Uusimmat artikkelit
Etelä-Savon koronatilanne on vaihteleva – syksyn tehosterokotukset alkavat marraskuussa
Koronan hoito on jo arkipäivää. Virus kuitenkin pitää hoitohenkilökuntaa varpaillaan, koska tilanteet voivat muuttua nopeasti.
Pohjois-Savon terveysasemilla annetaan kahden päivän ajan vain kiireellistä hoitoa
Suurin osa lääkäreistä osallistuu Kuopiossa järjestettäville Itä-Suomen lääketiedepäiville keskiviikkona ja torstaina.
Painilupauksen lopettaminen järkytti maajoukkuevalmentajat – nyt Toni Metsomäki tavoittelee olympiapaikkaa ja lääkärintutkintoa
Nuorten arvokisamitalisti lopetti uransa kuin seinään juhannuksen jälkeen 2020 ja panosti kaikkensa päästäkseen opiskelemaan lääketiedettä. Yliopistossa painikipinä syttyi taas.
Lääkärilehti: Maksatautikuolleisuus korkealla Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa
Tutkijoiden mukaan on tärkeää selvittää, mikä selittää maakuntien väliset erot maksatautikuolleisuudessa.
Yliopistojen yhteiset valintakokeet lisäsivät tasa-arvoa: pienituloisten perheiden kasvatit pääsivät opiskelemaan aiempaa helpommin
Hakijat hakivat aiempaa useampaan kohteeseen, kun yliopistot siirtyivät yhteisiin valintakokeisiin osalla aloista. Yliopistot selvittävät yksittäisten kokeiden vähentämistä.
Tältä näyttää kauan odotettu aivopesuri, joka kiinnostaa nyt valtavasti – lue kuusi pointtia laitteesta
Oulun yliopiston tuore hankinta, aivopesuriksi nimetty FUS LiFu -laite, on herättänyt laajaa kiinnostusta. Laitteesta odotetaan läpimurtoa muistisairauksien hoidossa.
Kärsitkö kihdistä? Keskiajan resepteissä avuksi tarjotaan käristettyä koiranpentua ja paahdettua pöllöä
1000–1500-lukujen lääkereseptien aineina on paljon yrttejä mutta myös monien eläinlajien ulosteita. Cambridgen yliopistossa digitoidut reseptit julkaistaan kaikille avoimena verkkokirjastona.
Reetta Winsten ja Carolina Nystén eivät mahdu ahtaaseen normiin – vika ei ollutkaan omassa kehossa vaan siinä, miten siihen reagoitiin
Lääketieteen normaali oli pitkään yhtä kuin mies. Reetta Winsten ja Carolina Nystén puhuvat erilaisista kehoistaan, jotta joskus ei enää tarvitsisi.
Liian harva lääkäriopiskelija haluaa psykiatriksi, koska he pelkäävät uupuvansa itsekin
Suuri osa nykyisistä psykiatreista jää lähivuosina eläkkeelle, eikä uusia valmistu tarpeeksi paikkaamaan vajetta. Opiskelijoista ala voi tuntua kuormittavalta ja muusta lääketieteestä irralliselta.
Mona Mannevuon kolumni: Lääkärin vastaanotolla käy yhä useammin asiakas, ei potilas
Suomalaiset ottavat entistä enemmän sairauskuluvakuutuksia. Ajatus potilaasta kuluttajana voi kuitenkin rapauttaa luottamusta terveydenhuoltoon, kirjoittaa Mannevuo.
Tuore väitöstutkimus: Sektiolla syntyneillä on enemmän astmaa ja allergioita
Turun yliopistossa tehdyn väitöstutkimuksen mukaan syntymä keisarileikkauksella lisää riskiä sairastua astmaan ja allergiaan, sekä lihavuuteen.
”Pelotti, mutta olen opetellut sanomaan, minusta tulee lääkäri” – toimitusjohtaja ja opettaja kertovat elämänsä täyskäännöksestä nelikymppisinä
Toimitusjohtaja ja kieltenopettaja kertovat, miksi he aloittavat vuosia kestävät lääkäriopinnot nelikymppisinä.
Pian kaikki diabetespotilaat hyötyvät, että uuden tekniikan hoitotulokset löytyivät Siun soten potilastiedoista
Siun soten kattavat potilastiedot auttavat tutkimusta, joka voi parantaa merkittävästi diabeetikkojen hoitotuloksia ja helpottaa heidän arkeaan. Väitöstutkimus on tekeillä Itä-Suomen yliopistossa.
Uutta lääkettä ylistetään käännekohdaksi kamppailussa Alzheimeria vastaan – suomalaisprofessori: Hieno askel eteenpäin
Alzheimerin taudin hoitoon kehitetyistä lääkkeistä on saatu Britanniassa ja Yhdysvalloissa rohkaisevia tuloksia muistisairauden hoidossa.
Healthy fat tissue could prevent the spread of breast cancer, Finnish study finds
Researchers at the University of Turku found that healthy fat cells can be utilised in treatment of breast cancer.
Sulkava on Suomen ensimmäinen kunta, joka lähtee mukaan elinluovutuskampanjaan
Kampanja kannustaa hankkimaan elinluovutuskortin tai muutoin ilmaisemaan elinluovutustahdostaan. Tapaturman sattuessa elinluovutuskortti nopeuttaa luovutusprosessia.
Maksuton ehkäisyprojekti on tavoittanut nuoria miehiä Etelä-Karjalassa
Etelä-Karjalan hyvinvointialueella maksuton ehkäisyneuvonta on aiempaa ehkäisyneuvontaa ratkaisukeskeisempää, ja asiakkaan rooli on myös entistä aktiivisempi.
Uusi tutkimuslöytö saattaa helpottaa vakavien aivokasvainten havaitsemista
Turun yliopiston tutkijat uskovat, että löydökset johtavat lisätutkimuksiin, jossa selvitetään tapoja paikallistaa ja hoitaa glioomi-aivokasvaimia.
Kaulanympärys kertoo sairausriskistä jopa vyötäröä enemmän – katso, ylitätkö sinä riskirajan
Oulun yliopiston johtamassa tutkimuksessa selvitettiin poikkeuksellisen laajasti suomalaisten naisten terveyttä. Yksi mittauskohde oli kaulanympärys.
Hiki osoittautui mainioksi tietolähteeksi elimistön tilasta – sopii vaikka rakkausmittariksi, sanoo professori
Oulun yliopiston liki kymmenen vuoden hikitutkimus on tuottamassa tulosta. Uuden tekniikan keinoin hien avulla saadaan elimistön toiminnasta tietoa, jota voidaan käyttää vaikkapa lääketeollisuudessa.
Tunnetulle rokotetutkijalle tuomio törkeästä petoksesta – kaksi vuotta ehdollista ja 3,5 miljoonan vahingonkorvaukset
Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi Rokotetutkimuskeskuksen entisen johtajan Timo Vesikarin törkeästä petoksesta.
Väitöstutkimus: Alle 18-vuotiaana psykoosiin sairastuneilla parempi toipumisennuste kuin iäkkäämmillä
Alaikäisenä psykoosiin sairastuneita verrattiin myös samanikäisiin muihin mielenterveyden häiriöihin sairastuneisiin. Pitkänajan ennuste oli pääosin samanlainen, mutta työelämässä tiet erosivat.
”Madoista on aika pitkä matka ihmiseen” – neurologian asiantuntijat toppuuttelevat Parkinsonin taudin syytä selittävää tutkimusta
Asiantuntijat pitävät Helsingin yliopiston tutkimusta sen verran suppeana, ettei yksin sen perusteella voida selittää Parkinsonin juurisyytä. Kiistellyn tutkimuksen johtaja ei taivu kannassaan.
Australiassa kehitettiin ihmisten sisällä parantavaa biomateriaalia printtaava robotti
Uuden Etelä-Walesin yliopistossa biolääketiedeinsinöörit kehittivät pienen, joustavan robotin, joka printtaa ihmisen sisällä vaurioihin parantavaa biomateriaalia.
Kaksikielinen lääkärikoulutus alkamassa Ahvenanmaalla, opintojen alkuvaihe starttaa ensi viikolla
Ahvenanmaan keskussairaalaassa harjoittelun aloittaa 20 lääketieteen kandidaattia.
Asiakkaat kyselevät päivittäin apteekkarilta lääkkeiden saatavuushäiriöistä: asiantuntijat pitävät kuitenkin tilannetta hyvänä
Lääkkeiden saatavuusongelmat ovat jatkuneet jo usemman vuoden. Puuttuvan lääkkeen tilalle löydetään useimmiten korvaava tuote.
Vierailu virtuaalimaailmassa voi vähentää pelkotiloja – väitöstutkija selvittää, helpottaako VR-lasien käyttö lasten piikkikammoa
Virtuaaliteknologiasta etsitään helpotusta lasten pistospelkoon. Tutkijan mukaan teknologiaa voidaan soveltaa myös esimerkiksi suolistosairauksista kärsivien lasten ja nuorten avuksi.
Australia sallii ekstaasin ja ”taikasienistä” tutun psilosybiinin käytön mielenterveysongelmien hoidossa
MDMA ja psilosybiini eivät ole laillisia lääkekäytössä Suomessa, mutta esimerkiksi Kanada hyväksyi niiden käytön valvotussa terapiassa viime vuonna.
Sauli Vuoti on elektro-poppia esittävä muusikko, työelämäprofessori ja syöpätutkija – ”Äidin kuolema ajoi kehittämään uusia lääkkeitä”
Sauli Vuoti etsii ja kehittää työkseen lääkkeitä ja hoitoja syöpään. Rinnalla on kulkenut aina musiikki. Hänen yhtyeensä Auringon lapset levyttää elektro-poppia, lisäksi Vuoti luotsaa kahta suosittua podcastia.
Uutta tietoa: Tietyt verenpainelääkkeet saattavat pienentää syöpäkuoleman riskiä
Kohonneeseen verenpaineeseen ja sydämen vajaatoimintaan käytettävät lääkkeet pienensivät syöpäkuoleman riskiä eturauhas-, virtsarakko- ja rintasyöpäpotilailla.
Suomalaistutkimus on avaamassa muistisairauksien viimeiset mysteerit – aivopesurin tuoma läpimurto on enää rahasta kiinni
Aivot puhdistuvat unessa. Jos aivojen oma pesuohjelma ei toimi, voi muisti alkaa sakata. Aivojen tehokkaaseen lääkitsemiseen on olemassa osaamista, mutta laitteet puuttuvat.
Iso osa terveydenhuollon toimenpiteistä on turhia – katso lista toimista, joista voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä
Jopa yli viidennes hoitotoimenpiteistä on niin sanottuja vähähyötyisiä hoitoja. Ne syövät terveydenhuollon resursseja ja aiheuttavat harmia myös potilaille.
Toimittajalta: Sukelsin vaihtoehtohoitojen viidakkoon, jossa termit ja tieteelliset viittaukset hämmentävät
Tutkimusmatkasta vaihtoehtojen maailmaan syntyi Hoidossa -podcast.
Saako työikäinen koronarokotteen? STM:n mielestä kyllä, THL:n mielestä ei – viranomaisten riidan joutuu ratkaisemaan lääkäri
Valtioneuvosto päätti, että rokotuskattavuuden laajentamiseksi koronarokotteita jaetaan terveydenhuoltoyrityksille. Keski-Suomessa yritykset eivät ole olleet niistä kiinnostuneita.
Sairastuminen on henkilökohtainen ja kulttuurillinen kokemus
Sairautta määritellään lääketieteessä oireiden ja mittausten perusteella, mutta kyse on aina myös kokemuksesta ja kulttuurista.
Suomalaiset ovat eriarvoisessa asemassa koronarokotteita jaettaessa, sanovat asiantuntijat
Asiantuntijat kummastelevat, miksi influenssarokotteen saa joka vuosi, mutta koronarokotteita pantataan. Lääkäreiden mukaan koronan tehosterokotteet olisivat vielä tärkeämpiä taudin vakavuuden ja jälkiseurausten vuoksi.
Johtajaylilääkärin kisassa toiseksi jäänyt Tuula Rajaniemi jätti valinnasta oikaisuvaatimuksen
Rajaniemi perustelee oikaisuvaatimusta sillä, että päätöksessä ei esitetä valintaperusteita.
Tiede tuotti vuonna 2022 säväyttäviä uutisia – testaa seitsemällä kysymyksellä, oletko niistä perillä
James Webb -avaruusteleskoopin onnistunut käyttöönotto on yksi vuoden 2022 suurista tiedeuutisista.
Aivoinfarkti jätti Katja Seppälälle, 46, pysyvät hermosäryt – ”On kuin olisi tulipalo silmässä”
Nuorten aikuisten aivoinfarktit yleistyvät ja niiden syy jää usein arvoitukseksi. Tutkijat selvittävät nyt piiloon jääviä ja vähemmän tunnettuja nuorten aikuisten aivoinfarktien riskitekijöitä.

Tiistai 29.11.2022 (radio)
Demokratiapalkinto Selkokeskukselle. Uusia vastaanottokeskuksia. Lääkäreiden etävastaanotot. Tampereen kissaratikka. Sää.
Lääkärien etäpalvelut keräävät kritiikkiä alan opiskelijoiden piirissä – kasvain voidaan diagnosoida ummetukseksi, sanoo professori
Etävastaanotot ovat yleistyneet varsinkin työterveyspalveluiden puolella. Lääkäreiden työnkuva muuttuu todennäköisesti myös hyvinvointialueilla, joiden suunnitelmissa on lisätä soten etäpalveluita.
Sienitrippi voi olla niin voimakas, että ihminen lopettaa juomisen – Suomessa aletaan ensimmäistä kertaa tutkia psykedeelejä ihmiskokeilla
Kanadalaisyhtiö rekrytoi tutkimukseensa 50 alkoholiongelmasta kärsivää suomalaista. Psykedeelien tehosta riippuvuuksien hoidossa on jo alustavaa näyttöä.
Tampere kiinnostaa taas kongressikaupunkina – ensi vuonna järjestetään useita kansainvälisiä kokoontumisia
Tampereella kokoontuvat vuonna 2023 muun muassa terveysteknologian ja lääketieteen, internetin hallinnan ja kansainvälisen jääkiekon asiantuntijat.
Punkkilääkäri Jarmo Oksi palkittiin myös koronatyöstään – Turun Lääketiedepäivillä jaettiin tunnustuspalkintoja
Turun yliopiston lääketieteellinen tiedekunta on jakanut tunnustuksia 1990-luvulta lähtien.
Vaasan keskussairaalan leikkausosasto uusittiin seitsemällä miljoonalla - uusi kuvantamislaite lyhentää potilaiden leikkauksista toipumista
Lääkärit ja hoitajat ovat innoissaan uudesta hybridisalista Vaasan keskussairaalassa. Leikkausosaston remontti muutti tilat nykyaikaisiksi ja tuo monenlaista säästöä.
Britanniassa testataan laboratoriossa kasvatetun veren antamista ihmisille
Ensimmäisille koehenkilöille on nyt siirretty pieni annos verta, jonka punasolut on viljelty laboratoriossa. Laboratorioverestä toivotaan apua mm. harvinaisiin veriryhmiin kuuluvien ihmisten hoidossa.
Väitöskirjatutkimus: Liuotus ei aina ole paras hoito aivovaltimotukokseen – TAYSissa on panostettu myös muihin keinoihin
Aivovaltimotukosten liuotushoidosta on puhuttu paljon viime vuosina, mutta isoissa tukoksissa on suonensisäinen avaus työvälineellä monesti nopeampi keino.
Pikkulasten rokotuskattavuus on Suomessa edelleen hyvä – täysi rokottamattomuus on hyvin harvinaista
Lähes kaikki vuonna 2019 syntyneet lapset ovat saaneet kurkkumädältä, jäykkäkouristukselta, hinkuyskältä, poliolta ja Hib-taudeilta suojaavan viitosrokotuksen.

HUSin Eeva Ruotsalainen A-studiossa: Neljänsille rokotuksille olisi lääketieteelliset perusteet
THL pitää kiinni rokotuslinjastaan, jossa sote-henkilökunnalle ei suositella tehosterokotusta koronaa vastaan.
Rintasyövän leviämismekamismin kaksoisrooli yllätti tutkijat: Kasvainten ulokkeet yrittävätkin hillitä syövän pahenemista
Turkulaistutkijat ovat havainneet, että syöpäsolujen varhaisvaiheen sormimaiset ulokkeet eivät ole merkki pahasta leviämisestä, vaan suojausmekanismista. Uusi tieto vaikuttaa hoitomuotojen kehittämiseen.