Uusimmat artikkelit
Tällainen on naudanfilee, joka ei ole lihaa nähnytkään – uusi kasvispihvi muistuttaa erehdyttävästi lihaa, ja siihen lihatalot nyt pyrkivät
Uusien lihankorvikkeiden raaka-aineiksi kaavaillaan muun muassa hamppua ja perunaa. Printtiliha on jo ottanut ensiaskeleitaan Suomessa. Tuotteiden hinta pitäisi kuitenkin saada samalle viivalle lihan kanssa.
Joulupöydän vegepaisti ei ole välttämättä mikään terveysherkku – asiantuntijat arvioivat kolmen tuotteen ravintoarvot
Suolaa lisätään tuotteisiin muun muassa maun vuoksi ja esimerkiksi kookosrasvaa antamaan jämäkämpää rakennetta. Kehitys on tuonut myös vähempisuolaisia vaihtoehtoja kauppojen hyllyyn.

Kalan hinta vaikuttaa myös urheilijan ruokavalintoihin – hiihtäjä Konsta Mäntyvaaran lautanen on nyt aiempaa yksipuolisempi
Esimerkiksi urheilijalle kala on tärkeä osa monipuolista ruokavaliota, koska se sisältää paljon laadukkaita rasvahappoja sekä muun muassa D-vitamiinia ja proteiinia.
Ruoka kallistuu aina vain, mutta yksi on pysynyt ennallaan, nimittäin tofu – tofutehtaan johtaja epäileekin, että osa korottaa hintoja yli tarpeen
Kuluttajaliitto muistuttaa hintatietoisuuden tärkeydestä ostovoiman hiipuessa. Ainakin yhden proteiinin lähteen hinta on pysynyt toistaiseksi ennallaan, mutta tuleva on vielä hämärän peitossa.
Voiko munaa olla ilman kanaa, pohtivat tutkijat – vastaus löytyi, ja nyt keksintöä vie maailmalle nyhtökaurasta tuttu sarjayrittäjä
Suomalaista keksintöä, biovalkuaista, luonnehditaan mullistavaksi. Se on tarkoitus kaupallistaa, jolloin tuotantoeläinten eli kanojen käyttö vähenisi ja samalla päästöt pienenisivät.
Kärpäsentoukista tehdään nyt koiranruokaa Hyvinkäällä – hyönteisten syömisestä piti tulla iso hitti, mutta läpimurtoa odotellaan yhä
Hyönteisravinto tekee tuloaan hitaasti mutta varmasti, vaikka voimakkain pöhinä ilmiön yllä näyttää hiljentyneen. Näin arvioi tutkijataustainen yrittäjä Tuure Parviainen.
Paavit ja Pythagoras ovat nykyisten ruokatrendien edelläkävijöitä
Uusille ruokatrendeille löytyy historialliset esikuvat.
Päivittäin hurjan määrän lihaa syövä Robert Helenius on ääriesimerkki – asiantuntija kertoo, miten aktiivisen liikkujan kannattaa syödä
Nyrkkeilijä Robert Helenius kertoi syövänsä joka aterialla 400 grammaa jauhelihaa. Ravitsemusterapeutti Petteri Lindblad muistuttaa, että yli puoli kiloa punaista lihaa viikossa on terveysriski.
Meat sales down for second year as plant-based foods gain ground
Over the past two decades, consumers in Finland steadily bought up more meat products until a few years ago when consumption levels began to decline.

Suomalaistutkimus löysi mekanismin, jolla Pandemrix-rokote laukaisi narkolepsian geneettisesti alttiilla henkilöillä
Nyt tiedetään, mikä rokotteessa mukana ollut virusproteiinin osa on autoimmuunireaktion taustalla.

Protein-from-air tech company gets 1st climate fund financing
The company plans commercial-scale production of protein for human consumption from carbon dioxide and electricity.

Katso video: Maistuisiko lihaton leike sitruunan kera – Valtion Ilmastorahasto pääomalainoittaa biotekniikkayhtiö Solar Foodsia 10 miljoonalla eurolla
Hankkeessa on tarkoitus tuottaa ihmisravinnoksi kelpaavaa proteiinia hiilidioksidista ja sähköstä.
Jo puolipäiväinen kasvissyönti on terveysteko – Viisi helppoa keinoa vähentää lihaa lautaselta
Viikon vegelounaat kokkaat reilussa tunnissa.
Voiko virtsaa juoda? Voiko ilmasta tehdä ruokaa? Testaa tietosi vedenkäytön ja viljelyn tulevaisuudesta
Kun vesi ja viljelymaa eivät riitä, tarvitaan uusia keinoja.
Kuinka paljon maailmassa on syötäviä hyönteisiä? Entä kuinka monet niitä syövät? Testaa tietosi hyönteisruuasta!
Miltä maistuisi toukkapyörykkä?
Ennen Pia Leinonen joutui turvautumaan maitoon ja munaan, kun proteiinia ei ollut saatavilla – vegaaniset tuotteet ovat tulleet jytinällä kauppojen hyllyihin
Vegetuotteiden kasvava valikoima tarjoaa kokeneellekin vegaanille vaihtelua ja helpotusta ruokavalioon.
Tuesday's papers: The high cost of housing, homegrown vaccine development, what's in a school lunch?
Finnish papers count calories in meat-free meals, ask how to help first-time buyers and look at pandemic preparation.
Lihankorvikkeiden raaka-ainetta rahdataan ulkomailta – Suomeen kaavaillaan uutta kasviproteiinitehdasta
Kasviproteiinien markkinat ovat kasvaneet noin seitsemän prosentin vuosivauhtia.
Moni kissa saa liikaa hiilihydraatteja – lemmikin ruokaremontissa korostuu proteiini, ravintosisältöjen esikuvana on hiiri
Yhä useammat kissanomistajat siivoavat kissansa ruokavaliosta viljan ja sokerit.

Golfin kohupelaaja tankkaa 2000 kilokalorin aamiaisia ja uskoo mahdottomaan: "Tavoitteeni on elää 140-vuotiaaksi"
Avauslyönneistään tunnettu Bryson DeChambeau uskoo elävänsä todella pitkään.
Kuusi kiinnostavaa juttua lauantai-iltaan: Proteiinibuumin seuraukset, energiayhteisön pattitilanne ja kollegat muistelevat viihdetaituri Ruonansuuta
Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon kiinnostavimpia juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Lisää rahkaa! Kuntosalilta tuttu buumi täytti kauppojen hyllyt – “Epäterveellisestä yritetään tehdä terveellistä”, sanoo dosentti proteiinipatukasta
Suomalaiset saavat proteiinia suositusten mukaan, mutta silti proteiinituotteiden kirjo ja myynti kasvavat huimaa vauhtia.
Yli 65-vuotiaille uudet ruokasuositukset: Enemmän proteiinia, ohjeet ruokapalveluihin ja syötäessä parempi mieli
Ikääntyvän on helpompi syödä laadukkaammin kuin korjata huonon syömisen aiheuttamia terveysongelmia.

Toimiiko siedätyshoito keliakiaan? Suomalaistutkimuksen mukaan uusi hoitomuoto on mahdollinen
Helsingin yliopiston tutkija on kehittänyt ja testannut siedätystä keliakian hoitoon. Alustavat tulokset ovat olleet lupaavia, mutta hoidon mahdolliseen käyttöönottoon on vielä matkaa.
Liika proteiinin syönti kuormittaa puhdistamoita ja rehevöittää Itämerta – Typen määrä pääkaupunkiseudun jätevesissä noussut "radikaalisti" vuodesta 1999
HSY:n kysely proteiinin syönnistä osoitti, ettei moni tiedä kuinka paljon proteiinia pitäisi saada. Moni ei myöskään tiedä ympäristövaikutuksista.
Ravitsemusterapian professori: Unohda kolesteroli – kalan hyvät rasvat vaikuttavat jopa luustoon
Kalan syönti kannattaa!
Sahanpurusta kehitetään kalanruokaa – saattaa soveltua myös ihmisravinnoksi: "Melko maukasta"
Sahajauhon saaminen kalanrehutuotantoon olisi ekologinen vaihtoehto, sillä se säästäisi kalakantoja ja pienentäisi kalanrehun tuotantoon käytettävää viljelypinta-alaa.

Muutoksen hetki voi olla lähellä: Soijaa ei ehkä jatkossa tarvitse kuljettaa ulkomailta – nämä 5 lajia löytyvät koto-Suomestakin
Suurimmat toiveet lepäävät härkäpavun ja herneen harteilla, mutta tarpeen olisivat myös eksoottisemmat sinilupiini, keltalupiini ja kotimainen soija.

Riittävä proteiinin saanti ehkäisee vanhuusiän haurastumista
Proteiinin riittävä saanti auttaa myös lihaskunnon ylläpitämisessä.

Suomessa onnistuttiin valmistamaan proteiinia ilmasta – mullistava keksintö voi olla yksi ratkaisu maailman ruokapulaan
Suomeen on jo suunnitteilla ensimmäinen proteiinitehdas.

Tuore tutkimus vahvistaa: Erityisesti lihaan painottuva ruokavalio voi viedä elinvuosia
Paljon eläinproteiinia suhteessa kasviproteiiniin syövillä henkilöillä oli isompi riski kuolla tutkimusseurannan aikana.

Omasta ruokavaliosta kannattaa tehdä tiliä viimeistään keski-iässä – näin lataat puhtia itseesi oikeanlaisella ruoalla
Varsinkin työpäivän aikana pitää syödä hyvin ja mielellään yhdessä työkavereiden kanssa.

Kylän kattaus vähentämässä lihan käyttöä aterioissaan
Kylän Kattaus lisää kasvis- ja luomuruokaa, ja jatkossa tarkoitus on tutkia myös uusia proteiinin lähteitä.

Vapiskaa Norppaliven tähdet, nyt tulee Toukka-live – mustasotilaskärpäset marssivat ratkaisemaan jäteongelmaa
Mustasotilaskärpästen toukat ovat biojäteahmatteja, joiden ruokailua voi seurata suorana verkossa.

Man suspected of sticking nails into protein bars
The incident in a Helsinki grocery store was captured on security camera.

Anni Sirviön, 40, unenlaatu parani ja vatsavaivat katosivat – asiantuntijat muistuttavat suositun ketogeenisen ruokavalion haitoista
Ketogeenisessä ruokavaliossa saa syödä paljon rasvaa. Professori muistuttaa, että rasvojen laatu kannattaa katsoa tarkkaan.

Oluen mäskistä ja merilevästä ratkaisu kestävään ruuantuotantoon? – Turun yliopisto mukana tutkimuksessa
Tutkimus etsii uusia tapoja hyödyntää elintarvikkeiden sivutuotteita teollisuudessa ja ruuantuotannossa.

Ruokavaliotutkimuksen yllättävä tulos: pohjoissuomalaiset miehet ovat sokerihiiriä
Pohjoissuomalaiset naiset syövät reilusti proteiinia ja miesten ruokavaliossa korostuu hiilihydraattien osuus päivän energiasta.

Professori: Ruokakulttuurin perinteet näkyvät myös uusissa elintarvikkeissa
Nyt ruokakeskustelu versoo usein kasviksista, mutta karppausbuumi jäi elämään proteiinipuheena.

Chili laittaa aineenvaihdunnan hyrräämään ja 7 muuta väitettä – asiantuntijat vastaavat
Se, kuinka usein käyt pissalla, ei kerro mitään aineenvaihdunnastasi, sanoo hormoni- ja aineenvaihduntasairauksien erikoislääkäri Pertti Mustajoki.

Poll: Young men most critical of processed foods
Increased body and health consciousness among young men could be causing the aversion to prepared foodstuffs, a Finnish professor argues.

Yllättävä tulos: Eniten eineksiä kammoavatkin nuoret miehet – professorin mielestä nyt ollaan niin kehotietoisia, ettei valmisruoka enää kiinnosta
Saarioisten teettämän selvityksen mukaan lähes 40 prosenttia nuorista miehistä suhtautuu valmisruokiin kielteisesti. Professori uskoo, että taustalla ovat mielikuvat eineksistä.

Oulun yliopiston tutkijaryhmä on kehittänyt menetelmän, jolla pystytään tuottamaan luonnonmukaista makeutusainetta
Luonnonmukainen makeutusaine brazzeiini on kaloriton ja jopa kaksi tuhatta kertaa makeampi kuin sokeri.

Lehmistä halutaan nyt rasvaista ja proteiinirikasta maitoa – maatalousyrittäjä: "Ei herätä positiivisia ajatuksia, kun miettii omaa maitotiliä"
Yhä useampi kuluttaja mieluummin syö kuin juo maitoa. Suunnan muutos ei ole tiloille helppo eikä nopea.

Hyönteisruoka ilmestyi kauppoihin mutta suomalaiset pärjäisivät toistaiseksi ilmankin, sanoo biologi – "Hyönteiset ovat herkkua, kun ne on survottu chili-suklaakastikkeeseen"
Biologin mukaan hyönteisten syömistä kannattaisi lisätä siellä, missä niitä on ennenkin syöty. Harva osaa valmistaa hyönteisistä mitään.
Prisma: Ruoan anatomia – Miten jokainen suupala rakentaa terveyttä ja kehoa?
Kolmiosainen sarja selvittää ruoan koostumusta.

Maitoa ilman lehmää ja munia ilman kanaa – suomalaiset keksivät, miten maailman kasvavaa väestöä ruokitaan
Mitä me syömme sitten, jos lihansyönnistä tulee ympäristösyistä mahdotonta eivätkä pellotkaan riitä kasvavan väestön ruokkimiseen? Edessä on mullistus, joka vetää vertoja maatalouden keksimiselle.

Vegaaniruoan voimalla juoksee vaikka sadan kilometrin lenkin – ultrajuoksija antaa vinkit kasvisruokaan, jolla pärjää kovassakin rääkissä
Juuso Simpanen juoksee keskimäärin yli 200 kilometriä viikossa treenatessaan ultrajuoksukisaa varten.

Vegaaniksi ei kannata ryhtyä rytinällä, vaan uuteen ruokavalioon on hyvä ensin perehtyä
Sekaruokavaliosta ei tarvitse hypätä kerralla vegaaniksi, vaan ruokavalion voi muuttaa asteittain kasvispainotteisemmaksi.