Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Naudanfileeltä näyttävä ruoka-annos lautasella. Päällä on kastiketta ja vieressä kasviksia.

Tällainen on naudanfilee, joka ei ole lihaa nähnytkään – uusi kasvispihvi muistuttaa erehdyttävästi lihaa, ja siihen lihatalot nyt pyrkivät

Uusien lihankorvikkeiden raaka-aineiksi kaavaillaan muun muassa hamppua ja perunaa. Printtiliha on jo ottanut ensiaskeleitaan Suomessa. Tuotteiden hinta pitäisi kuitenkin saada samalle viivalle lihan kanssa.

Kolmen kuvan yhdistelmä erilaisista kasvistuotteista: Vönerin Jouluvarras, Santun Seitanin juhlaseitan ja Muu juhlarulla.

Joulupöydän vegepaisti ei ole välttämättä mikään terveysherkku – asiantuntijat arvioivat kolmen tuotteen ravintoarvot

Suolaa lisätään tuotteisiin muun muassa maun vuoksi ja esimerkiksi kookosrasvaa antamaan jämäkämpää rakennetta. Kehitys on tuonut myös vähempisuolaisia vaihtoehtoja kauppojen hyllyyn.

Kalan hinta vaikuttaa ruokavalintoihin

Kalan hinta vaikuttaa myös urheilijan ruokavalintoihin – hiihtäjä Konsta Mäntyvaaran lautanen on nyt aiempaa yksipuolisempi

Esimerkiksi urheilijalle kala on tärkeä osa monipuolista ruokavaliota, koska se sisältää paljon laadukkaita rasvahappoja sekä muun muassa D-vitamiinia ja proteiinia.

Jalofoodsin toimitusjohtaja Jouko Riihimäki yhtiön Tammisaaren tehtaan pihalla.

Ruoka kallistuu aina vain, mutta yksi on pysynyt ennallaan, nimittäin tofu – tofutehtaan johtaja epäileekin, että osa korottaa hintoja yli tarpeen

Kuluttajaliitto muistuttaa hintatietoisuuden tärkeydestä ostovoiman hiipuessa. Ainakin yhden proteiinin lähteen hinta on pysynyt toistaiseksi ennallaan, mutta tuleva on vielä hämärän peitossa.

Maija Itkonen, toimitusjohtaja Onego Biosta pitää kädessään biomunanvalkuaista ja siitä tehtyä marenkia

Voiko munaa olla ilman kanaa, pohtivat tutkijat – vastaus löytyi, ja nyt keksintöä vie maailmalle nyhtökaurasta tuttu sarjayrittäjä

Suomalaista keksintöä, biovalkuaista, luonnehditaan mullistavaksi. Se on tarkoitus kaupallistaa, jolloin tuotantoeläinten eli kanojen käyttö vähenisi ja samalla päästöt pienenisivät.

Volare Oy:n toimitusjohtaja Tuure Parviainen esittelee mustasotilaskärpäsen toukkia.

Kärpäsentoukista tehdään nyt koiranruokaa Hyvinkäällä – hyönteisten syömisestä piti tulla iso hitti, mutta läpimurtoa odotellaan yhä

Hyönteisravinto tekee tuloaan hitaasti mutta varmasti, vaikka voimakkain pöhinä ilmiön yllä näyttää hiljentyneen. Näin arvioi tutkijataustainen yrittäjä Tuure Parviainen.

Ylhäältä kuvattu retkiateria puupöydällä ja kahdeksan ympärillä istuvan ihmisen kädet.

Paavit ja Pythagoras ovat nykyisten ruokatrendien edelläkävijöitä

Uusille ruokatrendeille löytyy historialliset esikuvat.

Robert Helenius bredvid en boxningssäck.

Päivittäin hurjan määrän lihaa syövä Robert Helenius on ääriesimerkki – asiantuntija kertoo, miten aktiivisen liikkujan kannattaa syödä

Nyrkkeilijä Robert Helenius kertoi syövänsä joka aterialla 400 grammaa jauhelihaa. Ravitsemusterapeutti Petteri Lindblad muistuttaa, että yli puoli kiloa punaista lihaa viikossa on terveysriski.

Vegaanituotteet.

Meat sales down for second year as plant-based foods gain ground

Over the past two decades, consumers in Finland steadily bought up more meat products until a few years ago when consumption levels began to decline.

Pandemrix-rokote

Suomalaistutkimus löysi mekanismin, jolla Pandemrix-rokote laukaisi narkolepsian geneettisesti alttiilla henkilöillä

Nyt tiedetään, mikä rokotteessa mukana ollut virusproteiinin osa on autoimmuunireaktion taustalla.

Höyryä ja voimalinjoja

Protein-from-air tech company gets 1st climate fund financing

The company plans commercial-scale production of protein for human consumption from carbon dioxide and electricity.

Näin syntyy ”wieninleike” hiilidioksista ja sähköstä

Katso video: Maistuisiko lihaton leike sitruunan kera – Valtion Ilmastorahasto pääomalainoittaa biotekniikkayhtiö Solar Foodsia 10 miljoonalla eurolla

Hankkeessa on tarkoitus tuottaa ihmisravinnoksi kelpaavaa proteiinia hiilidioksidista ja sähköstä.

mies ja nainen istuu sohvalla

Ennen Pia Leinonen joutui turvautumaan maitoon ja munaan, kun proteiinia ei ollut saatavilla – vegaaniset tuotteet ovat tulleet jytinällä kauppojen hyllyihin

Vegetuotteiden kasvava valikoima tarjoaa kokeneellekin vegaanille vaihtelua ja helpotusta ruokavalioon.

Tarjotin, jossa lautasellinen kouluruokaa.

Tuesday's papers: The high cost of housing, homegrown vaccine development, what's in a school lunch?

Finnish papers count calories in meat-free meals, ask how to help first-time buyers and look at pandemic preparation.

Vegaanituotteet.

Lihankorvikkeiden raaka-ainetta rahdataan ulkomailta – Suomeen kaavaillaan uutta kasviproteiinitehdasta

Kasviproteiinien markkinat ovat kasvaneet noin seitsemän prosentin vuosivauhtia.

Kissa syö kädestä.

Moni kissa saa liikaa hiilihydraatteja – lemmikin ruokaremontissa korostuu proteiini, ravintosisältöjen esikuvana on hiiri

Yhä useammat kissanomistajat siivoavat kissansa ruokavaliosta viljan ja sokerit.

Bryson DeChambeau

Golfin kohupelaaja tankkaa 2000 kilokalorin aamiaisia ja uskoo mahdottomaan: "Tavoitteeni on elää 140-vuotiaaksi"

Avauslyönneistään tunnettu Bryson DeChambeau uskoo elävänsä todella pitkään.

Proteiinilisäravinneruokia Prismassa

Kuusi kiinnostavaa juttua lauantai-iltaan: Proteiinibuumin seuraukset, energiayhteisön pattitilanne ja kollegat muistelevat viihdetaituri Ruonansuuta

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon kiinnostavimpia juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Proteiinipatukka.

Lisää rahkaa! Kuntosalilta tuttu buumi täytti kauppojen hyllyt – “Epäterveellisestä yritetään tehdä terveellistä”, sanoo dosentti proteiinipatukasta

Suomalaiset saavat proteiinia suositusten mukaan, mutta silti proteiinituotteiden kirjo ja myynti kasvavat huimaa vauhtia.

porkkanaohukaiset jne

Yli 65-vuotiaille uudet ruokasuositukset: Enemmän proteiinia, ohjeet ruokapalveluihin ja syötäessä parempi mieli

Ikääntyvän on helpompi syödä laadukkaammin kuin korjata huonon syömisen aiheuttamia terveysongelmia.

Pullataikina ja vehnäjauhoja.

Toimiiko siedätyshoito keliakiaan? Suomalaistutkimuksen mukaan uusi hoitomuoto on mahdollinen

Helsingin yliopiston tutkija on kehittänyt ja testannut siedätystä keliakian hoitoon. Alustavat tulokset ovat olleet lupaavia, mutta hoidon mahdolliseen käyttöönottoon on vielä matkaa.

Puhdistettavaa jätevettä HSY:n Viikinmäen puhdistuslaitoksella

Liika proteiinin syönti kuormittaa puhdistamoita ja rehevöittää Itämerta – Typen määrä pääkaupunkiseudun jätevesissä noussut "radikaalisti" vuodesta 1999

HSY:n kysely proteiinin syönnistä osoitti, ettei moni tiedä kuinka paljon proteiinia pitäisi saada. Moni ei myöskään tiedä ympäristövaikutuksista.

Kotkassa peltikamelit käyskentelevät sahanpuruaavikolla

Sahanpurusta kehitetään kalanruokaa – saattaa soveltua myös ihmisravinnoksi: "Melko maukasta"

Sahajauhon saaminen kalanrehutuotantoon olisi ekologinen vaihtoehto, sillä se säästäisi kalakantoja ja pienentäisi kalanrehun tuotantoon käytettävää viljelypinta-alaa.

Härkäpapupelto.

Muutoksen hetki voi olla lähellä: Soijaa ei ehkä jatkossa tarvitse kuljettaa ulkomailta – nämä 5 lajia löytyvät koto-Suomestakin

Suurimmat toiveet lepäävät härkäpavun ja herneen harteilla, mutta tarpeen olisivat myös eksoottisemmat sinilupiini, keltalupiini ja kotimainen soija.

Broilerin rintafileitä kaupan lihatiskillä.

Riittävä proteiinin saanti ehkäisee vanhuusiän haurastumista

Proteiinin riittävä saanti auttaa myös lihaskunnon ylläpitämisessä.

Pala pihviä haarukassa.

Tuore tutkimus vahvistaa: Erityisesti lihaan painottuva ruokavalio voi viedä elinvuosia

Paljon eläinproteiinia suhteessa kasviproteiiniin syövillä henkilöillä oli isompi riski kuolla tutkimusseurannan aikana.

Minna Lintu poimii tomaatteja kaupassa.

Omasta ruokavaliosta kannattaa tehdä tiliä viimeistään keski-iässä – näin lataat puhtia itseesi oikeanlaisella ruoalla

Varsinkin työpäivän aikana pitää syödä hyvin ja mielellään yhdessä työkavereiden kanssa.

Kylän kattaus vähentämässä lihan käyttöä aterioissaan

Kylän Kattaus lisää kasvis- ja luomuruokaa, ja jatkossa tarkoitus on tutkia myös uusia proteiinin lähteitä.

Mustasoturikärpäsen toukkia ruokailemassa.

Vapiskaa Norppaliven tähdet, nyt tulee Toukka-live – mustasotilaskärpäset marssivat ratkaisemaan jäteongelmaa

Mustasotilaskärpästen toukat ovat biojäteahmatteja, joiden ruokailua voi seurata suorana verkossa.

Proteiinipatukoita kaupan hyllyssä.

Man suspected of sticking nails into protein bars

The incident in a Helsinki grocery store was captured on security camera.

avokadoja pähkinöitä kalaa ja öljyä pöydällä

Anni Sirviön, 40, unenlaatu parani ja vatsavaivat katosivat – asiantuntijat muistuttavat suositun ketogeenisen ruokavalion haitoista

Ketogeenisessä ruokavaliossa saa syödä paljon rasvaa. Professori muistuttaa, että rasvojen laatu kannattaa katsoa tarkkaan.

Puoliksi tyhjiä olutlaseja tiskillä pubissa

Oluen mäskistä ja merilevästä ratkaisu kestävään ruuantuotantoon? – Turun yliopisto mukana tutkimuksessa

Tutkimus etsii uusia tapoja hyödyntää elintarvikkeiden sivutuotteita teollisuudessa ja ruuantuotannossa.

Kaupan karkit hyllykössä.

Ruokavaliotutkimuksen yllättävä tulos: pohjoissuomalaiset miehet ovat sokerihiiriä

Pohjoissuomalaiset naiset syövät reilusti proteiinia ja miesten ruokavaliossa korostuu hiilihydraattien osuus päivän energiasta.

Mitä tulevaisuudessa lautaselle?

Professori: Ruokakulttuurin perinteet näkyvät myös uusissa elintarvikkeissa

Nyt ruokakeskustelu versoo usein kasviksista, mutta karppausbuumi jäi elämään proteiinipuheena.

Punaisia chilejä.

Chili laittaa aineenvaihdunnan hyrräämään ja 7 muuta väitettä – asiantuntijat vastaavat

Se, kuinka usein käyt pissalla, ei kerro mitään aineenvaihdunnastasi, sanoo hormoni- ja aineenvaihduntasairauksien erikoislääkäri Pertti Mustajoki.

Valmisruuat

Poll: Young men most critical of processed foods

Increased body and health consciousness among young men could be causing the aversion to prepared foodstuffs, a Finnish professor argues.

Oscar Storgårds

Yllättävä tulos: Eniten eineksiä kammoavatkin nuoret miehet – professorin mielestä nyt ollaan niin kehotietoisia, ettei valmisruoka enää kiinnosta

Saarioisten teettämän selvityksen mukaan lähes 40 prosenttia nuorista miehistä suhtautuu valmisruokiin kielteisesti. Professori uskoo, että taustalla ovat mielikuvat eineksistä.

sokeria lusikassa

Oulun yliopiston tutkijaryhmä on kehittänyt menetelmän, jolla pystytään tuottamaan luonnonmukaista makeutusainetta

Luonnonmukainen makeutusaine brazzeiini on kaloriton ja jopa kaksi tuhatta kertaa makeampi kuin sokeri.

Navetta maatila lehmät maitotila ruokinta

Lehmistä halutaan nyt rasvaista ja proteiinirikasta maitoa – maatalousyrittäjä: "Ei herätä positiivisia ajatuksia, kun miettii omaa maitotiliä"

Yhä useampi kuluttaja mieluummin syö kuin juo maitoa. Suunnan muutos ei ole tiloille helppo eikä nopea.

Syötäviä sirkkoja

Hyönteisruoka ilmestyi kauppoihin mutta suomalaiset pärjäisivät toistaiseksi ilmankin, sanoo biologi – "Hyönteiset ovat herkkua, kun ne on survottu chili-suklaakastikkeeseen"

Biologin mukaan hyönteisten syömistä kannattaisi lisätä siellä, missä niitä on ennenkin syöty. Harva osaa valmistaa hyönteisistä mitään.

Kolmiosainen sarja Ruoan anatomia paljastaa, miten ruoka vaikuttaa terveyteemme ja kehoomme.

Prisma: Ruoan anatomia – Miten jokainen suupala rakentaa terveyttä ja kehoa?

Kolmiosainen sarja selvittää ruoan koostumusta.

Lehmärobotti

Maitoa ilman lehmää ja munia ilman kanaa – suomalaiset keksivät, miten maailman kasvavaa väestöä ruokitaan

Mitä me syömme sitten, jos lihansyönnistä tulee ympäristösyistä mahdotonta eivätkä pellotkaan riitä kasvavan väestön ruokkimiseen? Edessä on mullistus, joka vetää vertoja maatalouden keksimiselle.

Saako kasvisruoasta riittävästi virtaa?

Vegaaniruoan voimalla juoksee vaikka sadan kilometrin lenkin – ultrajuoksija antaa vinkit kasvisruokaan, jolla pärjää kovassakin rääkissä

Juuso Simpanen juoksee keskimäärin yli 200 kilometriä viikossa treenatessaan ultrajuoksukisaa varten.

Vegaaniruokaa.

Vegaaniksi ei kannata ryhtyä rytinällä, vaan uuteen ruokavalioon on hyvä ensin perehtyä

Sekaruokavaliosta ei tarvitse hypätä kerralla vegaaniksi, vaan ruokavalion voi muuttaa asteittain kasvispainotteisemmaksi.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle