Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Vankeja Sinaan vankilassa Syyriassa marraskuussa 2019.

Tekeekö Isis paluun Syyriassa? Järjestö teki viime viikolla suurimman iskunsa vuosiin, ja se voi inspiroida verkostoja myös Euroopassa

Ulkoministeriön mukaan hyökkäyksen kohteena olleessa vankilassa ei ole suomalaisia vierastaistelijoita. Lännen on autettava kurdeja Isis-vankien hallinnassa, sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun Antti Paronen.

Abderrahman Bouanane oikeudenkäynnissä Turussa huhtikuussa 2018.

Syyte: Elinkautista rangaistusta istuva Turun terrori-iskun tekijä potkaisi vanginvartijaa ja puri toista sormeen

Abderrahman Bouanane suorittaa parhaillaan elinkautista tuomiota, jonka hän sai Suomen ensimmäisestä jihadistisesta terrori-iskusta.

Anders Behring Breivik har suttit en del av tiden i Skien.

Norjassa oikeus käsittelee joukkomurhaaja Breivikin pääsyä ehdonalaiseen vapauteen

Breivikin vapautuminen on äärimmäisen epätodennäköistä. Oikeus on koolla kolmen päivän ajan Skienin vankilassa, jossa Breivikiä pidetään.

Oikeustalo Porissa

Kankaanpään terrorismirikoksesta epäillyt vapautettiin: poliisilla ei riittäviä perusteita vangitsemisten jatkamiselle – tutkinnanjohtaja yllättyi

Satakunnan käräjäoikeuden mukaan poliisi ei ole esittänyt hakemuksensa tueksi sellaisia uusia seikkoja, joiden perusteella neljän terroriteon valmistelusta epäillyn miehen vangitsemista voisi jatkaa. Heitä epäillään edelleen rikoksista.

Al-Holin leirillä olevia naisia.

Isis-naiselle syyte Ruotsissa – epäillään auttaneen värväämään poikansa lapsisotilaaksi

Ruotsissa nostettiin tiettävästi ensi kertaa syyte lapsisotilaisiin liittyvistä sotarikoksista. 49-vuotiaan naisen pojan epäillään olleen lapsisotilaana Syyriassa vuosina 2013–2016.

Kankaanpään keskustaa joulukuussa 2021.

Analyysi: Kankaanpää osasi odottaa kielteistä julkisuutta terrorismiepäilyjen tultua ilmi, mutta mediahuomio satuttaa siitä huolimatta

Joulukuun alussa paljastuneet terrorismirikosepäilyt nostivat Kankaanpään kaupungin julkisuuden valokeilaan. Kielteinen julkisuus on tyrmistyttänyt paikkakuntalaisia ja erityisen kipeästi kaupungin suurinta puoluetta perussuomalaisia, kirjoittaa toimittaja Antti Laakso.

Satakunnan käräjäoikeuden talo

Neljä Kankaanpään terrorismiepäiltyä pysyvät vangittuina – yksi uusnatsijoukon jäsenistä vapautettiin viikko sitten

Satakunnan käräjäoikeus pitää terrorismirikoksen valmistelusta epäillyn joukkion neljä jäsentä edelleen vangittuina. Yksi epäillyistä vapautettiin tutkintavankeudesta viikko sitten.

Yhdistelmäkuva barettiin ja kommandopipoon pukeutuneesta henkilöstä jolla on käsissään suuri veitsi ja pistooli. Kuvaan on yhdistetty pienemmät kuvat väännetystä rautatangosta ja koiraa esittävä hihamerkki.

Kankaanpään terrorismista epäilty uusnatsijoukko on vuosien ajan hyökännyt vähemmistöjen kimppuun – tukijoita myös ydinryhmän ulkopuolella

Ylen selvityksessä paljastui kolme todistettavaa väkivallantekoa, joiden motiivina vaikuttaa olevan viha vähemmistöjä kohtaan. Lisäksi joukkion käytös koetaan Kankaanpäässä laajalti aggressiivisen provosoivaksi.

Satakunnan käräjäoikeuden rakennus.

Terrorismista epäilty Kankaanpään uusnatsiryhmä vaatii vapauttamista tutkintavankeudesta – käräjäoikeus päättää asiasta perjantaina

Kaikki tutkintavankeudessa olevat Kankaanpään terrorismijutun epäillyt vaativat pääsyä vapaaksi. Vangittuna on neljä epäiltyä, viides vapautettiin viikko sitten.

Naamioituneet poliisit vievät naamioitunutta henkilöä ulos rakennuksesta.

Saksassa rokotuksia vastustavat äärioikeistolaiset uhkailivat paikallispoliitikkoa väkivallalla – poliisin terrorismiyksikkö tutkii

Poliisi tutkii tappouhkauksia Saksin osavaltion pääministeriä vastaan. Liittokansleri Scholzin mukaan kyseessä on marginaaliryhmän toiminta.

Kaksi ekoterrorismista epäiltyä ruotsalaista nuorta miestä katsoo kameraan maski päällä ja pitelee rynnäkkökiväärin näköistä asetta kädessään.

Syyslomallaan kaksi teini-ikäistä telttaretkeilijää päätti toteuttaa terroriteon – näin Kankaanpään uusnatsien aatetoverit Ruotsissa toimivat

Väkivaltaan kannustavasta akselerationismista on tullut trendiaate länsimaisen äärioikeiston piirissä. Tässä jutussa kerromme, miten siitä vaikutteita ottavat uusnatsit toimivat.

Tienviitta ja näkymä teollisuusalueelle

Kankaanpään uusnatsiryhmä oli osallisena puukotuksessa keskustassa kesällä 2020 – yksi mies sai puukosta mutta viiltäjää ei saatu selville

Ylen tietojen mukaan ryhmän käyttäytyminen Kankaanpään keskustassa on pitkään ollut hyvin provosoivaa. Kesän 2020 tapahtumissa heitä epäiltiin törkeästä pahoinpitelystä.

Naamioitunut ja aseistautunut henkilö, sekä asiakirja.

Äärioikeistoryhmät ottavat mallia maailmalta ja pyrkivät toimimaan näkymättömästi – aktiivien määrä on vähentynyt, mutta radikaali ydin on jäljellä

Tutkijan mukaan Kankaanpään tapaus on Suomessa monella tavalla poikkeuksellinen, mutta se heijastaa uutta suuntausta äärioikeistolaisessa toiminnassa. Aktiivien määrä on vähentynyt, mutta toiminnan aiheuttama uhka ei.

Poliiseja tiedotustilaisuudessa.

Yksi Kankaanpään terrorismijutun epäillyistä on päästetty vapaaksi – todennäköisiä syitä rikosepäilylle ei ole

Vapautettua henkilöä epäillään yhä terrorismirikoksista, ja hänen osallisuuttaan tapaukseen tutkitaan edelleen. Poliisin arvion mukaan vapautuvasta henkilöstä ei ole tällä hetkellä vaaraa.

Satakunnan käräjäoikeuden rakennus.

Käräjäoikeus harkitsee uudestaan, voiko Kankaanpään natsiryhmän jäsentä pitää vangittuna terrorismijutussa – uutta tietoa epäillyn taustasta

Miestä on aiemmin epäilty törkeästä ampuma-aserikoksesta, räjähderikoksesta ja törkeästä pahoinpitelystä. Lisäksi epäilty mies on itse yläkoululaisena joutunut raa'an koulukiusaamisen ja pahoinpitelyn uhriksi.

Naamioitunut ja aseistautunut henkilö, sekä asiakirja.

Asiakirjalähteet paljastavat: Jämijärven maaseutu ja kolmen vuoden takainen mökkimurto ovat Kankaanpään terrorismitutkinnan keskiössä

Epäily terrorismirikoksen valmistelusta ajoittuu vuoteen 2019. Ryhmän epäillään kuitenkin hankkineen murtovarkaudella ampuma-aseita jo 2018. Yhden epäillyn taustasta paljastui epäily törkeästä pahoinpitelystä.

Naamioitunut henkilö poseeraa aseiden kanssa.

Mikä oli se "päivittäinen rikosjuttu", joka herätti poliisin? Terrorismitutkinnan 5 kiinnostavinta kysymystä, joihin ei ole vielä vastauksia

Viiden miehen epäillään suunnitelleen terroristista tekoa, ja miehet vangittiin perjantaina tutkintavankeuteen. Listasimme tapauksesta viisi kysymystä, joihin ei vielä ole saatu vastauksia.

Kyseessä on poikkeuksellinen ja harvinainen rikosasia, Toni Sjöblom sanoo.

Terrorismirikoksista vangittu 26-vuotias kiistää syyllistyneensä rikoksiin – Miehen asianajaja Ylelle: "Ne ovat toisten henkilöiden tekemisiä"

Vangitut miehet ovat tunteneet pitkään toisensa. Poliisi aloittaa vangittujen kuulustelut todennäköisesti vasta pyhien jälkeen. Poliisi tutkii Suomessa ensimmäisen kerran äärioikeistoon liittyvää terrorismiepäilyä.

Naamioitunut ja aseistautunut henkilö, sekä asiakirja.

Analyysi: Terrorismista epäilty Kankaanpään äärioikeistoryhmä toimi kylmän suunnitelmallisesti mutta jäi kiinni amatöörimäisen virheen takia

Äärioikeistoryhmän epäillyt suunnitelmat paljastuivat laite-etsinnässä, kun yksi ryhmän jäsenistä oli syyllistynyt rikokseen, joka ei mitenkään liittynyt ryhmän päämääriin.

Poliisi: Kyse on Suomen ensimmäisestä äärioikeistoon liittyvästä terrorismirikosepäilystä.

Tämän tiedämme Suomen ensimmäisestä äärioikeistolaisesta terrorismiepäilystä: poliisi seurasi miehiä lähes kaksi vuotta, tutkinta kestää kuukausia

Poliisi epäilee viittä noin 25-vuotiasta miestä äärioikeistolaisesta terrorismista. He kannattavat poliisin mukaan erittäin radikaalia akselerationismi-aatetta. Mistä siinä on kyse ja mitä muuta epäiltyjen suunnitelmista tiedetään? Kokosimme vastauksia.

Kyseessä on poikkeuksellinen ja harvinainen rikosasia, Toni Sjöblom sanoo.

Viisi vangittu terrorismirikoksesta – poliisin mukaan kyseessä on Suomen ensimmäinen äärioikeistoon liittyvä terrorismirikosepäily

Poliisi epäilee henkilöiden suunnitelleen terroristista tekoa. Poliisi ei kerro, keneen tai keihin suunniteltu teko olisi kohdistunut tai kuinka lähellä toteutumista se oli.

Kaksi poliisia työvaatteissa.

Poliisi ottanut kiinni viisi ihmistä epäiltynä terrorismirikoksesta – kantasuomalaiset epäillyt asuvat Pohjois-Satakunnassa

Poliisi epäilee henkilöiden suunnitelleen terroristista tekoa. Asiassa ei ole poliisin mukaan akuuttia vaaraa.

Kuvakaappaus Petri Viljakaisesta. Hän taistelee vapaaehtoisena Donetskin kansantasavallan puolesta.

Itä-Ukrainaan sotimaan lähteneet suomalaiset eivät Suomen lain mukaan välttämättä syyllisty rikokseen – ellei kyse ole terrorismista, sanoo professori

Venäjän johtamissa joukoissa Itä-Ukrainassa taistelevista suomalaisista yksi sanoo sotivansa EU:ta vastaan. Rikosoikeuden professorin mielestä vierastaistelijat voivat muodostaa turvallisuusuhan. Hän perää keskustelua lainsäädännöstä.

Lahden torin kuusi odottaa vielä jouluvaloja.

Lauantai 20.11.2021 (radio)

Koronatestauksen lisääminen. Terrorismin torjunta. Hallituspuolueilla kokouksia. Joulukausi avattiin. Sääennuste.

Ilkka Salmi.

EU:n terrorismin torjunnan koordinaattori Ilkka Salmi: Ainakin 50 Eurooppaan kohdistuvaa terroriteon uhkaa on onnistuttu estämään EU-yhteistyöllä

Eurooppaan kohdistuu edelleen jihadistista uhkaa, vaikka äärijärjestö Isisin Islamistinen kalifaatti on kukistunut Syyriassa ja Irakissa.

Ilkka Salmi.

Ilkka Salmi Ykkösaamussa: Mitä haluat kysyä EU:n terrorismiasiantuntijalta?

Onko terrorismi näinä aikoina vain yksittäisten iskuja? Ovatko ne johdettuja? TV1:n Ykkösaamun vieraana Euroopan unionin terrorismin torjunnan koordinaattori, entinen Suojelupoliisin päällikkö ja siäasiainministeriön kansliapäällikkö Ilkka Salmi.

Palestiinalaislapsia koulumatkalla Länsirannalla lukukauden ensimmäisenä päivänä elokuussa 2021.

Israel laittoi lastenoikeusjärjestön terrorismilistalle – Suomen Lähetysseura joutui lopettamaan yhteistyön järjestön kanssa

Israel sanoo järjestön olleen mukana ohjaamassa rahoitusta terroristiseen toimintaan. Todisteita väitteestä ei ole esitetty julkisuuteen. YK ja ihmisoikeusjärjestöt arvostelevat julistusta.

Bostonin vuoden 2013 maratonin pommin asettamisesta tuomittu Dzokhar Tsarnaev.

Bostonin maratonin pommimiehen teloituksesta kiistellään Yhdysvalloissa

Bostonin maratonin verilöylystä on aikaa yli seitsemän vuotta. Tekijän rangaistuksesta kiistellään yhä.

Poliiseja asunnon edustalla. Kuvassa etualalla näkyy auton kattoa.

Britanniassa tehostetaan kansanedustajien turvajärjestelyjä konservatiivipoliitikon murhan seurauksena: Pidätetty oli ollut "viranomaisten listalla"

Konservatiivien kansanedustajan Sir David Amessin perjantaina surmannut mies on pidätetty terrorismilainsäädännön perusteella. Tekijä on ollut aiemmin esillä terrorisminvastaisen toiminnan yhteydessä.

Oikeussalipiirros syytetystä naisesta.

Isis-naiset sanovat olleensa vain kotiäitejä, eikä Suomi mahda sille mitään – oikeudenkäynti Saksassa paljasti, millaista arki Isis-valtiossa oli

Riittääkö kotiäitiys terroristijärjestön jäsenyydeksi? Suomen mielestä ei. Saksan mielestä toisinaan kyllä. Yle seurasi Isis-naisen oikeudenkäyntiä Saksassa. Tämä juttu kertoo siitä, millaista arki oli kalifaatissa.

Norjalaisia askarruttaa Kongsbergin surmien tausta ja motiivi

Kirjeenvaihtajalta: Kongsbergissä pahin järkytys väistyy – nyt asukkaat haluavat tietää, miksi heidän naapurinsa kuolivat

Utøyan jälkeen Norjassa keskityttiin puhumaan yksittäisen sairaan ihmisen teosta. Toivottavasti sitä virhettä ei tehdä Kongsbergin jälkeen, kirjoittaa kirjeenvaihtaja Kirsi Heikel.

muslimeja

Tuhoisa moskeijaisku Afganistanissa – jopa yli sata kuolonuhria ja loukkaantunutta

Afganistanissa pohjoisessa Kunduzissa moskeijaan kesken perjantairukouksen tehty pommi-isku voi olla pahin sitten Talibanin viimeisimmän valtaannousun.

Al-Holin leiri maaliskuussa.

Tanska nosti syytteet Syyriasta al-Roj´n leiriltä evakuoituja naisia vastaan

Poliisi on nostanut syytteet muiden muassa terrorismissa avustamisesta.

Hälytysajoneuvoja onnettomuuspaikalla Markarydissa.

Muhammed-pilakuvien vuoksi terroristien kohteena ollut ruotsalainen taiteilija Lars Vilks kuoli kolarissa – onnettomuudessa surmansa sai myös kaksi poliisia

Onnettomuudessa mukana ollut kuorma-auton kuljettaja on viranomaisten mukaan viety hoitoon sairaalaan. On epäselvää, mikä kolarin aiheutti.

Afganistanilaista naistoimittajaa ei pelota haastatella Talibanin johtajia

Kabulilainen naistoimittaja juonsi ohjelmaa naisten oikeuksista, nyt hän haastattelee Talibanin johtajia vaikka pelkää – "Haluan tehdä töitä"

Taliban on alkanut rajoittaa naisten ja tyttöjen oikeuksia työntekoon ja opiskeluun. Toimittaja Shamla Niazi ei näe itselleen tulevaisuutta Afganistanissa, jos hän ei saa enää tehdä töitä.

Suojelupoliisi: Suomeen kohdistuu laajaa valtiollista vakoilua

Suojelupoliisi: Suomeen kohdistuu laajaa valtiollista vakoilua – Suomi kiinnostaa etenkin Kiinaa ja Venäjää

Supo arvioi, että myös kyberrikollisuus voisi vaarantaa Suomen turvallisuuden ja lamauttaa kiristyshaittaohjelmilla vaikkapa vesihuollon tai sairaalan toiminnan.

Afganistanilaiset naiset osoittavat mieltään.

Ihmisoikeusjärjestöt arvostelevat Talibania vakavista rikkomuksista – huoli naisten sulkemisesta yhteiskunnan ulkopuolelle kasvaa

Afganistanissa näkyy lisää merkkejä siitä, että Taliban-liike muutospuheistaan huolimatta on rajoittamassa naisten oikeuksia tiukasti. Naiset ovat joutumassa sivuun työelämästä ja yläkouluihin pääsee toistaiseksi vain poikia.

Nainen työntää lasta pyörätuolissa. Ympärillä on telttoja ja pieniä tiilirakennuksia.

SVT: Ruotsin Isis-naiset päästettiin vapaalle jalalle huolimatta sotarikosepäilyistä

Ruotsin yleisradion mukaan naisten päästäminen vapaiksi osoittaa suuria puutteita maan sosiaalitoimessa.

Yhdysvaltai ilmahyökkäyksessä tuhoutunut auto Afganistanin Kabulissa.

Yhdysvallat myönsi Kabulin viimekuisen lennokki-iskunsa virheeksi – surmasi 10 siviiliä, joista useimmat olivat lapsia

Yhdysvallat väitti alun perin, että isku kohdistui äärijärjestö Isisin taistelijoihin. Nyt Pentagon myöntää, että kukaan surmansa saaneista ei todennäköisesti ollut Isisin riveissä.

 Emmanuel Macron keskustelee ranskalaisten sotilaiden kanssa Malin tukikohdassa.

Ranska iski lennokilla ääri-islamilaista terrorijärjestöä vastaan Länsi-Afrikassa – silti väkivalta Sahelin alueella jatkuu

Presidentti Emmanuel Macron kutsui terroristijohtajan surmaa merkittäväksi saavutukseksi. Ranska aikoo ajaa alas sotilaiden määrää arvostellussa Afrikan-operaatiossaan.

Taliban-ministeri torjuu huhut haavoittumisestaan

Onko Afganistanissa noussut valtaan vanha kaarti vai "uusi Taliban"? Tutkijan mukaan viestit Afganistanista ovat ristiriitaisia

Afganistanin väliaikaisen hallituksen kokoonpanon on nähty todistavan vanhoillisten paluusta valtaan. Tutkija Olli Ruohomäki muistuttaa kuitenkin, että julkisivun takana kytee Talibanin poliittisen johdon ja sotapäälliköiden erimielisyys maan suunnasta.

Presidentit  Clinton, Obama ja Biden  muistotilaisuudessa osoittamassa kunnioitustaa menehtyneitä kohtaan 20 vuoden takaisen tuhoisassa terrori-iskussa New Yorkissa.

Lauantai 11.9.2021 (radio)

Terrori-iskuista 20 vuotta. Vihreiden puheenjohtaja. Koronarokotukset. Pirkanmaan käräjäoikeus Afrikkaan. Liikenneonnettomuus Kokkolassa. Sää.

New Yorkissa järjestettiin muistotilaisuus 11.9.2001 terrori-iskussa kuolleiden kunnioittamiseksi

20 vuotta tuhoisista terrori-iskuista New Yorkiin – Yle seurasi muistotilaisuutta, kirjeenvaihtaja: "Jätti pysyvät jäljet kansakuntaan"

Tänään tuli kuluneeksi 20 vuotta syyskuun 11. päivän terrori-iskuista. Päivän aikana kuultiin musiikkiesityksiä ja seurattiin tuntien ajan kun uhrien omaiset lukivat ääneen iskuissa kuolleiden nimiä. Katso taltiointi Ylen erikoislähetyksestä tästä artikkelista.

Kuvassa Juliette Scauso, joka menetti isänsä syyskuun terrori-iskussa.

Miksi syyskuun terrori-iskun syyllisiä ei ole tuomittu, vaikka heidät tiedetään? ihmettelee 24-vuotias Juliette Scauso, jonka isä kuoli iskussa

Tänään tulee kuluneeksi 20 vuotta syyskuun terrori-iskusta. Juliette Scauso, 24, ja Alexa Smagala, 19, menettivät isänsä terrori-iskussa. He hakevat yhä oikeutta kärsimykselleen.

paloasema new york

"Sisu pelasti minut" – suomalainen palomies selvisi kuin ihmeen kaupalla hengissä New Yorkin terrori-iskusta vuonna 2001

Terry Rivera joutui jättämään palomiehen ammatin hengitystiesairauden takia. Hän on luonut uutta uraa humanitäärisessä työssä, pokerinpelaajana, Hollywood-näyttelijänä ja dokumenttiohjaajana.

Aleksis Salusjärvi

Aleksis Salusjärven kolumni: Suomen ensimmäinen terrori-isku päättyi sankaritekoon, mutta emme tiedä kenen

Suomen ensimmäinen terrori-isku päättyi sankaritekoon, josta ei tehty numeroa. Viranomaisten työhön ei kuulu julkisuudessa paistattelu. Emme tiedä ketä kiittää, ja se kertoo meistä paljon, kirjoittaa Salusjärvi. Kolumnin voi myös kuunnella.

Poliiseja Pariisin oikeustalossa. Oikeudenkäynti Pariisin 2015 terrori-iskuista alkaa vankkojen turvatoimien säestämänä.

Ranskan suurin rikosoikeudenkäynti alkaa vuoden 2015 terroristi-iskuista: 20 syytettyä, 1 800 asianomistajaa, 330 lakimiestä

Seuraavien yhdeksän kuukauden aikana tuomioistuin selvittää marraskuun 13. päivänä 2015 tapahtuneiden terrori-iskujen tapahtumat. Syytteessä on 20 ihmistä. Pariisissa tehdyissä iskuissa kuoli 130 ihmistä ja satoja haavoittui.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Ranskan presidentti François Hollande laskevat kukat Bataclanin iskun uhrien muistomerkille Pariisissa myöhään sunnuntaina.

Jättioikeudenkäynti vuoden 2015 terrori-iskuista alkaa Pariisissa

Jihadistien hyökkäyksissä Bataclan-konserttisaliin ja muihin kohteisiin kuoli 130 ihmistä. Tuomiot julistettaneen vasta toukokuussa.

Taliban ilmoitti hallitusnimityksistä Afganistanissa

Taliban ilmoitti hallitusnimityksistä: Pääministeriksi nousee mullah Mohammad Hassan Akhund

Suurimman osan Afganistanista haltuunsa ottanut ääri-islamilainen Taliban-järjestö ilmoitti ensimmäisistä hallitusnimityksistään. Nimitykset tulevat liikkeen vanhasta kaartista eikä joukossa ole ulkopuolisia. Talibanin mukaan kyse on vasta virkaatekevästä hallituksesta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle