Uusimmat artikkelit
Muistisairaiden hoidon mullistavaa aivopesuria ei ole vielä saatu käyttöön – lupahakemusta hidastanut Gazan sota
Aivopesuria on pidetty mahdollisena ratkaisevana tekijänä parantavien hoitojen kehittämisessä esimerkiksi Alzheimerin tautiin, aivolymfoomaan ja epilepsiaan.
Tekoäly voi auttaa löytämään korkean dementiariskin henkilöitä nykyistä varhaisemmin
Dementiariskin varhaisen toteamiseen kehitetään uutta menetelmää. Tekoäly voi tulevaisuudessa auttaa yhdistämään erityyppistä potilasdataa ja nopeuttaa diagnoosin tekemistä.
Aivopesuri on saapunut Ouluun – laitteen käyttö aloitetaan heti
Laitteella voidaan pestä kuona-aineita muistisairaiden ihmisten aivoista ja auttaa aivojen lääkinnässä. Se asennetaan tällä viikolla testikäyttökuntoon Oulun yliopistolliseen sairaalaan.
Uutta lääkettä ylistetään käännekohdaksi kamppailussa Alzheimeria vastaan – suomalaisprofessori: Hieno askel eteenpäin
Alzheimerin taudin hoitoon kehitetyistä lääkkeistä on saatu Britanniassa ja Yhdysvalloissa rohkaisevia tuloksia muistisairauden hoidossa.
Jo kolmas Alzheimerin tautia hidastava lääke löytyi, mutta Suomeen lääkettä joudutaan odottamaan vielä vuosikausia
Suomen yleisin muistisairaus on tutkijoillekin vielä osittain mysteeri. Neurologi Juha Rinne pitää uusia lääketutkimuksia hyvänä edistysaskeleena.
Tutkimus: Muistisairauksien estämiseen löytyi mahdollinen ratkaisu
Helsingin yliopiston johtama tutkimus on onnistunut osoittamaan, kuinka muun muassa muistisairauksia aiheuttavan haitallisen proteiinin kertyminen aivoihin pysäytetään tietyn entsyymin estämisellä.
“Perheen hyvästely on kova paikka”
Torstain jaksossa Jari, 50, jäähdytetään isoa keuhkovaltimoiden leikkausta varten. Julian, 18, pikkuaivoille tehdään lisää tilaa leikkauksessa. Miika, 21, kuulee, onko hänellä suvun syöpägeeni.
Suomalaistutkimus on avaamassa muistisairauksien viimeiset mysteerit – aivopesurin tuoma läpimurto on enää rahasta kiinni
Aivot puhdistuvat unessa. Jos aivojen oma pesuohjelma ei toimi, voi muisti alkaa sakata. Aivojen tehokkaaseen lääkitsemiseen on olemassa osaamista, mutta laitteet puuttuvat.
Odotetusta Alzheimer-lääkkeestä hyviä ja huonoja uutisia: osoittautui toimivaksi, mutta nosti aivoverenvuotojen riskiä
Tutkimuksessa lekanemabin osoitettiin hidastavan sairauden etenemistä, mutta aiheuttavan osalle potilaista vakavien sivuvaikutusten riskin. Kaksi tutkimukseen osallistunutta lekanemabi-lääkettä saanutta potilasta kuoli.
“En ole vain muistisairas, olen ihminen” Petri Lampinen sairastui alle viisikymppisenä — Hanna Jensen tietää, millaista on olla omien vanhempiensa muistina
Jokainen muistisairas sairastaa omalla tavallaan.
Pieni kyläteatteri päättää muistiviikon maailmanluokan näytelmällä – harrastajanäyttelijälle sukellus murenevaan mieleen on vaativa urakka
Kortesjärven Ylikylän nuorisoseura sai esitysoikeudet ranskalaisen kirjailijan Florian Zellerin Isä-näytelmälle. Nyt se on valmistumassa ensi-iltaan muistiviikon päätteeksi ensi lauantaina Etelä-Pohjanmaalla.
Tiistai 31.5.2022 (radio)
EU ja Venäjän öljy. Hintojen nousu. Katujengin johtajien tuomiot. Alzheimerin sähköhoito. Sää.
Sähköhoito palautti hetkellisesti Alzheimer-potilaiden muistin – kuopiolainen Tuija Alava kokeilisi hoitoa, jos tilaisuus tulisi
Tutkimuksessa varhaista Alzheimerin tautia sairastavien muisti parani lyhytaikaisesti huomattavasti sähköhoidon avulla. Jos hoito osoittautuu toimivaksi, se mullistaisi miljoonien tautia sairastavien elämän.

Käsikirjoittaja Tatiana Elf joutui tyttärestä äidiksi – Alzheimerin tauti kääntyi tv-sarjaksi
Tatiana Elf heräsi vasta, kun ruuanlaitosta pitänyt äitinsä myi hellan ja pani tilalle tuolin. Alzheimerin tauti käänsi roolit päälaelleen: tytär pitikin nyt huolta äidistä. Kokemus poiki tv-sarjan Kultakala.
Apua vapinapotilaille ilman kallon avausta uudella ultraäänihoidolla – TYKS hankki laitteiston ensimmäisenä pohjoismaisena yliopistosairaalana
Laitteisto liitetään magneettikuvauslaitteen osaksi, ja se maksaa 2,2 miljoonaa euroa. Vuosittain voidaan hoitaa 20–50 eri puolilta Suomea saapuvaa potilasta.

Menehtyneiden koronapotilaiden aivoissa havaittiin Alzheimerin taudin kaltaisia muutoksia
Tuoreen tutkimuksen mukaan sairastettu koronatauti näkyi epätavallisen suurina beeta-amyloidikertyminä. Alzheimerin taudissa beeta-amyloiditaso aivoissa nousee liian korkeaksi.
Ikääntyneen kyynisyys ja viha yhteydessä muistisairauksiin
Persoonallisuuden piirteiden vaikutukset kannattaisi ottaa huomioon ikääntyvän väestön terveyttä tutkittaessa. Niitä voitaisiin hyödyntää esimerkiksi pisteytyksissä, joita käytetään ennustamaan muistisairauksien riskiä.
Moni yksin asuva muistisairas kaipaa tukea ja seuraa – Riihimäellä alkaa vapaaehtoisten muistikavereiden koulutus
Riihimäellä Riksulassa järjestetään helmi-maaliskuun vaihteessa kahden illan Muistikaveri-koulutus. Koulutus on maksutonta, eikä se velvoita osallistujaa mihinkään.

Tutut kansantaudit vievät hautaan useimmat pohjoiskarjalaiset: verenkiertoelinten sairaudet, kasvaimet ja muistisairaudet
Useampi kuin kolme neljästä Pohjois-Karjalassa asuvasta kohtaa loppunsa johtuen verenkiertoelinten sairaudesta, jostakin syövästä tai etenevän muistisairauden vuoksi. Muistisairaudet ovat yleistyneet, koska elämme yhä vanhemmiksi.
"Sanoin että sinulla on Alzheimer etkä ymmärrä mitään, ja sitä kadun suuresti" – näyttelijä Lena Meriläinen kertoo vuosista sairaan äidin rinnalla
Lena Meriläiselle hoivaaminen ei ollut luontaista. Äidin sairaus sai olon välillä avuttomaksi. "Olen antanut itselleni anteeksi sen miten minä käyttäydyin, koska en minä osannut", Meriläinen kertoo.
Muistisairaus vie Matin muistot – Anja auttaa kumppaniaan muistamaan kaiken ensirakkaudesta eiliseen
Vaikka Matin Alzheimer on edennyt hitaasti, sen eteneminen on vääjäämätöntä. Joskus tulevaisuus pelottaa Anjaa: "Elämä on niin arvaamatonta, huomisesta emme kuitenkaan tiedä."

Lauantai 23.10.2021 (radio)
Ruoka-apu. Alzheimerin hoito. Koulujen ja ravintoloiden häiriköinti. Kuolema elokuvan kuvauksissa. Sää.
Asiantuntija: Lääke- tai yhdistelmähoito tulisi aloittaa Alzheimerin taudissa nykyistä aikaisemmin
Alzheimerin tauti todetaan Suomessa usein varhaisessa vaiheessa. Tutkija toivoo, että myös taudin hoito aloitettaisiin nykyistä varhaisemmassa vaiheessa. Tulevaisuuden tavoitteena on, että Suomen yleisimmän etenevän muistisairauden hoidossa toteutettaisiin samankaltaista riskiryhmäseurantaa kuin sepelvaltimotaudin riskipotilaiden hoidossa.
"Rankinta on se, ettei puoliso enää ole tukipilari" – Paula Hämäläisen mies sairastaa Alzheimeria, ja läheiselle sairaus tarkoittaa ihmisen menettämistä tämän eläessä
Muistisairaus muutti Hämäläisten arkea ensin vähän, sitten yhä enemmän. Nyt keskustelukaan ei enää onnistu, mutta hoitokotiin muuttaneen miehen mieli on yhä tyyni. Omaisen voimia sairaus voi syödä enemmän.
Former President Ahtisaari retires from public life following Alzheimer's diagnosis
Ahtisaari was the tenth President of Finland, serving from 1994 to 2000, and won the Nobel Peace Prize in 2008.
18. Kun lähimuisti on mennyt, ei kävijöitä muista.
Muistilappuja maailmasta, jossa ei ole lähimuistia.
Uudet Alzheimer-lääkkeet ovat lupaavia, mutta taudin perussyy edelleen tuntematon
Yhdysvalloissa on esitelty kaksi uutta Alzheimerin taudin lääkettä, jotka ovat saaneet ristiriitaisen vastaanoton. Ne ovat kalliita eivätkä asiantuntijat ole olleet yksimielisiä lääkkeiden tehosta. Tehokasta lääkettä on yritetty kehittää jo vuosikymmeniä.
Ensimmäinen uusi Alzheimer-lääke lähes 20 vuoteen hyväksytty Yhdysvalloissa
Yhdysvaltain lääkevirasto FDA on hyväksynyt käyttöön ensimmäisen uuden Alzheimer-lääkkeen vuosikausiin. Aducanumab-niminen lääke eroaa aiemmista siten, että lääkkeen sanotaan vaikuttavan Alzheimerin taudin kulkuun. Tosin lääkkeen tehosta on kiistaa.
Ainosta tulee isona koronakoira – tulevan huippuhaistajan pentuaikaan sisältyy hälyä ja hajupurkkeja
Hajuntunnistuskoirat ympäri maailman etsivät korona-altistuneiden lisäksi jo esimerkiksi syöpää, Alzheimerin tautia ja malariaa.
"Ota äiti mukaan töihin" päivä 2019
Hetkiä arjesta muistisairaan ihmisen kanssa.
Kuumana kesäpäivänä hoivakodissa
Hetkiä arjesta muistisairaan ihmisen kanssa.
Yökylässä äidin luona
Hetkiä arjesta muistisairaan ihmisen kanssa.
17. Kaihileikkauksen jälkeen
Muistilappuja maailmasta, jossa ei ole lähimuistia.
Ihminen tarvitsee ihmistä
Viljalle, 4, tehdään harvainen kasvojen venytysleikkaus.

Miia Kivipellolle 250 000 dollarin Ryman-palkinto uraauurtavasta muistisairauksien tutkimustyöstä
Palkintotilaisuus järjestettiin Uudessa-Seelannissa, mutta koronapandemian vuoksi professori Miia Kivipelto otti palkinnon vastaan virtuaalisesti.
Prisma: Pitkän elämän salaisuudet – treenatut aivot kestävät paremmin ikääntymistä
Aivot kestävät ikääntymistä, kun niitä jaksaa treenata.

Muistisairautta poteva Lasse Ainasoja hyväksyy sen, että asuu ehkä joskus palvelukodissa – tutkija: "Asumispäätöksiin liittyy usein pelkoa, häpeää ja syyllisyyttä"
Muistisairaan kanssa kannattaa pohtia tulevaisuuden asumista jo silloin, kun hän vielä pystyy itse tekemään päätöksiä. Asumistahto ja keskustelukortit auttavat asian puheeksi ottamista.

Näyttelijä Inka Kallén oli läsnä äitinsä kuolinhetkellä: "Se on ollut tähänastisen elämäni kaunein kokemus"
Kallénin mielestä kuolemasta on tärkeä puhua, koska sen kohtaa meistä jokainen.

Kävimme Riitta ja Topi Uosukaisen kotona katsomassa, millaista on arki Alzheimerin taudin kanssa: “En voi tehdä kuin parhaani, että hänen olisi hyvä olla”
Valtioneuvos Riitta Uosukainen on nyt miehensä Toivo "Topi" Uosukaisen omaishoitaja.
Turun yliopisto otti merkittävän edistysaskeleen syöpälääkkeen kehittämisessä
Lisenssisopimus kansainvälisen lääkeyhtiön kanssa voi tulevaisuudessa johtaa konkreettisiin syöpäpotilaiden hoitoihin.
Lista dementian riskitekijöistä kasvoi kolmella – muun muassa ilmansaasteet kerryttävät aivoihin Alzheimerin tautia aiheuttavaa proteiinia
Lääkettä dementiaan ei vieläkään ole, mutta sitä voi ehkäistä terveellisillä elämäntavoilla.
Omaishoitajat ovat nyt entistä kovemmalla koetuksella – monelta jäävät vapaat pitämättä, mikä lisää kuormitusta
Osa on jäänyt ansiotyöstä pois, koska hoidettavaa ei voi jättää yksin.

Kirjaa lempikappaleesi jo hyvissä ajoin talteen – musiikkitestamentista voi olla merkittävää hyötyä jos sairastut muistisairauteen
Lempimusiikki on olennainen osa ihmisen minuutta. Siksi ei kannata jättää musiikin valitsemista kenelle tahansa.
Sattumalöydös aivoissa
Laurin aivoista löytyi aivoltimon pullistuma.
“Ei mulla enää Alzheimeria ole”
Sitg-Björn on vaimonsa Irjan omaishoitaja.
“Sureva ei unohda, suru on hänessä aina” – Mari Pulkkinen tuntee suomalaisten surun, ja nyt hän kumoaa viisi haitallista käsitystä siitä
Surututkija kumoaa viisi haitallista käsitystä surusta
“Minut äiti varmaan unohtaa ensin” – Kati Parkkinen, 25, suree äitiään, joka katosi muistisairauteen viisikymppisenä
Alzheimer on myös työikäisten sairaus.

Tamperelainen yritys saa 3,9 miljoonaa euroa Alzheimerin diagnosoinnin kehittämiseen
Yritys julkisti rahoituksen Slush-tapahtumassa.