Uusimmat artikkelit
IS: Tästä Anni Vuohijoen kohussa oli kyse – epäiltiin sopimattomien kuvien pyytämisestä Leijonien pelaajilta
Epäilty fyysinen kajoaminen liittyy Anni Vuohijoen mukaan erään pelaajan selkävaivoihin.

Kuusamaa, minttua ja eksoottisia yrttejä – Kiina luottaa koronan hoidossa perinteisiin rohtoihin
Ylen kirjeenvaihtaja kävi suositussa kiinalaisen lääketieteen sairaalassa, jossa hoidetaan rohdoilla monia sairauksia. Virallinen Kiina suosittelee perinteisiä lääkkeitä koronatartunnan ehkäisyyn ja hoitoon.

Sakari Alhopuron säätiöltä 900 000 euron apuraha lääketieteen ja luonnontieteen tutkimukseen
Monet tutkimuskohteet liittyvät elinympäristön muutoksiin. Apurahaa jaetaan 18 tutkijalle.
Kallis kuvantamislaite näyttää ensi kertaa, miten koko keho reagoi eri sairauksissa: esimerkiksi sydänpotilaan kaikki elimet voidaan tutkia heti
Turun yliopistollisen keskussairaalan PET-keskukseen hankittu 7,5 miljoonan euron kuvantamislaite on huippukallis, mutta sen hyödyt ovat kiistattomat.
Kun nainen synnyttää, supistuksia pitää olla riittävästi mutta ei liikaa – tuore väitös kertoo, miten monella tavalla ylipaino vaikuttaa synnytyksiin
Synnyttäjien lihavuus on lisääntynyt merkittävästi, ja lihavuuden puolestaan tiedetään lisäävän synnyttäjän keisarileikkausriskiä.
Tampereen yliopiston uusi hanke vie lääkärin virtuaalitodellisuuteen — jatkossa potilaan terveysongelmia voi tarkastella virtuaalilasien läpi
Tutkimustilanteessa virtuaalitodellisuudessa pyörii kolmiulotteinen kallomalli, jonka avulla lääkäri voi suunnitella esimerkiksi poskiluun murtuman korjaamista leikkauksella.
Vappupallojen helium on kierrätyskaasua, jonka alkuperä on Pohjois-Afrikassa – tuotantojohtaja: "Lähempää ei löydy"
Vappupalloissa käytettävän heliumkaasun kysyntä on vilkastunut kahden hiljaisen koronavuoden jälkeen. Pallojen helium on kierrätettyä ylijäämäkaasua.
Rokotekehitystyö elää koronan seurauksena kulta-aikaa – asiantuntija: "Läpimurtoja tulee tapahtumaan"
Uusia mRNA-teknologialla kehitettyjä rokotteita tutkitaan eri puolilla maailmaa. Suomessa alkaa CMV-rokotetutkimus, jonka tavoitteena on estää vauvojen kuulovaurioita.
Tutkimus: Lievä umpilisäketulehdus voi parantua itsestään
Turun yliopiston tutkimuksessa tuli ilmi, että umpilisäketulehdus voi myös parantua itsestään. Jatkossa leikkaushoitoa ei välttämättä aina tarvita.
Riku Rantalan kolumni: Olen perseelläni jo voittanut lotossa ja siitä kiitollinen hyvinvointivaltiolle
Ymmärrän punkkeja oireistaan syyttäviä.
Neljänteen koronarokotukseen pääsevät nyt yli 80-vuotiaat Seinäjoella
THL suosittelee neljänsiä rokoteannoksia kaikille 80 vuotta täyttäneille. Seinäjoella ajan rokotukseen voi nyt varata sähköisen ajanvarauksen kautta.
Mielen voimalla voi olla valtava vaikutus terveyteen – näissä tilanteissa törmäät siihen omassa elämässäsi
Ihmiskehossa on tutkitusti valtavasti paranemispotentiaalia.
Ensimmäisenä maailmassa sian sydämen elinsiirtona saanut potilas menehtyi
Tammikuussa David Bennettille siirrettiin geneettisesti muokattu sian sydän Baltimoressa Yhdysvalloissa.
Uusi koronarokote käyttöön myös Vantaalla ja Helsingissä
Novavaxin proteiinirokotta suositellaan ensimmäisiin tai toisiin koronarokoteannoksiin 18 vuotta täyttäneille, joille aiemmat koronarokotteet eivät ole sopineet.
Suolistosyövän hoidossa on riski vakaviin sydänvaivoihin − Suomessa kehitettiin lääke, joka minimoi ongelmat
Suomalainen tutkimusryhmä löysi suolistosyövän hoitoon uuden lääkkeen, jonka käytön aikana sydänhaitta ei uusiudu. Euroopan lääkeviranomainen EMA myönsi tammikuussa lääkkeelle myyntiluvan.

Lääketieteen edistysaskel: Selkärankaan asennettava implantti auttaa halvaantuneita kävelemään
Uudella teknologialla voidaan määritellä entistä tarkemmin, mitä lihaksia sähköimpulssit aktivoivat.
Miljoonarahoitus Jyväskylään Euroopan innovaationeuvostolta – terveysteknologiayritys Biopsense kehittää ratkaisuja syövän seurantaan
Biopsense kehittää verinäytteiden käsittelyyn laitteistoa, joka vähentää työmäärää, parantaa näytteiden laatua ja mahdollistaa tiheämmän seurannan.
Tampereen yliopisto sai rokotteisiin ja immunologiaan keskittyvän tutkimuskeskuksen
Rokotteet ja immunologia ovat yksi Tampereen yliopiston kansainvälisesti tunnetuimmista osaamisalueista.
Tutkimus: Koronasulku pysäytti flunssat, muuten sairastettiin kuin ennenkin – sydänkohtaukset ja sukupuolitaudit hoidettava myös poikkeusaikoina
Maaliskuun 2020 sulkutila toi esiin yllättävää tutkimustietoa suomalaisten sairastavuudesta. Esimerkiksi sukupuolitauteja ilmeni yhtä paljon kuin normaaliaikoina, vaikka sosiaalisia kontakteja rajoitettiin.
Oulussa 18 vuotta täyttäneet ja vanhemmat voivat varata ajan kolmanteen koronarokotukseen
Koronarokotuksen voi saada ajan varaamalla paitsi Oulun kaupungin rokotuspisteistä myös työterveydenhuollosta.
Lasten koronarokotuksiin yllätysruuhka Kokkolassa – Ylilääkäri: "Varauduttiin sataan, mutta tulikin pari sataa"
Paikalle jouduttiin hälyttämään tuplasti lisää rokottajia.
Psykiatrit ovat huolissaan sijoittumisestaan Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueessa vuoden 2023 alusta
Luonnos uudeksi organisaatioksi on saanut psykiatrian ammattihenkilöstön pohtimaan, katkeaako yhteys lääketieteeseen ja Oulun yliopistollisen sairaalaan, kun psykiatriasta tulisi osa perhe- ja psykososiaalia palveluita.
KYSin silmäsairauksien tutkimukselle miljoonan euron testamenttilahjoitus
Lahjoituksen avulla KYS voi panostaa näkövammaisuutta aiheuttavien silmäsairauksien tutkimukseen.
Sian sydämen siirto ihmiselle on pitkän tutkimuksen tulos – eläimiltä siirretyt elimet voivat yleistyä ihmisen varaosina
Sian sydämen siirto ihmiseen on merkittävä askel kohti uudenlaista hoitoa, mutta suomalaisen elinsiirtokirurgin mukaan sydämen pitää toimia pitkään, jotta siirto kannattaa.
Yhdysvalloissa mies sai sian sydämen kokeellisessa elinsiirrossa
Geneettisesti muunnellun sian sydän siirrettiin 57-vuotiaalle miehelle. Potilas on parhaillaan toipumassa vaativasta leikkauksesta.
Neljänsiä koronarokotuksia jaetaan nyt vakavasti immuunivajavaisille – Hanna Nohynekin mukaan omikron voi ratkaista sen, tarvitaanko nelosannos muillekin
Neljänsiä koronarokoteannoksia jaetaan nyt vakavasti immuunivajavaisille eli esimerkiksi syöpä- ja elinsiirtopotilaille. THL:n Nohynekin mukaan väestön tarve tehosteannoksille tulee selviämään muun muassa omikronin leviämisen mittaan.

Oletko aikaistanut kolmatta koronarokotustasi? Kerro meille, miten se onnistui
Etsimme haastateltavia kolmansien koronarokotusten aikaistamista käsittelevään juttuun.

Ihmisen poskesta löytyi uusi kerros purentalihasta
Tutkimusmenetelmien kehittyminen on mahdollistanut ihmisen anatomian tarkastelun yhä uusista näkökulmista. Vanhastaan tiedetty ei aina pidäkään paikkaansa.
Perusterveet lapset pääsevät rokotuksiin jo tällä viikolla Helsingissä – aikoja tässä vaiheessa vain 2 000:lle lapselle
Perusterveille 5–11-vuotilaille lapsille voi varata ajan koronavirusrokotukseen jo tällä ja ensi viikolla Helsingissä. Rokotukseen tarvitaan lapsen molempien huoltajien lupa.
Miksi kolmatta rokotusannosta suositellaan ja miten se eroaa aiemmista? THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek vastaa
Kolmannen rokoteannoksen antamista vauhditetaan. Kysyimme THL:n ylilääkäriltä, mikä on kolmannen rokoteannoksen idea, miksi sitä annetaan ja joudutaanko tulevaisuudessa ottamaan aina uusi rokoteannos.
Yhdeksän laudaturin ylioppilas innostui harvinaisesta lääketieteen erikoisalasta, jonka työn sisältö voi olla mysteeri jopa osalle alan opiskelijoista
Lääketiede kiinnostaa opiskelijoita, ja alan koulutusta haetaan ulkomailta asti. Lääkäreistä iso osa erikoistuu, mutta kaikki erikoisalat eivät houkuta nuoria lääkäreitä. Erikoistuvien lääkäreiden hakeutuminen vain tietyille aloille voi heikentää hoidon saatavuutta.
Riskiryhmiin kuuluvien pienten lasten koronarokotukset alkaneet Helsingissä ja Turussa – THL:n Hanna Nohynek vastaa Ylen seitsemään kysymykseen
Voimassa oleva asetus ei salli muiden kuin riskiryhmään kuuluvien 5–11-vuotiaiden rokottamisen. Rokotussuositusten antamisessa THL:n mukaan punnitaan riskien ja hyödyn suhdetta.
Käännytys sydänleikkaussalin ovelta vakavoitti Ulla-Maj Wideroosin – selvitimme, paljonko vakavia leikkauksia on siirretty koronan takia
Asiantuntijoiden mukaan sydänleikkauksen siirtyminen voi vaikeuttaa toipumista. Useimpiin syöpäleikkauksiin tehohoidon kuormitus ei sen sijaan vaikuta.
Essote aloittaa riskiryhmiin kuuluvien lasten rokotukset jo ennen joulua
5-11-vuotiaiden lasten rokotukset toteutetaan Mikkelin keskussairaalan Perhetalolla ainoastaan ajanvarauksella. Ensimmäiset ajat on tarjolla sunnuntaille 19. joulukuuta.
KRARin puheenjohtaja Ville Peltola ei kannata rokotuspakkoa: "Olisi parempi mennä positiivisilla kannustimilla eteenpäin"
Pakkorokotukset aiheuttaisivat ristiriitoja ja epäluottamusta, sanoo Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän puheenjohtaja. Lapsille soveltuvista rokotteista saadaan maailmalta uutta tietoa nopeaan tahtiin.
Lauantain rokotustapahtumassa 1800 kävijää Vaasassa –pääasiassa nyt haettiin kolmansia koronarokoteannoksia
Vaasassa valtaosa tällä hetkellä rokotettavista saa kolmannen rokoteannoksensa. Käytännön syistä kaikille annetaan tehosteena samaa rokotetta kuin kaksi aiempaakin annosta.
Suomeen varaudutaan hankkimaan koronarokotteita, joita ei ole aiemmin ollut saatavilla – niiden toivotaan lisäävän rokoteintoa
Perinteistä teknologiaa hyödyntäen valmistetut Novavaxin ja Valnevan koronavirusrokotteet tarvitsevat vielä Euroopan lääkeviraston myyntiluvan, ennen kuin niitä voisi saada Suomeen.

Perjantai 10.12.2021 (tv)
Suomen sotilaslentokoneet. Hoitajien koronarokotukset. Selkosanomat. Sääennuste.
Koronatartunnat kasvussa Essoten alueella – kolmansia rokotteita annetaan nyt kaikille täysi-ikäisille
Kolmas rokotuskierros laajennettiin koskemaan kaikkia täysi-ikäisiä. Etelä-Savossa ryhdyttiin välittömästi toimeen.
"Rokotusmäärät tulevat kasvamaan aika voimakkaasti", sanoo johtajaylilääkäri – koronapassi ajaa ensimmäisille piikeille, aikuisille kolmansia annoksia
Riskiryhmiin kuuluvia 5–11-vuotiaita päästään rokottamaan ennen joulua, mikäli lasten rokotteet saapuvat Suomeen ajallaan.
Suomessa on joutunut sairaalahoitoon ensimmäistä kertaa kolme rokoteannosta saanut henkilö – Husin Järvinen: "Odotettu ilmiö"
Rokotuksista hyvin harva antaa 100-prosenttista suojaa, kun tautipaine on kova, sanoo HUSin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen. Sairaalahoidon tarve tehosteannoksen myötä kuitenkin Järvisen arvion mukaan vähenee.
Kultainen noutaja
Opettavaisen tarinan kansalle nosti esiin Kajo.
HUS otti käyttöön Suomessa kehitetyn potilasturvallisuutta parantavan luunleikkausmenetelmän
Kyseessä on uudenlainen luunleikkaukseen tarkoitettu terä, joka on kehitetty Suomessa. Kirurgian alaan kuuluva innovaatio on herättänyt kiinnostusta myös maailmalla.
Koronarokotusten annosväli taas esillä, kun kolmansien annosten jakelu etenee – asiantuntija: kaikki riippuu siitä, mitä rokotusohjelmalla halutaan saada aikaan
Koronapandemian alkaessa harva tiesi RNA-rokotteista tai siitä, millaisella annosvälillä rokotteet tulisi antaa parhaan mahdollisen suojan varmistamiseksi. Siksi käytännöt ovat vaihdelleet eri puolilla maailmaa.
Tutkijat aiheuttivat keinotekoisen sydänkohtauksen suorassa lähetyksessä – katso, mitä sydänsoluille tapahtuu
Tamperelaisen huippuyksikön tutkijat kehittävät monikudosmallia, jonka avulla voidaan tulevaisuudessa tarjota aiempaa henkilökohtaisempaa hoitoa sydänsairauksiin.
Influenssarokotukset ovat alkaneet Kymenlaaksossa – rokotteen saa ilmaiseksi, jos influenssa aiheuttaa omalle terveydelle oleellisen uhan
Influenssarokotuksen yhteydessä voi ottaa myös koronarokotuksen ensimmäisen, toisen tai kolmannen annoksen.
Britanniassa tutkinta hoitolaitteiden tehokkuudesta eri ihonväreillä – esimerkiksi veren happipitoisuutta mittaava laite voi antaa vääriä lukemia
Britannian terveysministeri Sajid Javid kertoo BBC:n haastattelussa uskovansa, että laite-erot ovat voineet johtaa jopa koronapotilaiden kuolemiin.
Onko rokottamattomuus syy rajoittaa elämää vai onko se syrjintää? Näin vastaavat eettisyyteen perehtynyt filosofi ja yhdenvertaisuusvaltuutettu
Filosofian professori Antti Kauppinen pitää Uudellemaalle annettuja uusia koronarajoituksia hyvin perusteltuina, koska ne liittyvät muille aiheutuvan riskin ja yhteiskunnallisen haitan vähentämiseen.
Ilmastokriisiä ja kansantauteja voi torjua samoilla keinoilla – Suomen ensimmäisen Planetary Health -lääkärin työhön kuuluvat myös ympäristöasiat
Planetary Health -ajattelussa ihmisten ja ympäristön terveyttä tarkastellaan kokonaisuutena. Molemmat ovat riippuvaisia toisistaan. Usein arkiset ympäristöteot ovat myös terveystekoja.
Yliopistojen valintakokeisiin iso uudistus – pääsykokeista tulee sähköisiä, kokeiden määrä vähenee ja eri aloille tulee yhteisiä kokeita
Kokeiden määrää halutaan karsia, sillä nykyjärjestelmä on liian raskas hakijoille ja yliopistoille. Todistusvalinnan kriteereihin voi tulla muutoksia vuonna 2026.