Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Uusi alkeishiukkanen on saattanut löytyä – suomalaistutkija: “Kiistatta Nobelin arvoinen saavutus”, jos pitää paikkansa

Löytö olisi vallankumouksellinen, mutta havainto kaipaa yhä vahvistusta. Syynä voi olla myös esimerkiksi koelaitteiston epäpuhtaus.

Onko universumimme ainoa vai riittääkö niitä loputtomiin? Elämmekö sittenkin multiversumissa?

Suomalaistutkija Tommi Tenkanen uskoo, että oman horisonttimme ulkopuolella on todella paljon alueita, joita emme pysty havainnoimaan.

Hyvä kysymys: Miksi lasi särkyy, mutta metalli ei?

Metalli on elastista, lasi ei.

Prisma: Lämpötilan huimat ominaisuudet – kylmän ja kuuman äärirajoilla

Lämpötilojen tutkimus tuottaa hämmästyttävää tietoa.

Revontulinäytelmän näkeminen on monelle bongarille kohokohta – katso videolta upeat kuvat ja professorin perusopit revontulista

Revontulen yleisin värin on vihreä. Paras aika päivästä revontulien bongaamiselle on illalla.

Suomalaismies kehitti jo 70-luvulla älypuhelimet mahdollistavan teknologian, mutta maailma ei ollut siihen vielä valmis – Nyt lähes tuntematon tiedemies saa vihdoin tunnustuksen työstään

Kesti vuosia, ennen kuin jo 70-luvulla Suomessa tehty keksintö uusista ohutkalvoista löi läpi. Nyt sitä käyttävät maailmalla kaikki elektroniikkavalmistajat. Tekniikan tohtori Tuomo Suntola sai tänään miljoonan euron Millenium-palkinnon.

Tutkijat saivat kaksi liikkuvaa kappaletta tuntemaan toisensa haamuvuorovaikutuksen välityksellä

Lomittumiseksi kutsuttu kvanttimekaaninen ilmiö on nyt havaittu ensimmäistä kertaa paljain silmin nähtävissä esineissä.

Mikä on Cernissä löydetty outo kvasihiukkanen? Tutkimukseen osallistunut suomalaisprofessori selittää

Odderonin olemassaolosta on ollut aavistuksia vuosikymmeniä. Nyt se on jo lähes varmaa.

Onko puolet maailmankaikkeudesta kadonnut? Hiukkastutkimuskeskus Cern mittasi antimateriaa uudella tavalla

Cernin tutkimusryhmä haastaa myös hiukkasfysiikan niin sanotun standardimallin, joka selittää hiukkasia ja niiden vuorovaikutuksia.

Kvanttiteknologian vallankumous kytee Otaniemessä

Professori Mikko Möttösen ryhmä tekee kansainvälistä huippututkimusta pienen luokkahuoneen kokoisessa tilassa Otaniemessä Espoossa. Suprajohteiden lämmönsiirtoa tutkivan ryhmän työ saattaa tulevaisuudessa johtaa teknologian kehityksen mullistavan kvanttitietokoneen toteutumiseen. Kvanttiteknologian murrokseen valmistaudutaan jo EU:ssa, jossa siihen kaavaillaan miljardin euron sijoitusta.

Dokumenttiprojekti: Atomin paluu

Ydinvoimalan työmaa on takkuillut Olkiluodossa jo vuosia.

Epätoivoinen Otto Hahn – Nobel-voittajan vahinko johti atomipommiin

Saksalaisen Otto Hahnin piti oikeastaan vain keksiä uusia radioaktiivisia alkuaineita, kun hän kaikkien yllätykseksi halkaisi uraaniatomin ytimen joulukuussa 1938. Hahnille myönnettiin sensaatiomaisesta keksinnöstään vuoden 1944 Nobelin kemianpalkinto, jonka hän sai kuitenkin vasta sodan jälkeen 16.11.1945.

Revontulet piirsivät punaisen viivan

Jyväskylän Sirius ry:n Hankasalmen observatorio on kuvannut erittäin harvinaisen punaisen revontulikaaren. Kaari on himmeä, mutta observatorion koko taivasta kuvaavassa kamerassa se näkyi tiistai-iltana useita tunteja.

Muisti: Atomimiehet

Loviisan ydinvoimala oli idän ja lännen yhteistyön tulos.

Saksalaistaitelija Anselm Kiefer lehdelle: Minussa on Hitlerin atomi

Saksalaistaiteilija Anselm Kiefer nosti natsi-Saksan töissään esille jo 70-luvulla. Siitä sukeutui skandaali. Nyt Kiefer on esillä Serlachius-museoissa Mäntässä. Kyse on Pohjoismaiden ehkä hienoimmasta Kiefer-näyttelystä koskaan.

Wöyh! arvostaa kotikaupunkinsa tunnelmaa: ”Täällä ihmiset osallistuvat kappaleiden laulamiseen karjalaisella innolla”

Veljesten Antti ja Jussi Hyyrysen Wöyh!-yhtye on vahvasti eteläkarjalainen projekti. Musiikista on aistittavissa tekijöidensä mukaan jopa lappeenrantalaisia perinneruokia vetyjä ja atomeja.

Japanilaistiedemiehet valmistivat supertarkan atomikellon – video

Tokion yliopiston tutkijat ovat valmistaneet uskomattoman tarkan atomikellon. Sen sanotaan jätättävän vain sekunnin 16 miljardissa vuodessa.

Valo voi löytää syövän ja aktivoida lääkkeitä

Valon avulla voidaan tunnistaa jopa yksittäisiä atomeja ja molekyylejä. Valoa voidaan käyttää esimerkiksi syöpätutkimuksissa ja sillä voidaan aktivoida lääkeaineita. Maailmalla tutkitaankin täsmähoitojen mahdollisuuksia muun muassa aivokasvainten hoidossa.

Miten revontulet syntyvät?

1970-luvun revontulitutkimuksia.

Superraskas 117. alkuaine askeleen lähempänä paikkaa jaksollisessa järjestelmässä

Saksalaisvetoisessa hankkeessa yhdistettiin berkelium- ja kalsium-atomeja raskaammaksi aineeksi.

Heurekan Tiedesirkus siirsi mustan aukon Joensuuhun

Tiedekeskus Heureka toi elämyksellisen Tiedesirkuksensa huhtikuun ajaksi keskelle Joensuuta. Kauppakeskus Metropolin tiloissa riittää ihmeteltävää fakiirin patjasta mustaan aukkoon, ja lattiaharjabassosta kuuraketteihin.

Kysely: Neljäsosa yhdysvaltalaisista ei tiedä Maan kiertävän Aurinkoa

Kahden vuoden välein tehtävä tutkimus kertoo myös, että yhä useampi yhdysvaltalainen pitää astrologiaa ainakin jossakin määrin tieteenä.

Nieltävä nanopilleri voi tulevaisuudessa paljastaa syövän

Nanotieteisiin kohdistuu suuria odotuksia erityisesti energian ja lääketieteen alalla. Tekniikkaa on jo käytössä uusissa kestävissä ja likaantumattomissa materiaaleissa. Alan uusimpia tutkimustuloksia esiteltiin tällä viikolla Jyväskylän Agorassa Nanotiedepäivillä.

Tavi haluaa tuoda ratkaisuvoimaa SaiPaan

Pelicansista SaiPaan siirtynyt Janne Tavi haluaa ottaa Lappeenrannassa jälleen uuden askeleen urallaan.

Fysiikka luonnontieteenä

Fysiikan oppimateriaaleja.

Maailman pienimmän elokuvan pääosassa ovat atomit

Tiedontallennuksen kehittämisen sivutuotteena syntyi atomien tähdittämä elokuva.

CERN: Higgsin bosoni oli Higgsin bosoni

Higgsin bosonia on kutsuttu jumalhiukkaseksi, koska sen löytäminen nousi keskeiseen asemaan maailmankaikkeuden ymmärtämisessä.

Maapallolle on osunut valtava gammasädepurkaus - Mistä se tuli?

Ihmiskunta on onnekas, ettei gammasädepommitus tullut hieman lähempää. Tähtitieteilijöiden mielestä se tuli silti aivan naapurista.

Tällainen on presidentin vety

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö nautti lappeenrantalaista perinne-evästä maakuntamatkansa yhteydessä. 

Tutkijat: Neutriinot eivät liikukaan valoa nopeammin

Eurooppalaiset tutkijat ilmoittivat perjantaina mitanneensa neutriinojen nopeutta ja tulleensa tulokseen, että neutriinot eivät kuljekaan valoa nopeammin, kuten toinen tutkijaryhmä totesi aiemmin. Viime vuonna julkaistut tutkimustulokset, joiden mukaan atomia pienemmät partikkelit, neutriinot, liikkuisivat valoa nopeammin, herättivät suurta epäuskoa tutkijoiden keskuudessa.

Pohjoiskarjalaisia lukiolaisia tutustuu atomitutkimukseen Sveitsissä

Toistakymmentä pohjoiskarjalaista lukiolaista on lähtenyt harvinaiselle opintomatkalle Sveitsiin. Matkan kohde on Geneven lähellä sijaitseva CERNin atomitutkimuskeskus. Siellä pidettävä tiedeleirikoulu kestää kolme päivää.

Vittiläine! läpsii Lappeenrantaa molemmille poskille

Lappeenrannassa paikallinen harrastajateatteri pureutuu kaupungin ajankohtaisiin asioihin satiirin keinoin. Teatteriyhdistys KESY irvailee paikallisille ilmöille nyt kolmatta kertaa.

Israelilaistutkija sai Nobel-palkinnon atomimosaiikista

Kemian Nobel-palkinto on myönnetty israelilaiselle Daniel Shechtmanille kiinteän aineen uraauurtavasta tutkimuksesta. Shechtman sai selville niin sanottujen kvasikiteiden salaisuuden, mille muut tutkijat aluksi nauroivat.

Valoa nopeampi hiukkanen uhkaa jopa suhteellisuusteoriaa

Valon nopeutta koskevissa tutkimuksissa on saatu mullistavia tuloksia. Kansainvälisen fyysikkoryhmän mukaan atomia pienemmät partikkelit, neutriinot, voivat liikkua hieman nopeammin kuin valo. Tähän asti on uskottu, ettei mikään maailmankaikkeudessa voi matkata valoa nopeammin.

VITTILÄINE! kutkuttaa nauruhermoja marraskuussa

Lappeenrannan Teatteriyhdistys KESY ry:n seuraava ravintolateatteriesitys VITTILÄINE! ammentaa huumoria tuttuun tapaan lappeenrantalaisesta sielunmaisemasta.

Ruotsalaismies rakensi ydinreaktoria kotonaan

Ruotsalaismies on jäänyt kiinni yritettyään rakentaa ydinreaktorin kotonaan, kertoo Helsingborgs Dagbladet. 31-vuotias mies rakensi reaktoria asunnossaan Ängelholmissa Etelä-Ruotsissa. Radioaktiivisia aineita mies tilasi ulkomailta.

Saksan päätös ydinvoimaloidensa sulkemisesta villitsi nettikeskustelijat

YLE Uutisten verkkosivuilla lukijoita on maanantaina puhuttanut Saksan päätös sulkea kaikki ydinvoimalansa vuoteen 2022 mennessä. Päätöksen myötä Saksasta tulisi ensimmäinen merkittävä teollisuusmaa, joka on luopunut kokonaan ydinvoimasta.

Lappeenranta sai oman leivoksen

Lappeenranta on saanut oman nimikkoleivoksensa. Rakuunaleivoksesta haluttiin makea kaveri kaupungin tunnetuille suolaisille lihapiirakkaherkuille vedylle ja atomille

Riihimäki saa lisää apteekkeja Atomiin

Riihimäelle voidaan perustaa kolmas itsenäinen apteekki. Korkein hallinto-oikeus on ratkaissut kiistan uuden apteekin perustamisesta kauppakeskus Atomiin.

Fysiikan Nobel monikäyttöisen aineen tutkijoille

Ruotsin Nobel-komitea myönsi tiistaina vuoden 2010 fysiikan Nobel-palkinnon André Geimille ja Konstantin Novoseloville heidän työstään grafiini-aineen käyttötapojen kehittäjinä.

Teatteri KESY syöttää nyt muna-atomia

Harrastajateatteri KESYn menestysesitys Vetyä, perkele! saa jatkoa Lappeenrannassa. Muna-atomi nimellä kulkeva esitys on siirretty teatterilavalta ravintolaan Lappeenrannan linnoitukseen.

Tiedekeskus Heureka tuo tieteen lasten luo

Tiedesirkus on kiertänyt tähän mennessä yli 40 paikkakunnalla ja kiertue jatkuu vielä koulujen seuraaviin kesälomiin asti. Sirkuksen tavoitteena on madaltaa tieteen kynnystä ja herättää lasten luontainen innostus.

Nanotutkimus sai rahaa

Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitos ja Nanotiedekeskus ovat saaneet Suomen Akatemialta yli 350 000 euron rahoituksen. Tutkimusmääräraha on nelivuotinen ja se on tarkoitettu hiilinanopartikkelien biologisten vaikutusten selvittämiseen.

Penkkiurheilijan kesälomaretki

Tässä työssä lomien vietto tahtoo jäädä joskus taka-alalle, kun keikkaa pukkaa parhaimmillaan tai pahimmillaan kaikkina neljänä vuodenaikana. Omalla kohdallani kesä oli jälleen työntäyteinen, eikä vähiten viiden viikon olympiamatkan takia. Siispä pidin vihdoin viime viikolla ensimmäisen virallisen kesälomaviikkoni alta pois.

Fysiikan Nobel hiukkastutkijoille

Fysiikan Nobel-palkinto on jaettu kolmelle hiukkastutkijalle. Palkinnon saavat japanilaiset tutkijat Makoto Kobayashi ja Toshihide Masukawa sekä yhdysvaltalainen Yoichiro Nambu. Nambu saa puolet palkinnosta, Kobayashi ja Maskawa jakavat toisen puolikkaan.

Tutkijat toivat esiin kasvot van Goghin maalauksen alta

Eurooppalainen tutkimusryhmä on luonut uudelleen Vincent van Goghin maalauksen alta paljastuneen värillisen muotokuvan. Päästäkseen nurmilaikkua esittävän maalauksen alle ryhmä käytti uudenaikaista menetelmää, jolla pystytään paljastamaan maalatun pinnan alta muotojen lisäksi myös värejä.

Saksalaiset yrittävät keksiä kilogramman uudelleen

Saksalaiset tiedemiehet pyrkivät määrittelemään kilogramman uudelleen. Toimeen ryhdytään, sillä maailmanlaajuisesti käytetty platinasta ja iridiumista valmistettu kilogramman prototyyppi on kadottanut osan painostaan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle