Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Sad Saimaa seal count — nine pups dead

The consequences of thin snow cover proved fatal to many of this winter's rare Saimaa ringed seal pups.

Voisivatko Pohjanmeren jättipadot suojella meitä ilmastonmuutoksen aiheuttamalta merenpinnan nousulta?

Huimalla ehdotuksella halutaan herättää keskusteluja ilmastomuutoksen valtavista vaikutuksista ympäristöömme.

Chemically-cleaned Finnish lake still clear, but now overrun by waterweed

Waterweed is often used to decorate fish aquariums so some locals suspect the invasive plant may have come from someone dumping an aquarium into the lake.

Makean veden kalojen tilanne hälyttävä – Jopa joka viidettä lajia uhkaa sukupuutto

Sea Lifessa asuu iso osa uhanalaisista pandakilleistä. Akvaariosta kala voidaan palauttaa luontoon, jos ihminen tuhoaa sen lähteen.

Raakku, Suomen vanhin eläin, on kuolemassa sukupuuttoon

Konnevedellä pelastetaan jokihelmisimpukoita

Lautaselle perunaa vai riisiä? Kauppakassisi sisältö voi joko helpottaa tai pahentaa maailmanlaajuista vesipulaa

Suomalaisten vesijalanjäljestä miltei puolet on peräisin ulkomailta, muistuttaa vesitalouteen perehtynyt tutkijatohtori Suvi Sojamo.

Kansainvälisten tieteentekijöiden vetoomus: Maailman pelastamisella kiire

25 vuotta sitten julkaistun edellisen vetoomuksen jälkeen lähes kaikki on kehittynyt huonompaan suuntaan.

Endangered pearl mussels that live 200-plus years may be making comeback

The populations of freshwater pearl mussels have been declining in Ostrobothnia and some of them may have witnessed the decline themselves over the centuries. The endangered species – which can live up to 250 years of age – may see a resurgence thanks to measures taken by local environmental researchers.

Punalevä on haitaton, hyödyllinen ja huonosti tunnettu

Keski-Suomesta käynnistynyt makean veden punalevien uhanalaistutkimus on edennyt loppusuoralle. Makean veden punalevä on uhanalainen monissa Euroopan maissa.

Video: Olisiko tässä loppu vesipulloille? Lontoossa kokeiltiin syötävää vettä

Brittiläisen start-upin kehittämän vesikuplan voi syödä kalvoineen päivineen.

Tutkijat: Ilmastonmuutos koskettaa jo lähes kaikkea elämää maapallolla

Tutkijoiden mukaan muutokset ovat yllättävän voimakkaita, vaikka keskilämpötila on noussut vain noin yhden asteen esiteollisen ajan tasosta.

Makeavesialtaan koekalastukset aloitettu Uudessakaupungissa

Koekalastuksilla selvitetään muun muassa kalaston rakennetta. Kalastukset kestävät kaksi viikkoa.

Yle Krimillä: Paikalliset eivät huomanneet sabotöörejä

Ylen Venäjän-kirjeenvaihtaja Kerstin Kronvall on Krimin niemimaalla. Hän on haastatellut Ukrainan rajan lähellä asuvia ihmisiä Venäjän tiedotusvälineiden uutisesta, jonka mukaan alueella havaittiin elokuun alussa ukrainalaisia sabotöörejä.

Virkkaa vesimolekyyliamigurumi

Kokeile tiedevirkkausta ja virkkaa vesimolekyylejä.

St. Paulin saaren villamammutit kuolivat janoon

Sedimenttikerrokset paljastavat St.Paulin saaren järvien kuivuneen, mikä koitui villamammuttien kohtaloksi. Saaren mammutit olivat yksi pisimpään selvinneistä mammuttipopulaatioista.

Juomavesi on uusi öljy – aaltoenergialla vettä jokaiselle?

1,8 miljardia ihmistä on ilman kunnollista juomavettä.

Metsästäjäliiton pelko: Merimetso leviää sisämaahan

Suomen metsästäjäliitto ei halua merimetsoja makean veden alueelle. Järjestöpäällikkö Teemu Simenius uskoo, että on vain ajan kysymys, koska niin käy.

Pyhäjoen ydinvoimala jäähtyy valtaisalla määrällä merivettä

Vesi on Hanhikiven ydinvoimalan tärkeimpiä energiantuotannon aineksia. Makeaa vettä kuluu satoja kuutioita vuorokaudessa, mutta merivettä tarvitaan prosessin jäähdytykseen jopa miljoonia kuutioita päivässä.

Rebranding Finland’s traditional “superfoods” 

For years, Finnish root vegetables and freshwater fish stood neglected in the grocery aisles, as younger generations ignored them because they no longer knew their benefits or how to prepare them. But rebranding the old Finnish standards as “Superfoods of the North” has aroused new interest in Finland’s healthy domestic treasures, and sales are once again picking up. 

Thai cook: Finns need to rediscover their delicious freshwater fish

Thailand-born Penprabha Helsingius makes food from fish that Finns tend to deem unsuitable to eat. For example, bream is a common species of fish that is rarely deemed tasty enough for a meal, but Helsingius turns it into delicious sausage. She says too much good fish is wasted in Finland.

Tutkimukset: Grönlannin sulaminen sotkee Golf-virtaa – kylmentää ilmastoa Suomessa?

Grönlannin sulamisesta aiheutuva makean veden virtaus on sekoittamassa Golf-virtaa kertoo tuore tutkimus. Samantapainen ilmiö nähtiin myös 12 000 vuotta sitten.

Harvinaisiksi luullut lajit viihtyvät Selkämerellä: "Kukaan ei ole tajunnut tutkia näitä ennen"

Tutkijat ovat yllättyneet kesän aikana Selkämerellä. Merestä löytyy luultua enemmän harvinaisten lajien yksilöitä. Koko kesän käynnissä olleen Metsähallituksen inventoinnin tietoja käytetään muun muassa merialueiden rakennuskaavoituksessa ja suojelutyössä.

Suomalainen hanavesi kelpaa kuitenkin – "Se on kuin kultaa"

Ihmiset kertoivat innokkaasti, mistä päin maata löytyy parasta hanavettä. Kommenteissa nousi esille yksi asia: veden raikkaus.

Vierasperäinen kala kuivalla maalla valloittaa Australiaa – video

Aggressiivinen, vierasperäinen kalalaji, joka pystyy elämään myös kuivalla maalla, on levinnyt myös Australian mannermaalle ja uhkaa nyt maan kotoperäisiä lajeja.

Tutkimus: Grönlannin sulaminen hidastanut Golfvirtaa jopa viidenneksen

Grönlannin sulavista jäätiköistä valuva makea vesi muuttaa Jäämeren kemiallista tilaa. Tästä seuraa, että Golfvirta heikkenee, kertoo kansainvälinden tutkijaryhmä. Virtauksen heikkenemisellä uskotaan olevan valtavat vaikutukset Pohjois-Eurooppaan.

Saimaa seals start nesting season – Humans biggest threat to fragile population

Last year dozens of volunteers used shovels and snow cannons to build dens for Finland’s endangered Saimaa ringed seals in eastern Finland. This year, nature has been kinder to the seals and they will hopefully be able to make their dens in the existing natural snowdrifts. There are currently only about 300 Saimaa ringed seals left in the wild.

New measures to protect the Saimaa seal

Restrictions on new holiday homes, more limits on fishing and an 800 metre no-go zone around dens are included in new measures being considered to further protect some of the most endangered mammals on the planet.

Ilmastonmuutos sulattaa Perun jäätiköitä – lähes tuhat uutta järveä

Suurin osa maailman trooppisista jäätiköistä sijaitsee Perussa. Pienet jäätiköt ovat erittäin herkkiä ilmastonmuutokselle, joka on 40 vuoden aikana sulattanut niitä jo noin 40 prosenttia.

Nahkiainen hamuaa makeaa vettä – kuivat uomat eivät kiinnosta

Kuiva kesä ja vähäsateinen alkusyksy ovat romahduttaneet nahkiaissaaliit pohjalaisjoissa. Eniten nahkiaista pyydetään Kalajoella ja Lestijoella, myös Perhonjoella on pyytäjiä. Saaliit ovat vähentyneet jopa kolmanneksen. Pyytäjät odottavat syyssateiden nostavan saalismääriä.

Villieläinten määrä puolittunut 40 vuodessa – mitä tavallinen ihminen voi tehdä?

Luontojärjestö WWF:n julkaiseman raportin mukaan luonnossa elävien selkärankaisten määrä on puolittunut 40 vuodessa. WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder tarjosi Ylen aamu-tv:ssä perjantaina vinkkejä siihen, miten tavallinen ihminen voi vaikuttaa lajien säilymiseen.

Hollanti suojautuu ilmastonmuutokselta – miljardeja euroja patoihin, valleihin ja kelluviin taloihin

Hallituksen tavoitteena on, että vuonna 2050 koko maa on varautunut ilmastonmuutoksen seurauksiin.

Sukeltajan vasaran isku paljasti kromiesiintymän – Kemin kaivos 50 vuotta

Noin 55 vuotta sitten sukeltaja Martti Matilainen löysi kromiittilohkareita Veitsiluodon Kemin tehtaille johtavan makeavesikanavan tuntumasta. Viisi vuotta myöhemmin Outokumpu päätti perustaa alueelle oman kaivoksen.

Miksi Etelämantereen rannikolla vedenpinta on korkeammalla kuin muualla?

Merenpinta nousee Etelämantereen alueella noin kaksi milliä nopeammin kuin muualla Eteläisellä Tyynellämerellä. Ilmiö selittynee veden makeudella ja lämpötilalla.

Kurkikuiskaaja: "Meillä jos kenellä olisi varaa suojella luontoamme"

Luontoharrastaja ja -yrittäjä Jouko Alhainen tunnetaan kurkiasiantuntijana ja "kurkikuiskaajana". Miksi kurki? Kurki on kosteikkojen laji, ja kosteikkojen suojelun onnistuessa kurki kuten moni muukin laji voi hyvin ja menestyy. Luonto on rikas mosaiikki, jossa pienetkin osat vaikuttavat kokonaisuuteen. Pitkän linjan luontoveteraani muistuttaa, että kannamme maailmanlaajuista vastuuta luonnon monimuotoisuudesta. Samalla meillä on varaa ja mahdollisuus suojella oma luontomme.

Pykäläviidakko rajoittaa kalan tuontia Norjasta

Turskan salakuljetus Norjasta Suomeen on jokakesäinen riesa, joka työllistää erityisesti Kivilompolon tullia. Harvempi tietää, että myöskään makean veden kalaa ei voi tuoda Suomeen Norjasta rajoittamattomasti. Tuontia ei rajoita Norja, vaan Suomen oma tuliaisia koskeva säännöstö.

Biologi etsii sinisimpukan pohjoisrajaa Kokkolan seudulta

Kokkolan vedenalaiset alueet ovat ainoa jäljellä oleva tuntematon vesialue Suomessa. Niitä tutkitaan parhaillaan perin pohjin. Toiveissa on muun muassa löytää pohjoiset rajat sinisimpukalle ja rakkolevälle.

Kiina yrittää epätoivoisesti hillitä vedenkulutustaan

Kiina käyttää pilaantuneiden vesivarojensa hoitamiseen huikeita rahasummia, mutta tulos vaikuttaa silti riittämättömältä.

Silakka on vaihtanut ruokavaliota Saaristomerellä

Saaristomeren suolapitoisuuden muutos on vähentänyt silakan aiemmin käyttämän ravinnon määrää. Kalakanta on kuitenkin sopeutumassa uuteen ruokavalioon.

Kalojen kutunousu kuukauden edellä Merenkurkussa

Kalojen nousu jokiin ja puroihin on noin kuukauden viime vuotista ajankohtaa edellä. Esimerkiksi Mustasaaren Björköbyssä kalat ovat lähteneet merestä pikkupuron kautta nousemaan järveen ennätysaikaisin. Jääkannen puuttuminen, valo ja makea vesi ovat laittaneet kaloihin vauhtia, kertoo luontopedagogi Vesa Heinonen.

Lapamato voi pesiytyä nykyihmiseenkin – "Laihduin 8 kiloa"

Raa'asta kalasta tarttuva lapamato oli varsinainen vitsaus Suomessa sotavuosina. Leveää heisimatoa esiintyy vieläkin, vaikkakin hyvin harvoin. Joensuulaismiehellle lapamato oli suuri yllätys, ja hän ehti jo epäillä syöpääkin rajusta laihtumisestaan.

Seals seeking far northern ice

Unusually poor ice cover has forced large numbers of ringed seals to look for nesting spots in the northernmost reaches of the Bay of Bothnia, between Sweden and Finland.

Building snow dens for the Saimaa seals

A project to construct man-made dens for the endangered Saimaa seal will continue after recently receiving EU funding for the next five years.

Veneet talviteloille pakkasten tieltä

Veneiden talvisäilytyspaikoista on Turun seudulla pulaa. Syksyn ensimmäiset pakkaset saavat nostajiin vipinää.

Jättikrokotiili väijyi kaksi viikkoa autiolle saarelle päätynyttä turistia

Uusiseelantilainen mies ei uskaltanut poistua autiolta saarelta, vaikka vesi ja ravinto uhkasivat loppua.

Utön Havshotelin johtaja: Suurin ongelma on vesi

Yle Turku sai puhelimitse yhteyden Utön Havshotelin toimitusjohtajaan Eero Laaksoseen keskiviikkona aamupäivällä. Hän ehti kertoa pikaisesti tunnelmista sähköttömällä saarella, kunnes puhelinyhteys katkesi.

Rapu on joka kolmannen herkku - saalis lienee edellisvuosien tasolla

Joka viides tuntee rapuruokaa kohtaan suurta vastenmielisyyttä. Tästä huolimatta makeavesirapujen kulutus on kymmenessä vuodessa 2,5-kertaistunut.

Vedenkäyttöä rajoitettava jälleen minimiin Paraisilla

Asukkaita kehotetaan rajoittamaan vedenkäyttöä keskiviikkoon asti.

Erittäin voimakas vetoomus viranomaisilta: "Vedenkäytön vähennyttävä Paraisilla"

Paraisilla keskustan vesiongelmat jatkuvat ja uusimman vuotokohdan korjaukseen päästään vasta tiistaina. Viranomaiset vetoavat kaupunkilaisiin vedenkäytön vähentämiseksi. Korjaustyöt jatkuvat vielä päiviä.

Paraisten hanavesi on jo juomakelpoista

Paraisten asukkaita kehotetaan kuitenkin rajoittamaan vedenkulutustaan. Talousvettä voi edelleen noutaa kolmesta jakelupisteestä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle