Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Vapaaehtoistyön koordinoija Sari Romunen kertoo kriisikeskuksen toiminnasta.

Itsemurhaa hautova on usein vapaaehtoisen käsissä – Kriisipuhelimeen ja tukichattiin tarvittaisiin nopeasti lisää päivystäjiä

Mielenterveyden kriisityön uusille vapaaehtoisille on valtava tarve. Etenkin nuorten yhteydenotot ovat lisääntyneet viime vuosina Sekasin-chatissa ja valtakunnallisessa Kriisipuhelimessa.

Aleksis Salusjärvi, Helsinki, 9.10.2018

Aleksis Salusjärven kolumni: Lasten asuttaminen kodin ulkopuolelle on massiivinen ongelma

Kun lapsi sijoitetaan kodin ulkopuolelle, hän on todennäköisesti aikuisuuden kynnyksellä muita heikommassa asemassa kaikilla elämänalueilla, kirjoittaa Salusjärvi.

Ukrainalainen Ann Krivko tapaa kriisityöntekijä Raila Arpalan rescue-koira Gepettoa. Kuva on otettu 4.8.2022

Ukrainan sota traumatisoi Ann Krivkon, mutta kriisityö Gepetto-koiran kanssa auttaa – "Ymmärsimme toisiamme ensi minuuteista"

Eläimen läsnäolo voi tuoda odottamatonta tukea kriisin keskelle. Ukrainan sotaa paennut Ann Krivko on saanut koira-avusteisesta kriisityöstä apua kuormittavassa elämäntilanteessa. 

Mirja Kultasaari katsoo suoraan kameraan Wanha Satama ravintolassa Kuopiossa.

Mirja Kultasaaren lopullinen päätös avioerosta kypsyi ennen koulujen alkua – "Kumpikaan meistä ei aikuisena tarvinnut kämppäkaveria"

Elokuu ja alkusyksy on vilkasta aikaa parisuhdeneuvonnassa, kun moni pari pohtii eroa kesälomien jälkeen. Esimerkiksi Joensuussa seurakunnan tarjoamassa keskusteluavussa on nyt noin kahden kuukauden jonot.

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen seisoo Rastilan kartanon puistossa kädet ristissä ja katsoo suoraan kameraan.

Lapsiasiavaltuutettu: Lasten uskonto, ihonväri ja tausta vaikuttavat suomalaisten haluun auttaa – "Jokaisella on oikeus tulla autetuksi"

Ukrainalaislapsia on autettu sellaisella innolla, jolla myös al-Holin lasten auttamiseen olisi pitänyt suhtautua, sanoo lapsiasiainvaltuutettu Elina Pekkarinen Ylen 8 minuuttia -ohjelmassa.

Nuori nainen istuu pimeässä huoneessa missä verhot ovat kiinni.

Uupuneet ja toivottomat nuoret naiset rikkovat nyt kriisipuhelimen soittoennätyksiä – "Jokaisen mieli on tärkeä", sanoo päivystäjä

Huhtikuu oli kiireisin kuukausi koskaan Mieli ry:n ylläpitämässä kriisipuhelimessa. Erityisesti alle 30-vuotiaat naiset soittavat nyt kriisipuhelimeen. Päivystäjille kerrotaan pahasta olosta, ihmissuhdeongelmista ja varsin usein yksinäisyydestä.

Kriisikeskusjohtaja Sari Huovinen ja kriisityöntekijä Raila Arpala istuvat pöydän ääressä.

Ukrainan sotaa paenneet ovat löytäneet kriisiavun Kajaanissa

Kriisikeskuspalvelut ovat tavoittaneet Ukrainan sotaa paenneet Kajaanissa. Kainuun kriisikeskus on saanut asiakkaaksi useita Ukrainasta sotaa paenneita, ja kysyntä kasvaa. 

Mieli ry:n hankepäällikkö Marena Kukkonen Kemin kulttuurikeskuksen aulassa.

Itsemurhan tehneistä joka viides kävi vastaanotolla kuolinpäivänään – "Jotain kohtaamisessa menee pieleen", sanoo asiantuntija

Itsetuhoisuus jää terveydenhuollossa usein tunnistamatta, koska asiaa ei oteta puheeksi. Mieli ry:n hankepäällikön Marena Kukkosen mukaan on myytti, että itsemurhasta puhuminen lisäisi itsemurhakuolemia.

Pyyhepaketti lattialla olevan pedatun patjan päällä. Taustalla lisää patjoja.

Harva ukrainalaispakolainen on tarvinnut Päijät-Soten järjestämää hätämajoitusta

Päijät-Sote on edelleen varautunut tarjoamaan kriisimajoitusta yllättäen saapuville pakolaisille, jotka tarvitsevat nopeasti katon päänsä päälle.

Lapin luonto-opisto Rovaniemen Ojanperällä

Rovaniemi valmistelee hätämajoituspaikkaa Ojanperälle

Metsäruusuksi nimetty Luonto-opiston entinen päärakennus sopii hätämajoitukseen, koska se on kaupungin omistuksessa ja sijaitsee SPR:n vastaanottokeskuksen vieressä.

Daniella Gunaza leikkii ja hymyilee kameralle.

Ukrainalaisten arki Suomessa on nyt kielen opettelua ja töiden etsimistä – harkovalainen Sergii Gunaza: "Pakenimme ainoastaan lasten vuoksi"

Ukrainalaiset saavat Suomessa monenlaista apua. Tampereella he voivat hakea vaatteita vapaaehoisten pyörittämässä avustuspisteessä. Vastaanottokeskuksessa ollaan kiitollisia kolmannen sektorin avusta.

terveysasema

Siun soten sosiaalipäivystys on nykyisin sosiaali- ja kriisipäivystys

Uudella päivystyksellä varmistetaan, että kiireellisiä toimenpiteitä vaativissa tilanteissa sosiaalipalvelut ja akuutti kriisiapu ovat mahdollisimman pian saatavilla.

Pyyhepaketti lattialla olevan pedatun patjan päällä. Taustalla lisää patjoja.

Päijät-Sote avaa hätämajoituksen ukrainalaispakolaisille

Hätämajoitus on tarkoitettu esimerkiksi ilta- ja yöaikaan saapuville ihmisille, joille ei ole tiedossa muuta yösijaa.

Kaksi ensihoitajaa selin kameraan, he seuraavat palavan rivitalon sammutusta.

Kriisi- ja onnettomuustilanteissa viranomaisilla on tarjota turvaverkko – Soiten sosiaalipäivystys toimii vuorokauden ympäri

Viranomaiset pystyvät tarjoamaan nopeasti apua esimerkiksi tulipalon uhreiksi joutuneille ihmisille.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun rakennus Mikkelissä

Etelä-Savon oppilaitokset tarjoavat keskusteluapua sodasta järkyttyneille

Ukrainan sota on järkyttänyt monia suomalaisia. Oppilaitokset ovat myös huomanneet tuen tarpeen.

Mikkelin kriisikeskuksen johtaja Helena Pohjanvirta

Kriisipuhelimet alkoivat piristä Suomessa, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan – kriisikeskuksen johtaja: "Turvallisuuden tunne on hävinnyt"

Mieli ry:n kriisipuhelimeen tuli helmikuussa enemmän yhteydenottoja kuin koskaan aiemmin. Sadat yhteydenotot johtuvat Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.

Pyyhepaketti lattialla olevan pedatun patjan päällä. Taustalla lisää patjoja.

Valmiiksi pedatut sängyt odottavat Ukrainasta pakenevia Tampereen vastaanottokeskuksessa – uusia työntekijöitä rekrytoidaan pikavauhtia

Tampereen Kaupissa sijaitsevassa vastaanottokeskuksessa on paikkoja 300 ihmiselle. Kaupunki on valmistautunut tarjoamaan llisäksi 300 pakolaiselle hätämajoitusta.

Kuvassa on Kriiskeskus Turvapoijun toiminnanjohtaja Kaisa Lauri.

Jos Ukrainan kriisi ahdistaa jo liikaa, kannattaa hakea keskusteluapua

"Tässä tilanteessa auttaa huolen pitäminen omasta arjesta", sanoo kriisikeskus Turvapoijun toiminnanjohtaja Kaisa Lauri. Jos ahdistus kasvaa liiaksi, kannattaa hakea apua.

Puhelimessa

Jyväskylässä on henkistä tukea on tarjolla, jos Ukrainan tilanne ja Euroopan turvallisuus ahdistavat

Huolen ja ahdistuksen kanssa ei pidä jäädä yksin – apua on saatavissa, tiedottaa Jyväskylän kaupunki.

salaattia tarjolla ravintolan noutopöydässä.

Perjantai 28.1.2022 (tv)

Koronarajoitukset. Kauppojen turvallisuus. Huostaanotettujen kantelut.

Vaaleanruskealla sohvalla vihreä sammakkopehmolelu, jonka taustalla oranssi nalle.

Ikäihmisten hätä ja lastensuojelu työllistävät sosiaalipäivystystä – hyvinvointialueen toivotaan auttavan yhteistyötä kriisitilanteiden hoidossa Pohjanmaalla

Sosiaali- ja kriisipäivystyksen tarve kunnissa kasvaa jatkuvasti. Lastensuojelun lisäksi Pohjanmaalla tarvitaan jatkuvasti enemmän apua kotona asuville ikäihmisille.

Kriisikeskuspäivystäjä työskentelee tietokoneella hämärässä huoneessa

Uusi kriisipäivystys tarjoaa apua Keski-Suomessa ympäri vuorokauden – Kriisikeskus Mobile siirtyi lähemmäs virka-aikaa

Kriisikeskus Mobilen rinnalle on tullut toinen toimija, Keski-Suomen sosiaali- ja kriisipäivystys. Päivystyksestä saa apua ympäri vuorokauden, mutta Mobilen palveluita saa päivisin maanantaista perjantaihin.

Kainuun yrittäjät ry:n Business konttori -toimitilan ikkuna, jossa lukee "Business konttori"

Yrittäjien jaksaminen koetuksella – avuksi perustettiin yrittäjien oma kriisikeskus

Yrittäjien henkisen tuen kanava, Yrittäjän kriisikeskus aloitti toimintansa Kajaanissa elokuussa. Apua keskukselta saa anonyymisti, eikä tapaamisista pidetä rekisteriä.

Seri-keskuksen kyltti

Seksuaalisen väkivallan uhrien tukikeskukseen tulee paljon yhteydenottoja Satasairaalassa – ja tämä on vasta jäävuoren huippu, toteaa lääkäri

Seri-tukikeskus tarjoaa lääketieteellistä ja henkistä tukea seksuaalirikoksen uhreiksi joutuneille sukupuolesta riippumatta. Palvelut ovat maksuttomia.

Kuvassa on ihmisten varjoja Helsingin keskustassa lokakuussa 2020.

Koulukodin viisikymppinen työntekijä käytti 16-vuotiasta tyttöä seksuaalisesti hyväkseen – teko tapahtui yksityisretkellä Linnanmäelle

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi miehen noin vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Oikeuden mukaan mies oli käyttänyt hyväkseen uhrin kypsymättömyyttä, haavoittuvaa asemaa ja omaa valta-asemaansa.

Roosa Huusko istuu nojatuolilla ja katsoo suoraan kameraan. Etualalla on puinen pöytä.

Roosa Huusko, 27, yritti turruttaa suruaan vuosia ennen kuin soitti itselleen apua – nykyään hän tietää, mitä tekee, jos uusi kriisi iskee

Elämänkriisin voi kohdata kuka tahansa, ja yleensä se tapahtuu yllättäen. Kynnys avun pyytämiseen on kuitenkin usein korkea. Kriisikeskuksen asiakkaalla Roosa Huuskolla kesti viisi vuotta hakea apua.

Anonyymit sisarukset keinussa.

Lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin palkataan lisävoimia Päijät-Hämeessä

Palvelut ovat ruuhkautuneet pahasti, ja hoitojonot pitkiä.

Jasmin Tuomi istuu hymyillen. Taustalla näkyy järven aaltoja ja rakennuksia.

Kansalaisaloite antoi Jasmin Tuomelle toivoa paremmasta mielenterveyshoidosta – nyt terapiatakuu on junnannut eduskunnassa jo kaksi vuotta

Uudistusta tarvitaan kipeästi, koska koronakriisi vaikeutti avun saantia entisestään. Mielenterveysjärjestöt uskovat, että hallitus haluaa parantaa mielenterveyspalveluja. Varmuutta ei ole, riittävätkö rahat muutokseen.

Mikkelin kriisikeskuksen johtaja Helena Pohjanvirta

Onko sinulla itsetuhoisia ajatuksia? Kysymys ei aja ketään itsemurhaan, vaan auttaa avun äärelle, kertoo asiantuntija

Tänään perjantaina on itsemurhien ehkäisypäivä. Noin 800 suomalaista kuolee joka vuosi itsemurhaan. Yleisimpiä ne ovat Etelä-Savossa. Korkeita lukuja selittävät päihteiden suuri kulutus, mielenterveyden häiriöiden yleisyys ja fyysinen sairastaminen.

Kriisipuhelin

Kriisipuhelimeen jälleen ennätysmäärä puheluita heinäkuussa – yleisin keskustelun syy ollut pandemian ajan paha olo

Erityisesti nuorten itsetuhoisuus on noussut esiin kuluneena kesänä. Kaikkiaan itsetuhoiset keskustelut ovat kuitenkin hieman vähentyneet.

Lapsi katsoo ikkunasta ulos.

Oulun kaupunki hakee sijaisvanhempia – perheitä tarvitaan erilaisiin tilanteisiin eri-ikäisille lapsille

Oulussa jopa liki 80 prosenttia huostaanotetuista lapsista sijoitetaan perheisiin. Perhehoidon osuus on isoin Suomen kuuden suurimman kaupungin joukossa.

Kuvassa on nimimerkin ransom_man Torilaudalle 21. lokakuuta 2020 tekemä postaus, jossa kerrotaan Vastaamoon kohdistuneesta tietomurrosta.

Compensation uncertain for Vastaamo victims

Patients whose files were hacked have yet to receive any compensation.

Kriisikeskuspäivystäjä työskentelee tietokoneella hämärässä huoneessa

Kriisikeskus Mobilen puolesta kerätään nyt nimiä kuntalaisaloitteeseen Jyväskylässä

Maakuntaan suunnitellun sosiaali- ja kriisipäivystyksen käynnistyminen uhkaa leikata matalan kynnyksen kriisikeskus Mobilen rahoitusta. Mobilen puolesta vetoava kuntalaisaloite vaatii kriisikeskuksen toiminnan turvaamista myös jatkossa.

Ensi- ja turvakotien liiton päivystäjä työssään 26.10.2016.

Keski-Suomeen suunnitteilla yhteinen sosiaali- ja kriisipäivystys – Kriisikeskus Mobile huolissaan rahoituksensa kaventumisesta

Kiireellisissä kriisi- tai hätätilanteissa saisi jatkossa apua yhdestä puhelinnumerosta. Aiemmin järjestölähtöisestä kriisi- ja väkivaltatyöstä on vastannut Kriisikeskus Mobile. Uudistus supistaisi sen saamia kunta-avustuksia alle puoleen nykyisestä.

Metsän keskellä pressun alla oleva teltta

Viisi Kymsoten päättäjää tahtoo kiireellisiä toimia hätämajoitustilanteeseen – nyt kaikkia ei voida auttaa, vaikka perustuslaki vaatii niin

Kymenlaaksossa ei tällä hetkellä ole sopivaa paikkaa esimerkiksi päihdeongelmaisille, jotka eivät kykene päästämään huumeista irti. Kymsoten yhtymävaltuutetut ovat ryhtyneet toimiin asian korjaamiseksi. Kymsoten hallitus käsittelee asiaa viikon päästä.

Metsän keskellä pressun alla oleva teltta

Teltassa asuvan Pepsin tarina kertoo todellisuudesta, jolta voi helposti sulkea silmänsä – vaikeasti autettavat jäävät omilleen kaupungeissa ympäri maata

Eduskunnan oikeusasiamies ei ole vakuuttunut siitä, että Suomen kaupungeissa olisi tarjolla sopivaa yösijaa myös niille, joiden ongelmat ovat asunnon puuttumista suurempia. Kymenlaaksossa asunnottomuuteen on yritetty vaikuttaa jo kauan, mutta vasta nyt asiaan on suunnitteilla muutos.

Maassa varjo ihmisestä, joka pitää kiinni kaiteesta.

Laki takaa hoidon myös päihderiippuvaisen läheiselle, mutta moni ei tiedä sitä: kaksi naista kertoo, miten elämä muuttui avun saannin jälkeen

Kuntien on lain mukaan tarjottava hoitoa päihderiippuvaisten läheisille. A-klinikan toimitusjohtaja Kaarlo Simojoki kertoo, että monin paikoin tarve on arvioitu alakanttiin ja viime vuosien aikana läheisten hoito on vähentynyt koko ajan.

Partiolaiset Kerttu Marttinen, 12 ja Jenna Kivisoja, 13 etsivät pihkaa puusta.

Pääseekö terapiaan ja riittääkö tukiopetusta kaikille? Tässä neljä kysymystä, joiden takia hallituksen kehysriihen pitäisi kiinnostaa nuoria

Hallitus ratkaisee lähipäivinä, kuinka paljon nuoret saavat tukiopetusta ja apua työnhakuun koronan jälkeen.

Helsinkiin ilmestyi epätavallisia liikennemerkkejä ja tarroja, joiden takana on Suomen ylioppilaskuntien liitto. Kuvattu 20.4.2021.

Helsingin keskustaan ilmestyi liikennemerkkejä, jotka vaativat hallitukselta panostuksia opiskelijoihin – "Sivistys päättyi, tästä alkaa opintoputki"

SYL odottaa hallitukselta välitöntä terapiatakuun toteuttamista, yliopistojen perusrahoituksen kasvattamista ja opintotukikuukausien lisäämistä.

en motorcykel invid en åker och bilväg

Motoristien kriisipalvelu auttaa, kun onnettomuus painaa mieltä ja estää ajamisen

Tyypillinen avuntarvitsija on viime kaudella kolarin ajanut moottoripyöräilijä.

Signal for help

"Saanko lainata sun sinistä neuletta?" – katso, miten kotiväkivallan uhri voi pyytää apua salaa ilman sanoja

Rikosuhripäivystyksen yhteydenotot ovat kasvaneet koronavuoden aikana rajusti. Porissa ne ovat yli tuplaantuneet.

kuvituskuva psykoterapia

Terapiaa kalvaa epätasa-arvo: hoitoon pääsevät korkeasti koulutetut naiset kuten Laura, mutta hänkään ei jaksa etsiä terapeuttia

Mielenterveysongelmat eriarvoistavat suomalaisia: he jotka tarvitsevat eniten terapiaa, saavat sitä vähiten.

Miksi LASTENSUOJELU on HYVÄ juttu? – Näin saat apua kotiin

Katso uusin Yle Mix: Mitä tehdä, jos lapsen on paha olla kotona?

Lastensuojelu antaa myös onnistumisia ja ilon aiheita. Nuoret kokijat kertovat.

Antti Kurvinen eduskunnassa 5.3.2020

"Valtion pitää maksaa korvaukset henkirikosten uhrien omaisille" – Keskustan Kurvinen tiukkana hallitukselle MOT:n selvityksen jälkeen

Omaiset jäävät usein ilman heille kuuluvia palveluja ja joutuvat läheisensä kuoleman aiheuttamien kustannusten maksajiksi.

Mies nojaa rakennuksen seinään.

Jopa 13-vuotiaita jonossa vieroitushoitoon – A-klinikka kertoo, mikä on muuttunut: "Ennen se oli nuoruuden hauskanpitoa, nykyään ongelma"

Tarve päihde- ja mielenterveyspalveluille on lisääntynyt viime vuosina lastensuojelulaitoksissa.

Kuvituskuva kahdesta nuoresta joiden yllä puhekuplia

"Ohjaaja sanoi ohimennen, että sinusta tulee syrjäytynyt nuori" – 8 nuorta kertoo tarinansa lastensuojelusta Suomessa

Huostaanotetut nuoret kokevat jääneensä vaille oikeanlaista apua lastensuojelussa.

Kuvassa on nimimerkin ransom_man Torilaudalle 21. lokakuuta 2020 tekemä postaus, jossa kerrotaan Vastaamoon kohdistuneesta tietomurrosta.

Police receive 25,000 crime reports over Vastaamo hacking

The National Bureau of Investigation (NBI) says the investigation is still ongoing and asks for victims to be patient.

Ensi- ja turvakotien liiton päivystäjä työssään 26.10.2016.

Raiskauskriisikeskuksen puhelinpäivystys on ruuhkautunut – pandemia on tuonut ikävän erityispiirteen tullessaan

Erityisesti haavoittuvassa asemassa olevat uhrit ovat hakeneet apua. Tekijä on entistä useammin internet-tuttavuus.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle