Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Raportti paljasti: Australian parlamentissa seksuaalinen häirintä valloillaan

Seksuaalisen häirintä rehottaa Australian parlamentissa, kertoo raportti – harva uhri uskaltaa valittaa kohtelustaan

Riippumattoman tutkinnan mukaan kolmannes Australian parlamentin työntekijöistä on kohdannut työssään seksuaalista häirintää.

Heikki Valkama

Heikki Valkama: Sikailu työpaikoilla ei ole enää ok, mutta työpaikkojen #metoo ei ole vielä ohi

Jotkut ovat kysyneet, miksi näitä #metoo-tapauksia pitää käsitellä julkisesti. Mikään ei muutu, jos ongelmat hyssytellään hiljaiseksi omissa porukoissa, Valkama kirjoittaa blogissaan.

Brandman bär hjälm

Pelastusalan epäkohtia kitketään laajalla rintamalla: häirintään tarkoitus puuttua heti ja naispelastajat saavat omat vaatteet

Pelastusalalle on laadittu 38 toimen ohjelma tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Sen on tarkoitus kitkeä epäkohtia ja tehdä alasta houkuttelevampi.

Peng Shuai Yhdysvaltain avoimessa tennisturnauksessa vuonna 2015.

Tennistähti Naomi Osaka: ”Sensuuri ei ole hyväksyttävää” – urheilumaailma haluaa tietää, missä on kiinalainen Peng Shuai

Peng Shuain mukaan korkea-arvoinen poliitikko painosti hänet seksiin kolme vuotta sitten. Kyseessä on ensimmäinen poliittisen vallan ytimeen iskevä syytös Kiinassa. Yhä useampi urheilija on kommentoinut asiaa.

Miesten ja naisten vessat.

Analyysi: Suomen seuraava #metoo-keskustelu käydään ehkä sinun alallasi tai minun – ja niin on luultavasti hyvä

Vuoden kuudes tai seitsemäs #metoo-keskustelu voi väsyttää. Silloin on hyvä muistaa, että kampanja on syntynyt aitojen epäkohtien ympärillä – ja myös korjannut niitä.

Oulu-Koillismaan paloauton raivauskalustoa.

Kainuun pelastuslaitoksella ei ole ilmennyt seksuaalista härintää – pelastuspäällikön mukaan asiaan pitää silti suhtautua vakavasti

Yle uutisoi keskiviikkona, että pelastuslaitoksilla ja ensihoidossa työskentelevät joutuvat kohtaamaan seksuaalista häirintää usein työyhteisön sisällä. Kainuussa tilannetta ei tunnisteta.

Terence Sam profiilikuva.

Firefighter recounts experience of racism, harassment in emergency services sector

The former emergency services worker waived his right to anonymity because he wants to inspire a cultural change in the sector, as Finland's social affairs minister calls for action.

Sarkkinen: Tarvitaan työnjohdon puuttumista

Sosiaali- ja terveysministeri: Pelastusalan ylimmän johdon sitouduttava seksuaalisen häirinnän kitkemiseen

Pelastustoimen ja ensihoidon työntekijät kertoivat Ylelle muun muassa ahdistelusta ja ehdottelusta. Ministeri Hanna Sarkkinen uskoo, että seksuaalisesta häirinnästä vaietaan yhä monella muullakin alalla.

Terence Sam profiilikuva.

Terence Sam kertoi pelastusalalla kokemastaan häirinnästä ja rasismista Ylelle: "Toivon hyviä tyyppejä astumaan esiin ja sanomaan, että nyt riittää"

Seinäjokelainen paloturvallisuusalan konsultti kertoo kokemuksistaan nimellään ja kasvoillaan. Kuuntele, miksi Terence Sam toivoo, että häirinnästä keskustellaan.

Sanna Marin ja ANgela Merkel.

Keskiviikko 27.10.2021 (radio)

Seksuaalinen häirintä pelastusalalla. Pääministeri Marin vieraili Saksassa. Postipakettien määrä. Laivamatkoihin polttoainelisämaksu. Sääennuste.

Paloautoja talvisessa maastossa.

Lapin pelastuslaitoksessa ei ole havaittu seksuaalista häirintää työssä – armoa ei anneta, jos tällaiseen syyllistyy, sanoo pelastusjohtaja Aarto

Ylen selvityksen mukaan pelastusalalla on koko Suomessa tehty parikymmentä ilmoitusta seksuaalisesta häirinnästä vuosina 2015–2021. Ylen tietopyyntöön vastasi 20 pelastuslaitosta. Lapissa ei ole tehty ilmoituksia seksuaalisesta häirinnästä.

Sisäministeri Maria Ohisalo vieraili Ylen Aamussa 19. elokuuta.

Ministerit pelastusalan ahdistelusta: Ohisalo vaatii nopeaa puuttumista, Sarkkinen kutsuu alan edustajat koolle

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan uutinen pelastusalalla rehottavasta häirintäkulttuurista on järkyttävä. Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas.) kutsuu pelastusalan edustajat koolle käsittelemään asiaa.

Palolaitoksen pukuhuoneessa seisoo henkilö palopuku päällä.

Yle selvitti: Seksuaalisesta häirinnästä ilmoitetaan pelastusalalla vain harvoin – "Yleensä vastaus on, että en halunnut vaikeuttaa uraani"

Seksuaalinen häirintä näkyy jonkin verran pelastustoimen ja ensihoidon työhyvinvointikyselyissä. Kurinpitotoimiin se ei ole juurikaan johtanut, käy ilmi Ylen selvityksestä.

Pelastajan kypärä paloauton lattialla.

Yle investigation uncovers widespread sexual harassment within emergency services sector

According to the Interior Ministry and the sector's two main organisations, an overhaul of the working culture within the sector is required to tackle the issue.

siluettikäsi ikkunaa vasten.

Kähmintää, rivoja ehdotuksia ja pornon katselua paloasemalla – 21 pelastustoimen ja ensihoidon työntekijää kertoo kokemuksistaan Ylelle

Pelastusalan ja ensihoidon työntekijät eri puolilta Suomea kertovat Ylelle työkulttuurista, jossa seksuaalinen häirintä on arkipäivää, naiset kohtaavat alituista vähättelyä ja machokulttuuri johtaa avoimeen syrjintään.

Pelastajan kypärä paloauton lattialla.

Pelastusalan ylin johto ja järjestöt tuomitsevat alalla ilmenneet seksuaaliset häirintätapaukset – pelastusylijohtaja: Asia on erittäin vakava

Tähän saakka keinot häirintään puuttumiselle ovat olleet vähäisiä. Jatkossa järjestöt aikovat lisätä pelastusalalla koulutusta sekä nimetä palokuntiin turvahenkilöitä, joille häirinnästä voi ilmoittaa.

Maria Tolppanen syksyisellä pihalla.

"Tytöille on hyvä kertoa, miten luonto toimii" – demaripoliitikko kehottaa nuoria miettimään pukeutumista ahdistelun estämiseksi, puoluekollegat tuomitsevat

Vaasan kaupunginhallituksen puheenjohtajan, entisen SDP:n kansanedustajan mielipidekirjoitukset sanomalehdissä on tulkittu seksuaalisen häirinnän kohteeksi joutuvia tyttöjä syyllistäviksi.

Psykologi Aino Juusola Jätkäsaaressa, taustalla ruskaisia puita ja merta.

Ihailun hakeminen kuuluu nuoren kasvuun – tytöt ja nuoret naiset eivät ole somessa tyrkyllä aikuisille ja siksi häirintään pitää puuttua

Peräti joka toinen yläkoulussa tai toisen asteen koulutuksessa opiskeleva tyttö kertoo kokeneensa häiritsevää seksuaalista ehdottelua tai ahdistelua viimeksi kuluneen vuoden aikana. Kaksi vuotta sitten näin koki joka kolmas tyttö.

Jessica Lubrano

Swappien entinen työntekijä: Pomoni kertoi minulle usein seksielämästään – Missä menee epäasiallisen kielenkäytön ja seksuaalisen häirinnän raja?

Jéssica Lubranon työsuhde Swappiella päättyi kaksi päivää ennen koeajan päättymistä. Lubrano uskoo sen johtuvan siitä, että hän oli ilmoittanut kokeneensa seksuaalista häirintää. Lubrano on valmis menemään asiassa oikeuteen asti.

Lapsia kiikkumassa koulun pihalla.

School health survey: Pandemic hit girls particularly hard

"It is important to remember that boys also need support," THL development manager Jenne Helenius said.

Lapsia kiikkumassa koulun pihalla.

Ahdistusta, masennusta, uupumista – kouluterveyskysely paljastaa, että korona on koetellut erityisesti tyttöjen jaksamista

Joka kolmas yläasteella, lukiossa tai ammattioppilaitoksessa opiskeleva tyttö on kokenut ahdistuneisuutta. Tulos selviää tänään julkistettavasta kouluterveyskyselystä.

Kaupan kassa, K-market Tammisto.

Young employees of fast food chains, service stations face threats of murder, violence, rape

An Yle investigation has found that many young employees are left alone on evening and night shifts and have to deal with drunk customers, sexual harassment or emergency situations.

Mikrofoni Tavastia-klubin lavalla.

Äkäinen Punkstoo avasi musiikkialan silmät seksuaaliselle häirinnälle – mutta onko kohu oikeasti muuttanut mitään? Asiantuntijat kertovat

Musiikkialan seksuaalisesta häirinnästä vaiettiin pitkään, mutta kesän punkstoo-keskustelu avasi vihdoin silmät koko alan ongelmille. Anonyymisti somessa jaetut rankat kokemukset saivat alan toimijat uusimaan ohjeistuksiaan, mutta musiikkitieteen tohtorin mukaan se ei pelkästään riitä.

Aino Parikka seisoo Turun kauppatorilla ja katsoo suoraan kameraan.

Ulkonäön kommentointia, vihjailua, koskettelua ja suoria ehdotuksia – nuoret kertoivat Ylelle kesätöissä kohtaamastaan seksuaalisesta häirinnästä

Seksuaalinen häirintä ja asiattomasti käyttäytyvät asiakkaat ovat asiakaspalvelutehtävissä työskenteleville tuttuja. PAMin asiantuntija muistuttaa, että huonoa käytöstä ei tarvitse sietää, vaikka sen usein koetaankin kuuluvan työhön.

YleX -logo studiossa.

YleX:n Uuden musiikin rockshow lopetetaan – ohjelma liitettiin punkstoo-keskusteluun

Radio-ohjelma laitettiin tauolle jo heinäkuussa, kun siihen oli viitattu punkmusiikin seksuaalista häirintää käsittelevällä Instagram-tilillä.

Nuori käyttää puhelinta.

Yle investigates: Online sexual exploitation of children alarmingly prevalent

Nearly 90 percent of children in one survey had received sexually explicit messages from an adult, but cases very rarely reach the awareness of parents or authorities.

Anonyymisti voidaan lähettää törkeitä viestejä, kuvassa mobiilisovellus jossa törkyviestejä

Oletko kokenut tai nähnyt lasten ja nuorten seksuaalista häirintää somessa? Keräämme kokemuksia laajasta, mutta pahasti piilossa olevasta ongelmasta

Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö sosiaalisessa mediassa on poliisin ja useiden lastensuojelujärjestöjen mukaan hälyttävän yleistä. Oletko sinä nähnyt tai kokenut seksuaalista häirintää somessa? Tai ovatko lähipiirissäsi lapset tai nuoret kertoneet ilmiöstä? Vastaa kyselyymme aiheesta!

New Yorkin entinen kuvernööri Andrew Cuomo.

Yhdysvalloissa politiikon odotetaan olevan nuhteeton sekä virassa että yksityiselämässä – tästä syystä seksiskandaalit yleistyvät kovaa vauhtia maassa

Nykyään kaikenlaisiin poliittisiin skandaaleihin näyttää liittyvän eräänlainen paradoksi. Mitä enemmän skandaaleja syntyy, sitä harvemmin niiden takia tehtävästä tai virasta erotaan.

en Bibel och ett krucifix

Rippileirillä epäillään seksuaalista häirintää Helsingissä – "Asia ymmärrettävästi järkyttää", sanoo yhtymänjohtaja

Lauttasaari-lehden mukaan seksuaalista häirintää epäillään tapahtuneen Lauttasaaren seurakunnan rippileirillä.

Sairaanhoitaja käytävällä, Uusi lastensairaala, Helsinki, 8.7.2019.

Tehyn kyselyyn vastanneista liki kolmannes kohdannut työssään seksuaalista häirintää – tekijänä useimmiten asiakas tai potilas

Hoitotyötä tekevät joutuvat sietämään muun muassa seksuaalisesti latautuneita ehdotuksia ja rintojen puristelua.

Andrew Cuomo tiedotustilaisuudessa heinäkuussa.

New Yorkin kuvernööri Cuomo joutui eroamaan ahdistelusyytösten takia, tilalle osavaltion ensimmäinen naiskuvernööri

Demokraattikuvernööri Andrew Cuomo ilmoitti tiistaina erostaan, jota osattiin jo odottaakin sen jälkeen, kun osavaltion korkeimman oikeusviranomaisen raportissa oli dokumentoitu hänen yhtätoista naista kohtaan harjoittamansa seksuaalinen ahdistelu.

Seksuaalisia viestejä puhelimen näytöllä.

Women share messages of sexual harassment on Instagram to provoke discussion

The Finnish Instagram account depicting messages that women receive from men through social media already has over 20,000 followers.

Seksuaalisia viestejä puhelimen näytöllä.

Uhrit jakavat saamiaan seksuaalisia ahdisteluviestejä uudella Instagram-tilillä – seuraajia jo 17 000, kuvakaappauksia valtavat määrät

Viestejä miehiltä -tilin idea on herättää keskustelua ja näyttää, minkälaisia viestejä etenkin naiset voivat sosiaalisen median kautta saada. Asiantuntijan mukaan seksuaalinen häirintä internetissä vaikuttaa korona-aikana lisääntyneen.

Nainen istuu tiistaina Sears-baarissa New Yorkissa samalla, kun Cuomoa koskeva tiedotustilaisuus on meneillään televisiossa.

Yhdysvalloissa kärkipoliitikko joutunee eroamaan seksuaalisen ahdistelun takia – eikä kuvernööri Andrew Cuomo suinkaan ole ensimmäinen tapaus

New Yorkin demokraattikuvernöörin ero on todennäköisesti vain ajan kysymys sen jälkeen, kun osavaltion oikeusministerin raportti syytti häntä 11 naisen seksuaalisesta ahdistelusta ja presidentti Joe Biden vaati häntä eroamaan.

Raisa Omaheimo

Raisa Omaheimon kolumni: Punkstoo-keskustelu muistutti, että häirintään puuttuminen on myös sivustakatsojien asia 

Vallankäytön, häirinnän ja ahdistelun tilanteet tapahtuvat usein muiden ihmisten ympäröimänä. Haluan kääntää katseen uhrista ja tekijästä meihin muihin. Meillä sivustakatsojilla on valtaa puuttua tilanteisiin. Se on harvoin mukavaa tai helppoa, mutta se on mahdollista, kirjoittaa Omaheimo.

Delstaten New Yorks guvernör Andrew Cuomo medger för första gången att han har betett sig på ett opassande sätt mot kvinnliga medarbetare.

Syyttäjä: New Yorkin kuvernööri on häirinnyt seksuaalisesti useita naisia – Cuomo kiistää kaikki syytökset

Syytösten mukaan Cuomo on kosketellut lukuisia naisia häiritsevästi ja lisäksi lausunut seksuaalisesti vihjailevia kommentteja, jotka ovat luoneet naisille epämiellyttävän työympäristön.

Laura Haallamaa / kolumnisti / Pasila 20.02.2019

Laura Hallamaan kolumni: Koirille vihelletään, ei ihmisille

Ajattelin nuorempana, ettei aikuisille naisille enää huudeta kadulla törkeyksiä. Luulin väärin, kirjoittaa Hallamaa.

Naisen kämmen.

Sometilit avasivat keskustelun alakulttuurien seksuaalisesta häirinnästä – mutta mikä ylipäätään saa ihmisen raiskaamaan ja ahdistelemaan?

Asiantuntijan mukaan seksuaalisesta ahdistelusta kertovat sometilit ovat tuoneet keskusteluun uusia käsitteitä. Minkä pitäisi muuttua, ettei ahdistelukertomuksia enää olisi tulevaisuudessa?

Peliä pelataan mobiililaitteella.

World of Warcraft -pelin kehittäneen yhtiön johto sulki silmät työntekijöiden raiskausvitseiltä – miksi pelialalla kytee seksismiä?

World of Warcraft -pelin kehittäjää Activision Blizzardia syytetään työsyrjinnästä ja seksuaalisesta ahdistelusta. Syytösten takia jotkut pelaajat ovat peruneet tilauksen. Toiset järjestivät satojen hahmojen protestin pelin sisällä.

Tyhjänä seisova Tavastia-klubi.

Punkstoo paisui musiikkialalla jopa koronaa suuremmaksi keskusteluksi – kysyimme, miten keikkapaikat aikovat kitkeä häirintää ja ahdistelua

Yksittäisten ihmisten valvominen suuressa yleisössä on lähes mahdotonta, joten on tärkeää että ilmoituskynnys on matala, sanovat keikkajärjestäjät. Järjestäjillä on vastuu tilojen turvallisuudesta, vaikka häirintää harjoittavat yksilöt.

NHL-seura Montreal Canadiensin logo jättiscreenillä NHL:n varaustilaisuudessa.

Kommentti: Seksuaalirikoksesta tuomitun pelaajan varaaminen oli Montrealilta ja NHL:ltä tyly viesti – tästä kohussa on kyse

Varaamalla seksuaalirikoksesta taannoin tuomitun pelaajan, Montreal Canadiens antoi siunauksen seksuaaliselle häirinnälle, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

Nuori henkilö istuu portailla puhelin kädessään.

Punkstoo toi musiikkialan ahdistelun päivänvaloon, mutta perässä seurasi kritiikki – mitä anonyymista someaktivismista tulisi ajatella?

Kysyimme tutkijoilta, millaisia hyviä puolia ja riskejä anonyymeihin, musiikkialan väärinkäytöksiä esiin tuoviin some-tileihin liittyy.

naisen käsi sanoo stop

#Metoo hits Finnish punk scene

An Instagram account sharing stories of abuse around Finnish punk circles amassed more than 25K followers in a week

Huora-yhtyeen laulaja Anni Lötjönen esiintyy Rockfest-festivaaleilla Hyvinkäällä.

Punk-muusikko Anni Lötjönen kertoo jakaneensa tarinansa punkstoo-tilille: "Olen aikoinaan kokenut väkivaltaista toimintaa"

Anonyymi Instagram-tili on jakanut viime päivinä kokemuksia punk-piirien väärinkäytöksistä. Keskustelu häirinnästä ja ahdistelusta on levinnyt myös muihin musiikkigenreihin.

Nainen katsoo kameraan kohti.

Yökerhot kampanjoivat seksuaalista häirintää vastaan Turussa – 25-vuotias Laura-Tuulia Aarnio: "Joka kerta saa olla vähän varuillaan"

Turussa useat yökerhot ovat lähteneet mukaan somekampanjaan, jolla pyritään vähentämään yökerhoissa tapahtuvaa seksuaalista häirintää. Ravintoloitsija Mikko Lampikoski sanoo, että he halusivat olla liikkeellä hyvän asian puolesta.

Boy Scouts of American kyltti järjstön päämajan edustalla.

Partiojärjestössä seksuaalisen ahdistelun uhreiksi joutuneille satojen miljoonien korvaukset Yhdysvalloissa

Tuhannet lapset ja nuoret joutuivat seksuaalisen ahdistelun kohteeksi suositussa poikien partiojärjestössä 1960-luvulta alkaen. Tapauksia käsiteltiin vasta nyt oikeudessa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle