Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Graffititaidetta näyttelyn seinillä.

Tältä näyttää viikonloppuna Seinäjoella avautuvassa katutaidenäyttelyssä: "On mennyt maalia jonkun verran"

Katutaidenäyttely Seinäjoki Graffitilandia avaa ovensa ensimmäisen kerran tulevana sunnuntaina 15. toukokuuta. Yle pääsi tutustumaan näyttelyyn ennakkoon.

Paleface nojaamassa aitan seinään.

Nuorisofestari Mikkeli On Air sulkee jopa kadun – Vilma Paasoja: "Tällaista ei ole Mikkelissä ennen ollut, tää on supersiistiä"

Nuorten itsensä suunnittelema ja toteuttama festivaali sisältää paljon erilaista tekemistä Mikkelin keskustassa.

Kaksi nuorta katutaiteilijaa maalaa liikennemattoteosta Kaurialan liikennepuiston käyttämättömän rakennuksen tiiliseinään

Räikeen katutaidetapahtuma käynnistyy taas Hämeenlinnassa

Räikeessä korostuu ohjattu, yhteisöllinen taidetoiminta. Räikeen työpajat ovat kaikille avoimia ja maksuttomia, aikaisempaa kokemusta ei tarvita.

Milla Männikkö seisoo graffitimaalauksen edessä ja Aku Siik seisoo tikkailla nojaten seinään, molemmat hymyilevät.

Vanhaa romukauppaa muutetaan nyt kiireellä graffittitaidetilaksi Seinäjoella – järjestäjien suurin pelko on, valuuko sulava lumi sisään

Rintamäen romuliikkeen entisiin tiloihin Seinäjoen Rytmikorjaamon viereen avataan katutaiteen esittäytymispaikkaa. Avajaisia vietetään ehkä toukokuun puolessa välissä.

Graffitilandian Logon on tehnyt vaasalaislähtöinen ja nykyään Kirkkonummella asuva Graffititaiteilija Nina Kuu eli Nina Kuukari

Wasa Graffitilandialle palkinto vaasalaisesta kulttuuriteosta

Yhteensä kävijöitä oli kahden näyttelykauden aikana noin 15 000. Vuoden vaasalainen kulttuuriteko-palkinto jaettiin Vaasassa nyt kolmatta kertaa. 

Kolme Mimmit peinttaa -taidekollektiivin jäsentä poseeraa Toivo Pekkasen koulun tiiliseinän edessä. Vielä tyhjälle seinälle maalataan kesällä 2022 Meripäivämuraali.

Meripäivämuraalille löytyi paikka – suuri seinämaalaus maalataan vanhan koulun seinään Kotkassa

Entisen Toivo Pekkasen koulun päätyseinään tulevan ison seinämaalauksen maalaa Mimmit peinttaa -taidekollektiivin jäsenet.

Seinäjoki graffitilandian logo

Graffitilandia laajenee Vaasan lisäksi Seinäjoelle

Vaasassa kahdessa eri näyttelyssä vieraili viime vuonna 15 000 kävijää.

Graffititaiteilija Don Poro: "Mua on aina kiinnostanut lainvalvonnan ammatit ja valvontakamerat"

Kesätapahtuma sai jatkoa: Wasa Graffitilandian talviversio esittelee katutaidetta nyt myös sisätiloissa

Entisessä Wasalandiassa katutaiteeseen tutustui kesällä 12000 kävijää. Uutta talvisempaa taidetapahtumaa valmisteltiin vielä päivää ennen avajaisia.

Lapset piirtävät asfalttiin.

Lasten taidefestivaali Hippalot järjestetään kahden vuoden tauon jälkeen: ensi kesän Hippaloiden teemana on katutaide

Hämeenlinnassa hippaloidaan ensi kesänä katutaiteen merkeissä. Perinteinen lasten taidefestivaali Hippalot järjestetään 28.–31.7.2022 Hämeenlinnan Verkatehtaalla.

Graffiti seinässä

Tuntematon mies maalasi ilman lupaa ja keskellä kirkasta päivää näkyvälle paikalle Helsinkiin graffitin, jonka koko hämmästyttää ohikulkijoita

Näin kookkaita omin luvin tehtyjä teoksia pääsee harvoin näkemään. Helsingin Pohjois-Haagassa on autio varasto ja hylätty päiväkoti, jotka vetävät graffitimaalareita puoleensa.

Rakennuksen seinään maalattu muraali, jossa mies juoksee metsässä kuutamossa.

Kajaani sai joukon muraaleja, mutta lopputulos ei miellytä kaikkia: "Kovin on valkoista ja heteronormatiivista – eikö vieläkään mitään uutta?"

Liian miehiseksi koettu katutaide on aiheuttanut kiistaa Kajaanissa. Tutkijan mielestä representaation pitäisi olla jo peruskauraa nykytaiteilijalle.

Nainen maalaamassa graffitia spraymaalilla.

Ensi vuosi on Mikkelissä kulttuurin unelmavuosi – nuorten ideoita kerätään katutaidetapahtumassa

Vuosi 2022 on Mikkelissä kulttuurin unelmavuosi, jolloin musiikki ja taide näkyvät korostetusti mikkeliläisten arjessa. Ideoita ja toiveita unelmavuoden sisältöön voi antaa netissä tai hankkeen syksyllä järjestämissä tapahtumissa.

Liidulla piirretty teksti katukivissä. Katuun piirretty myös vaaleanpunainen sydän.

ARX lähti Hämeenlinnan pitäjiin lasten ja nuorten luo

Kulttuurikeskus ARXin kesän työpajoja järjestettiin Hämeenlinnan keskustan lisäksi myös Hauholla, Rengossa ja Tuuloksessa. Työpajat keräsivät kaikkiaan 1 400 käyntikertaa.

Viva Granlund, katutaide, muraali

Katutaidetta on nyt kaikkialla Suomessa, mutta siihen kaivataan lisää ytyä: Miksi kotimainen katutaide ei ota kantaa?

Katutaidetta on viime vuosina syntynyt Suomessa runsaasti, ja myös pienemmät paikkakunnat ovat lähteneet buumiin mukaan. Katutaideprojekteilla halutaan virkistää kaupunkikuvaa ja lisätä turismia. Valtavirtaistuminen on tuonut kotimaisen katutaiteen visuaaliseen ilmeeseen myös haasteita.

Helsinkiläistaiteilija Anetta Lukjanovan suunnittelema ja maalaama muraali Kajaanissa Kauppakadulla.

Taide toi Eino Leinon Kajaanin uusimpaan muraaliin, jonka tekijä pohtii suomalaista mielenmaisemaa

Kajaanin uusin muraali kuvaa suomalaista mielenmaisemaa kuun kajastuksessa ottaen kantaa jokaisen meidän kokemiin synkkiin hetkiin. Helsinkiläistaiteilija Anetta Lukjanovan mukaan teoksen tarkoitus on pohtia mielenterveysasioita.

Keravan purkutaidetalo täyttyi taiteella jo toisen kerran

Vuosi sitten purkutalo muuttui taidekeitaaksi ja houkutteli Keravalle yli 30 000 ihmistä – nyt talo on taas täynnä uutta taidetta, mutta kävijät harvassa

Taiteen kotitalo oli tarkoitus purkaa, mutta mitään ei ole tapahtunut, joten suosittu näyttely päätettiin rakentaa uudelleen. Noin 85 prosenttia teoksista on uusia. Monissa teoksissa näkyy koronan jättämät arvet.

Katusoittajat keräävät rahaa viulukoteloon.

Kuopiossa tuetaan jälleen katutaide-esityksiä 50 euron pohjakassalla – kuka tahansa voi käydä esiintymässä vaikkapa torilla

Kuopiossa halutaan tukea katusoittokulttuuria maksamalla esiintyjille 50 euron pohjakassa. Raha maksetaan kauppa- ja satamatorilla tai Snellmaninpuistossa toteutuneista esityksistä, jotka kestävät puolisen tuntia.

Kajaanin Prisman alikulkutunneli tarjoaa parisataa metriä maalattavaa alustaa taiteilijoille. Taka-alalla taiteilija Laura Lehtinen maalaa niittyleinikkiä seinään.

Kajaanin kaupunkikuvaan väriä katutaiteella – ensin uuden ilmeen saavat alikulkutunnelit, elokuussa maalataan muraaleja

Kaukametsän ja Prisman alikulkutunnelit maalataan kauttaaltaan. Ensimmäinen kohde toteutetaan yhteisöllisesti, toisessa kohteessa teokset toteuttavat aiemminkin katutaidetta tehneet nuoret taiteilijat.

Huittisten kaupungin vuokrakerrostalon seinässä keltaista luonnonkukkaa esittävä valtava maalaus

Kasveja kerrostalon seinällä, savilintuja ja lahopuita kukkakedolla – ainutlaatuinen katutaideprojekti muistuttaa luonnon tärkeydestä

Parikymmentä huittislaista taiteili kotikaupunkinsa katukuvaan muun muassa savipatsailla ja suuria seinämaalauksia. Tarkoituksena on lisätä yhteisöllisyyttä, muistuttaa luonnon tärkeydestä ja lisätä kaupungin vetovoimaa.

Hautatutkimukset laajenevat Kanadassa

Kadonneiden lasten hautausmaan seudun päällikkö Ylelle: "Tätä virtaa on melottava yhdessä" – Kanada etsii sovintoa alkuperäiskansojen historian vääryyksiin

Sisäoppilaitoksien alueelta löydetyt haudat ovat vauhdittaneet keskustelua alkuperäiskansojen oikeuksista Kanadassa. Lähetysasemakoulujen perintöä saatetaan kohta käydä läpi muissakin maissa Latinalaisesta Amerikasta Yhdysvaltoihin, arvioi suomalaistutkija.

Graffitilandian Logon on tehnyt vaasalaislähtöinen ja nykyään Kirkkonummella asuva Graffititaiteilija Nina Kuu eli Nina Kuukari

Katutaide valtaa entisen huvipuiston Vaasassa

Wasa Graffitilandia avaa tänään tiistaina ovet yleisölle. Wasalandian entinen alue muuttuu monipuoliseksi taidekokemukseksi koko kesän ajaksi.

Pusikoiden takana häämöttää graffitiseinä, jossa lukee 3D-tyyliin Dreamwall eli unelmaseinä.

Kotkaan avataan seinä, johon kuka tahansa saa tehdä katutaidetta – seinän nimi tuli kotkalaisilta, ja se komeilee nyt maamerkkinä mäen päällä

Graffititaide kuuluu kaikille, sanoo Mimmit peinttaa -taidekollektiivi. Kaksi graffititaiteilijaa maalasi tällä viikolla Kotkan uudelle lailliselle graffitiseinälle otsikon, jonka kotkalaiset toivoivat. Seinä vihitään käyttöön ensi viikolla.

Graffititaiteilija EKA tekee selin kameraan graffititaideteosta värikkäiden seinien keskellä.

Kotkaan vihitään ensimmäinen laillinen graffitiseinä – avajaistapahtumassa saa kokeilla itse graffitin tekoa matalalla kynnyksellä

Kotkan Katariinan Meripuistoon avataan kaikkien katutaiteilijoiden käyttöön seinä, johon saa tehdä vapaasti graffititaidetta. Seinä avataan virallisesti käyttöön Puistosessarit-tapahtumassa heinäkuun 10. päivänä.

Jarko Manninen henkilökuvassa.

Milloin töhryistä tuli taidetta? Graffititaiteilija Jarko Manninen "Negatiivisen asenteen aika vain oli ohi"

Vielä vuosituhannen alussa graffitit olivat laittomuuksia ja ilkivaltaa. Nykyään katutaidetta tilataan julkisiin tiloihin, kuten Mikkelin suurimpaan parkkihalliin. Graffititaiteilija tunnustaa, että laittomiakin graffiteja tehdään yhä, vaikka laillisiakin on jo olemassa.

Jani Varismäki maalaa graffitia entisen Wasalandia-huvipuiston alueella Vaasassa.

Katutaide valtaa entisen Wasalandian: Graffitilandia-tapahtumaan hyväksyttiin yli 50 taiteilijaa, jotka maalaavat huvipuistossa niin paljon kuin seinää riittää

Katutaiteen näyttely aiotaan avata heinäkuussa. Avoin taiteilijahaku kiinnosti nuoriakin maalareita. Huvipuistoaluetta maalataan niin paljon kuin seinää ja maalia riittää. Graffitilandian järjestää Vaasan Katukulttuuriyhdistys.

Mannerheimin salonkivaunu Mikkelissä

Mannerheimin salonkivaunun entisöinti Mikkelissä viivästyy –vaunun kunnostamiseen ei saatu tukea

Salonkivaunun entisöintiä pyritään saamaan osaksi Mikkelin kaupungin investointiohjelmaa. Salonkivaunuun kohdistui viime vuoden elokuussa ilkivaltaa, kun siihen ilmestyi graffitti.

lähihoitajakoulutus

Maanantai 17.5.2021 (radio)

Uudenlainen hoitajakoulutus alkaa Tampereella ja pääkaupunkiseudulla. Suomen koronaluvut. VR palauttaa kaukojunia liikenteeseen. Maavoimilla on iso sotaharjoitus Lapissa. Mäntässä voi nähdä Banksyn katutaidetta.

Banksyn teos Love is in the air:

Maanantai 17.5.2021 (tv)

Banksy. Vihapuhe. Miksi Suomessa pidetään kuntavaalit? Säätiedot.

Videoteos

Katutaiteilija Banksyn näyttely keräsi pienen jonon museon oven taakse – sisään pääsi silti sujuvasti myös ilman ennakkovarausta

Mänttä-Vilppulan Serlachius-museo Göstassa avautui lauantaina katutaiteilija Banksyn huippusuosittu näyttely. Kesän vierailuajat varattiin loppuun jo ennen näyttelyn avautumista. Ainakin ensimmäisenä päivänä näyttelyyn on voinut kävellä suoraan sisään myös ilman varausta.

Banksyn näyttely avautuu Mäntässä

Mystinen katutaiteilija on nyt taidepiirien palvoma miljonääri – Banksyn ensimmäinen Suomen näyttely esittelee ristiriitaisen supertähden

Maailman kuuluisin katutaiteilija Banksy ei ikinä anna lupaa nimeään kantaville näyttelyille, eikä sitä herunut myöskään Mäntän Serlachius-museoille. A Visual Protest saattaa silti saada hiljaisen hyväksynnän, koska tällä näyttelyllä ei rahasteta.

Banksy, Love Is in the Air, 2003

Serlachius-museot avasi lisää lippuja varattavaksi huippusuosittuun Banksy-näyttelyyn

Banksyn näyttely A visual protest aukeaa Göstä-museossa lauantaina. Näyttelyssä nähdään noin 70 teosta, erityisesti taiteilijan varhaistuotantoa. Kyseessä ei ole Banksyn virallinen näyttely, sillä taiteilija itse ei ole sitä auktorisoinut.

Kalevala-aiheinen sähkökaappi Käpylässä, Tursontie 16 ja Vaakalinnuntien kulma.

Riihimäellä koristellaan katujen varsilla olevia sähkökaappeja

Yhteensä 35 sähkökaappia maalataan ideointikilpailun pohjalta.

Nainen piileskelee vesivärimaalauksen takana

Kuka tahansa ei kelpaa taiteilijaksi, Laura Friman kirjoitti ja aloitti kiivaan väittelyn – kysyimme asiantuntijalta, kuka tittelin ansaitsee

Frimanin mukaan taiteilija ei ole se, joka maalaa aikansa kuluksi sohvaansa sopivan taulun.

Kuva kerrostalon seinästä, jossa uusi seinämaalaus koreilee. Maalauksessa syksyisten kasvien lomasta kurkkii kaksi valkoista kärppää.

Kajaanin keskustaan maalataan kesällä neljä suurta muraalia – luvassa myös muuta katutaidetta

Kaupunkilaiset ovat ehdottaneet ahkerasti muraalille sopivia paikkoja.

Vasemmistoliiton toimisto

Swastikas daubed on Left Alliance office in Oulu

The incident follows the vandalisation of the Green Party’s offices in the city at the weekend.

Taitelija Jukka Hakanen purkutaiteen maalaus Hotelli Helgassa.

Purkutaide valtasi hotelli Helkan: remontissa oleva hotelli täyttyi tägeistä, graffiteista ja maalauksista

Tavoitteena on, että muutkin kuin hotellivieraat näkisivät taideteokset.

Banksyn taideteos näyttelystä A Visual Protest, The Art of Banksy, MUDEC 2019 Milanossa

Banksy comes to Mänttä in free exhibition starting in May

The Serlachius Museum brings a Banksy exhibition to Pirkanmaa in 2021.

Lapsen piirtämä linna.

Hämeenlinnalaisten itsetekemä taide kertoo pikkukaupungista enemmän kuin tuhat sanaa

Jokainen hämeenlinnalainen on voinut osallistua tuomalla itse tekemäänsä taidetta näyttelyyn.

siirtolaisia

Katutaiteilija Banksyn rahoittaman aluksen siirtolaiset siirrettiin toiselle pelastusalukselle

Välimerellä seilaavalta Louise Micheliltä oli aiemmin pyydetty kiireellisesti apua.

Siirtolainen ja hänen lapsensa rantautuu Maltalaisen laivan kannelta.

Katutaiteilija Banksyn uusin hanke on Välimeren siirtolaisia pelastava laiva: "Voisitko käyttää rahat vaikka aluksen hankintaan? Ilmoittele"

Alus lähti matkaan Espanjasta vähin äänin, jotta viranomaiset eivät pysäyttäisi sitä. Miehistö kertoo pelastaneensa merestä tähän mennessä ainakin 89 ihmistä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle