Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Suomalaistutkimus löysi mekanismin, jolla Pandemrix-rokote laukaisi narkolepsian geneettisesti alttiilla henkilöillä

Nyt tiedetään, mikä rokotteessa mukana ollut virusproteiinin osa on autoimmuunireaktion taustalla.

Katso video: Maistuisiko lihaton leike sitruunan kera – Valtion Ilmastorahasto pääomalainoittaa biotekniikkayhtiö Solar Foodsia 10 miljoonalla eurolla

Hankkeessa on tarkoitus tuottaa ihmisravinnoksi kelpaavaa proteiinia hiilidioksidista ja sähköstä.

Ennen Pia Leinonen joutui turvautumaan maitoon ja munaan, kun proteiinia ei ollut saatavilla – vegaaniset tuotteet ovat tulleet jytinällä kauppojen hyllyihin

Vegetuotteiden kasvava valikoima tarjoaa kokeneellekin vegaanille vaihtelua ja helpotusta ruokavalioon.

Lihankorvikkeiden raaka-ainetta rahdataan ulkomailta – Suomeen kaavaillaan uutta kasviproteiinitehdasta

Kasviproteiinien markkinat ovat kasvaneet noin seitsemän prosentin vuosivauhtia.

Moni kissa saa liikaa hiilihydraatteja – lemmikin ruokaremontissa korostuu proteiini, ravintosisältöjen esikuvana on hiiri

Yhä useammat kissanomistajat siivoavat kissansa ruokavaliosta viljan ja sokerit.

Golfin kohupelaaja tankkaa 2000 kilokalorin aamiaisia ja uskoo mahdottomaan: "Tavoitteeni on elää 140-vuotiaaksi"

Avauslyönneistään tunnettu Bryson DeChambeau uskoo elävänsä todella pitkään.

Kuusi kiinnostavaa juttua lauantai-iltaan: Proteiinibuumin seuraukset, energiayhteisön pattitilanne ja kollegat muistelevat viihdetaituri Ruonansuuta

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon kiinnostavimpia juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Lisää rahkaa! Kuntosalilta tuttu buumi täytti kauppojen hyllyt – “Epäterveellisestä yritetään tehdä terveellistä”, sanoo dosentti proteiinipatukasta

Suomalaiset saavat proteiinia suositusten mukaan, mutta silti proteiinituotteiden kirjo ja myynti kasvavat huimaa vauhtia.

Yli 65-vuotiaille uudet ruokasuositukset: Enemmän proteiinia, ohjeet ruokapalveluihin ja syötäessä parempi mieli

Ikääntyvän on helpompi syödä laadukkaammin kuin korjata huonon syömisen aiheuttamia terveysongelmia.

Toimiiko siedätyshoito keliakiaan? Suomalaistutkimuksen mukaan uusi hoitomuoto on mahdollinen

Helsingin yliopiston tutkija on kehittänyt ja testannut siedätystä keliakian hoitoon. Alustavat tulokset ovat olleet lupaavia, mutta hoidon mahdolliseen käyttöönottoon on vielä matkaa.

Liika proteiinin syönti kuormittaa puhdistamoita ja rehevöittää Itämerta – Typen määrä pääkaupunkiseudun jätevesissä noussut "radikaalisti" vuodesta 1999

HSY:n kysely proteiinin syönnistä osoitti, ettei moni tiedä kuinka paljon proteiinia pitäisi saada. Moni ei myöskään tiedä ympäristövaikutuksista.

Sahanpurusta kehitetään kalanruokaa – saattaa soveltua myös ihmisravinnoksi: "Melko maukasta"

Sahajauhon saaminen kalanrehutuotantoon olisi ekologinen vaihtoehto, sillä se säästäisi kalakantoja ja pienentäisi kalanrehun tuotantoon käytettävää viljelypinta-alaa.

Muutoksen hetki voi olla lähellä: Soijaa ei ehkä jatkossa tarvitse kuljettaa ulkomailta – nämä 5 lajia löytyvät koto-Suomestakin

Suurimmat toiveet lepäävät härkäpavun ja herneen harteilla, mutta tarpeen olisivat myös eksoottisemmat sinilupiini, keltalupiini ja kotimainen soija.

Riittävä proteiinin saanti ehkäisee vanhuusiän haurastumista

Proteiinin riittävä saanti auttaa myös lihaskunnon ylläpitämisessä.

Tuore tutkimus vahvistaa: Erityisesti lihaan painottuva ruokavalio voi viedä elinvuosia

Paljon eläinproteiinia suhteessa kasviproteiiniin syövillä henkilöillä oli isompi riski kuolla tutkimusseurannan aikana.

Omasta ruokavaliosta kannattaa tehdä tiliä viimeistään keski-iässä – näin lataat puhtia itseesi oikeanlaisella ruoalla

Varsinkin työpäivän aikana pitää syödä hyvin ja mielellään yhdessä työkavereiden kanssa.

Kylän kattaus vähentämässä lihan käyttöä aterioissaan

Kylän Kattaus lisää kasvis- ja luomuruokaa, ja jatkossa tarkoitus on tutkia myös uusia proteiinin lähteitä.

Vapiskaa Norppaliven tähdet, nyt tulee Toukka-live – mustasotilaskärpäset marssivat ratkaisemaan jäteongelmaa

Mustasotilaskärpästen toukat ovat biojäteahmatteja, joiden ruokailua voi seurata suorana verkossa.

Man suspected of sticking nails into protein bars

The incident in a Helsinki grocery store was captured on security camera.

Anni Sirviön, 40, unenlaatu parani ja vatsavaivat katosivat – asiantuntijat muistuttavat suositun ketogeenisen ruokavalion haitoista

Ketogeenisessä ruokavaliossa saa syödä paljon rasvaa. Professori muistuttaa, että rasvojen laatu kannattaa katsoa tarkkaan.

Oluen mäskistä ja merilevästä ratkaisu kestävään ruuantuotantoon? – Turun yliopisto mukana tutkimuksessa

Tutkimus etsii uusia tapoja hyödyntää elintarvikkeiden sivutuotteita teollisuudessa ja ruuantuotannossa.

Ruokavaliotutkimuksen yllättävä tulos: pohjoissuomalaiset miehet ovat sokerihiiriä

Pohjoissuomalaiset naiset syövät reilusti proteiinia ja miesten ruokavaliossa korostuu hiilihydraattien osuus päivän energiasta.

Professori: Ruokakulttuurin perinteet näkyvät myös uusissa elintarvikkeissa

Nyt ruokakeskustelu versoo usein kasviksista, mutta karppausbuumi jäi elämään proteiinipuheena.

Chili laittaa aineenvaihdunnan hyrräämään ja 7 muuta väitettä – asiantuntijat vastaavat

Se, kuinka usein käyt pissalla, ei kerro mitään aineenvaihdunnastasi, sanoo hormoni- ja aineenvaihduntasairauksien erikoislääkäri Pertti Mustajoki.

Poll: Young men most critical of processed foods

Increased body and health consciousness among young men could be causing the aversion to prepared foodstuffs, a Finnish professor argues.

Yllättävä tulos: Eniten eineksiä kammoavatkin nuoret miehet – professorin mielestä nyt ollaan niin kehotietoisia, ettei valmisruoka enää kiinnosta

Saarioisten teettämän selvityksen mukaan lähes 40 prosenttia nuorista miehistä suhtautuu valmisruokiin kielteisesti. Professori uskoo, että taustalla ovat mielikuvat eineksistä.

Oulun yliopiston tutkijaryhmä on kehittänyt menetelmän, jolla pystytään tuottamaan luonnonmukaista makeutusainetta

Luonnonmukainen makeutusaine brazzeiini on kaloriton ja jopa kaksi tuhatta kertaa makeampi kuin sokeri.

Lehmistä halutaan nyt rasvaista ja proteiinirikasta maitoa – maatalousyrittäjä: "Ei herätä positiivisia ajatuksia, kun miettii omaa maitotiliä"

Yhä useampi kuluttaja mieluummin syö kuin juo maitoa. Suunnan muutos ei ole tiloille helppo eikä nopea.

Hyönteisruoka ilmestyi kauppoihin mutta suomalaiset pärjäisivät toistaiseksi ilmankin, sanoo biologi – "Hyönteiset ovat herkkua, kun ne on survottu chili-suklaakastikkeeseen"

Biologin mukaan hyönteisten syömistä kannattaisi lisätä siellä, missä niitä on ennenkin syöty. Harva osaa valmistaa hyönteisistä mitään.

Prisma: Ruoan anatomia – Miten jokainen suupala rakentaa terveyttä ja kehoa?

Kolmiosainen sarja selvittää ruoan koostumusta.

Maitoa ilman lehmää ja munia ilman kanaa – suomalaiset keksivät, miten maailman kasvavaa väestöä ruokitaan

Mitä me syömme sitten, jos lihansyönnistä tulee ympäristösyistä mahdotonta eivätkä pellotkaan riitä kasvavan väestön ruokkimiseen? Edessä on mullistus, joka vetää vertoja maatalouden keksimiselle.

Vegaaniruoan voimalla juoksee vaikka sadan kilometrin lenkin – ultrajuoksija antaa vinkit kasvisruokaan, jolla pärjää kovassakin rääkissä

Juuso Simpanen juoksee keskimäärin yli 200 kilometriä viikossa treenatessaan ultrajuoksukisaa varten.

Vegaaniksi ei kannata ryhtyä rytinällä, vaan uuteen ruokavalioon on hyvä ensin perehtyä

Sekaruokavaliosta ei tarvitse hypätä kerralla vegaaniksi, vaan ruokavalion voi muuttaa asteittain kasvispainotteisemmaksi.

Luonnonvarakeskus: suomalaisten ruokajärjestelmä vaatii rohkeaa uudistamista

Suurin osa suomalaisten syömästä ruuasta on peräisin vain kourallisesta kasvi- ja eläinlajeja. Ilmastonmuutos kuitenkin muuttaa tätä.

Lihankorvike on ilmastoystävällinen vaihtoehto pihville

Kokeile herkullista soijabolognesea ja Quorn-pastaa.

Kokeile linssejä – terveellistä pikaruokaa

Linssejä on monen värisiä.

Tarjoile perunoita heinäsirkkojen kera sillin sijaan

Heinäsirkat ovat kivan rapeita myös sellaisenaan.

Saksalaistieto: Lihan tuoteselosteen ”aromi” voi olla verta, luita ja teurasjätettä – ”Sitä ei voi pitää hyväksyttävänä”

Lihaa on aina yritetty pullistaa vedellä. Yksi syy on, että painavampi liha tuottaa valmistajalleen enemmän rahaa. Vesi ei kuitenkaan pysy lihassa itsekseen.

Annatko aivojen tehdä vatsalle tepposet? Petollinen konvehtirasia on ähkyn malliesimerkki

Kun ruuan kanssa tulee raja vastaan, toimii viestin lähettäjänä useimmiten vatsa. Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen korostaa myös kylläisyyden psykologisia tekijöitä.

"Ihminen voi elää ison osan päivästä tekemättä lihaksillaan mitään" – suomalaisten fyysinen kunto vaihtelee hurjasti

Asiantuntija patistaa lihasvoimaharjoitteluun jo nuoria aikuisia. Päivittäinen liikunta on monilla hyvillä vähäistä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle