Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ihmisiä katsomassa sulavalinjaista, kissamaista kirkaanpunaista autoa näyttelyssä.

Kiina valtaa alaa pandemia-ajan jälkeisessä taloudessa – katso, mitä grafiikat kertovat Saksan räpiköinnistä idän jättiläistä vastaan

Eurooppalaiset ostavat yhä enemmän kiinalaisia autoja ja laitteita. Kiinan kasvavasta kauppavoimasta on tullut päänvaiva Saksalle ja koko Euroopan unionille.

Intian pääministeri Narenda Modi tuimailmeisenä lehdistötilaisuudessa, korjaa silmälasiensa asentoa.

Kirjeenvaihtajalta: Yhdysvallat ja Intia lyövät yhdessä kapuloita Kiinan rattaisiin – suurvaltasuhteita leimaa kilpailu ja uhittelu

Biden ja Modi sopivat mittavasta taloudellisesta yhteistyöstä ja kärjistivät suurvaltojen vastakkainasettelua entisestään, Aasian-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen arvioi.

Kinas folkkongress.

Tutkija varoittaa suomalaisia yhteistyöstä kiinalaisten kanssa

Suurvaltapolitiikka ja talouskasvu saavat kiinalaisyrityksiä hakeutumaan Eurooppaan. Kymenlaaksoon suunniteltujen akkumateriaalitehtaiden taustalla on kiinalais-suomalainen yhteistyö.

Peace Corps -vapaaehtoinen Victoria Cassidy.

Victoria Cassidy, 27, istuttaa maissia Senegalissa, koska Yhdysvallat tarvitsee kipeästi Afrikan tukea

Peace Corps -ohjelma luo vapaaehtoisten kautta myönteistä mielikuvaa Yhdysvalloista. Nyt Yhdysvallat tarvitsee sellaista Afrikassa enemmän kuin pitkään aikaan.

Wang Yi ja Vladimir Putin kättelevät.

Kiinan rauhansuunnitelma Ukrainaan saa osakseen arvostelua – ”Tekoälykin olisi voinut tehdä paremman ehdotuksen”

Kiinan rauhansuunnitelma ei tuomitse Venäjän hyökkäystä eikä vaadi Venäjää vetäytymään Ukrainasta. Se myös vaatii sotilasliittoumia pysymään poissa Ukrainan alueelta.

Panssariajoneuvo ampuu tykillään lumisessa maastossa. Etualalla näkyy punainen merkkilippu.

Hyökkäys kolmen miljoonan asukkaan Kiovaan olisi Venäjältä hyvin riskialtis operaatio, arvioi Ylen haastattelema entinen tiedustelupäällikkö

Puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveri arvioi, että vaikka Venäjällä on ilmaylivoima Ukrainaan nähden, hyökkäys ei olisi maalle helppo operaatio.

Under tisdagens presskonferens talade Putin för första gången på flera veckor om Ukrainakrisen.

Mitkä turvatakuut, mikä etupiiri, mikä nootti? Kreml–suomi-sanakirja

Kun Venäjä puhuu turvatakuista, se puhuu oikeasti vaatimuksesta estää vallankumous Venäjällä.

Presidentti Joe Biden puhuu puhelimessa.

Analyysi: EU jäi sivurooliin Euroopan turvallisuuspolitiikan superviikolla – ja juuri se on Venäjän tavoite

Venäjän ei ole pakko pitää EU:ta minään, ja se on suurelta osin EU:n omaa syytä, kirjoittaa Ylen ulkomaantoimittaja Satu Helin.

Ulkomininisteri Pekka Haavisto (vihr.) kommentoi A-studiossa Suomen Nato-jäsenyyttä.

Ulkoministeri Haavisto: Nato-jäsenyyden hakeminen olisi ajankohtaista vain, jos Suomi ei kokisi omien voimavarojensa riittävän

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) uskoo, että Euroopan turvallisuustilanne voi kehittyä tulevina vuosina myös parempaan suuntaan.

Mika Aaltola.

Ulkopoliittisen instituutin Aaltola USA:n ja Venäjän neuvotteluista: Hyvä uutinen on se, että ei päädytty saman tien umpikujaan

Ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan mukaan on lupaavaa, että ensimmäisen neuvottelupäivän päätteeksi sotilaallisilla toimilla uhittelu oli laantunut. Venäjä kertoi, että sen aikomuksena ei ole hyökätä Ukrainaan.

Suomalaissotilas yhteisharjoituksessa heinäkuussa 2015 Ravlundassa, Ruotsissa.

Venäjä pakottaa länttä myönnytyksiin "ase ohimolla" – lue, miksi tärkeät neuvottelut Genevessä voivat koskea myös Suomea ja Ruotsia

Ylen haastatteleman asiantuntijan mielestä Venäjä ei edes halua vakaata ja ennustettavaa suhdetta lännen kanssa. Lännen ei kuitenkaan pitäisi taipua Venäjän kiristykseen.

Vladimir Putin kokoustaa videon välityksellä presidentin kansliasta.

Idän suurvaltojen vuoro tavata videoneuvottelussa – Kremlin mukaan Putin ja Xi keskustelevat USA:n ja Naton "aggressiivisista" puheista

Kiinan presidentti Xi Jinping ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapaavat aamulla jo toistamiseen videoyhteydellä tänä vuonna. Molempien maiden suhteet länteen ovat jännitteiset.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken (vas.) tapasi Venäjän-kollegansa Sergei Lavrovin ulkopoliittisten jännitteiden kiristyessä joulukuun alussa.

G7-maat varoittavat Venäjää: Hyökkäys Ukrainaan tietäisi "massiivisia seuraamuksia ja kovaa hintaa"

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoo, että Nord Stream 2 -kaasuputkea tuskin otetaan käyttöön, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan.

Ulkopoliittisen instituutin Mika Aaltola A-studiossa.

Venäjä onnistui saamaan Yhdysvaltain huomion toimillaan Ukrainan rajalla – UPI:n Aaltola: Venäjä haluaa viedä asiat kuilun partaalle

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltolan ja Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuron mielestä Venäjä saavutti tavoitteensa Vladimir Putinin ja Joe Bidenin videoneuvottelun myötä.

Bidenin ja Putinin tapaaminen alkoi

Biden uhkasi Putinia ankarilla pakotteilla, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan – Reuters: Nord Stream 2 -kaasuputki laitettaisiin jäihin

Suurvaltajohtajien odotettu puhelu kesti hieman yli kaksi tuntia. Päivitimme tähän juttuun tuoreimmat tiedot neuvottelun sisällöstä.

Naton pitkä historia

Putin ilmoitti taas, ettei pidä Naton laajentumissuunnitelmista – tässä viisi asiaa sotilasliitosta ja sen tulevaisuudesta

Yhdysvaltojen siirtäessä sotilaallista painopistettään Aasiaan liittouman tulevaisuus Euroopassa ei ole yhtä selvä kuin ennen.

Ylen Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mika Hentusen analyysi

Kirjeenvaihtajalta: Yhdysvalloissa on aina tilanne päällä ja kriisi muhimassa

Bidenkaan ei tuonut vakautta, joten kirjeenvaihtajien spurtit jatkuvat vaikka silmissä sumenisi, Mika Hentunen arvioi pian päättyvää Yhdysvaltain-pestiään.

Tutkija Bidenin ja Xin tapaamisesta: Viestit kuulostaneet erinomaisilta

Tutkija Bidenin ja Xin tapaamisesta: Ei suuri käänne suhteissa – "Huonoimpia mahdollisia skenaarioita voidaan kuitenkin välttää"

UPI:n tutkijan Charly Salonius-Pasternakin mukaan tulevaisuudessa tapaaminen saatetaan nähdä ensimmäisenä kokouksena, jossa USA:n ja Kiinan johtajat kohtasivat tasavertaisina.

Biden ja Xi sovittelivat maidensa välejä

Biden ja Xi tapasivat tänään videoyhteydellä – Biden: Maiden tulee varmistaa, ettei kilpailu käänny konfliktiksi

Yhdysvaltojen ja Kiinan johtajien tapaamista on seurattu tarkkaan, sillä kyseessä on maailman kaksi suurinta taloutta.

Ulkokuva LUT-yliopiston Lahden kampuksen rakennuksesta.

Supo huolestui vakoiluriskistä korkeakouluissa – kiinalaisista tuli isoin ulkomaalaisten opiskelijoiden ryhmä eri yliopistoissa

Kansainvälinen yhteistyö on korkeakoulumaailmassa kuitenkin hyödyllistä ja tärkeää, myös Kiinan kanssa, Suojelupoliisin Aishi Zidan huomauttaa.

Presidentti Joe Biden puhuu turvallisuuskokouksessa Valkoisessa talossa.

Suurvaltakamppailu Kiinan kanssa kiristyi jälleen – USA solmi sotilaallisen yhteistyösopimuksen Australian ja Britannian kanssa

Presidentti Joe Biden ilmoitti Yhdysvaltojen aloittavan turvallisuusyhteistyön Australian ja Britannian kanssa indopasifisella merialueella. Tutkijoiden mukaan ydinteknologian jakaminen Australian kanssa oli Yhdysvalloilta suuri luottamuksen osoitus liittolaiselle.

Sotaharjoitus Khatlonissa.

Kiina ja Venäjä veljeilevät Talibanin kanssa mutta vastentahtoisesti, sanoo tutkija: "Ei Kiina ole tunkemassa Afganistaniin aktiivisesti"

Kiina ja Venäjä luovat Talibaniin käytännönläheisiä suhteita. Ne haluavat pitää Afganistanin naapurimaat vakaina ja estää huumeiden ja terrorismin leviämistä. Kumpikaan ei ole kaatamassa Afganistaniin kasoittain rahaa, asiantuntijat ennustavat.

Kirjeenvaihtajamme testasi, miltä maistuu Pekingin ankkahampurilainen

Kiina valtaa alaa Amerikassa – Pekingin ankkahampurilaiset trendaavat Washingtonissa

Arkea maailmalta: Supervalta opettelee lyömään pahimman vastustajansa sen tapoja matkimalla, kirjoittaa Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken Reykjavikissa tiistaina.

Ulkoministeri Haavisto tapasi Yhdysvaltain ulkoministerin, toisti Suomen valmiuden isännöidä suurvaltatapaamista

Ulkoministeri Pekka Haavisto tapasi Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin Reykjavikissä, Arktisen neuvoston kokouksen yhteydessä. Blinkenin on määrä myöhemmin tänään sopia Venäjän ulkoministerin kanssa presidenttien suurvaltatapaamisesta.

Tietokoneita ja datakaapeleita serverisalissa.

First public report on military intelligence: New police-like powers already in use

According to military intelligence, the growing importance of the Arctic is affecting defence operations in Finland's neighbouring areas.

Stabschefen för marinen, amiral Juha Vauhkonen.

Pääesikunnan tiedustelupäällikkö: Uusista tiedusteluvaltuuksista ollut konreettista hyötyä rauhanturvaajiin kohdistuvien uhkien torjunnassa

Sotilastiedustelun mukaan voimapolitiikka on palannut Eurooppaan ja aiheuttaa jännitteitä. Suomen lähialueilla arktisen alueen merkityksen kasvu vaikuttaa sotilaalliseen toimintaan.

Presidentti Niinistö vaihtaa opiskelijoiden kanssa ajatuksia suurvaltapolitiikasta

Presidentti Niinistö: Al-Holin suomalaisiin liittyen ei ole nyt vireillä toimenpiteitä – "Tiedossa ei ole, haluavatko he takaisin Suomeen"

Lapin yliopiston opiskelijoita kiinnostivat arktiset asiat ja Kiina. Tilaisuus pohjustaa tulevia ulkopoliittisia Kultaranta-keskusteluja.

Henkilökuvassa, Suomen tasavallan presidentti, Sauli Niinistö

Presidentti Sauli Niinistö keskustelee suurvaltapolitiikasta Lapin yliopiston opiskelijoiden kanssa

Etänä järjestettävä keskustelu on kaikkien seurattavissa, mutta ainoastaan opiskelijat voivat esittää kysymyksiä.

Löytyykö tänä vuonna kesätyöpaikkoja?

Ylen aamu tänään: Kesätyöpaikkojen määrä romahti viime vuonna – löytyykö nuorille tänä vuonna kesätöitä? Katso lähetys tästä

Miten Bidenin valtaannousu vaikuttaa suurvaltapolitiikkaan? Mitä suomalaiset katsoivat televisiosta koronavuonna?

Kuvituksellinen grafiikka, jossa on valtionpäämiesten kasvokuvia.

"Hoitakaa minut pois täältä", sanoi Donald Trump eikä koskaan palannut Etelä-Amerikkaan – Ylen kokoama data näyttää, että 2000-luvulla Kiina on tullut monessa maassa USA:n tilalle

Selvitimme supervaltajohtajien ulkomaanmatkoja. Paljastui, että Yhdysvaltojen on monilla alueilla hankala pysyä Kiinan ja Venäjän tahdissa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo saapuu Rovaniemelle toukokuussa 2019.

Yhdysvallat vaatii myös Suomea voimakkaammin Kiinaa vastaan – Tutkija kertoo, että yliopistoakin on varoiteltu

Euroopasta on tullut yhä aggressiivisemmaksi käyvän suurvaltadiplomatian pelikenttä.

Vladimir Putin ojentaa Donald Trumpille jalkapallon

"Ukrainaa en auta, onko Suomi Moskovan satelliitti" – paljastuskirjassa Trumpin tokaisut muistuttavat suurvaltapolitiikan hatarista perusteista

Yhdysvaltain presidentin entisen turvallisuusneuvonantajan John Boltonin kiistelty kirja julkaistaan tiistaiaamuna Suomen aikaa.

Vallankumouksesta on 100 vuotta, mutta virallinen Venäjä ei vallankumouksia juhli.

Ulkolinja: Venäjä – 100 vuotta myöhemmin

Miksi virallinen Venäjä ei juhli vallankumousta?

Slavan suurvaltajohtaja Volodja pitää kunniaansa yllä mm. botoxilla

Käyttäytyykö Putin kuin nurkkaan ajettu rotta?

Putin jatkaa samaa hirmuvaltaperintöä kuin Iivana Julma tai Stalin. Putin on suurvaltajohtajaroolinsa vanki, joka menee sekaisin vallasta. Suurvaltajohtajan on pakko ajatella suurvallan etua ja kunniasta kiinni pitäminen syöksee suurvallan sotaan. Tällaisia pelkoja herää Kansallisteatterin Slava! Kunnia. -näytelmästä. Entä suuttuuko Putin botox -pilkasta?

Presidentti Risto Ryti puhuu jatkosodan alettua radion studiossa kahteen mikrofoniin.

Jatkosodan tuntematon tausta

Päätyikö Suomi sotaan ajopuuna vai ohjattuna koskiveneenä?

Yle Areena logo.

USA sai pitkään tyytyä avaruuskisan kakkossijaan

Yhdysvallat teki matkaa avaruuteen venäläisten kantapäillä.

Piirroskuva Sputnik-satelliitista (1957).

NL otti johdon avaruuskisan alkutaipaleella

Sputnik laukaistiin lokakuussa 1957

George H. W. Bush haastattelussa 1983.

George H. W. Bush puolusti asevarustelua Suomen-vierailulla 1983

George H. W. Bush vieraili Suomessa kesällä 1983.

Yle Areena logo.

Tapahtui 1985: Mies joka lopetti kylmän sodan

USA:n presidentti Ronald Reagan tuli tunnetuksi kovana konservatiivina ja ulkopolitiikan haukkana. Vuonna 1985 tapahtui yllättäen muutos kohti liennytystä.

Månens baksida.

Apollo 8:n joululento

Jouluaattona 1968 ihminen kiersi ensi kertaa Kuun.

Selvännäkijä Aino Kassinen

Aino Kassinen ennustaa

Helsinkiläinen selvänäkijä ennustaa.

Kirjailija Ilkka Remes Lauantaivekkarin vieraana.

Ilkka Remes toi jännitystä idänsuhteisiin

Lauantaivekkarin vieraana kirjailija Ilkka Remes.

Yle Areena logo.

Leonid Brežnev on kuollut

Neuvostoliitossa levisi tieto maan entisen johtajan kuolemasta jo lokakuun vallankumouksen juhlinnan aikana. Virallinen tieto Brežnevin kuolemasta annettiin vasta seuraavana päivänä 11.11.1982.

Urho Kekkonen (1975).

ETYK Kekkosen uran huipentuma

Etyk-konferenssi oli Kekkoselle kansainvälinen näytönpaikka.

Yle Areena logo.

Vietnamin sodan kommentoinnin jälkimainingit

Georg Henrik von Wright kertoo, että hänen oli aluksi vaikea suhtautua kriittisesti Vietnamin sotaan. Sodan jatkuessa hän kuitenkin heräsi huomaamaan sodan vääryyden. Von Wright piti Vietnamin sotaa suurvallan häikäilemättömänä hyökkäyksenä puolustuskyvytöntä maata kohtaan.

Yle Areena logo.

Kylmän sodan synty

Jorma Kallenautio ja tie Hiroshimasta Berliiniin saartoon.

Yle Areena logo.

Unkarin kansannousu ja Suezin kriisi

Marraskuussa 1956 maailmaa säpsähdytti kaksi vakavaa kriisiä

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle