Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Aino-tossut lattialla.

Pelastuslaitokselle tulevien huoli-ilmoitusten määrä nousee Etelä-Savossa

Huoli voi herätä esimerkiksi iäkkään henkilön muuttuneesta käytöksestä, turvallisuudesta, toimintakyvyn muutoksista tai jaksamisesta.

Läheltä

THL: väestöryhmien tasa-arvo on parantunut Pirkanmaalla, varsinkin reuna-alueilla riittää silti tekemistä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos selvitti palvelujen saatavuutta vuoden 2020 aikana.

Ihminen pitelee kukkaroa käsissään.

Ikäihmisten rahoja uhkaavat niin tuntemattomat kuin läheiset – häpeä pitää usein piilossa perheen sisäiset tapaukset

Taloudellinen kaltoinkohtelu jää monesti piiloon, sillä ikääntynyt pelkää välien katkeamista ja omaiselle koituvia seuraamuksia.

Gamla händer. Armar som lutar sig mot ett bord, lite med händerna i kors.

Kuopio selvitti vanhusten kokemuksia maaseutukeskuksissa asumisesta – moni vanhus on tyytyväinen hyvin vähään

Vaikka ikäihmiset ovat tyytyväisiä asumiseensa, he kaipaavat peruslähipalveluja. Erityisesti lähellä olevat pankki, apteekki ja terveyskeskus koetaan tärkeinä. 

Toni Viljanmaa studiossa tumman taustan edessä.

Toni Viljanmaan kolumni: Boomerit, millenniaalit ja x-sukupolven edustajat tappelevat siitä, kuka saa olla uhri Suomessa

Nuoret marmattavat kovista paineista, eläkeläiset tulonjaosta ja keski-ikäiset siitä, ettei heitä kuulla tarpeeksi. Sukupolvien välinen kuilu irvistää ikävästi, kirjoittaa Viljanmaa. 

Hoivakodin asukas poimii korista joulukortin.

Kampanja kannustaa lähettämään joulukortteja kotihoidon ja asumispalvelujen iäkkäille asiakkaille

Mukana kampanjassa on lähes sata kuntaa ympäri Suomen, muun muassa Seinäjoki, Kauhava ja Alajärvi.

Hoitajat pukevat suojavarustuksia ylleen

Päijät-Sote parantaa ikääntyneiden ja lapsiperheiden palveluita – ensi vuoden talousarviossa huomioidaan myös henkilöstön jaksaminen

Hoitajamitoitusten ohella Päijät-Hämeen ikääntyvän väestön tarpeet edellyttävät lisärekrytointeja. Lapsiperheitä halutaan tukea koronaepidemian keskellä entistä paremmin.

En hand sätter in ett julkort i en svart låda för att senare delas ut till ensamma äldre.

Joulupostia ikäihmisille -kampanja kerää joulukortteja kotihoidon ja asumispalveluiden ikääntyneille asukkaille – Keski-Suomesta mukana kuusi paikkakuntaa

Tarkoitus on kerätä hyvän joulun toivotuksia erityisesti niille, joilla joulun toivotukset ovat muuten harvassa.

mies juo viinaa, silhuetti

Kokkolassa alkaa uusi vertaistoiminta yli 60-vuotiaille päihdeongelmaisille – tapaamisiin saa tulla myös päihtyneenä

Soitessa on valmiudet laajentaa Pilke-toimintaa koko maakuntaan. Aluksi toiminta starttaa kuitenkin Kokkolasta.

Kuvassa joulukortteja

Kainuussa kerätään taas joulukortteja ikäihmisten iloksi – pieni ele voi vähentää yksinäisyyttä

Joulukortteja ikäihmisille -kampanjassa ovat tänä vuonna mukana ainakin Kajaani, Kuhmo, Paltamo, Ristijärvi ja Sotkamo. Viime vuonna kainuulaisille ikäihmisille kerättiin tuhansia joulukortteja.

Hoivakodin asukas poimii korista joulukortin.

Joulupostia ikäihmisille välittää jälleen joulumieltä: Jollekin kortti voi olla ainoa ulkopuoliselta saatu muistaminen

Kortteja jaetaan kotihoidon ja asumispalveluiden ikääntyneille asukkaille yli sadalla paikkakunnalla. Satakunnasta mukana on tällä hetkellä kuusi paikkakuntaa.

en stol och en soffa i ett hörn av ett rum med fönster i hörnet. Plädar och kuddar gör att det ser trivsamt ut.Ute ser man att det är vinter och snö.

Ikäihmiset ovat osa perhehoitajan jokapäiväistä elämää – Kymenlaaksossa tahdotaan laajentaa toimintaa, johon kotihoito ei enää riittäisi

Perhehoito voi olla vaihtoehto silloin, kun yksin asuminen tai tehostettu asuminen eivät ole vaihtoehtoja. Kymenlaaksossa on jo kymmeniä perhehoitajia, mutta toimintaa aiotaan laajentaa ammatilliseksi.

Miehen kädet kirjoittaa kannettavalla tietokoneella.

Miksi suomalaiset eivät opi? Nettihuijareiden saama saalis kipuaa tänä vuonna ennätykseen – tuhansilta suomalaisilta on viety jo 33 miljoonaa euroa

Poliisihallituksen tietojen mukaan suomalaiset ovat menettäneet nettihuijaireille varojaan jo 33 miljoonan euron verran. Huijareiden ansoihin on langennut etenkin ikäihmisiä, mutta myös nuoria aikuisia. Jotkut ovat menettäneet koko omaisuutensa.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Koronatartunnan saanut asukas on kuollut oululaisessa Sanninkodin hoivayksikössä

Oulun Rajakylässä sijaitsevassa ikääntyneiden hoivayksikössä todettiin koronatartuntoja ensimmäisen kerran lokakuun loppupuolella.

Lähikuva vanhuksesta, joka kävelee rollaattorin kanssa.

Kaksi ikäihmisten palvelukeskusta suljetaan Kymenlaaksossa – tukea pyritään antamaan niin varhain, että iäkäs voisi asua kotona kauemmin

Kymsote vähentää 50 pitkäaikaisen tehostetun palveluasumisen paikkaa ensi vuonna. Tarkoitus on säästää ja valmistautua tulevaan, jolloin iäkkäitä on vielä enemmän.

plogning

Yli 75-vuotiaat omakotitaloasujat saavat apua tieliittymien auraukseen – Jyväskylä aloittaa kokeilun Tikkakoskella ja Lahjaharjussa

Ennen kokeilun alkua kiinteistönomistajalle tai asukkaalle lähetään kirje mahdollisuudesta osallistua kokeiluun.

Anonyymi vanhus puhumassa puhelua

Ikäihmisten akuuttien hätätilanteiden sote-tilannekeskus käynnistyy Seinäjoella

Ikäihmiset asuvat entistä pidempään kotona ja tarve kotiin tarjottaviin palveluihin kasvaa. Sote-tilannekeskusta kehitetään vastaamaan osittain tähän tarpeeseen.

Karhulan lapset leikkivät metsässä.

Paltamossa etsitään metsämummuja ja -ukkeja päivähoitolasten metsäretkille – samalla lapset ja ikäihmiset pääsisivät kohtaamaan

Tarkoituksena on, että metsämummu tai -ukki olisi kerran kuussa tai vaikka parin viikon välein mukana päivähoitolasten metsäretkillä. Tähän mennessä yhteydenottoja on tullut jo muutamia.

Maricca, Pirjo ja Maiju juhlistavat kehoaan burleski-työpajassa

Yli kuusikymppiset burleski-naiset antavat seksuaalisuuden näkyä – "Nautitaan ja iloitaan kehoistamme"

Väestöliiton seksuaaliterapeutin mukaan seksuaalisuudella ei ole ikärajaa. Helsingissä burleski-työpajaan osallistuneet yli 60-kymppiset naiset kokevat harrastuksen tuovan iloa ja energiaa.

Maassa on kasvomaski, sen vierellä keltainen koivunlehti.

Infektioylilääkäri: "Vaikka Lapin sairaanhoitopiirin koronatilanne on rauhallinen, maski kannattaa pitää perusvarustuksena"

Kahdesti rokotettu voi käyttää maskia lähitapaamisissa itseään suojellakseen varsinkin, jos juttukumppanilla on takanaan yksi tai ei yhtään rokotusta.

Vanha nainen pitää kävelykepistä molemmin käsin

Pandemia lisäsi ikäihmisten yksinäisyyttä, mutta enemmistö oli tyytyväinen elämäänsä myös poikkeusaikana

Tutkijoiden mukaan pitkiä totaalisulkuja tulisi kuitenkin välttää jatkossa.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Oulun Rajakylän Sanninkodin hoivayksikössä koronatartuntoja

Tartuntoja on todettu kolmella asukkaalla sekä yhdellä työntekijällä. Sanninkoti on nyt suljettu vierailta.

Koronanäytteenotto puikkoja ja putkiloita

Oulussa useissa vanhusten asumisyksiköissä tartuntoja ja korona-altistumisia

Korona-altistumisia on tapahtunut useissa vanhusten palveluyksiköissä. Asukkaita ja henkilökuntaa on testattu. Maanantaina yhden palvelukodin asukkaan kerrottiin kuolleen.

Ari ja Soili Kalliokoski hymyilevät istuessaan sohvalla.

Perhehoitoon tarvitaan lisää paikkoja – Ari ja Soili Kalliokoski hoitavat vanhuksia kotonaan: "On iso muutos antaa oma koti tällaiseen käyttöön"

Sosiaali- ja terveysministeriö haluaa kehittää ja lisätä ikäihmisten perhehoitoa. Perhehoitoliitto peräänkuuluttaa kuntien halukkuutta luoda palveluita – ja myös resursseja niihin.

Korona rokotukset alkoivat

Kolmas koronarokotuskierros alkaa ryhmittäin Oulussa: ensimmäisenä vuorossa ovat 80 vuotta täyttäneet

Kolmannen rokoteannoksen voi hakea ilman ajanvarausta Limingan­tullin rokotuspisteeltä. Samalla on mahdollisuus saada myös influenssarokote.

Heikanrinteen palvelukeskus Forssassa.

Ypäjän hoivakotia ajetaan alas – henkilökunnalle taataan työpaikka hykyn asumispalveluissa

Hoivakodissa Ypäjällä vanhuksille annetaan jatkossa pääsääntöisesti lyhytaikaista hoitoa. Hoivakodin lakkauttaminen liittyy palvelurakenneuudistukseen.

Lähihoitajaksi Kajaanissa opiskeleva Mari-Ann Roth poseeraa kameralle Kajaaninjoen rannassa ja katsoo suoraan kameraan.

Mari-Ann Roth opiskelee alalle, joka ei kiinnostanut – uudelleenkouluttautumisesta voisi saada apua työvoimapulaan Kainuussa, mutta myös työnantajilta penätään vastuuta

Uudelleen kouluttautuminen on keino paikata Kainuun vakavaa työvoimapulaa, mutta se yksin ei riitä ratkaisemaan ongelmaa. Maakunnassa on painittu pitkään saman ongelman kanssa, eli työpaikkoja olisi, mutta niihin ei löydy tekijöitä.

jaakko hyytinen pistää insuliinia

Pohjois-Karjalan diabetesyhdistykset peräävät diabeetikoille parempaa hoitoa

Yhdistysten tekemän kyselyn mukaan osa kakkostyypin diabetesta sairastavista ei ole lainkaan sairautensa aikana nähnyt diabeteshoitajaa tai -lääkäriä.

Pirjo Dabnell.

Keski-Pohjanmaan koronatartunnat leviävät perhepiireissä – johtajaylilääkäri ei näe tarvetta uusille rajoituksille

Tällä hetkellä koronaepidemia leviää Soiten alueella lasten ja nuorten keskuudessa. Sairaalahoitoa tarvitsevat ovat kuitenkin vanhempia perussairaita tai ikääntyviä ihmisiä.

Vanhus kävelyllä kaupungilla

Suomen eläkejärjestelmä arvioitiin kansainvälisessä vertailussa seitsemänneksi – jos mitataan vain rahan riittävyyttä, sija on vasta 13.

Suomen eläkejärjestelmä on arvioitu 43 maan vertailussa sijalle seitsemän. Islanti oli vertailun ykkönen, Hollanti toinen ja Tanska kolmas. Eläketurvakeskuksesta arvioidaan, että Suomen eläkejärjestelmän kestävyyttä voisi vahvistaa.

Kaksi vanhusta kävelee ulkona.

Ikäihmisten digipalveluiden kehittäminen alkaa Oulussa – jatkossa ohjaus- ja neuvontapalvelujen malli voitaisiin monistaa koko Pohjois-Pohjanmaalle

Hyvinvointialuetta valmisteleva POPsote on kehittämässä Pohjois-Pohjanmaalla sähköistä ohjaus- ja neuvontapalvelua aluksi Ouluun, mutta malli voisi levitä myös ympäri maakuntaa.

Yleisöä Ursus Factoryn Tavastian keikalla 15.7.2021.

Koronarajoituksia puretaan – varsinkin riskiryhmien ja ikääntyneiden syytä olla edelleen tarkkana

Asiantuntija korostaa, että koronavirus on vielä keskuudessamme eikä kenenkään ole syytä luopua suojautumistoimista. Toimet suojaavat myös syksyn muilta virustaudeilta.

Vanhus ja hoitaja käsi kädessä.

Yksinäinen ikäihminen voi pyytää palveluja Hoksauta minut -postikortilla – kortin lähettäjään otetaan yhteyttä

Palvelujen ulkopuolelle jääneitä yksinäisiä ikäihmisiä etsitään nyt postikorttikampanjalla, jossa myös postimaksu on maksettu ikäihmisten puolesta.

Sammeli Kuuva ja Selma Nuorgam, Männikkö, Ivalo

Luonto tuli ikäihmisten luo – Ivalon palvelutalon asukkaat pääsevät kokemaan metsän hajuja ja kuulemaan luonnon ääniä sisätiloissa

Ikäihmisillä ei ole aina mahdollisuutta päästä ulos nauttimaan luonnosta, vaikka tarvetta siihen olisikin. Ivalossa luonto on tuotu sisätiloihin ikäihmisten ulottuville. 

Lily Törmälä ja Henna Miinin nostelevat vihreitä kahvakuulia liikuntasalissa.

Ikääntyvillä on paljon rahaa ja kova paine käyttää sitä – säästöt kuluvat kuitenkin ulkomailla, ja syyttävä sormi osoittaa suomalaisyrityksiin

Jos yritykset huomaisivat yli 50-vuotiaiden potentiaalin, talous pyörisi ja Suomen kasvavin ja varakkain kansanosa voisi paremmin. Rahaa palaa nyt ulkomaanmatkoihin, mutta kulutustutkija Terhi-Anna Wilska uskoo, että osa potista jää myös Suomeen.

Hoivakoti Esperi Jänismäki / espoo 23.01.2020

THL: Women disproportionately affected by pandemic

Increased childcare duties and the strain placed on female-dominated labour market sectors were among the reasons behind the added impact, THL's report said.

Hoitaja pitää vanhusta kädestä.

Rovaniemi perustaa määräaikaisen yksikön ikäihmisille

15-paikkainen yksikkö perustetaan, koska kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut ovat ruuhkautuneet.

Gamla händer. Armar som lutar sig mot ett bord, lite med händerna i kors.

Moni ikääntynyt käyttää jopa kymmentä eri lääkettä yhtä aikaa – eniten ostetaan kipulääkkeitä sekä sydän- ja verisuonitauteihin tarkoitettuja lääkkeitä

Suomessa on Fimean mukaan melko yleistä, että lääkärit määräävät iäkkäille uusia lääkkeitä vain olemassa olevien oireiden hoitoon ja katsomatta hoitokokonaisuutta.

Lyijykynä karanteenitekstin päällä

Riihimäellä ikäihmisten palveluasumisyksikössä on vierailukielto koronatartunnan vuoksi

Riihikodin asukkaat on määrätty karanteeniin. Lisäksi yksikössö on voimassa vierailukielto 5. lokakuuta asti.

Lapinlahtelainen Iiris Korhonen ikäihmisten neuvolassa.

Ikäihmiselle paras apu voi löytyä neuvolasta – Lapinlahti palkkasi lisää työntekijöitä selvittämään, millaisia palveluita vanhukset tarvitsevat

Monissa kunnissa mietitään, kuinka moni vanhus tarvitsee tulevaisuudessa kotihoitoa ja kuinka moni pärjäisi toisenlaisten palvelujen avulla. Lapinlahdella ikäihmisten neuvolapalveluihin on palkattu lisää henkilökuntaa selvittämään vanhusten tarpeita ja ohjaamaan heidät oikeanlaisen avun piiriin.

Vanhus kävelee rollaattorilla.

Helsingin hoivakodeissa useita koronaepidemioita – asukkaiden kolmanteen rokotuskierrokseen on jo valmius, vain kansallinen päätös puuttuu

Helsingin sairaalan johtajalääkäri toteaa hoitajien rokottamisesta: "Vaatimus koronarokotteesta on asia, joka pitää vielä lainsäädännöllisesti arvioida."

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Levin yökerhotartuntaketju laajenee – tartuntoja nyt 31, suurin osa rokottamattomia

Suurin osa alkuperäisen tartunnan saaneista on Rovaniemen ja Kittilän seudulla olevia nuoria aikuisia. Jatkotartunnan saaneissa on myös ikäihmisiä.

Hoivakodin johtaja Sisko Ratilainen seisoo hoivakodin sisäänkäynnin edustalla.

Hoivakotien viriketoiminta yhä hiljaista koronan jäljiltä – ikäihmisten etujärjestö toivoo muutosta: "Vanhuksilla ei ole aikaa odottaa"

Ikäihmisten hoivakodeissa järjestettävä viriketoiminta ei ole vieläkään yhtä vilkasta kuin ennen korona-aikaa. Vanhustyön keskusliitto toivoo, että kasvava rokotekattavuus tuo asiaan muutoksen – mielellään pian.

Närbild av händer

Yli 60-vuotiaiden yhteydenpito ystäviin näyttää vähentyneen – koronaepidemia lisännyt yksinäisyyttä

Yli 60-vuotiaiden yksinäisyyden kokemukset näyttävät olevan yhteydessä ainakin huonoon terveydentilaan, avuntarpeeseen arjessa, yksin asumiseen ja korkeaan ikään. 

Harry "Dirty Harry" Mälkki pelaa Counter-Strike -peliä kotonaan Helsingissä.

Älyteknologiasta toivotaan apua, jos muisti pätkii

Counter-Strike-räiskintäpeli sopii myös seniorille.

Katso videolta, miten koronapandemia on vaikuttanut Jasmin Anttilan, Siru Hakkaraisen ja Alma Laukkasen ajatuksiin elämästä.

Itä-Suomen yliopistossa tutkitaan elämän merkitystä korona-aikana – jo nyt näkyy, että rajuimmat vaikutukset ovat alle kolmekymppisissä

Itä-Suomen yliopistossa käynnistyi tänä syksynä kyselytutkimus, jonka tavoitteena on selvittää pitkittyneen koronapandemian vaikutuksia elämän merkityksellisyyteen. Ensimmäisissä vastauksissa näkyy jo vaikutukset alle kolmekymppisten elämään.

Fysioteraeutti ohjaa vanhusta tasapainopelin pelaamisessa.

Mehiläinen ostaa Vetrean – kuntoutusliiketoiminta siirtyy Live-säätiölle

Kuopiolainen Osuuskunta KPY myy Vetrea-konsernin Mehiläiselle. Osana järjestelyä Vetrea Terveys myy kuntoutusliiketoimintansa Live-säätiölle. Henkilöstö siirtyy uusille omistajille vanhoina työntekijöinä.

Vanhus sekoittamassa kahvia Jaalan palvelukeskuksessa.

Kuopion kaupunki avasi uuden ikäihmisten neuvontapisteen Suokadun toimintakeskukseen

Ikäihmisten palveluneuvontaa on uudistettu tänä vuonna. Aiemmin tukea sai puhelimitse, chatissa ja sähköpostilla, mutta nyt myös kasvokkainen tapaaminen on mahdollista.

Ikämiehet korjaavat tietokonetta.

Savonetti palaa kesätauolta auttamaan pohjoissavolaisia senioreita digipulmissa

Senioreiden atk-yhdistys Savonetti auttaa Pohjois-Savon ikäihmisiä tietotekniikkaan liittyvissä haasteissa. Maksutonta digineuvontaa järjestetään viikoittain ympäri maakuntaa.

Ihmisiä Joensuun satamamarkkinoilla

Itä-Suomen yliopisto tutkii, miten korona-aika on vaikuttanut kokemukseen merkityksellisestä elämästä

Yliopisto hakee tutkimukseen osallistujia. Mukaan pääsevät 18 vuotta täyttäneet Suomessa asuvat henkilöt.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle