Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

ITE-taiteilija Marko Ruuskanen palkittiin mitalilla Savonlinnan kaupungin syntymäpäivänä – vuoden Mustana pässinä palkittiin Aarno Cronvall

Savonlinna-mitalit jaetaan aina kaupungin syntymäpäivänä, joka on samalla Pyhän Olavin päivä. Savonlinna-mitaleita on jaettu vuodesta 1975 lähtien.

Suomi on täynnä itseoppineita taiteilijoita – nykykansantaiteen ympäristöt sopivat myös kotimaan matkailukohteiksi

Maaseudun Sivistysliitto kerää tietoja maamme itseoppineista, omaperäisistä taiteilijoista eri puolilla maata. Tavoitteena on nostaa ITE-taiteeksi kutsutun taidelajin arvostusta ja esitellä sen tekijöitä.

Pohjois-Savossa alkaa ITE-taiteilijoiden etsintä

Maaseudun Sivistysliitto etsii erityisesti matkailijoita kiinnostavia kohteita.

Katso miltä näyttää, kun moottorisaha on sivellin ja itseoppineet puunveistäjät kilpailevat veistoksin

Puunveisto on perinteisesti ollut yksi ITE-taiteen suosituimmista muodoista.

Romu on ITE-taiteilijan aarre - moottorisaha, vanha nojatuoli ja pitsi saavat uuden elämän itseoppineen käsissä

Rosoisuus ja omaperäisyys ovat tyypillistä kansan luovuudelle.  Nykykansantaide kiinnostaa myös nuoria ja naisia.

Kymmenen vaikuttavaa matkakohdetta Suomessa, joissa yhdistyvät taide ja luonto

Katso missä Suomessa voi kokea taidetta luonnossa.

Voro kaappasi metrotytön Porissa – ITE-taiteilija haluaa patsaansa takaisin

ITE-taiteilija Irja Alinen toivoo, että hänelle rakas teos palautetaan kotiin viipymättä.

Maaseudun Sivistysliitto etsii hämäläisiä ITE-taiteilijoita

Päijät-Hämeessä tunnettuja ITE-taiteilijoita ovat tuohimestari Erkki Pekkarinen Asikkalasta, taidemaalari Enni Id Padasjoelta ja kierrätysmateriaaleista töitä tekevä Vesa Väänänen Heinolasta.

Parkano ponnistaa ITE-taiteen keskuspaikaksi

Kaupunki järjestää nyt jo seitsemännen kerran itseoppineiden taiteilijoiden näyttelyn, joka levittäytyy keskustan eri puolille.

Alpon savanni on ITE-taiteilijan paratiisi – autonrenkaita, muoviroskaa ja maatalousromua

ITE-taiteilija Alpo Koivumäen teokset alkoivat syntyä karjanpidon loputtua Suomen EU-jäsenyyden myötä. Nyt Alpon eksoottisia eläinhahmoja on kiertänyt näyttelyissä yli kymmenessä maassa.

Teollisuusmies toteutti taideunelmansa eläkepäivillään: "Kuin olisin nuori"

Autotallissa alkoi raumalaisen teollisuusvaikuttajan Muisto Laineen ura. Sama tila on hänen eläkepäivinään muuttunut hämmentävän taideharrastuksen kotikoloksi.

Kylähullu, jolla on terveen paperit – poliisimies rakensi kirkon ja tuonelan lievittääkseen työstä tullutta ahdistusta

ITE-taiteilija Tapio Autio työskenteli 36 vuotta poliisina. Mies alkoi paeta työssä näkemiään kauheuksia kivimaalauksiin ja -rakennuksiin. Parinkymmenen vuoden jälkeen hänen ateljeestaan löytyy yli 200 kivimaalausta, kirkko, tuonela ja Kalevala-huone.

Kansantaiteilija Maria Primatšenko kuvasi teoksissaan Tšernobylin onnettomuuden

Marimekon plagioima taiteilija näki enneunen onnettomuudesta

Erkki Pirtolan valtava videokokoelma Kansallisgalleriaan?

Taiteilijan ja taiteen tallentajan Erkki Pirtolan yli 2000 videokasetin kokoelma saattaa päätyä Kansallisgalleriaan. Kaaosmaisen materiaalin läpikäyminen on valtava urakka.

Erkki Pirtolan poika: isä teki taidetta kaikesta, myös perheestään

Pilvari Pirtola muistelee isäänsä Erkki Pirtolaa

Kuvataiteilija Erkki Pirtola on kuollut

Pirtola on 1970-luvulla alkaneen uransa alusta saakka toiminut kuvataiteen teon ohella myös kirjoittajana ja kriitikkona. Itse tehty elämä eli ITE-taide nosti hänet suuren yleisön tietoisuuteen.

Parikkalan patsaspuisto kauhistuttaa ja ihastuttaa myös talvella – video

Hymyileviä, irvisteleviä, iloisia, pelottavia ja monen muunlaisia betonihahmoja voi kummastella Parikkalan patsaspuistossa myös talviaikaan. Puisto onkin valkoisessa asussaan hyvin erinäköinen kuin kesäisen kasvillisuuden keskellä.

Ite-taide vei duunarin mennessään – piha täynnä betonieläimiä

Suomalainen kansantaide kiinnostaa jopa maailmanlaajuisesti. Nopeasti kotimaisiin näyttelyihin päässeen porilaisen Teuvo Jalosen pihaan on muodostumassa varsinainen villieläinpuisto.

Patsaspuisto hyödyntää maailmanlaajuista julkisuutta – karmivat patsaat puhuvat mystisessä illassa

Maailman pelottavampien matkailukohteiden joukkoon listattu patsaspuisto innostui uudesta maineestaan.

Joensuussa lausutaan lampaille Eino Leinoa

Eino Leinon runon säkeet kaikuvat metsän keskellä tönöttävästä pienestä mökkirakennelmasta ohikulkijan korviin. Ohjelmistossa on myös Kalevalaa ja eläinaiheisia runoja. Yleisö vain ei ole ihan perinteinen, Joensuun ArtParkissa lausutaan runoja lampaille.

Voi sitä näinkin elää – viisi käsitystä ITE-taiteilijakodeista

ITE-taiteilijat ovat joukkoa, joiden elinympäristöä luonnehditaan taideteokseksi. Harva on kuitenkaan päässy kurkistelemaan sisälle koteihin. Kokkolan ITE-museossa avautuu torstaina näyttely, jossa on esillä viiden taitelijan ajatus kodista.

Mahlun maapallopatsas huonossa kunnossa

50-luvulla rakennettu, Saarijärven Mahlulla sijaitseva patsas pyritään korjaamaan.

Syyttäjälle erävoitto Kansanmusiikkisäätiön hovioikeuskäsittelyssä

Vastaajien mukaan syyttäjä oli muuttanut syytettään hovioikeudessa kielletyllä tavalla. Hovioikeuden antaman osapäätöksen mukaan syyte ei ollut muuttunut liikaa. Yksi oikeuden jäsenistä jätti asiasta eriävän mielipiteen.

Hiljaiset miehet pelanneet shakkia jo vuosikausia

Shakin pelaajat ovat pysyneet jo vuosia vaiti ja pohtineet seuraava siirtoa Kontiolahden Lehmossa sijaitsevalla pihalla. Hiljaisuus jatkunee vielä vuosia eteenpäinkin, koska miehet on tehty betonista. ITE-taiteilija Keijo Ikonen on luonut aidonkokoisilla teoksillaan pihalleen entisaikojen maalaiselämää ihmisineen ja eläimineen.

Tekohampaita postilaatikossa ja STT:n uutisia kanteleesta – Parikkalan patsaspuiston tarina elää kesä kerrallaan

Monet suhaavat kuutostietä pitkin Parikkalan ohi, eivätkä koskaan pysähdy patsaspuistossa. Kuutostien varrelta löytyy ITE-taiteiljia Veijo Rönkkösen elämäntyö, 500 patsasta kiehtovassa puutarhassa. Sukella patsaspuiston ja Rönkkösen kiehtovaan tarinaan.

Patsaspuisto hakee uusia vapaaehtoisia Rönkkösen juhlavuonna

Parikkalalaisen ite-taiteilija Veijo Rönkkösen syntymästä on tullut kuluneeksi 70 vuotta.

Taide kuuluu kaikille

Myös erityisryhmät, kuten kehitysvammaiset, voivat tehdä taidetta tavoitteellisesti. Erityistaiteen tavoitteena on tasa-arvoinen ja laadukas taidetoiminta, jonka helmet päätyisivät tavallisiin taidenäyttelyihin.

Lappilaisesta ITE-taiteesta julkaistiin kirja

ITE Lappi -niminen teos julkaistiin kulttuuritalo Korundissa Rovaniemellä torstaina. Kirjan Lapin itseoppineista taiteentekijöistä on toimittanut taiteen tohtori Minna Haveri. Teoksessa on nimekkäitä kirjoittajia, joukossa ovat esimerkiksi helsinkiläinen kuvataidekriitikko Veikko Halmetoja sekä kirjailija ja kuvataiteilija Rosa Liksom.

Lastenooppera tekee hyvää tosikkojuntille

Pahikset kaappaavat pikkupojan ja kuljettavat Kokkolaan. Benjamin Brittenin Pienen nokipojan keskipohjalaisversiossa pannaan yleisö hoilaamaan, kuullaan Larsmon murretta ja nautitaan Ite-taide-henkisistä lavasteista. Kaiken kruunaa meininki, joka saa keski-ikäiset ukotkin nuortumaan.

Omatekoinen Shrek kiinnostaa katsojia

Nykykansantaide on kerännyt ennätysmäärän yleisöä Lappeenrannan Galleria Pihattoon. Taidetta on tarjolla myös tekijöiden pihapiireissä.

Itse tehty pysäkinpenkki ei saa armoa

Kun Tampereen kaupunki ei tuonut bussipysäkille penkkiä, kaukajärveläiset nikkaroivat sellaisen itse. Sinisellä narulla kasaan pantu penkki ei kuitenkaan saa jäädä paikoilleen.

Erkki Pirtola: ITE-taiteilija Sinistön perintö tuhottu

Taitelija Erkki Pirtolan mukaan Kaustisen kansamusiikkisäätiö on romahduttanut edesmenneen ITE-taiteilijan elämäntyön. Elis Sinistö testamenttasi Kirkkonummella sijaitsevan elämänpiirinsä Villa Mehun säätiölle. Nyt rakennus ja tontti ovat päätyneet yksityishenkilöille.

Ufo, Lumimies ja Martti Ahtisaari kohtaavat Edvininpolulla

Vaasan Asevelikylästä löytyy erilainen pururata.

Kasvitaideteema versoi myös Kuplan ja Hurmeen

Kasvitaideteos Aallon syli saa seurakseen Kupla-teoksen Kokkolassa K.H. Renlundin museon pihalla. Roosin talon pihalle on ilmestynyt useita ympyrän muotoisia, turvepohjaisia kasvipenkkejä. Taide rönsyää myös tien toiselle puolelle. Hurme-niminen teos valmistuu Pedagogion pihalle.

Iittalan Hymykuopat -näyttelyssä saa nauraa ääneen

Hymykuopissa erilaisia tekijöitä ja taiteilijoita yhdistää huumori. Mukana Iittalan Taidetalon kesänäyttelyssä on tunnettuja ammattitaiteilijoita, ite-taiteilijoita ja kehitysvammaisia tekijöitä. Ilolla tehtyjen töiden näyttelyssä ei katsojankaan tarvitse pinnistellä.

Nykykansantaidetta Korundissa

Nykykansantaidetta Lapista ja Islannista on mahdollista nähdä 7. kesäkuuta alkaen Rovaniemellä. Kesän ajan Korundissa esillä olevassa näytelyssä on muun muassa toteemipaaluja, tuohilintuja, riikinkukkoja ja maalauksia eli otanta nykykansantaiteesta.

Padasjokelaisen ITE-taiteilijan kuville haetaan uutta kuosia

Padasjokelaisen itse oppineen naivistitaiteilija Enni Idin taidetta aletaan tuotteistaa. Kyläyhdistys etsii parhaillaan yhteistyökumppaneita jatkokehittelyyn

Erityistaide on nousussa – vahva ilmaisuvoima kiehtoo

Ammattitaiteen rinnalle on viime vuosina totuttu nostamaan ITE-taidetta, mutta nyt on uuden opettelun aika. Erityistaide tekee tuloaan. Sillä tarkoitetaan erityistä tukea vaativien taiteilijoiden tekemää taidetta. Kokkolassa K.H. Renlundin museossa on kesällä esillä suomalaista ja ruotsalaista erityistaidetta.

Kansanmusiikkisäätiön konkurssipesässä enää rippeet jäljellä

Pesä kauppaa parhaillaan tarjousten perusteella osuutta Kansantaiteenkeskuksesta. Kaustisen maamerkin kiinteistöyhtiön talous on kuralla.

Ilomantsin Mäkikylät lepäävät vaarojen sylissä

Maukkula, Paavonvaara ja Issakka muodostavat Ilomantsin Mäkikylät. Nimensä mukaisesti kylät sijaitsevat mäkien ja vaarojen sylissä. Viikon kylä -kiertue pysähtyy tiistaina 4.9. Maukkulan Mustikkamäelle.

Ensimmäinen loma vasta eläkkeellä

Nyt jo eläkkeellä oleva kontiolahtelainen Taimi Auvinen on vihdoin lomalla. Takana on 30 vuoden pätkätyörupeama monilla eri aloilla. Lomalle Auvinen pääsi jäätyään eläkkeelle.

Kasvitaideteos saa kukkapeitteen

Aallokon muotoista kasvitaideteosta on tehty Kokkolassa Roosin talon pihaan toukokuun alusta lähtien. Teoksen tekemiseen on osallistunut taiteilijan lisäksi kahdeksan eri ryhmää ja Kokkolan kaupunginpuutarha. Teos vihitään käyttöön elokuussa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle