Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Marjayhtiöt Polarica ja Kaskein Marja Oy yhdistyvät – tavoitteena on nostaa jalostusastetta entisestään

Uuden Polarica-marjakonsernin yhteenlaskettu liikevaihto on yli 60 miljoonaa euroa ja henkilöstömäärä yhteensä noin 200 henkilöä. Tuotantolaitokset sijaitsevat Ruotsissa, Suomessa ja Puolassa.

Hedelmän- ja marjanviljelijöitä houkutellaan tuottamaan glögiä

Glögin tuottamiseen järjestetään koulutusta ja tuotteille luvataan näkyvyyttä ruokamaakunta -tunnustuksen nimissä.

Omenat kypsyvät etuajassa, sato on normaali ja hyvälaatuinen

Keski-Suomen omenasato kypsyy tänä kesänä normaalia aiemmin, ensi viikolla aloitetaan jo syyslajikkeiden poiminta.

Marjoista saa irti enemmän kuin uskotkaan – katso ohje: mansikan kannoista syntyy oivaa kesäjuomaa

Hyödyksi voi käyttää myös mehustuksen ohessa syntyvää mäskiä sekä marjojen kukkia ja lehtiä.

Puhdistusainetta tarjottiin vahingossa mehuna – kuusi lasta päätyi sairaalaan kristillisellä kesäleirillä Vaasassa

Yhden lapsista on vielä käytävä sairaalassa tarkastuksessa, mutta muut lapset ovat jo päässeet pois sairaalasta.

Näin juoksutat koivunmahlaa

Ennen lehtien puhkeamisen voi juoksuttaa mahlan.

Jani Kaaron kolumni: Vanhan kansan lohturuokaa

Kun kaikki muuttuu liian nopeasti, vierauden tunne valtaa ihmisen. Silloin sitä kai vain kaipaa kalakeittoa, kirjoittaa Jani Kaaro.

KontioMehu ja Timosen Auto palkittiin

Yrittäjäjuhla kokosi Kiteelle yli 200 yrittäjää eri puolilta maakuntaa.

Joko aloitit glögikauden – mitä jos tekisitkin sen itse Puoli seiskan ohjeella? Nappaa tästä resepti

Itse tehty glögi valmistuu nopeasti ja yksinkertaisista raaka-aineista.

Aidon omenasiiderin tekijät metsästävät omenoita hylätyiltä pihoilta – "Semmoisia makuja ei löydy mistään muualta"

Käsityönä tehtävän siiderin raaka-aineeksi sopivat myös muuten kaatopaikalle joutuvat omenat. Harrastus on lisääntynyt.

Tuoremehuasemat aloittaneet toimintansa

Keski-Suomessa toimii seitsemän tuoremehuasemaa, uusimpana Puskianmäen tila Saarijärvellä.

Onko tässä mitään järkeä? Kaveriporukka kerää kaupoista myyntikelvottomia hedelmiä, puristaa ne mehuksi ja kuskaa mehun kauppaan myytäväksi

Uudenlaiset yritykset muuttavat suhtautumista ruokajätteeseen. Jäte voi olla luovaa, kaunista ja liiketoiminnallisesti kannattavaa.

Hiivaton, sitruunaton ja vähäsokerinen – 3 vappusimaa Marttojen vinkeillä ja twisteillä

Sitrusallerginen vaputtaa raparperilla, keventäjä vähemmällä sokerilla. Unohtajan pelastaa pikasima.

Mehuista ja juomatiivisteistä voi saada pantin ensi vuonna – "Uudistusta toivoivat niin kuluttajat, juomavalmistajat kuin kaupatkin"

Pantti on hyvä kannuste kierrätykseen, sanoo Suomen Palautuspakkauksen toimitusjohtaja Pasi Nurminen.

Keskisuomalainen: Muovista, lasista ja alumiinista valmistetut mehupakkaukset ehkä pantillisiksi

Pantillista palautusta suunnitellaan mehuille, joiden pakkaus on joko muovia, lasia tai alumiinia.

Nyt tehdään siideriä kotipihan omenoista – bloggaaja paljastaa helpon reseptinsä

Bloggaaja Mika Laitisen kokemuksen mukaan suomalaisista omenoista syntyy ainutlaatuisen makuista siideriä jo kolmessa viikossa.

Unohdetusta variksenmarjasta voisi tulla mustikan veroinen hittimarja

Variksenmarja eli kaarnikka on hyvä mehu- ja hillomarja.

Hellekesä sai omenasadon kypsymään jopa kuukauden viime vuotta aiemmin – kotikasvattaja aikoo mehustaa pari sataa kiloa talven varalle

Kotipihojen puut notkuvat hedelmää, vaikka kuivuus on jättänyt ne paikoin pieniksi. Mehustaminen kannattaa aloittaa jo nyt.

Kova, pieni ja pahanmakuinen – suomalainen aito siideri tehdään omenasta, josta et haluaisi haukata

Kotimaisen siiderikulttuurin parantamiseksi joukko aidon omenamehun ystäviä perusti yhdistyksen, joka vannoo oikeista omenista valmistetun juoman nimeen.

Mehuasemat tursuavat nyt omenia – "Välillä on tehty 11-tuntisia päiviä"

Omenasato kypsyi useita viikkoja myöhässä. Omenat ovat pääsääntöisesti hyvälaatuisia kylmästä kesästä huolimatta.

AFP: Lähestyvä hurrikaani Irma nostaa appelsiinimehun ja puuvillan futuurien hintaa New Yorkin pörssissä

Myrskyn odotetaan nostavan myös polttoaineiden hintaa. Viime viikolla riehunut Harvey-myrsky on jo nostanut polttoaineiden hintoja ennen Irman iskeytymistä Meksikonlahdelle.

Unohda mutkikkaat keinot, banaanikärpästen selättämiseen riittää mehu – "Ne ovat niin pöljiä, että menevät siihen itsensä uhraamaan"

Hedelmäkärpästen hävittämiseen on netissä lukemattomia ohjeita, mutta arjen asiantuntijat kehottavat pysymään yhä vain yksinkertaisella linjalla. Juttu on julkaistu vuonna 2017.

Helsinkiläinen startup kerää ylimääräiset omenat – työllistää samalla vammaisia ja syrjäytymisvaarassa olevia

Susanna Pykäläinen turhautui hävikkiin, perusti firman ja palkkasi 10 vaikeasti työllistyvää henkilöä keräämään ylimääräiset omenat talteen.

Sillitehtaan suojissa kypsyvät nyt viinit – jopa rupiset rumilukset taipuvat juhlajuomaksi

Rymättyläläisessä viinitehtaassa yhdistyvät varsinaissuomalaiset raaka-aineet ja ranskalainen osaaminen.

Savolainen viina lyö läpi Aasiassa – seuraavaksi kiinalaisille esitellään glögi

Kuopiolaisen alkoholiyritys Lignell & Piispasen vienti kasvoi viime vuonna peräti 40 prosenttia.

Liian!

Todellisia ja potentiaalisia murheita tälle.

Karmeita mokia lääkkeiden käytössä: Suuri osa sairastuneista ei edes hae niitä apteekista – ja yhtä moni nielee ne väärin

Vain joka kolmas potilas ottaa lääkkeensä lääkärin ohjeiden mukaan. Harva myöskään tietää sitä, ettei lääkettä kannata huuhdella alas mehulla tai maidolla.

Omenoita, omenoita kaikkialla – vaihtoehtoja on vähän

Omenasato on tänä vuonna runsas. Kotikäytössä omenoille on neljä hyötyvaihtoehtoa: syöminen sellaisenaan, piirakka, hillo ja mehu.

Hukutko omenasatoon? Lue täältä vinkit, mitä tehdä ylijäämäomenoille

Jos biojäte on täynnä ampiaisia ja kärpäsiä houkuttelevia omenoita, kotipuutarhurin täytyy keksiä, mitä ylijäämäomenoille tehdään. Omenat voivat myös kelvata muille, jos et itse niitä tarvitse.

Runsas omenasato aiheuttaa päänvaivaa – jäteasemille päätyy tuhansia kiloja syömäkelpoista omenaa

Syksyn omenasato on paikoin erittäin runsas. Esimerkiksi Lohjan seudulla sato on lisäksi hyvälaatuinen ja kypsyy hiukan etuajassa. Kotipuutarhureille jättimäinen sato saattaa olla jopa ongelma.

Mehustamoista pienpanimobuumin jatkajiksi? – "Ihmiset haluavat tehdä itse"

Pyhtäällä avaa tällä viikolla ovensa Etelä-Kymenlaakson ainoa mehustamo. Kaakkois-Suomessa mehuasemia löytyy lähinnä Kouvolasta ja Lappeenrannasta. Tuoreen yrittäjän mukaan omenoita voisi hyödyntää enemmänkin. Nyt iso osa menee hukkaan tai jää kokonaan poimimatta.

Niinistö hemmotteli hallitusta punaherukkamehulla – video valtiojohdon kesäperinteestä

Tasavallan presidentin esittely järjestetään presidentin kesäasunnolla Kultarannassa nykyisin vain kerran vuodessa. Katso videolta, kuinka presidentit Sauli Niinistö, Tarja Halonen ja Urho Kekkonen ovat ottaneet vastaan ministerit Kultarannassa.

Camilla Plum ja säilöjän niksit

Camilla Plum näyttää, kuinka oman puutarhan antia säilötään

Suomalaistodistajat selvittivät ananasmehukohua thaimaalaisessa oikeudessa

Suomessa muutama vuosi sitten julkaistusta ananasmehuraportista alkanut oikeusjuttu on jatkunut tällä viikolla Thaimaassa. S-ryhmä ja kansalaisjärjestö Finnwatch todistivat tiistaina bangkokilaisessa oikeudessa brittitutkijan puolesta.

Suomen ananasmehukohun jälkipuinti jatkuu Thaimaassa – tutkijaa uhkaavat miljoonasakot, S-ryhmä matkaa todistamaan

Ananasmehujupakka tahrasi muutama vuosi sitten suomalaisten halpamehujen maineen. Rainbow-purkin mehu vaihtui, mutta tutkija Andy Hall käy kohuraportin vuoksi yhä oikeutta Thaimaassa. Häntä uhkaavat vankila ja miljoonasakot. Todistajia haetaan Suomesta saakka.

Sadat lapset käyvät kesällä ruokakoulua

Keittäminen, paistaminen, maistaminen ja haistaminen tulevat tutuiksi lapsille ruokakoulussa. Kokkaustaitojen lisäksi alakouluikäisille annetaan tietoa ruuan alkuperästä ja terveellisestä syömisestä.

Tutkimus: Omenamehu riittää ripulilapsen nesteytykseen

Tulokset haastavat nykykäytännön, jonka mukaan ripulitaudissa oleville lapsille annetaan aina rehydraatioliuosta ja vältetään sokeria sisältäviä juomia.

Sofia hurahti hortaan – "Hyvää, terveellistä ja ilmaista"

Villinä kasvavan ruuan aromit ja terveellisyys ovat hurmanneet Sofia Aution. Voikukkaa, vuohenputkea ja poimulehteä pukkaa jo maasta ja Sofia syö. Villiruokaan tulee himo, kertoo villivihannesten puolestapuhujaksi eli hortaohjaajaksi kouluttautuva Sofia Autio.

Luotto proteiiniin jatkuu – patukkatehdas laajentaa juomiin

Proteiinipatukoita valmistavan yrityksen uudet aluevaltaukset tuovat Toholammille arviolta 20 uutta työpaikkaa. Yrityksen kanssa kilpailevia valmistajia on Euroopassa vain muutamia.

Älä säilytä taakalta tuntuvaa tavaraa – kaksi keinoa selvitä kamakaaoksesta

Kaikesta ei tarvitse luopua, mutta joskus tavarapaljouden karsiminen on tarpeellista. Ammattijärjestäjän mielestä tavaroihin tarrautuminen on tulevaisuudenpelkoa.

Neuvoloiden kasvukäyrät ovat vanhempien painajainen – "Syökö se vain karkkia ja mehua"

Jos oma lapsi ylittää tai alittaa neuvolatarkastuksessa viralliset kasvukäyrät, vanhemman mielessä alkaa möyriä tunnekuohu. Onko lapseni terve, olenko tehnyt jotakin väärin? Tilannetta pahentaa se, jos ammattilainen asettaa tilanteessa sanansa väärin, tulkinnanvaraisesti.

Lahtelaismitalisti Eetu Sopanen: MM-kulta maistuu paremmalta "mehustelun" jälkeen

Nuoret leijonat saivat MM-kullan lisäksi kotikisoistaan oppia menestymisestä. Lahtelaiskiekkoilija Eetu Sopasen mukaan mestaruuden myötä maajoukkuepelaajat ovat nähneet, miten voittajajoukkue rakennetaan.

Jori Lehterällä jälleen erikoinen joululahjaidea joukkuetoverilleen

Jori Lehterä viettää NHL:n joululomaa perheen, suvun ja ystävien kesken. Peliesitykset ratkaisevat suomalaissentterin mukaan joulun glögilaadun.

Jos terästetty glögi kestää kiehauttamisen, onko punaviinikastikkeessakin prosentteja?

Turun yliopiston Tiedepaukku-tiimin testi selvitti hiljattain, ettei glögin kiehauttaminen vaikuta sen alkoholipitoisuuteen. Jos alkoholi ei haihdu glögistä keittäessä, niin miten se haihtuu ruuasta valmistusprosessin aikana?

Glöginteossa kannattaa seurata omia lempimausteitaan

Glöginkeitto on vaativa taiteenlaji. Jokaisella on oma tapansa onnistua. Jotkut uskovat mehuihin, toiset rakentavat monimutkaisen yhdistelmän punaviinistä ja mausteista. Toiset lähtevät liikkeelle perinteisestä glögitiivisteestä.

Turun yliopisto selvitti: Keittäminen ei vaikuta glögin alkoholipitoisuuteen

Turun yliopiston Tiedepaukku-tiimi otti selvää, vaikuttaako glögin kiehauttaminen sen alkoholimäärään. Yliopisto julkaisee nykyään tietoiskuja videopalvelu YouTubessa.

Tuttu välipala voi olla todellinen sokeripommi

Kiireessä saattaa helpommin haksahtaa sokeripitoisiin välipaloihin. Piilosokereita on nostettu esiin Kemin hammashoitoloissa, joissa on huomattu, että monelle aikuisellekin tulee yllätyksenä vaikka tuoremehun sisältämät sokerit.

Nämä hetket sytyttivät Twitterissä: Hyysalosta pillimehuun, veteraaneista fuksiaan

Linnan juhlia ja linnan jatkoja seurattiin internetin yhteisöpalvelu Twitterissä sen verran kiihkeästi, että aihetunniste nousi palvelussa trendiksi. Ihanimpien ja kamalimpien pukujen ohella kiihkeää keskustelua aiheuttivat muun muassa oopperalaulaja Torikan karisma, numerosarjan 169 merkitys ja neliraajahalvauksesta toipuvan freestylehiihtäjä Pekka Hyysalon positiivinen asenne.

Baarimestarin jouluglögiin kuuluu giniä, likööriä ja kanelitanko – rusinat ja mantelit muualle

Valmis glögijuoma, vodka, rusinat ja mantelit on usean suomalaisen perinteisen jouluglögin sisältö. Intohimoinen baarimestari suhtautuu kuitenkin glögiin kuin mihin tahansa itse kehittämään drinkkiin. Juomassa maistuu perinteisiä makuja, mutteivät rusinat jamantelit.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle