Uusimmat artikkelit
Raskausdiabetes lisää monien sairauksien riskiä – Hanna Korpela löysi diagnoosistaan hyviäkin asioita elämäänsä
Oulun yliopiston laaja seurantatutkimus selvittää raskausdiabeteksen yhteyttä muun muassa masennukseen ja ei-alkoholiperäiseen rasvamaksatautiin.
Painoindeksin mukaan Suomessa on yli miljoona lihavaa aikuista, kertoo THL:n tutkimus
Tutkimuksen mukaan suomalaisilla yleisiä ovat myös korkea kolesteroli ja kohonnut verenpaine.
Pohjalaismaakuntien diabeteshoidossa on suuria eroja – Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla hoitajalle pääsee hyvin, Keski-Pohjanmaalla heikosti
Hyvinvointialueiden vertailussa Pohjanmaa oli neljän parhaan alueen joukossa niin diabeteshoitajalle kuin lääkärillekin pääsyssä.
Hanna Horma haluaa elää normaalia elämää, mutta diabetes sanelee reunaehdot: ”Vaatii jatkuvaa skarppaamista”
Diabetesliiton tänään julkaistu barometri näyttää isoja eroja diabeteksen hoidossa eri puolilla Suomea.
Kymenlaakson hyvinvointialueelle maan parhaat tulokset lasten diabeteshoidossa
Tänään tiistaina vietetään kansainvälistä diabetespäivää.
Miksi niin moni suomalainen sairastuu tyypin 1 diabetekseen? Nyt saatiin kaksi uutta keinoa totuuden selvittämiseen
Uusilla työkaluilla voi selvittää, onko henkilöllä ollut enterovirustulehdus ja löytää tautiyhteyksiä. Tämä voi auttaa lääkkeiden ja rokotteiden kehittämisessä.
Apteekit tyhjenevät hetkessä hittilääkkeestä, joka pelasti Tanskan talouden
Tanskalaisyhtiö Novo Nordisk takoo kovaa tulosta hittilääkkeillä. Tutkijan mukaan lääkeyhtiön merkitys maan talouskasvulle nähdään Tanskassa myös riskinä.
Suomalaiskiekkoilija joutui Sveitsissä ”täysin tarpeettomaan” kohuun ja pelikieltoon – tästä syystä insuliini on dopingsäännöissä kielletty
Suomalaisjääkiekkoilija Aleksi Peltonen, 25, joutui väliaikaiseen pelikieltoon Sveitsin liigassa. Seura unohti hakea diabetesta sairastavalle pelaajalleen lupaa insuliinin käyttöön.
Väitöstutkimus: Oman hoitosuunnitelman tekoon mukaanpääsy ei välttämättä parannakaan pitkäaikaissairaan hoitotulosta
Tutkimus tehtiin vuonna 2017 Pohjois-Savossa siilinjärveläispotilaiden parissa. Osallistavaa hoitosuunnitelmaa suositellaan etenkin pitkäaikaissairaille.
Tutkimus: mitä nuorempana kakkostyypin diabetes puhkeaa, sitä enemmän sairaus lyhentää jäljellä olevaa elinaikaa
Tutkimuksen mukaan viisikymppisenä todettu tyypin 2 diabetes lyhentää odotettavissa olevaa elinaikaa 5–6 vuotta ja 30-vuotiaana todettu diabetes peräti 13–14 vuotta.
Tärkeät hoitotarvikkeet kulkevat nyt Pirkanmaalla postifirman välityksellä – potilaat kiittelevät, mutta tutkija näkee uudistuksen riskit
Hoitotarvikejakelu päättyi Pirkanmaan terveysasemilla syyskuussa. Nyt esimerkiksi avanteet ja verensokerimittarit haetaan pakettiautomaateista.
Pian kaikki diabetespotilaat hyötyvät, että uuden tekniikan hoitotulokset löytyivät Siun soten potilastiedoista
Siun soten kattavat potilastiedot auttavat tutkimusta, joka voi parantaa merkittävästi diabeetikkojen hoitotuloksia ja helpottaa heidän arkeaan. Väitöstutkimus on tekeillä Itä-Suomen yliopistossa.
Hoitotarvikkeiden jakelu siirtyy postiyhtiön kuljetettavaksi: sosiaali- ja terveysasemilta jakelu loppuu syksyllä
Hoitotarvikkeet haetaan jatkossa PostNordin toimipisteistä. Tuotteet tilataan nettilomakkeella, lisäksi käyttöön tulee yhtenäinen puhelinpalvelu koko Pirkanmaalle.
Oma Häme aloittaa uuden sähköisen palvelun hyvinvointialueen asukkaille
Teamsissa järjestettävät tietopaketit on tarkoitettu tyypin 2 diabetesta sairastaville.
Tiina Laiho sairasti diabetesta tietämättään – lääkäri määräsi suosittua ihmelääkettä ja sen vaikutukset olivat yllättävät
Ihmelääkkeiksikin kutsutut suolistohormonit on tarkoitettu ensisijaisesti diabeteksen hoitoon, mutta monet käyttävät niitä laihduttamiseen. Tiinalla ne ovat auttaneet myös masennukseen.
Diabeteksen hoidon osaaminen jalkautuu kaikkiin maakunnan kuntiin kevään aikana
Diabetesosaamiskeskus on aloittanut helmikuussa Nurmeksen alueella, ja toukokuussa keskus toimii kaikkialla maakunnassa.
Ihmiset ajavat laihduttavan diabeteslääkkeen perässä ympäri maata
Fimea on ilmoittanut tyypin 2 diabeteslääke Ozempicin saatavuushäiriöiden jatkuvan kesäkuun loppuun saakka. Kymmenet Ylen kyselyyn vastanneista olivat huolissaan lääkkeen riittävyydestä.
Tuhat suomalaista pelkää jäävänsä ilman lääkettä, jota ilman elämä on "helvetillistä"
Lääkkeiden saatavuushäiriöt ovat kasvussa. Ylen kyselyyn vastanneet kertoivat vaikeuksista etenkin dystoniasairaudessa käytettävän Rivatril-lääkkeen kohdalla.
Erika Jänkä tuupertui pelottavasti kesken maailmancupin kisan – itävaltalaisen lääkärin tuomio tyrmistytti: “Järkyttävä shokkiuutinen”
Suomalainen ampumahiihtäjä Erika Jänkä lähetettiin Hochfilzenin maailmancupissa suoraan sairaalaan. Itävaltalaislääkäri epäili, ettei Jänkä voisi enää kilpailla lainkaan diabeteksen takia.
Päivystävä sairaanhoitaja kulkee jatkossakin tarvittaessa ambulanssin mukana Lesti- ja Perhonjokilaaksoissa – ”Kokemukset ovat olleet niin hyvät”
Päivystävä sairaanhoitaja tuo avun kotiin, eikä jatkohoitoa välttämättä aina tarvita. Diabetes- ja verenpainepotilaat ohjataan oikealle hoitopolulle.
Helsinkiläistutkijoilta hyviä uutisia tyypin 1 diabeteksen riskiryhmille – estolääke ehkä löydetty
Tyypin 1 diabetesta voidaan tutkimuksen mukaan ehkäistä estämällä sairauden puhkeamiseen liittyvän geenin toimintaa. Samaan mekanismiin perustuva lääke on hyväksytty psoriasiksen hoitoon USA:ssa.
Diabetesliiton asiantuntijalääkäri: Suositun diabeteslääkkeen loppuminen apteekeista ei ole niin dramaattista kuin miltä kuulostaa
Aikuisiän tyypin 2 diabeteksen hoitoon käytetty Ozempic-lääke on loppunut apteekeista ja saatavuushäiriön on ilmoitettu kestävän pitkälle lokakuuhun.
Iltavirkut sairastuvat muita herkemmin sydänsairauksiin ja diabetekseen, kertoo tuore tutkimus
Iltavirkut olivat myös vähemmän aktiivisia kuin muut ja heidän kuntonsa oli heikompi.
Uusi tutkimus voi auttaa peräti kolmessa suomalaisten kansantaudissa — lääke voidaan kohdentaa moneen ongelmageeniin yhtä aikaa
Suomalaiset tutkijat alkavat kehittää lääkkeitä sepelvaltimotautiin, tyypin 2 diabetekseen ja rasvamaksaan yhdessä eurooppalaisten kanssa.
Suomalaiset lihovat edelleen ja diabetes yleistyy, ennustaa THL
Suomen tavoite on, että vuonna 2030 tupakkatuotteita käyttää viisi prosenttia suomalaisista. THL arvioi, ettei tavoite tule toteutumaan.
Diabeteksen hoitoon erikoistunut yksikkö aloittaa Heinävedellä
Diabeteshoidon osaamiskeskus laajenee kaikkialle Pohjois-Karjalaan syksyn aikana.

Porin perusturvan alueelle uusi palvelu avuksi diabeteksen ehkäisyyn
Etäpalvelu tarjoaa ohjeita elintapojen muuttamiseen. Sen avulla pyritään ehkäisemään diabeteksen kehittymistä ja samalla vähentämään terveydenhuollon kuormitusta.
Tutkimus yhdisti 80-luvun ruokavalinnat myöhempiin sairauksiin ja kuolemiin – terveellisen pohjoismaisen ruokavalion hyödyt nousivat esiin
Terveellisesti koostettu pohjoismainen ruokavalio on väitöstutkimuksen mukaan yhteydessä pienempään tyypin 2 diabeteksen riskiin. Seuranta-aikana sen mukaisesti syöneet myös kuolivat sairauksiin muita harvemmin.
Pirkanmaan Kulttuurirahaston vuoden 2022 palkinto myönnettiin virustutkija, professori Heikki Hyödylle
Tampereen yliopiston virologian professorin Heikki Hyödyn ja virologian tutkimusryhmän havainnon pohjalta on kehitetty rokote, jolla voitaisiin ehkäistä vakavia enterovirustauteja ja tyypin 1 diabetesta.
Me suomalaiset istumme itsemme sairaiksi – kustannukset nousevat vuosittain, eikä loppua näy
Paikallaanolo sekä liian vähäinen liikkuminen aiheuttavat yhteiskunnalle jo 4,7 miljardiin vuosittaiset kustannukset.
HIV-kotitestejä pidettiin arveluttavina Suomessa, mutta kelkka kääntyi – netistä tilattavia terveystestejä voitaisiin hyödyntää jopa sairauksien diagnosoinnissa
Tulevaisuudessa kotona tehtävä testi voisi korvata laboratoriokäynnin joidenkin sairauksien kohdalla. Esimerkiksi raskauden tai koronan toteamiseksi ei enää välttämättä tarvita labrakoetta.
Diabeetikko Harri Lyytikäinen kävi hoitokontrollissa viimeksi 1,5 vuotta sitten – kansantautien diagnoosit ja seuranta ovat jääneet koronan jalkoihin
Diabeetikko Harri Lyytikäinen kävi hoitokontrollissa viimeksi 1,5 vuotta sitten. Kansantautien diagnoosit ja seuranta ovat jääneet koronan jalkoihin. Hoitovelka on osittain vielä piilossa.
Diabeteskeskuksen toiminta käynnistyi Pohjois-Karjalassa
Keskuksen tavoitteena on parantaa diabeteksen hoidon laatua ja saatavuutta sekä helpottaa yhteydenpitoa diabeteshoitajaan.
Diabetesta sairastava Anton Srömmer, 21, toivoo hoidon kehittyvän niin, ettei arki olisi jatkuvaa varmistelua – insuliinin keksimisestä sata vuotta
Suomessa tyypin 1 diabetesta sairastaa noin 50 000 henkilöä. Diabeteksen hoito on viime vuosikymmeninä helpottunut, kun taudin kulkua ymmärretään paremmin.
Jo pelkkä perusflunssa on riski diabetesta sairastavalle Tuomas Karille – näin 11-vuotias riskiryhmäläinen haluaa suojautua koronalta
Tuomas Kari tietää, että korona voi olla hänelle vakava sairaus. Jo tavallinen flunssa aiheuttaa diabetesta sairastavalle 11-vuotiaalle pahoja oireita. Keskiviikkona hän sai ensimmäisen koronarokotteen.
Sairaus tuhosi Mikko Vennon silmät, sitten hajosivat haima sekä munuaiset ja äsken amputoitiin jalka – töitään Vento ei lopeta: "Kyllä elämä kantaa"
Mikko Vento vetää Lappeenrannassa elokuvateatteriin tehtyä suosittua kulttuuritilaa, jonka pelastuminen ei ollut itsestäänselvää. Miehen itsensä säilyminen talkookykyisenä on vaatinut runsasta apua lääketieteeltä.
Korkea hemoglobiini auttaa kestävyysurheilussa, mutta se voi lisätä myös riskiä sairastua suomalaisten kansantauteihin
Oulun yliopiston tutkimuksen mukaan hemoglobiinin mittaus voi tuoda apua metabolisten sairauksien varhaiseen toteamiseen. Tutkimustulokset voivat edistää myös sydänsairauksien ja diabeteksen lääkehoitojen kehittämistä.

"Vaihdoin lennosta lääkäriä", napauttaa sairaan Aukku-kissan omistaja, kun eläinlääkäri ehdotti eutanasiaa – lemmikkien hoidosta maksetaan jo miljoonia
Diagnoosi eläimen kroonisesta sairaudesta voi olla järkytys, mutta omistajat myös avaavat kukkaronsa lemmikin hoidolle ja palveluille. Viime vuonna tähän käytettiin 362 miljoonaa euroa.
Pohjois-Karjalan diabetesyhdistykset peräävät diabeetikoille parempaa hoitoa
Yhdistysten tekemän kyselyn mukaan osa kakkostyypin diabetesta sairastavista ei ole lainkaan sairautensa aikana nähnyt diabeteshoitajaa tai -lääkäriä.
Soiten alueella lisätään antenataalilypsyä – rintamaidon käsin lypsämistä suositellaan etenkin raskausdiabeetikoille
Antenataalilypsyä voi hyödyntää myös kaikki perusterveet odottajat, sillä se valmistaa rintoja fyysisesti ja odottavaa äitiä henkisesti imetykseen.
Kahden tunnin glukoosirasituskoe ennustaa tapahtumamuistin heikkenemistä
Turun yliopiston ja THL:n tutkimuksen mukaan glukoosirasituskokeessa mitattu korkeampi kahden tunnin glukoosiarvo ennustaa heikompaa suoriutumista tapahtumamuistia mittaavassa testissä kymmenen vuotta myöhemmin.
Tutkimus: Seisomisella on yhteys diabetesriskin pienemiseen – jaloillaan olemisen lisääminen voi auttaa ennaltaehkäisemään pitkäaikaissairauksia
Turun yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että seisominen on yhteydessä parempaan insuliiniherkkyyteen riippumatta päivittäisen liikunnan tai istumisen määrästä, kunnosta tai ylipainosta.
Väitös: Diabeteksen diagnosoinnissa voidaan luopua glukoosirasituskokeesta – kehon koko ja koostumus vaikuttavat tulokseen liikaa
Tutkijan mukaan vaarana on, että pienikokoinen ihminen diagnosoidaan tarpeettomasti diabeetikoksi ja kookkaammalla tauti jää huomaamatta.

Väite riskiryhmien kahden rokotteen suojasta suututti: "Onko alle 12-vuotiaat unohdettu", kysyy diabeteslasten äiti Ulpu Keränen
Koronan riskiryhmiin kuuluvien lasten perheissä keskusteluttavat uutiset, joiden mukaan vanhukset ja riskiryhmäläiset on pian Suomessa rokotettu kahteen kertaan. Diabetes-lasten äiti pelkää, että nyt luullaan, ettei riskiryhmistä tarvitse enää kantaa huolta.

Joukkokuolema vatsassamme: Ihmisen suoliston kuhinasta on kadonnut suuri määrä hyväntekijöitä
Vuosituhannen takaisista kivettyneistä ulosteista löytyi mikrobilajeja, joita meidän suolistomme yksipuolistuneessa mikrobiyhteisössä ei enää ole. Toisessa tutkimuksessa hampaiden plakin mikrobiomista paljastui yllätys ihmisen evoluutiosta.

Porin perusturva etsii säästöjä hoitotarvikejakelusta – välineistä vuodessa miljoonakulut
Miljoonien eurojen arvioisesta välinejakelusta haetaan Porin perusturvassa säästöjä. Tarkoitus on kehittää malli, joka voitaisiin ottaa käyttöön myöhemmin koko maakunnassa. Tarvikkeiden laadun luvataan pysyvän hyvänä ja palvelun jopa paranevan.
Viku on korvaamaton apu diabeetikko Ada Lindholmille – Video näyttää, kuinka hypokoira kertoo, kun verensokeri painuu huolestuttavan alas
Lindholmin perheen korvaamaton apuri Viku on valittu Pohjois-Savon vuoden koiraksi.

Jaakko Hyytinen pelastui viime hetkellä, hänen poikansa tilanne on ihan eri: Taas uusi keksintö mullisti diabeteksen hoidon ja se on vasta alkua
Yhä useammat ykköstyypin diabetesta sairastavat ovat alkaneet saada hälyttäviä sensoreita.
”On huomattavasti helpompaa olla diabeetikko, jos pitää ruoanlaitosta” – vaasalainen Ebba Håkans valmistaa makunystyrät räjäyttävää grilliruokaa kasviksista
Kokeile kiivisalsaa ja grillattua munakoisoa.
Luotan teihin täysin
Maurille, 59, tehdään riskialtis leikkaus.