Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Liisa ja Leo seikkailevat ihmemaassa Pikku Kakkosessa

Liisa ja Leo on esikouluikäisille suunnattu animaatiosarja.

Aiju Salmisen sarjakuvakolumni: Tärkeintä ei ole se, miltä näyttää, vaan miltä kuvittelee näyttävänsä

Maski päässä näytän ihmiseltä, joka ei halua osallistua pandemian pahenemiseen, pohtii sarjakuvapiirtäjä Aiju Salminen.

Janne Saarikiven kolumni: Vain mielikuvitus on totta – mutta silti pyrimme takaisin “kasvu-uralle” ikään kuin vaihtoehtoja ei olisi lainkaan

Hallitus pystyi tekemään todella suuria muutoksia elämäämme, mutta haluaa nyt “normaalille” kasvu-uralle, kirjoittaa Janne Saarikivi.

Bomppiduu - ranskalainen mestarikokki Pikku Kakkosessa

Chef ja uudet hahmot riemastuttavat katsojia.

Aiju Salmisen sarjakuvakolumni: Käsienpesuohjeet helposti kyllästyville

Huolellinen käsienpesu vie aikaa. Se on toistuessaan tylsä toimitus. Voisiko pesutoimitusta piristää ajattelemalla koko homman uudesta kulmasta, pohtii Aiju Salminen.

Hirviökoulussa toivotetaan "Hyvää karjuntaa!"

Hirviölapset ovat koulunpenkillä Pikku Kakkosessa.

Pikku Kakkosen Oravametsässä kisaillaan ja juostaan kilpaa

Oravametsän asukit ovat vauhdissa.

Laura Hallamaan kolumni: Miksi aikuinen vierastaa leikkimistä?

Leikki on nyky-yhteiskunnan suoritusvapaa-alue, jonne aikuisenkin pitäisi uskaltautua, kirjoittaa toimittaja Laura Hallamaa.

Suomalainen Lego-johtaja: ”Lelujen myynnin siirtyminen verkkoon oli yllätys"

Legon suomalaisjohtaja pitää lelumaailman kilpailua kireänä, koska kansainvälisillä lelumarkkinoilla myynti on viime vuosina siirtynyt vahvasti verkkoon.

Lukiolaisen näkökulma lukemisen puolesta: Kirjojen avulla ymmärrän maailmaa paremmin

Hektinen elämäntyyli ja virtuaalimaailma ovat irrottaneet otteemme monista itseämme kehittävistä harrastuksista, kuten lukemisesta, kirjoittaa Yle Uutisluokan Siiri Piirainen.

Dokumenttiprojekti: Cinema Dadaab – pakolaisleirin ankeutta pakoon unelmien voimin

Kurjimmistakin oloista voi paeta – unelmissaan.

Mitä tehdä, kun lapsi valehtelee? 8 vinkkiä vanhemmille

On normaalia, että pieni lapsi sepittää tarinoita omasta päästään. Mutta jos kouluikäinen lapsi valehtelee usein, hänen mieltään voi esimerkiksi painaa jokin asia.

Mielikuvitusäiti

Kuviteltu äiti Kajon mielessä

Momo! tervehtivät Emmi ja Kuru!

Viisivuotias Emmi, joka on satumetsän ainoa ihmisasukas.

Kerkko Kukko Pikku Kakkosessa

Kerkko Kukko ja Maisa ovat omalaatuinen parivaljakko.

Lumiukon saa tehtyä pakkaslumestakin – Kalajoella tehtiin ennakkoon kymmeniä kankkuja ja päitä

Suomen Latu haastaa suomalaiset rakentamaan lumiukkoja. Kampanja yhdistää talviulkoilun ja huolen suomalaisten talvien kuihtumisesta.

Pelien vauhtiin tottunut lapsi pystyy rauhoittumaan myös kirjojen ääreen – "Digimaailma on opettanut lapsia poimimaan oleelliset asiat"

Lapsen käteen mieluummin kirja kuin tietokonepeli? Vuoden digiopettajana palkittu Mari Orkola näkee pelaamisen vievän samaan paikkaan kuin hyvän kirjankin lukemisen: mielikuvitusmaailmaan.

Luvattomasta piirtämisestä lähti yhteinen taiteilu – kaikki viisi siskoa maalaavat

Läheiset siskokset ovat hitsautuneet entistä enemmän tiimiksi yhteisen kuvataideharrastuksen myötä. Perheen pojatkin ovat luovia.

Ikävöitkö vanhaa kännykkää, hypisteletkö putkiradiota? Menneiden haikailu on turhaa, aikaisemmin jopa sairaus

Pari sataa vuotta sitten nostalgia ymmärrettiin sairaudeksi, jota potivat tahtomattaan kotoaan pois joutuneet.

Tuttikone, Yöharja ja muita outoja vempaimia – Lasten sanataidepajassa annetaan mielikuvituksen virrata

Sanataide kehittää lapsen mielikuvitusta ja luovaa kielellistä ilmaisua. Mikkelissä sanataidepajassa lapset ryhtyivät pikkuinsinööreiksi.

Läskilinssin selviytymistarina oli Matti Ijäksen ensimmäinen draamaohjaus

Lastensarjan kiusattu poika pärjää mielikuvitusmaailmassa.

Hölskykurkku ja paistinperunat ovat uudisruokaa – suurtalouskeittiö hyödyntää tähteet

Suunnitelmallisuus, jäähdyttäminen ja kylmätuotanto ovat avainasemassa suurtalouskeittiöiden ruuan valmistuksessa. Ruokaa jää harvoin tähteeksi.

Sanna Ukkola: Pajunköyttä joulupukista

Vanhemmat syöttävät pajunköyttä pienokaisilleen lihavasta ukosta, joka lentää poroilla, asuu Korvatunturilta ja nauraa röhnöttää valkoiseen partaansa, kirjoittaa Sanna Ukkola.

Katettiinko teidänkin pöytäänne lautanen mielikuvituskaverille?

Astrid Lindgren loi Pikkuveljelle mielikuvituskaveriksi Katto-Kassisen, Mikko Mallikkaalla oli Mulperi. Lapsuuden kuviteltuja ystäviä on hauska muistella jälkeenpäin, mutta ovatko olemattomat hahmot joskus herättäneet myös huolta? Miksi se lapsi nyt noin? Ei kai hän kärsi yksinäisyydestä?

Sinkkukirjailija aamu-tv:ssä: "Seurustelevat vähättelevät sinkkujen sydänsuruja"

Kirjan sinkkuna olemisesta kirjoittanut Henriikka Rönkkönen kertoi Ylen aamu-tv:ssä, miltä tuntuu olla vuosia ilman parisuhdetta.

Vammat ja masennus pitivät Matti Monosen pois kisoista neljä vuotta – nyt tavoitteena olympialaiset

Seiväshyppääjä Matti Monosen muutama viime vuosi on mennyt täysin penkin alle. Nyt vaikeudet on voitettu, ja jopa kesäolympialaiset siintävät silmissä. Se vaatisi 10 vuoden takaisen ennätystason.

Noitalinna huraasta kirjailijaksi – Sari taivuttaa sanat myös aikuisten saduiksi

"Pysy aina pikkuveljenä ja lintuna, älä koskaan miehisty. En meidän taloon lisää aikuisia halua." Kuta kuinkin näin lauletaan Noitalinna huraan vanhassa kappaleessa. Laulaja ja sanoittaja Sari Peltoniemi tekee edelleen hersyviä sanoituksia ja tuotteliaana kirjailijana kirjoitti muun muassa aikuisille satukirjan.

Antti Tuuri: Ameriikan raitilla

Antti Tuurin Ameriikan raitilla on hieno oppitunti siitä, miten kirjailija toimii romaaneja suunnitellessaan ja kirjoittaessaan, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Aikuiset leikkimään tai työpaikat katoavat! Näin sanoo Suomen tunnetuin kanteleiden rakentaja

Lapset leikkivät ja oppivat samalla uutta. Miksi aikuiset lopettavat leikkimisen? Paras keino kehittää uutta ja turvata työpaikkoja löytyy siitä, kun työyhteisössä myös leikitään, väittää luova kanteleyrittäjä Hannu Koistinen.

Hannu Vuorio: Käpylä

Hannu Vuorion piirtämä kuva tämän hetken suomalaisesta yhteiskunnasta on melko lohduton, vähintään rosoinen. Toivottavasti tämä on pelkkää kirjailijan vilkasta mielikuvitusta eikä oikea kuva tämän päivän Suomesta, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Kuinka talonmiehen salaliittoteoria osuikin lähes oikeaan Egyptin koneturmassa

Lähi-idässä salaliittoteoriat elävät ja voivat paksusti. Osa niistä on erittäin mielikuvituksellisia, mutta osassa onkin sisällään totuuden siemen. Kirjeenvaihtaja Marika Kataja-Lian ruotii kaloihinkin liittyviä salaliittoteorioita.

Yhdysvalloissa halloween villitsee aikuisetkin – sonnustautumiseen uppoaa pieni omaisuus

Aikuisetkin päästävät mielikuvituksensa valloilleen Yhdysvalloissa halloween-juhlan aikaan. Moni panostaa juhlaan tuhansilla dollareilla, mutta osa juhlijoista askartelee koristeet itse.

Yksi vuoden suurimmista valoteoksista toi valon pimeyden keskelle – katso video

Valotaiteilija Kari Kola luo kovaa vauhtia kansainvälistä uraa. Tammikuussa hän pääsi toteuttamaan Pariisissa yhden uransa merkittävimmistä valoteoksista. Torstaina Kouvolassa paljastettiin Kolan Historia -valoteos, joka on yksi Suomen suurimmista tänä vuonna.

Pimeän pelko on geeneissä – ilman näköä ihminen on avuton

Kauhutarinat ja kummitusjutut saattavat herätä eloon pimeän koittaessa. Syy pelkoon voi olla aiheellinenkin, mutta usein näön hävitessä muut aistit herkistyvät entisestään.

Sibeliuksen elämäkerta ensi kertaa runomittaan: "Hiljaisuus, tuo kaunein nuotti, elämäkö sen itse tuotti?"

Kirjailija Juha-Pekka Koskinen kirjoitti kirjan, joka on samaan aikaan romaani, elämäkerta ja runoteos. Säkenöivä Sibelius on runomittainen elämäkerta säveltäjä Jean Sibeliuksesta. Vilkkaan mielikuvituksen omaava Janne-poika ja huikentelevainen nuori säveltäjä ja kaikkien ylistämä mestari mahtuvat sointuviin riimeihin.

Liikkumattoman välitunti jatkuu huonona keskittymisenä oppitunnilla

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan välituntiliikunta parantaa alakoululaisten keskittymistä oppitunneilla. Välitunti tuo vaihtelua tietopainotteiseen luokkahuonetyöskentelyyn.

Tutkija uskoo: Leikistä vientihitti Suomelle

Suomessa peliteollisuus porskuttaa. Myös leikeistä voitaisiin kehittää maailmalle lähtevä vientituote, sanoo Ylen aamu-tv:ssä vieraillut tutkija.

Lue lapselle!

Suuntaa kirjastoon Pikku Kakkosen kirjavinkkilistan kanssa.

Leikkiympäristöt kapenevat – lapsen into vaarassa tyrehtyä?

Lapsen taidekokemus tiivistyy tutkimuskoordinaattori Tarja Pääjoen mielestä hetkeen, jossa taapero leikkii keittiössä työvälineillä. Ennakkoluulottomasti teräskattilaa takova lapsi ei mieti tilanteessa toisten mielipiteitä. Koulu tekee lapsesta itsekriittisen.

Kotipuutarhurit hamstraavat lavakauluksia – laatikkoviljely yleistyy huimaa vauhtia

Kuormalavojen eli trukinlavojen kaulukset menevät kuin kuumille kiville. Yhä useampi kotipuutarhuri on innostunut lava- ja laatikkoviljelystä. Lavakauluksien avulla pääsee kokemattomampikin puutarhuri kätevästi alkuun. Laatikossa viljely onnistuu vaikka asfaltin päällä.

Oktonautit - tutkitaan, suojellaan, autetaan

Merenalaisia seikkailijoita johtaa urhea kapteeni Valkonen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle