Uusimmat artikkelit
Mummukööri ryhtyi torjumaan kuolemaa kokoontumalla pihalle: “Ei me elettäisi enää, jos ei tätä olisi”
Naiset kokoontuvat tamperelaisen kerrostalon sisäpihalle puhumaan elämän tärkeistä asioista. He tapaavat pihalla joka päivä, myös kovilla pakkasilla.
Suomi julistetaan kohta taas maailman onnellisimpien joukkoon, ja tutkija tietää siihen syyn – kerro meille, mitä onni sinulle merkitsee
Maanantaina vietetään maailman onnellisuuspäivää. On suuri todennäköisyys sille, että Suomi julistetaan YK:n alaisen World Happiness Report -mittauksen onnellisimmaksi maaksi jo kuudetta kertaa peräkkäin.
Seinäjoen kaupunki tuplasi kylien ja kaupunginosien kehittämisavustuksen
Avustuksilla halutaan tukea yhteisöllisyyttä ja luoda asuinalueille paikkoja, joissa tutustua naapureihin ja ympäristöön.
Emilia Kujalan kolumni: Ihmisiä ei houkutella takaisin työpaikoille ja kouluun pakolla, vaan psykologisella turvallisuudella
Sosiaalisellakin ihmisellä sosiaaliset taidot voivat olla ruosteessa pitkään jatkuneen etäilyn jälkeen, kirjoittaa Kujala.
Oletko introvertti vai ekstrovertti? Et luultavasti kumpaakaan, mutta ekstrovertti käyttäytyminen voi lisätä onnellisuutta
Hyvin harva meistä on puhtaasti introvertti tai ekstrovertti. Persoonallisuuden kahta ääripäätä tyrkytetään niin ahkerasti populaarikulttuurissa ja mediassa, että moni rakentaa itselleen ekstrovertin tai introvertin identiteetin.
Lapsen ja nuoren liuku poispäin yhteiskunnasta voi alkaa hyvin pienistä asioista
Päihdenuoret eivät ole saaneet ajoissa tarvitsemaansa apua.
Jari Ehrnroothin kolumni: Suomalaiset eivät ole onnellisia vaan vaatimattomia
Suomalaisille tyrkytetään mielikuvaa ennätyksellisestä onnellisuudesta. Oikeasti maamme sitkeä tekijäkansa tavoittelee hyvin sujuvaa arkielämää. Juuri tämä asenne on vienyt meidän maailman tyytyväisyysmittausten kärkeen, Ehrnrooth päättelee.
Yhdysvaltalaistutkimus: Liian lyhyet unet tekevät ihmisestä itsekkäämmän ja epäsosiaalisemman
Henkinen ja fyysinen hyvinvointi ovat koetuksella, jos ihminen nukkuu liian vähän. Tuoreen tutkimuksen mukaan vaarassa ovat myös yksilöiden väliset siteet.
Laura Hallamaan kolumni: Vaikeinta on ystävyys
Ystävyyssuhteiden kohtalona on joutua ruuhkavuosien ruhjomaksi. Silloin haave canastasta verannalla on vaakalaudalla, kirjoittaa Hallamaa.
Onnellisuusprofessori tiivistää onnen kahdeksaan oivallukseen – ja muistuttaa, että omaan onnellisuuteen ei kannata keskittyä liikaa
Professori Markku Ojasen mukaan onni kasvaa jakamalla.
Viivi, 21, suljettiin ulkopuolelle ja Nooralle, 29, ei aina viitsitty edes puhua – iso osa alle 30-vuotiaista kokee työyhteisössä yksinäisyyttä
Yksinäisyys töissä on nuorilla yleisempää kuin muilla. Sosiaalista ulossulkemista on kokenut alle kolmekymppisistä lähes kolmannes. Työelämän alkuvaiheessa oleville kokemukset voivat jättää ikävät jäljet.
Sari Kontran kolumni: Koronarajoitukset jättivät monen lapsen arjen taitoihin aukon, jota paikataan pitkään
Nuoruuteen kuuluu arkisten taitojen ja yhteisten kohtaamisten oppiminen. Pandemian jälkeen edessä voi olla yllätyksiä, jotka näkyvät vasta vuosien viiveellä, Kontra kirjoittaa.
Vaasalaisten onnellisuus kasvoi viime vuonna pykälän verran – enemmistö luottaa parempaan huomiseen
Onnellisuuskysely toteutettiin nyt toista kertaa. Vaasalaisten onnellisuus hämmästyttää tutkijaa. Vaasalaiset ovat luottavaisia tulevaisuuden suhteen.
Hevosen ja ihmisen vuorovaikutuksesta tiedetään Suomessa vielä vähän – kolme tarinaa siitä, kuinka eläin auttoi voittamaan stressin ja pelon
Hevosen ja ihmisen vuorovaikutusta hyödynnetään muun muassa poistamaan stressiä. Juuri alkanut tutkimus kääntää asetelman uusiksi: mitä ihminen merkitsee hevoselle.

"Päiväkodilla on ollut Kertulle suuri, suuri merkitys" – monella korona-ajan taaperolla kontaktit ovat olleet vähissä, mutta se tuskin jättää suuria jälkiä
Koronapandemian alussa syntyneet lapset ovat jo parivuotiaita taaperoita, joiden kontaktit ja kasvojen näkeminen ovat normaalia vähemmässä. Pienille lähipiiri on kuitenkin se tärkein, eikä psykologi usko, että tilanteella olisi kauaskantoisia vaikutuksia heidän sosiaaliseen kehitykseensä.
Osa abeista pääsee vihdoin juhlimaan penkkareita: koronarumba jättää nuoriin jäljen, jonka vaikutukset ulottuvat jatko-opiskeluun asti
Nuoruuteen liittyy oleellisesti sosiaalisuus ja kiinnittyminen uusiin yhteisöihin. Siksi penkkareilla ja vanhojentansseilla on merkitystä nuorille. Torstaina osa abeista pääsee Riihimäelläkin vauhtiin.
Pikkukylä heräsi nuorten syrjäytymisvaaraan ja päätti kokeilla yksinkertaista keinoa: nyt Aleksi Mustaparta pelaa torstaisin iltakorista
Neljäsosa nuorista kokee, etteivät he kuulu itselleen tärkeään ryhmään. Joka kymmenes on ilman läheistä ystävää. Lopen Läyliäisissä iltakoris on keino lisätä nuorten yhteenkuuluvuuden tunnetta.
Suomalainen suorittaa koko elämänsä
Suorittajakansalaisuus ruokkii riittämättömyyden tunnetta.
Fanni Karjalainen kokee, että kaveriporukassa pitää olla kovempi kuin muut, eikä ole ainoa – suosion metsästäminen saa meidät muuttumaan
Moni muuttaa käytöstään kaverien seurassa, jotta olisi suositumpi. Miksi näin oikein tapahtuu? Kysyimme asiaa kajaanilaisilta yläkoululaisilta ja aiheeseen perehtyneeltä tutkijalta.
Saitko perinnöksi köyhyyden? Kerro meille perheesi tarina
Köyhyys ja huono-osaisuus voivat periytyä sukupolvelta toiselle. Miten ketjun voi katkaista?

Suomi nöyrtyi Tshekille salibandyn alle 19-vuotiaiden MM-finaalissa
Tshekki voitti Suomen Brnossa pelatussa MM-finaalissa 4–3. Tshekki iski voittomaalin ajassa 58.21.
Ada on naamioitunut vuosia, eikä enää aina tunnista, millainen oikeasti on – moni autistinen peittelee piirteitään, jotta tulisi hyväksytyksi
Moni autismikirjon ihminen naamioituu sosiaalisesti, eli peittelee autismiaan. Naamioitumiseen kuuluu myös neurotyypillisten, eli ei-autististen ihmisten tapojen, kuten ilmeiden ja eleiden opettelua.
Instagramissa Miisa Nuorgamista tuntui, että hänkin "vietti kesän väärin" – somepaineilta ei välty, mutta medialukutaito auttaa hallitsemaan niitä
Somevaikuttaja Miisa Nuorgam vietti onnistuneen kesän. Muiden kesänvieton seuraaminen sai hänet hetkeksi kyseenalaistamaan omat tekemisensä. Tutkijan mukaan some laittaa ihmiset vertailemaan ja aiheuttaa paineita, mutta niihin on olemassa lääke.
Kalle Koljonen
Sulkapallo

Kainuun koronanyrkki esittää kokoontumisrajoitusten käyttöönottoa tartuntojen hillitsemiseksi
Koronatartuntojen jäljittäminen on vaikeutunut Kainuussa, Kainuun sote pystyy selvittämään nyt noin 90 prosenttia tartunnoista.
Luvattomat teknobileet valvottavat helsinkiläisiä kesäyössä – nyt ulkoilmajuhlien järjestäjät kertovat intohimostaan ja siitä, miksi kemut jatkuvat
Yön yli jatkuvat epäviralliset ulkoilmakemut ovat nousseet korona-aikana Helsingin suosituimpien illanviettotapojen kärkeen. Niitä on syytetty äänisaasteesta ja roskaamisesta.
Mennyt vuosi saattoi kutistaa 150 hengen tuttavapiiriäsi, mutta lähimmät ystävyydet ovat voineet jopa lujittua – "Eihän se haittaa, ettei olla nähty vuoteen"
Ystävyyssuhteet voivat kestää läpi tyrskyjen ja pandemioiden, mutta asiantuntijat uskovat poikkeusvuoden kurittaneen löyhempiä tuttavuussuhteita. Poikkeusolot saivat suomalaiset vähentämään kontakteja jopa neljäsosaan tavallisesta.
Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä suosittelee: koronaturvatoimia on jatkettava läpi kesän
Pandemiatyöryhmän mukaan koronaturvakäytäntöjä on suositeltavaa jatkaa edelleen myös työpaikoilla.
Lahden jalkapalloseurojen monipuolinen toiminta tuo alueelle miljoonien eurojen hyödyt
Hyötyjen laskeminen perustuu Euroopan jalkapalloliiton luomaan analyysimallinnukseen, jossa tarkastellaan terveydellisiä ja sosiaalisia etuja ja haittoja.

Pohjois-Pohjanmaan koordinaatioryhmä: Kokoontumisrajoituksista luovutaan, maskisuositus poistuu peruskouluista ja toiselta asteelta
Koronaepidemia on säilynyt alueella jo useamman viikon ajan rauhallisena. Yleisötilaisuuksiin ja yleisiin kokouksiin määrätyt kokoontumisrajoitukset lopetetaan. Koululaisten maskisuosituksesta peruskoulussa ja toisella asteella luovutaan.

Tuleeko Riossa aina ryöstetyksi? Paikallisilla on taitava katusilmä, ja sosiaalinen tilannetaju erottaa heidät suomalaisista
Arkea maailmalta: Turvattomuus ja uhkakuvat ovat joskus suurempia mielikuvissa kuin käytännön arjessa, kirjoittaa Ylen Latinalaisen Amerikan -toimittaja Johanna Pohjola.
Laura Hallamaan kolumni: Koronarajoitukset loivat meille introverteille paratiisin, mutta nyt alkaa jo riittää
Moni meistä on ymmärtänyt jo ennen koronaa, että kaikkiin kissanristiäisiin ei tarvitse mennä oman jaksamisensa kustannuksella. Mutta omissa oloissaan viihtyväkin odottaa nyt koronarajoitusten purkamista, kirjoittaa Hallamaa.
Opettele nämä vastaukset yllättäviin kysymyksiin ja pärjäät paremmin arjessa
Elämä sujuu helpommin, jos sinulla on valmiit vastaukset.
Lääkärit vetoavat itäsavolaisiin: viettäkää vappua lähipiirissä ilman isoja kokoontumisia
Sosterin mukaan koronatilanne on viime aikoina mennyt hyvään suuntaan. Käänne huonompaan voi kuitenkin tapahtua helposti.
"Elämästä puuttuisi yksi iso pala" – moni katsoo lempisarjaansa päivittäin, koska se lohduttaa, lievittää stressiä ja pitää seuraa
Ylen uutisten kyselystä selvisi, että tuttu tv-sarja tai elokuva voi tuoda elämään rutiineja, turvaa ja rakennuspuita omalle identiteetille.
Miksi toinen saa voimaa koronavuoden rutiineista ja toinen ahdistuu? Asiantuntijat neuvovat neljä konstia, jotka säästävät aikaa ja voimia
Tylsästä ruuanlaitosta voi tehdä pelin, joka haastaa rikkomaan totutut rutiinit.
"Kyllä meissä suomalaisissa on kapinahenkeä" – asiantuntijalääkäri vastaa 7 kysymykseen liikkumisrajoituksista ja ihmismielestä
Mieli ry:n Meri Larivaaran mukaan olisi tärkeää oppia kääntämään katse siihen, mikä on edelleen mahdollista ja hyvin.
Emilia Kujalan kolumni: Tunteista vaikeneminen on eri asia kuin tunteiden välttely
Tunteista puhuminen ei aina kieli toimivasta tunteen säätelystä, kirjoittaa psykoterapeutti Emilia Kujala.
Onnellisuudesta on tullut pakkomielle – Kerro, oletko pitänyt onnellisuusnaamiota
Miksi näyttelet onnellista?
Taustamme vaikuttaa siihen mitä teemme – Kerro, miten sosiaalinen luokkasi on vaikuttanut valintoihisi
Millainen ilmiö luokka on sinun kokemuksissasi?
Apatiaa ja motivaatio nollissa? Opiskelijoista huolestuttavan moni kokee nyt uupumusta – älä syyllistä itseäsi ja 3 muuta neuvoa kadonneen motivaation varalle
Helsingin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan neljännes opiskelijoista kokee uupumusta. Professorin mukaan sillä voi olla pitkäaikaisia seurauksia.
Emilia Kujalan kolumni: Meille on myyty ajatus, että riittämättömyys on ongelma – entä jos yritämme korjata jotain, mikä ei ole rikki?
Yrittäessämme epätoivoisesti kelvata unohtuu, että riittämättömyys on normaalia, sanoo psykoterapeutti Emilia Kujala.

Aleksis Salusjärven kolumni: Ydinpettymykset tekevät 16-vuotiaita murhaajia
Nuorisorikollisuus on tilastoissa vähentynyt, mutta rikokset raaistuvat, kertoo Aleksis Salusjärvi. Tämän kolumnin voi myös kuunnella.

Ohisalo: Finland preparing plan to tackle bullying and youth marginalisation
The Interior Minister said incidents like the suspected killing of a 16-year-old in Helsinki should not happen in a welfare state.

Näin korona iski suomalaisten hyvinvointiin: erityisesti pääkaupunkiseutu kovilla, kertoo THL:n kysely – katso oman maakuntasi tulokset
Kyselyn mukaan koronapandemia vaikutti hoitokäyntien siirtymiseen tai peruuntumiseen, väestön talouden ja sosiaalisten suhteiden heikkenemiseen sekä elintapoihin.
Prisma: Kiehtovat koirat – Mikä selittää ihmisen ja rakkaan lemmikin kestävän ystävyyden?
Tutkijoita kiinnostaa ihmisen ja koiran ainutlaatuinen side.

Party people in 'cat and mouse' game with police, authorities
Finnish authorities have been deluged by reports of large events skirting restrictions on public gatherings.

Kirkkoherra Kimmo Reinikainen: "He, jotka ovat olleet yksin, ovat nyt vielä enemmän yksin."
Korona-aikana yksinäisyys ja syrjäytyminen ovat lisääntyneet yhteiskunnassa.
Jyväskylä koronan kiihtymisvaiheessa, uusia suosituksia kokoontumisiin ja harrastuksiin
Jyväskylä ottaa käyttöön uusia suosituksia koronatartuntojen leviämisen hillitsemiseksi.
EK:n kysely: Yritysten joulujuhlat eivät juurikaan ole siirtyneet verkkoon – Mieluummin jätetään kokonaan pitämättä
64 prosenttia yrityksistä ei järjestä tänä vuonna pikkujouluja, 4 prosenttia pitää juhlan etäyhteyden kautta.