Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Koreakehyksisen grafiikan kuva-aiheena on aallokossa olevan vene, jossa kaksi ihmistä ja koivu purjeena.

Taulun signeerauksessa komeili Hugo Simberg, ja siitä alkoi selvitys teoksen aitoudesta ja arvosta

Kova aallokko ja pieni vene grafiikan vedoksessa eivät tuo ajatusta Suomen taiteen symbolismin päänimestä Hugo Simbergistä. Se nimi alareunassa kuitenkin lukee. Onko taulu aito ja peräti arvokas?

Raitapaitainen henkilö katsoo Albert Edelfeltin maalausta Ateneumin Taidemuseon näyttelyssä.

Albert Edelfelt oli maailmanmies, joka paiski töitä ja sukkuloi Pariisin seurapiireissä – nyt mestariteokset ovat esillä Ateneumissa

Ateneumin taidemuseossa avautunut Edelfeltin taidenäyttely esittelee tuttuja kansallisaarteita, mutta myös monta yllätystä.

Maalauksen tekijä Albert Edelfelt, maaalauksessa filosofian maisteri Adolf Wasenius. Taulu tehty vuonna 1885.

Kuka on yllättäen löydetyn Albert Edelfeltin maalauksen esittämä historiallinen henkilö?

Kultakauden taiteilijan tuntematon teos myytiin huutokaupassa sadalla eurolla. Tutkimusmatka teoksen alkuperään toi esiin unohdetun tarinan 1880-luvulta.

Seinäjoen keskustorin Horsma-teosta siirretään lavalle ja autoon.

Seinäjoen torin pitää pärjätä pari viikkoa ilman ihailtua Horsma-teosta

Kukaan ei ole tunnustanut kolhaisseensa Horsman ”häntää”, mutta se on pahasti vaurioitunut. Nyt kukka on viety korjattavaksi Kuopioon kuvataiteilijan mukana.

Idän henkisyys -näyttelyä.

Itämainen henkisyys näkyy kotimaisessa taiteessa: Akseli Gallen-Kallela voimisteli Buddha-patsaan edessä, llona Harimalla oli henkioppaita

Villa Gyllenbergin Idän henkisyys -näyttely esittelee kotimaisia taiteilijoita, joita ovat inspiroineet esoteria ja idän uskonnot.

Kiasman Tom of Finland -näyttelyä.

Kiasman Tom of Finland -jättinäyttelyssä nähdään kuumia kolleja, ja perinteinen suomalaisuuskin on kuvioissa mukana

Maailman tunnetuimpiin suomalaistaiteilijoihin kuuluva Tom of Finland on nykytaiteen museo Kiasman tämän vuoden suurpanostus.

Pablo Picasso.

Pablo Picasson kuolemasta on päivälleen 50 vuotta – kuvataiteilijaa juhlitaan koko vuosi

Kuuluisa kuvataiteilija kuoli 8. huhtikuuta vuonna 1973. Taidemuseot muistavat Picassoa ja tarjoavat valtavan määrän nähtävää.

Kolme vartijaa.

Kuvataiteilija Pilvi Takalan yksityisnäyttely kiinnostaa Britannissa – The Guardianissa laaja artikkeli

Myös muut brittijulkaisut ovat huomioineet Takalan Lontoossa äskettäin avautuneen näyttelyn. Näyttelyssä on esillä muun muassa vartijoista kertova Valvonnan alla -teos.

Jäänveiston sm- kisojen voittaja teos

Espoossa mittelöitiin kisassa, jossa pärjäävät kuvanveistäjät ja kokit: Katso videolta jäänveiston SM-kisojen upeat teokset

Tuomo Jantunen on osallistunut lumi- ja jäänveistokilpailujen järjestämiseen jo 43 vuotta. Oittaan kisat jäivät hänen viimeisiksi.

Senja Vellonen 1980-luvulla Venetsian Huokausten sillalla.

Akvarellisti Senja Vellonen tutkii maalatessaan valon ja varjon vaihtelua

Aiheensa Senja Vellonen valitsee melko satunnaisesti, mutta tärkeintä on valo vuorokauden eri aikoina. Matkoillaan hän tutkii öisen maiseman valoa. Myös sininen hetki, sumu tai sade kiehtovat häntä.

Kolme vartijaa.

Viimein suomalaistenkin nähtävänä: Pilvi Takalan turva-alan epäkohtia paljastava teos esillä Espoossa

Valvonnan alla -teos tarkastelee kriittisesti yksityisen turvallisuusalan vallankäyttöä.

Parrakas Jukka Hautamäki istuu työpöytänsä ääressä. Taustalla olevassa tietokoneen monitorissa näkyy kaksi hänen digitaalista taideteostaan.

Mediataiteilija on käyttänyt töissään tekoälyä jo viisi vuotta – ”Se tarjoaa enemmän mahdollisuuksia kuin perinteinen kuvanveisto”

Tekoäly on taiteilijalle uusi leikkikaveri, jonka kanssa luovuuden tekemisen tapa muuttuu. Moni taiteilija pääsee kokemaan tekoälyn avulla uutta ja yllättävää luovuutta.

Markus Heikkerö teini-ikäisenä muotokuvassa, jossa hän katsoo läheltä suoraan kameraan. Hänellä on pitkät, suorat hiukset.

Rockbändien rumpalinakin tunnettu kuvataiteilija Markus Heikkerö vei fallosmaalauksensa Yhdysvaltain raamattuvyöhykkeelle ja yllättyi

Heikkerön surrealistiset fallosmaalaukset ihastuttivat yliopistoväkeä Yhdysvaltain raamattuvyöhykkeellä.

Kuvataiteilija Paula Suominen ateljeessaan.

Posion liikenneympyrää koristaa kesällä jättimäinen, mosaiikkipaloista koottu vesimolekyyli

Posion kunta järjesti kiertoliittymään tulevasta taideteoksesta avoimen kilpailun. Voittajaksi valittiin paikkakuntalaisen kuvataiteilijan Paula Suomisen teos H2O.

Kuvataiteilija Matti-Pietari Järvinen hänen työhuoneessaan.

Yhteistyö amerikkalaisen muotisuunnittelijan kanssa päättyi katkerasti – New Yorkin muotiviikkojen väki näki tietämättään suomalaistaidetta

Yhdysvaltalainen vaatesuunnittelija otti Matti Pietari Järviseen yhteyttä sosiaalisen median kautta. Siitä alkoi usean kuukauden mittainen tekijänoikeuksia koskeva keskustelu.

Taiteilija Niilo Hyttisen puoliso Helena Hyttinen Kainuun taidemuseossa.

Niilo Hyttisen taideteoksia taidemuseossa ensi vuonna – kuuntele, miksi taiteilijan perikunta lahjoitti maalaukset juuri Kajaaniin ja millainen mies hän oli

Kajaanin taidemuseo suunnittelee ensi vuodelle näyttelyä kuvataiteilija Niilo Hyttisen teoksista. Hyttisen perikunta lahjoitti taidemuseolle 19 maalausta.

Naisen kasvot ja niiden edessä musta korppi.

Tauluvaras jäi kiinni – poliisin mukaan varas kertoi anastaneensa taulun, koska oli ihastunut siihen

Tarkkana ollut vartija huomasi varkauden ja nappasi tekijän kiinni.

Taideteoksen keskellä on tanssiva pari.

Kuvataiteilija Niilo Hyttisen perikunta lahjoitti Kajaanin taidemuseolle 19 teosta – täydentävät merkittävällä tavalla museon kokoelmia

Hyttinen on yksi Kainuun tunnetuimmista kuvataiteilijoista, jonka tuotantoon on tallentunut suomalaisen elämäntavan murros jälkiseurauksineen. Lahjoitetut teokset ovat vuosilta 1964–2001.

Eetu Huhtala istuu harmaissa työhaalareissa verstaalla ja katsoo sivulle.

Vuoden nuori taiteilija Eetu Huhtala aikoi tanssijaksi, mutta googlaa nyt akvaariopumppuja ja liukuportaiden kaiteita mekaanisiin veistoksiinsa

Huhtalan töissä näyttää tapahtuvan paljon, mutta lopulta toiminta ei johda mihinkään. Inspiraatio saattaa iskeä arkisen esineen edessä.

Eetu Huhtala istuu teoksensa vieressä. Taustalla näkyy myös toinen hänen teos.

Vuoden nuori taiteilija on kuvanveistäjä Eetu Huhtala – palkitun tuotanto koostuu mekaanisista ja suurikokoisista metallisista veistoksista

Vuoden 2023 nuori taiteilija palkittiin Tampereella maanantaina. Voit katsoa palkinnon julkistamistilaisuuden artikkelista.

Taideteoksessa on pieniä kuumailmapalloja.

Kajaanin taidemuseo 30 vuotta – juhlavuoden ohjelmistossa kolme ajankohtaista näyttelyä

Kajaanin taidemuseo julkisti juhlavuoden ohjelmistonsa tänään maanantaina. Vuoden aikana taidemuseossa nähdään kolme teemoiltaan ajankohtaista näyttelyä.

Pikselöitynyt Mona Lisa -taulu

Testaa tunnetko historian suuret taideryöstöt – satojen miljoonien taulut edelleen kateissa

Taideryöstöjä on tehty mielikuvituksellisilla tavoilla.

Kai Hänninen esittelee Aliens tyyppistä taideteostaan.

Tekoäly on muuttanut taiteilija Kai Hannisen työskentelyä radikaalisti – ”Se on lyhentänyt työskentelyaikaa tuhansia prosentteja”

Tekoälyn käyttö taiteen tekemisessä kehittyy nyt vauhdilla. Tekoälyn ja taiteen suhde herättää myös keskustelua ja kysymyksiä. Mitä taide oikestaan on ja kuka on lopulta taiteilija?

Gallen-Kallela kädet puuskassa Sammon ryöstö -freskon edessä.

Taiteilija Akseli Gallen-Kallela oli aikansa moniosaaja, "utelias kokeilija ja oman tiensä kulkija"

Gallen-Kallela muistetaan Kalevala-aiheisten maalausten mestarina. Hän oli paljon muutakin, vaikka se usein unohtuu.

Luonnoskuva Kasurilantien kiertoliittymään tulevasta Ihana -teoksesta.

Kasurilantien kiertoliittymään tulee värikäs taideteos

Valintatyöryhmä päätyi valitsemaan spiraalimaisesti kohoavan taideteoksen kokonaisarvion, muun muassa turvallisuuden ja vähäisen ilkivalta-alttiuden takia.

Taidemaalari Mikko Paakkola suihkuttaa suihkepullolla maalaustaan Turun Taiteen talossa.

Aboa-apuraha kuvataiteilija Mikko Paakkolalle

Kulttuuri- ja nuorisolautakunta toteaa perusteluissaan taidemaalarina ja kuvataiteilijana tunnetun Mikko Paakkolan tehneen turkulaista kuvataidetta tunnetuksi valtakunnallisesti ja kansainvälisesti.

Tapani Rantala ja Kittilän kultakaivoksen taulu.

Öljy- ja vesiväriteoksistaan tunnettu taidemaalari Tapani Rantala on kuollut

Rantala maalasi elämänsä aikana useiden Lapin merkkihenkilöiden muotokuvia sekä suurikokoisia töitä julkisiin- ja yritystiloihin.

Nainen seisoo ryijyn takana talvisella rannalla.

Kajaanin kulttuuripalkinnolla palkittu Mayumi Niiranen-Hisatomi kulkee kuvataiteilijana vastavirtaan

Kajaanin kaupungin kulttuuripalkinto on myönnetty tänä vuonna kuvataiteilija Mayumi Niiranen-Hisatomille. Vaikka vientiäkin hänelle olisi, taiteilijan haave on saada jalansija nimenomaan Kajaanista.

Kiasma, nykytaiteen museo

Yli 40 taiteilijaa kieltäytyy yhteistyöstä Kiasman kanssa "Poju" Zabludowiczin takia – museonjohtaja: “Emme voi boikotoida yksityistä kansalaista”

Nimekkäiden taiteilijoiden joukko vaatii kestävämpiä eettisiä periaatteita julkisin varoin rahoitetulle nykytaiteen museo Kiasmalle.

Valotaidetta talon eri Ikkunoissa.

Kymmenet asunnot puhkesivat väriloistoon Helsingissä – ”Tämä tuntuu lähes taikuudelta”

Valotaide koristi tänä viikonloppuna Helsingissä Kalasataman kaupunginosassa kaksi kerrostaloa. Sähkönkulutus mietitytti tekijöitä, mutta taide oli sähköä tärkeämpää.

Läheltä

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidepalkinto 2022 kuvataidekriitikko Leena Kankaalle

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidetoimikunta on palkinnut keskiviikkona kuvataidekriitikko Leena Kankaan hänen ansioistaan kuvataiteen kriitikkona.

Kuvakooste museoiden näyttelyistä.

Taidenäyttelyt vetävät jälleen väkeä – suosituimpiin jonotetaan

Taidenäyttelyt kiinnostavat nyt yleisöä, koska ne tarjoavat arjen vastapainoa ja taukoa sotauutisilta. Näyttelyihin ovat löytäneet muutkin kuin taidemuseoiden vakioasiakkaat.

Edustalla taidemaalarin öljyvärejä puisella tasolla, taustalla öljyvärimaalaus Venäjän presidentistä.

Kaj Stenvallin Putin-maalaukset kiinnostavat maailmanlaajuisesti – entinen oligarkki ja Trumpin asianajaja ovat huomioineet somessa

Donald Trumpin asianajaja ja entinen oligarkki ovat nostaneet turkulaistaiteilijan Putin-teokset esiin some-kommenteissaan. Stenvall on tehnyt Putinista yli 200 teosta, mutta on myynyt niistä vain yhden yksityishenkilölle.

Taiteenkerääjä Kari Niemistö ja kuvataiteilija Viggo Wallensköld taustallaan kaksi Wallensköldin Niemistöstä maalaamaa taulua.

Muotokuvat taiteenkerääjä Kari Niemistöstä kuvaavat todellisuutta ja toivottua olotilaa

Hämeenlinnan taidemuseoon talletetun Niemistö-kokoelman kartuttaja ikuistettiin itse kankaalle.

Kruunupyyn kunnantalon julkisivu.

Pietarsaareen ja Kruunupyyhyn valittiin ensimmäiset kuntakuvataiteilijat: Moa Cederberg ja Noora Ylipieti

Kuntakuvataiteilija-hankkeessa halutaan yhdistää kuntia ja kuvataiteilijoita. Kunnan asukkaat halutaan mukaan tekijöiksi ja kokijoiksi.

Kuvataiteilija Nanna Susi Malva-museossa Lahdessa

Nanna Suden Taiteilija ja raivoisa rakkaus -näyttely aukesi Malvassa – "Olen maalannut ihan helvetisti"

Kuvataiteilija Nanna Sudella on takanaan intensiivinen työjakso, jonka tuloksena syntyi 26 uutta työtä.

Kalle Rovanperä juhlii maailmanmestaruutta.

Maanantai 3.10.2022 (tv)

Suomalaisyritykset Venäjältä. Taiteilija Outi Heiskanen on kuollut. Kalle Rovanperästä tuli rallin maailmanmesteri. Sää.

Strenbergin tupakkatehtaan kellotorni ja Pietarsaaren kaupunkia.

Kahdeksan haki kuntakuvataiteilijaksi Pietarsaareen ja Kruunupyyhyn – ideoista parhaat toteutetaan vuoden sisällä

Kuntakuvataiteilijuuden tavoite on muun muassa testata kuvataiteilijoiden ja kuntien yhteistyömallia. Moni tehtävään hakenut taiteilija haluaisi toteuttaa taidetta yhdessä kuntalaisten kanssa.

Kalervo Palsan ateljeessa voi aistia taiteilijan läsnäolon. taiteilijan käyttämät välineet ja arkipäivän esineet on aseteltu vanhoille paikoilleen valokuvia apuna käyttäen.

Kalervo Palsan kuolemasta 35 vuotta – taiteilijaa muistellaan Kittilässä

Palsaa muistetaan maanantaina Kittilässä järjestettävässä tilaisuudessa, johon kuuluu muun muassa taiteilijaa käsittelevä näytelmä ja Palsan muistolle luodun taideteoksen julkistaminen.

Joel Slotten maalauksia.

Valtion uudella näyttelypalkkioavustuksella halutaan nostaa kuvataiteilijan asemaa – tukea myös K.H. Renlundin museolle

Kokkolalainen K.H. Renlundin museo on saanut valtion avustusta taiteilijoiden näyttelypalkkioihin. Museovirastoon saapui satakunta muutakin tukianomusta.

Mira Piitulainen istuu penkillä.

Apurahataiteilija vai läänintaiteilija? Kuvataiteilija Mira Piitulainen valitsi yrittäjyyden

Kuvataiteilija Mira Piitulainen ei usko nälkätaiteilijamyyttiin ja pitää mielikuvia boheemeista taiteilijoista ummehtuneina. Yrittäjäksi ryhtymiseen hän toivoisi enemmän tukea.

Jeff koons poseeraa kädet levällään metalllisen jänisveistoksensa vieressä.

Brittilehden mukaan naistaiteilijan punta on kymmenen pennyä – "Kyllä se pitää paikkansa", sanoo taideasiantuntija Pauliina Laitinen

Taidemarkkinoiden asiantuntija Pauliina Laitinen pitää selvänä, että vastaisuudessa naistaiteilijoiden keskuudesta nousee huipputekijöitä. Historiassa taidetta pääsivät tekemään lähinnä miehet.

Veikko Törmänen muraalinsa edessä Oulun rautatieasemalla.

Rajakylän muraalin tekijäksi valittiin brittitaiteilija Eloise Gillow satojen hakijoiden joukosta

Taiteilijaksi valittu brittiläinen kuvataiteilija Eloise Gillow on tehnyt vastaavia töitä viime vuosina muun muassa Keski- ja Etelä-Euroopassa.

Marja Lounin käsissä Mikko Valtosen teos

Suomen kuvataiteen päivää juhlitaan viikonloppuna myös Kuopion taidemuseossa

Varsinaisena Suomen kuvataiteen päivänä sunnuntaina taidemuseon näyttelyihin voi tutustua oppaan johdolla.

Vanhempi mies purkaa muovissa olevaa taideteosta.

Kun Jussi-palkittu lavastaja löysi Kom-teatterin hylätyn O-kirjaimen, ei entiseen ollut enää paluuta: "Tästä lähtien otan kirjaimen mukaan aina"

Markku Pätilä rakentaa Haminan tyhjillään olevaan uimahalliin viikon ajan toimivaa O-galleriaa. Steriileitä gallerioita boikotoiva Pätilä toivoo, että ihmiset antaisivat taiteelle enemmän aikaa.

Isä Clas-Olav Slotte ensimmäistä kertaa poikansa Joelin sylissä.

Joel ja Clas-Olav Slotte löysivät yhteisen kielen kuvataiteesta – ‘’On ollut ihanaa ystävystyä isän kanssa’’

Clas-Olav Slotte huomasi jo varhaisessa vaiheessa, että hänen poikansa tekemisessä on jotain erityistä. Nykyään Joel Slotte on palkittu taiteilija, josta isä on äärimmäisen ylpeä.

Taideteoksia esillä vanhassa meijerin tilassa Liperissä.

Vanhasta meijeristä tuli Liperin ensimmäinen taidemuseo

Liperin entinen meijeri on muuttunut kesän ajaksi taideareenaksi. Näyttelyn ideoinut Tapani Ahtonen toivoo heinäkuun tuovan kävijöitä taiteen ääreen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle