Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tredun Hepolamminkadun toimipiste

Ammattiopisto Tredu hakee lupaa kone- ja tuotantotekniikan englanninkielisiin tutkintoihin

Etenkin vientiin suuntautuvilla aloilla kielitaitoa kaivataan myös lattiatason töissä.

Kajaanin ammattikorkeakoulun logo lasisessa ovessa

Pelialaa voi jatkossa opiskella Kajaanissa myös englanniksi – hakijoita voi tulla ympäri maailmaa

Englanninkielinen pelialan koulutus alkaa Kajaanin ammattikorkeakoulussa suomenkielisen rinnalla syksyllä 2024. Ylempi amk-tasoinen koulutus alkaa jo tulevana syksynä.

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun kolme kerrosta.

Aalto-yliopisto rikkoo lakia, toteaa apulaisoikeuskansleri – englannin kieli on syrjäyttänyt suomen osassa opetuksesta

Vain noin viisi prosenttia Aalto-yliopiston kauppatieteiden maisterivaiheen kurssitarjonnasta opetetaan suomeksi.

Kuvassa Viikon Tuukan eli toimittaja Tuukka Pasasen kädestä kasvaa animoitu kasvi, jonka lehdet näyttävät tummenevilta Suomen lipuilta, taustalla kasvaa suuret brittilippulehtiset kasvit.

Viikon Tuukka: Onko englanti uhka suomen kielelle?

Kielet elävät ja kuolevat. Englanti koetaan uhkaksi pienille kielille, ja sen asema vaikuttaa vahvistuvan teknologian kehityksen ja globalisaation myötä. Miten käy suomen?

Hervannan kampus, Tampere.

Tampereen yliopiston englanninkielisiin maisteriohjelmiin ennätysmäärä hakijoita

Hakemuksia jätettiin lähes 10 000 ja yksittäisiä hakijoita oli yli 5 000. Hakijoiden oli mahdollista hakea useampaan eri koulutukseen.

Lidiia Zaporozhets pyyhkii pöytiä Kalevan Pancho Villa -ravintolassa.

Lapsi ei saanut ukrainalaiselta tarjoilijalta palvelua suomeksi, vanhemmat laittoivat palautetta – ravintolaketjun yrittäjä vetoaa asiakkaisiin

Englannin kieltä pääsee käyttämään yhä useammin ravintoloissa. Pääkaupunkiseudulla avoimiin työpaikkoihin tulevista hakemuksista arviolta jo puolet on sellaisilta työnhakijoilta, jotka eivät puhu suomea.

Helsingin yliopiston päärakennus Senaatintorilla.

Englanti yleistyy korkeakoulujen opetuskielenä – avaako se uusia uria vai hidastaako opintoja? Kerro meille kokemuksesi, teemme juttua

Suuri osa opiskelijoista haluaisi opetusta omalla äidinkielellään. Helsingin yliopiston rehtori pitää monipuolista kielitaitoa tärkeänä tulevaisuuden työelämän kannalta.

Opiskelja Jussi Hartikainen seisoo kirjastossa. Taustalla näkyy sumeana kirjahyllyjä.

Luennolla kaikkien äidinkieli on suomi, mutta silti englantia on pakko puhua – Jussi Hartikainen, 29, sai tarpeekseen

Yliopistojen kansainvälistyminen on johtanut englanninkielisen opetuksen lisääntymiseen. Osa pitää sitä urakehityksen elinehtona, mutta eivät kaikki.

Kaksi ihmistä istuu ulkona penkillä, vieressä kaksi aikuista ja yksi lapsi leikkimässä.

Maanantai 20.3.2023 (radio)

Junalakko. Onnellinen Suomi. Englanninkielinen opetus. Kevätpäivän tasaus. Sää.

Kuvassa nuori nainen opiskelee.

Mikä on synonyymi sanalle endowments? – Testaa, minkä arvosanan saisit englannin yo-kokeesta

Tänään yo-kokelaat istahtavat pitkän englannin kokeen äärelle. Kuinka hyvin sinulla on hallussa englannin yo-kokeissa testattava sanasto ja kielioppi?

Ammattikorkea Centrian logo seinällä pöytäryhmän yläpuolella.

Centria-ammattikorkeakoulun englanninkieliset koulutukset kasvattivat reippaasti vetovoimaansa

Englanninkielisten Master-koulutusten hakijamäärä moninkertaistui.

Pieni poika syö leipää.

Suomi on englannin taidoissa maailman huippua, mutta matkailumaa Espanja sijalla 33 – suomalais-espanjalainen perhe löytää syyn historiasta

Espanjassa englannin osaaminen on EU:n heikointa Italian ja Ranskan ohella. Suomalais-espanjalaiset pariskunnat etsivät syitä muun muassa kansallismielisistä asenteista.

Ruotsinkielisiä tekstejä vaasalaisessa kielikylpyluokassa.

Kielikylpyryhmissä on vielä tilaa pohjalaismaakunnissa

Esimerkiksi Vaasassa moni lapsi jäi viime vuonna jonottamaan kielikylpypaikkaa, mutta tänä vuonna paikkoja jäi vapaiksi. Kokkolassa haku on avoinna vielä muutaman päivän ajan.

Seinäjokelainen Tiina Ristilä hymyilee poikansa Nooa sylissään English Playschoolissa Seinäjoella.

Ristilät valitsivat 4-vuotiaalle Nooalle englanninkielisen päiväkodin, ja niin tekee yhä useampi suomenkielinen perhe

Kaksikielinen opetus erityisesti englanniksi on entistä suositumpaa. Moni lapsi aloittaa vieraskielisessä varhaiskasvatuksessa, vaikka peruskoulun koulupolku ei olisikaan sitten monikielinen.

Vaaleanpunaisella taustalla teksti "englanti".

2023 kevät: englanti pitkä oppimäärä

Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe).

Vaaleanpunaisella taustalla teksti "englanti".

2023 kevät: englanti lyhyt oppimäärä

Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe).

Erik Lindgrenin mökki huusseineen ja saunoineen on historiallisesti ja kulttuurisesti merkittävä kohde Warrentonissa lähellä Astoriaa.

Tervetuloa ”lännen Helsinkiin”, jossa pärjäsi ilman englantia – tällaista oli elämä 1900-luvun alussa Yhdysvaltojen kaukaisessa kolkassa

Pohjoismaalaisten kalastajien ja metsureiden taidoille oli aikanaan käyttöä Oregonin luoteisnurkassa Yhdysvalloissa. Kaupungissa asuu edelleen monia, joiden juuret ovat syvällä Suomessa.

Suleiman Kamau, Floro Cubelo ja Marina Hirjaba juttelevat sairaalavuoteen ääressä.

Englanninkielisten korkeakouluopintojen suosio kasvaa huimaa vauhtia

Jyväskylässä ammattikorkeakoulun ja yliopiston englanninkielisten koulutusohjelmien hakijamäärät yli tuplaantuivat viime vuodesta.

Valkoinen rakennus sinistä taivasta vasten. Rakennuksen edustalla seinässä Karelia Ammattikorkeakoulun logo. Myös Karelia AMK:n lippu tangossa.

Karelia-ammattikorkeakoulun kansainvälisen koulutuksen hakijamäärä tuplaantui

125 englanninkielisen koulutuksen aloituspaikkaa tavoittelee yli 4000 hakijaa.

Konferenssisali täynnä ihmisiä.

Hakemukset englanninkielisiin tutkintoihin kolminkertaistuivat Itä-Suomen yliopistossa – eniten kiinnosti kauppatieteen uusi maisteriohjelma

Itä-Suomen yliopiston englanninkielisiin kandidaatti- ja maisteriohjelmiin jätettiin yhteensä 10 730 hakemusta. Myös Savonia-ammattikorkeakouluun oli ennätysmäärä kansainvälisiä hakijoita.

Läppäri ja kaksi puhelinta pöydällä ihmisten käsien edessä

Kevään ensimmäinen yhteishaku alkaa – Kajaanin ja Oulun ammattikorkeakoulussa tarjolla useita englanninkielisiä koulutuksia

Kevään ensimmäinen yhteishaku kestää 18. tammikuuta saakka. Ensimmäisessä haussa voi hakea vieraskielisiin koulutuksiin ja Taideyliopiston koulutuksiin.

Petri Honkonen.

Tiede- ja kulttuuriministeri pelkää suomen kielen muuttuvan ajattelun kielestä ”kyökkikieleksi” ja vaatii, että muutos estetään

Keskustalaisministeri Petri Honkonen on huolissaan suomen kielen asemasta, koska korkeakoulujen päättötöitä kirjoitetaan kiihtyvään tahtiin englanniksi.

Mare Saito lumisessa maisemassa Vuoksen rannalla Imatralla.

16-vuotias japanilainen Mare Saito muutti Italiasta Suomeen lukion perässä – kysyimme, mikä meillä on parempaa kuin muualla

Yhä useampi vieraskielinen nuori suorittaa kansainvälisen ylioppilastutkinnon Suomessa. Osa englanninkielisten IB-lukioiden opiskelijoista tulee Suomeen vanhempiensa työn, osa koulutuksen takia.

Laulaja, biisintekijä Fredrik Furu julkaisi ensimmäisen suomenkielisen sinkun marraskuussa.

Anoppi halusi ymmärtää, mistä Fredrik Furu laulaa – musiikintekijä voi menestyä ruotsillakin, mutta kansa suosii suomen kieltä

Suomalaista musiikkia viedään yhä enemmän maailmalle, mutta viestintäjohtaja Vappu Aura ei suosittele maailmanvalloitusta suomen kielellä. Suomessa soittolistoille pääsee helpoiten suomella.

Valkoinen rakennus sinistä taivasta vasten. Rakennuksen edustalla seinässä Karelia Ammattikorkeakoulun logo. Myös Karelia AMK:n lippu tangossa.

Karelia aloittaa englanninkielisen tieto- ja viestintätekniikan insinöörikoulutuksen

Ensi vuoden alussa hakuun tuleva tutkinto antaa laajan tietotaidon työskennellä ICT-alalla Suomessa.

Itä-Suomen yliopiston logo ja ihmisiä.

Uhkaako englannin kieli kansalliskieltemme asemaa? Asiaa selvitetään tuoreessa Itä-Suomen yliopiston tutkimushankkeessa

Valtioneuvoston rahoittamassa hankkeessa tutkitaan, millainen asema englannin kielellä on kansalliskielten rinnalla Suomessa. Hanke on osa päivitettyä kansalliskielistrategiaa.

Hilla Samola repii punaista teippiä suunsa päältä. Taustalla Iso-Britannian lippu.

Hävettääkö englannin puhuminen? Aivan turhaan, vakuuttaa tutkija: ”Suomalaisten pitäisi olla ylpeitä rallienglannista”

Suomalaiset ovat paljon tekemisissä englannin kielen kanssa median ja populaarikulttuurin kautta. Silti englannin puhuminen aiheuttaa monelle paineita ja nolostumisen tunteita.

Turun kaupungin kartta englanninkielisillä paikannimillä.

Turku lähti mukaan nettivillitykseen, jossa kaupunginosat saavat englanninkieliset nimet – miltä kuulostaa Virgin Hazard tai Crowswamp?

Helsingin kaupunkiympäristö aloitti viestipalvelu Twitterissä villitykseksi levinneen trendin, kun julkaisi Helsingin kaupunginosat englanninkielisillä nimillä.

Laura Haallamaa / kolumnisti / Pasila 20.02.2019

Laura Hallamaan kolumni: Englanti, tuo pelottava valtakieli

Ensin englannin puhumista hävettiin, nyt sen ylivaltaa kauhistellaan. Ainakin yksi asia on varma: englanti on suomalaisille vakava asia, kirjoittaa Hallamaa.

Jesse Puljujärvi toimittajien haastattelussa ennen varaustilaisuutta 2016.

Selänne osti itselleen "hautajaisia", Puljujärven vastauksesta viraalihitti – suomalaisten kielitaidolle naureskellaan, vaikka tärkeintä on puhua rohkeasti

Englannin kielen osaaminen on olennainen asia myös Pohjois-Amerikkaan tähtääville jääkiekkoilijoille. Vaikka teot jäällä ovat tärkeitä, kielitaito auttaa jokapäiväisessä elämässä merkittävästi.

Muistiinpanovihko ja kannettava tietokone.

Lyhyiden kielten yo-kokeet on julkaistu – täältä näet kokeet ja hyvän vastauksen piirteet

Päivän kokeet julkaistaan Abitreenien sivuilla koepäivänä klo 15.15 ja hyvän vastauksen piirteet noin klo 17.20.

Ihmisiä luokassa valmistautumassa ammattikorkeakoulun pääsykokeisiin Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa. 31.5.2022

Sairaanhoitajaksi hakevien määrä romahti syksyn yhteishaussa – toiminnanjohtaja Mielityinen: "Hoitajapula ei ratkea aloituspaikkoja lisäämällä"

Hakijoiden määrä hoitajakoulutukseen on laskenut merkittävästi viime vuosina. Ammattikorkeakouluista arvioidaan, että syynä ovat alan vetovoima eli työehdot.

Punatiilisen rakennuksen seinässä valomainokset: LUT university ja LAB University of Aplied Sciencies

Syksyn yhteishaku osoitti LAB-ammattikorkeakoulun vetovoiman – hakijamäärä kaksinkertaistui vuoden takaisesta

Liiketalouden englanninkieliset koulutukset olivat erityisen kovassa suosiossa. Suomenkielisistä koulutuksista sosionomin tutkinto houkutti eniten.

Kuvassa Abitreenien juontajat.

Tänään Abitreenien lähetyksessä käsitellään pitkän englannin yo-koetta

Mitä sinä haluat kysyä pitkän englannin kokeesta? Lähetä kysymyksesi illan lähetykseen. Keskustelemassa ovat YTL:n asiantuntija, aineenopettaja ja kokeen tehnyt abi.

Jyväskylän Viitaniemen yläkoulun oppilaat Olavi Pellinen, Liina Taskinen ja Venla Nummelin poseeraavat kameralla englannin kielen luokassa.

Some pursuaa englantia, mutta ysiluokkalaisten kielitaito heikentyi – Tämän takia asiantuntija ei ole huolissaan

Eteläsuomalaiset oppilaat pärjäsivät muita paremmin Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen arvioinnissa.

Vaaleanpunaisella taustalla teksti "englanti".

2022 syksy: englanti pitkä oppimäärä

Englannin pitkän oppimäärän yo-koe ja oikeat vastaukset.

Vaaleanpunaisella taustalla teksti "englanti".

2022 syksy: englanti lyhyt oppimäärä

Englannin lyhyen oppimäärän yo-koe ja oikeat vastaukset.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Satuseinä puhuu kirjastossa nyt myös Oulun murretta ja ukrainaa

Oulun pääkirjaston interaktiivisen satuseinän kertomaa Maaria taivaanlaulaja -musiikkisatua voidaan kuulla nyt myös ukrainaksi ja Oulun murteella.

Tredun logo

Ammattiopisto Tredu mahdollistaa englanninkielisen tutkinnon puhtaus- ja kiinteistöalalla

Pätevien työntekijöiden tarve kasvaa ja suurtapahtumat voivat myös väliaikaisesti aiheuttaa kysyntäpiikin.

Kolme kuvaa kielisekamelskasta kaupan tuotteissa.

Suomalaisille myydään marketeissa "double crispy kanan wingsejä ja ringsejä" – oikeusministeriö etsii asiantuntijaa selvittämään suomen kielen tilaa

Kotimaisten kielten keskuksen asiantuntija pitää tärkeänä, että suomenkielisen puheyhteisön jäseneksi pääsee myös vaillinaisella kielitaidolla.

Tietokonepelaajia ruutujen äärellä.

Striimaaja on nyt "joueur-animateur en direct" – Ranska kieltää englanninkieliset lainasanat peliteollisuudessa

Ranskan kieltä valvova Académie Française ohjeistaa valtion virkamiehiä käyttämään ranskankielisiä vastineita englanninkielisille videopelitermeille.

Englannin kokeen oppiainesivu.

2022 kevät: englanti lyhyt oppimäärä

Englannin lyhyen oppimäärän yo-koe ja oikeat vastaukset.

Englannin kokeen oppiainesivu.

2022 kevät: englanti pitkä oppimäärä

Pitkän englannin yo-koe ja vastaukset

Opiskelija kädessään tabletti. Takana grafiikkana audioraita sekä volyymisymboli.

Englannin kuuntelukokonaisuus, osa 1: nyanssit

Toisessa osassa keskitytään kielen yksityiskohtiin.

Opiskelija istuu ja katsoo tablettiaan. Takana graafinen audioraita.

Englannin kuuntelukokonaisuus, osa 4: tunnetilat, kohteliaisuudet ja reagoinnit

Tässä osiossa keskitytään muun muassa puhujan tunnetiloihin.

Silmälasipäinen poika, joka osoittaa sormellaan kohti kameraa. Taustalla graafinen audioraita sekä kännykän näyttö.

Englannin kuuntelukokonaisuus, osa 3: autenttiset materiaalit ja aksentit

Tässä osiossa harjoitellaan muun muassa aksentteja.

Lähikuva pitkähiuksisesta opiskelijasta violettisinisen taustan edessä. Takana audioraita grafiikkana.

Englannin kuuntelukokonaisuus, osa 2: kokonaisuuden ymmärtäminen

Tässä osiossa keskitytään kokonaisuuden hahmottamiseen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle