Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Rakennustelineiden keskellä oleva puinen merimajakka katajapensaiden takana.

Raahen Taskuun avautuu luontopolku viikonvaihteessa – samalla juhlistetaan yhtä Perämeren ennallistettavaa rannikkomaisemaa

Perämeren rehevöityminen uhkaa rannikon lintujen pesintää ja perinteisiä saarien ja rantojen kasveja. Niiden elinoloja pyritään nyt kohentamaan entistämällä saarten luontoa.

tankar

Tankarin merialueen vesistö oli hyvässä kunnossa viime kesänä

Fosfori- ja typpipitoisuudet sekä näkösyvyys olivat hyvällä tasolla.

 Ilmatieteen laitoksen Jääasiantuntija Jouni Vainio tutkii joulukuun alun jäätilannetta Espoon ja Helsingin rajamailla Laajalahden rannalla.

Perämeren jäätyminen alkoi – jääasiantuntija: ”Ei sinne vielä kannata mennä”

Talven ensimmäiset jäät ovat muodostuneet Perämeren pohjoisosan sisimpiin lahtiin Tornion ja Kemin edustalle.

Electra ruotsalainen merentutkimusalus  rannikolla.

Itämerelle kehittymässä uusi noidankehä ilmaston lämmetessä – rehevöityneistä rantavesistä on havaittu isoja ilmastopäästöjä

Itämeren rannikoilta on mitattu poikkeuksellisen korkeita lämpötiloja, jotka omalta osaltaan vaikeuttavat meren tilan parantamista.

Havsörnsunge i famnen på en ringmärkare.

Merikotkien pesintä onnistui tänä vuonna

Merikotkakanta on vakiintunut rannikoilla ja sisämaassa.

Käsin piirretty Britannian kartta.

1200-luvulla talteen kirjoitetulle tarulle "Walesin Atlantiksesta" löytyi todisteita merenpohjasta

Legenda kertoo vauraasta valtakunnasta, jotka meri nielaisi yhtäkkiä. Uuden tutkimuksen mukaan Walesin rannikolla todella oli saaria, jotka katosivat keskiajalla mereen, mutta tuhon toi hidas eroosio.

Hait uiskentelevat uimarantojen liepeillä

Hait viihtyvät vilkkaiden uimarantojen liepeillä, havaitsivat floridalaistutkijat

Ihmiset saattavat uida tietämättään aivan lähellä haita. Tutkija tulkitsee löydöksiä niin, että hait sietävät lähelläkin polskivia ihmisiä.

Hiekkarantaa Savitaipaleen Lepänkannossa kuvattuna rannasta Kuolimo-järvelle päin. Vesi on lähes tyyni, aurinko paistaa mutta taivaalla on tummia pilviä.

Sinilevän määrä on vähentynyt Kaakkois-Suomen järvissä ja rannikolla – pintavedet ovat yhä lämpimiä

Muutamalla Etelä-Karjalan järvellä on havaittu hyvin vähäinen määrä sinilevää vesikerroksiin sekoittuneena.

Freya mursu Frognerkilen lahdella Norjassa.

Kaksi mursurouvaa sai tutkijan luurin soimaan taukoamatta: "Nyt näemme, että Itämeressä ei ole tarpeeksi ruokaa mursulle"

Haminan mursu oli hyvin erikoinen tapaus, mutta jäiden sulaessa mursut voivat eksyä reitiltään useamminkin. Jos toinen mursu päätyisi Itämereen, se pitäisi norjalaisen tutkijan mukaan viedä nopeammin pois, vaikka mursun siirtäminen onkin erittäin haastavaa.

Freya mursu Frognerkilen lahdella Norjassa.

Freya näyttäytyi jälleen Norjassa – mursun 600 kilon paino koettelee veneiden kestävyyttä

Oslon rannikolla aikaansa viettävä mursunaaras on havaittu torkkumassa veneiden päällä sekä jahtaamassa sorsaa ja joutsenta.

Sinilevää meren rannalla

Sinilevätilanne on rauhallinen Etelä-Pohjanmaalla – vähäisiä leväesiintymiä havaittu Lappajärvellä ja Alavudella

Sinilevää esiintyy pääosin rannikkoalueilla, mutta havaintoja vähäisistä sinileväesiintymistä on tehty myös Lappajärvellä sekä Alavuden Kätkänjärvellä.

Sinilevää meren rannalla

Sinilevähavaintojen määrä on kasvussa merialueilla – sisävesillä tilanne on vielä parempi

Sinilevähavainnot ovat lisääntyneet huomattavasti viime viikosta merialueilla. Myös Rokuanjärvessä sinilevää on erittäin runsaasti.

Uhanalainen piikkinäkinparta Kökarin vesissä.

Tutkijat etsivät nyt rannikolta superharvinaisuuksia – toiveena löytää muun muassa meriuposkuoriainen tai tähtimukulaparta

Vedenalaisen meriluonnon monimuotoisuuden inventointiohjelma etsii tänä kesänä rannikkoalueilta seitsemää uhanalaista lajia Torniosta Haminaan.

Kuvassa on Helsingin Kaivopuisto toukokuussa 2020.

Helsingin merialueen tila on huolestuttava – syynä ovat esimerkiksi rakentaminen, runsas veneily ja ravinnekuormitus

70-luvulta alkanut veden laadun kohentuminen on pysähtynyt ja paikoitellen veden laatu on lähtenyt heikkenemään viime vuosien aikana.

Korsnäsissä sijaitseva tuulivoimalatorni, nimeltään Hella, kuvattuna alhaalta.

Korsnäsin merituulivoimahankkeen maastokartoitukset alkavat

Tuulivoimapuistosta tulevalla kaapelilla on monia rantautumis- ja siirtolinjavaihtoehtoja, joten kartoituksia tehdään usealla alueella.

Pentalan saariistomuseossa laiduntaa lampaita.

Merenrannalla laiduntava karja ehkäisee ravinteiden valumista mereen

Tutkimuksen mukaan rannoilta mereen huuhtoutuvat ravinteet vähenevät, kun osa rantaniittyjen kasvusta sitoutuu laiduntavien eläinten kasvuun. 

Linja-auto, jonka kyljessä on Yyterin logo

Maksuton bussi kuljettaa asiakkaita keskikesän ajan Porin keskustan ja Yyterin välillä

Ilmainen bussi kulkee juhannuksen jälkeisestä maanantaista alkaen viiden viikon ajan.

Moottorikelkka meren jäällä Perämerellä Kemin edustalla.

Jäätilanne Keski-Pohjanmaalla on huono – paksu lumikerros estää uuden jään muodostumisen

Kokkolan merivartoasemalta arvioidaan, että jään paksuus vaihtelee muutamasta sentistä ja kolmeenkymmeneen senttiin paikasta riippuen.

Riihimäen Vihreiden kuntavaalimateriaaleja.

Vaasanseudun Vihreät on nyt Rannikko-Pohjanmaan Vihreät

Nimivaihdos on hyväksytty yhdistyksen vuosikokouksessa. Yhdistyksellä on aktiivisia toimijoita eri puolilla Pohjanmaan rannikkoa.

Säägrafiikka.

Sateet muuttuvat lumisiksi ja sää viilenee pian koko maassa – ajokeli voi olla paikoin talvinen viikonloppuna

Eteläisessä Suomessa on mitattu perjantaina voimakkaita tuulia ja runsaita sateita. Viikonloppuna yöpakkasia on lähes koko maassa.

Tampereen luonnontieteellisen museon tutkija Riikka Elon keräämiä puutiaisnäytteitä kankaisesta punkkikeräimestä. Kuvassa ylhäällä koiraspuutiainen, naaraspuutiainen ja n. 2-vuotias nuori puutiainen eli nymfi.

Tutkijat kaipaavat punkkihavaintoja myös ilmojen kylmetessä

Etelä-Suomen rannikkoseutujen lämpö ja runsas kosteus saavat punkit liikkumaan edelleen. Omat havainnot voi yhä ilmoittaa punkkilive.fi-palveluun.

Aquarius -alus Libyan rannikolla pelastustoimissa huhtikuussa 2018.

Viikonloppu on ollut tappava Afrikasta Eurooppaan suuntaavien veneiden reiteillä

 Ainakin neljä Tunisiasta Eurooppaan pyrkinyttä on kuollut ja 19 kadonnut veneen kaaduttua. Espanjan rannikon edustalla etsitään 12:ta ihmistä.

fisk sprattlar i nät ute på havet

Siian rauhoitusaika alkaa Pohjanmaan rannikolla

Kalastusseurat rauhoittavat siian sen kutuajaksi. Rauhoituksen tarkoituksena on varmistaa kantojen kestävä kalastus.

Kuuppaäyriäinen.

Maapallon toiselta puolelta kotoisin olevia äyriäisiä löytyi Itämerestä – tutkijan mukaan niitä on paljon: "Emme vielä tiedä, onko tästä haittaa"

Kotkan edustalta kesällä tavattua uutta äyriäislajia on löydetty Suomen etelärannikon vesistöistä laajemminkin. Kuuppaäyriäisiin kuuluvia yksilöitä on nyt löydetty myös Porvoon edustalta. Lajia ei ole tavattu Suomessa koskaan aikaisemmin.

Maaseutukunnan raittia.

Kirjailija Anna Kortelaisen uutuusteos haastaa pohjalaiset mielikuvitusleikkiin – millainen olisi viipurilaiset asuttanut uusi kaupunki ja mikä sen merkitys

Uusi Viipuri -kirja kertoo välirauhan aikaisesta ajatuksesta asuttaa viipurilaiset Pohjanlanden rannalle rakennettavaan kaupunkiin. Hankkelle oli rahoitus ja arkkitehtikin mietittynä, kunnes jatkosota muutti kaiken.

Maanjäristys Kreetalla

Kreetan järistys ei tullut kaikille yllätyksenä, väki pakeni kaduille ja taloja vaurioitui – katso video

Aamulla Kreetaa koetellut maanjäristys vaati yhden ihmisen hengen ja parikymmentä loukkaantui. Jotkut seismologit olivat jo kuukausia odottaneet, että alueella järisee.

Vehon uusi hyötyajoneuvokeskus Oulun Äimärautiolla

Oritkarin alueen merkitys kuljetuksille vahvistuu – Veho siirsi hyötyajoneuvokeskuksensa Alppilasta meren rantaan

Sataman läheisyys ja kuljetusyritysten sijoittuminen alueelle ajaa raskan liikenteen huoltoa, korjausta ja myyntiä Oulussa Oritkariin. Kilpailu palveluissa tiivistyy, kun alan toimijat ovat toistensa läheisyydessä.

kiljuhanhia

Kiljuhanhet pysähtyivät Liminganlahdelle, lintuharvinaisuus poikkesi alueelle myös viime syksynä – biologi: "Tästä tulee nyt traditio"

Yleensä kiljuhanhet pysähtyvät Perämeren rannikolle keväisin. Kiljuhanhi on pohjolan uhanalaisimpia pesimälintuja. Kanta oli pienimmillään alle 20 paria, mutta se on viime vuosina elpynyt noin 40 pariin.

Ryhävalaslauma Australian rannikolla

Australiassa iloitaan ryhävalaskannan elpymisestä, yli sadan ryhävalaan liikkeet tallentuivat videolle maan itärannikolla

Australiassa oli 1960-luvulla jäljellä enää muutama sata ryhävalasta. Asiantuntijan mukaan maan itärannikolla havaittu parvi tuo lisää toivoa kannan elpymisestä.

Kuuppaäyriäinen

Suomeen rantautui uusi äyriäislaji, joka saapui Japanin ja Korean vesiltä – tutkija: "Katsoin ensin, että siltä puuttuu pää"

Kotkan merialueelta on löytynyt kaksi äyriäistä, jotka todennäköisesti kuuluvat alun perin Japanin ja Korean vesillä asustavaan kuuppaäyriäisten lajiin. Ensimmäisen kerran niitä tavattiin Euroopan vesillä huhtikuussa 2019.

Mårdhund.

Taivaalta pudotetaan taas rokotesyöttejä – pienpetojen raivotauti pidetty poissa jo 30 vuotta

Ruokavirasto aloittaa tiistaina raivotaudin syöttirokotteiden levitykset kaakkoisrajalla. Lentokoneesta pudotettavien syöttien on tarkoitus estää luonnonvaraisilla eläimillä esiintyvän metsäraivotaudin leviäminen Suomeen.

Hiekkasärkkien pitkospuita

Kalajoen luontoreitit vetivät kymmeniä tuhansia ulkoilijoita tänä kesänä

Kaupungissa arvioidaan, että retkeilijämäärät nousevat jopa pariin sataan tuhanteen.

bilkö i Louisiana inför stormen Ida.

Nopeasti voimistunut hirmumyrsky Ida iski Yhdysvaltain etelärannikolle – "Yksi voimakkaimmista hurrikaaneista sitten 1850-luvun"

Moottoriteillä on ollut suuria ruuhkia, kun kymmenet tuhannet ihmiset ovat lähteneet pakoon rannikkoseuduilta ja alavilta mailta Louisianan ja Mississippin osavaltioissa. Hurrikaani voimistui nopeasti nelosluokkaan viisiportaisella asteikolla.

Öljyä Jyväsjärvessä

Itäisellä Suomenlahdella alkaa tänään kansainvälinen jättiharjoitus – kuvitteellisessa tilanteessa mereen pääsee vaarallista kemikaalia ja öljyä

Rajavartiolaitoksen johtamaan harjoitukseen osallistuu joukkoja Kymenlaakson ja Helsingin pelastuslaitoksilta, WWF:stä, Merivoimista, Suomen Punaisesta Rististä ja muita toimijoita Itämeren rannikkovaltioista.

Henri-myrsky rantautuu Yhdysvaltoihin

Henri-myrsky laantui trooppiseksi matalapaineeksi ja eteni sisämaahan Yhdysvaltain itärannikolta

Myrsky on heikentynyt trooppiseksi matalapaineeksi sisämaahan edetessään. Enimmillään yli 140 000 taloutta oli ilman sähköjä New Jerseyn osavaltiosta Mainen osavaltioon ulottuvalla alueella sunununtaina.

Mies ylittää sateessa suojatietä sateenvarjo kädessään.

Midweek autumn storm in store for Finland

Heavy rain and cool, windy weather is expected over the next couple of days.

Ukkonen Naapurinvaaran laelta kesäkuussa 2021 Paula-myrskyn aikaan

Sunnuntaita sävyttävät paikoin runsaatkin vesisateet, etelärannikkoa varoitetaan rajusta ukonilmasta – poutasäätä luvassa vasta ensi viikon loppupuoliskolla

Tiistaina etelästä saapuu matalapaine, joka voimistunee mahdollisesti jopa myrskyksi keskiviikkona. Ylen meteorologin mukaan tuuli voi puhaltaa 17 metriä sekunnissa ja puuskissa vielä voimakkaammin.

Pehmeä tuoli katetulla terassilla meren rannassa.

Näin toista koronakesää on vietetty: Helteinen Suomi on ollut kuin rantalomakohde, ja kaupungeista paettiin aiempaa enemmän vesien äärelle

Telian liikkumistilastoista näkyy, kuinka voimakkaasti pääkaupunkiseutu tyhjeni heinäkuussa. Väkeä väheni viime vuoteen verrattuna lähes kymmenen prosenttia enemmän. Eniten ihmisten määrä kasvoi Ahvenanmaalla.

Turkissa jatketaan evakuointeja turistien suosimilla alueilla

Turisteja evakuoitiin veneillä palojen alta Turkin Bodrumissa – tämänvuotisia maastopaloja kuvattu vuosikymmenen tuhoisimmiksi

Viime viikon aikana Turkissa on riehunut yli sata erillistä maastopaloa. Uutistoimisto AFP:n mukaan kulunut vuosi on ollut maassa maastopalojen suhteen pahin vuosikymmeneen.

Aalto murtuu.

Vedenalaisen luonnon monimuotoisuutta kartoitetaan pohjoisen Perämeren alueella

Vedenalaisen luonnon monimuotoisuuden inventoinnit ovat osa VELMU2 -ohjelmaa.

Harley-Davidson -merkki moottoripyörän tankissa.

Run to 60's -tapahtuma järjestetään viikonloppuna Kemissä

Viime vuonna tapahtumaa ei voitu järjestää koronapandemian vuoksi.

Rakkolevää veden pinnalla Dalskär-saaren rannalla, Saaristomerellä.

Rakkolevän kainalossa vilisee elämää – ravistele rakkohaurua ja kerro havaintosi levän eläimistä

Åbo Akademi pyytää kansalaisilta havaintoja siitä, mitä eläimiä löytyy rakkolevän poimujen sokkeloista ja pinnalta.

Kurtturuusu lähikuvassa.

Kurtturuusu hävitetään saaristosta glyfosaatin avulla – vieraslaji uhka myös tyrnipensaalle

Kurtturuusu on vieraslaji jonka viljely kiellettiin vuonna 2019. Ellei kurtturuusua kitketä pois, katsotaan myös rauhaan jättäminen kasvattamiseksi. Metsähallitus on päättänyt kitkeä lajin saaristosta ja rannikolta kiistellyn glyfosaatin avulla.

Sinilevä on kuvattu Mustasaaren Raippaluodon edustalta 14.7.2020.

ELY-keskus raportoi ensimmäisistä sinilevähavainnoista pohjalaismaakuntien rannikkoalueella

Lämmin sää on lisännyt sinilevien kasvua etenkin rannikkoalueilla pohjalaismaakunnissa. Valtakunnallisen leväseurannan havaintojen lisäksi on raportoitu myös ulkopuolisten asiantuntijoiden tekemiä sinilevähavaintoja.

Läpinäkyvään muovipulloon otetaan vesinäytettä rantavedestä jossa on sinilevää.

Sinileväkukinnot ovat runsastumassa pääkaupunkiseudun edustalla merellä, mutta sisämaassa havaintoja on tehty vain yksittäisissä järvissä

Sinilevä kertyy pintaan paikoittain tyynissä olosuhteissa, mutta suurin levämassa on tällä hetkellä avomeren puolella, kertoo Suomen Ympäristökeskus tiedotteessaan.

Sinilevää rannassa.

Perämerellä vesi on ennätyksellisen lämmintä – havainnot sinilevistä lisääntyneet

Biologi Mirja Heikkinen Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta kertoo, että merivesi on nyt paikoin jopa seitsemän astetta keskimääräistä lämpimämpää.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle