Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ihmisiä opiskelijahaalareissa osoittamassa mieltä.

Hiljainen mielenilmaus näkyi SAMKin Porin kampuksella: ”Ei ole hirveän hyvä lähtökohta elämään, että on tuhansia euroja lainaa”

Suomen opiskelijakuntien liiton Samokin järjestämiä mielenilmauksia nähdään tiistaina ammattikorkeakoulukampuksilla eri puolilla Suomea.

Kajaanin ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan puheenjohtaja Taneli Niskanen on Veteraanipuistossa.

Opiskelija Taneli Niskanen kerää välillä pulloja, jotta rahat riittäisivät ruokaan

Kajaanissa opiskelevan Taneli Niskasen mukaan monet opiskelijat joutuvat miettimään, kuinka moneen ruoka-annokseen rahat riittävät.

Koulurakennuksen eteen on ripustettu lakana, jossa lukee punaisella tekstillä PML on vallattu.

Yliopistovaltaukset levisivät turkulaislukioon – rehtori kehuu opiskelijoita aktiivisuudesta: ”Passiivisuus on nykyajan suurin ongelma”

Rehtori Jouko Kauppisen mukaan valtauksen takana on pieni joukko aktiivisia opiskelijoita, jotka haluavat ottaa kantaa hallituksen leikkauksiin.

Kainuun ammattikoreakoulun Taito 1 -rakennus.

Opiskelijoiden mielenilmaukset laajenevat myös pohjoiseen Suomeen

Huomenna tiistaina opiskelijat järjestävät mielenosoituksen hallituksen kaavailemia leikkauksia vastaan Kajaanin ammattikorkeakoulun kampusalueella.

Kaksi mikrofonia, joiden takana on lakana, jossa lukee "Vallattu"

Opiskelijat vallanneet korkeakouluja eri puolilla maata – 15 000 euroa opintolainaa ottanut opiskelija: ”Opintotuella ei oikeasti eletä”

Mielenilmauksia on järjestetty maanantaina eri puolilla maata ja uusia on tulossa lähipäivinä. Paikalla on ollut vaihteleva määrä opiskelijoita.

Opiskelija Lauri Niemelä istuu opiskelija-asuntonsa sohvalla ja nojaa käteensä.

Lähes 24 000 euron opintolaina ahdistaa, mutta se on ollut pakko ottaa, sanoo Lauri Niemelä

Opiskelijat ottavat lainaa ja käyvät töissä, vaikka niillä on myös haittavaikutuksia. Asiantuntijan mielestä tukien pitäisi olla suurempia, jotta opiskelijat voisivat keskittyä opiskeluun.

Opiskelijoita yliopiston aulassa.

Professori yliopistojen valtauksista: ”On erityistä, että opiskelijat ja yliopistot ovat jossain määrin yhteisrintamassa”

Tampereen yliopiston aikuiskasvatuksen professori Juha Suoranta kertoo, että ylioppilasliike on aina ollut aktiivinen kamppailemaan opintososiaalisten etujen puolesta.

Joukko nuoria kulkee kadulla.

Osa ulkomaalaisista korkeakouluopiskelijoista ei ehkä koskaan saavu Suomeen – näin ministeriö aikoo ratkoa tilanteen

Digitaaliset valintakokeet kasvattivat reippaasti ammattikorkeakouluihin hakevien määrää. Tästä on herännyt epäilyksiä, että osa hakisi opiskelemaan vain päästäkseen Suomeen.

Kaksi nuorta seisoo rappusissa ja katsoo vakavana kameraan. Taustalla muita nuoria makuupussien luona.

Opiskelijat valtasivat korkeakoulun Lahdessa – mielenilmaukset jatkuvat maanantaina eri puolilla Suomea

LAB-ammattikorkeakoulun opiskelijat liittyvät protestiin, jolla vastustetaan etenkin asumistukeen kohdistuvia heikennyksiä.

Lempäälän Tredussa opiskelut syksyllä 2023 aloittanut Väinö Ilmen kuvattu koulullaan.

Väinö Ilmen on kokenut, kuinka yksinäisyys vie opiskelumotivaation – uudessa koulussa kaveriporukka löytyi nopeasti

Tuoreen kouluterveyskyselyn mukaan moni toisen asteen opiskelijoista kokee yksinäisyyttä. Pirkanmaalla opiskelevat Juulia Lund ja Väinö Ilmen ovat onnekkaita, koska uusi kaveriporukka löytyi nopeasti.

Opiskelijat suojatiellä. Anonyymi kuva.

Danske Bank: Opintotuen lainapainotteisuus lisää opiskelijoiden taloudellista eriarvoisuutta

Jos otettuna on iso opintolaina, varallisuuden kerryttäminen voi vaikeutua. Velkataakka vaikuttaa siihenkin, paljonko pankki antaa lainaa ensiasuntoon tai saako lainaa ensinkään.

Haaga-Helia, ammattikorkeakoulu

Näin osa ulkomaalaisista opiskelijoista voi käyttää Suomen järjestelmää hyväkseen – maksavat jopa 10 000 euroa ilman aikomustakaan opiskella

Hakijamäärät Suomen ammattikorkeakoulujen vieraskielisille linjoille ovat kasvaneet voimakkaasti digitaalisen haun myötä. Silti kaikki opintolinjat eivät saavuta opiskelijamäärätavoitteita.

kokkiopiskelija leikkaa porkkanaa.

Ammattiin opiskelevat viihtyvät koulussa muita nuoria paremmin: ”Ei tarvitse aina istua koulun penkillä”

Tytöt kokivat terveydentilansa heikommaksi kuin pojat. Tytöillä oli myös kiusaamisen kokemuksia enemmän kuin koskaan aiemmin kouluterveyskyselyn historiassa.

Ihmisiä istumassa yliopistolla.

Opiskelijat valtasivat Turun yliopiston Aurum-rakennuksen – rehtori: ”Kyllä saa myös yöpyä siellä”

Opiskelijat vastustavat mielenilmauksilla hallituksen kaavailemia leikkauksia, jotka kohdistuvat erityisesti opiskelijoiden toimeentuloon.

Oppilaiden reppuja lattialla.

Nyt opiskelijat leiriytyivät Kallion lukioon: ”Toivomme, että päättäjät kuulisivat nuorten huolen”

Oppilaat osoittavat mieltään hallituksen leikkauksia vastaan. Eilen tiistaina uutisoitiin myös Helsingin yliopiston valtauksesta.

Vanhus ja hoitaja käsi kädessä.

Tilauskoulutuksen piti tuoda yli 40 kenialaista lähihoitajaopiskelijaa Jyväskylään – ryhmä kutistui rahoitusongelmien vuoksi alle puoleen

Kenialaisopiskelijat ovat tällä viikolla aloittaneet lähiopinnot ammattiopisto Gradiassa Jyväskylässä. Kyse on oppilaitoksen ensimmäisestä kenialaisopiskelijoille kohdennetusta tilauskoulutuksesta.

Helsingin yliopiston kirjasto

Yliopistojen todistusvalinnan pisteytykset uudistuvat: äidinkielen painoarvoa nostetaan ja reaaliaineiden pisteytystä tasataan

Uudistukset tulevat voimaan keväällä 2026. Tarkoitus on ohjata opiskelemaan sitä, mikä itseä kiinnostaa, sanoo kehittämishankkeen projektipäällikkö Tanja Juurus.

Kajaanin ammattikorkeakoulun logon K-kirjain

Kajaanin AMK:n hakijamäärät räjähtivät viime syksystä: tuhannet aasialaiset haluavat Kainuuseen

Kajaanin ammattikorkeakoulun Global Business Management keräsi kaikkiaan 3 858 hakijaa. Viime syksynä koko ammattikorkeakouluun oli noin 400 hakijaa.

Nellie Karlberg istuu kuntopyörän selässä ja katsoo kameraan. Hän on vaalea, siro, 18-vuotias nainen, jolla on iPod-kuulokkeet korvillaan ja yllään HIFK-joukkueen paita.

”Tuntuu epäreilulta”, sanoo Nellie Karlberg, joka ei tule koskaan elättämään itseään lajilla, jolle uhraa kaiken vapaa-aikansa

Nellie Karlberg on lukio-opiskelija ja huippu-urheilija. Siksi hänen viikkonsa ovat niin täynnä, ettei hänellä ole juuri ollenkaan aikaa viettää ”tavallista” nuoren elämää.

Pyrkijöitä luentosalissa odottamassa kokeen alkua.

Ulkomailta tulleiden opiskelijoiden työllistymistä tehostetaan Itä-Suomessa

Neljä vuotta kestävän hankkeen tavoitteena on parantaa kansainvälisten opiskelijoiden työllisyysmahdollisuuksia Itä-Suomessa. Hankkeessa paneudutaan opiskelijoiden lisäksi myös työnantajiiin.

Opiskelija Essi Joensuu istuu sohvalla Lapin yliopiston aulassa.

”Jaksaminen meinaa itsellä tai toisella loppua”, toteaa rovaniemeläisopiskelija – hakemukset neuropsykiatrisiin tutkimuksiin lisääntyneet

Korkeakouluopiskelijoiden mielenterveysongelmat eivät osoita hiipumisen merkkejä. Korona-aikana alkanut yhteydenottomäärien kasvu ei ole tilastojen valossa laantunut.

Tiina Helin.

Tiina Helinin kolumni: Korkeakoulututkintoja hehkuttava kulttuuri luo sukupolven, jota kalvaa riittämättömyyden tunne

Suomessa uskotaan syvästi yliopistotason sivistykseen, mutta korkeakoulutus ja nuoret on alistettu tehokkuusvaatimuksille. Nyt ratkaisut omasta tulevaisuudesta pitää tehdä liki lapsuusiässä.

Nina Mata istuu nojatuolissa tietokoneen äärellä ja katsoo kohti kameraa.

”Luennoitsija haukkui afrikkalaisia laiskoiksi” – opiskelijat kertovat nyt Ylelle, millaista rasismia he yliopistossa kohtaavat

Turkulainen Nina Mata uskoo, että jokainen rodullistettu joutuu opintojensa edetessä rakenteellisen rasismin kohteeksi.

Sarjakuvahahmomainen henkilö turkoosinvärisellä taustalla.

Oletko hyvä puhumaan, mutta heikko kirjoittamaan? Ylioppilaskirjoituksissa molemmista on apua – testaa, oletko suullinen vai kirjallinen ilmaisija

Yo-kirjoitukset suosivat kirjallista ilmaisijaa kun opittu tieto pitää tuottaa tekstinä koneen näytölle. Kirjallisesti heikompia tämä hikoiluttaa, mutta verbaalisesta lahjakkuudesta on myös hyötyä.

Hermanni Huuskonen ja Wilhelmiina Saarijärvi voittivat hopeaa viherrakentamisessa ammattitaidon EM-kilpailuissa Puolassa.

Savon ammattiopiston opiskelija nappasi hopeaa ammattitaidon EM-kisoissa

Savon ammattiopiston opiskelija Hermanni Huuskonen voitti yhdessä parinsa kanssa hopeaa alle 25-vuotiaille opiskelijoille ja valmistuneille tarkoitetussa kilpailussa Puolassa.

Vauhdikkaan näköinen piirroshahmo hikoilee turkoisenvärisellä taustalla.

Voiko yo-kirjoituksista ottaa sairauslomaa? Ylioppilaskirjoitukset piilottavat sisälleen uupumisvaaran – opo kertoo, miten tunnistaa oman jaksamisen rajat

Kirjoituksiin valmistautuminen vaatii kovaa työtä. Jos oma jaksaminen on koetuksella entuudestaan, ylioppilaskirjoitusten aikana uupuminen saattaa korostua.

Suvi-Anna Salminen Oulun yliopiston ylioppilaskunnasta ja Jere Höyhtyä Diakonia-ammattikorkeakoulun opiskelijakunnasta.

Oulun korkeakouluopiskelijat päräyttävät lukuvuoden käyntiin festareilla – pääesiintyjinä nähdään Maija Vilkkumaa ja Benjamin

Perjantai-iltana Kuusisaaressa järjestettävässä Hurmoksessa nähdään yhteensä seitsemän esiintyjää. Tapahtuma kokoaa yhteen Oulun korkeakouluopiskelijat.

Koululainen tekee matematiikan tehtäviä kynä kädessään.

Jämsän kaupunki suunnittelee kahden koulun lakkauttamista – kouluikäisten lasten määrä laskee hälyttävää vauhtia

Koskenpään ja Länkipohjan koulujen oppilasmäärät ovat laskeneet alle valtuuston päättämän vähimmäistason. Koululaisten määrä näyttää Jämsässä vähenevän yli kolmanneksen nykyisestä vuosikymmenen loppuun mennessä.

Vauhdikkaan näköinen kuvitettu hahmo seisoo vihreää taustaa vasten.

Täytätkö kalenteria tunnollisesti vai oletko ex tempore? Lukuaikataulu parantaa opiskelua – testaa, minkälainen aikatauluttaja olet

Yo-kirjoituksiin lukeminen vaatii järjestelmällisyyttä ja pitkää pinnaa. Luku-urakka ei onnistu ilman realistista aikataulua ja sen noudattamista. Testaa, minkälainen kalenterin käyttäjä olet.

Läheltä

Opiskelija-apurahat karjalanjuurisille opiskelijoille ovat haettavissa

Karjalan sivistysseura myöntää vuosittain itä- ja rajakarjalaisille opiskeluapurahoja. Suomessa opiskelevat Venäjän kansalaiset saavat apurahan kaksinkertaisena.

Vauhdikkaan näköinen kuvitettu hahmo hikoilee vihreällä taustalla.

Jäätyvätkö aivosi melussa? Testaa, miten hyvin siedät äänekästä ympäristöä opiskellessa

Yo-kirjoituksiin valmistautuminen vaatii pitkää pinnaa lukemisen suhteen. Jos opiskeluympäristö on meluisa, voi keskittyminen herpaantua. Testaa, miten hyvin sopeudut meluun erilaisissa äänimaisemissa.

Tietokone, jossa on hämähäkinseittiä.

Testaa, kärsitkö aloittamisen vaikeudesta! Taklaa vitkuttelu asiantuntijan tekniikoilla

”Mä en pysty tähän, tää on ihan hirveetä, mä en tiedä mistä aloittaisin.” Kuulostaako tutulta? Helpota aloittamisen vaikeutta ja selätä lukumörkö eri tilanteissa!

Etualalla Wenhao Zheng Hyvinkäältä Lappeenrannan LUT-yliopiston aulassa.

Tätä on rasismi yliopistomaailmassa: ”Minua luullaan vaihto-opiskelijaksi”

Lukuvuosi on käynnistynyt korkeakouluissa ympäri maan. Opiskelijat toivovat, että rasismista puhuttaisiin yliopistomaailmassa enemmän sekä opiskelijoille että opetushenkilökunnalle.

Etualalla henkilö käyttää kannettavaa tietokonetta.

Syksyn yhteishaussa Centrialla on tarjolla noin 120 opiskelupaikkaa

Tänään käynnistyneessä yhteishaussa keskipohjalaisessa Centria-ammattikorkeakoulussa on avoinna paikkoja tammikuussa alkaviin koulutuksiin. Haku päättyy 14. syyskuuta.

Kajaanin ammattikorkeakoulun logon K-kirjain

Syksyn yhteishaku alkoi tänään, Kajaanin ammattikorkeakoulussa on neljä hakuvaihtoehtoa

Suurin osa haettavista opiskelupaikoista on ammattikorkeakouluissa.

Tampereen yliopisto, Hervannan kampus.

Yliopisto voi olla neuromoninaiselle haastava paikka – nyt Tampereen yliopisto tarjoaa heille aivan uudenlaista tukea

Yliopisto on alkanut tarjota erityistä tukea ja ohjausta opiskelijoille, joilla on esimerkiksi autismikirjon piirteitä tai tarkkaavuuden haasteita.

Viestintä- ja yhteiskuntatieteiden opiskelijoita LUT yliopistossa

Opiskelijoiden toiveammatteja: johtaja ja virkamies – teknillinen yliopisto alkoi kouluttaa aivan uudenlaisia viestintä- ja yhteiskuntatieteilijöitä

Yhteiskuntatieteen ja viestinnän koulutusohjelmat starttasivat LUT-yliopistossa Lappeenrannassa. Uusissa opintokokonaisuuksissa opiskelijoita on yhteensä 60, opetushenkilöstöä noin 20.

Otaniemen campus.

Liiallisesta englanninkielisyydestä moitittu Aalto-yliopisto on tekemässä uusia linjauksia kielipolitiikkaansa

Vararehtori Petri Suomala puoltaa englantia edelleen yhtenä opetuskielenä kansainvälisten työurien ja kilpailun vuoksi.

Kolme tutor oppilasta kuvakollaasissa.

Fuksit kysyvät Jodelissa asioita, joita eivät ääneen kehtaa – näin tuutorit vastaavat huoliin

Tuhannet uudet korkeakouluopiskelijat jännittävät tällä hetkellä opintojen alkua. Kysyimme kolmelta tuutorilta vastaukset yleisimpiin kysymyksiin, joita opiskelijat viestipalvelu Jodelissa pohtivat.

Euroskillls kilpailuun osallistuvat henkilöt ryhmäkuvassa.

Vamialta kolme opiskelijaa Euroskills-kilpailuihin

Kilpailijat ovat valmistautuneet finaaliin kesän ajan. Oman harjoittelun lisäksi kilpailijoilla on ollut kuukausittain treenit valmennustiimin asiantuntijoiden ja entisten kilpailijoiden kanssa.

Lotta Yli-Hukkala lukee kirjaa.

Lotta Yli-Hukkala-Siira, 23, teki kymmenen vuoden opinnot kasaan kolmessa – nyt hän jakaa viisi yksinkertaista vinkkiä opiskelijoille

Kaksi tutkintoa kolmessa vuodessa suorittanut neuvoo tekemään opinnot itse haluamassaan ajassa.

Leo Graefe opiskeluluokassa Kelloseppäkoulussa Espoossa.

Leo Graefe opiskelee alaa, jonka osaajat revitään töihin: ”Se antaa valoa tunnelin päähän”

Kellosepistä ja mikromekaniikan osaajista on pulaa. Pelkästään espoolaisyritykset tarvitsisivat kolminkertaisen määrän osaajia valmistuviin nähden. Opiskelijat ovat tyytyväisiä valoisiin työnäkymiin.

Hoitotyön lehtori Emma Tamankag ja sairaanhoitaja opiskelijat Alvina Njila, Mashal Ghaffar, Esteban Marquesini ovat sairaalavuoteen äärellä ja vuoteessa potilasta esittää sairaanhoitaja opiskelija Lucy Mararia.

Suomeen tulossa lisää kenialaisia sairaanhoitajaopiskelijoita – Laurea: Aiemmin Suomeen tulleet voivat jatkaa opintojaan

Ammattikorkeakoulu Laurean mukaan kenialaisten opiskelijoiden opintojen jatkumisen tueksi on tehty maksujärjestelyjä. Muuhun koulutukseen haluavia opiskelijoita on tuettu toisen asteen koulutuspaikan löytämisessä.

Ihmisiä Helsingin keskustassa.

Ennätysmäärä opiskelijoita EU:n ulkopuolelta on hakenut oleskelulupaa Suomessa

Heinäkuun loppuun mennessä 8 762 EU:n ulkopuolelta tulevaa hakijaa oli jättänyt ensimmäisen opiskelulupahakemuksensa.

opiskelija Veeti Hautanen (vasemmalla) Milja Parviainen (keskellä) Venla Rinne (oikealla).

Vaihto-opiskelijoiden määrä on jopa triplaantunut Helsingin yliopistossa – nyt kiinnostaa Etelä-Korea ja Japani mutta yllättäen myös Norja

Opiskelijoita kannustetaan lähtemään vaihtoon apurahojen turvin, kertoo Helsingin yliopiston kansainvälisen koulutusyhteistyön palveluiden päällikkö Minna Koutaniemi.

Nuoret miehet katsovat kameraan.

Juha Hovintalon "pää räjähti", kun hän kuuli, millaista palautetta Cambridgessa saa – tässä kaksi tarinaa huippuyliopistoista

Kaksi huippuyliopistossa opiskellutta suomalaista kertoo, millaista siellä on ja mitä se vaatii. Jutussa voit myös testata, olisiko sinusta huippuyliopistoon.

Kivestä rakennettu nuorios-opiston vanha rakennus, jonka etuseinää kiertää rehevä villiviiniköynnös, tornimaisen fasadin yläosassa on pyöreä ikkuna.

Satavuotias kansanopisto vetää opiskelijoita Mikkeliin – ”puolet opiskelijoistamme tulee oman alueen ulkopuolelta”, sanoo rehtori

Suomen Nuoriso-opisto Mikkelissä on onnistunut tuplaamaan opiskelijamääränsä viime vuosina. Opistoon haetaan paljon etenkin pääkaupunkiseudulta.

Lähikuva italiankielen oppikirjasta, jossa ruoka-aiheista sanastoa.

Kansalaisopistoon ilmoittautuminen alkaa Vaasassa

Alma toimii Vaasan lisäksi Vähässäkyrössä, Laihialla ja Isossakyrössä. Osa opistojen kursseista toteutetaan myös etäopetuksena verkossa.

Coctaillasi keltaisella drinkillä.

Kansalaisopistot houkuttelevat haastamaan itsensä: Raumalla opetellaan mocktailien sekoittamista ja bluesin soittamista huuliharpulla

Opiston henkilökunta seuraa mediaa ja somea tarkkaan seuraavan lukuvuoden kurssitarjontaa silmällä pitäen.

Kaisa Männistö

Korkeakouluun pääsee nyt moni opiskelija, joka olisi aiemmin jäänyt kokonaan yliopiston tai AMK:n ulkopuolelle

Yhä useampi korkeakouluopiskelija on saanut jonkinlaista tukea opiskeluun jossain vaiheessa koulutaivaltaan. Myös korkeakouluissa tukijärjestelyt ovat aiempaa kysytympiä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle