Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskus, sisäkuva, lääkärin vastaanotto

Helsingin maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille laajeni – uusi neuvontapalvelu ilman ajanvarausta käynnistyi maanantaina

Uuteen alle 25-vuotiaiden walk in -seksuaali- ja ehkäisyneuvontaan voi mennä ilman ajanvarausta.

Lapsen käsi.

Turku sai huomautuksen neuvoloidensa tukkeesta – pahimmillaan määräaikaistarkastuksia odotti yli 4 000 lasta

Lounais-Suomen aluehallintovirasto antoi huomautuksen Turulle neuvoloiden jonoista. Avi pyysi aikaisemmin tänä vuonna kaupungilta selvitystä tilanteesta.

Terveydenhoitaja mittaa vauvan päänympärystä, vauva on isänsä sylissä.

Niklas Melin kirjataan Tampereen neuvolassa asiakkaaksi, vaikka laki ei sitä vaadikaan – ”Yhtä lailla isä on vanhempi kuin äitikin”

Erilaisia isä- ja puolisoneuvolamalleja on kehitelty viime vuosina eri puolilla Suomea. Terveydenhoitajat kaipaisivat kansallista ohjeistusta ja resursseja ei-synnyttävien vanhempien kanssa tehtävään työhön.

Lapsen käsi.

Kyselyt vuositarkastuksista ruuhkauttavat Turun neuvoloiden puhelinpalvelua

Leikki-ikäisten määräaikaiset neuvolatarkastukset keskeytettiin kesällä. Nyt ruuhkaa puretaan antamalla aikoja sunnuntaillekin.

Ehkäisyrengas ja muita ehkäisyvälineitä pöydällä, Helsinki, 21.8.2019.

Alle 25-vuotiaat saavat nyt maksuttoman ehkäisyn Etelä-Savossa

Terveydenhoitaja auttaa valitsemaan ehkäisytavaksi esimerkiksi kondomin, pillerit tai kierukan.

Koululaiselle tehdään näöntarkastusta osana kouluterveystarkastusta.

Turku aikoo kuroa kiinni koululaisten terveystarkastusjonot vuoden loppuun mennessä – avilla vireillä valvonta-asia jumitilanteesta

Turun kaupungin koululaisten määräaikaiset terveystarkastukset jäivät koronan jalkoihin vuonna 2020. Siitä lähtien Turku on joutunut perumaan ja siirtämään tarkastuksia. Nyt hoitovelkaa kurotaan kiinni.

Lapsen käsi.

Turku purkaa neuvolaruuhkaa lisärekrytointien avulla

Kaupungissa noin 40 prosenttia leikki-ikäisten terveystarkastuksista on jäänyt tekemättä.

Lapsen käsi.

Turku suunnittelee helpottavansa neuvoloidensa jättiruuhkia lisähenkilökunnalla

Turussa on laskettu, että neuvoloiden kriittisen tilanteen takia leikki-ikäisten lasten määräaikaistarkastuksista on tekemättä 41 prosenttia. Neuvoloiden ruuhkat alkoivat koronavuosina.

En person får sitt blodtryck mätt.

Seinäjoki vahvistamassa työttömien terveydenhuoltoa

Iso asiakasmäärä on ollut vain yhden terveydenhoitajan harteilla. Nyt suunnitellaan toisenkin toimen perustamista. Asiakkaiden ongelmat ovat entistä monimutkaisempia.

Rovaniemen kaupungintalo, edustalla lipputankoja ja vihreää nurmikkoa.

Rovaniemi perustaa 30 uutta virkaa ja tointa sote-palveluihin – vakanssit siirtyvät ensi vuonna Lapin hyvinvointialueelle

Rovaniemen hyvinvointilautakunta perustelee uusia vakansseja Rovaniemen palvelutarpeen kasvulla. Tarkoituksena on muun muassa tukea lasten ja nuorten mielen hyvinvointia ja ikäihmisten toimintakykyä.

Iäkästä miestä rokotetaan

Yli 65-vuotiaiden neljännet rokotukset ovat alkaneet verkkaisesti Oulussa – osa on jouduttu käännyttämään pois

Limingantullin koronapisteessä rokotetaan yli 65-vuotiaita oululaisia neljännellä rokotteella, mikäli THLn kriteerit täyttyvät.

Terveydenhoitaja mittaa vauvan päänympärystä.

Kun yksinhuoltaja Onerva Cortés, 19, pyysi neuvolasta keskusteluapua, kukaan ei reagoinut – asiantuntijat löytävät neuvoloista korjattavaa

Ylen kyselyyn vastanneiden asiantuntijoiden mukaan ainakin uupuneet vanhemmat, isät sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt pitäisi huomioida neuvoloissa nykyistä paremmin.

Nainen kävelee latu-uralla jäällä.

Keminmaalainen Minna Lehtoväre on vuoden terveydenhoitaja – palkitulla on pitkä ja vaikuttava ura neuvolatyössä

Lehtoväre oli edistämässä yhdistetyn äitiys- ja lastenneuvolan saamista Keminmaahan.

nuori räplää kännykkää

Kolmasosa koululaisten laajoista terveystarkastuksista jäänyt tekemättä Pohjois-Savossa: huonoin tilanne kahdeksasluokkalaisilla

Kaikkein huonoin tilanne on ollut kahdeksasluokkalaisilla, joista tarkastukseen on päässyt 59 prosenttia oppilaista.

Lapsen käsi.

Turku supistaa neuvolatoimintaa koronan aiheuttamien äkillisten poissaolojen vuoksi – lasten tarkastuksia perutaan

Koronan takia neuvoloista on pois 15 terveydenhoitajaa. Lisäksi neuvoloiden puhelinpalvelu on ruuhkautunut.

Två kvinnor står tillsammans utomhus på en trottoar, det är vinter och snö på marken. Kvinnorna tittar på varandra och ler.

Jopa 80 koronarokotusta päivässä, viiden minuutin välein – "Tuntuu luonnolliselta auttaa juuri tässä", sanovat eläkkeeltä töihin kutsutut hoitajat

Karin Ågren-Hakala ja Margot Heikkilä palasivat eläkkeeltä takaisin töihin, kun kutsuttiin. Nyt molemmat pistävät jopa 80 koronarokotusta päivässä ja lupaavat jatkaa niin kauan kuin tarvitsee.

Hoitajapula tuntuu jo espoolaisessa neuvolassa

Työnantajapuoli laski: Jos hoitajien kuukausipalkka olisi 300 euroa suurempi, se haukkaisi veroeuroja lähes miljardin vuodessa

Yle pyysi työnantajapuolta laskemaan, kuinka paljon kuntien ja kuntayhtymien hoitohenkilöstön palkankorotukset maksaisivat veronmaksajille. Alan tes-neuvottelut alkoivat tänään. Hoitajapulasta keskusteltiin Ylen aluevaalien chatissa tiistai-iltana.

Terveydenhoitaja antaa koronarokotuksen oppilaalle Jyskän koulussa

Riskiryhmään kuuluvien lasten rokotukset alkavat Kuopiossa, mutta laajempia lasten rokotusaikoja ei vielä ole: rokotuspaikkoja etsitään jo

5–11-vuotiaiden lasten rokottamista varten Kuopiossa odotetaan virallisia ohjeistuksia muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Neuvola- ja kouluterveydenhuollon vastuulääkäri Anu Mähönen kastoo hymyillen kameraan talvisessa maisemassa. Kuva otettu Hämeenlinnassa 17.12.2021.

Kouluterveydenhoitajia ja neuvolan henkilökuntaa kaivataan takaisin omille työpaikoilleen rokotustyöstä

Koronarokotuksiin valjastetut ammattilaiset ovat joutuneet olemaan poissa varsinaisesta työstään pitkiäkin aikoja. Hämeenlinnassa kouluterveydenhoito ja neuvolat tarvitsevat kipeästi takaisin rokotustyöhön valjastettuja ammattilaisiaan.

Lapsen käsi.

Neuvolapalveluita vähennetään Rovaniemellä tammikuun loppuun asti – raskaana olevat ja alle 1,5-vuotiaat hoidetaan entiseen tapaan

Palvelut vähenevät, sillä neuvoloiden henkilökuntaa siirretään koronarokotustyöhön. Neuvolapalveluiden muutos alkaa tulevana maanantaina ja jatkuu tammikuun loppuun asti.

Terveysalan lehtorit Tuula Kolari ja Janette Kiikeri ovat kuvassa kasvomaskit kasvoilla. Kuva otettu Hämeenlinnassa 16.12.2021.

Rokottamiskoulutukseen kuuluu paljon muutakin kuin pistotekniikka: Kiurun mainitsema muutaman tunnin päivitys ei riitä, sanovat alan lehtorit

Suomessa etsitään kiivaasti lisää käsiä pistämään koronarokotteita väestöön, mutta kuka tahansa ei voi tarttua toimeen. Alan opiskelijoille annetaan rokottamiseen kattava koulutus.

Tänderna

Rovaniemi joutuu supistamaan suun terveydenhuoltoa ja montaa muutakin peruspalvelua – henkilöstöä siirretään nyt koronatöihin

Myös koulu- ja opiskeluterveydenhuolto ja kuntoutuksen toiminta ovat supistettavien palveluiden listalla. Peruspalveluita leikataan koronatilanteen vuoksi tammikuun loppuun saakka.

HPV-rokotetta pistetään nuoren pojan käsivarteen.

Pojat ottaneet HPV-rokotteita vähiten pohjalaisalueilla – ryhmäpaine, virheellinen tieto ja uskonto ovat THL:n mukaan mahdollisia syitä rokotteiden kartteluun

Lähes 65 prosenttia yläkouluun menevistä pojista on ottanut ensimmäisen rokotusvuoden aikana HPV-rokotteen. Eniten rokotettuja on Pohjois-Savossa ja Ahvenanmaalla, vähiten pohjalaismaakunnissa.

Kuvassa on kyltti, jossa lukee terveydenhoitaja ja kuraattori.

Sote-uudistus on jo tuonut hyviä asioita nuorten mielenterveyspalveluihin

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistusta valmisteltaessa on saatu aikaan jo monenlaista. Esimerkiksi Tulevaisuuden terveyskeskus -hankerahalla on voitu lisätä nuorten mielenterveyspalveluja kouluissa.

Akaan kaupungintalo, vaakuna ulkoseinässä

Koronapandemia vienyt monet Akaan kaupungin työntekijät jaksamisen äärirajoille

Esimerkiksi Akaan vanhustenhuollossa painetta kasvatti epätietoisuus tilanteesta varsinkin pandemian alussa.

Nainen nojaa puuhun pihamaalla ja katsoo kameraan.

Hoitajan päiväkirja haluaa avata silmiä, muuttaa työoloja ja parantaa palkkausta – "Moni on kiittänyt, että sanoitan hoitoalan arkea"

Facebookissa ja Instagramissa oleva päiväkirja on koottu hoitajien kertomuksista, joita on poimittu eri foorumeilta.

Två kondomer och en tablettkarta med p-piller.

Ilmainen ehkäisy on saanut hyvän vastaanoton lukioilla ja ammattikouluissa Kymenlaaksossa – tytöt ovat poikia kiinnostuneempia ehkäisystä

Kymsote aloitti tässä kuussa ilmaisten ehkäisyvälineiden jakamisen alle 25-vuotiaille Kymenlaaksossa. Vastaanotto on ollut hyvä. Tytöt ovat olleet kiinnostuneempia ehkäisyvälineistä kuin pojat.

Kuvassa Pietarsaaren Asema Luotsin tilat

Asema Luotsi jatkaa Retron toimintaa Pietarsaaressa –Jaakonkadulle keskitetään kaikki työllistämiseen liittyvä

Työllistämiseen liittyvät toiminnat löytyvät nyt Skatasta, Jaakonkadulta. Asema Luotsi jatkaa Retron työtä kaupungissa.

verenpainemittarin käyttöä.

Suomalainen terveydenhoitaja on maailmassa ainutlaatuinen – opettaja: "Joskus on syytetty terveysterroristeiksi"

Lauantaina vietetään toista kertaa kansallista terveydenhoitajapäivää. Kajaanin ammattikorkeakoulussa terveydenhoitajia kouluttava yliopettaja Arja Oikarinen sanoo, että nykymaailmassa terveydenhoitaja kannustaa, tukee ja valmentaa terveelliseen käyttäytymiseen.

Karelia-ammattikorkeakoulun kyltti rakennuksen seinässä.

Karelia-ammattikorkeakoulun syksyn yhteishaku kiinnosti viime vuotta enemmän

Suosituimpia olivat fysioterapeutin ja sosionomin koulutusohjelmat. Myös ensimmäistä kertaa haussa ollut geronomikoulutus kiinnosti hakijoita, ammattikorkeakoulun tiedotteessa kerrotaan.

Ehkäisypillereitä.

Alle 25-vuotiaat saavat nyt ehkäisyn ilmaiseksi Kymenlaaksossa – mahdollisuus kiinnostaa nuoria

Kymsoten mukaan ainakin kouluissa ilmaiset ehkäisyvälineet ovat jo herättäneet nuorten kiinnostuksen. Oppilaitoksittain kymmenet nuoret ovat kyselleet mahdollisuudesta.

barn mäts på rådgivning

Kouluterveydenhuollossa on pulaa sijaisista – parhaillaan annettavat koronarokotukset työllistävät hoitajia iltaisin ja viikonloppuisin

Vakituisiin virkoihin löytyy hoitajia, mutta sijaisia heille on vaikeampi saada. Tilanne on sama Seinäjoella ja Vaasassa. Kokkolaan sijaisia vielä riittää, mutta muualle maakuntaan ei.

Koulun käytävä, lattialla kenkiä, naulakossa vaatteita

Osassa Pohjois-Karjalan kouluista ei ole lainkaan omaa terveydenhoitajaa – "Tilanne ei ole vielä koskaan ollut näin hankala"

Jo viime keväänä osa kunnista joutui siirtämään koululaisten määräaikaistarkastuksia. Nyt Siun soten henkilöstöpula ja syksyllä alkaneet koululaisten koronarokotukset ovat huonontaneet tilannetta entisestään.  Etenkin lääkärityötä ei ole tarjolla niin paljon kuin kouluilla olisi tarve.

Karelia-ammattikorkeakoulun rakennus Joensuun Tikkamäellä.

Kareliassa on haussa 200 opiskelupaikkaa tammikuulle

Uusia opiskelijoita otetaan AMK-tutkintoon johtavaan koulutukseen sosiaali- ja terveysalalle.

Kuvassa on kyltti, jossa lukee terveydenhoitaja ja kuraattori.

Pandemia syö edelleen kouluterveydenhuoltoa – väkeä siirretty koronatehtäviin

Kouluterveydenhoitajilta jää monin paikoin perustyö tekemättä koronatehtävien vuoksi. Hoitovelka kasvaa, ja todennäköisesti lisää työtä on luvassa pandemian jälkeen, kun osa koronan kuormittamista oppilaista oireilee.

Koronarokotus ruiskeita valmiina.

Salo varautuu rokottajien määrän lisäämiseen

Perusteluna ovat nuorempien ikäluokkien rokotusten aloittaminen ja rokotekattavuuden nopeampi kasvattaminen.

kondomer

Kondomit tai ehkäisypillerit saa pian ilmaiseksi – alle 25-vuotiaiden ehkäisy muuttuu maksuttomaksi Kymenlaaksossa

Kymsote tarjoaa syyskuun alusta lähtien alle 25-vuotiaille nuorille ilmaiset ehkäisyvälineet. Ehkäisyvälineet saa oman oppilaitoksen kouluterveydenhoitajalta tai neuvoloista.

Terveydenhoitaja antaa koronarokotuksen oppilaalle Jyskän koulussa

Koululaisten rokotukset jatkuvat Jyväskylässä – 12-vuotias Siiri Syrjälahti: "Otan koronarokotuksen, että voin tavata isovanhempia ja sukulaisia"

Noin joka neljäs 12 vuotta täyttänyt koululainen on saanut koronarokotuksen Jyväskylän seudulla. Koronarokotukset jatkuvat jyväskyläläisissä kouluissa lähiviikkojen ajan. Myös Keski-Suomen seututerveyskeskuksen kunnissa koululaisten koronarokotukset alkoivat tämän viikon maanantaina.

 Kasvomaskia käyttävä 3B-luokan luokanopetttaja Päivi Tihinen vastassa koululaisia Kirstin koulun pihalla Suvelassa Espoossa

Leviämisvaiheeseen siirtynyt Sipoo kertoo rajusta käänteestä koronatartunnoissa ja suosittelee kasvomaskien käyttöä perusopetuksessa 3. luokalta lähtien

"Nyt on syytä varovaisuuteen!" otsikoi Sipoo tiedotteessaan, jonka mukaan tartuntatapauksia on tullut kahdessa viikossa yli 40 ja ilmaantuvusluku on nyt yli 200.

Aaro Koskela ja Verneri Kivimäki

Yläkoululaisia rokotetaan nyt kovaa vauhtia, mutta säilyykö nuoren yksityisyys? – Lapsiasiavaltuutettu: "Kaikkea ei tarvitse muiden kanssa jakaa"

Järjestelyt vaihtelevat kunnittain ja kouluittain. Rokotukset pitää kuitenkin järjestää niin, että tieto nuoren päätöksestä pysyy tämän omana tietona, muistuttaa lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen.

8-luokkalaiset Leila Ratilainen ja Minja Dufva tulivat muun luokan kanssa rokotettaviksi.

12-vuotta täyttäneiden koronarokotukset käynnistyivät kouluissa, Sosteri: "Yksittäisiä rokotekriittisiä näkemyksiä on ollut"

Rokotukset ovat lähteneet hyvin käyntiin, ja vanhempien suhtautuminen on ollut enimmäkseen varsin myönteistä, Sosterista kerrotaan.

Koronarokotuskyltti tiilisen tehdaskompleksin edessä.

Koronarokotusten vastustajat uhkailevat terveydenhoitajia ja opettajia – Hämeenlinna ei hyväksy henkilöstöönsä kohdistuvaa painostusta

Hämeenlinnan terveydenhuollon ja opetuksen henkilökunta on saanut osansa koronarokotusten vastaisista ilmiöistä ja erilaisista painostuskeinoista. Terveydenhoitajille on tullut uhkaavansävyisiä viestejä, samoin kuin aiemmin kouluille.

Tre flickor går upp för en trappa.

12–15-vuotiaiden koronarokotukset alkavat Pohjois-Karjalan oppilaitoksissa heti lukuvuoden alussa

Rokotettavia on noin 7 000. Tavoitteena on, että halukkaat alle 16-vuotiaat pohjoiskarjalaisnuoret saavat ensimmäisen rokoteannoksen syyskuun alkuun mennessä.

Nuori henkilö saa koronarokotteen Energia-areenan rokotuspisteessä.

Oulu aloittaa koronarokotukset kouluissa perjantaina

Rokotuksen voivat koulussa ottaa kuudesluokkalaiset sekä yläkoululaiset ja lukiolaiset. Kouluterveydenhoitajat sopivat rehtoreiden kanssa käytännön järjestelyt, muun muassa vanhemmilta hankittavan lupalomakkeen alaikäisen rokottamista varten.

Pfizerin koronarokotuskia

Varhaisnuorten koronarokotusten suunnitelmat tarkentuvat Etelä-Savossa – kuntayhtymän ylilääkäri toivoo vanhempien keskustelevan lastensa kanssa rokotuksesta

Eilen astui voimaan asetus, jonka myötä koronarokotuksia voidaan laajentaa alle 15-vuotiaisiin. Koulut alkavat sekä Savonlinnassa että Mikkelissä keskiviikkona.

Koronarokotteita odottamassa pöydällä

Pohjalaiskunnissa 12–15-vuotiaiden rokottaminen alkaa ensi viikolla – Kouluterveydenhuolto auttaa rokotuksissa

Hallitus on päättänyt eilisessä kokouksessa koronarokotusten laajentamisesta 12–15-vuotiaisiin. Tähän asti rokotuksia on annettu niille 12–15-vuotiaille, jotka kuuluvat riskiryhmiin.

Lähikuva käsivarteen annettavasta koronarokotteesta hoitajalla laastari käden päällä valmiina.

Turussa on valmius aloittaa 12–15-vuotiaiden rokotukset heti kouluvuoden alkaessa

Nuorille annetaan BioNTech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta tai Modernan Spikevax-rokotetta. Ne ovat tällä hetkellä ainoat Suomessa käytössä olevat koronarokotteet, joilla on myyntilupa 12 ikävuodesta ylöspäin.

Juvan rokotuskoordinaattori, terveydenhoitaja Elisa Piikki-Immonen

Etelä-Savossa voitaisiin aloittaa rokotukset varhaisnuorille lyhyelläkin varoitusajalla – rokotusten tahti riippuu kuitenkin rokotetoimituksista

Tänään kerrottiin, että hallitus valmistelee asetusta rokotusten laajentamisesta alle 15-vuotiaisiin. Asetus tulisi voimaan 9.8.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle