Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Aborttioikeutta kyseenalaistetaan nyt niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin – “Tämä on globaali konservatiivinen ja populistinen liike”

A-studiossa vieraillut YK:n tasa-arvojärjestö UN Women Suomen toiminnanjohtaja Jaana Hirsikangas uskoo, että Suomi tulee pian päivittämään aborttilainsäädäntöään. Monessa maassa kehitys uhkaa kuitenkin kääntyä päinvastaiseen suuntaan.

Kansalaisaloite antoi Jasmin Tuomelle toivoa paremmasta mielenterveyshoidosta – nyt terapiatakuu on junnannut eduskunnassa jo kaksi vuotta

Uudistusta tarvitaan kipeästi, koska koronakriisi vaikeutti avun saantia entisestään. Mielenterveysjärjestöt uskovat, että hallitus haluaa parantaa mielenterveyspalveluja. Varmuutta ei ole, riittävätkö rahat muutokseen.

Vihreät ajaa ensimmäisenä eduskuntapuolueena kannabiksen laillistamista – tutkimusprofessori: "Suomen väestö ei ole siihen vielä valmis"

THL:n tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen suhtautuu kannabiksen laillistamiseen varauksella. Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio pitää vihreiden hyväksymää kannabisaloitetta tervetulleena keskustelunavauksena.

Vastahakoinen lääkäri ei halunnut kirjoittaa 20-vuotiaalle Emma Syrjälälle lähetettä aborttiin: “Petyin terveydenhuoltoon”

Nykyinen aborttilaki mahdollistaa lääkäreiden puuttumisen aborttipäätökseen. Ylilääkäri Oskari Heikinheimon mukaan ihminen on kuitenkin oman elämänsä asioissa paras asiantuntija.

Näin homoseksuaaleja käännyttävät eheytyshoidot toimivat – 25-vuotias Johannes Poikkimäki kertoo, millaiseen paineeseen hän joutui vuosiksi

Eheytyshoitojen aiheuttamat traumat ovat monimutkaisia, ja niihin voi liittyä häpeää, uskonkriisiä ja juurettomuuden tunnetta. Johannes Poikkimäki joutui teininä eheytyshoitoihin, ja pystyi irrottautumaan niistä vasta ihastuttuaan 17-vuotiaana.

Torstai 9.9.2021 (radio)

Hallitus on päässyt sopuun budjetista ja ilmastopäästöistä. Vauvaperheiden uupumus. Kansalaisaloite vedestä. Yle on nyt 95-vuotias.

Vesihuollon yksityistämistä vastustava kansalaisaloite hyväksyttiin eduskunnassa – päätös oli yksimielinen

Vesi on meidän -kansalaisaloite on lajissaan neljäs eduskunnan hyväksymä. Aiemmin koko eduskunnan yksimielisyyttä kansalaisaloitteen kohdalla ei ole ollut.

Lieksan uimahalli tarjoaa naisille omaa uintivuoroa – taustalla kuntalaisen aloitteesta tehty esitys

Naisten uimavuorolla halutaan tarjota mahdollisuus uinti- ja vesiliikuntaharrastukseen myös heille, jotka eivät syystä tai toisesta voi yleisillä uimavuoroilla käydä. Lieksan uimahalli on naisten käytössä lauantaiaamupäivisin 18. syyskuuta alkaen.

Tällaisia ovat karhujen tassuja runnelleet pienpetoraudat – niiden valvonta on vaikeaa, mutta ministerin mukaan niistä ei luovuta

Loukkaantuneiden karhujen tassuista tuttuja pienpetorautoja voi ostaa marketista kuka tahansa. Niiden käyttöä vaaditaan kiellettäväksi, mutta metsästysasioista vastaava ministeri ei idealle lämpene. Rautojen valvonta on vaikeaa.

Kansalaisaloite metsästysrautojen kieltämiseksi kerännyt yli 17 000 allekirjoitusta – Itä-Suomessa loukkaantuneet karhut herättävät keskustelua

Tiistaina Sonkajärvellä lopetettu karhu on vauhdittanut keskustelua pienpetopyydysten turvallisuudesta. Kansalaisaloite metsästysrautojen lailla kieltämiseksi kerää nimiä tasaiseen tahtiin.

Saattohoidon pioneeri on pettynyt eutanasialain jumiutumiseen: "Kaikki alkaa nyt alusta"

Terhokotia pitkään johtanut Juha Hänninen muistuttaa, että eutanasia koskee suurta kärsimystä ja sitä koskevan lain puuttuminen on ihmisoikeusongelma. Elämän loppuvaiheen hoitoa pohtinut työryhmä ei päässyt yksimielisyyteen eutanasian laillistamisesta.

Sateenkaariväki ajaa oikeuksiaan kansalaisaloitteiden kautta, koska muut tiet ovat tukossa – jo kaksi aloitetta eduskuntaan

Kansalaisaloitteiden ympärille rakennetut kampanjat auttavat nostamaan kysymyksiä julkisuuteen ja luomaan painetta päättäjille.

Eutanasian laillistaminen ei etene Suomessa, asiantuntijaryhmä jäi erimieliseksi – saattohoitoa sen sijaan parannettava lakimuutoksin

Kansalaisaloitteesta alkunsa saanut selvitystyö elämän loppuvaiheen hoidosta ja eutanasian laillistamisesta Suomessa on valmistunut. Asiantuntijaryhmä pohti asiaa kolme vuotta, mutta ei päässyt yksimielisyyteen suosituksistaan eutanasian suhteen.

Eheytyshoitojen kriminalisointia ajava kansalaisaloite etenee eduskunnan käsittelyyn

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen niin sanottuun eheyttämiseen tähtäävien hoitojen kieltämiseen pyrkivä aloite etenee eduskunnan käsittelyyn. Aloite on kerännyt hieman yli kuukaudessa 50 000 allekirjoitusta.

Kansalaisaloite vaatii kissoille tunnistussirua niskaan, ja se tietäisi lähes kaikkiin kissakoteihin eläinlääkärireissua – lue, mikä muu muuttuisi

Kissojen sirutus- ja rekisteröintipakkoa vaativa kansalaisaloite on tulossa eduskunnan käsittelyyn. Aloitteen on allekirjoittanut 57 000 suomalaista. Koirille sirupakko on jo tulossa.

Malminetsintää jatketaan Itä-Savossa – lupa ei oikeuta vielä esiintymän hyödyntämiseen

FinnAust Mining Finland Oy:lle myönnetty jatkolupa on voimassa enintään seuraavat kolme vuotta, eikä se oikeuta vielä esiintymän hyödyntämiseen.

EU:n komissio haluaa kieltää tuotantoeläinten häkkikasvatuksen: vaikuttaisi Suomessa erityisesti muniviin kanoihin ja porsiviin emakoihin

Komissio puoltaa häkkikasvatuksen kieltoa vaativaa kansalaisaloitetta. Suomessa häkkikasvatusta on jo vähennetty asteittain, mutta noin puolet munivista kanoista ja porsivista emakoista kasvatetaan vielä häkeissä.

Vesi on meidän -kansalaisaloite etenee eduskunnan istuntosaliin – sai laajan kannatuksen valiokunnassa kautta puoluekentän

Vesihuollon yksityistämistä vastustava kansalaisaloite sai alkunsa kuuden vasemmistoaktiivin tekemänä puolitoista vuotta sitten. Nyt eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta esittää yksimielisesti eduskunnalle lainsäädäntötyön aloittamista.

Kriisikeskus Mobilen puolesta kerätään nyt nimiä kuntalaisaloitteeseen Jyväskylässä

Maakuntaan suunnitellun sosiaali- ja kriisipäivystyksen käynnistyminen uhkaa leikata matalan kynnyksen kriisikeskus Mobilen rahoitusta. Mobilen puolesta vetoava kuntalaisaloite vaatii kriisikeskuksen toiminnan turvaamista myös jatkossa.

Uutissuomalainen: Valtaosa suomalaisista kieltäisi uhanalaisten lajien metsästyksen

Kyselyn mukaan metsästyskiellolla on enemmän kannattajia kuin vastustajia kaikissa vastaajaryhmissä. Nuoret kannattavat uhanalaisten lajien metsästyskieltoa eniten.

Valiokunta yksimielisesti kansalaisaloitteen takana: vesihuoltoa ei haluta yksityistää

Maa- ja metsätalousvaliokunnan mukaan vesihuoltolaitosten säilyminen kuntien omistuksessa tulee varmistaa osana tekeillä olevaa lakiuudistusta.

Virasta pidätetyn pastori Kai Sadinmaan puolesta 853 allekirjoittajan tukiadressi: "erottaminen pappisvirasta vieraannuttaisi monia pysyvästi kirkosta"

Sadinmaan tilannetta on puitu evankelis-luterilaisen kirkon sisällä jo vuosien ajan. Helsingin tuomiokapituli pidätti Sadinmaan tammikuussa pappisvirastaan kuudeksi kuukaudeksi hänen kirkkoa kohtaan osoittamiensa näkemysten ja vaatimusten vuoksi.

Ylen tekstisisältöjen turvaamista vaativa kansalaisaloite keräsi 50 000 allekirjoitusta

Aloitteen mukaan Ylen tekstisisältöjen turvaaminen on tärkeää sanan- ja lehdistönvapauden, yhdenvertaisen tiedonsaannin sekä demokratian turvaamiseksi.

Suurin osa Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtajista kannattaa yliopiston toimimista entisellä paikallaan

Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtajisto kommentoi yliopiston Raksilan kampusta vastustavaa adressia. Pro Linnanmaa -liike luovutti adressinsa eilen. Vain valtuuston 1. puheenjohtaja, kokoomuksen Juha Hänninen ei varsinaisesti ota kantaa Oulun yliopiston suunnitelmiin.

Oulun yliopiston muuttoa Raksilaan vastustavassa adressissa liki 7 000 nimeä – allekirjoittajien joukossa entinen pääministeri Juha Sipilä

Pro Linnanmaa -liike luovutti adressiin Oulun kaupunginvaltuustolle maanantaina. Liike näkee, että perustelut osan yliopiston toimintojen siirtämisestä Raksilaan eivät pohjaudu miltään osin tutkittuihin ja todellisiin faktatietoihin.

Turpeen luokittelemista uusiutuvaksi energiaksi vaativa kansalaisaloite etenee eduskuntaan

Turpeen luokittelemista uusiutuvaksi energialähteeksi vaativa kansalaisaloite etenee eduskunnan käsittelyyn. Turve on tällä hetkellä luokiteltu samaan kategoriaan fossiilisten eli uusiutumattomien energialähteiden kanssa.

Onko 5.- ja 6.-luokkalaisten paikka yläkoulun teinien joukossa? – kouluverkosta tuli Raisiossa kevään kuuma puheenaihe

Monellako koululla ja millaisella ikäjaolla perusopetusta annetaan Raisiossa tulevaisuudessa? Eniten väännetään kättä kahdesta suuresta yhtenäiskoulusta, joissa yläkouluun sijoitettaisiin myös viidennet ja kuudennet luokat.

Riihimäki ei järjestä kansanäänestystä palveluverkosta – esitys kaatui valtuustossa äänestyksen jälkeen

Kuntalaisaloitteella vaadittiin kaupungin palveluverkkouudistuksen toimeenpanon keskeyttämistä ja palveluverkkopäätöksen uutta valmistelua ja käsittelyä.

Kissojen leikkauttamista ja tunnistusmerkintöjä vaativa kansalaisaloite etenee eduskuntaan

Aloitteen tekijöiden mukaan leikkaamattomat vapaasti ulkoilevat kissat synnyttävät hallitsemattomasti lisääntyviä kissapopulaatioita.

Venäläistankkerit ovat siirtäneet öljyä aluksesta toiseen virolaisen merensuojelualueen kupeessa – nyt vaarallinen toiminta on vastatuulessa

Viron hallitus ottaa lähiviikkoina kantaa siihen, mitä niin sanotuille sts-siirroille tehdään. Täyskiellosta saattaisi seurata uusia ongelmia, sanoo ympäristöministeri Tõnis Mölder.

Tampereella elää unelma vapaasta Tammerkoskesta – kansanliike perusteilla, sähkölaitoksella valmiit suunnitelmat

Idea ei ole uusi, sillä asiasta on tehty kuntalaisaloite vuonna 2014. Sähkölaitos on laskenut kosken vapauttamiselle myös hintalapun: se on noin 120 miljoonaa.

Suomalaisten poikkeavat susisuhteessaan muusta Euroopasta, mutta 16-vuotias metsästäjä Juho Kilpeläinen kunnioittaa petoa

Susitutkija Ilpo Kojolan mukaan taustalla vaikuttavat edelleen 140 vuotta vanhat tapahtumat.

Kansalaisaloite polttoaineveron alentamisesta etenee eduskuntaan – 50 000 nimen raja rikkoutui vauhdilla

Valmisteveroa pitäisi laskea 50 prosentilla nykyisestä, ehdottavat aloitteen tekijät.

Kansalaisaloite kouluväkivallan kirjaamisesta rikoslakiin etenee eduskuntaan

Aloite on kerännyt eduskuntakäsittelyä varten vaadittavat 50 000 allekirjoitusta.

Mitä tapahtui, kun jäit kiinni huumeista? Kerro tarinasi, teemme juttua

Suurin osa poliisin tietoon tulevista huumerikoksista on käyttörikoksia. Osan mielestä käytöstä ei tulisi rangaista.

Tiede sanoo, että huumeiden käyttäjiä ei ole järkeä rangaista – miksi poliitikot eivät kuuntele? Tutkija: "Pelataan enemmän tunteella kuin järjellä"

Tutkimusten mukaan dekriminalisointiin nojaava huumausainepolitiikka vähentää huumeista aiheutuvia ongelmia. Takaisin Pasilaan -podcastissa pohditaan, miksi luotamme koronakysymyksissä vankasti tieteeseen, mutta huumekysymyksessä emme.

Tervolassa selvitetään vaellus- ja melontareitistöä – 70 kilometriä pitkä Vaarojen vaellus voisi houkutella luonnossa liikkujia

Reittiä on selvitetty jo vuosikymmen sitten. Nyt asia on noussut jälleen ajankohtaiseksi.

Maaningalla kuntalaisaloite pyöräilyreitin parantamisesta

Tuovilanlahden ja Maaningan välisestä osuudesta halutaan turvallisempi siirtämällä se pois kantatie 77:n varrelta.

Irti turpeesta -kansalaisaloitteelle tukea myös Etelä-Savosta

Turpeen energiapoltosta haluaa eroon jo yli 50 000 suomalaista.

Kansalaisaloite uhanalaisten lajien metsästyskiellosta etenee eduskuntaan

Aloitteen tekijöiden mukaan kyse ei ole metsästäjien syyllistämisestä vaan metsästyksen suuntaamisesta elinvoimaisiin lajeihin.

Kansalaisaloite turpeen energiakäytön lopettamiseksi etenee eduskuntaan

Turpeen polttaminen aiheuttaa muun muassa isot hiilidioksidipäästöt suhteessa siitä saatuun energiamäärään.

Lapua palaa vanhaan liputuskäytäntöön, vaikka säästöt hupenevat

Kaupungin kaikissa kiinteistöissä liputettiin viime vuonna pelkästään virallisina liputuspäivinä.

Katleena Kortesuo lopettaa kriisiviestinnän: "Totesin, että tähän vaaditaan jo terveydenhoitoalan ammattilaista"

Suomen kallein siivooja lopettaa akuuttien kriisiviestintätapausten hoitamisen.

Kansalaisaloite psykoterapiakoulutuksen muuttamisesta maksuttomaksi etenee eduskuntaan

Aloitteen tärkeyttä perustellaan sillä, että psykoterapeuttien määrä ei ole lisääntynyt suhteessa tarpeen kasvuun. Myös psykoterapian saatavuudessa on valtakunnallisesti suuria puutteita.

Video: Tältä näyttää jopa Kuopion ikäinen mäntyvanhus – se haluttaisiin pelastaa moottoritien työmaan alta, mutta toive tuskin toteutuu

Puun siirtäminen olisi kallista ja vaikeaa, eikä puun hengissä selviytymiselle olisi takeita.

Niinivaaran uimahallin toiminnan päättymiselle sinetti

Kansalaisaloitteessa esitettiin, että Joensuun kaupunki olisi ottanut hallin hoteisiinsa, kun Vetrean vuokrasopimus päättyy.

Tervola ei halua määritellä pysyvää linjausta tuulivoimaloiden suojaetäisyyteen

Kunnanvaltuusto päätti, että asia ratkaistaan tapauskohtaisesti kaavoituksen yhteydessä tehtävien tutkimusten, selvitysten sekä melumallinnusten pohjalta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle