Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Turkki kutsui Suomen ja yhdeksän muun maan suurlähettiläät nuhdeltaviksi

Suurlähetystöt olivat yhteisessä vetoomuksessa vaatineet turkkilaisen kansalaisaktivistin Osman Kavalan vapauttamista.

Ulkoministeri Haavisto: Afganistanissa on edelleen noin 50 henkilöä, jotka Suomi pyrkii evakuoimaan

Ulkoministeriössä on myös ryhdytty valmistelemaan perheenyhdistämisten nopeuttamista. Kabulin elokuisen evakuointioperaation jälkeen Suomeen on saatu evakuoitua "joitakin ihmisiä" Qatarin pääkaupungin Dohan kautta, ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) arvioi.

Biden: Douglas Hickey ehdolla Yhdysvaltain uudeksi Suomen-suurlähettilääksi

Hickeylla on taustaa teknologia- ja tietoliikennealalla.

Pandoran papereiden paljastukset varjostavat Tšekin vaaleja – miljardööri Andrej Babišin puolueen johto kaventunut ennen h-hetkeä

Tšekissä äänestetään parlamenttivaaleissa perjantaina ja lauantaina. Pääoppositiopuolueet ovat ilmoittaneet, että ne eivät tee yhteistyötä nykyisen pääministeri Babišin kanssa.

Ranska ja USA saivat soviteltua kiistansa – Ranskan suurlähettiläs palaa Washingtoniin

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden ja  Ranskan presidentti Emmanuel Macron keskustelivat ensi kertaa kiusallisen sukellusvenetapauksen tiimoilta.

"Meitä innoitti valkovenäläisten esimerkki" – suomenvenäläiset aktivistit tarkkailivat duumanvaaleja ja järjestivät ovensuukyselyjä

"Äänestä ulkomailla!" -hankkeen vapaaehtoiset tarkkailivat vaaleja Helsingissä, Turussa ja Lapppeenrannassa. Ovensuukyselyjen tietoja verrataan myöhemmin viralliseen vaalitulokseen.

Sukellusvenekiistasta diplomaattinen soppa – Australian mukaan kyseessä oli strateginen päätös, Ranska puhuu selkäänpuukotuksesta

Australian pääministeri Scott Morrison sanoo, että Ranskan hallitus tiesi Australian ”syvistä ja vakavista” huolista ranskalaissukellusveneitä kohtaan jo ennen sopimuksen purkamista. Ranskan mukaan se ei tiennyt kymmenien miljardien sopimuksen kariutumisesta etukäteen.

Analyysi: Ranska raivostui, kun Yhdysvallat "torpedoi" sen sopimuksen Australian kanssa – Euroopan tylyllä sivuuttamisella voi olla isot seuraukset

Ranskalaisten mielestä Yhdysvaltojen, Britannian ja Australian uusi turvallisuusliitto muodostettiin EU:n selän takana. Nyt Ranskan presidentti Emmanuel Macronin halu tiivistää Euroopan unionia todennäköisesti vain kasvaa, kirjoittaa EU:ta seuraava taloustoimittaja Anna Karismo.

Satoja afganistanilaisia diplomaatteja jäi maailmalla pulaan Talibanin nopean valtaantulon vuoksi

Afganistanin ajautuminen islamistijärjestön hallintaan yllätti myös maan lähetystöväen eri puolilla maailmaa. Palkanmaksu on lykkääntynyt, mutta kotimaahan ei juuri kukaan halua palata.

Biden ja Xi keskustelivat toista kertaa: USA:n ja Kiinan suhteet ovat kireät, 90 minuutin puhelussa yritettiin löytää lähtökohtia yhteistyölle

Yhdysvalloissa ollaan tyytymättömiä siihen, etteivät presidenttien esikuntien käymät neuvottelut ole johtaneet tuloksiin. Maiden suhteita kiristävät muun muassa Kiinasta Yhdysvaltoihin tehdyt kyberiskut ja erimielisyydet kaupassa.

Presidentti Ahtisaari vetäytyy julkisuudesta muistisairauden vuoksi

Tasavallan presidentin kanslia kertoo Ahtisaaren sairastavan Alzheimerin tautia ja viettävän ajoittain hoitojaksoja hoivakodissa. 84-vuotias Ahtisaari oli tasavallan presidentti vuosina 1994–2000.

Suomen suurlähetystölle työskennelleitä turvamiehiä jäi ilman viimeistä palkkaa ja evakuointilistan ulkopuolelle – "He jättivät meidät tänne"

Ylen haastatteleman vartijan mukaan paikallinen alihankkijafirma oli pitänyt toivoa yllä koko viikon, että turvamiesten joukko olisi Suomen evakuointilistalla. Ilman viimeistä palkkaa jäänyt vartija kertoo olevansa pulassa, koska ruuan hinta nousee Kabulissa.

Suomen Kabulin-suurlähetystön evakuoimatta jääneet vartijat sanovat olevansa hengenvaarassa – "Emme aio antaa Suomelle anteeksi"

Suomi on päättänyt olla evakuoimatta sen Afganistanin-suurlähetystön vartijoita, yksi heistä kertoo Ylelle. Ulkoministeri Pekka Haavisto sanoi maanantaina vartijoiden olevan alihankkijoiden alihankkijoita.

Ulkoministeri Haavisto: Pääosa Suomeen tulleista afganistanilaisista on naisia ja lapsia

Ulkoministeri Pekka Haavisto sanoi, että ihmisten evakuoinneille Afganistanista voi olla aikaa pahimmillaan vain joitakin päiviä. Suurlähettiläskokouksessa Suomen ulkomaanedustustojen päälliköt kokoontuvat vuosittaiseen tapaamiseensa.

Suomalaisia odottaa Kabulissa kilpajuoksu aikaa vastaan: "Heidän on etsittävä neulaa heinäsuovasta"

Kansainväliset joukot hallitsevat Afganistanin pääkaupungin Kabulin lentokentän portteja. Niiden ulkopuolella alkaa kuitenkin Talibanin valta. Varsinkin afganistanilaisten evakuoiminen sieltä käy päivä päivältä vaikeammaksi.

Hollantilaismediat: Suomi osallisena evakuointilennolla, jolta hollantilaiset ja afgaanit jäivät jälkeen

Hollannin ulkoministeri Sigrid Kaag sanoo, että yhdysvaltalaissotilaat eivät päästäneet lennolle matkalla olleita afgaaneja lentoaseman porteista sisään, vaikka näillä oli tarvittavat asiakirjat.

Näin Pohjoismaat kertovat evakuoinneista – keskustelua myös turvapaikanhakijoiden määristä ja kritiikkiä evakuointien myöhästymisistä

Mediatietojen mukaan Tanska aikoo tuoda satoja turvaan Pakistanin avustuksella. Norjassa oikeistohallitus empii pakolaisten määrää.

Asiantuntija: Tilanne muuttuu Afganistanissa nyt tunti tunnilta – "Tässä on yllättynyt itse kukin"

Maanpuolustuskorkeakoulun apulaissotilasprofessori Antti Parosen mukaan Talibanin valtaannousu on ollut niin nopeaa, että liike voi itsekin olla yllättynyt siitä.

Joensuuhun suunniteltu Itä- ja Pohjois-Suomen huippukokous on peruttu heikentyneen koronatilanteen takia

Huippukokous oli tarkoitus pitää elokuun lopulla Joensuussa, mutta nopeasti heikentynyt koronatilanne on nyt johtanut kokouksen perumiseen. Huippukokous olisi tuonut Joensuuhun noin 150 maakuntapäättäjää.

Valko-Venäjän otteesta paenneen olympiajuoksijan lento laskeutui viimein Varsovaan – reitti kulki Itävallan kautta turvallisuussyistä

Krystsina Tsimanouskaja on kertonut, että Valko-Venäjän olympiajoukkueen johto yritti pakottaa hänet palaamaan Valko-Venäjälle kesken Tokion kisojen tämän kritisoitua maan urheilujohtoa. Puola myönsi Tsimanouskajalle humanitaarisen viisumin maanantaina.

Valko-Venäjän urheilujohtoa kritisoinut pikajuoksija hakee turvapaikkaa Puolasta – "En aio palata Valko-Venäjälle"

Valko-Venäjän pikajuoksija Krystsina Tsimanouskajalle tarjottiin humanitaarinen viisumi Puolan suurlähetystöstä, jonne turvallisuutensa puolesta pelkäävä sprintteri matkasi kieltäydyttyään palaamasta kotiin.

Afganistanin turvallisuus mietityttää EU-maiden ulkoministereitä – Haavisto nosti esiin Migrin tuoreen päätöksen

Ulkoministerit puhuivat Brysselissä pidetyssä kokouksessa myös Valko-Venäjästä. Liettua kiitti Suomea avusta rajavartioinnissa.

Presidentti Niinistö maalailee yhdysvaltalaislehdessä kuvaa huippukokouksesta Helsingissä vuonna 2025 – presidentti haluaa elvyttää "Helsingin hengen"

Niinistö avaa Foreign Policy -lehden kirjoituksessa näkemyksiään lähes 50 vuotta sitten Helsingissä järjestetyn Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssin (ETYK) tulevasta juhlavuodesta.

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB on pidättänyt Viron konsulaatin työntekijän Pietarissa – Viron mukaan syytökset ovat tekaistuja

Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n mukaan konsuli Mart Lätte pidätettiin, kun hän oli vastaanottamassa salaisia materiaaleja. Viron mukaan kyseessä on provokaatio ja syytökset Lättiä vastaan ovat tekaistuja. Lätte oli pidätettynä puolitoista tuntia.

EU:n elpymismiljardit lähtevät pian liikkeelle – näin Suomi yrittää saada siivun muiden EU-maiden elvytyksestä

Suomalaiset yritykset voivat osallistua kilpailutuksiin muissa EU-maissa ja saada hyötyä EU:n elpymispaketista eri puolilla Eurooppaa. – Meillä on vienninedistäjinä valtava työsarka käsillä, sanoo Business Finlandin Kirsi-Maarit Poljatschenko. Myös suurlähetystöissä on käynnissä vienninedistämisen urakka.

Venäjä pettyi EU-johtajien päätökseen unionin ja presidentti Putinin huippukokousten jatkosta

Huippukokouksessa keskusteltiin EU:n suhteista Venäjään ja Turkkiin. Esillä oli myös koronapandemia, maahanmuutto sekä elpyminen.

Saksan ja Ranskan ehdotus EU:n ja Venäjän huippukokouksesta ei saanut kannatusta – Unkarin vähemmistöjä syrjivä laki herätti tunteita Brysselissä

Unkarin pääministeri Viktor Orban ei aio vetää lakia takaisin. Johtajat 17 jäsenvaltiosta ovat allekirjoittaneet kirjeen, jossa ilmaistaan huoli "perusoikeuksien uhkaamisesta".

EU-maiden johtajat pohtivat Venäjä-suhteen suuntaa ja maahanmuuttokysymyksiä huippukokouksessaan

Brysselissä keskustellaan myös jatkosta miljardirahoitukselle, jolla on tuettu Turkkia pakolaisten majoittamisessa.

Yhdysvallat toimitti koronarokotteita Taiwanille – piikki samalla Kiina-suhteisiin

Presidentti Joe Bidenin hallinto käy geopoliittista kinastelua Kiinan kanssa myös terveys edellä. Yhdysvallat käyttää koronarokotteita diplomatian jatkeena Taiwanissa.

Presidentti Niinistö Ylen haastattelussa: Navalnyin tilanne tuskin muuttuu huippukokouksen myötä

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan Bidenin ja Putinin tapaaminen on merkittävä Suomen vakauden kannalta. Hän pitää tärkeänä sitä, että vaikka maiden johtajat eivät olisi kaikesta samaa mieltä, on tärkeää, että he edes keskustelevat.

"Bidenin Euroopan-matka meni loisteliaasti" – asiantuntijat arvioivat, mitä huippukokous ennakoi Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteille

Geneven huippukokouksessa ei saavutettu suuria, mutta presidenttien tapaaminen tuo selkeyttä Yhdysvaltojen ja Venäjän välille.

Bidenin ja Putinin tapaaminen lähestyy – nämä Ylen toimittajat kertovat sinulle huippukokouksen tapahtumista suoraan Genevestä

Yle raportoi Yhdysvaltojen ja Venäjän huipputapaamisesta paikan päällä Genevessä ja välittää reaktiot molempien maiden pääkaupungeista. Esittelemme nyt kokousta seuraavat toimittajat. Mitä he odottavat keskiviikolta?

"Amerikka on palannut" – Joe Bidenin Euroopan-kiertueella kuullaan helpotuksen huokauksia EU:lta ja Natolta

Alkuviikosta on luvassa merkittäviä kansainvälisiä kokouksia, kun Yhdysvaltojen Biden tapaa Naton, EU:n ja Venäjän johtajat. Liittolaismaissa Bidenin vierailu edustaa pitkään tovoittua vakautta ja ennalta-arvattavuutta. Putinin ja Bidenin tapaamiselle odotukset eivät sen sijaan ole korkealla.

Suomen pisin sota loppui tällä viikolla – Afganistanin operaatio maksoi satoja miljoonia, mutta mitä sillä saavutettiin?

Viimeisetkin Afganistanissa palvelleet suomalaissotilaat palasivat tiistaina takaisin Suomeen. Operaatio toteutti Suomen turvallisuuspoliittiset päämäärät, mutta pysyvää muutosta Afganistaniin se ei tuonut.

Britannian kuninkaallisen laivaston alus vierailee Helsingissä

Samainen alus vieraili Suomessa edellisen kerran vuonna 2019. Yleisöllä ei ole pääsyä alukselle koronarajoitusten vuoksi.

Kiinassa alkoi australialaiskirjailijan vakoiluoikeudenkäynti – Yang Hengjun on ollut vangittuna jo kaksi vuotta

Yang Hengjun on Kiinassa syntynyt Australian kansalainen. Kirjailijana ja suosittuna bloggarina tunnettu Yang on demokraattisten uudistusten puolustaja. Vakoilusyytteiden perusteita ei ole kerrottu.

Norjaan pääsee tästä päivästä alkaen alhaisen ilmaantuvuuden alueilta ilman karanteenia – epäselvää on, mitä todistuksia ylitykseen vaaditaan

Norja on purkanut tiukkoja koronarajoituksiaan ja maahan pääsee torstaista alkaen myös turistimatkalle ilman karanteenia, kerrotaan Norjan suurlähetystöstä. Rajalla mahdollisesti vaadittavista dokumenteista on kuitenkin vielä epäselvyyttä.

Valkovenäläisen oppositiokanavan Nextan perustaja Stepan Putilo kertoo saaneensa satoja tappouhkauksia ja pelkää olevansa "seuraava uhri"

Telegramissa toimivan oppositiokanava Nextan perustaja Stepan Putilo vaatii kansainvälistä yhteisöä eristämään Valko-Venäjän poliittisesti ja taloudellisesti.

USA:n ja Venäjän ulkoministerit kohtasivat: Bidenin ja Putinin mahdollinen huipputapaaminen yhä auki

Antony Blinkenin ja Sergei Lavrovin kahdenkeskinen tapaaminen järjestettiin Arktisen neuvoston ulkoministerikokouksen yhteydessä.

Venäjä julisti Yhdysvallat ja Tšekin epäystävällisiksi maiksi

Venäjä on päättänyt myös rajoittaa maiden suurlähetystöjen mahdollisuutta palkata paikallista työvoimaa. Perjantaina tehty päätös on uusi merkki maiden huonontuneista suhteista.

Brasilialaismies tahtoo Suomeen niin kovasti, että alkoi tubettaa suomeksi – videolla hän kertoo, mikä on suomalaisin sana ja paras kissan nimi

Brasilialainen Gustavo Teixeira, 29, opiskeli suomen kielen taituriksi ja tekee nyt videoita suomalaisille. Hän unelmoi kaamoksesta, kylmyydestä ja vähäpuheisuudesta.

Pohjois-Korea varoittaa Yhdysvaltoja Bidenin puheen takia: "Presidentti teki suuren virheen"

Pohjois-Korea otti kantaa presidentti Joe Bidenin tällä viikolla pitämään puheeseen. Biden kutsui Pohjois-Korean ydinohjelmaa uhkaksi Yhdysvaltojen turvallisuudelle. Pohjois-Korea uhkasi ryhtyvänsä vastatoimiin.

Venäjä asetti ruotsalaisen myrkkytutkijan maahantulokieltoon – Venäjän Tukholman-lähettiläs kuultavaksi

Sanktion kohteeksi joutunut ruotsalaistutkija oli mukana vahvistamassa, että oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi yritettiin murhata Novichok-hermomyrkyllä.

Yhdysvaltain suurlähetystö Venäjällä keskeyttää lähes kaikkien viisumien myöntämisen

Päätös liittyy Yhdysvaltain mukaan venäläisten päätökseen rajoittaa Yhdysvaltain lähetystön paikallista työvoimaa.

Tšekissä tuhannet osoittivat mieltään – Venäjä-mielistä presidenttiä vaaditaan syytteeseen ja pois viralta

Tšekin hallitus syyttää Venäjää vuoden 2014 asevarastoräjähdyksestä. Presidentti Miloš Zemanin mukaan kyseessä saattoi olla onnettomuuskin. Venäjän ja Itä-Euroopan maiden välille on virinnyt diplomaattinen kriisi.

Venäjä karkottaa seitsemän Baltian maiden ja Slovakian diplomaattia – vastine venäläisten karkotuksista

Viro, Latvia, Liettua ja Slovakia olivat aiemmin karkottaneet venäläisdiplomaatteja. Tapaus liittyy Tšekin ja Venäjän diplomaattiseen kiistaan.

Ruotsi nimitti Etelä-Karjalan kauppakamarin toimitusjohtajan uudeksi kunniakonsuliksi – Mika Peltonen seuraa tehtävässään Anneli Pirttilää

Etelä-Karjalan kauppakamarin toimitusjohtaja Mika Peltonen jatkaa eläkkeelle jääneen Anneli Pirttilän tehtävää Ruotsin kunniakonsulina. Kunniakonsulin tehtävänä on vastata kauppasuhteisiin ja kulttuuriin liittyvästä yhteistyöstä Ruotsin kanssa.

Tšekki pyytää EU- ja Nato-maita karkottamaan venäläisiä diplomaatteja

Tšekki pyytää EU- ja Nato-mailta tukea sen kiistassa Venäjää vastaan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle