Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kohtaus elokuvasta Suo, jossa mies katsoo poikaa.

Kotkan elokuvafestivaalin parhaana pitkänä elokuvana palkittiin Suo, joka kertoo sotatraumoista sisällissodan jälkeisessä Suomessa

Elokuva esitetään torstaina Kinopalatsissa. Näytökseen on vapaa pääsy kuten muihinkin viikon loppuun asti kestävän festivaalin näytöksiin. 

Hytti nro 6 -elokuvan tekijätiimi näyttelijä Seidi Haarla, ohjaaja Juho Kuosmanen, näyttelijät Juri Borisov, Dinara Drukarova ja Tomi Alatalo sekä tuottaja Jussi Rantamäki saapumassa elokuvan näytökseen Cannesin elokuvajuhlilla 10. heinäkuuta 2021

Maailman tärkein elokuvafestivaali käynnistyi tiistaina – "Cannes on ainoa festivaali, jonka kautta ohjaaja voi saada uran", sanoo suomalaistuottaja Mark Lwoff

Mikko Myllylahden Metsurin tarina valittiin Kriitikkojen viikolle yli tuhannen elokuvan joukosta. Pääsy harvojen joukkoon ei kuitenkaan vielä takaa, että elokuvasta tulisi hitti.

Filmitähtiä Jussi-gaalan punaisella matolla

Hytti nro 6 voitti parhaan elokuvan Jussi-palkinnon – katso kaikki voittajat ja gaalan kohokohdat tästä jutusta

Hytti nro 6 oli illan suurin voittaja kahdeksalla Jussilla. Jussi-palkinnot jaettiin Helsingin Kaapelitehtaalla vuoden 2021 parhaille kotimaisille elokuville.

Biisonimafian Janne Kaperi, Kai Rinkinen ja Tuomas Rinkinen tasapainoilevat apupyörillä varustetun mopon päällä.

Biisonimafia punnersi Youtubesta valkokankaalle – "Miksi eivät Youtube-katsojat tulisi leffateatteriin?" kysyy ryhmän monitoimimies Kaitsu Rinkinen

Punkaharjulaisen stunt- ja sketsiryhmä Biisonimafian Youtube-kanavalla on satojatuhansia tilaajia. Nyt nähdään, miten ryhmä vetää elokuvateatterissa.

Kirjailija Ilmari Kianto radion studiossa. Hänen edessään on mikrofoni. Pöydällä on kirja nimeltään Ryysyrannan Jooseppi.

Elokuvan ystäviä hellitään Kainuussa tulevana viikonloppuna: Kainuu Four Seasons Film Festival tarjoaa maistiaisia Ilmari Kiannon dokumenttielokuvasta

Sotkamon ja Kuhmon yhteisellä filmifestivaalilla nähdään useita elokuvien ja tv-sarjojen tekijöitä. Lisäksi nähdään laaja valikoima kotimaisia pitkiä elokuvia ja lyhytelokuvia.

Kolme nauravaista tyttöä sohvalla.

Tytöt tytöt tytöt -elokuvassa tunteet ovat suuria, seksi suostumuksellista, eikä satuprinssejä kaivata

Alli Haapasalon ohjaama raikas tyttökuvaus on niittänyt kunniaa maailman festivaaleilla. Nyt se nähdään Suomen valkokankailla.

Kolme Jussi-patsasta

Elokuva-ala muuttaa käytäntöään: Ensi vuonna jaetaan sukupuolettomat Jussit

Muutos koskee neljää Jussi-palkintoa eli mies- ja naispääosan sekä mies- ja naissivuosan palkintoja. Televisioakatemian jakamista Kultainen Venla -palkinnoista ei ole vastaavaa päätöstä ainakaan toistaiseksi vielä tehty. 

Näyttelijä Pirkko Hämäläinen Puoli seitsemän -ohjelman studiossa

Iho ohenee ja tunteet läpäisevät voimakkaammin – näyttelijä Pirkko Hämäläinen tunnistaa itsessään tämän Jeanne Moreaun ajatuksen vanhenemisesta

Näyttelijä Pirkko Hämäläinen on työskennellyt viime aikoina lähinnä kameran edessä, mutta nousee ensi syksynä pitkästä aikaa myös teatterilavalle.

Mies seisoo lumisessa maisemassa patsaan edessä.

Kainuun ensimmäinen oma elokuvafestivaali järjestetään ensi kuussa – pandemia siirsi tapahtumaa kahdella vuodella

Kainuu Four Seasons Film Festival järjestetään Sotkamossa ja Kuhmossa 21.–24. huhtikuuta. Festivaalin ohjelmistossa on uudempia ja vanhempia elokuvia sekä muutama tv-sarja.

Pyhäniemen kartanon päärakennuksen eteistilaa, etualalla ruokailutilan nurkassa iso ruskea kakluuniuuni.

Uusi omistaja haluaa pitää Pyhäniemen kartanon avoimena ihmisille – katso, miltä suomifilmeistä tutun rakennuksen sisällä nyt näyttää

Hollolan Hollywoodiksi kutsuttu Pyhäniemi on Suomen hienoimpia kartanoita. Arvorakennuksessa on viime vuosikymmeninä järjestetty paljon taidenäyttelyjä ja kesäkonsertteja, joiden jatkoa mietitään.

Spede Pasanen.

Spede-elokuva teattereihin ensi vuonna, keskittyy 1960- ja -70 -lukujen taitteeseen

Elokuva pohjautuu Tuomas Marjamäen kahteen elämäkertateokseen. Elokuvan kuvaukset alkavat syksyllä.

Spede Pasanen.

Katariina Souri kertoi pelottavasta tilanteesta Spede Pasasen kanssa, MTV:n entinen johtaja on iloinen, että kokemukset tulevat julki

MTV:n entinen ohjelmapäällikkö ja -johtaja Jorma Sairanen uskoo, että lisää ahdistelukokemuksia tuodaan Suomessa esiin.

Tyttö istuu sängyllä ja tunnustelee edessään olevaa valtavan suurta linnunmunaa.

Pahanhautoja on karkkivärinen kauhuelokuva täydellisyyden tavoittelusta – amerikkalaisrahoittajat epäilivät suotta suomen kieltä

Kotimaisen elokuvan viimeisin kansainvälinen menestystarina saa viimein Suomen ensi-iltansa.

Kuva Teppo Airaksisen Supercool-elokuvan kuvauksista.

Suomalaiset elokuvantekijät kuvasivat Yhdysvalloissa teinikomedian, jonka budjetti oli Tuntemattoman sotilaan kokoinen – ”On ok, jos huumori ärsyttää ja vihastuttaa”

Uhkarohkea elokuvaprojekti Atlantin takana törmäsi lukuisiin kulttuurieroihin ja ylitti ne. Korona siirsi elokuvan ensi-iltaa useita kertoja, mutta viimein elokuva tulee valkokankaille.

Eleonoora Kauhanen (Rönkkö), Linnea Leino (Emma) ja Aamu Milonoff (Mimmi) nauravat sohvalla elokuvassa Tytöt tytöt tytöt

Berliinin elokuvajuhlien voittajat julki – Alli Haapasalon Tytöt tytöt tytöt -elokuva jäi ilman Kristallikarhu-palkintoa

Tytöt tytöt tytöt oli ehdolla Berlinalen kilpasarjassa, joka esittelee nuorista kertovia elokuvia.

Seidi Haarla katsoo ikkunan läpi, lasissa valon heijastuksia.

Kun näyttelijä Seidi Haarla yritti pysyä kasassa, apukeinoja olivat viina, bulimia ja loputon puhe – "Suomessa ei osata hoitaa traumoja"

Kulttuurivieras, Oscaria tavoittelevan Hytti nro 6 -elokuvan tähti Seidi Haarla on työstänyt koko aikuisikänsä rikkinäisen lapsuuden aiheuttamia henkisiä haavoja.

Alli Haapasalo.

Alli Haapasalon Tytöt tytöt tytöt voitti yleisöpalkinnon Pohjois-Amerikan tärkeimmällä elokuvafestivaalilla

Alli Haapasalon elokuva on ensimmäinen pitkä suomalaiselokuva, joka on päässyt Sundancen kilpasarjaan.

Janni Hussi ja hänen koiransa Harri istuvat Puoli seitsemän ohjelman vaaleanpunaisilla sohvilla. Harri on toy-villakoira.

Janni Hussi sai niin hyvää oppia näyttelijä Armi Toivaselta, että taidoilla irtosi rooli suositusta tv-sarjasta

Tv:stä ja radiosta tuttu juontaja Janni Hussi oli haaveillut jo pitkään näyttelijäntöistä. Amatöörinä hän päätti ottaa yksityistunteja taitojensa kehittämiseksi.

Alli Haapasalo tähtisateessa

Alli Haapasalo otti valtavan riskin ja lähti New Yorkiin opiskelemaan 100 000 dollarin tutkintoa – nyt hän on Suomen kiinnostavimpia ohjaajia

Alli Haapasalon uusin elokuva haastaa käsityksiämme siitä, mitä tyttöys voi olla. Tytöt tytöt tytöt saa maailmanensi-iltansa Yhdysvalloissa Sundancen elokuvajuhlilla.

Näyttelijä Vesa Vierikko ja ohjaaja Timo Koivusalo.

Elokuva Pelle Hermannista saa ensi-iltansa syksyllä – Vesa Vierikko näyttelee pääosan sirkusklovnina

Pelle Hermannin hahmo tuli aikoinaan tutuksi Ylen Pikku Kakkosesta. Elokuvan ohjaa Timo Koivusalo. Elokuvan pääkuvauspaikkana on ollut Porin Kirjurinluoto.

Näyttelijä Juri Borisov katsoo ylöspäin, taustalla tiiliseinä.

Juri Borisov on Venäjällä iso tähti, mutta Juho Kuosmasen tapa ohjata sai hänet lähtemään mukaan suomalaiselokuvaan nimeltä Hytti nro 6

Kulttuurivieras, näyttelijä Juri Borisov kertoo, että hän sai inspiraatiota Hytti nro 6:n hahmoon niiltä venäläisiltä miehiltä, joilla ei ole mitään menetettävää.

Nisse (Peik Stenberg) och Stefan (Martin Paul) står vid ett långbord fullt med smörgåsar och blommor.

Klaus Härön elokuvasta tuli poikkeusajan irvokas ruumis – koronatuki kuitenkin pelasti tuotantoyhtiön

Koronapandemia sotkee vielä pitkään kotimaista elokuva-alaa, ja uudet rajoitukset syventävät kurimusta. Jonossa on nyt arviolta kahden vuoden elokuvat.

Seija Kuula (Hannele Lauri) laulaa mikrofoniin

Hannele Lauri: “Tuli jo epätoivoinen olo” – 70 on vain numero -elokuvan ensi-ilta siirtyi vuodella, kunnes päädyttiin harvinaiseen ratkaisuun

Suosikkiartistin elämä on myös tätä: keikalta yöllä kotiin, kylmä nakki ja purkista hörppy piimää. Niin ainakin elokuvassa 70 on vain numero.

poika katsoo rikki menneen ikkunan lasin läpi. Taustalla näkyy kaksi hahmoa: nainen ja poliisi.

Kuura Rossi, 12, on näkymätön Vinski, suomalainen supersankari, joka palaa valkokankaille vuosien jälkeen

Vinski ja näkymättömyyspulveri perustuu Aapelin 1950-luvun lastenkirjaklassikkoon. Lastenelokuvat ammentavat kirjoista, koska se on taloudellisesti pienempi riski.

Harmaahapsinen mies tiskin takana, tiskin edessä seisoo ruutupaitainen poika.

Näkymättömyys tekee kiusatusta 10-vuotiaasta sankarin –kuopiolaiskirjailijan klassikkohahmo nähdään uudessa elokuvassa

1950-luvulla Aapelin eli Simo Puupposen kirjoittaman Vinski-kirjan näkymättömyyspulveri teki syvän vaikutuksen ohjaaja Juha Wuolijokeen.

Kuvassa kolme tyttöä istuu sohvalla sylikkäin ja nauraa.

Alli Haapasalon Tytöt tytöt tytöt pääsee kilpailemaan Berliinin elokuvajuhlille

Tytöt tytöt tytöt kilpailee Berliinissä Kristallikarhu-palkinnosta. Viime viikolla kerrottiin, että elokuva pääsee Pohjois-Amerikan tärkeimpiin elokuvafestivaaleihin lukeutuvaan Sundanceen.

Pahanhautoja Hytti nr 6 ja Guled& Nasra elokuvista yhdeistetty kuvakollaasi.

Cannes, Venetsia, Berliini ja pian Sundance: suomalainen elokuva nauttii nyt poikkeuksellista menestystä maailmalla – kysyimme asiantuntijalta, miksi

Alli Haapasalon Tytöt, tytöt, tytöt, Hanna Bergholmin Pahanhautoja ja Tania Andersonin The Mission ovat uusi lisä suomalaisten elokuvien menestyssaagaan. Ne on kutsuttu Sundancen elokuvajuhlille.

 Ohjaaja Alli Haapasalo Helsingissä 8. kesäkuuta 2020.

Arvostetuille elokuvajuhlille on valittu peräti kolme suomalaista elokuvaa: "Sundanceen pääsy on hyväksynnän leima”

Yhdysvaltojen huippufestivaali ei ole aiemmin kelpuuttanut pitkiä suomalaisia fiktioelokuvia.

Hannu-Pekka Björkman

Pro Finlandia -palkittu Hannu-Pekka Björkman päätyy usein koomisten suomalaismiesten rooleihin: "Sankarin roolit ovat usein tylsiä"

Björkmanin taival näyttelijänä on kestänyt jo 30 vuotta. Hän on voittanut parhaan miespääosan Jussi-palkinnon kaksi kertaa.

Mies ja nainen kasvot lähekkäin, taustalla taputtavia ihmisiä. Elokuvasta Guled & Nasra.

Suomalaiselokuva Guled & Nasra niittää menestystä maailmalla – voitti viisi palkintoa "Afrikan Oscareissa"

Khadar Ayderus Ahmedin ohjaama kansainvälinen elokuva sai ensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlilla heinäkuussa.

Eteläpohjalaisia elokuvantekijöitä Kalevi-gaalassa.

Kasino-elokuva kahmi Kalevi-palkintoja

Eteläpohjalaisia elokuvia ja elokuvantekijöitä palkittiin sunnuntaina Lapualla. Kalevi-gaala kohdistui vuosina 2018–2020 ensi-iltansa saaneisiin elokuviin. Niitä on yhteensä 24.

Jasper Pääkkönen sinisessä farkkupaidassa on painanut katseensa alas.

Vaikeuksiin ajautunut toimintajännäri Omerta 6/12 oli viikonlopun katsotuin – elokuva pysyy teattereissa jouluun asti

Elokuvan tuotantovaikeudet voivat kiehtoa osaa katsojista. Yli kahdeksan miljoonan tuotanto tarvitsee valtavan määrän katsojia päästäkseen omilleen.

Jasper Pääkkönen

Jasper Pääkkönen avautuu Omerta-elokuvan alkuvaikeuksista Ylelle: “Päällimmäisiä fiiliksiä olivat epäusko ja epätoivo”

Antti J. Jokisen aikana Omerta 6/12 -elokuvan kuvauksissa oli turvallisuusongelmia ja tuotanto pyysi elokuvantekijöiltä anteeksi. Näyttelijä Jasper Pääkkösen mielestä on suoraan sanottuna ihme, että elokuva saatiin lopulta valmiiksi.

Jasper Pääkkönen Omerta-elokuvassa seisoo kivääri kädessä maastopuvussa.

Omerta-elokuvaa on tuettu valtion varoista lähes 2 miljoonalla – kysyimme, miten julkiset rahoittajat valvovat kuvausten turvallisuutta

Omerta 6/12 -suurelokuvan tuotantoa ovat tukeneet sekä Suomen elokuvasäätiö että Business Finland. Elokuvan vastaava tuottaja vahvisti Ylelle torstaina, että kuvauksissa on ollut riskitilanteita esimerkiksi rekvisiitta-aseiden käytössä.

Antti Luusuaniemi istuu Kino Korjaamo elokuvateatterin salissa.

Katsojia houkutellaan nyt elokuviin versioimalla kotimaisia tv-sarjoja – Syke- ja Sorjonen-elokuvat tehtiin ilman Elokuvasäätiön tuotantotukea

Elokuvasäätiön johtajan mukaan tv-sarjoihin pohjautuvat elokuvat ovat samalla viivalla muiden kanssa. Jos rahahanat ovat kuitenkin auenneet tuotannolle jo toisaalla, säätiö ei välttämättä tukea myönnä.

Saara Kotkaniemi toivoo lisää läheisyyskoreografeja elokuva- ja tv-tuotantoihin

Saara Kotkaniemi toivoo lisää läheisyyskoreografeja elokuva- ja tv-tuotantoihin: "Niistä on huutava pula"

Näyttelijä julkaisi vuosi sitten ohjeistuksen intiimikohtausten kuvaamiseen. Samoihin aikoihin suomalaisiin tuotantohin alkoi ilmestyä läheisyyskoreografeja. Kotkaniemi toivoisi, että heitä olisi enemmän.

Mikkelissä sijaitseva elokuvateatteri Kinolinna.

​Yleisö löytämässä taas elokuvateattereihin Etelä-Savossa – ensi-illan saavasta uudesta Bondista odotetaan vetonaulaa

Etelä-Savossa elokuvateattereissa käynti on piristymään päin. Silti asiakkaiden kerrotaan olevan varovaisia.

Seurapeli-elokuvan tekijöitä punaisella matolla.

Pitkästä aikaa gaala ja pukuloistoa – näin näyttävästi Suomen elokuvakerma saapui Jussi-gaalaan

Koronan takia Jussi-gaalaa vietettiin pienimuotoisemmin kuin tavallisesti. Punaisella matolla nähtiin silti suomalaisen elokuva-alan kärkeä ykköset yllä.

Jussi-patsaita

Analyysi: Elokuvaväki kokoontuu tänä iltana kilistelemään kotimaiselle elokuvalle, vaikka salkoon pitäisi nostaa surulippu

Keskiviikkoiltana pidettävässä Jussi-gaalassa palkitaan viime vuoden parhaat elokuvat ja elokuvantekijät. Itse elokuvamarkkina oli poikkeuksellinen, kirjoittaa kulttuuritoimittaja Jonni Aromaa.

Teemu Nikki skuffar rullstolen som Petri Poikolainen sitter i.

Suomalaiselokuvan menestys Venetsian festivaaleilla ennakoi hyvää – asiantuntija: "Jos mietitään Oscar-kisaa, Venetsia on tällä hetkellä Cannesia tärkeämpi"

Elokuva-alan asiantuntija Anna Möttölä iloitsee Teemu Nikin menestyksestä. Samalla hän kritisoi suomalaisen elokuvan rahoitusta: "Kiitoksena menestyksestä alaa uhkaavat leikkaukset".

Teemu Nikki skuffar rullstolen som Petri Poikolainen sitter i.

Finnish movie wins audience award at Venice Film Festival

The film marks a comeback for Poikolainen, who was a successful stage actor before becoming blind and partly paralysed due to MS.

Teemu Nikin elokuva voitti Venetsian elokuvajuhlien yleisöpalkinnon

Suomalaiselokuva Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia voitti Venetsian elokuvajuhlien yleisöpalkinnon

Elokuva oli seitsemän muun elokuvan kanssa ehdolla uudessa Orizzonti Extra -kilpasarjassa.

Teräsleidit Sylvi (Saara Pakkasvirta), Inkeri (Leena Uotila) ja Raili (Seela Sella).

Outi Mäenpää tuskaili naisnäyttelijöiden asemaa – tutkimuksen mukaan naisten tarinat jäävät usein jalkoihin: “Ei kai päähenkilö ole ihan mummo?”

Selvityksen mukaan naistekijät törmäävät elokuva-alalla edelleen ikään liittyviin asenteisiin. Naisten osuus elokuvantekijöinä on kuitenkin noussut viime vuosina.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle