Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Arktinen aikavaellus, Utsjoki

Tunturivaellus halki universumin historian.

"Rautatie oli alkuräjähdys kaikelle" – Petri P. Pentikäinen kokosi kirjan Kalvitsan kylän historiasta

Nykyisen Mikkelin alueella Kalvitsan entisellä rautatieasemalla asuva Petri P. Pentikäinen kokosi Savon radan synnyttämän kylän historian kirjaksi.

Utsjoelle suunnitteilla maailmankaikkeuden historiasta kertova infopolku

Utsjoen Ursa sai idean Turun yliopistolta, joka on aiemmin rakentanut vastaavan aikajanavaelluksen.

Kulkeeko valo nopeasti vai hitaasti? Kaikki on suhteellista, kun asiaa katsoo oikeasta perspektiivistä

Harva taitaa jaksaa katsoa loppuun videota, joka havainnollistaa valon matkaa Maasta Marsiin.

Planck-satelliitti sai arvostetun Gruber-palkinnon – kehittäjien joukossa suomalaisia

Satelliitin avulla pystytään arvioimaan ennennäkemättömän tarkasti maailmankaikkeuden syntyä, ikää, ainekoostumusta ja geometriaa.

Kari Enqvistin kolumni: Jumalan tahto ja tiede

Miksi me olemme olemassa? Tiede antaa yhden vastauksen, uskonto toisen.Kenties olemassaolollemme ei ole olemassa mitään erityistä selitystä, kirjoittaa Kari Enqvist.

Kari Enqvistin kolumni: Me tiedämme, että alkuräjähdys on totta

Alkuräjähdyksen vastustajat ovat lähes poikkeuksetta uskonnollisia fundamentalisteja, kirjoittaa Kari Enqvist.

Syntyikö taustasäteilyssä havaittu kylmä kohta universumien kolaroidessa?

Universumin törmääminen voisi selittää kosmisessa taustasäteilyssä havaitun poikkeaman.

Universumin suuri arvoitus ratkeamassa? – Nasalta uusi ehdokas pimeän aineen alkuperäksi

Pimeän aineen arvoitukseen on etsitty vastausta mustista aukoista, jotka syntyivät alkuräjähdystä seuranneen sekunnin ensimmäisten tuhannesosien aikana.

Kuningattaren siunaus punk-juhlavuodelle oli liikaa: Malcolm McLarenin poika polttaa miljoonien arvoisen muistokokoelman

Brittiläisten kulttuuri-instituutioiden into juhlistaa punkin 40-vuotista historiaa on saanut Joe Corrén sapen kiehumaan. Muotisuunnittelija Vivienne Westwoodin ja edesmenneen Sex Pistols -manageri Malcolm McLarenin poika aikoo polttaa miljoonien puntien arvoisen punk-kokoelmansa protestina kapinan kuoliaaksisyleilemiselle. Hän kehottaa muita tekemään samoin.

Kosminen etäisyysennätys rikkoutui – Nasan animaatio näyttää matkan kaukaisimpaan galaksiin

Hubble-avaruusteleskoopin kuvaama galaksi on nimetty GN-z11:ksi.

Tiedemaailma jännittää: Tänään selviää, löytyivätkö gravitaatioaallot

Gravitaatio- eli painovoima-aaltojen löytyminen olisi monien mielestä vuosikymmenen tiedeuutinen. Löytö avaisi uusia tutkimuskulmia maailmankaikkeuteen.

Tutkija uskoo löytäneensä merkkejä naapuriuniversumeista

Caltechin professori Ranga-Ram Chary löysi kosmisen taustasäteilyn kartan pohjalta tehdystä mallista kohtia, jossa mikroaaltosäteily oli voimakkaampaa kuin sen olisi teorian mukaan kuulunut olla.

Väärinkäsitys: Alkuräjähdys oli kaiken alku

Väärinkäsitys: Alkuräjähdys oli kaiken alku

Jättiläismäisen mustan aukon kasvuvauhti uhmaa vanhoja käsityksiä

Valtava musta aukko on kasvanut aivan liian nopeasti mahtuakseen valtateoriaan.

Tiedemiehet erehtyivät – alkuräjähdyksen alkuun ei nähtykään

Kosmologian professori Kari Enqvist ei pidä uutta tutkimustulosta takaiskuna alkuräjähdyksen tutkimukselle. Hänen mukaansa ns. kosmisesta inflaatiosta on edelleen olemassa "suunnattomasti todistusaineistoa".

Näkökulma: Teorian mukaan elät myös toisessa paikassa ja toisessa ajassa

Äärettömässä maailmankaikkeudessa aineella on rajallinen määrä tapoja yhdistyä. Mekin kaikki olemme olemassa useina eri versioina, uskoo Yle Uutisten toimittaja Ilpo Pajunen.

Ennennäkemätön komeetta ohittaa Marsin sunnuntaina – uutta tietoa maailmankaikkeuden synnystä?

Siding Spring -komeetta saapuu ensimmäistä kertaa aurinkokuntamme sisäosiin. Ohitus on lahja kosmiselle tieteelle ja yritämme saada siitä kaiken irti, kerrotaan Nasasta.

Tiedeyhteisö kuhisee uusista tiedoista maailmankaikkeuden synnystä – "Nobel-tasoa"

Kosmologian professorin Kari Enqvistin mukaan ajatus universumin alkumetreillä tapahtuneesta valoa nopeammasta laajenemisesta ei ole ristiriidassa Einsteinin yleisen suhteellisuusteorian kanssa.

Tutkijat sanovat nähneensä alkuräjähdyksen alkuun

Ajan alusta kertovien merkkien havaitsemista on pidetty yhtenä kosmologian tärkeimpänä tavoitteena.

Kysely: Neljäsosa yhdysvaltalaisista ei tiedä Maan kiertävän Aurinkoa

Kahden vuoden välein tehtävä tutkimus kertoo myös, että yhä useampi yhdysvaltalainen pitää astrologiaa ainakin jossakin määrin tieteenä.

Runsastähtinen galaksi löydetty universumin synnyinhetkiltä

Hubble löysi galaksin avaruuden luontaisten zoom-linssien kautta

Talvisirkus vie maailmankaikkeuden historiaan

Tanssiteatteri Hurjaruuthin perinteinen Talvisirkus kurottelee tänä vuonna taivaisiin. Aiheena on Kosmos, ja tarinaa on ollut käsikirjoittamassa oikea kosmologi.

Nukke-Eila taiteilee nykyään elämän ja variksen kanssa

Nuket ja niiden kautta kerrotut tarinat ovat täyttäneet entisen lastentarhanopettajan Eila Heinosen elämän kohta liki 40 vuotta. Nukkehahmot tekivät Eilasta aikanaan myös yrittäjän.

Suomalaiskeksintö selventää maailmankaikkeuden ikää

Tänään julkaistun alkuräjähdyskuvan perusteella maailmankaikkeus on noin 13,8 miljardia vuotta vanha. Euroopan avaruusjärjestön tuoreiden havaintojen mukaan universumi laajenee hitaammin kuin aiemmin arvioitiin.

Higgsin hiukkanen on alkeishiukkasjahdin himoituin saalis

"Yksi hiukkasmaailman kummallisimmista vipeltäjistä."

Sananen - Naiset venuksesta, miehet anuksesta

Mies kiertää naista ja välillä nainen miestäkin. Eivät ymmärrä toisiaan, mutta silti venuksen ylikulku on mahdollinen. Kun toinen puhuu, kokee toinen mustia aukkoja. Avaruus on pieni mysteeri - naiseen verrattuna.

Endeavour-sukkulan lähtölaskenta alkoi

Endeavour-avaruussukkulan viimeisen lennon lähtölaskenta on alkanut. Useaan otteeseen viivästyneen sukkulan on määrä nousta avaruuteen maanantaina.

Turkulaislaite lähtee pyydystämään pimeää ainetta

Yhdysvallat laukaisee viikon päästä perjantaina sukkulan, jossa on mukana myös turkulaisosaamista. Turun yliopiston avaruustutkimuslaboratorio on ollut mukana kehittämässä laitetta, joka pyrkii löytämään avaruudesta mm. pimeää ainetta ja antimateriaa.

Kari Enqvist: Tieteen rajat

Suuri tieto syntyy selvittämällä pieniä asioita. Näin sanoi maailmankaikkeuden tutkija, hiukkasfyysikko Kari Enqvist marraskuun 2009 Perjantaiparlamentissa.

Hubble kuvasi 13 miljardin vuoden takaisia galakseja

Avaruusteleskooppi Hubble on havainnut 13 miljardin vuoden takaisia galakseja. Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan mukaan näin varhaisia galakseja ei ole koskaan aikaisemmin havaittu. Löytö saattaa muuttaa käsitystä tähtien muodostumisesta alkuräjähdyksen jälkeen.

Taivaalta löytyi ikivanha supernova

Tähtitieteilijät ovat havainneet tähän mennessä vanhimman tähden räjähdyksen. Tähden kuolinkamppailu eli supernova ajoittuu 11 miljardin vuoden taakse.

Tuplalaukaisu päättyi kiitoksiin ja kuohuviiniin

Euroopan avaruusoperaatiokeskuksessa ESOC:ssa koko päivän kestänyt jännitys laukesi muutamassa sekunnissa, kun Euroopan avaruusjärjestö ESA:n tiedesatelliitit ampaisivat kirkkaalle taivaalle Ranskan Guyanassa sijaitsevasta Kouroun laukaisukeskuksesta.

Suomalaiset mukana vuosikymmenen tärkeimmällä avaruusmatkalla

Suomalaisteknologiaakin kuljettavat Planck- ja Herschel-satelliitit on laukaistu onnistuneesti avaruuteen. Satelliiteilta toivotaan paljon uutta tietoa muun muassa tähtien synnystä ja maailmankaikkeuden alkuhetkistä. Yhtä tarkkoja mittalaitteita ei ole koskaan lähetetty avaruuteen.

Jättiteleskooppi etsii toista Maata

Kanariansaarilla on aloitettu testit maailman suurimmalla infrapunateleskoopilla. Las Palmasin saarelle 2,4 kilometrin korkeuteen pystytetty peilipalloa muistuttava teleskooppi on halkaisijaltaan yli kymmenen metrin mittainen.

Fysiikan Nobel-palkinto amerikkalaistutkijoille

Tämän vuotisen fysiikan Nobel-palkinnon ovat saaneet amerikkalaiset John C. Mather ja George F. Smoot. Heidät palkittiin työstään maailmankaikkeuden alkuvaiheisiin liittyvässä tutkimuksessa.