Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Någon ligger ned i en fåtölj och visar sina telefon. På skärmen står "social" och där finns personens sociala medier-appar.

Nuorten empatiakyvyn puute huolestuttaa nuorisotyöntekijöitä Pohjanmaalla: "Väkivallalla uhkailun kynnys on ehkä madaltunut"

Pohjanmaan nuorisotyöntekijät eivät ole huolissaan nuorten radikalisoitumisesta yhtä paljon kuin pääkaupunkiseudulla. Sen sijaan nuorten raaka kielenkäyttö huolestuttaa lähes kaikkia.

Presidentti Donald Trump ja puolustusministeri Mark Esper kuvattuna Valkoisessa talossa lokakuussa 2019.

Yhdysvaltain ex-puolustusministerin kirja: Presidentti Trump pohti ohjusiskua Meksikoon, neuvonantaja halusi upottaa Isis-johtajan pään sianvereen

Yhdysvaltalaismediat ovat julkaisseet ennakkotietoja Trumpin hallinnossa puolustusministerinä toimineen Mark Esperin kirjasta

Ukrainalaisia poliiseja pommitetun talon luona.

Alamaailman miehiä on hakeutunut Suomesta Ukrainan sotaan

Myös äärioikeisto on kiinnostunut sotatoimista Ukrainassa. Suojelupoliisi näkee toiminnassa lisäriskejä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin tanssittaa Itävallan ulkoministeriä Karin Kneisslia tämän häissä 18.8.2018.

Venäjä väittää “vapauttavansa” Ukrainan uusnatseista, mutta vaikenee tuestaan Euroopan äärioikeistolle – tämä Venäjän avusta tiedetään

Monet eurooppalaiset äärioikeistopuolueet ovat tuominneet hyökkäyksen Ukrainaan Venäjä-kytköksistään huolimatta.

Isisin johtaja Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashin talo Atmassa Idlibin maakunnassa Yhdysvaltain iskun ja räjähdyksen jäljiltä.

Yhdysvallat surmasi Isisin johtajan, mutta teon vaikutuksia on vaikea arvioida – tutkija Juha Saarinen: "Ei tietoa, ketkä ehdolla seuraajaksi"

Jihadismin tutkija Juha Saarinen näkee terroristijärjestö Isisin johtajan surmaamisen lähinnä symbolisesti merkittävänä. Seuraajaa on vaikea ennakoida, kun ei ole tietoa, ketkä lopulta pääsevät uuden johtajan valitsemaan.

Talibanin ulkoministeri Amir Khan Muttaqi neuvottelupöydän ääressä.

Taliban-neuvotteluiden viimeisenä päivänä Oslossa pöydällä oli humanitaarinen apu ja tyttöjen koulunkäynti

Norjan pääministerin mukaan Taliban-neuvotteluissa korostettiin muun muassa tyttöjen kouluunpääsyn tärkeyttä. Talibanin ulkoministeri sanoi olevansa tyytyväinen neuvottelujen antiin.

Satakunnan käräjäoikeuden rakennus.

Terrorismista epäilty Kankaanpään uusnatsiryhmä vaatii vapauttamista tutkintavankeudesta – käräjäoikeus päättää asiasta perjantaina

Kaikki tutkintavankeudessa olevat Kankaanpään terrorismijutun epäillyt vaativat pääsyä vapaaksi. Vangittuna on neljä epäiltyä, viides vapautettiin viikko sitten.

Naamioituneet poliisit vievät naamioitunutta henkilöä ulos rakennuksesta.

Saksassa rokotuksia vastustavat äärioikeistolaiset uhkailivat paikallispoliitikkoa väkivallalla – poliisin terrorismiyksikkö tutkii

Poliisi tutkii tappouhkauksia Saksin osavaltion pääministeriä vastaan. Liittokansleri Scholzin mukaan kyseessä on marginaaliryhmän toiminta.

Kaksi ekoterrorismista epäiltyä ruotsalaista nuorta miestä katsoo kameraan maski päällä ja pitelee rynnäkkökiväärin näköistä asetta kädessään.

Syyslomallaan kaksi teini-ikäistä telttaretkeilijää päätti toteuttaa terroriteon – näin Kankaanpään uusnatsien aatetoverit Ruotsissa toimivat

Väkivaltaan kannustavasta akselerationismista on tullut trendiaate länsimaisen äärioikeiston piirissä. Tässä jutussa kerromme, miten siitä vaikutteita ottavat uusnatsit toimivat.

Naamioitunut ja aseistautunut henkilö, sekä asiakirja.

Äärioikeistoryhmät ottavat mallia maailmalta ja pyrkivät toimimaan näkymättömästi – aktiivien määrä on vähentynyt, mutta radikaali ydin on jäljellä

Tutkijan mukaan Kankaanpään tapaus on Suomessa monella tavalla poikkeuksellinen, mutta se heijastaa uutta suuntausta äärioikeistolaisessa toiminnassa. Aktiivien määrä on vähentynyt, mutta toiminnan aiheuttama uhka ei.

Naamioitunut ja aseistautunut henkilö, sekä asiakirja.

Analyysi: Terrorismista epäilty Kankaanpään äärioikeistoryhmä toimi kylmän suunnitelmallisesti mutta jäi kiinni amatöörimäisen virheen takia

Äärioikeistoryhmän epäillyt suunnitelmat paljastuivat laite-etsinnässä, kun yksi ryhmän jäsenistä oli syyllistynyt rikokseen, joka ei mitenkään liittynyt ryhmän päämääriin.

Miehen paljaaksi ajeltuun päähän on tatuoitu uusnatsien symboleja.

Kymmenet radikalisoituneet henkilöt ovat saaneet apua päästäkseen eroon ääriväkivallan kierteestä, mutta nyt tukijärjestön rahat uhkaavat loppua

Väkivaltaisen ekstremismin piiriin luetaan sekä uskonnolla että politiikalla perusteltu ääritoiminta. Diakonissalaitoksen Exit-ohjelmaan kuuluu asiakkaita molemmista haaroista.

Leike syyttäjän päätöksestä jossa on poliisien välistä tekstiviestikeskustelua. Viesteissä haaveillaan väkivallasta.

Turvallisuusalaan linkittyvän äärioikeistoverkoston esitutkinta valmistui – poliisien rikosepäilyjä syyteharkintaan, kolme on jo saanut potkut

Rikosepäilyjen keskiössä oli turvallisuusalalla työskentelevistä henkilöistä koostunut, äärioikeistolaiseen ideologiaan myötämielisesti suhtautunut ryhmä. Tutkinnan kohteena oli kuusi poliisia ja useita siviilejä.

Nuoret hengailee kauppakeskuksessa

Save the Children: Extremist groups recruiting youth via social media, gaming

Radical movements are actively attracting young people in Finland online, says Pelastakaa Lapset, the Finnish branch of Save the Children.

Nuoret hengailee kauppakeskuksessa

Pelastakaa Lapset: Ääriliikkeet houkuttelevat nuoria mukaan toimintaansa erityisesti verkossa

Suomalaisia ja Suomessa asuvia nuoria rekrytoidaan ääriliikkeisiin muun muassa verkkoviestinnän, sosiaalisen median, videopelialustojen ja fyysisten kohtaamisten keinoin, kertoo järjestön tuore raportti.

Talebania vastustavia joukkoja Panjshirissa.

Taliban jäi jumiin Panjshirin laaksoon – hallituksen nimittäminen pantiin jäihin

Afganistanissa ääriliike Talibanin vastustajat jatkavat taisteluita Panjshirin laaksossa. Talibanin kannattajat ennättivät jo juhlia laakson valtausta. Juhlien aikaisissa ammuskeluissa kuoli lähes 20 ihmistä.

Kabulin kansainvälinen lentoasema.

Al-Jazeera: Kabulin lentokenttä on avattu uudelleen

Qatarin Afganistanin-suurlähettilään mukaan tekniikkatiimi on saanut Kabulin kentän avattua ja kenttä olisi pian valmis siviililentoihin. Vaurioitunut kiitotie korjattiin yhdessä Afganistanin viranomaisten kanssa.

Taliban valtasi Afganistanin, miten käy journalismin?

Miten media pystyy kertomaan afganistanilaisten hädästä, kun toimittajien työ on uhattuna ja paikallisten yhteydenpito ulkomaailmaan riski?

Median vastuulla on kuunnella etenkin afganistanilaisia naisia, koska nimenomaan heidät Taliban pyrkii hiljentämään. Näin sanoo Helsingin Sanomien toimittaja Maria Manner Ylen mediaohjelma Viimeisessä sanassa.

Kuvassa näkyy Talibanin ampumia ilotulitteita Kabulissa.

Taliban iloitsi, kun viimeiset amerikkalaisjoukot lähtivät: katso kuvat viime päivien tunnelmista

Taliban ampui ilmaan laukauksia ja ilotulitteita, kun viimeiset Yhdysvaltojen koneet poistuivat Kabulista. 20 vuotta kestänyt operaatio Afganistanissa päättyi kaoottisiin evakuointeihin. Maa on jälleen ääriliike Talibanin hallinnassa.

 Pakistanissa äärijärjestöt iloitsevat Talibanin voitosta

Pakistanissa äärijärjestöt iloitsevat Talibanin voitosta – Yle vieraili pahamaineisen Punaisen moskeijan ulkopuolella Islamabadissa

Pakistanin äärijärjestöjen on pelätty vahvistuvan Talibanin tultua valtaan naapurimaassa. Näin ei kuitenkaan välttämättä tule käymään, arvioi paikallinen asiantuntija. Hänen mukaansa on silti selvää, että Pakistanin äärijärjestöt tukevat aattellisesti Talibania.

Taliban sotilas pitää raketinheitintä kädessään Afganistanin sisäministeriön edessä Kabulissa.

Taliban on vahvempi kuin koskaan, mutta Afganistankaan ei ole sama kuin vuonna 2001 – grafiikat kertovat tärkeimmistä muutoksista

Kun Taliban viimeksi hallitsi Kabulia, Afganistanissa ei juuri ollut tietokoneita ja puhelinyhteys oli 0,3 prosentilla väestöstä. Nyt matkapuhelinta käyttää yli 80 prosenttia afganistanilaisista.

Taliban sotilaita auton kyydissä.

Taliban etsii yhä kiivaammin länsimaille työskennelleitä – "Kaikki ovat vaarassa", kertoo Suomen rauhanturvaajien tulkkina työskennellyt mies Ylelle

YK-raportti varoittaa, että Taliban etsii yhä suuremmalla voimalla Yhdysvaltain ja sotilasliitto Naton kanssa työskennelleitä afganistanilaisia. Suomalaisten kanssa työskennellyt tulkki piilottelee perheestään erossa, jotta heille ei koituisi vaaraa.

Yle pakolaisleirillä: osa aikoo palata Afganistaniin

"Taliban voi antaa meille kunniallisen elämän" – Pakistanissa pakolaisleirillä asuva afganistanilainen suurperheen isä aikoo palata kotiin

Monet afganistanilaispakolaiset valmistautuvat palaamaan kotiinsa Pakistanista. Moni kannattaa Talibania, mutta kaikki eivät ole vakuuttuneita ääriliikkeen kyvystä ylläpitää rauhaa. Ylen toimittaja Maija Liuhto vieraili pakolaisleirillä Islamabadissa.

Aseistautuneita sotilaita presidentinpalatsissa.

Taliban suojaa terroristijärjestö al-Qaidaa, ja asiantuntijan mukaan sillä on seurauksia länsimaiden turvallisuudelle – "Prosessi on lähtenyt nyt käyntiin"

Turvallisuusanalyytikot pitävät terroristijärjestön ja ääriliikkeen suhteita läheisinä. He eivät kuitenkaan usko, että Taliban antaa suoraa tukea länttä vastaan terrori-iskuja suunnitteleville ryhmille.

Naisia Burkhissa odottaa ruoka-apua Afganistanissa vuonna 2009.

"Sometähdet vetävät huput päälleen" – Taliban ilmoitti islamilaisen oikeuden määräävän naisista Afganistanissa, ja tästä asiantuntijan mukaan on kyse

Eri maissa noudatetaan islamilaista oikeutta eri tavoin. Taliban on tähän asti noudattanut ankaraa linjaa naisten oikeuksien näkökulmasta. Vielä ei tiedetä, miten ääriliikkeen valtaannousu muuttaa naisten asemaa Afganistanissa.

Olympialaiset.

Afganistanilaisnainen olisi tehnyt historiaa paralympialaisissa, mutta maan urheilijat eivät pääse Tokioon – "En saanut unta viime yönä"

Zakia Khudadadi oli sanonut aiemmin olevansa innoissaan mahdollisuudesta kilpailla maansa ensimmäisenä naisena paralympialaisissa.

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö Mäntyniemessa pihlajapuun edessä

Presidentti Niinistö kommentoi Afganistanin tilannetta Ylelle: Länsimaat eivät onnistuneet tavoitteissaan

Presidentti Sauli Niinistö ei ota kantaa Ylen haastattelussa siihen, oliko Afganistaniin lähtö tai sieltä vetäytyminen virhe Yhdysvalloilta ja länsimailta. Hänen mielestään on selvää, että Suomea palvelleita afganistanilaisia autetaan.

Kabul katukuvaa

Kabulilainen toimittaja Ylelle: Ihmiset ottivat selfieitä Taliban-taistelijoiden kanssa, ryöstelystä rangaistuksena käsien katkomista

Kabulilaisen toimittajan mukaan Taliban on määrännyt yöllisen ulkonaliikkumiskiellon ja kovia rangaistuksia ryöstelystä. Hänen mukaansa ääriliike on kuitenkin muuttanut toimintatapaansa aiempaa suvaitsevammaksi.

Afganistanin turvajoukkojen sotilaat pitävät vahtia kukkulalla.

Asiantuntija: Tilanne muuttuu Afganistanissa nyt tunti tunnilta – "Tässä on yllättynyt itse kukin"

Maanpuolustuskorkeakoulun apulaissotilasprofessori Antti Parosen mukaan Talibanin valtaannousu on ollut niin nopeaa, että liike voi itsekin olla yllättynyt siitä.

Taliban-taistelijoita autossa.

Taliban vallannut Jalalabadin, pääkaupunki Kabul äärijärjestön ympäröimä

Yhdysvallat on aloittanut lähetystönsä evakuoimisen Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa, kertoo uutistoimisto Reuters. Samaan aikaan äärijärjestö Taliban lähestyy kaupunkia.

Taliban-taistelijat kerääntyvät otettuaan haltuunsa Lashkar Gahin.

Taliban lähestyy Afganistanin pääkaupunkia – hyökkäys pohjoisessa, yhteenottoja Kabulin eteläpuolella

Afganistanissa taistelut kiihtyvät eri puolilla maata. Uutistoimisto AP:n mukaan Kabulin eteläpuolen taistelut sijaitsevat vain reilun 10 kilometrin päässä pääkaupungista.

Taliban sai haltuunsa Helmandin maakunnan pääkaupungin Lashkar Gahin elokuussa.

Yhdysvaltain Kabulin-lähetystön henkilökuntaa määrätty tuhoamaan arkaluontoisia asiakirjoja

YK:n alainen Maailman ruokaohjelma luonnehtii tilannetta Afganistanissa humanitaariseksi katastrofiksi.

Naisia Burkhissa odottaa ruoka-apua Afganistanissa vuonna 2004..

Tämän takia Taliban huolettaa maailmaa – Viisi kysymystä ja vastausta Afganistanin yli vyöryvästä ääriliikkeestä

Taliban-liikkeen yhteydessä puhutaan usein naisten heikosta asemasta, julmista teloituksista ja islamilaisesta valtiosta. Mutta mikä Taliban oikein on ja mitä se haluaa? Tässä jutussa annetaan vastaukset viiteen keskeiseen kysymykseen.

Taleban -taistelijat seisovat vaurioituneen poliisiauton päällä.

Taliban valtasi Afganistanin toiseksi suurimman kaupungin Kandaharin – suuret kaupungit hallituksen hallussa hupenevat

Turvallisuusviranomaiset vahvistivat tiedon pian sen jälkeen, kun äärijärjestö oli kertonut Kandaharin valtauksesta. YK-järjestöt varoittavat, että tilanne Afganistanissa enteilee humanitaarista katastrofia.

Ihmisiä, jotka ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan, kävelemässä väliaikaisten telttamajoitusten ohi.

Taliban kertoo vallanneensa Afganistanin toiseksi suurimman kaupungin – äärijärjestö sai alkunsa Kandaharissa

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan Kandaharin valtausta ei ole vielä vahvistettu.

Afganistanin hallitusta tukevan puolisotilaallisen joukon sotilaat partioivat perjantaina Heratissa, jossa on viime aikoina käyty paljon taisteluja Talibania vastaan.

"Sota on edennyt kuolettavampaan ja tuhoisampaan vaiheeseen" – Taliban valtasi ensimmäisen maakuntapääkaupungin Afganistanissa

Ääriliike Taliban valtasi perjantaina Zaranjin kaupungin ja salamurhasi hallituksen korkean virkamiehen. Afganistan pyytää YK:n turvallisuusneuvostoa puuttumaan tilanteeseen pikimmiten.

Turvamies vartioi.

Talibanin raketti-isku vaurioitti lentokenttää Afganistanin Kandaharissa - ääriliike iskee nyt voimalla kaupunkeihin

Taistelut Afganistanissa ovat yltyneet toukokuun alun jälkeen, jolloin ulkomaiset joukot aloittivat vetäytymisen maasta.

Norjan kartta, jossa Bodø, Lillestrøm ja Hamar.

Norjan äärioikeistoon liittyvältä mieheltä löytyi suuri asekätkö – neljä pidätystä, poliisi suorittaa etsintöjä koko maassa

Norjan poliisin raportin mukaan äärioikeisto käyttää uusien jäsenten rekrytoinnissa hyväkseen koronarajoituksia ja rokotevastaisuutta.

Osa asiakirjasta missä on paljon peitettyjä kohtia ja näkyvissä tekstit "Ja sit pistetään kylmäksi paljon porukkaa =)", "tulee paljon kroppaq" ja "saattaa meinaan PEITETTY KOHTA yllättyä kun alkaa luoti lentämään".

Helsingin poliisilaitos irtisanoi jo toisen äärioikeistolaiseen viestittelyyn osallistuneen poliisin

Helsingin poliisilaitos on irtisanonut ylikonstaapelin poliisille sopimattoman käytöksen vuoksi. Mies lähetti jo aiemmin irtisanotun poliisin tavoin yksityisesti äärioikeistolaisia viestejä ja osallistui asiattomaan keskusteluun.

Aleksei Navalnyin TV:n näytöllä oikeussalissa.

Venäjällä tuomioistuin totesi Aleksei Navalnyin järjestöt äärijärjestöiksi – Navalnyi: "Emme hylkää tavoitteitamme ja aatettamme"

Venäjän parlamentti päätti jo viime viikolla, että "äärijärjestöiltä" ja niiden tukijoilta evätään vaalikelpoisuus.

Aleksei Navalnyi puhumassa mielenosoituksessa.

Venäjällä oikeus käsittelee Navalnyin järjestöjen luokittelua äärijärjestöiksi

Oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin järjestöjen luokittelemista äärijärjestöiksi aletaan käsitellä tänään Venäläisessä tuomioistuimessa. Asiantuntijan mukaan maassa on käynnissä ennennäkemättömän kova opposition vaino.

Osa asiakirjasta missä on paljon peitettyjä kohtia ja näkyvissä tekstit "Ja sit pistetään kylmäksi paljon porukkaa =)", "tulee paljon kroppaq" ja "saattaa meinaan PEITETTY KOHTA yllättyä kun alkaa luoti lentämään".

Helsingin poliisilaitos irtisanoi äärioikeistolaisia viestejä lähettäneen rikoskonstaapelin – "ala-arvoisempaa kielenkäyttöä on vaikea kuvitella"

Helsingin poliisilaitos on irtisanonut vanhemman rikoskonstaapelin poliisille sopimattoman käytöksen vuoksi. Miehen yksityisesti lähettämät äärioikeistolaiset viestit ja asiattomat keskustelut vaaransivat laitoksen mukaan luottamuksen hänen toimintaansa.

Chiles president Michelle Bachelet.

YK:n ihmisoikeuskomissaari: Israel saattoi syyllistyä Gazassa sotarikoksiin

Ihmisoikeuskomissaarin mukaan myös ääriryhmä Hamasin Gazasta Israeliin ampumat raketit osuivat siviilikohteisiin, ja olivat selvästi kansainvälisen oikeuden vastaisia.

Palestiinalaiset ja juutalaiset asuttajat ottavat yhteen Jerusalemissa.

Miksi Gazassa soditaan jälleen – katso tästä vastaukset kuuteen kysymykseen siitä, mikä saa Israelin ja palestiinalaiset aina vastakkain

Gazassa leimahtaneella väkivallalla on pitkä tausta Israelin ja palestiinalaisten historiassa. Toistuvia kriisejä selittää kovan linjan voimistuminen kummallakin puolen rintamalinjaa. Silti kerran sovinto näytti jo mahdolliselta.

Duuman istuntosali. Pääministeri pitää puhetta puhujanpöntössä.

Venäjällä etenee hanke kieltää äärijärjestöjen jäsenten ehdokkuus vaaleissa – Samaan aikaan Navalnyin järjestöjä uhkaa äärijärjestön leima

Venäjän duuma hyväksyi ensimmäisessä käsittelyssä lain, joka kieltäisi äärijärjestöjen jäseniltä osallistumisen parlamenttivaaleihin. Oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin järjestöjä syytetään oikeudessa äärijärjestöiksi. Venäjällä pidetään syksyllä parlamenttivaalit.

Aleksei Navalnyj i mörkblå munktröja i sin cell där han står och bevakas av en vakt.

Navalnyin verkosto päätymässä Venäjällä "äärijärjestöksi" – käsittely lykätty kesäkuulle

Syyttäjien mukaan Navalnyin verkosto ja hänen korruptionvastainen säätiönsä harjoittavat länsimaiden tukemana kumouksellista toimintaa Venäjällä. Venäjällä pidetään parlamenttivaalit ensi syksynä.

Palestiinalaiset pelastustyöntekijät kantavat pommituksissa kuollutta pois raunioista Gazassa 13.5.2021.

Käyttääkö Hamas ihmiskilpiä, kuten Israel väittää? Yle listasi neljä kysymystä ja vastausta palestiinalaissiviilien tilanteesta Gazassa

Israel on syyttänyt palestiinalaisten äärijärjestöä Hamasia siviilien asettamisesta Gazassa sotatoimien keskelle. Aiempien riippumattomien arvioiden mukaan on vaikea sanoa, pakotetaanko palestiinalaissiviilejä ihmiskilviksi vai jääkö osa pommitusten keskelle olosuhteiden pakosta.

Äärioikeiston edustaja oikeudessa.

Äärioikeiston tekemien rikosten määrä nousi ennätystasolle Saksassa

Sisäministeri Horst Seehoferin mukaan äärioikeisto on suurin uhka Saksalle. Myös äärivasemmiston tekemien rikosten määrä on lisääntynyt. Poliittisesti motivoituneita rikoksia tapahtui muun muassa koronarajoituksia vastustavissa protesteissa.

Aleksei Navalnyj i mörkblå munktröja i sin cell där han står och bevakas av en vakt.

Venäjä on määritellyt oppositiopoliitikko Navalnyin verkoston terroristien ja äärijärjestöjen tietokantaansa

Venäjä kiristää silmukkaansa vangitun oppositiojohtajan ympärillä. Navalnyin liittolaiset ovat aiemmin sanoneet, että säätiön toiminta jatkuu joka tapauksessa muodossa tai toisessa.

Tuomioistuimen porttia koristaa miekan ja vaa'an symboli. Portin läpi näkyy tuomioistuimen rakennus..

Venäjällä tuomioistuin määräsi Navalnyin korruptionvastaisen säätiön rajoittamaan toimintaansa

Syyttäjät vaativat tuomioistuinta julistamaan oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin järjestöt ääriliikkeiksi. Oikeus hyväksyi syyttäjien pyynnön rajoittaa Navalnyin säätiöiden toimintaa oikeuskäsittelyn ajaksi.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle