Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Jalkapalloilun yhteiskunnallisilla hyödyillä on myös rahallista arvoa

Aivan tarkkoja summia on ehkä mahdoton selvittää, mutta esimerkiksi juniorityö torjuu monia sosiaalisia ja terveydellisiä ongelmia.

Yksinäisyys tuli etäopintojen mukana kutsumattomana vieraana – Emma Vihinen: "Minä olen varmaan ainoa yksinäinen ja kaikki muut jaksavat"

Jopa kolme neljästä 18–22-vuotiaasta yliopistossa opiskelevasta naisesta kokee, että yksinäisyys on lisääntynyt, selviää korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksesta. Valtaosa kyselyyn vastanneista kokee opiskelun vaikeutuneen korona-aikana. Myös taloudellisessa tilanteessa on haasteita.

Kainuulaiset ikäihmiset kohtaavat toisensa virtuaalisesti – Kunnon Kevätpäivä järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa etänä

Kunnon Kevätpäivä -tapahtumalla on ollut ikäihmisille varsin suuri sosiaalinen vaikutus, kertoo Kainuun liikunnan asiantuntija Matias Ronkainen. Tänä vuonna se järjestetään ensimmäistä kertaa virtuaalisesti.

Demaritaustaisen ajatushautomon tutkimus: Kiristyvä kansainvälinen kilpailu ei uhkaa länsimaista hyvinvointivaltiota

Sosiaali- ja terveysmenot näyttävät kasvavan, kun globaali kilpailu kiristyy, tutkimuksessa sanotaan.

Helsinki lands UN project agency

The UN's Investing for Impact social initiative focuses on renewable energy, health and affordable housing projects.

Love or loathe it: Rally Finland divides opinions in Jyväskylä

The annual rally is touted as an economic boon for businesses, but many locals object to the event’s perceived adverse environmental and social impact.

Helsinki suicide prevention centre opens

The suicide prevention centres, now operating in Helsinki and Kuopio, require no referral and are free of charge.

Privately-funded scheme aims to find jobs for 2,500 immigrants within next 3 years

Finland's employment ministry has launched a 'social impact bond project' promoting immigrant employment. The training targets residence permit-holding immigrants of working age that are registered as jobless.

Koiralla on suotuisia terveysvaikutuksia – tässä 6 esimerkkiä

Koira on yhä suositumpi lemmikkieläin, joka viidennestä kotitaloudesta löytyy ainakin yksi koira. Samalla tietoisuus koiran tuomista terveyshyödyistä on kasvanut. Karvainen kaveri on nimensä mukaisesti  ihmisen paras ystävä.

Investors look to profit from quicker integration of immigrants

A new project aims to gather funds from investors to pay for accelerated integration of immigrants and provide a return on capital. The idea is that quicker integration into working life will save the government money, and some of those savings will then be handed over to investors.

Keskustan Mikko Kärnä: Tenon kalastussopimuksen vaikutukset arvioitava tarkoin

Keskustan lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä vaatii, että Tenon kalastussopimusluonnoksen vaikutuksista on tehtävä taloudellisten ja sosiaalisten vaikutusten arviointi, ennen kuin luonnos tuodaan eduskunnan päätettäväksi.

EU-komissio pönkittää Euroopan terästeollisuutta monin keinoin

Komissio tahtoo turvata työpaikat, joita EU:n terästeollisuudessa on noin 330 000. Teräksen ylituotanto EU:n ulkopuolella on alentanut hintoja ja vääristänyt alan toimintaedellytyksiä globaalisti, sanoo komissio.

Huippuyliopistojen tutkimus: Sosiaaliturva ei heikennä työhaluja

Kahden yhdysvaltalaisen yliopiston tutkijat ovat selvittäneet rahallisen sosiaaliturvan vaikutuksia työhön. Tutkijat eivät löytäneet todisteita siitä, että sosiaaliturva vähentäisi työntekoa tai työhaluja.

IMF antaa ebolan riivaamille maille lähes 90 miljoonaa euroa velkahelpotusta

Lisäksi kansainvälinen valuuttarahasto tarjoaa Guinealle, Liberialle ja Sierra Leonelle 140 miljoonaa euroa korotonta lainaa ebolan taloudellisista ja sosiaalisista vaikutuksista selviämiseen.

Lääkärihelikopterin sijoittamisen sosiaalisia vaikutuksia selvitetään

Kuopion kaupunki ja ely-keskus sekä toisaalta Kelloniemen asukasyhdistys ovat edelleen eri linjoilla lääkärihelikopterin sijoittamisen vaikutuksista. Kopterin tukikohtaa suunnitellaan siirrettäväksi lentokentän yhteydestä Rissalasta Kelloniemeen.

Suhangon kaivosalue kuivataan myyntiin

Ranuan Suhangon jalometallimalmiesiintymä laitetaan myyntikuntoon. Gold Fields Arctic Platinum Oy alkaa kuivata tulevaa avolouhosaluetta joulukuussa. Sen mukaan monet yhtiöt ovat kiinnostuneita aloittamaan Suhangossa pienen mittakaavan kaivoksen, jota voidaan myöhemmin laajentaa.

Porin demareilla pulma: Kukaan ei halua Wahlmanin raskasta taakkaa

Esa J. Wahlman (sd.) sanoo haluavansa luopua kunnallisjärjestön puheenjohtajan tehtävästä. Seuraajaehdokkaita ei kuitenkaan näy, ei kuulu.

Yksi lähiruokapäivä saattaa tietää koko sadon syömistä kerralla

Pilottivaiheessa oleva valtakunnallinen Kestävät hankinnat -hanke on lisännyt merilappilaisten raaka-aineiden käyttöä julkisessa ruokapalvelussa. Parhaimmillaan yksi teemapäivä tietää vaikkapa porkkananviljelijälle koko sadon syömistä kerralla.

Päättäjät haluavat johtaa Lappeenrannan jätevedet huonosti voivaan vesistöön

Lappeenrantalaisvaltuutettujen täytyy päättää joulukuussa siitä, mihin kaupungin jätevedet jatkossa johdetaan. Nykyisenä laskupaikkana toimivat Rakkolanjoki ja Haapajärvi ovat jo huonossa kunnossa mittavista puhdistustoimista huolimatta.

Seinäjokelaislasten painokehityksessä toivottuja laskun merkkejä

Seinäjokelaislasten painokäyrät viime vuosilta osoittavat toivottuja laskuun kääntymisen merkkejä. Terveyden edistämisen puolesta tehty työ kantaa hedelmää sekä kaupunin omien toimien vuoksi että perheiden yleisen tietoisuuden lisääntyessä terveellisistä elämäntavoista.

MTK: Lisää rahaa petovahinkojen korvaamiseen

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK vaatii eduskunnalta lisää rahaa petovahinkojen korvaamiseen. Suurpetovahinkojen korvauksia uhkaa lähes viidenneksen leikkaus.

Kuntalaisaloite Tampereella: Vapauttakaa Tammerkosken kuohut

Tampereen keskustaa halkoo Tammerkoski, jonka kuohut on padottu. Kuntalaisaloite haluaa, että kuohujen vapauttamisen mahdollisuus selvitetään. Asiantuntija arvioi, että toiveen toteutus voisi aiheuttaa pahoja tulvia.

Riihimäki braces for slug invasion

This spring the fightback begins again in one southern Finnish town against the Spanish slug – classified as one of Europe’s most destructive pests. Last year the council spent €30,000 on containing the outbreak, including dispatching streetcleaning lorries to sweep up the errant gastropods.

Pro Hanhikivi: Pyhäjoen ydinvoimalan sosiaalinen hyväksyttävyys on edelleen selvittämättä

Pro Hanhikiven puheenjohtaja Helena Maijala kiistää Fennovoiman kehityspäällikkö Juha Miikkulaisen näkemyksen siitä että Pyhäjoen voimalan uudessa ympäristövaikutusten arviointiselostuksessa paikallisten ihmisten ääni kuuluisi aikaisempaa paremmin. Maijalan mukaan vaikuttaa siltä, että ei haluta luotettavasti tutkia mitä mieltä ihmiset tästä asiasta ovat.

Oulu pohtii juomavetensä lähteitä

Oulu aloittaa vedenhankinnan arvioinnin, jossa pohditaan myös uusia lisävaihtoehtoja Oulujoen veden käytölle. Nykyisin Oulun kantakaupungin juomavesi tehdään Oulujoen vedestä.

Kotkamies sai tunnustuksen työstään

Metsähallituksen lukuun kotkahavaintoja vuosia kartoittanut Tuomo Ollila sai Suomen luonnonsuojeluliiton kultaisen ansiomerkin, kun liiton Lapin piiri palkitsi aktiiveja sunnuntaina. Myös lintumies Pirkka Aalto palkittiin.

Opas kaivosten parhaista käytännöistä

Pohjoisen kaivosten parhaista käytännöistä on julkaistu kirja. Lapin yliopisto, Oulun yliopisto ja Metsäntutkimuslaitos ovat koonneet tutkimushankkeen päätteeksi opaskirjan, jolla halutaan tukea sosiaalisesti kestävää kaivostoimintaa Lapissa ja muualla Suomessa.

Enontekiö sai tuulivoimakaavalle avustusta

Enontekiön kunta on saanut valtiolta avustusta tuulivoimakaavan laatimiseksi. Ympäristöministeriö myönsi hankkeeseen 140 000 euroa avustusta.

Professori kaivoksista: "Sosiaalisten vaikutusten arviointi villi länsi"

Kaivostoiminnan vaikutuksia lähialueiden asukkaisiin tai elinkeinonharjoittajiin ei valvo kaivoksen avaamisen jälkeen kukaan. Professorin mielestä kaivosten luvat pitäisi muuttaa määräaikaisiksi.

Väestön ikääntyminen panee sosiaalipolitiikan säännöt uusiksi

Sosiaalipolitiikan tutkijat kokoontuvat tänään Jyväskylään pohtimaan suomalaisen hyvinvointivaltion tulevaisuutta. Yksi tulevaisuuden haasteista on ikärakenteen muutos.

Onnea on liikkua luonnossa

Liikunta ei ole pelkkää fysiologiaa. Terveyskasvatuksen professori tietää, että kaunis ympäristö ja hyvä seura ovat iso osa liikunnan tuomaa mielihyvää.

Suhangon kaivoshanke suurenee

Kaivosyhtiö Gold Fields Arctic Platinum on löytänyt uusia malmioita Suhangon alueella Ranualla. Rovaniemen etelärajan lähellä saattaa olla platinaryhmän metalleja sisältävää malmia jopa 20 vuoden louhintaa varten. Kaivoksen avaaminen on kuitenkin vielä epävarmaa.

Ely-keskus: Kittilän kaivoksen laajennuksen YVA riittävä

Lapin Ely-keskukselta ei tullut huomautuksia Kittilän kaivoksen laajennusta koskevaan YVAan. Laajennuksen vaikutusta kalatalouteen tulisi kuitenkin seurata enemmän.

Talvivaaralta vaaditaan runsaasti lisäselvityksiä

Kainuun ELY-keskus vaatii Talvivaaralta runsaasti lisäselvityksiä kaivoksen laajennushankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta. Ohjelmaan jätettiin 223 muistutusta tai mielipidettä. Kaivosyhtiö suunnittelee laajentavansa tuotantoa jopa kolminkertaiseksi.

Piirijohtaja: Porin demarikiistassa kaikkien on tultava vastaan

SDP:n Satakunnan-piirin puheenjohtaja Harri Lehtonen kannattaa Porin SDP:n kunnallisjärjestön johtopaikkojen jaon uudelleenarviointia. Kiistat kunnallisjärjestön paikoista ovat kiristäneet porilaisten demarien isoimpien yhdistysten välejä.

Meri tutkitaan pohjia myöten

Merialueiden tilasta on tekeillä kaikkien aikojen laajin selvitys. Valmisteilla olevan merenhoitosuunnitelman tavoitteena on parantaa Itämeren tilaa vuoteen 2020 mennessä.

Eduskunta lisää budjettiin 40 miljoonaa euroa menoja

Hallitusryhmät ovat päässeet sopuun ensi vuoden talousarvioon tehtävistä muutoksista. Ryhmät ovat sopineet yhteensä 40 miljoonan euron lisämenoista. Rahaa menee esimerkiksi opiskelijoiden ateriatukeen ja päidenäitien hoitoon.

Sosiaalityöntekijöiden hiljainen tieto ei tavoita päättäjiä

Sosiaalityöntekijä joutuu jatkuvasti sovittamaan ammatillisia ja eettisiä arvojaan tiukentuneen taloustilanteen ja yhteiskunnan koventuneiden asenteiden asettamiin raameihin. Kaakkois-Suomessa sosiaalityöntekijät kaipasivat mahdollisuuksia vaikuttaa sosiaalipoliittiseen tilanteeseen ja tuoda hiljaista tietoa päättäjien tietoon.

Ely-keskus korjasi lausuntoaan Raippaluodon tuulivoimasta

Ely-keskus on joutunut korjaamaan lausuntoaan Raippaluodon tuulivoimahankkeesta. Ylitarkastaja Martta Ylilaurin mukaan lausunnossa huomattiin jälkikäteen asiavirheitä ja epätarkkuuksia, joiden vuoksi oikaisuun ryhdyttiin.

Lakimuutos on saanut sanan säilän heilumaan Itä-Suomessa

Keskustelu maankäyttö- ja rakennuslain muutoksesta kiihtyy Itä-Suomessa. Lukuisat eri tahot ovat vastustaneet julkisesti lakimuutosta päätöksenteon lähestyessä. Asuntoministeri Jan Vapaavuoren lanseeraama muutos laajentaisi ministeriön valtaa vaikuttaa kauppojen rakentamiseen maakunnissa.

"Ympäristöministeriötä vaivaa ahmattitauti"

Maankäyttö- ja rakennuslain muutos aiheuttaa vastarintaa myös valtionhallinnossa. Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Elli Aaltosen mukaan ministeriöissä ei nykyisin kuunnella alueita riittävästi.

Metsäalalta vireille ennätysmäärä kehittämisideoita

Pohjoiskarjalaisissa yrityksissä ja tutkimuslaitoksissa on vireillä harvinaisen paljon kehittämishankkeita. Suuntaus näkyy esimerkiksi siinä, että tutkimus- ja kehitystyötä rahoittavaan Tekesiin jätettiin viime vuonna enemmän hakemuksia kuin koskaan.

Stora Enso rakentaa sellutehtaan Uruguayhin

Stora Enso rakentaa uuden sellutehtaan Uruguayhin. Investoinnin kokonaiskustannuksiksi arvioidaan 1,4 miljardia euroa. Eukalyptussellua valmistavan tehtaan vuosikapasiteetti on 1,3 miljoonaa tonnia sellua. Kyseessä on suurin Uruguayssa toteutettu yksityinen investointi.

Sään ääri-ilmiöihin tulisi varautua paremmin

Maaseudun asukkaat, varsinkin vanhukset, saattavat joutua hankaliin tilanteisiin sääilmiöiden takia, todetaan tuoreessa raportissa. Itä-Suomen yliopisto tutki kuluneen kesän helleaaltoa Varsinais-Suomessa.

Rahoittaja tarkastaa Kuusiselän kaatopaikan

Euroopan neuvoston kehityspankki tarkastaa EU:n pohjoisimman kaatopaikan. ENKP tarkastajan Horst Wattenbachin mukaan kehityspankki haluaa selvittää onko pankilta saatu laina kaatopaikan ensimmäisen vaiheen rakentamiseen vuosina 2004 ja 2005 käytetty oikein.

Toukarin kiinteistöyhdistys valittaa louhintaluvista

Toukarin kiinteistöyhdistys valittaa hallinto-oikeuteen Porissa Toukarin ja Kahaluodon alueille annetuista louhintaluvista. Porin ympäristölautakunta on antanut maa-aines- ja ympäristöluvan louhintaan Maanrakennus Jouko Kärkkänen Oy:lle.

Levon-instituutti sai tutkimusrahaa hankkeille

Vaasan yliopiston koulutus- ja tutkimuskeskus Levón-instituutti tutkii maaseutuasumisen edellytyksiä ja kuntapalveluita esimerkiksi Ylihärmässä, Maalahdessa ja Jalasjärvellä.

Vattaja-vastaukset viipyneet

Pohjanmaan Ely-keskuksen vastaukset Vattajan harjoitusaluetta koskeviin kysymyksiin viipyvät. Kokkolan kaupunki kysyi vuosi sitten ympäristökeskukselta, millaisia lupia armeijan toiminta Vattajalla vaatii. Ely-keskus harkitsee sosiaalisten vaikutusten arviointia.

Suuryritysten aiheuttamien luontotuhojen hinta - 1 600 miljardia

YK on laatinut raportin siitä, kuinka paljon maailman 3 000 suurimman yrityksen luonnolle aihettamat tuhot maksaisivat, jos ne muutettaisiin rahaksi. Alustava arvio on 1 600 miljardia euroa, mutta mukaan ei juuri ole laskettu pitkäaikaisia vaikutuksia.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle