Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Rikkaat elävät rikastumisen kierteessä, jota eivät itse edes huomaa – huippuekonomisti Branko Milanović ratkaisisi ilmastokriisin rikkaiden kulutusverolla

Tunnettu eriarvoisuustutkija puhuu maanantai-iltana Helsingin yliopiston luentosarjassa, mutta ei itsekään pidä kaikkia ajatuksiaan realistisina. Yle haastatteli häntä etukäteen.

“Konserttisalien sulkeminen oli uskomaton päätös” – huippusäveltäjä Kaija Saariaho arvostelee Suomen koronatoimia

Säveltäjä Kaija Saariaho ihmetteli Ylen aamussa, miksi ravintolaan saa mennä, mutta elävästä taiteesta nauttiminen on kielletty.

Mistä puhutaan, kun pääministeri vaatii yrityksiltä yhteiskuntavastuuta? Professori: "Huomataan helposti, että se on sanahelinää"

Eettisesti kestävästä toiminnasta on kuitenkin tullut asiantuntijan mukaan myös kilpailuvaltti osakemarkkinoilla.

TV1:n Ykkösaamussa Björn Wahlroos: Mitä haluat kysyä?

Ilmastonmuutos kääntelee rahavirtoja ja samaan aikaan markkinatalouden arvostelu yltyy. Miten sijoittajat näkevät maailman muutoksen? Ykkösaamun vieraana on talousvaikuttaja Björn Wahlroos.

Tuukka Tervosen kolumni: Miksei kukaan ajattele ilmastonmuutoksen hyviä puolia?

Ilmastonmuutoksessa on paljon hyviäkin puolia, kuten Helsingin uppoaminen ja tiettyjen eläinten sukupuutto, kirjoittaa Tuukka Tervonen kolumnissaan.

Ranskan Macron Pariisin suurlähettiläspäivillä: Suhde Venäjään mietittävä uusiksi

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi ulkopoliittisessa linjapuheessaan tiistaina, että Euroopan on määriteltävä uudelleen suhteensa Venäjään uuden kylmän sodan välttämiseksi.

Kiinan johto tekee tietä tylylle väliintulolle Hongkongissa – puolisotilaalliset joukot liikkeellä rajalla, valtionmedia puhuu terrorismista

Hongkongilaiset ovat osoittaneet mieltään pian kolme kuukautta. Pelko on, että Kiinan johdon pinna pettää ja armeija vyöryy kaduille.

Pekka Mattilan kolumni: Me emme osaa kiittää markkinoita paremmasta arjesta

Suomi on erikoisella tavalla markkinatalouden vastainen maa, pohtii työelämäprofessori Pekka Mattila.

Riku Siivosen kolumni: Tulevaisuuden hyvä elämä on keinotekoista, mutta niin on nykyinenkin

Murros pakottaa hyvän elämän etsijän kysymään, mikä on aitoa, totta ja tärkeää. Elämä on upeimmillaan silloin, kun pystymme sekä heittäytymään että analysoimaan, pohtii Riku Siivonen.

YK-raportti: Yksityisyrittäjyys elinehto useimmille Pohjois-Koreassa, mutta yrittäjien yllä häilyy pidätyksen uhka

Pohjoiskorealaiset voivat hankkia riittävän elintason vain lahjonnalla, sanoo YK:n ihmisoikeustoimisto.

Median monitoimimies Heikki Rotko odottaa paljon internetin kakkosaallosta: "Se on yhtä iso muutos kuin ykkösaalto"

Mediatalojen kannattaa kuunnella ja oppia yleisöiltään, sanoo MTV:n entinen toimitusjohtaja.

Joona-Hermanni Mäkisen kolumni: Maailmanlopun kello näyttää kaksi minuuttia vaille keskiyön

Ilmastonmuutos on valtaosin rikkaiden aiheuttamaa. Tämä pätee niin yksilöihin kuin valtioihin, kirjoittaa Joona-Hermanni Mäkinen.

Media rakastaa Sixten Korkmania – “Elämän sisältö on fundeeraaminen, siksi herään hyvällä tuulella”

Taloustieteilijöiden pitäisi tunnustaa tietämättömyytensä ja arvosidonnaisuutensa, taloustieteilijä Sixten Korkman sanoo.

Roope Mokan kolumni: Uudet teknologiat luovat ensin tuhoa ja eriarvoisuutta – tarvitaan uusi Maailmanpankki, YK ja EU

Vasta uusien instituutioiden syntymisen jälkeen uudet teknologiat alkavat hyödyttää muitakin kuin niiden harvalukuisia omistajia, kirjoittaa tulevaisuudentutkija Roope Mokka.

Neljän päivän työviikko, viiden päivän palkka – Uusiseelantilainen rahoitusfirma haluaa uudistaa työelämää

Uutisotsikoihin nousevat usein synkät asiat. Samaan aikaan tapahtuu paljon hyvää, josta kerromme arkiviikon päätteeksi.

Joona-Hermanni Mäkisen kolumni: Markkinataloudella on myös pimeä puoli

Markkinatalous on tämän päivän iskusana. Mutta markkinatalous ei tule toimeen ilman julkista sektoria. Vakavin markkinatalouden aiheuttama uhka on elinympäristömme romahtaminen rajattoman saastuttamisen ja kulutuksen seurauksena, kirjoittaa Joona-Hermanni Mäkinen.

Yritys alkaa myydä "avohakkaamatonta puuta" – kolmanneksen kalliimpaa kuin muu sahatavara, yrittäjä vertaa luomuun

Metsäteollisuus seuraa kokeilua mielenkiinnolla, vaikka sen näkökulmasta nykyinenkin metsätalous on ekologisesti kestävää.

Asta Lepän kolumni: Häpeä on myrkkyä myös menestykselle

Kaikki liehakoivat voittajia, häviäjiä ei lohduta juuri kukaan. Kilpailuun perustuvassa markkinataloudessa myötätuntoa ja yhteishenkeä on vaikea kaivaa esiin, kirjoittaa Asta Leppä.

Yrittäjä-äiti suivaantui lastentarhanopettajien matalasta palkkauksesta ja perusti Facebook-ryhmän – "Ongelma on yhteinen"

Lastentarhanopettajien matalasta palkkauksesta nousi laaja julkinen keskustelu Ylen uutisoinnin myötä. Myös tavalliset ihmiset haluavat vaikuttaa asiaan sosiaalisen median kautta.

Näin toimii talous: Miten tuotteen tai palvelun hinta määräytyy?

Markkinataloudessa hinnan määräävät tarjonta ja kysyntä.

Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankissa puhaltavat uudet tuulet – EBRD heräsi eriarvoistumisen riskeihin

Brexit-päätös avasi silmät huomaamaan, että eriarvoistuminen voi koetella yhteiskunnan vakautta länsimaissakin.

Herätys: Yyterin metsätuhojen aiheuttaja leviää vielä pitkään, HIV yhä useammin yli 50-vuotiaalle, Suomi korkeapaineen otteessa loppuviikon

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Talousnobelisti Holmström ja pankkiiri Wahlroos keskustelevat taloudesta – Yle näyttää suorana klo 14.50

Talousvaikuttajat keskustelevat torstaina Finlandia-talolla vapaakaupasta ja markkinataloudesta. Voit seurata keskustelua suorana Yle Uutisten nettisivuilla kello 14.50 alkaen.

Kokenut matkanjärjestäjä: kiinalaisten matkanjohtajien välityspalkkiot Suomessa kuuluvat kiinalaiseen bisneskulttuuriin

Suomen suurimman kiinalaisten matkailijoiden parissa työskentelevän matkatoimiston Unitoursin toimitusjohtaja Kari Tirkkonen pitää matkaoppaiden ja matkanjohtajien ottamia korvauksia normaalina käytäntönä kiinalaisessa bisneskulttuurissa.

Analyysi: Terästeollisuuden etu jyräsi Kiinan ja EU:n lyhykäisen ilmastoromanssin

Kiina koplasi ilmastoalan yhteistyöasiakirjan allekirjoittamisen teräksen suojatulleista ja Kiinan markkinatalousasemasta käytäviin neuvotteluihin. Unioni jäi kiusalliseen tilanteeseen, kirjoittaa EU-kirjeenvaihtaja Petri Raivio.

Analyysi: Kiina täyttää mieluusti Trumpin luoman tyhjiön

Mitä vähemmän Yhdysvallat on kiinnostunut osallistumaan globaaliin yhteistyöhön ilmastosta vapaakauppaan, sen enemmän vaikutusvaltaa Kiina saa, arvioi Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja Mika Mäkeläinen.

Analyysi: Enemmän markkinataloutta, vähemmän veroja – tämä on logiikka Bernerin liikenneverkkoyhtiössä

Liikenne- ja viestintäministeriön esitys on kunnianhimoisempi kuin mikään muu maailmalla käytössä oleva malli. Tarkoitus on valmistautua digitalisaatioon ja synnyttää kokonaan uusia palveluja, kirjoittaa taloustoimittaja Anna Karismo.

Marjo Niemi: Ajattelemattomuuden bisnes

Länsimaissa uskontojen paikan on ottanut mainosteollisuus.

"Mahtaako kuolema sittenkään olla kaiken loppu?" – Suomen tunnetuin sosiologi pohtii vanhuutta

Eläkkeelle jääminen on helpotus ja vapauttaa johonkin uuteen. Sitten iskee huoli omasta rapistumisesta ja vähitellen alkaa kiinnostaa, mitä elämä voikaan vielä tarjota. Emeritusprofessori Antti Eskola pohtii uudessa kirjassaan vanhuutta ja suomii vanhusten huonoa kohtelua.

Postin vastuu pakettipostista pienenee – "Mahdollistaa tasavertaisen kilpailun"

Marraskuusta alkaen Postin harteilla olisi pakettipalveluista ainoastaan kotimaasta ulkomaille lähtevät paketit. Posti haluaisi eroon tästäkin velvoitteesta.

Analyysi: Kuinka suuri on Pohjois-Korean ydinohjusten uhka?

Juhlapuheista ja sotaretoriikasta viis, Pohjois-Korean eliitti haluaa nyt tehdä rahaa ja pitää hauskaa. Siinä maailmassa ydinaseita ei käytetä muuta kuin pelotteena, jossa on vielä parantamisen varaa, arvioi Pohjois-Koreasta palannut Ylen kirjeenvaihtaja Mika Mäkeläinen.

Professori vertaa sote-uudistusta Neuvostoliiton hajoamiseen: "Olemme menossa erittäin huonoon suuntaan"

Kokoomuksen kansanedustajan Sari Raassinan mukaan sotessa kokonaisuus ratkaisee. Uuden sote-esityksen ytimeen on noussut valinnanvapaus, eli kansalaisten mahdollisuus tehdä valintaa sen suhteen, minkä palveluntuottajan sosiaali- ja terveyspalveluita he käyttävät.

Uneton Pjongjangissa

Tuhannet soihdunkantajat marssivat siinä mihin silmälasini putosivat. Ajattelin, että nyt niistä tuli taas meren hiekkaa. Paraatin jälkeen lasit tuodaan minulle ehjinä. He näkevät kaiken, ihan kaiken, kertoo Pohjois-Koreasta palannut kirjeenvaihtajamme Mika Mäkeläinen.

10.5. Teeman Elävä arkisto: Seksin läpimurto on tosiasia!

Miten suhtautuminen seksiin muuttui parissa vuosikymmenessä?

Yle Pohjois-Koreassa: Aleruokaa ja sirkushuveja kansalle, salamyhkäinen puoluekokous eliitille

Kaapelitehtaan työläinen kertoo, että kaupoissa myydään ruokaa alennusmyynnissä. Jos joukkoharjoituksista voi jotain päätellä, niin pakollisia sirkushuveja Pjongjangissa tarjoillaan viikonloppuna, kertoo Pohjois-Koreaan päässyt Ylen kirjeenvaihtaja Mika Mäkeläinen. Toimittajat pidetään kuitenkin kaukana puoluekokouksesta, joka on ensimmäinen yli 35 vuoteen.

Yle Pohjois-Koreassa: Mallitilalta vihannekset eliitille, syrjäseudulla nähdään nälkää

Markkinatalous hiipii kommunistiseen mallikylään. Oman pihan vihannekset saa myydä ihan itse, eikä edes osuuskunnan satoa tarvitse luovuttaa kokonaan valtiolle. Pohjois-Koreasta raportoi kirjeenvaihtajamme Mika Mäkeläinen.

Demarit yrittävät karistaa ei-liikkeen leiman – Jungner: SDP on huollossa oleva iskuporakone

SDP uusii periaateohjelmaansa. Demarivaikuttajien mukaan sitä varten pitää mm. päivittää puolueen suhde markkinatalouteen ja menestymiseen.

Mitä yhteistä sinulla on Björn Wahlroosin kanssa, Suvi-Anne Siimes?

Vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes nimitettiin markkinaliberalismia edustavan Ajatuspaja Liberan hallitukseen. Pyytäjänä oli Kokoomuksen kansanedustaja, Liberan hallituksen puheenjohtaja Elina Lepomäki. Siimes sanoo olevansa liberal left, mutta kumman joukkueen, hallituksen vai opposition, Suvi-Anne Siimes valitsisi?

Raul Castro: Kuuban on uudistuttava, mutta kommunistijohto säilyy

Kuuban presidentti ei usko, että Yhdysvaltain suhtautuminen Kuubaan olisi muuttunut pienestä lähentymisestä huolimatta. Raul Castro haluaa, että kommunistipuolue pitää Kuubaa edelleen tiukasti otteessaan, joskin markkinataloutta tuodaan järjestelmään vähitellen.

Rinne sote-uudistuksesta: ”Mitään merkittävää edistymistä ei tapahtunut”

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ei löytänyt kaipaamiaan vastauksia hallituksen tuoreista sote-linjauksista.

Battlen väittelijä: Paavo Järvensivu

Battlen talousillan väittelijä!

Battlen väittelijä: Antti Rinne

Battlen talousillan väittelijä!

Riku Nieminen: Onko talouskasvu välttämätöntä?

Raha ja talous ovat syrjäyttäneet jumalanpelon!

Kapitalismi syytetyn penkillä – talousjärjestelmän oikeudenkäynti

Vapaata markkinataloutta syytetään milloin mistäkin.

Finland's social contract explained: Three more working days, pension fee hikes and more

The government and labour market organisations reached a long-awaited near-consensus on a so-called social contract, intended to avoid 1.5 billion-euros of savings measures. Labour market organisation SAK says it will take another week to more closely consider the terms of the contract. Our Yle graphic outlines the effects of the social contract on workers and bosses alike.

Ulkolinja: Vapaakauppasopimuksen vaarat

Vapaakauppasopimus TTIP hiertää Euroopan ja USA:n välejä.

Pro: Kiinan työläisten polkeminen pitää nyt punnita EU-tasolla

EU:ssa pohditaan parasta aikaa, pitäisikö Kiinalle myöntää markkinatalousstatus. Kiinassa työläisten oikeudet alistetaan talouseliitille, huomauttaa Pron päällikkö blogissa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle