Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kuinka monta kieltä on maailmassa? Missä sanotaan "mie olen nagreheh rakas"? Testaa taitosi kielivisassa

Perjantaina vietetään kansainvälistä äidinkielen päivää.

Ottaako kaaliin, potuttaako vai oletko suu vehnäsellä?

Kasvikunnan edustajat kuvaavat ihmisten tunteita.

Jaakonpäivän kylmä kivi ei ilmeisesti liity uimavesiin mitenkään – sadonkorjuuvälineet upotettiin taikauskon takia kylmään veteen

Vanhan uskomuksen mukaan heinäkuun 25. päivänä Jaakko heittää kylmän kiven veteen. Kivi liittynee maanviljelykseen, eikä lainkaan uimavesiin.

Matkakertomuksia - Osa I/V - Matkakuume

Tähän sai kirjoittaa vain 60 merkkiä. Epistä! 60 on liian vä

"Sitä niittää mitä kylvää, sitä saa mitä tilaa" – Sananlaskut muuttavat muotoaan, eikä kovinkaan moni tiedä siteeraavansa Raamattua sanontaa sutkauttaessaan

Osa sananlaskuista on peräisin Kalevalasta, toiset Raamatusta. Muinaiset sanonnat toimivat yhä, mutta niitä käytetään uusissa muodoissa ja yhteyksissä.

Minna Lindgrenin pakina: Jos helvetti on olemassa, siellä on suomalainen henkinen valmentaja

Kirjailija Minna Lindgren pakinoi Urheiluhullut-ohjelmassa. Tällä kertaa Lindgrenin aiheena on henkinen valmennus.

Researchers: Finns happiest at 14 degrees Celsius, but the heat won't hurt either

Heat won’t break your bones, goes an old Finnish proverb. Hot weather can be both good – and bad – for you, according to Finnish researchers.

Hyvän elämän tutkija Frank Martela: Elämän merkitys on tehdä itsestään merkityksellinen muille

Jokaisen täytyy kysyä itseltään: mitä haluan elämässäni tehdä ja miten pääsen tavoitteeseeni? Siitä voi lähteä rakentamaan perustaa elämälleen. Näin sanoo Frank Martela, jonka tutkimuskohde on hyvä elämä.

Ensimmäinen homoavioliitto rekisteröitiin puolivahingossa Venäjällä – pariskunnan ilo loppui lyhyeen

Tanskassa avioituneet miehet saivat avioliiton vahvistavan leiman passeihinsa palattuaan Venäjälle, mutta mediahuomion jälkeen passit on mitätöity.

Varo ahneutta, se tarttuu – Köyhä voi olla ahne siinä missä rikaskin

Näemme muissa ahneutta, jota emme itsessämme näe. Ahneudessakin vasta harjoitus tekee mestarin. 

Ovatko ajatuksesi omiasi? – Krista Kosonen isojen kysymysten äärellä

Runoja, kysymyksiä ja kielipelejä Oi maamme! -elokuvissa

Helmiä sioille - mitä se oikein tarkoittaa?

Sananlaskut ovat tiivistettyä viisautta

Nostetaan kissa pöydälle ja nukutaan koiranunta – eläimistä tutuimmat pääsevät sananlaskuihin

Moni suomalainen on tullut pöyhkeilleeksi kuin "kukkona tunkiolla" tai parantaneensa suoritustaan kuin "sika juoksuaan". Luonnosta ja erityisesti eläimistä kertovia sanontoja on meillä paljon.

Luuletko olevasi viisas? Olet todennäköisesti väärässä

Millainen ihminen on viisas? Kysymys on kiehtonut ihmistä vuosituhannet. Tutkijoiden mukaan viisaan ihmisen tunnistaa heti – jos sellaisen vain löytää.

Tökkiikö uudenvuodenlupauksen tekeminen? Ota apuun wanhat sananlaskut!

"Joka vuuen työtä tekköö, se kekrinä hellittää", sanoi vanha kansa uuden vuoden kynnyksellä. Sananlaskuihin tiivistettu viisaus pätee myös nykypäivänä.

"Pidä ystävät lähellä, mutta viholliset lähempänä" – Mikä saa sananlaskun elämään vuosisatoja?

Sananlaskut ja sanonnat jäävät elämään, jos ne rimmaavat hyvin ja sopivat kulttuuriin. Sanonta vihollisten lähellä pitämisestä johtaa joidenkin arvioiden mukaan juurensa jopa vuosisatojen taa.

Perjantai 2.12.2016 (radio)

Iso osa suomalaisista ei tiedä, mitä puoluetta aikoo äänestää. Formulakuski Nico Rosberg lopettaa kilpailemisen. Saamenkielisiä sananlaskuja voi nyt lukea myös japanin kielellä. Päätäi on tavallinen ongelma päiväkodissa ja koulussa.

Tikusta asiaa

Aristoteleen kantapää käsittelee tällä kertaa puiden nimiä.

Moni mieltää kesäloman yhä juhannuksen yhteyteen – "Suomi on ikään kuin väärässä kuukaudessa kiinni"

Juhannus säilyttää asemansa joulun ohella suomalaisten yhtenä tärkeimpänä juhlana. Sen viettoon on tullut uusia tapoja, ja monet haluavat lomansa alkavan siitä.

Saksa - Puola illan herkkupalana - "Löw laittaa enemmän fyysisemmän kärjen painimaan Puolan fyysisten toppareiden kanssa"

Puola yrittää laittaa kapuloita Saksa joukkueen rattaisiin torstai-illan myöhäispelissä. Mikael Forssellin mukaan Puola pelaa hyökkäävää futista ja on fyysisesti vahva joukkue.

Suomalaisten tyrmääjänä kunnostautunut ranskalainen - "Minulla on keinot Heleniuksen kukistamiseen"

Heleniuksen voitonvarma ranskalaisvastustaja Johann Duhaupas luottaa suomalaiseen sananparteen "Ei kahta ilman kolmatta".

Se mikä ei tapa, vahvistaa – onneksi yksin ei tarvitse vahvistua

Avioero, läheisen kuolema, taloudelliset vaikeudet. Moni kärvistelee tälläkin hetkellä ylivoimaiselta tuntuvien vaikeuksien edessä, eikä vanhaa sanontaa juuri silloin kannata nostaa lohdukkeena esiin. Sen aika on myöhemmin, kun vaikeudet ovat kääntyneet selviämisen puolelle.

Kiurusta kolme kuukautta kesään

Vanha sananlasku menee nyt uusiksi, sillä kiuruja ja kottaraisia on jo saapunut Länsi-Suomeen. Säiden kylmeneminen voi vielä tuoda takapakkia muuttoon.

Opettaja ulkoiluttaa aivojaan kirjoittamalla dekkareita

Historianopettaja Jani Repo haluaa, että hänen kirjoissaan on faktat ja pilkut paikoillaan. Palautetta tulee niin opettajanhuoneessa kuin koulun käytävilläkin.

Onko olemassa tervettä kateutta – voiko kateus olla voimavara?

Kateus vie kalat vedestä, sanoo suomalainen sananlasku. Harva myöntää kadehtivansa ketään tai mitään. Onko kateus turhaan parjattu tunne?

SDP:n Paatero: "On ilmiselvää, että uudistusta ei tehdä sote-kylki edellä"

Selvitysmies Lauri Tarasti luovutti tiistaiaamuna esityksensä valtion aluehallinnon ja maakuntahallinnon yhteensovituksesta kunta- ja uudistusministerille. Selvitys tehtiin kuudessa viikossa. Sananlaskun mukaan hosumalla ei tule kuin huonoa jälkeä, kommentoi RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund.

”Suomalaisen naisen kanssa on helpompaa” – irakilaiset turvapaikanhakijat puhuvat nyt naisista

Tämä on tarina miesten jutuista naisista Joensuun yössä. Amar, Mustafa ja Ibrahim ovat kolme irakilaista turvapaikanhakijaa Pohjois-Karjalassa.

Jokerien huollon arki mullistui KHL:n myötä – vanha venäläinen sananlasku pitää kutinsa

KHL:ssä vanha sananlasku ”mikään ei toimi, kaikki järjestyy” pitää Jokerien varustepäällikön Esa Maunulan mukaan paikkansa.

"Hyvää ja halpaa ei ole olemassa" – vanha sananlasku on nykypäivää kodinkonehuollossa

Kokenut kodinkonekorjaaja tietää, että tuotteen hinta kertoo myös laitteen laadun. 1 700 euron hintaisen pesukoneen voi olettaa kestävän seuraavat 20 vuotta. Jos ”yks ysi ysi” pesukone kestää koko 2 vuoden takuuajan, silloin kannattaa jo lotota, sillä olet ollut onnekas.

Kuinka ottaisit valokuvan sananlaskusta "vaihtelu virkistää" tai "ei kahta ilman kolmatta"?

Katuvalokuvatapahtumassa Tampereella sai sananlaskujen lisäksi valokuvata kotikaupunkia.

Paljastaako murteesi persjalkaisuuden?

Humoristinen luonnehdinta itä- ja pohjoissuomalaisten persjalkaisuudesta on lähellä totuutta. Sananlaskuista ja virallisista pituustilastoista löytyy vahvistusta olettamukselle.

Politiikan tutkija Pertti Timonen: Hallituspohja sopii parlamentarismiin

Valtio-opin dosentti Pertti Timonen arvioi, että edessä ovat hankalat hallitusneuvottelut. Tutun sananlaskun mukaan kahden kauppa on kolmannen korvapuusti.

Tappara tekemässä taas tiukkaa nousua – "Joukkue hitsautuu ja kasvaa"

Kristian Kuuselan mukaan Kärppien kirien katkaiseminen osoitti Tapparan suuruuden joukkueena.

Rehellisyyttä on opetettu aikoinaan kovin ottein

Suomen kielen sana rehellinen pitää sisällään monenlaisia merkityksiä. Asia nousee esiin Raamatussakin. Agraariyhteisössä rehellisyys oli arvostettu ominaisuus.

JYP-pomo kommentoi Perrin-myrskyä - "Sopimus vaatii aina kahden osapuolen yhteisen näkemyksen"

Toimitusjohtaja Kari Tyni selvitti Eric Perrinin JYP-uran päättymiseen johtaneita kuvioita Yle Puheen jääkiekkokierroksella.

Näkökulma: Ennen sote kuolee kuin suo sulaa – onko lähdettävä siitä, että tähän on tultu?

Vanha sananlasku sanoo, että ennen kurki kuolee kuin suo sulaa. Liian pitkä talvi voi tainnuttaa kurjen. Entäs sote? Sulaako suo vai loppuuko aika? Sellaisenaan perustuslakivaliokunnassa oleva järjestämislakiesitys ei voine mennä lävitse, joten uusia ratkaisuja on keksittävä. Mitä voisi olla odotettavissa? kysyy Tiina Merikanto.

Sikaranne puhkuu itseluottamusta ja sylkee maaleja

Hyökkääjä Eero Elo pelaa Porin Ässissä uransa huippukautta. Elo johtaa selkeästi jääkiekon SM-liigan maalipörssiä 20 osumalla.

Ota torjuntavoitto stressistä – opettele nauramaan vaikka sähkölaskulle

Nauraa kannattaa muutenkin kuin vain ilosta, vaikka sitten väkisin. Nauru pidentää vanhan sananlaskun mukaan ikää, mutta sillä on myös monia muita vaikutuksia ihmiskehoon.

Toimittaja haastoi ME-miehen pärekorin heitossa – katso kuinka kävi

Yle Satakunnan toimittaja Rami Koivula haastoi pärekorin heiton maailmanennätystä hallussaan pitävän porilaisen Mika Parkkalin heittokisaan. Ensikertalainen pärjäsi yllättävän hyvin mestaria vastaan.

Onni pakenee, jos sitä kohti menee

Oletko onnellinen? Vai oletko yksi niistä, jotka lukevat onnellisuusoppaan toisensa jälkeen ja tekevät eksoottisia kaukomatkoja, mutta tuntevat silti outoa tyhjyyttä sisällään? Lakkaa jahtaamasta onnea, niin se hiipii luoksesi.

Ovela muistisi voi kirjoittaa menneisyytesi uusiksi – mitä oikeastaan tapahtui?

"Joka ei menneitä muista, sitä tikku tulee silmään", uskoo psykoterapeutti ja elämänkaarikirjoittamisen ohjaaja Pepi Reinikainen. Menneitä muistelemalla ja elettyyn palaamalla voi hänen mukaansa välttää uhriutumisen, katkeroitumisen ja elämättömän elämän kokemuksen.

Näkökulma: Antakaa lapsille kiipeilypuita

Vanhan kiinalaisen sananlaskun mukaan ihmisen kannattaa istuttaa puu ollakseen onnellinen. Suomi on puita täynnä. Liikenisikö niistä muutama liikkuville lapsille kiipeilytelineksi?

Venäjällä on vain hyvää ja erittäin hyvää vodkaa

Palkittu radiodokumentti vuodelta 1996.

Tämän talven jää osaa yllättää kokeneenkin

Oke Herranen tietää, mistä puhuu, kun puhe on jäästä. Oravissa syntynyt mies oli vuosikymmeniä Linnansaaren kansallispuiston valvojana ja järvellä kaikissa oloissa. Kokemusta on jäillä liikkumisesta, jäihin putoamisesta ja toisen hengen pelastamisesta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle