelliseen hoitoon pääsee Helsingissä normaalisti.

Läheltä

Akaan terveys- ja sosiaalipalvelut lähes kaikki saman katon alle

Lähinnä korona-asioiden hoito jää vanhalle Toijalan terveysasemalle.

lähikuva suusta

Hohtavista hampaista tuli yhä tärkeämmät – varomaton kotivalkaisija saattaa polttaa ikenensä, mutta tavallisempaa on vihlonta

Uusia kotivalkaisumenetelmiä syntyy jatkuvasti, sillä valkoisista hampaista on tullut erityisesti somen myötä statussymboli. Suurin osa kotona tehtävistä valkaisuista onkin turvallisia, mutta ikeniä tulisi varoa.

Suuhygienisti hoitamassa asiakasta.

Eksote kokeilee walk-in -vastaanottoa Lappeenrannan keskushammashoitolassa

Ilman ajanvarausta toimivalla vastaanotolla voi saada suuhygienistiltä omahoidon neuvontaa, hoidontarpeen arviointia ja ensiapua lohkeamiin. 

Silikoniruiskeella käsitellyt huulet.

Ruotsi saamassa uuden kauneuslain – botox-ruiskeiden antajille asetetaan ensimmäistä kertaa pätevyysvaatimukset

Tähän mennessä lääkärit ovat voineet tehdä kauneusleikkauksia ilman erikoisosaamista ja ammatinharjoittajat, joilla ei ole minkäälaista lääketieteellistä koulutusta, ovat voineet antaa täyteaine- ja botox-ruiskeita. Siihen halutaan nyt muutos.

Hammaslääkärin työvälineitä.

Savotalon hammashoitolan tiloissa Kuopiossa alkaa koko kesän kestävä remontti

Remontin vuoksi osa hoitohuoneista siirtyy väliaikaisesti Itä-Suomen yliopiston opetusklinikan tiloihin.

Potilasta hoidetaan hammaslääkärissä.

Vaarallista suusairautta löytyy myös nuorilta – näin yleinen ja vaarallinen parodontiitti saadaan kuriin

Vaikka hampaan kiinnityskudosten tulehdukseen altistavia perinnöllisiä tekijöitä on löydetty, on omalla suuhygienialla ratkaiseva merkitys sairauden hoidossa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle