Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

1-tyypin diabeetikko Anton Strömmer koiransa Rasmuksen kanssa Kuusankoskella 20.12.2021

Helsinkiläistutkijoilta hyviä uutisia tyypin 1 diabeteksen riskiryhmille – estolääke ehkä löydetty

Tyypin 1 diabetesta voidaan tutkimuksen mukaan ehkäistä estämällä sairauden puhkeamiseen liittyvän geenin toimintaa. Samaan mekanismiin perustuva lääke on hyväksytty psoriasiksen hoitoon USA:ssa.

Verensokerin mittaus

Diabetesliiton asiantuntijalääkäri: Suositun diabeteslääkkeen loppuminen apteekeista ei ole niin dramaattista kuin miltä kuulostaa

Aikuisiän tyypin 2 diabeteksen hoitoon käytetty Ozempic-lääke on loppunut apteekeista ja saatavuushäiriön on ilmoitettu kestävän pitkälle lokakuuhun.

Ihmisiä ylittämässä katua illalla.

Iltavirkut sairastuvat muita herkemmin sydänsairauksiin ja diabetekseen, kertoo tuore tutkimus

Iltavirkut olivat myös vähemmän aktiivisia kuin muut ja heidän kuntonsa oli heikompi.

iverTarget-projekti hyödyntää uusinta tutkimustietoa uusien lääkekohteiden valinnassa, kertoo tutkimusjohtaja Reijo Laaksonen.

Uusi tutkimus voi auttaa peräti kolmessa suomalaisten kansantaudissa — lääke voidaan kohdentaa moneen ongelmageeniin yhtä aikaa

Suomalaiset tutkijat alkavat kehittää lääkkeitä sepelvaltimotautiin, tyypin 2 diabetekseen ja rasvamaksaan yhdessä eurooppalaisten kanssa.

Ihmisiä jumppatunnilla.

Suomalaiset lihovat edelleen ja diabetes yleistyy, ennustaa THL

Suomen tavoite on, että vuonna 2030 tupakkatuotteita käyttää viisi prosenttia suomalaisista. THL arvioi, ettei tavoite tule toteutumaan.

Verensokerin mittaus

Diabeteksen hoitoon erikoistunut yksikkö aloittaa Heinävedellä

Diabeteshoidon osaamiskeskus laajenee kaikkialle Pohjois-Karjalaan syksyn aikana.

Diabetesmittaus

Porin perusturvan alueelle uusi palvelu avuksi diabeteksen ehkäisyyn

Etäpalvelu tarjoaa ohjeita elintapojen muuttamiseen. Sen avulla pyritään ehkäisemään diabeteksen kehittymistä ja samalla vähentämään terveydenhuollon kuormitusta.

Torimyyntipöydällä herneitä, punasipulia ja porkkanaa.

Tutkimus yhdisti 80-luvun ruokavalinnat myöhempiin sairauksiin ja kuolemiin – terveellisen pohjoismaisen ruokavalion hyödyt nousivat esiin

Terveellisesti koostettu pohjoismainen ruokavalio on väitöstutkimuksen mukaan yhteydessä pienempään tyypin 2 diabeteksen riskiin. Seuranta-aikana sen mukaisesti syöneet myös kuolivat sairauksiin muita harvemmin.

Professori Heikki Hyöty seisoo tutkimuslaboratoriossa. Vieressä työntekijä seisoo säiliön luona.

Pirkanmaan Kulttuurirahaston vuoden 2022 palkinto myönnettiin virustutkija, professori Heikki Hyödylle

Tampereen yliopiston virologian professorin Heikki Hyödyn ja virologian tutkimusryhmän havainnon pohjalta on kehitetty rokote, jolla voitaisiin ehkäistä vakavia enterovirustauteja ja tyypin 1 diabetesta. 

Anonyymi pariskunta kävelyllä metsässä.

Me suomalaiset istumme itsemme sairaiksi – kustannukset nousevat vuosittain, eikä loppua näy

Paikallaanolo sekä liian vähäinen liikkuminen aiheuttavat yhteiskunnalle jo 4,7 miljardiin vuosittaiset kustannukset.

proviisori Anne Penttinen seisoo apteekin käytävällä ja pitää kädessään kotitestipakkausta.

HIV-kotitestejä pidettiin arveluttavina Suomessa, mutta kelkka kääntyi – netistä tilattavia terveystestejä voitaisiin hyödyntää jopa sairauksien diagnosoinnissa

Tulevaisuudessa kotona tehtävä testi voisi korvata laboratoriokäynnin joidenkin sairauksien kohdalla. Esimerkiksi raskauden tai koronan toteamiseksi ei enää välttämättä tarvita labrakoetta.

Harri Lyytikäinen lähikuvassa mustaa taustaa vasten.

Diabeetikko Harri Lyytikäinen kävi hoitokontrollissa viimeksi 1,5 vuotta sitten – kansantautien diagnoosit ja seuranta ovat jääneet koronan jalkoihin

Diabeetikko Harri Lyytikäinen kävi hoitokontrollissa viimeksi 1,5 vuotta sitten. Kansantautien diagnoosit ja seuranta ovat jääneet koronan jalkoihin. Hoitovelka on osittain vielä piilossa.

jaakko hyytinen pistää insuliinia

Diabeteskeskuksen toiminta käynnistyi Pohjois-Karjalassa

Keskuksen tavoitteena on parantaa diabeteksen hoidon laatua ja saatavuutta sekä helpottaa yhteydenpitoa diabeteshoitajaan.

1-tyypin diabeetikko Anton Strömmer koiransa Rasmuksen kanssa Kuusankoskella 20.12.2021

Diabetesta sairastava Anton Srömmer, 21, toivoo hoidon kehittyvän niin, ettei arki olisi jatkuvaa varmistelua – insuliinin keksimisestä sata vuotta

Suomessa tyypin 1 diabetesta sairastaa noin 50 000 henkilöä. Diabeteksen hoito on viime vuosikymmeninä helpottunut, kun taudin kulkua ymmärretään paremmin.

Tuomas Kari istuu terveydenhoitajan huoneessa ja odottaa koronarokotteen saamista.

Jo pelkkä perusflunssa on riski diabetesta sairastavalle Tuomas Karille – näin 11-vuotias riskiryhmäläinen haluaa suojautua koronalta

Tuomas Kari tietää, että korona voi olla hänelle vakava sairaus. Jo tavallinen flunssa aiheuttaa diabetesta sairastavalle 11-vuotiaalle pahoja oireita. Keskiviikkona hän sai ensimmäisen koronarokotteen.

Mikko Vento istumassa Kulttuuritila Nuijamiehen katsomossa.

Sairaus tuhosi Mikko Vennon silmät, sitten hajosivat haima sekä munuaiset ja äsken amputoitiin jalka – töitään Vento ei lopeta: "Kyllä elämä kantaa"

Mikko Vento vetää Lappeenrannassa elokuvateatteriin tehtyä suosittua kulttuuritilaa, jonka pelastuminen ei ollut itsestäänselvää. Miehen itsensä säilyminen talkookykyisenä on vaatinut runsasta apua lääketieteeltä.

Laborantilla kädessä kaksi koeputkea täynnä verta.

Korkea hemoglobiini auttaa kestävyysurheilussa, mutta se voi lisätä myös riskiä sairastua suomalaisten kansantauteihin

Oulun yliopiston tutkimuksen mukaan hemoglobiinin mittaus voi tuoda apua metabolisten sairauksien varhaiseen toteamiseen. Tutkimustulokset voivat edistää myös sydänsairauksien ja diabeteksen lääkehoitojen kehittämistä.

Aukku-kissa saa insuliinipistoksen

"Vaihdoin lennosta lääkäriä", napauttaa sairaan Aukku-kissan omistaja, kun eläinlääkäri ehdotti eutanasiaa – lemmikkien hoidosta maksetaan jo miljoonia

Diagnoosi eläimen kroonisesta sairaudesta voi olla järkytys, mutta omistajat myös avaavat kukkaronsa lemmikin hoidolle ja palveluille. Viime vuonna tähän käytettiin 362 miljoonaa euroa.

jaakko hyytinen pistää insuliinia

Pohjois-Karjalan diabetesyhdistykset peräävät diabeetikoille parempaa hoitoa

Yhdistysten tekemän kyselyn mukaan osa kakkostyypin diabetesta sairastavista ei ole lainkaan sairautensa aikana nähnyt diabeteshoitajaa tai -lääkäriä.

Nainen seisoo vauvaa esittävän taulun vieressä hymyillen kohti kameraa.

Soiten alueella lisätään antenataalilypsyä – rintamaidon käsin lypsämistä suositellaan etenkin raskausdiabeetikoille

Antenataalilypsyä voi hyödyntää myös kaikki perusterveet odottajat, sillä se valmistaa rintoja fyysisesti ja odottavaa äitiä henkisesti imetykseen.

Diabeteksen hoitotarvikkeita.

Kahden tunnin glukoosirasituskoe ennustaa tapahtumamuistin heikkenemistä

Turun yliopiston ja THL:n tutkimuksen mukaan glukoosirasituskokeessa mitattu korkeampi kahden tunnin glukoosiarvo ennustaa heikompaa suoriutumista tapahtumamuistia mittaavassa testissä kymmenen vuotta myöhemmin.

Kuvassa työntekijä sähköpöydän ääressä

Tutkimus: Seisomisella on yhteys diabetesriskin pienemiseen – jaloillaan olemisen lisääminen voi auttaa ennaltaehkäisemään pitkäaikaissairauksia

Turun yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että seisominen on yhteydessä parempaan insuliiniherkkyyteen riippumatta päivittäisen liikunnan tai istumisen määrästä, kunnosta tai ylipainosta.

Diabeteksen hoitotarvikkeita.

Väitös: Diabeteksen diagnosoinnissa voidaan luopua glukoosirasituskokeesta – kehon koko ja koostumus vaikuttavat tulokseen liikaa

Tutkijan mukaan vaarana on, että pienikokoinen ihminen diagnosoidaan tarpeettomasti diabeetikoksi ja kookkaammalla tauti jää huomaamatta.

Kokkolan poliisivankilan vartija Ulpu Keränen putkan luukulla.

Väite riskiryhmien kahden rokotteen suojasta suututti: "Onko alle 12-vuotiaat unohdettu", kysyy diabeteslasten äiti Ulpu Keränen

Koronan riskiryhmiin kuuluvien lasten perheissä keskusteluttavat uutiset, joiden mukaan vanhukset ja riskiryhmäläiset on pian Suomessa rokotettu kahteen kertaan. Diabetes-lasten äiti pelkää, että nyt luullaan, ettei riskiryhmistä tarvitse enää kantaa huolta.

Piirroskuva suolistosta ja muutamista eri muotoisista mikrobeista.

Joukkokuolema vatsassamme: Ihmisen suoliston kuhinasta on kadonnut suuri määrä hyväntekijöitä

Vuosituhannen takaisista kivettyneistä ulosteista löytyi mikrobilajeja, joita meidän suolistomme yksipuolistuneessa mikrobiyhteisössä ei enää ole. Toisessa tutkimuksessa hampaiden plakin mikrobiomista paljastui yllätys ihmisen evoluutiosta.

Diabeteshoitotarvikkeita: Kynäneuloja, sensoreita, liuskoja.

Porin perusturva etsii säästöjä hoitotarvikejakelusta – välineistä vuodessa miljoonakulut

Miljoonien eurojen arvioisesta välinejakelusta haetaan Porin perusturvassa säästöjä. Tarkoitus on kehittää malli, joka voitaisiin ottaa käyttöön myöhemmin koko maakunnassa. Tarvikkeiden laadun luvataan pysyvän hyvänä ja palvelun jopa paranevan.

Diabetessensorit mittaavat verensokerin helposti

Jaakko Hyytinen pelastui viime hetkellä, hänen poikansa tilanne on ihan eri: Taas uusi keksintö mullisti diabeteksen hoidon ja se on vasta alkua

Yhä useammat ykköstyypin diabetesta sairastavat ovat alkaneet saada hälyttäviä sensoreita.

Tiialle, 41, tehdään rintojen pienennysleikkaus.

Luotan teihin täysin

Maurille, 59, tehdään riskialtis leikkaus.

Biontech-koronarokotepullo lääkärin käsissä.

Kainuussa koronarokotteen voi saada myös työterveydestä, parhaillaan kartoitetaan riskiryhmiä

Esimerkiksi kakkostyypin diabeetikkoja on merkittävä määrä Kainuussa.

Potilas makaa sairaalasängyssä

Diabetesrokotetta testataan ensi kertaa ihmisillä Suomessa – tutkimus voi olla merkittävä askel diabeteksen ehkäisyssä

Rokote voi estää tyypin 1 diabeteksen ja sen lisäksi sillä voi saada suojan monta muutakin tautia vastaan.

diabeteksen insuliinipistosvälineitä pöydällä

Tuore tutkimus vahvistaa, että tyypin 2 diabeteksen hoidossa Pohjois-Karjalassa ollaan ajoissa asialla

Tutkimuksessa seurattiin vuosina 2011–2012 sairastuneita pohjoiskarjalaisia.

Apteekkari esittelee Kontulan apteekissa kakkostyypin diabeteksen lääkkeitä, joiden Kela-korvaus on laskenut

Diabeteslääkkeiden korvauksia leikattiin – tutkimuksen mukaan verensokeri nousi ja hoitotasapaino järkkyi osalla potilaista

Kela-korvausta pienennettiin vuonna 2017. Osa potilaista on vaihtanut tämän jälkeen lääkitystään taloudellisista syistä.

Lapsi pistää insuliinia reiteen.

Jämsäläinen diabeteshoitaja Katja Lahtinen palkittiin Vuoden diabetesteko -palkinnolla

Palkinnon myöntänyt Diabetesliitto on saanut lukuisia kiittäviä viestejä Lahtisen asiakkailta.

Tumppi ja Jenni Partanen suukottelevat hääkuvassa

Jenni Partanen, 37, hoiti sairasta aviomiestään kotona 13 vuotta: “Olin vanki omassa kodissani”

Omaishoitajien määrä kasvaa vuosi vuodelta. Enemmistö heistä on naisia ja hoitaa läheistään ympäri vuorokauden.

Lapsi mittaa sokeriarvoja.

Tutkimus: opastus terveellisiin elämäntapoihin vähentää diabetesriskiä myös normaalipainoisilla lapsilla

Itä-Suomen yliopiston professorin mukaan elämäntapoja pitäisi tarkkailla enemmän myös normaalipainoisten lasten kohdalla.

Lapsi mittaa sokeriarvoja.

Tutkimus: Pienten lasten diabetestapaukset laskussa Suomessa

Tarkkaa syytä taudin laskuun ei osata vielä arvioida.

Puntarilla

Oulun yliopistossa kehitetystä painonhallintasovelluksesta hyviä tuloksia – kiloja karistetaan puuttumalla käyttäytymiseen ja tunteisiin

Ohjelman käyttö voi parantaa myös metabolisen oireyhtymän ja ehkäistä muun muassa diabeteksen puhkeamisen.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Jyväskylä supistaa riskiryhmäläisten liikuntapalveluja

Sellaisia liikuntapalveluita vähennetään, joissa ei voi täysin turvata Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen koronaohjeiden noudattamista.

Mies pitää kättään odottavan naisen paljaalla vatsalla.

One in five expectant mothers suffer from gestational diabetes

The condition can potentially lead to a variety of chronic conditions in both the mother and her unborn child.

Mies pitää kättään odottavan naisen paljaalla vatsalla.

Raskausdiabetes yleistyy, koska synnyttäjät ovat entistä ylipainoisempia – Suomessa se todetaan jo viidenneksellä odottavista äideistä

Kaikkien sairastuneiden tulisi olla seurannassa koko loppuelämänsä ajan, mutta näin ei kuitenkaan ole.

Jenni Hannula istuu keinussa ja Annika Pehkonen seisoo hänen vierellään.

Jenni Hannula, 32, lahjoitti munuaisen lapsuudenystävälleen, koska se on nyt mahdollista: "Kärsimystä oli vaikea seurata kädet levällään"

Annika Pehkonen oli joka päivä tunteja hoitolaitteessa. Silti ystävä joutui ylipuhumaan hänet leikkaukseen.

Dokumentti maailman rikkaimpiin kuuluvasta maasta ja sen terveydenhuollosta.

Ulkolinja: USA:n sairas terveydenhuolto

Miksi Yhdysvaltain terveydenhuolto ei toimi?

Vanhuksen hartioita hierotaan.

Lista dementian riskitekijöistä kasvoi kolmella – muun muassa ilmansaasteet kerryttävät aivoihin Alzheimerin tautia aiheuttavaa proteiinia

Lääkettä dementiaan ei vieläkään ole, mutta sitä voi ehkäistä terveellisillä elämäntavoilla.

Max Domi

Montreal miettii diabeetikko-pelaajansa Domin tilannetta – Kaapo Kakon osallistumisesta ei vielä tietoa

NHL-kautta jatketaan elokuun alussa, ja harjoitusleirit joukkueilla alkavat nyt maanantaina.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle