Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tuliko Triplasta pikkulintujen surmanloukku? Syysvaellukselle lähteneet tiaiset törmäilevät kauppakeskukseen kohtalokkain seurauksin

Vajaa vuosi sitten avatun kauppakeskuksen seinustalle putoilevat kuusitiaiset hämmentävät ohikulkijoita Helsingin Pasilassa.

Check out Finland's winter birds on WWF's 'Wildlive' cam

Environmental group WWF is livestreaming endangered birds feeding in a Finnish forest.

Tunnistatko tikan sen äänen perusteella? Tee Yle Luonnon testi!

Tikat rummuttavat, mutta myös ääntelevät.

Valkoselkätikka vaeltaa – jossain idän suunnassa pesintä näyttää sujuneen hienosti

Uutta kotipaikkaa etsiviä lintuja on nähty kautta maan. Havaintoja on tehty myös Pirkanmaalla.

Rare woodpeckers turn out in large numbers

White-backed and three-toed woodpeckers rarely appear in the hundreds.

Harvinaisia valkoselkätikkoja tuli tänä syksynä Suomeen lähes ennätysmäärä – myös pohjantikat lähtivät massavaellukselle

14 vuoden aikana hyviä vaellusvuosia on ollut kolme. Jos vaeltajat jäävät Suomeen ja selviävät talvesta, ne voivat vahvistaa Suomen tikkakantoja.

Lintulaskenta paljasti hälyttäviä tuloksia Perämerellä: kannat laskeneet rajusti, osa lajeista hävinnyt jopa kokonaan – syynä ihminen

Elinympäristön muuttuminen on saanut monen lajin kannat romahtamaan, toisaalta esimerkiksi hanhet ovat runsastuneet.

Mies ideoi kätevän linnunpöntön – helppo puhdistaa ja ripustaa

Miten linnunpöntön saa ripustettua korkealle puuhun, jos pöntöntekijä ei enää ikänsä puolesta uskalla kiipeillä kovin korkealle? Johan Wargh keksi ongelmaan kätevän ratkaisun: kahvallisen linnunpöntön.

Keväiset rummuttajat: Valkoselkätikka

Valkoselkätikka syö joskus rasvaa ruokintapaikoilla.

Keväiset rummuttajat: Harmaapäätikka

Harmaapäätikka käy ruokintapaikoilla rasvaa nokkimassa.

Keväiset rummuttajat: Pohjantikka

Pohjantikka on hieman käpytikkaa pienempi mutta isopäisempi.

Keväiset rummuttajat: Pikkutikka

Talvella pikkutikan pääruokaa ovat lahopuissa elävät toukat.

Keväiset rummuttajat: Palokärki

Palokärki on Euroopan suurin tikka, variksen kokoinen.

Keväiset rummuttajat: Käpytikka

Käpytikka on enimmäkseen paikkalintu.

Soitimella huhuilevien pöllöjen asuntopula helpottaa – miljoonan pöntön raja rikkoutui etuajassa

Pöllöjen soidinkausi on hyvässä vauhdissa, ja myös monet muut kolopesijät katsastavat jo sopivia pesäpaikkoja.

Lintumies perusti isoon linnunpönttöön oman työhuoneen – "Kai se vaatii jonkinlaisen hulluuden"

Lintukuvauskojulla päivä menee nopeasti lintujen elämää seuratessa. Eikä mikään päivä ole samanlainen.

Vanhaan linnakkeeseen syntyi erikoinen lintujen paratiisi – pedot suojelevat pikkulintuja

Kotkan Kyminlinnan vanhan linnoituksen alueella elää poikkeuksellisen laaja kirjo lintulajeja. Luontotutkija Urpo Koponen on ottanut projektikseen alueen pöntöttämisen.

Maahanmuutto ja suojelu suosivat valkoselkätikkaa – pesintöjä havaittu entistä enemmän

Valkoselkätikkoja on nähty tänä kesänä entistä enemmän. Suomessa on havaittu 140 pesintää, kun vuonna 2014 niitä oli 125. Etelä-Savossa pesintöjä on havaittu 30.

Taiteilijapariskunnan 50 lammasta hoitaa maisemaa – "Varteenotettava elinkeino"

Liperiläiset kirjailija-kuvataiteilija Ninka Reittu-Kuurila ja puuseppä-kuvanveistäjä Lasse Kuurila ovat taiteilijuutensa lisäksi lampureita. Paimenkoirat toimivat työnjohtajina lampaille, jotka pitävät perinnemaiseman avarana valkoselkätikan elinympäristössä.

Maa peittyi leppälastuihin – katso millaista tuhoa tikka teki puulle

Liperin Tutjunniemestä löytyi tikan voimannäytös, kun lintu oli hakannut ison lepän lähes kauttaaltaan monen metrin matkalta.

Linnunpönttötaituri tekaisi Ylelle uuden pöntön: "Luonto on minulle kaikki kaikessa"

Antero Raipalo on tehnyt tänä talvena seitsemän tai kahdeksan linnunpönttöä. Kun hän kuuli, että Yle Kemin linnunpönttö oli viety, hän tekaisi uuden tilalle.

Talousmetsää talkoilla takaisin suoksi Toivakassa

Keski-Suomen lintutieteellinen yhdistys on useamman vuoden etsinyt sopivaa suoaluetta ennallistettavaksi, nyt sellainen on löytynyt Metsähallituksen mailta Vuorilammen korvilta.

Muuttolinnut saapuvat Lappiin

Vaikka yöpakkaset ovat käyneet vielä reilusti toisella kymmenellä ja maisema on edelleen varsin talvinen, ovat ensimmäiset muuttolinnut alkaneet jo saapua Lappiin, kemijärveläinen lintuharrastaja Pirkka Aalto kirjoittaa.

Vapaaehtoistyö vastaanottokeskuksessa pehmittää pohjalaisäijänkin: "Pätkän verran inhimillisempi olo"

Seinäjokelainen "pohjalaisäijä" Timo Ekman lähti vapaaehtoistöihin vastaanottokeskukseen sen jälkeen, kun hän ärsyyntyi turvapaikanhakijoista käytävään keskusteluun. Hänen mukaansa ennakkoluulot tilanteesta ja todellisuus keskuksessa ovat kuin yö ja päivä.

Pakkanen vei vesilinnut etelään – marjalintujakin vähän

Pakkasten tulo on saanut varsinkin vesilinnut lähtemään Hämeestä. Muutenkin lintumaailma on ollut melko niukka johtuen marjojen vähäisyydestä. Lintumaailmaa piristävät sentään idästä Suomeen vaeltaneet valkoselkätikat.

Luomuhunajalla ruokamyrkytystä vastaan?

Pohjoiskarjalainen luomuhunaja näyttäisi toimivan ruokamyrkytyksen aiheuttajaa vastaan, kertoo tuore tutkimus. Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin tutkimuksessa oli mukana viisi suomalaista ja yksi ulkomainen luomu-monikukkahunaja.

Tikkapikkujouluissa ollaan pää terävänä ja silmä kovana

Ruuhkaisimman pikkujoulusesongin aikaan Itä-Suomessa jo kymmenettä kertaa vietettävät tikkapikkujoulut ovat toista maata kuin yleisimmät pimeän ajan riehat. Kiteelle kokoontui marraskuun viimeiseksi viikonlopuksi noin 50 lintuharrastajaa kertomaan tarinoita, kuulemaan esitelmiä sekä rengastamaan tikkoja ja talvilintuja.

Poikkeuksellinen lintusyksy huipentuu hyvällä onnella vielä valkoselkätikan vierailuun ruokintapaikalla

Lämmin syksy on tarjonnut poikkeuksellisen paljon ilonaiheita lintuharrastajille. Monien lintujen syysmuutto on siirtynyt ja esimerkiksi Vaasassa on päästy vielä marraskuussa bongaamaan västäräkki ja haarapääsky. Sulat vedet saavat myös joutsenet viipymään maisemissa suurina parvina.

Lintujen muutto etelään voi viivästyä liian hyvien eväiden takia

Lintujen talviruokinnan voi aloittaa pakkasten tultua, muistutti Ylen aamu-tv:ssä vieraillut BirdLife Suomen Timo Metsänen.

Thursday’s papers: Safer roads, hard-hit pensioners, cheaper groceries and migrating woodpeckers

From local police blotters to lower food prices and nostalgic pop, most Finnish papers stick to everyday domestic issues on Thursday’s front pages.

Harvinainen valkoselkätikka vaeltaa nyt Suomen metsissä

Suomessa on käynnissä paraikaa voimakas valkoselkätikkojen vaellus. Ympäri Suomen metsiä on löydetty jopa satoja uhanalaisia valkoselkätikkoja. Kannan epäillään tulevan Venäjältä.

Katso harvinainen video valkoselkätikan rengastuksesta

Katso videolta harvinaista kuvaa valkoselkätikan rengastuksesta ja punnitsemisesta. Erittäin harvinaisten lintujen rengastus kuvattiin Kiteellä.

Valkoselkätikat vaeltavat tänä syksynä – syy ja määränpää mysteereitä

Valkoselkätikat ovat suurvaelluksella, joka erittäin harvinaisen metsälinnun kohdalla tarkoittaa ehkä muutaman kymmenen linnun tai korkeintaan joidenkin satojen liikkeelläoloa Suomessa. Noin kerran vuosikymmenessä toistuva massavaellus helpottaa valkoselkätikkojen rengastamista.

Lahopökkelöiden jättäminen metsään kannattaa – valkoselkätikkakanta vahvistuu

Maan itä- ja kaakkoisosiin painottuva valkoselkätikkakanta vahvistuu. Viimeisimmässä seurannassa on varmistunut 118 pesintää. Valkoselkätikka on kuitenkin yhä uhanalainen, ja kaipaa metsiin lahoja puita.

Thursday’s papers: Greek debt crisis, Gaza flotilla, woodpecker rebound

Finnish newspapers’ Thursday-morning editions look at the matters such as the ongoing Greek loan saga, a new attempt to break the Gaza blockade, the naming of a new national police chief and a bungled lottery draw.

Pesärosvo koputtelija tekee tuhojaan pihapiirissä – tikkaa voi yrittää karkottaa

Tikka voi aiheuttaa ihmiselle päänvaivaa. Sen ruokavalioon kuuluvat pienempien lintujen poikaset, joita se ryöstää pesistä. Se voi koputtelullaan myös häiriköidä niin, että ihminen ärsyyntyy. Rauhoitetun linnun torjunta tarkoittaa lähinnä häätämistä.

Linnunpönttöön kannattaa laittaa oravapelti – "jos tarjoaa kodin, tarjoaa myös turvan"

Linnunpöntön suuaukkoon laitettava metallilevy estää oravan ryöstöretken, tosin tikka voi tulla myös sivuovesta.

Vältä kirput makuuhuoneessa – puhdista linnunpöntöt varoen

Nyt maaliskuussa on oikea aika puhdistaa ja rakentaa linnunpöntöt, sanoo biologi Martti Hahtola. Linnunpöntöistä kirjojakin tehnyt Hahtola kertoo omat vinkkinsä pöntön rakentamiseen.

Pöllö mielii kihlautua

Helmipöllöt ovat aloittaneet paikoin puputuksensa Keski-Suomen metsissä. Myös viirupöllön ja lehtopöllön huhuilut ovat saattaneet sattua syrjämetsien taivaltajan korvaan. Pöllöille kevät on hyvä, sillä myyriä on runsaasti.

Kotiseuturakkaus ajaa suojelemaan luonnontilaista Päijännettä – rakentamaton ranta on etelässä harvinainen

Kunpa olisimme pääseet aloittamaan 50 vuotta sitten, huokaa Päijänteen Luonnonperintösäätiön asiamies Marjo Kuisma työstään. Varsinkin eteläisellä Päijänteellä rannat on kaavoitettu tiheästi ja luonnontilaisia alueita etsivät suojelijat iloitsevat jokaisesta löydöstä. Päijänteen Luonnonperintösäätiö jatkaa alueen asukkaiden yli sata vuotta sitten Päijätsalo-osuuskuntana aloittamaa työtä.

Joensuun puluissa paramyksovirusta – uusia tartuntoja ei tiedossa

Joensuussa havaittujen kesykyyhkyjen, eli pulujen, kuolemansyy on varmistunut. Eviran jatkotutkimuksissa varmistui, että kyyhkyissä oli paramykso-1-virusta, joka leviää lintujen keskuudessa. Kuolleita puluja havaittiin viime viikkoina Pielisjoen itäpuolella, kuten Tikkamäellä.

Joensuun Karhunmäen valkoselkätikkojen elinolot kuntoon

Valkoselkätikkojen elinolosuhteita Joensuun Karhunmäessä kohennetaan. Metsähallituksen luontopalvelujen suunnittelemat kunnostukset alkavat alikasvupuuston raivauksella. Tulevina kesänä lampaat tekevät tarvittavat raivaukset.

Polku opastaa luonnon arvokohteisiin

Tervolan Kätkävaaraan on perustettu uusi luontopolku. Kahden kilometrin mittainen reitti täydentää alueella jo olemassa olevaa reitistöä. Uusi luontopolku on rakennettu viime talvena vapaaehtoisesti suojellulle alueelle.

Jyväskylä lakkauttaa uimarantoja ja leikkipuistoja - lista täällä

Päätökset lakkautettavista kohteista pannaan täytäntöön kesän aikana. Uimarantojen ja puistojen lisäksi kaupunki lakkauttaa myös kaksi matonpesupaikkaa.

Leuto talvi – teeretkin kujersivat jo tammikuussa

Leuto talvi ja aikainen kevät vaikuttavat luontoon. Esimerkiksi teeret aloittivat kujertamaan tammikuussa. Tänä talvena kalat myös kalat ovat olleet normaalia virkeämpiä.

Kevät on pidemmällä kuin luulet

Valo tulvii maisemaan ja pakkanen väistää. Ihminen odottaa silti muuttolintuja ennen kuin ymmärtää kevään saapuvaksi. Linnuilla asia on toisin. Ne aloittivat kevään jo tammikuun lopulla.

Metsässä ei liikahda lintukaan

Etelä-Savon metsät ovat hiljaisia eikä ruokintapaikoilla ole tungosta. Pikkulinnutkin ovat kaamoksen kourissa.

Metsä antaa hyvää mieltä

Tutkimusten mukaan jo muutama minuutti metsässä lisää hyvää oloa, vakuuttaa Suomen metsäkeskus. Ainakin Rovaniemen Vaaranlammen peruskoulun neljännen luokan oppilaat olivat innoissaan Tikkasenkarin Taimelanmutkan metsäpolulla. Metsässä tunnistettiin kasveja, tehtiin linnunpönttöjä ja tietysti syötiin eväitä.

Tehometsätalous uhkaa valkoselkätikkaa myös Venäjällä

Karjalankannakselta tulleet vaelluslinnut ovat tukeneet valkoselkätikkakantaa Suomessa. Tulevaisuudessa tikkoja saattaa tulla vähemmän, koska kanta on paineessa myös itänaapurissa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle