Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lapset alkoivat ottaa kuvia läksyistään ja tehdä niitä vieraiden aikuisten kanssa – arvosanat paranivat heti

Mannerheimin lastensuojeluliitto on vuoden aikana kouluttanut kolmisenkymmentä läksykummia Kaakkois-Suomessa. Kummitoiminnasta on saatu positiivisia kokemuksia, ja se on herättänyt kiinnostusta eri puolilla Suomea.

Korona uhkaa tuhota unelman opinnoista suomalaisessa korkeakoulussa – pietarilaiset nuoret pelkäävät, etteivät pääse Suomeen pääsykokeeseen

Jos haluaa opiskella suomenkielisellä linjalla, etäpääsykoe ei tule kysymykseen. Pietarilaisnuoret ovat kääntyneet asiassa jopa presidentti Sauli Niinistön puoleen. Rajavartiolaitos valmistelee tarkentavaa ohjeistusta pääsykokeisiin tulevien osalta.

Yliopisto-opiskelijat ovat yhä syvemmin uupuneita, kertoo tuore selvitys – "Tämä vain jatkuu ja jatkuu, eikä loppua näy"

Vielä viime vuonna tuskistuttivat tekniset ongelmat ja muu käytäntö. Nyt opiskelijoiden väsymisen takana ovat yhä useammin psykologiset tarpeet, kuten yhteisöllisyys ja tunne siitä, että voi itse vaikuttaa asioihin.

Kulttuurialan ahdinko ei lannista alan opiskelijoita – "Kyllä ihmiset keksivät keinoja, miten tätä alaa saadaan nousemaan"

Kulttuurialan koulutusohjelma Ammattiopisto Lappiassa on vetänyt hakijoita vähintään entiseen tapaan koronasta huolimatta.

Yliopistot selvittävät pääsykokeiden myöhentämistä – Lukiolaisten liiton puheenjohtaja: “Tämä olisi varteenotettava diili”

Valintakokeiden myöhentäminen olisi mahdollista vasta muutaman vuoden kuluttua. Muutos vaatii yliopistoilta yksimielisyyttä ja siirtymistä sähköisiin kokeisiin. Myöhentäminen voisi vaikuttaa myös ammattikorkeakoulujen valintakokeiden aikatauluihin.

Universiteʹttmättʼtõõtti Kia Olin lij õhtt vuõssmõs sääʹmǩiõl maisteeʹrin – neelljas alttee siõm nuõrttsääʹmǩiõl vueiʹvvaaunâsmäättain mõõnni čõõuč

Oulu universiteeʹttest vaʹlddeš jõnn lääuʹǩ siõm nuõrttsääʹmǩiõl ouddnummšest, ko mââimõsân toʹben lij vueiʹtlvaž čõõđted universiteʹtt-tuʹtǩǩõõzzid. Nuõrttsääʹmǩiõl mättʼtõõtti Kia Olin haaʹlad tåimmad puõʹttiääiʹj sääʹmǩiõl uʹčteeʹlen. Vuõssmõs graduseminaar suʹst lij ooudâst puõʹtti čõõuč.

Ammattikoululaiset säästävät syksyllä satoja euroja, kun työvälineet eivät mene omasta pussista – koulut eivät kuitenkaan maksa kaikkea

Ensi syksystä alkaen ammattikoulujen täytyy kustantaa opiskelijoille työvälineet. Jokainen koulu tekee hankintapäätökset itse. Eroja on esimerkiksi siinä, saavatko opiskelijat omat tietokoneet.

Korkeakoulujen todistusvalinnan hitaus harmittaa hakijoita – katso, milloin yliopistojen kilpailtujen alojen valinnat valmistuvat

Yliopistoihin hakevat pänttäävät taas pääsykokeisiin vaikka valtaosa valitaan todistuksilla. Selvitimme, milloin todistusvalinnat valmistuvat aloilla, joissa opiskelupaikan saaminen on vaikeinta. Tieto voi tulla vain päivää ennen pääsykoetta.

Hakuvelvoite pakottaa lukion päättävät hakemaan opiskelupaikkaa – suurin osa jää kuitenkin ilman, sillä paikkoja ei ole riittävästi

Opintojen jatkaminen heti lukion jälkeen on vähentynyt 15 vuoden ajan. Vuonna 2019 kevään ylioppilaista peräti 70 prosenttia ei jatkanut opintoja heti. Hakuvalvoitteen rikkominen vie työmarkkinatuen, sen noudattaminen taas ensikertalaisen hakijan etuudet.

Kajaanin ammattikorkeakoulu otti digiloikan ja antaa todistukset sähköisenä

Sähköiset tutkintotodistukset on kirjattu korkeakoulujen Digivisio 2030 -hankkeen tavoitteisiin. KAMK oli ensimmäinen ammattikorkeakoulu, joka otti sähköisen tutkintotodistuksen käyttöön.

Suuryrityksen johtaja kyllästyi pienessä kopissa istumiseen ja päätti opiskella myös metsuriksi – yhä useampi haluaa metsäalan koulutuksen

Metsäalan koulutusten hakijamäärät kasvavat sekä ammattikorkeakouluissa että yliopistoissa. Hämeen AMK:ssa metsälinjalle halusi viime vuonna enemmän opiskelijoita kuin vuosikymmeniin. Monilla on takanaan uraa toisaalla.

Saila Suominen valmistui 47-vuotiaana ylioppilaaksi ja nyt lääkäriksi – poikkeuksellinen opintopolku tähtäsi uuteen uraan: "Pitää olla ala, missä voi työllistyä iäkkäämpänä"

Kun Suominen aloitti opintonsa, opiskelijoiden keski-ikä oli Oulun lääkiksessä lähes 24 vuotta. Viime vuonna se laski reilusti alle 22 vuoteen.

Ammatilliset oppilaitokset valmistautuvat ilmaiseen perusopetukseen

Savon ammattiopisto selvittää ensi lukukauden aikana, saavatko perusopetuksen opiskelijat tietokoneen omaan käyttöönsä.

Ammatilliset oppilaitokset valmistautuvat ilmaiseen perusopetukseen

Riveria hankkii kaikille tuleville perusopetuksen opiskelijoilleen tietokoneet.

Olisiko kesäkoulusta apua etäkoulussa syrjäytyneiden ja koulupudokkaiden kiinniottamisessa? Pedersöressä Pohjanmaalla mietitään oppilaille kesäohjelmaa

Pedersören lisäksi myös vaasalaiskoulussa on väläytetty ajatusta kesäopinnoista osalle oppilaita. OAJ muistuttaa, että kesätoiminnan tulee olla vapaaehtoista oppilaille ja opettajille – ja kaikilla on oikeus kesän lepoon.

Korona-aika muutti Diakoniaopiston Lahden kampuksen opetusta: rajoitukset nostivat esiin luonnon ja luovuuden

Lahden kampuksella koulutetaan lähihoitajia, lastenohjaajia sekä nuoriso- ja yhteisöohjaajia.

10 miljoonan euron lisälasku sai tunteet kuohumaan – valtuutettu vertaa Kotkan Areena-hankkeen päätöksentekoa mafiaan: "Tässä on toimittu huijaten"

Areenan yhteyteen tulisi hotelli ja korkeakoulukampus. Kaupunginvaltuuston äänestyksestä on tulossa jännittävä.

Toisen asteen opiskelijat palasivat kampuksille – "Tämä ei etänä onnistu", sanoo sähköalaa opiskeleva Eetu Hinkkanen

Gradia siirtyi etäopetukseen marraskuun lopussa, mutta osa oppilaista on ollut kevään aikana jo osittain lähiopetuksessa.

Talsoilan koululaisten puolesta jätetään vetoomus kaupungille

Vanhempainyhdistys keräsi kansalaisadressin, koska Forssa aikoo sulkea yli 200 oppilaan koulun.

Lukiossa opiskeleva Vilma: "Opiskelu olisi helpompaa, jos en olisi niin laiska"

Vilma on löytänyt omat keinonsa laiskuuden selättämiseen.

Itä-Suomen yliopiston tutkimus: Lukion alussa tyttöjen jatko-opintosuunnitelmat ovat pidemmällä, pojat tekevät päätöksiä myöhemmin

Vanhemmilla on merkittävä rooli lukiolaisnuorten tukijoina, mutta myös isovanhemmat vaikuttavat nuorten jatko-opintosuunnitelmiin.

Ammattikorkeakouluihin tunkua, etenkin ylemmän tutkinnon opiskelijoiden määrä kasvoi

Suoritettujen ammattikorkeakoulututkintojen määrä pysyi vuonna 2020 edellisvuoden tasolla, vajaassa 25 000:ssa.

Oikeustieteen opiskelijoiden nimet lipsahtivat tenttitulosten sekaan – "Opettajalle tuli yllätyksenä, että salasanasuojaus ei toimi"

Opiskelijoiden vaatimukset anonymiteetista ovat kasvaneet viime vuosina, kertoo tietosuojavaltuutettu Anu Talus.

Rasmus Savo on kylän ainoa 17-vuotias ja hänkin suunnittelee pois muuttamista, vaikka rakastaa lappilaista mielenmaisemaa

Nuorten lukioikäisten määrä vähenee suuressa osassa kuntia. Kävimme tutustumassa kahden nuoren elämään Lapin pikkukylissä.

Ammattikouluissa pelätään nyt, että opiskelijoiden valmistuminen viivästyy – Laboranttiopiskelija ei päässyt laboratorioon neljään kuukauteen

Koulukuraattorin tyly tuomio: etäopetus tulee jättämään jälkensä amislaisiin, erityisopettajat ovat kuormittuneita.

Näin korkeakoulut lupaavat nyt helpottaa opiskelijoiden ahdinkoa – enemmän vertaistukea, mutta ammattiapua ei juuri lisätä

Korkeakoulut ovat innokkaampia lisäämään vertaistukea kuin panostamaan psykologeihin tai muuhun ammattiapuun.

Kela siirtää ulosottoon yli 6 000 opiskelijan terveydenhoitolaskun

Kela varoitti ulosoton uhasta viikko sitten. Sen jälkeen parituhatta opiskelijaa maksoi laskun.

Huippusuositussa urheilulukiossa opiskelu ja urheilijan kunnianhimo sopivat sujuvasti yhteen – "Lukujärjestys rakennetaan urheilun ehdoilla"

Tamperelaisen Sammon keskuslukion urheilulinja oli yhteishaussa koko maan halutuin opinahjo, kun verrataan ensisijaisten hakijoiden määrää aloituspaikkojen määrään.

Vaihto-opiskelijoiden bileistä Vaasassa voi sataa kuraa syyttömienkin niskaan – "Henkisesti raskasta heille, joita tämä ei kosketa"

Poliisi on puuttunut monena viikonloppuna juhlintaan, joka on rikkonut kokoontumisrajoituksia.

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia lisää lähiopetuksen tarjontaa huhtikuussa

Gradia järjestää opetuksen yhdistelmämallilla siten, että enintään puolet opiskelijoista on lähiopetuksessa yhtä aikaa.

”Kirjastoonkaan ei pääse lukemaan” – Yhdysvallat on menettänyt paljon ulkomaisia opiskelijoita koronan takia

Yliopistot toivovat voivansa palata normaaliin opetukseen ensi syksynä. Se helpottaisi myös ulkomaisten opiskelijoiden paluuta.

Yli 25-vuotiaat hakivat korkeakouluihin nuorempia ahkerammin – korona sai monenikäiset hakemaan opiskelupaikkoja

Korkeakoulujen aloituspaikkoja on lisätty entisestään. Eri alojen suosio ei ole heitellyt pandemian takia.

Yhdeksäsluokkalaiset Siriluk ja Sofia lähtevät Toholammilta Ouluun ja Kokkolaan opiskelemaan

Yhteishaku toisen asteen koulutukseen oli tällä kertaa poikkeuksellinen, sillä kaikkien perusopetuksen päättävien oli pakko hakea johonkin. Toholammilla uudistus ei tuonut muutosta.

Hakijamäärä amiksiin ja lukioihin kasvoi tuhansilla – katso Ylen yhteishakukoneesta, kuinka moni kilpailee kanssasi samasta opiskelupaikasta

Laajennettu oppivelvollisuus koskee ensimmäisenä nuoria, jotka päättävät peruskoulunsa tänä keväänä.

Johanna Malisen kolumni: Opiskelijoita ei saa syyttää vastuuttomiksi bilettäjiksi

Korona on vienyt opiskelijoilta nuoruuden huolettomuuden, yhteisöllisyyden ja jopa kirjastossa opiskelun. Se ei ole mikään pikkujuttu, kirjoittaa Johanna Malinen.

Mari Arolan työpaikka on maisemakonttori kattojen yllä – nosturinkuljettajien rooli työmaalla kasvaa kun korkea rakentaminen lisääntyy

Ensimmäinen työmaa saattaa nujertaa alalle tulijan eikä työ ei ole hätähousujen hommaa.

Katso Ylen yhteishakukoneesta, kuinka moni kilpailee kanssasi samasta opiskelupaikasta – tutut alat suosiossa myös tänä keväänä

Määrällisesti eniten hakijoita on terveys- ja hyvinvointialalle sekä kauppatieteisiin.

Yhteishaku hoituu poikkeusoloissakin – Mikael Nousiainen: "Mummoni sanoi, ettei hänkään vielä tiedä mitä tekee isona, niin ei minunkaan tarvitse"

Toisen asteen yhteishakua pidennettiin koronasta johtuvien etäopetusjaksojen ja oppivelvollisuuden laajentamisen takia.

Tältä näyttää jättikampus, joka tyhjeni yhdessä yössä – yli vuoden tarpeettomana olleet luentosalit ammottavat tyhjänä ja tavarat pölyttyvät

Korkeakouluopiskelijat siirtyivät etäopetukseen 18. maaliskuuta 2020. Kuvasimme, miltä Oulun yliopiston ja ammattikorkeakoulun yhteiskampuksen tilat näyttävät, kun niitä ei ole käytetty yli vuoteen.

Mistä töitä? Tulevaisuus ei näytä hyvältä, vastavalmistuneiden työttömyys kasvussa

Kirjallisuudentutkija Anniliina Lassila uskoo työllistyvänsä, jos ei muuten niin varasuunnitelman kautta.

Opiskelijoiden avun tarve korkealla jo ennen koronaa, liikkumisrajoitukset voivat pahentaa tilannetta entisestään – fuksit tempaisevat yksinäisyyttä vastaan

270 000 opiskelijan terveydenhuollosta vastaava johtajaylilääkäri vakuuttaa, että kaikki pääsevät avun piiriin parissa päivässä.

Toimittajalta: Ranskassa sain ulkoilla vain lupalapun kanssa kodin läheisyydessä – Suomen rajoitukset olisivat kevytversio siitä, mitä muualla on nähty

Ranskan viime kevään ulkonaliikkumiskieltoa jaksoi, sillä siitä kerrottiin selkeästi, kirjoittaa politiikan toimittaja Anne Orjala.

Esedun opiskelijavaihtojen rahoitus on turvattuna vuosiksi eteenpäin

Esedulta lähtee vuosittain noin 60 opiskelijaa vaihtoon ulkomaille.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle