Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Pelastuslauta paloauton katolla.

Jää petti koiran ja kahden hirven alta Kiihtelysvaarassa

Metsästyskoira pääsi omin avuin Aluslammen jään päälle. Pintapelastajat sahasivat hirville railon lammen rantaan.

Digitaalinen koronapassi ja puhelin baaritiskillä.

Perjantai 26.11.2021 (tv)

Ravintoloiden koronarajoitukset. Hirvikolarit. Helmarit. Sää.

Hirvivaarasta kertova liikennemerkki maantien reunalla, taustalla loittonee henkilöauto

Uusien autojen ansiosta yhä harvempi ihminen kuolee hirvikolarissa – liikenneasiantuntija: "Aiemmin kääriytyi katto kuin sardiinipurkista"

Riistaonnettomuuksien suuresta määrästä huolimatta hirvikolareissa kuolee entistä vähemmän ihmisiä. Yhtänä syynä ovat paremmat autot, jotka suojaavat kuljettajaa ja matkustajia.

Hirviä metsikössä talvella.

Hirvenmetsästyksen puolivälin saldo: yli kolmannes lupahirvistä juoksee vielä, vaikka lupia on selvästi aikaisempaa vähemmän

Tänä vuonna lupia on reilu parituhatta vähemmän kuin viime syksynä, mutta metsästäjät pelkäävät, että niitä on silti liikaa kantaan nähden.

Valkohäntäpeurojen kanta jatkaa kasvuaan, vaikka metsästystä on lisätty rajusti

Valkohäntäpeurojen kanta jatkaa kasvuaan, vaikka metsästystä on lisätty rajusti: "Käyttäkää luvat viimeiseen asti", neuvoo MTK metsästäjiä

Erityisesti Satakunnassa, Varsinais-Suomessa ja Pirkanmaalla on paljon valkohäntäpeuroja. Koko maassa kanta on noin 125 000 eläintä. Määrä on kasvanut tasaisesti viimeisen 20 vuoden aikana.

Repokallion kuntoradan opastekyltit.

Koira löysi suositulta ulkoilualueelta hirven pään ja pyydyksen Joensuussa – kyseessä oli ravintohoukutin, johon oli kaupungin lupa

Ulkoilijat hätkähtivät, kun koira löysi Joensuun Repokallion ulkoilualueelta hirven pään ja nahkaa. Niiden vieressä oli pyydysloukku. Joensuun kaupunki on myöntänyt myös ulkoilualueille lupia pyydystää pienpetoja, mutta varsinaisella haaskalla pyynti on kielletty.

Hirvikivääri nojaa puuhun metsässä.

Miksi lohikeiton tarjoaminen hirvipeijaisissa nosti haloon? "Kuin joulu ilman kinkkua", perustelee asiantuntija

Perinteisen hirvenlihakeiton puute peijaisissa herätti hämmennystä ja sai paikalliset pettymään Kainuussa. Selvitimme, miksi riistaruoan perinteinen asema on ja pysyy.

Hirvikivääri nojaa puuhun. Vieressä vasemmalla on tervastulinuotio.

Ennen kokematon tilanne hirvipeijaisissa Kainuussa: maanomistajille tarjottiin kalakeittoa, koska lihaa ei ollut

Hirvenlihakeiton tarjoamisella maanomistajille on pitkät perinteet, mutta Suomussalmella koettiin pettymys. Hirvilupien määrä heijastui nyt keittolautaselle asti.

Miehen selässä on metsästysase, joka on avattu, jotta nähdään että aseessa ei ole patruunoita.

Keski-Suomessa riittää metsästettävää, mutta malttia pitää olla – riistapäällikkö: "Jos näyttää, ettei hirviä ole, silloin pannaan pyssyt naulaan"

Maakunnan matalimmat hirvikannat ovat pohjoisosissa ja Multian ja Pylkönmäen seuduilla. Metsästäjien vastuulla on arvioida oman alueen hirvikantaa.

Jalasjärven riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Hannu Raja katsoo pöydällä olevaa karttaa.

Metsästysseura otti käyttöön ylimääräisetkin hirvenkaatoluvat Jalasjärvellä – vaikka osa seuroista lopetti jahdin kesken, paikoitellen hirviä riittää

Riistakeskuksen Rannikko-Pohjanmaan ja Pohjanmaan hirvitalousaluesuunnittelija pitää harvinaisena sitä, että nimenomaan rannikolla on jouduttu jättämään metsästys tauolle tänä syksynä. Asetetut kantatavoitteet on alueella arvioiden mukaan saavutettu.

peijaiset, hirvipeijaiset, liharuoka, hirvenliha

Peijaislihat kypsyvät jälleen monessa kylässä vuoden tauon jälkeen

Metsästäjäliitto juhlistaa 100-vuotista taivaltaan kaikille avoimilla peijaisilla eri puolilla Suomea. Tempaukseen osallistuu noin 50 seuraa.

Hirvenruhot riippuvat kylmiössä.

Juankoskella, Kaavilla ja Tuusniemellä lauantaina kaikille avoimet hirvipeijaiset

Hirvipeijaisia vietetään jälleen tänä syksynä, yhden väliin jääneen vuoden jälkeen. Metsästäjäliiton 100-vuotisjuhlan kunniaksi eri puolilla Suomea järjestetään kaikille avoimia ja ilmaisia peijaistapahtumia.

Hirvisonni.

Hirviä on riittänyt metsästettäväksi Satakunnassa

Hirvenmetsästys on jouduttu keskeyttämään osassa Pohjanmaata, koska metsästettävää ei ole. Satakunnassa metsästettävää on sen sijaan riittänyt.

Hirvenmetsästyksestä varoittava liikennenmerkin näköinen kyltti tien vieressä.

Hirvikanta alkaa olla tavoitteessaan Vaasan ja Kokkolan seuduilla

Vaasan seudulle oli jo täksi vuodeksi myönnetty kymmeniä lupia vähemmän kuin viime vuonna.  Myös Kokkolan seudulle oli jo täksi vuodeksi myönnetty parikymmentä lupaa vähemmän kuin edellisvuonna.

Hirvisonni.

Osa metsästysseuroista on pistänyt hirvijahdin tauolle, koska metsästettävää ei ole – "Saa nähdä lähdetäänkö ensi vuonna jahtiin lainkaan"

Lokakuussa alkanut hirvenmetsästys on osassa Pohjanmaan rannikon kuntia jouduttu keskeyttämään. Hirvilupia olisi vielä jäljellä, mutta hirviä ei tunnu riittävän.

Anne Hautaluoma muokkaa ketun nahkaa

Joillekin eläimen luut ovat kauhistus, mutta Anne Hautaluomaa ne kiehtovat – hän valmistaa riistan hukkamateriaalista esineitä, sillä haluaa kunnioittaa saalista

Kun metsästäjät kaatavat hirven, useimmiten hyötykäyttöön päätyvät vain nahka ja liha. Ilmajoella Etelä-Pohjanmaalla asuva metsästäjä ja käsityöläinen kerää "hukkapalat" ja hyödyntää eläimen luita myöten.

Mies ottaa puhelimella kuvaa teerestä ja haulikosta suolla.

Antti Matikainen laittaa ampumansa eläimet someen, eivätkä kaikki ymmärrä miksi: "Joku kuvaa itseään salilla, minä metsässä"

Millainen on hyvä saaliskuva? Sosiaaliseen mediaan jaetut kuvat vaikuttavat yleisesti ihmisten käsitykseen metsästämisestä.

Hirven syömiä männyntaimen latvoja.

"Siinä ei ole enää mitään mitä kasvattaa", sanoo Matti Ilmonen hirvien tuhoamasta taimikostaan – hirvet syövät kymmenien miljoonien eurojen edestä metsää vuodessa

Hirvien määrään ja sitä kautta niiden aiheuttamiin metsävahinkoihin voidaan vaikuttaa metsästämällä. Näkemykset hirvien sopivasta määrästä voivat olla hyvin kaukana toisistaan.

Kauan odotettu riista-aita nousee Helsingin ja Turun väliselle moottoritielle

Tällä vaarallisella tiellä on vuosikymmeniä törmäilty peuroihin ja hirviin – Helsingin ja Turun välinen moottoritieosuus saa vihdoin riista-aidan

Kirkkonummen Veikkolan ja Lohjan Muijalan välillä pelti rytisee pahimmillaan miltei päivittäin. Tieosuudelle tulee riista-aita, mutta siihen jää yhä aukkoja. Pahin hirvieläinkolariaika on juuri nyt, loka-marraskuussa.

Hirvistä varoittava liikennemerkki

Olisiko älytekniikasta apua hirvikolareiden välttämiseen? Tämä lamppu hoksaa, milloin hirvet liikkuvat ja vilkkuu, kun vaara on suurin

Riistaeläinonnettomuuksia pyritään vähentämään uuden teknologian avulla. Välkky-varoitusjärjestelmä varoittaa riistaeläinten liikkeistä vilkkuvalolla ajantasaisesti.

Hirvivaarasta kertova likkennemerkki. Taustalla sumuinen metsä.

Hirvet liikkeellä: Kyyjärvellä ja Hankasalmella sunnuntaina hirvikolari

Hirvet kuolivat onnettomuuspaikalle. Hirvenmetsästyskausi alkoi viikko sitten, ja hirviä on liikkeellä paljon.

Ilmari Humaloja laittaa jämtlanninpystykorva Sakoa auton häkkiin.

Moni hirviseurue jättää susien pelossa metsästämättä koirien kanssa, osa jatkaa entiseen tapaan – "Tämä on sellaista venäläistä rulettia"

Useat metsästysseurat siirtävät jahdin aloittamista susien vuoksi. Osa taas käyttää koiria edelleen, vaikka syksyn aikana jo useita koiria on joutunut suden suuhun.

Mikkelin ja Juvan välille lokakuussa 2021 avattavaa uutta Viitostien osuutta.

Vuosien viitostieurakka valmistui Etelä-Savossa – "Tätä on odotettu hartaasti", sanoo kuljetusalan edustaja

Uusittu 5-tie Mikkelin ja Juvan välillä jättää historiaan yhden Suomen riskialtteimmista tieosuuksista. Nelikaistaiseksi levennetty ja hirviaidoilla varustettu tie parantaa turvallisuutta, nopeuttaa matkantekoja ja vähentää polttoaineen kulutusta.

Golden Spirit Whitelighters kuvassa.

Maanantai 11.10.2021 (tv)

Etätyö ja lähityö. Hirvikolarit. Cheerleading. Sää.

Hirvi kävelee tiellä

Hirvi- ja peurajahti tuottanee tänäkin vuonna 10 miljoonaa kiloa lihaa – saalistiedot netissä nyt aiempaa ajantasaisempina

Saadun lihamäärän perusteella hirvi on yhä taloudellisesti merkittävin riistaeläimemme. Peuranlihan määrä on kuitenkin kasvussa.

Hirvisonni

Lauantai 9.10.2021 (radio)

Sairaanhoitajat. Koronatuet. Psykoterapiakeskus Vastaamo. Masennus. Hirvenmetsästys. Sääennuste.

Hirvi kävelee tiellä

Hirvenmetsästys alkaa – myös hirvikolaririski kasvaa

Hirvenmetsästys jatkuu 15. tammikuuta saakka. Autoilijoiden on nyt syytä olla maanteillä erityisen valppaana, sillä hirvijahti saa sarvipäät liikkeelle.

Hirvisonni

Hirvenmetsästys alkaa lauantaina

Pohjois-Savoon on myönnetty tälle syksylle vajaat 2300 pyyntilupaa, mikä on viidenneksen vähemmän kuin viime vuonna.

Hirvi kävelee tiellä

Hirvenmetsästys alkaa lauantaina – etenkin Lieksassa metsästäjät varautuvat kohtaamisiin susien kanssa

Pohjois-Karjalaan on myönnetty tänä syksynä hieman alle 1 000 l hirvenkaatolupaa. Susikannan kasvu huolettaa etenkin koirien kanssa metsästäviä, mutta metsälle uskaltaudutaan siitä huolimatta.

Kuvassa mies kaadetun hirven vierellä metsämaisemassa.

Etelän hirviporukoiden "tehopyynti" Lapissa kuumentaa tunteita – sosiaalisen kestävyyden rajat ovat saattaneet tulla vastaan, arvioi Metsähallitus

Valtion maista iso osa on pohjoisessa, mikä houkuttelee pyytäjiä pohjoisen hirvimetsiin etelämpääkin. Nyt kuitenkin Lapin paikallisten ja ulkopaikkakuntalaisten välit ovat paikoin tulehtuneet.

Hirvisonni.

Ruotsista uusi keino hirvikolarien estämiseen? Lämpökamera havaitsee tielle tulevan hirven, led-valo varoittaa autoilijaa

Valtatie kahdeksalla ehkäistään hirvikolareja monen muun päätien tapaan muun muassa riista-aidoilla. Varsinais-Suomen ely-keskuksessa harkitaan, voitaisiinko aitojen jälkeen tielle tulevien hirvien liikkeistä varoittaa autoilijoita Ruotsin malliin led-valoilla.

Hirvisonni

Hirvenmetsästyskausi alkaa lauantaina – osassa Pohjois-Pohjanmaata lupia valkohäntäpeurallekin

Nyt on jo toinen vuosi, kun valkohäntäpeuran metsästyslupia on myönnetty Pohjois-Pohjanmaalle. Riistatulokkaalle myönnettiin viime vuonna viisi pyyntilupaa, kun tänä syksynä lupia on jo 14.

En älg springer över vägen framför en bil.

Hirvijahti alkaa Kainuussa huomenna toden teolla – autoilijoiden on syytä olla valppaana

Syyskuun ajan hirveä on saanut metsästää paikoin pellolta vahtimalla, mutta varsinainen kausi pääsee alkamaan nyt viikkoa normaalia aikaisemmin.

Poliisiauto Itä-Suomen poliisilaitoksen pihalla

Poliisi lopetti Vuorelassa moottoritiellä vaaraa aiheuttaneen hirven

Hirvestä tehtiin viikonlopun aikana useita ilmoituksia hätäkeskukseen. Karkottaminen ei ollut käytännössä mahdollista hankalan paikan vuoksi ja vakavien vaaratilanteiden välttämiseksi.

Poliisit välttivät täpärästi hirvikolarin

Katso videolta, miten täpärästi hälytysajossa ollut poliisiauto välttää hirvikolarin – poliisi muistuttaa, että sarvipäät ovat nyt liikkeellä

Itä-Suomen poliisin partio oli hälytysajossa, kun tien laidassa näkyi hirvi. Kuljettaja onnistui nipin napin pujahtamaan kahden tielle pyrkineen hirven välistä. Poliisi jakoi videon Facebookissa muistutuksena siitä, että vaaratilanne voi syksyllä tulla eteen kirjamellisesti puskista.

Poliisin tunnus

Harvinainen kolari Kajaanissa: mopo ja hirvi törmäsivät aamulla vanhalla viitostiellä

Aikuinen hirvi ryntäsi mopoilijan eteen. Mopoa kuljettanut mies loukkaantui törmäyksessä.

Jouni Vuomajoki, Vuomajoki, Angeli, Inari

Ulkopaikkakuntalaisten tehokas seuruepyynti turhauttaa paikallisia hirvenpyytäjiä Inarissa: "Kuin tulisivat meidän jääkaapista hakemaan lihaa"

Paikallisten ja ulkopaikkakuntalaisten hirvenpyyntitavat poikkeavat merkittävällä tavalla toisistaan. Inarin kunnassa tilanne turhauttaa, ja ratkaisuksi ehdotetaan esimerkiksi metsästyksen ajankohdan tai pyynnin rajoittamista.

Hirvivaarasta kertova likkennemerkki. Taustalla sumuinen metsä.

Riistakolareiden määrä kasvanut Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla vähentynyt – yhä useammin auton alle jää metsäkauris

Metsäkaurisonnettomuuksia on tänä vuonna tapahtunut selvästi viime vuotta enemmän Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla. Kokkolalaiset Pulakat selvisivät hirvikolarista ilman henkilövahinkoja.

Keltainen hirvinauha näkyy selvästi metsästä käsin, autot ajavat tiellä nauhan toisella puolella.

Hirvinnauha turvaa liikennettä 5-tiellä Kajaanissa – tuulessa värisevän keltaisen nauhan toivotaan kiinnittävän myös autoilijoiden huomion

Syksy on myös hirvien liikkumisen aikaa. 5-tiellä Kajaanissa hirvinauha turvaa liikennettä, kun se ohjaa hirvien liikkumista tien laidassa. Hirvinauhasta vastaavat talkoovoimin paikalliset metsästysseurat.

"Puoliammattimainen tehopyynti ei istu meidän oikeustajuun ja kulttuuriin", sanoo inarilainen metsästäjä Jouni Männistö.

Hirvijahti alkoi ja Inarissa tärppäsi heti: "Siihen se kaatui" – Metsästäjät pelkäävät hirvikannan romahtavan suuren lupamäärän vuoksi

Hirven metsästyskausi alkoi Lapissa. Lapin lisäksi jahtiin päästiin aamulla myös Kuusamon ja Taivalkosken kunnissa. Metsästäjä Jouni Männistön mielestä Inarin 1 200 hirvilupaa on kannan kokoon nähden liikaa.

Uroshirvi heinikossa

Hirvijahti alkaa lämpimässä säässä, kylmätilat ovat tarpeen – Kemin Ajoksessa historiallinen ensimmäinen jahtisyksy

Osa hirviporukoista siirtää jahdin aloittamista suosiolla lokakuulle. Tuolloin myös Kemin Ajoksessa alkaa hirvijahti asukkaiden riesaksi tulleiden eläinten poistamiseksi.

Hirvi ja hirvivaaramerkki

Ilomantsissa aamuvarhain raju hirvikolari: auto syttyi palamaan

Yksin autossa ollut kuljettaja pääsi ulos palavasta autosta. Hirvi kuoli onnettomuuspaikalle.

Juupajoen kartta missä näkyy onnettomuuspaikka.

Kuljettaja menehtyi hirvikolarissa Juupajoella: hirvikolarit vähenivät viime vuonna merkittävästi

Henkilöauton kuljettaja menehtyi hirvikolarissa keskiviikkona aamulla.

Valkohäntäpeura.

Valkohäntäpeuran runsastuminen lisäsi pyyntilupia, mutta hirviluvat vähenivät

Hirvikantaa on pienennetty voimakkaasti viime vuosina ja samaan ei ole tänä syksynä tarvetta. Sen sijaan valkohäntäpeurojen määrä on kasvanut Riistakeskus Pohjanmaan alueella. Se näkyy myös pyyntiluvien määrässä.

Mies istuu puurakennuksen portailla sylissään iso puinen kyltti, jossa lukee tutkimusasema

Kyyn puolustaja Timo Paasikunnas oli pikkupoika, kun isä hukkui metsälampeen Evolla: "Sen jälkeen isästä ei puhuttu kotona enää koskaan" 

Tositelevisio-ohjelma Big Brotherissa kyytatuointejaan esitellyt Timo Paasikunnas puurtaa kotimaisen myrkkykäärmeen suojelemiseksi. Kipinä luonnonsuojeluun syttyi lapsuudessa Evon tutkimusasemalla, jossa perhe asui, kunnes isä hukkui tapaturmaisesti.

Lähikuva valkohäntäpeurasta metsässä.

Hirvieläinkolarien määrät kasvussa – syynä valkohäntäpeurojen kannan räjähdysmäinen kasvu, jonka sääntely metsästyksellä ei ole onnistunut

Hirvieläinkolareista iso osa ajetaan valkohäntäpeurojen kanssa, jonka kanta on räjähtänyt. Luken tutkijan mukaan hirvieläimien kantojen sääntelyssä ei olla täysin onnistuttu. Lounais-Suomeen kaivattaisiin lisää metsästäjiä.

Hirvenmetsästys käynnissä. Kaatunutta hirveä kuljetetaan.

Lapissa saadaan kaataa tulevalla metsästyskaudella yli 12 000 hirveä

Lupamäärä mahdollistaa hirvikannan leikkaamisen erityisesti Inarissa ja Länsi-Lapissa.

En älgko och tjur med två kalvar travar över en äng i skymningen

Hirvilupien määrä nousi Kaakkois-Suomessa – hirvien määrä vaihtelee runsaasti eri puolilla Kaakkois-Suomea

Tänä syksynä Kaakkois-Suomessa voi pyytää 2 241 hirveä ja 543 valkohäntäpeuraa.

Hirvenmetsästyksestä varoittava liikennenmerkin näköinen kyltti tien vieressä.

Kainuun hirviluvat laskivat lähes viidenneksen viime vuodesta – lupia noin 1 900

Kainuuseen on myönnetty tulevalle syksylle 1 895 hirven pyyntilupaa. Määrä väheni vajaan viidenneksen edellisestä vuodesta. Yhdellä luvalla voi kaataa aikuisen hirven tai kaksi vasaa. Riistakeskus arvioi, että kokonaissaalis nousee 2 300 hirveen.

Hirvi kävelee tiellä

Pohjois-Savoon myönnettiin syksylle lähes 2 300 hirven pyyntilupaa

Yhdellä pyyntiluvalla saa kaataa aikuisen hirvieläimen tai kaksi vasaa. Hirven pyyntilupia myönnettiin noin viidennes edellisvuotta vähemmän, koska maakunnan hirvikanta saatiin viime vuoden jahdilla tavoiteltuun tiheyteen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle