Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tunturi-Lapin Yrittäjänaisten puheenjohtaja Marja-Leena Magga Levin kävelykadulla.

Marja-Leena Magga kipparoi Yrittäjänaispäiviä Levillä: ”Lapissa yrittäjänainen on sitkeä kuin tunturikoivu: se taipuu, muttei taitu”

Vuosittaista tapahtumaa ei ole aiemmin järjestetty näin pohjoisessa. Pääasiassa yksinyrittäjinä toimivat naiset kantavat huolta perhevapaakustannusten jakaantumisesta ja sosiaaliturvasta.

 Ylen kolumnisti Henri Hyvönen studiokuvassa.

Henri Hyvösen kolumni: Puhe ”toksisesta maskuliinisuudesta” osoittaa ongelman, muttei ehdota ratkaisua

Miesten käyttäytymisen kutsumisen ”myrkylliseksi” takertuu herkästi yksittäisiin miehiin ja miesten yksittäisiin tekoihin, kirjoittaa Hyvönen.

Kolumnisti Sisko Savonlahti.

Sisko Savonlahden kolumni: Häpeän hirveästi itseäni, elämääni ja kaikkea, mitä teen

Olen lopen kyllästynyt siihen, että häpeää työnnetään kurkustani alas jatkuvalla syötöllä, kirjoittaa Savonlahti.

Skylt till patientombudsmannen, två blåklädda sköterskor går i bakgrunden

Yli sata naista kertoo vaikeista kokemuksista gynekologin vastaanotolla Pietarsaaressa – osa kokee, että potilasasiamies vähätteli ilmoituksia

Pohjanmaan hyvinvointialueen johtaja Marina Kinnunen pyytää naisilta anteeksi. Hyvinvointialueen johtoryhmä ottaa asian uudelleen käsittelyyn vyyhdin laajenemisen seurauksena.

Carolina Nystén katsoo kameraan Kaisa-talon aulassa ja peittää kämmenellään oikean puolen kasvoistaan.

Onko ilman kohtua ja emätintä syntynyt nainen? Carolina Nystén joutui 15-vuotiaana kohtaamaan ahtaan käsityksen sukupuolesta

Carolina Nystén oli nuorena huoleton hulivilityttö, joka ei lapsena juuri miettinyt sukupuolta. Teini-iässä saatu diagnoosi romutti nuoren naisen maailman.

Mies makaa liiketilan ikkunalla.

Heikon koulumenestyksen vuoksi Jesse Lahtisen tulevaisuudennäkymät olivat huonot, mutta sitten ura lapsuuden toiveammattiin yllättäin aukesi

Murrosiässä Jesse Lahtinen kärsi oppimisvaikeuksista ja ymmärsi olevansa se, mitä yleisenä haukkumasanana käytettiin – homo. Tyttökaverit tukivat, mutta vasta Madonnasta kertova elokuva avasi silmät.

Nuori nainen tekokäärmenahkaisessa takissa selaa puhelinta.

Konservatiivinen ajatuspaja sai lapsettomien virolaisnaisten henkilötiedot ja tivasi intiimejä asioita – ”Tunsin itseni käveleväksi kohduksi”, sanoo yksi naisista

Ajatuspaja hankki naisten tiedot väestörekisteristä viitaten Tarton yliopiston tutkimukseen. Yliopiston mukaan tutkimus ei ollut sen, vaan asialla oli ajatushautomoon kytköksissä oleva professori.

Saara Laitila istuu purjeveneen kannella.

Saara Laitila on edelleen ”liian nuori” yhteiskunnan maksamiin syöpäseulontoihin – hänet pelasti omalla rahalla ostettu rintojen tutkimus

EU ehdottaa rintasyöpäseulontojen ulottamista jo 45-vuotiaille. Ikärajan laskeminen maksaisi miljoonia, mutta säästäisi ihmishenkiä.

Afganistanilainen nainen kävelee kauneussalongin ohi. Yllään sininen burka.

Yliopistot, puistot ja kauneushoitolatkin on kielletty – katso tästä jutusta, mikä on enää sallittua naisille Afganistanissa

Yle kysyi Afganistania hyvin tuntevalta tutkijalta, miten Taliban on rajoittanut naisten elämää valtaannousunsa jälkeen.

 Ylen kolumnisti Henri Hyvönen studiokuvassa.

Henri Hyvösen kolumni: Puhe ”ahtaasta miehen mallista” on silmänkääntötemppu

Mieskeskustelussa viitataan toisinaan ahtaaseen ”miehen malliin”, jonka vankeja miehet ovat. Tämä puhetapa häivyttää näkyvistä miesten väliset erot, pohtii Hyvönen.

Afganistanin naiset pitävät koulutusasiakirjojaan mielenosoituksen aikana, kun he vaativat Taleban-hallitusta tarjoamaan heille työmahdollisuuksia Kabulissa, Afganistanissa, 31. lokakuuta 2022.

Suomessa 18 vuotta asunut Aziza Hossaini seuraa entisen kotimaansa tilannetta kauhulla: ”Tämä on vaarallista kaikille maailman naisille”

Afganistan-asiantuntija Aziza Hossainin mukaan maassa on puhjennut naisten oikeuksien näkökulmasta maailman suurin ihmisoikeuskriisi.

  Ylen kolumnisti Saara Särmä studiokuvassa.

Saara Särmän kolumni: Feministi selittää miesselittämisen

Hyvä selittäminen on vähän kuin kunnon halaus – tuottaa iloa ja lämmittää mieltä, kirjoittaa Särmä.

Kaksi naista ja yksi mies seisovat veneessä ja hymyilevät kameralle. Keskellä seisova nainen pitää kädessään pyydystämäänsä kuhaa.

Naiset eivät tee kalastustaidoistaan numeroa, sanoo kalastusopas – katso kuvakooste naisille tarkoitetulta jigauskurssilta

Suomen Vapaa-ajankalastajien Mimmit kalastaa -hanke yrittää houkutella lisää naisia kalastuksen pariin. Projektin kautta yli 800 naista on päässyt kalaan.

Carin Jennings taistelee pallosta kahden Kiinalaisen jalkapalloilijan tavoitellessa palloa sivuilta.

Naisten jalkapallo oli paitsiossa rooliajattelun vuoksi – tie MM-kentille oli pitkä eikä tasa-arvoa lajin sisällä ole vieläkään saavutettu

Naisten pelaama jalkapallo oli pitkään paheksuttua ja jopa kiellettyä. Nyt meneillään olevat kisat voivat olla mahdollisuus nostaa lajissa piileviä epäkohtia.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) ja valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) vastasivat median kysymyksiin Kesärannassa Helsingissä 12. heinäkuuta 2023.

”Säkki on asia, jota voi heitellä ja kohdella kuin esinettä” – Tutkija: Naisiin kohdistuvalla rasismilla ei paranneta naisten oikeuksia

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) nimitti muutaman vuoden takaisessa kirjoituksessaan musliminaisia mustiksi säkeiksi. Tutkijan mukaan epäinhimillistävän puhetavan normalisointi on vaarallista.

Asta Leppä.

Asta Lepän kolumni: Kuka oikeasti voimaantuu poseeratessaan vähissä vaatteissa?

Kuka voimaantuu pukiessaan ylleen pikkuruiset pyllybikinit? Tarkoittaako kehopositiivisuus tosiaan tätä, miettii Leppä.

Outi Myllynen istuttaa puun taimia metsässä.

Outi Myllynen peri pappansa lapsuudenmetsät, mutta niiden hoitaminen pelotti – vain naisille tarkoitettuun metsäkoulutukseen on jo jonoa

Metsätalousyrittäjän ammattitutkinnon vain naisille tarkoitettu kurssi on todennäköisesti ainoa lajissaan. Sedussa Ähtärissä kaikki halukkaat eivät mahtuneet mukaan koulutukseen.

Nainen seisoo aavikolla harmaa ruutupaita päällään. Käsivarrellaan hänellä on keskikokoinen haukkalintu. Nainen katsoo haukkaa ja hymyilee.

Johanna Vuori, 66, ei uskaltaudu iltaisin Helsingin keskustaan, mutta Lähi-idässä hän matkustelee rohkeasti yksin

Matkailu on tuonut Johanna Vuorelle lisää itseluottamusta. Mielikuvat vieraasta kulttuurista muuttuivat täysin reissujen myötä.

Toimittaja Nastja Krasilnikova seisoo taideteoksen vieressä.

”Miehet ovat muuttuneet ja ovat tuskaisia” – Nastja Krasilnikova huomaa muutoksen miehissä Venäjällä, ja naisille se ei lupaa hyvää

Moni sodasta palannut venäläismies lieventää tuskaansa alkoholilla ja tuo kotiin väkivallan uhan. Soitimme toimittajalle, joka tutkii naisiin kohdistuvia rikoksia.

Tyttö istuu sängyllä ja tunnustelee edessään olevaa valtavan suurta linnunmunaa.

Vielä 2000-luvun alussa naistekijöitä väheksyttiin elokuva-alalla, mutta nyt heidän elokuvansa kiinnostavat maailmalla asti

Neitoperhot ja pahanhautojat -kirja kuvaa, miten naiset puskivat suomalaisen elokuvan eturiviin.

Mies ui uima-altaassa.

Nyt myös miehet saavat oman vuoron Lieksan uimahalliin – naisten uintivuoro alkoi syksyllä 2021

Kyselyn mukaan jotkut lieksalaiset miehet eivät mielellään käy uimassa yleisillä vuoroilla, koska he tuntevat epävarmuutta omasta kehostaan.

Ylen kolumnisti Adina Nivukoski studiokuvassa.

Adina Nivukosken kolumni: Pienen hetken ehti jo näyttää, että naisella on oikeus päättää kehostaan

Koronan varjossa naisten oikeudet taantuivat ympäri maailmaa. Useat valtiot kavensivat oikeutta turvalliseen aborttiin, ja monet tytöt kehitysmaissa eivät koskaan palanneet enää kouluihin.

Tiina Helin.

Tiina Helinin kolumni: Miten sujuu parisuhde, kun nainen hioo tunnetaitojaan terapiassa, mutta mies jää edelleen saman avun ulkopuolelle?

Yhteiskunnallisuus on pois muodista – nyt uskotaan, että yksilö on vain yksin vastuussa ongelmistaan. Siksi terapia kiinnostaa, mutta rakentaako se samalla sukupuolia erottavaa kuilua?

Fumio Kishida håller tal i Japans parlament.

Japani haluaa lisää naisia suuryritysten johtoon – merkittävien suuryritysten johtajista vain 11,4 prosenttia on naisia

Sukupuolten väliset erot ovat Japanissa huomattavia huolimatta naisten korkeasta koulutustasosta ja osallistumisesta työelämään.

I förgrunden minipiller, i bakgrunden p-piller

Italiassa ehkäisypillerit ovat jatkossa ilmaisia

Ilmaisen ehkäisyn piiriin kuuluvat naiset kaikista ikäryhmistä.

Kirjailija Leena Parkkinen etualalla, taaempana toimittajat Anna Tulusto ja Pietari Kylmälä.

Leena Parkkisen lukijoita kiinnosti naisten hedonismi ja näkymätön historia

Leena Parkkinen kertoi, miksi ryhtyi kirjailijaksi.

  Ylen kolumnisti Saara Särmä studiokuvassa.

Saara Särmän kolumni: Puhetavoista huomauttaminen on hiljentämiskeino, jolla pyritään pitämään naiset poissa julkisuudesta

Julkisen puhumisen tulisi olla mahdollista jokaiselle ilman, että siitä seuraa häirintää, haukkumista tai ”ystävällisiä ohjeita” muuttaa itsessään jotain, kirjoittaa Särmä.

Vaasan vaalipiirin eduskuntavaalehdokkaiden vaaliesitteitä vinossa pinossa pöydällä.

Lappi ja Helsinki olivat naisvaltaisimmat vaalipiirit, Vaasassa miehet ovat jyränneet jo vuosia – Tällainen sukupuolijakauma vaaleissa oli

Lapin vaalipiiri oli tänä vuonna eduskuntavaalien naisvoittoisin. Asiantuntijan mukaan ehdokkaan sukupuoli vaikuttaa edelleen ihmisten äänestysvalintoihin.

Norjalaista Nightmare-kauhuelokuvaa.

Naisten ohjaamaa kauhua on tarjolla yhä enemmän – Nightmare-elokuvassa unessa vaanii skandinaavinen demoni

Kauhukäsikirjoittajasta elokuvaohjaajaksi hypänneen norjalaisen Kjersti Helen Rasmussenin debyyttielokuva sukeltaa unien ja mytologian painajaismaisiin maailmoihin.

Elsa Marina de Leon seisoo poikaystävänsä Aku Lammassaaren kanssa kanssa Oulun Tuomiokirkon edessä.

Kun Elsa Marina De León tapasi suomalaisen miehen, hän sai tietää kaksi asiaa: esiäidin yhteydestä Suomeen ja suomalaisten oudosta tavasta

Meksikolaisen Elsa Marina De Leóninin mukaan hänen isoisoäitinsä viesti naisten aseman parantamisesta on edelleen erittäin ajankohtainen.

Kuvassa on vaalimainoksia, joita on sotkettu ja revitty Riihimäellä.

Tätä on ehdokkaiden arjen ruma puoli: lumityöt keskeytti pihalle kaartanut vaalihäirikkö, joka alkoi ladella törkeyksiä

Moni ehdokas kohtaa häirintää, useimmiten somessa. Tutkijan mukaan vihapuhe on poliittista väkivaltaa, joka uhkaa jo demokratiaa.

Emma Kajander.

Kuolinsyistä löytyi yllättävä tieto: Päijät-Hämeen naisilla on selvästi muita naisia korkeampi riski kuolla ennen aikojaan

Erityinen huolenaihe ovat naisten huumekuolemat, joiden määrä on maakunnassa selvästi kasvussa. Hyvinvointialue on tilannut selvityksen asukkaiden kuolinsyistä ja menetetyistä elinvuosista.

Raihana Motahari joka olisi halunnut opiskella lääkäriksi mutta ei voi

Raihanan äiti kuoli, koska isä ei päästänyt mieslääkärille – ”Sinä päivänä päätin, että minusta on tultava lääkäri”

Talibanin asettaman kiellon vuoksi Afganistanissa ei valmistu uusia naislääkäreitä, mikä heikentää naisten mahdollisuuksia saada terveydenhuoltoa vanhoillisessa maassa.

20 euron seteli luotto- ja pankkikortin päällä.

Naisten palkkapussi on Itä-Suomessa satoja euroja pienempi kuin miesten

Oli kyse sitten työstä valtion, kunnan tai yksityisen palveluksessa, miehet saavat selvästi suurempaa palkkaa kuin naiset. Palkkarakennetilasto paljastaa tilanteen Pohjois-Savossa ja -Karjalassa.

Tampereen kaupunginvaltuuston talousarviokokous.

Miehillä on suurin osa Tampereen johtotehtävistä, ja pian naisia ei ehkä ole edes pormestareissa – Kalervo Kummola: ”Enemmänkin sattumaa”

Kysyimme tamperelaisilta poliitikoilta, miten he suhtautuvat keskeisten luottamustehtävien epätasaiseen jakautumiseen sukupuolten kesken. Osa pitää tilannetta ongelmallisena.

Gynekologiska redskap på ett bord.

34-vuotias nainen poistui vastaanotolta itkien ja välttelee tarpeellisia hoitoja – gynekologilla käyneet kertovat asiattomasta käytöksestä

Kysyimme gynekologien asiakkailta kokemuksia hoidosta. Esiin nousi pelkoa, vähättelyä ja asiattomia kommentteja, mutta myös paljon hyvää. Lääkäri ajattelee, että oikein kohdattu potilas saa parempaa hoitoa.

Ylivieskan uuden kirkon kirkkosali.

Papeista jo yli puolet on naisia – ”Moni toivoo toimituksiin ensisijaisesti naista”

Ensimmäiset naispapit vihittiin tehtäväänsä 35 vuotta sitten. Tänä vuonna naispappien määrä on jo yli puolet evankelisluterilaisen kirkon papistosta.

Sonja Wlasoff (vas.) ja Iida Kasanko seisovat vierekkäin ja katsovat kameraan.

Äijä ja ämmä ovat sävyiltään aivan erilaiset: toinen on kehuva, toinen väheksyvä – näin naissanat muuttuvat

Suomalaisista paikannimistä löytyy tuhansia naisiin liittyviä etuliitteitä. Ämmä ja akka ovat yhä voimakkaita sanoja, mutta leima on kielessämme nykyään negatiivinen.

Tyttö katselee suurta Z-merkkiä Moskovan punaisella torilla.

Hyökkäyssota romuttaa naisten asemaa Venäjällä – aktivistit pelkäävät, että seuraavaksi Kreml kieltää abortit väestön kasvattamiseksi

Aktivistien mukaan sodan aikana tapahtuneet heikennykset naisten ja vähemmistöjen asemaan ovat jatkoa naisvihamieliseen politiikkaan, jota Venäjä on harjoittanut järjestelmällisesti viime vuosina.

Koulutuskeskus Salpauksen vahtimestari Nina Soramäki sai ruusukimpun naistenpäivänä. Nina pitelee kimppua katsoen sitä.

Opiskelijoita kuunteleva vahtimestari ja vanhuksista välittävä yrittäjä saivat Yle Hämeen naistenpäivän ruusut

Tänä vuonna Yle Hämeen naistenpäivän ruusukimput saivat Koulutuskeskus Salpauksen vahtimestari Nina Soramäki Lahdesta sekä perhekoti Pääskynpesän yrittäjä Tiina Saarinen Hausjärveltä.

Bess tanssiryhmineen lavalla.

Musiikintekijöillä sukupuolesta riippuen täysin eri käsitys alansa tasa-arvoisuudesta, selviää Teoston kyselytutkimuksesta

Musiikkialan toimijat pyrkivät selvittämään, miksi Teoston rekisterin mukaan Suomen musiikin tekijöistä vain viidennes on naisia tai muunsukupuolisia.

Kuvakollaasi neljästä naisesta hymyilemässä kameralle. Kaikki naiset ovat pukeutuneet talvivaatteisiin, ja kuvat on otettu Tampereen keskustorin ympäristössä.

Naistenpäivää vietetään tänään – kysyimme naisilta, toteutuuko tasa-arvo Suomessa

Kansainvälistä naistenpäivää vietetään tänään keskiviikkona. Yle kävi kysymässä Tampereella naisilta, millä mallilla sukupuolten tasa-arvo on heidän mielestään Suomessa.

Skandinon toimitusjohtaja Emmi Lemmetty-Garcia.

Yrittäjä Emmi Lemmetty-Garcia huomasi, että keski-ikäinen mies saa parempaa palvelua – siksi hän lähettää sähköpostia Seppona

Keksityn nimen käyttö on säästänyt Emmi Lemmetty-Garcialta aikaa ja vaivaa. Yritykset vastaavat tarjouksiin ja toimittavat tilaukset nopeammin, kun luulevat tilaajan olevan keski-ikäinen mies.

Kapioarkkuja rivissä näyttelyssä. Kauniita maalauksia ja värejä kuvioina ja koristeina puisissa arkuissa.

Kapioarkku oli oman aikansa trendihuonekalu – rovaniemeläinen Henriikka Ylitapio, 28, sai tietää sukunsa vaiheista museon kautta

Rovaniemeläinen Pertti Ylitapio lainasi olohuoneen kunniapaikalle sijoitetun, lähes 200-vuotiaan kapioarkun Lapin maakuntamuseolle. Näyttelyn avulla suvun tarina alkoi avautua.

Lumipukuinen naispuolinen alokas metsäisessä maastossa katsoo kameraan.

Alokas Pihla Pakkanen, 19, on asevelvollinen 60-vuotiaaksi: ”Tänne on tultu olemaan loppuun asti”

Alokas Pihla Pakkanen päätti jatkaa armeijassa harkinta-ajan jälkeenkin. Harkinta-aika oli naispuolisilla alokkailla 30 päivää.

Kolumnisti Selma Vilhunen

Selma Vilhusen kolumni: En osannut ensin yhdistää vaihdevuosiin liittyviä oireitani estrogeenin vähyyteen

Esivaihdevuosioireilu alkaa monilla jo nelikymppisenä. Estrogeenin määrän väheneminen kehossa aiheuttaa elämän laatua huonontavia oireita, mutta niitä ei ole pakko oppia sietämään, kirjoittaa Vilhunen.

Pekka Mervolas kolumn 13.11.2009

JSN:ltä langettava päätös Keskisuomalaiselle – päätoimittajan kolumni oli "halventava ja leimaava"

JSN:n päätöksen mukaan kirjoituksessa tuotiin naisten sukupuoli esiin asiaankuulumattomasti ja halventavasti.

Sisko Savonlahti

Sisko Savonlahden kolumni: Olin onneton – mutta sitten aloin läträtä ylihintaisella kosmetiikalla ja olin sekä rahaton että onneton

Kuka lohduttaisi keski-ikäistä naista, joka yrittää rakastaa itseään ja veltostunutta ihoaan kapitalistisessa yhteiskunnassa, kysyy Savonlahti.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle