Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Maalatut tiiliromaanit ikkunassa.

Tee tiiliskiviromaani – oikein raskasta kirjallisuutta tiilistä

Tiiliskiven mitat ovat suunnilleen samat kuin kirjan.

Albert Gebhardin Tukinuitto (1900) -maalaus Merikeskus Vellamon Ihanuuksien Ihmemaa -näyttelyssä Kotkassa.

Ateneum suljettiin remontin vuoksi ja lähes 70 suomalaista maisemamaalausta tuotiin Kotkaan – vastaavaa kokonaisuutta ei ole aiemmin nähty Vellamossa

Merikeskus Vellamossa on avattu Ateneumin taidemuseon kokoelmista koostuva näyttely, jossa nähdään luontoa ja teollisuusmaisemaa.

Tony Sjömanin muraali Oulun Raatin stadionin muurissa.

Ouluun tulee viisi uutta muraalia – kaupunkilaiset saavat ehdottaa ja ideoida teoksia

Muraalit ovat osa Oulun Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026 -ohjelmaa.

Taiteilija viimeistelee eläinaiheista tauluaan pastelliliidulla.

Luokanopettaja väsyi työhönsä ja elättää nyt itsensä taiteella – taulut käyvät kaupaksi, mutta itseoppinut taiteilija ei kelpaa taidepiireihin

Taidetta tekevä Teija Kosenius ei haikaile entisen opettajan ammattinsa perään. Itseoppinut taiteilija pärjää myös taloudellisesti, sillä taulut käyvät kaupaksi somen kautta.

Erika Adamsson, Pale Green Taffeta, 2019

Tikanojan perhe herää eloon uusimmissa maalauksissa –Taidekodin omasta historiasta näyttely

Maalaukset ovat syntyneet taidekodin omasta historiasta, missä kauppaneuvoksen kodin saleissa eli perheenjäsenten lisäksi palvelusväkeä. Näyttely on avoinna aina elokuun puoliväliin saakka.

Kuva Vilho Lammen maalauksesta Omakuva vuodelta 1933.

Oulun taidemuseon Vilho Lampi -kokoelma täydentyi palkitulla Omakuva-teoksella

Oulun museo- ja tiedekeskus Luuppi hankki maalauksen Suomen taiteilijaseuralta 35 000 eurolla. Taustalla on halu varmistaa palkitun maalauksen pysyvä sijainti ja omistajuus paikallisessa kokoelmassa.

Mies esittele värikästä taulua.

Kuvataiteilija Ilkka Juhani Takalo-Eskolalta suuri taidelahjoitus Hämeenlinnan taidemuseolle

Hämeenlinnan taidemuseon saamassa lahjoituksessa on maalauksia ja kollaaseja kaikkiaan runsaat sata teosta. Takalo-Eskolan lahjoitus kattaa miehen koko taiteellisen uran.

Kunnostettu vanhanaikainen vaunulamppu.

Yli satavuotias museoveturi on ikuistettu muraaliin Humppilassa

Suuri teos esittää vuonna 1917 käyttöön otettua veturia, joka on Jokioisten Museorautatien käytössä. Muraalin näkevät myös ohiajavien junien matkustajat.

Muraali vanhan hakevaraston seinässä Kymin Ruukin alueella Kuusankoskella Kouvolassa

Kymin ruukin jättimuraali Kouvolassa valaistaan: "Siitä tulee vaikuttava näky"

Entisen hakevaraston seinään tehty muraali esittelee nykyisen Kouvolan muodostaneiden kuntien symboleja. Syksyllä valmistuneen taideteoksen tekivät kuvataiteilijakaksikko Anetta Lukjanova ja Taneli Stenberg.

Philipp Peter Roosin öljyvärimaalaus. Tummalla pohjalla on paimen, nauta, vuohia ja lampaita.

Amos Rexin kokoelmissa on ollut mahdollisesti Saksasta varastettu taulu – nyt teos lahjoitetaan takaisin kotikaupunkiinsa

1600-luvulta peräisin oleva öljymaalaus täsmää Neubrandenburgin kokoelmista kadonneeseen teokseen. Teos on erityisen tärkeä kaupungille, jonka omat taidekokoelmat tuhoutuivat vuonna 1945.

Liekit amerikanraudoissa sytyttivät palon Simo Riikosen sydämeen

Sinäkin olet luultavasti törmännyt Simo Riikosen taiteeseen, vaikket ehkä sitä huomannut: "Ei tarvinnut olla hyvä, riitti että oli paras"

Simo Riikosta pidetään yhtenä autotaidemaalauksen uranuurtajista. Taiteilijan pitkästä urasta on esillä näyttely Nakkilassa.

Kouvolan rautatieaseman alikulkutunnellin uloskäynnin seinämään maalattua muraalitaidetta.

Imatralle maalataan ensi kesänä toinen muraali – yhteistyö ammattikorkeakoulun kanssa jatkuu

Kaupunkilaisille järjestettyyn kyselyyn vastanneiden kesken arvotun palkinnon voittanut Jenni Könönen ehdotti muraalin paikaksi Sienimäkeä.

Museo- ja tiedekeskus Luupin näyttelyvastaava Jukka Pitkänen ja yhteistyön johtaja Anna-Riikka Hirvonen Oulun taidemuseossa Vilho Lammen valokuvan edessä.

Oulun teatteri tuo taiteilija Vilho Lammen teoksiin kietoutuvan esityksensä näytökset taidemuseoon – ainutlaatuista, museolta kerrotaan

Maalaukselta nimensä perineen Siltatanssien näytökset ovat Oulun taidemuseossa joulukuussa. Jo 13. marraskuuta museossa avautuu Limingassa asuneen Vilho Lammen taidetta esittelevä näyttely.

kuvataiteilijanainen istuu työpöydän ääressä jossa on paljon luonnonmateriaaleja

Luovuus päälle kello 07:45 – Kotkassa palkitulle kuvataiteilijalle Udi Salmiaitalle luovuus tarkoittaa kärsivällistä työskentelyä

Kuvataiteilija Udi Salmiaitta kerää juuri nyt materiaaleja luonnosta tulevia töitään varten. Kasvit muuttuvat hänelle kiinnostaviksi, kun vihreä väri häviää luonnosta.

Lahden kaupungintalon työmaa-aita pohjamaalattuna odottamassa taideteoksia.

Lahden kaupungintalon työmaa-aidasta tulee vaihtuva taideteos

Työmaa-aidat tulevat olemaan kaupungintalon ympärillä vuoteen 2023 asti, ja niihin tulee tuona aikana yhteensä kuusi teosta.

Anne-Karin Furunesin taideteos, joka on tehty rei'itetylle kankaalle. Teoksessa on kuvattuna vuoristomaisemaa.

Viisi erilaista vaikuttavan uran tehnyttä taiteilijaa kisaa Suomen suurimmasta palkinnosta – katso millaiset teokset ovat nyt esillä Hämeenlinnassa

Hämeenlinnan taidemuseossa avattu Ars Fennica 2021 -näyttely esittelee yleisölle kilpailevien taiteilijoiden työt. Historiansa suurin Henna ja Pertti Niemistön säätiön kuvataidepalkinto jaetaan ensi helmikuussa.

Kuvataitelija Kaisu Heikkilä istuu maalaustelineen edessä.

Kylään taiteilijoiden luokse? Kaksi kuvataiteilijaa avaa ovensa Oulussa torstaisin

Taiteesta kiinnostuneet pääsevät Oulussa seuraamaan kuvataiteilijoiden työskentelyä Mäkelininkadulla. Artists' Studio Kakaravaara 41:n kuvataitelijat Hanna Holopainen ja Kaisu Heikkilä avaavat työ- ja taidetilansa yleisölle kerran viikossa.

9-vuotias Wiljam Löppönen pitää pikkusiskonsa kanssa taidenäyttelyn Savonlinnassa

Alaikäisten Löppösten sisarusten Kummitukset-taidenäyttelyssä voi tutustua kummallisuuksiin – maalaaminen on perheen yhteinen ajanviete

Savonlinnalaissisarusten näyttely koostuu piirustuksista ja maalauksista, joita he ovat tehneet kahden viime vuoden aikana.

Taiteilijat Taneli Stenberg ja Anetta Lukjanova muraalin edustalla Kuusankoskella Kymin Ruukin alueellae

Tiistai 28.9.2021 (tv)

Talouskasvu. Maalämpö. Muraali. Sää.

Taiteilijat Taneli Stenberg ja Anetta Lukjanova muraalin edustalla Kuusankoskella Kymin Ruukin alueellae

Taiteilija muutti valtavan muraalin yksityiskohtaa, kun paikalle tullut mies kertoi tarinansa: "Etsin sen kuvan ja laitoin hänet mukaan"

Kuusankosken Kymin ruukin alueelle valmistunut teos esittelee nykyisen Kouvolan muodostaneiden kuntien symboleja. Uusi taideteos on ihastuttanut jo ennen valmistumistaan.

Graffiti seinässä

Tuntematon mies maalasi ilman lupaa ja keskellä kirkasta päivää näkyvälle paikalle Helsinkiin graffitin, jonka koko hämmästyttää ohikulkijoita

Näin kookkaita omin luvin tehtyjä teoksia pääsee harvoin näkemään. Helsingin Pohjois-Haagassa on autio varasto ja hylätty päiväkoti, jotka vetävät graffitimaalareita puoleensa.

Patrik Korhonen maalaamassa nostokorissa Maija Isolaa esittävää teosta Riihimäen seurahuoneen seinään.

Unikko-kuosi värittää katukuvaa suunnittelijansa kotikaupungissa – muraalibongarit saivat uusia kohteita Riihimäeltä

Syntymäpäiviään juhlivan Riihimäen kaupunkikuvaa piristetään veistoksella ja seinämaalauksilla. Uusissa teoksissa nostetaan esille paikallisia merkkihenkilöitä.

Taiteilija Veikko Törmänen maalaamassa muraalin edessä.

Oulun radan varren Menopaluu-muraali julkistettiin – mittava työ valmistuu kahdessa osassa

Oulussa julkistettiin tänään radanvarteen maalattu taiteilija Veikko Törmäsen mittava Menopaluu-muraali.

Kauppakeskus Apaja

Kauppakeskus Apajan seiniä koristemaalataan vapaaehtoisten taiteilijoiden voimin

Neljä vapaaehtoista taiteilijaa löytyi Facebookin Puskaradion kautta. He taidemaalaavat Apajan Aapeliin johtavan käytävän, joka on noin 30 metriä pitkä. Teosta suunnitellaan kolmen teeman pohjalta, jotka ovat vuodenajat, Kuopion nähtävyydet ja vesistö.

Kaj Stenvallin näyttely avautuu tänään yleisölle Lohtajalla.

Taidemaalari Kaj Stenvallin näyttely veti Lohtajan Jukkolanmäelle lähes 7 000 kävijää

Ensi kesän näyttelyvieraaksi on ehdolla sekä tunnettuja kuvataiteilijoita että nousevia kykyjäkin. Neuvottelut ovat vielä kesken.

vanha harmaa hakevarasto ja henkilönostin

Vanha hakevarasto saa pintaansa jättikokoisen seinämaalauksen – muraalissa yhdistyvät Kouvolaksi liittyneiden kuntien symbolit

Taiteilijapariskunta on perustanut kuukauden mittaisen työmaansa Kymin ruukin alueelle Kuusankoskella. Noin 25-metrinen seinämaalaus on tiettävästi Kouvolan alueen suurin julkinen seinämaalaus. Se valmistuu syyskuun aikana.

Kuva kartanon sisätiloista, tyhjähköjä huoneita. Tauluja seinillä.

Kummitukset ovat niin arkinen juttu Anjalan kartanossa, että moni tervehtii niitä sisään astuessaan – nyt ne saivat oman taidenäyttelyn

Anjalan historiallinen kartano on tunnettu kummituksistaan. Kummituksista inspiroituneena kartanoon koottiin ryhmänäyttely.

Viva Granlund, katutaide, muraali

Katutaidetta on nyt kaikkialla Suomessa, mutta siihen kaivataan lisää ytyä: Miksi kotimainen katutaide ei ota kantaa?

Katutaidetta on viime vuosina syntynyt Suomessa runsaasti, ja myös pienemmät paikkakunnat ovat lähteneet buumiin mukaan. Katutaideprojekteilla halutaan virkistää kaupunkikuvaa ja lisätä turismia. Valtavirtaistuminen on tuonut kotimaisen katutaiteen visuaaliseen ilmeeseen myös haasteita.

Seita Tenttula Galleria Pihatossa.

31 taiteilijaa saivat vihdoin töitään esille – harvinaisen mahdollisuuden saanut kuvataiteilija nauttii kehuista: "Tämä on aivan mahtavaa"

Erityistä tukea tarvitsevien ihmisten mahdollisuudet tehdä taidetta ja kehittyä ammattitaiteilijoiksi vaihtelevat suuresti eri puolilla Suomea. Kaakkois-Suomessa haluttiin puuttua asiaan järjestämällä näyttely yhdessä taiteen tekijöiden kanssa.

Heikki Willamon Karhu, Joel Slotten Sormien nuolija ja Outi Heiskasen Verijuuri.

Minne mennä kun lomat on loppu? Lähde näyttelyyn: tässä seitsemän tärppiä syksyyn

Jos kesällä innostuit ja koit hurmion hetkiä taidenäyttelyssä, älä anna hyvän flow'n hiipua. Katsottavaa riittää myös syksyllä.

Helsinkiläistaiteilija Anetta Lukjanovan suunnittelema ja maalaama muraali Kajaanissa Kauppakadulla.

Taide toi Eino Leinon Kajaanin uusimpaan muraaliin, jonka tekijä pohtii suomalaista mielenmaisemaa

Kajaanin uusin muraali kuvaa suomalaista mielenmaisemaa kuun kajastuksessa ottaen kantaa jokaisen meidän kokemiin synkkiin hetkiin. Helsinkiläistaiteilija Anetta Lukjanovan mukaan teoksen tarkoitus on pohtia mielenterveysasioita.

Emma Ainala

Emma Ainalan uudessa näyttelyssä mellastavat noidat: unenomaisissa teoksissa on mukana yhä enemmän väkivaltaa

Emma Ainalan Season of the Witch -näyttely tuo taiteilijan surrealismia uhkuviin teemoihin uusia syvyyksiä ja tuoreita elementtejä.

Oatlyn mainosta hahmotellaan Eerikinkatu 7:n seinälle

Eerikinkadun piiloon maalatun muraalin tilalle tulee kaurajuomavalmistajan mainos

Aikaisemmin seinällä oli espanjalaisen muraalitaiteilija Aryzin teos Harvest, eli sadonkorjuu.

Pentti Siivonen esittelee Uudessakaupungissa tehtyä hopeakannua.

Keräilijäpariskunta etsii 1800-luvun hopeista, isoa pokaalia 10 000 esineen kokoelmaan – asiantuntija: "Kauniit esineet ovat harmiton sairaus, josta ei pääse eroon"

Anne ja Pentti Siivosen taide- ja antiikkikokoelmaa on esillä Uudenkaupungin Rauhan 300-vuotisjuhlan kunniaksi. Useita antiikkikirjoja pariskunnan kanssa tehnyt taide- ja antiikkiasiantuntija Wenzel Hagelstam pitää kokoelmaa Suomen mittakaavassa erittäin merkittävänä.

Mäntän kuvataideviikot, tekoäly, Roope Mokka, Sami Lukkarinen

Mäntän kuvataideviikoilla voi antaa itsensä tekoälyn käyttöön – "Ihmisellä on samanlainen suhde tekoälyyn kuin jumalaan"

Mäntän kuvataideviikot tarjoaa tänäkin vuonna monipuolisen katsauksen nykytaiteen kuumiin trendeihin. Nähtävillä on esimerkiksi somessa lentoon lähtenyt makkaraa syövä Mona Lisa.

Harvest-muraalia maalataan peittoon Turun Eerikinkadulla.

Turun kulttuuripääkaupunkivuoden kunniaksi maalattu Harvest-muraali Turun Eerikinkadulla maalataan piiloon

Espanjalaisen taiteilija Aryzin suuri seinämaalaus oli yksi Turun näkyvimmistä muraaleista.

Kajaanin Prisman alikulkutunneli tarjoaa parisataa metriä maalattavaa alustaa taiteilijoille. Taka-alalla taiteilija Laura Lehtinen maalaa niittyleinikkiä seinään.

Kajaanin kaupunkikuvaan väriä katutaiteella – ensin uuden ilmeen saavat alikulkutunnelit, elokuussa maalataan muraaleja

Kaukametsän ja Prisman alikulkutunnelit maalataan kauttaaltaan. Ensimmäinen kohde toteutetaan yhteisöllisesti, toisessa kohteessa teokset toteuttavat aiemminkin katutaidetta tehneet nuoret taiteilijat.

Taidelainaamo.

Pandemia synnytti kotien taidebuumin, ja monelle taulu on myös sijoitus – nousukausi voi kuitenkin muuttaa suuren yleisön taidemakua nopeasti

Taidesijoittamisesta kiinnostuneen kannattaa varautua siihen, että useimpien teosten hinnat laskevat ajan myötä. Jutussa taidesijoittamisen asiantuntija vinkkaa, miten saa tehtyä arvonsa pitäviä sijoituksia ja mitä nyt kannattaa ostaa.

Värikäs öljymaalaus, jonka keskellä on pieni talo.

Teoslainat kuljettavat taidemuseoiden aarteita näyttelystä toiseen

Tällä hetkellä Hämeenlinnan taidemuseon Niemistö-kokoelman teoksia on lainassa Turussa ja Ruotsissa.

Kemin  UPEA16 muraali, tekijä Balissa syntynyt katutaiteilija WD eli Wild Drawing

Kemin keskustaan maalataan muraali yhteisötaideteoksena

Kemiin on maalattu useita näyttäviä muraaleja viime vuosien aikana.

Pusikoiden takana häämöttää graffitiseinä, jossa lukee 3D-tyyliin Dreamwall eli unelmaseinä.

Kotkaan avataan seinä, johon kuka tahansa saa tehdä katutaidetta – seinän nimi tuli kotkalaisilta, ja se komeilee nyt maamerkkinä mäen päällä

Graffititaide kuuluu kaikille, sanoo Mimmit peinttaa -taidekollektiivi. Kaksi graffititaiteilijaa maalasi tällä viikolla Kotkan uudelle lailliselle graffitiseinälle otsikon, jonka kotkalaiset toivoivat. Seinä vihitään käyttöön ensi viikolla.

Vasta löydetty Picasso päätyi lattialle

Vuosikymmen sitten varastettu Picasso palautettiin Kreikan Kansallisgalleriaan – katso videolta, miten nolosti sitten kävi

Pablo Picasson maalaus anastettiin Kreikan Kansallisgalleriasta Ateenasta vuonna 2012. Picasso lahjoitti Naisen pää -teoksen Kreikan valtiolle vuonna 1949 kiitoksena taistelusta natsi-Saksaa vastaan. 

Kaj Stenvallin näyttely avautuu tänään yleisölle Lohtajalla.

Ankka-tauluistaan tunnetun Kaj Stenvallin näyttely avautuu vihdoin ensimmäistä kertaa Keski-Pohjanmaalla

Näyttely koostuu 40 teoksesta, pääosin öljyväritöistä ja muutamasta grafiikasta. Se jouduttiin siirtämään tälle kesälle koronan takia.

Pablo Picasson maalaus ”Naisen pää” ja Piet Mondrianin maalaus tuulimyllystä löydettiin kuivuneelta joenpenkalta muovikääreissä. Teokset anastettiin Kreikan kansallisgalleriasta vuonna 2012.

Kreikassa löytyi liki vuosikymmen sitten varastettu Picasson työ – ”vuosisadan ryöstöstä” epäillään intohimoista taideharrastajaa

Pablo Picasson ja Piet Mondrianin maalaukset anastettiin Kreikan Kansallisgalleriasta Ateenasta vuonna 2012. Tähän mennessä on ajateltu, että kylmäpäisen ryöstän takana olisi ollut ammattimainen rikollisjengi.

Graffititaiteilija EKA tekee selin kameraan graffititaideteosta värikkäiden seinien keskellä.

Kotkaan vihitään ensimmäinen laillinen graffitiseinä – avajaistapahtumassa saa kokeilla itse graffitin tekoa matalalla kynnyksellä

Kotkan Katariinan Meripuistoon avataan kaikkien katutaiteilijoiden käyttöön seinä, johon saa tehdä vapaasti graffititaidetta. Seinä avataan virallisesti käyttöön Puistosessarit-tapahtumassa heinäkuun 10. päivänä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle