Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Maailman rauha-patsasta siirretään.

Neuvostoliiton lahjoittama Maailman rauha -patsas poistettiin jalustaltaan Helsingissä maanantaiaamuna – teos siirretään varastoon

Painavan patsaan siirtäminen jännitti nostajia etukäteen, mutta lopulta siirrosta suoriuduttiin ongelmitta. Hakaniemenrantaan kerääntyi aamuseitsemältä myös useita uteliaita katsojia.

Nuoret maalaavat siniselle pohjalle seinään Puutarha-nimistä teosta Brasilian Sao Paolossa.

Jaana Bombinin 30-vuotisjuhlanäyttely tuo Äänekosken museoon kiviveistoksia ja yhteisötaidetta

Äänekosken taidemuseossa voi kesän ajan tutustua viitasaarelaisen Jaana Bombinin monipuoliseen uraan kuvanveistäjänä ja yhteisötaiteilijana. Maan kaiku -näyttely avautui tällä viikolla.

Uimaranta Kokemäenjoen rannassa. Uimarannan taustalla puistoa ja suuri sulkakynäveistos.

Porin Kirjurinluodon Sulkakynä-veistoksen toteutus on sittenkin etenemässä

Porin sivistyslautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että Kirjurinluotoon suunnitellun veistoksen toteutuksesta päätetään lisäselvitysten jälkeen. Niille on aikaa vuoden loppuun asti.

Hymyveistos

Kouluissa jaetaan sukupuolineutraaliksi tarkoitettua uutta Hymy-patsasta – se ei kuitenkaan onnistu rikkomaan tyttö–poika-jakoa, sanoo tutkija

Hymytytöt ja Hymypojat saavat rinnalleen uuden Hymyn. Sillä voidaan palkita hyvästä toveruudesta oppilaita, jotka eivät identifioidu tytöksi tai pojaksi.

Maailman rauha -patsas.

Hakaniemen Maailman rauha -patsaan siirron onnistuminen ehjänä on epävarmaa, ja siksi patsasta tutkitaan nyt huolellisesti

Moskovalta aikoinaan lahjaksi saatu patsas on tarkoitus siirtää pois Hakaniemestä ja varastoida nyt kesäkuussa.

Baskeripäinen mies tutkii veistosta, jossa on ruskeiden pylväiden päällä köydestä nyplättyä pitsiä.

Osa julkisesta taiteesta katoaa, osa elää vuosikymmeniä – tervaus pitää kunnossa Rauman Pilvilinnanväylän jättipitsin

Julkisen taideteoksen hankkijan pitää varmistaa ulkoveistoksen turvallisuus ja kunnossapysyminen. Siinä auttaa taiteilijan laatima huoltokirja. 

Enolainen Markus Tanninen veistää vuolukiveä Juuan Keskuspuistossa niin että pöllyää.

Juukaan tulee kuvanveistotaiteelle omistettu puisto – mukana kuvanveistäjä Kauko Kortelaisen lahjoitus

Juuasta kotoisin oleva Kauko Kortelainen lahjoittaa kunnalle 12 veistostaan. Kesällä pidettävissä kuvanveistopuiston avajaisissa kohde tullaan nimeämään Kortelaisen mukaan.

Leninin patsas talvisessa maisemassa kotkalaisessa puistossa. Patsan kaulaan oli maaliskuun 2022 alussa kiedottu Ukrainan sini-keltaisissa väreissä oleva huivi.

Lenin-patsas seisoo pihassa, jonka vieressä siviilien pommittaminen alkoi vuonna 1939 – Juhani Pekkola ei murskaisi patsasta, vaan haluaa sen museoon

Meidän pitää pystyä kyseenalaistamaan neuvostoajan voitonmerkki, sanoo Juhani Pekkola. Hänen mielestään Suomessa on vasta viime aikoina päästy keskustelemaan avoimesti sota-ajoista.

Tonttukuningas Kajaanin taidemuseossa

Jättimäinen Tonttukuningas saapui Kajaaniin – maailmaa kiertänyt veistos on nyt viimeistä kertaa yleisön nähtävillä

Satojentuhansien ihmisten näkemä veistos on osa Kajaanin taidemuseossa ensi viikolla avautuvaa Yhdessä puusta -näyttelyä. Tämän jälkeen Tonttukuningas saa maatua Parkanon metsään.

Taiteilijapariskunta baarissa robottien ympäröiminä.

Taiteilijapari Pekka ja Teija Isorättyä teki Turkuun baarin, jossa robotit juovat kaljaa puolestamme – katso video

Pekka ja Teija Isorättyä tunnetaan inhimillisistä roboteistaan. Turun näyttelyyn syntynyt robottibaari on kuin vastaus koronarajoitusten kanssa kamppailevien ravintoloiden ahdinkoon.

Taiteilija Augus Eskelisen veistämä puinen norppaveistos.

Puisen norppaveistoksen asennus alkaa tänään Lappeenrannan sataman rantapuistossa

Lappeenrantalaisten toinen norppaveistos on tehty Rakuunamäellä sijainneesta lehmuksesta.

Taideyliopiston kuvataideakatemian pääsisäänkäynti.

Kuvataideakatemia näyttää koskemattomalta, vaikka se on toiminut jo syksyn uusissa tiloissa – katso video

Taideyliopiston kuvataideakatemia oli pitkään evakossa ennen muuttoa uusiin tiloihin. Dekaanin mukaan opiskelijat ovat antaneet tiloista positiivisen palautteen lisäksi myös kritiikkiä.

Nainen seisoo taiteilija Pe Langin kineettisen veistoksen edessä.

Kineettinen taide saa polttoainetta vaikkapa näkkileivästä: tällaisia ovat liikkuvat veistokset

Helsingissä on esillä Pe Langin ja Marianthi Papalexandri-Alexandrin kineettisiä veistoksia, joissa on moottoreiden lisäksi mukana myös tuttuja orgaanisia elementttejä.

Yhdeksän veistosta ilmestyi Vuoksen rannalle

Joen varteen ilmestyi ensin 9 kuoppaa, sitten yhtä monta veistosta – kesti kymmenen vuotta ennen kuin niille löytyi paikka

Imatralla Vuoksen varrelle kasvaa lukuisten taideteosten kokonaisuus Veistosvirta. Tämän vuosikymmenen lopulla se voi olla pituudeltaan jo kolme kilometriä.

Joel Slotte

Kokkolalaislähtöinen kuvataiteilija Joel Slotte mukaan nykytaiteen ARS22-suurnäyttelyyn

Kiasmassa nähdään yli 50 taiteilijaa tai ryhmää 20:stä eri maasta.

Kuvanveistäjä Leo Karsikas vieressään yksi Kajaanille lahjoittamistaan veistoksista.

Kajaanin Suvantopuisto sai harvinaista herkkua – kuvanveistäjä Leo Karsikas luopui morsiamestaan ja kolmesta muusta teoksestaan

Kuvanveistäjä Leo Karsikas lahjoitti omia teoksiaan kaupungille, jotta kaikki halukkaat pääsisivät näkemään ne. Teosten nimet ovat Lama, Pyörre ja Vetehinen ja Hunnutettu. Taidelahjoitukset ovat tänä päivänä harvinaisia, ja lahjoitusta pidetään arvokkaana.

Vaasan Hietalahden kiertoliittymä

Vaasan Hietalahden kiertoliittymään tilatun veistoksen perustustyöt ovat käynnissä – kahdeksanmetrinen De Geer paljastetaan marraskuussa

Veistoksen pystytystyön ei arvella vaikuttavan suuremmin liikenteen sujuvuuteen. Alueella liikkuvilta toivotaan kuitenkin tarkkaavaisuutta. Veistoksen on suunnitellut kuvanveistäjä Kirsi Kaulanen.

Kuvanveistäjä Kirsi Kaulasen Mauno Koiviston muistomerkkikilpailun voittaneen ehdotuksen pienoismalli.

Asiantuntijat kehuvat, kansalaiset kritisoivat – Mauno Koiviston muistomerkki jakaa mielipiteet: "Näköispatsas olisi ollut sopivampi"

Presidentti Mauno Koiviston muistomerkin suunnittelukilpailun voitti kuvanveistäjä Kirsi Kaulasen teos Välittäjä. Kysyimme teoksen havainnekuviin perustuvia ajatuksia kadunkulkijoilta ja taideasiantuntijoilta.

Juha Käkelä veistää moottorisahalla puista leijonaa pihalla.

Moottorisahataiteen veistokurssit täyttyvät hetkessä innokkaista oppilaista – Lajin Suomen-mestari: "Veistäminen elää voimakasta nousukautta"

Ylöjärveläinen moottorisahataiteilijan Juha Käkelän innostus alkoi, kun mökkitukeista tulikin eläimiä. Puu kiehtoo häntä elävänä materiaalina. Helposti saatavilla olevaa materiaalia on myös helppo työstää.

Veistos jossa kolme ihmistä seisoo. Veistos puistossa, ihmisiä ympärillä.

Evakkopatsaan pitkä taival päättyi juhlaan – muistomerkki paljastettiin Lahdessa 

Valtakunnallinen evakoiden kunniaksi rakennettu muistomerkki sijaitsee entisellä kasarmialueella Lahden Hennalassa. Varat patsaaseen kerättiin lahjoituksina ja yrityksiltä.

et Echelmanin tilalteos 1.78 leijuu Senaatintorin yllä. Tuomiokirkko. Värikäs lankakudos.

Helsinki Biennaali on menestys: Vallisaaressa kävijöitä jo 75 000 – järjestäjä pahoittelee ruuhkaa, mutta iloitsee nykytaiteen uudesta yleisöstä

Vallisaaren lautoilla on ollut kesällä tungos. Helsinki Biennaalin taideteoksille on joutunut jopa jonottamaan. Näyttelyn järjestäjä neuvoo "paloittelemaan" elämyksen osiksi.

Muumi-jääveistoksia Leppävirran näyttelyssä

Leppävirran jäämuumit ovat houkutelleet kesällä tuhansia matkailijoita – lainatoppatakit ovat ahkerassa käytössä, nauraa toimitusjohtaja

Viime tapaninpäivänä avatun Muumi-jääveistosnäyttelyn on käynyt katsomassa jo lähes 25 000 kävijää ja kesän aikana on ollut vilkasta. Jääluolassa, hiihtoputkessa ja jäähallissa tehdään ensi syksynä miljoonan euron energiaremontti.

Kuvassa seinään heijastuu tietokoneen ääressä työskentelevä nainen.

Kun Anni Laukka huomasi olevansa taitava ratkaisemaan visuaalisia älypelejä, syntyi varjotaide – romusta rakentuu teoksia, joiden merkitys aukeaa hämärässä

Kokkolalainen kuvataiteilija Anni Laukka pystytti harvinaisen varjoveistosten näyttelyn Tampereelle. Asiantuntija arvioi, että Laukan varjotaiteen muoto on ainutlaatuista. Ulkomailla teoksia ei vielä nähdä, sillä niiden kuljettaminen on hankalaa.

Yksityiskohta käärmeveistoksen pääprofiilista

Archaeologists discover 4,000-year-old serpent-shaped stick in Southern Finland

The discovery expands modern-day understanding of the worldview, artistic expression and ritual imagery of the Stone Age populations of the northern regions.

Laila Pullisen veistoksia Nissbackan kartanon niityllä.

Monella kulttuurikohteella on nyt kohtalon kesä - ilkivallan kohteeksi joutunut Laila Pullisen veistospuisto löysi tukijoita yllättävältä taholta

Kulttuurinähtävyydet yrittävät saada toimintaansa jaloilleen vaikean pandemiavuoden jälkeen. Pääsylipputuloista ei ole kustannusten kattajaksi. Kuvanveistäjä Laila Pullisen veistospuisto keksi keinon paikata talousahdinkoaan.

Leikkiviä lasta esittäviä patsaita Parikkalan patsaspuistossa

From the weird to the wonderful: Nine free things to do in Finland this summer

Read our handy guide to Finland's hidden gems and forgotten treasures, far off the well-trodden tourist track.

Etualalla on benji-trampoliini

Ilmainen pieni huvipuisto muuttui maksulliseksi Suomen suurimman hiekkalinnan kupeessa – 15 euron pääsymaksu ihmetyttää osaa kävijöistä

Pomppulinnamaailmaa pyörittävä Coinline Oy on tehnyt kaupungin kanssa sopimuksen yhdestä kesästä ja neljästä optiovuodesta.

Manta ei säästynyt polskijoilta MM-finaalin jälkeen

Torille anyway: Hockey fans celebrate despite world cup loss

Finland's 2-3 loss to Canada did not slow down the festivities in central Helsinki.

Manta ei säästynyt polskijoilta MM-finaalin jälkeen

Kultajuhliin mitoitetut mellakka-aidat ja vartionti eivät riittäneet pidättelemään edes hopeamitalijuhlien riemua – Mantalla polskittiin jälleen

Helsingin kaupunki oli ennakolta eristänyt hauraan Havis Amanda -pronssiveistoksen mellakka-aidoilla, mutta kaupungin varotoimet pettivät. Innokkaimmat juhlijat pääsivät jälleen polskimaan ja kiipeilemään suihkulähteeseen. 

Manta aidattiin sunnuntaina.

Luotto Leijoniin on vahva – Mantan patsas on jo suojattu voitonjuhlien varalta

Helsingin Kauppatorilla sijaitseva Havis Amandan patsas on ollut perinteisesti jääkiekon maailmanmestaruutta juhlivien suomalaisten kokoontumispaikka. Tänään kaupunki suojasi patsaan mahdollisilta voitonjuhlilta. Leijonat kohtaa Kanadan illalla MM-finaalissa.

Sivukuva taitelijan 3d-tekniikalla tekemästä kyborgista

3D-tekniikalla toteutetut mutantit ja tulevaisuuden eliöt hämmentävät yksityiskohdillaan Hämeen vanhassa linnassa

Hämeenlinnassa avautuneessa belgialaisen nykytaiteilija Nick Ervinckin näyttelyssä voi ihailla futuristisia teoksia linnan ympäristössä ja saleissa. Näyttely pohtii, miten ihmiset muuttuvat vähitellen kyborgeiksi. Ihaltavana on noin 50 taideteosta.

Tiina Laasonen ja betonista valettu veistos rutitettu lehti.

"Tässä mennään betonin äärirajoilla", sanoo taiteilija Pertti Kukkonen – köyhän taiteilijan pronssi taipuu veistoksiin entistä notkeammin

Betonista valetun taiteen merkitys kasvaa kun ihmiset haluavat asuinalueistaan entistä viihtyisämpiä. Betonin monipuolisia ominaisuuksia on kehitelty Kuvanveistäjäliiton ja betonialan yhteisissä työpajoissa.

Poliisin muikut-teoksen suurin kala on viisi metriä pitkä.

Poliisitalon seinään ilmestyi jättimäisiä muikkuja: "Toivoimme, että tämä hymyilyttäisi katselijoita"

Lappeenrantaan on rantautunut huomiota herättävän suuri veistosteos, jossa auton kokoiset muikut uivat poliisitalon edessä.

Manta lakitettiin tänä vuonna etuajassa koronatilanteen vuoksi.

Manta sai lakkinsa tänä vuonna etuajassa – katso maistiaiset patsaan lakituksesta

Tavallisesti lakitusta kerääntyy seuraamaan joukko vapun juhlijoita, mutta koronapandemian vuoksi se ei ole mahdollista.

Lappeenrannan hiekkalinna 2020. Saimaannorppia.

Hiekkalinna kohoaa jälleen Lappeenrannan Linnoitusniemen kärkeen – tämän vuoden erikoisuutena pomppulinnamaailma

Lappeenrannan Hiekkalinnassa teemana on tänä vuonna erilaiset pelit ja leikit. Hiekkalinna avautuu kesäkuun viidentenä päivänä.

Lähes 60 metriä korkea 3D-Buddha loisti tiistai-iltana Bamiyanin laaksossa Afganistanissa.

Taliban räjäytti maailmankuulut Buddha-patsaat vuonna 2001 – nyt tuhotun aarteen paikalla loistaa 3D-Buddha-mallinnus

Bamiyanin maakunnan vuonna 1999 vallanneet talibanit katsoivat, että muinaiset patsaat olivat islamin vastaisia.

Iso Kivi teos Lanupuiston metsässä, talvi.

Tämä huomattava veistospuisto on ollut piilossa metsän keskellä yli 30 vuotta – nyt toisiaan halaavat parit ovat lumen peitossa

Lahtelaisen Lanupuiston teokset muistuttavat meitä siitä keitä olemme, mistä olemme tänne tulleet ja mihin kuulumme.

Dzeržinskin patsas seisoo jalustalla aukion keskellä. Takana näkyy Neuvostoliiton turvallisuuspalvelun päämaja.

Palaako Rauta-Feliks Lubjankan aukiolle? Moskovassa järjestetään kansanäänestys Neuvostoliiton turvallisuuspalvelun perustajan patsaasta

Dzeržinskin patsas siirrettiin pois aukiolta, kun vanhoilliskommunistien vallankaappausyritys epäonnistui vuonna 1991.

Kämmenestä valuu rantahiekkaa maahan.

Enonkoskella veistetään hiekkaa tulevanakin kesänä –Hiekanveiston EM-kisoille kunnalta 12 000 euron avustus

Jäälinna ry:n järjestämä hiekanveistotapahtuma on toteutettu Enonkoskella jo yhdeksän kertaa.

Iisalmen linja-autoasema.

Iisalmessa olevat julkisten taideteosten tiedot kerätty kaupungin verkkosivuille

Sivustolla on myös kartta, jonka avulla julkiset taideteokset löytää.

Mauno Hartmanin puoliso Pirkko Hartman kotona Manun työhuoneessa

Kuvanveistäjä Mauno Hartmanin vaimo: "Manu eli taiteelleen – hän teki, teki, teki ja oli onnellinen siinä tehdessään"

Lahdessa Pro Puun galleriassa on esillä taiteilijan ennen näkemättömiä töitä 2000-luvulta.

Toija muotoilee savesta patsasta.

Kun taiteilijakoti Lallukka rakennettiin, pelättiin että boheemitaiteilijat pistävät ranttaliksi – kuvat näyttävät mitä kuuluisat asukkaat saivat aikaiseksi

Helsingin taidemuseon uusi näyttely esittelee Lallukan taiteilijakodin kuuluisien taiteilijoiden teoksia.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle