Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Nanne Pyrhönen ja Nova-koira poseeravat kameralle vaalean rakennuksen edessä.

Tuhannet eroavat nyt reservistä: Nanne Pyrhönen, 29, meni innokkaana armeijaan, mutta Venäjän hyökkäys sai naisen jättämään eropaperit

Siirrot reservistä siviilipalvelukseen ovat lisääntyneet lähes 1 500 prosenttia viime keväästä. Useat sivariin vaihtavat naiset kertovat Ylelle syiksi kiusaamisen ja ahdistelun intin aikana.

Asta Leppä katsoo kameraan

Asta Lepän kolumni: Tarkoittaako “arvokkaasti vanheneminen” elävältä kuolemista?

Ihmisten ikääntyminen on tässä kauniiden ja nuorten kehojen someajassa niin suuri yllätys, että siitä revitään jo uutisia. Samalla pitäisi osata vanheta mystisesti “oikein”, Leppä äimistelee. Kolumnin voi myös kuunnella.

Burkhaan pukeutunut nainen katsoo näyteikkunaa.

Talibanin johtaja määräsi naiset käyttämään burkhaa Afganistanissa

Naisten pitää käyttää kasvot ja ja vartalon peittävää asua julkisilla paikoilla.

Alikersantti Iiris Vuopala.

Oikeus, velvollisuus vai pakko? – Naisten asepalvelus jakaa Pirkanmaan kansanedustajien mielipiteet

Sukupuoli oli selvä jakolinja, kun Yle kysyi naisten asepalveluksen laajentamisesta.

Naisalokkaita lumihangessa ampumaharjoituksissa.

Yle poll: One-third of MPs say conscription should be obligatory for women

Females can currently partake in military service, but on a voluntary basis.

kansanedustajakysely: pitäisikö asevelvollisuutta laajentaa koskemaan myös naisia? Ei: 69, Kyllä: 30, En osaa sanoa: 14

Ylen kysely: Kolmekymmentä kansanedustajaa ulottaisi asevelvollisuuden myös naisille, valtaosa vastaajista nykymallin kannalla

Naisten vapaaehtoinen asepalvelus on yleistynyt ja viime vuonna puolustusvoimiin hakeutui ennätysmäärä naisia. Yle kysyi kansanedustajilta, tulisiko asevelvollisuutta laajentaa koskemaan myös naisia.

Retkeilijä Henna Linne

Henna Linné retkeilee yksin ja saa elämyksiä, jotka eivät onnistuisi porukassa: "Tulee itsensä ylittämisen tunne, se on aika mahtavaa"

Naiset ovat innokkaampia retkeilijöitä kuin miehet. Kevättalvi on ihanteellista aikaa retkeilylle, mutta moni liikkuu puutteellisiin varustein ja tiedoin.

 Angela Rayner.

Väite: Britannian pääministerin huomio herpaantuu, kun naisedustaja vilauttelee haarojaan – tutkija listasi oleelliset seikat mediamylläkästä

Britannian työväenpuolueen poliitikko joutui keskelle konservatiivisten miespoliitikkojen seksististä kommenttivyöryä. Tutkijan mukaan kyse on ennenkaikkea siitä, että Britannian poliittinen kulttuuri on vielä hyvin maskuliinista.

Eino Nurmisto istuu ruokapöydän ääressä sivuprofiilissä katsellen kaukaisuuteen.

Hiuksensa syöpähoidoissa menettänyt somevaikuttaja Eino Nurmisto tyrmistyi Oscar-gaalan pilailusta: "Loukkaava ja harkitsematon vitsi"

Eino Nurmisto kertoi Instagramissa pahoittaneensa mielensä mauttomasta pilasta. Hän kokee sen loukkaavan kaikkia hiusten lähdöstä kärsiviä ja osoittelevan monille kipeää asiaa.

Elisabeth Rehn katsoo kameraan ulkona.

Elisabeth Rehn ja muut urheilussa vaikuttaneet naiset ottavat kantaa valtapelin pimeään puoleen: "Hyvä veli -kerhoille on saatava loppu"

Kirjeen allekirjoittaneet urheilujohdon tehtävissä toimineet naiset listaavat kokemuksia seksuaalisesta häirinnästä, epätasa-arvoisesta kohtelusta sekä miesten saunailloissa tekemistä päätöksistä.

Sotilas kantaa sodassa haavoittunutta koiraa.

Ukrainan joukoissa on paljon naisia – näin he taistelevat, tekevät polttopulloja ja väsäävät naamiointiverkkoja

Moni ukrainalaisnainen on jäänyt puolustamaan kotimaataan sotilaana tai vapaaehtoisena.

Minna Canthin patsaalla on kukkaseppele päässä Jyväskylässä Kirkkopuistossa.

Milloin naiset pääsivät yksin ravintolaan ja 11 muuta kysymystä tasa-arvon historiasta ja nykypäivästä – testaa tietosi

Mikä tuleva uudistus edistää kaikkien sukupuolten tasa-arvoa, entä mitä on rakenteellinen syrjintä? Tämän visan kautta voit oppia myös uutta.

14-vuotias Madina opiskelee afganistanilaisessa yksityiskoulussa ja aikoo insinööriksi.

Yle vieraili Afganistanissa yksityisessä tyttöjen koulussa – opettaja: "Emme pelkää Talibania"

Afganistanissa tyttöjen yksityiset koulut ovat yhä auki, mutta kaikilla ei ole varaa niihin. Monien tyttöjen vanhemmat myös kieltävät koulunkäynnin. Taliban on luvannut avata kaikki julkiset koulut maaliskuussa.

Nizum Thahratul Jannatin, Minna Komulaisen ja Natali Tarelkinan kuvat vierekkäin.

Kansainvälistä naistenpäivää varjostaa Venäjän sota Ukrainassa – UN Women Suomi: sodalla on aina erityisvaikutuksia naisiin

Kansainvälistä naistenpäivää vietetään tiistaina 8.3.2022 vaikeassa tilanteessa. Tasa-arvojärjestö UN Women Suomen mukaan naiset kärsivät sodan vaikutuksista myös sukupuolensa vuoksi. Kainuussa asuvat naiset peräänkuuluttavat rauhaa tasa-arvon ylläpitämiseksi.

Opettaja näyttää taululta kellonaikoja ja oppilaat katsovat

Women of foreign background an untapped labour resource, integration expert says

The head of Helsinki's Integration Centre Monika says the process of integrating newcomers to Finland should be more closely aligned with working life.

Kuvassa on Arja Sepponen Naisten valmiusliitosta Pohjois-Savosta.

Naisten valmiusliittoon on tullut uusia jäseniä Pohjois-Savossa: kotivara, kyberturvallisuus ja sähköttä selviäminen kiinnostaa monia

Moni haluaa saada tietoa arjen turvallisuudesta ja siitä, miten varautua kriisitilanteisiin.

Sopimuspalokuntalaiset Fanny Äyrä (vasemmalla) ja Elina Kupila hymyilevät kameralle.

Kun hälytys tulee, pelastuspaikalle lähtee yhä useammin nainen – Elina Kupila, 19, ja Fanny Äyrä, 18, ovat kasvaneet sopimuspalokuntalaisiksi

Yhä useampi palokuntatoiminnassa mukana olevista naisista osallistuu hälytystehtäviin. Aktiivista toimintaa pidetään hyvänä, koska esimerkiksi palokuntanuorten määrä on tippunut rajusti koronan takia.

Marjo Isotalus.

Marjo Isotalus menetti vuoden sisällä kaksi lasta – Ylen selvitys: keskenmenon saaneilla traumaattisia kokemuksia hoidosta

Moni keskenmenon kokenut on tyytymätön saamaansa hoitoon terveydenhuollossa. Esiin nousivat erityisesti henkisen tuen puute ja yksin jäämisen kokemukset. Nykyisin valtaosa keskenmenoista hoidetaan kotona.

Matti Mörttinen

Matti Mörttisen kolumni: Tasa-arvo etenee, mutta miljoonat kuuluvat miehille

Sukupuolikiintiöt eivät ole taikasauva, mutta vinon tilanteen korjaamisessa ne voivat auttaa samaan tapaan kuin tupakointirajoitukset, kirjoittaa Mörttinen

Kulahtanut värikäs lippalakki lilaa kuvaustaustaa vasten.

Suvi raivosi ja löi poikaansa, kunnes oli pakko hakea apua – väkivaltaisia naisia yhdistävät usein nämä piirteet

Ehkäisevän väkivaltatyön asiantuntija Veera Virta kohtaa työssään väkivaltaisia naisia. Tyypillisesti apua hakee tavallinen, yli 30-vuotias ruuhkavuosia elävä pienten lasten äiti.

henkilökuvassa Laura Wathén kahvilan oöydän äärellä.

29-vuotias Laura Wathén haluaisi lapsen, mutta ei uransa kustannuksella – huoli uranäkymistä saa monen lykkäämään lapsihaaveitaan

Joka viides nuori nainen on huolissaan tulevaisuuden uranäkymistään, ja se vaikuttaa myös päätöksiin perheellistymisestä, kertoo Jyväskylän yliopiston tutkimus.

Helsingin käräjäoikeus 8. joulukuuta.

Naisen murhasta Helsingin Maunulassa syytetty mies kiistää kaiken väkivallan, vaikka kaksi todistajaa kertoo miehen tunnustaneen puukotuksen

Syytteiden mukaan mies murhasi liikuntarajoitteisen naisen tämän kodissa raa'alla ja julmalla tavalla. Miestä syytetään myös useista naiseen kohdistuneista pahoinpitelyistä.

Ylen kirjeenvaihtaja Kirsi Crowley kertoo kuinka kahlehditun naisen kohtalo on järkyttänyt kiinalaisia.

Kiinan sensuuri ei pysty vaientamaan someraivoa – kahlitusta naisesta puhutaan enemmän kuin olympialaisista

Vihaiset kansalaiset vaativat viranomaisilta vastauksia: Onko kettingillä kaulastaan kahlittu nainen ihmiskaupan ja entisen yhden lapsen politiikan aiheuttaman väestövääristymän uhri?

Turun yliopistollisen keskussairaalan tehohoito-osaston valvontanäyttö.

Uusi tutkimus paljastaa: estrogeeni saattaa suojata naisia vakavalta koronataudilta ja siitä aiheutuvalta kuolemalta

Miehet ovat naisia suuremmassa riskissä sairastua vakavasti, mutta heidän rokotuskattavuutensa on pienempi.

Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski poseerasivat olympiamitalien kanssa.

Tuore raportti paljastaa suomalaisesta urheilusta: Miehet johtavat menestyviä urheilijanaisia

Suomalaista urheilua johtavat yhä miehet, selviää tuoreesta ministeriön raportista. Samaan aikaan menestystä olympialajeissa hankkivat erityisesti naiset.

Anita Westerholm.

Näin aluevaaleissa tehtiin historiaa: enemmistö valituista on naisia, ja tutkijan mukaan yksi syy on se, että vaaleihin lähdettiin puhtaalta pöydältä

Tasa-arvotutkijan mukaan naisenemmistöiseen vaalitulokseen vaikutti se, että aluevaalit järjestettiin ensimmäistä kertaa. Tuore valtuutettu toivoo vaalituloksen olevan uusi normaali.

Henkilö tutkii aluevaalimainoksia lumisessa maisemassa.

Lauantai 22.1.2022 (radio)

Aluevaalit. Sairaanhoitajien palkat. Naiset armeijassa. Sää.

Kolumnisti Johanna Malinen

Johanna Malisen kolumni: Sinkut paljaana -sarja paljasti, kuinka inhottavasti välillä suhtaudun muiden naisten ulkonäköön

Olen aina ajatellut, että jokainen saa tehdä ulkonäölleen mitä haluaa. En kuitenkaan aina elä, kuten opetan, kirjoittaa Malinen.

Alli Haapasalo tähtisateessa

Alli Haapasalo otti valtavan riskin ja lähti New Yorkiin opiskelemaan 100 000 dollarin tutkintoa – nyt hän on Suomen kiinnostavimpia ohjaajia

Alli Haapasalon uusin elokuva haastaa käsityksiämme siitä, mitä tyttöys voi olla. Tytöt tytöt tytöt saa maailmanensi-iltansa Yhdysvalloissa Sundancen elokuvajuhlilla.

Sunna Siilasjoki 16:9

Katso lyhytdokumentti: Sunna Siilasjoki on sähköasentaja ja poronhoitaja – nuori nainen saa todistella osaamistaan: "Pahinta on, kun muut naiset epäilevät"

Perhe on aina kannustanut Sunna Siilasjokea tekemään juuri niin, kuten haluaa. Siilasjoesta tuli sähköasentaja ja poronhoitaja, jonka valintoja ulkopuoliset ovat usein kyseenalaistaneet. Rohkea nuori nainen on ylpeä valinnoistaan.

Vaaleatukkainen nainen punaisessa jakussa katsoo kameraan sormenpäät yhdessä.

Tästä naisesta voi tulla Ranskan ensimmäinen naispresidentti – Valérie Pécresse on “blondi porvari” ja Emmanuel Macronin painajainen

Ranskan presidenttikisan yllättäjällä Valérie Pécressella on mahdollisuus lyödä Emmanuel Macron ensi keväänä. Hän haluaisi olla Merkelin jälkeen seuraava suuri naisjohtaja. Maahanmuutossa hän vetää kovaa linjaa.

Fereshta Sadeqi myy kirjoja Kabulin keskustassa Talibanin taistelijoiden keskellä.

Rahapula ajaa naisia epätoivon partaalle Kabulissa – "Ehkä joudun pian myymään lapseni", sanoo neljän lapsen yksinhuoltaja Ylelle

Naisten oikeuksia on rajoitettu Talibanin tultua valtaan Afganistanissa. Kabulissa naisia huolettaa eniten toimeentulo, kun kansainväliset pakotteet ovat ajaneet maan taloudelliseen kriisiin.

Aja Daffeh valmistautuu pukuhuoneessa.

Gynekologi näki, että Aja Daffeh on silvottu, mutta ei sanonut mitään – näin Suomessa vaietaan tabusta rasismin pelossa

Suomessa asuu tuhansia silvottuja tyttöjä ja naisia. Teko on Suomessa kielletty laissa, mutta silpominen uhkaa silti edelleen nuoria tyttöjä ja naisia, järjestöt sanovat. Suomessa asiaan uskalletaan harvoin puuttua.

Petra Verhelä tuomaroimassa Bandyliigan ottelua.

Petra Verhelästä, 29, tuli ensimmäinen naistuomari Bandyliigassa – maajoukkueessa yksi hetki jäi erityisesti mieleen: "Kentälle mentiin poliisisaattueessa"

Petra Verhelä haluaisi pelaajauransa jälkeen tuomaroida naisten MM-kisoissa. Arvokisoissa ei ole nähty koskaan aiemmin suomalaista naistuomaria.

Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko

Ennen, nyt ja kohta!

Markus Kajo miettii 40 vuottaan Ylessä, ja ensi vuotea, mm.

vanhempi hieroo vauvaa

Syntyvyys kääntyi kasvuun Pohjois-Karjalassa, mutta vain korkeasti koulutetuilla

Vuonna 2020 syntyi 1,3 lasta pohjoiskarjalaista naista kohden. Syntyvyys oli suurempi kuin vuosikausiin, mutta suunta muuttui vain koulutetuimmilla naisilla.

LUT:n kemiantekniikan koulutusohjelman johtaja, dekaani, Riina Salmimies poseeraa kameralle LUT yliopiston kahvion aulassa Lappeenrannassa.

Riina Salmimies on kovan luokan tutkija, joka rohkaisee nuoria tavoittelemaan unelmiaan – hakee itse astronautiksi

Lappeenrannassa asuva Riina Salmimies on yksi Suomen nuorimmista dekaaneista. 37-vuotias Salmimies johtaa LUT-yliopiston insinööritieteiden tiedekuntaa.

Heikki Valkama

Heikki Valkama: Sikailu työpaikoilla ei ole enää ok, mutta työpaikkojen #metoo ei ole vielä ohi

Jotkut ovat kysyneet, miksi näitä #metoo-tapauksia pitää käsitellä julkisesti. Mikään ei muutu, jos ongelmat hyssytellään hiljaiseksi omissa porukoissa, Valkama kirjoittaa blogissaan.

Kuvassa on ihmisten varjoja Helsingin keskustassa lokakuussa 2020.

Jyväskylässä Seppälän ja keskustan alueella naisia seuraavasta miehestä kymmenkunta ilmoitusta poliisille

Poliisi neuvoo tilanteeseen joutuvia kehottamaan seuraajaa poistumaan. Jos pyyntöä ei noudateta, voi soittaa hätänumeroon.

Emmi Nuorgam

Emmi Nuorgamin kolumni: Jos tekoäly on rasistinen naisvihaaja, heijasteleeko tekoäly yhteiskuntaa vai yhteiskunta tekoälyä?

Teknologia ja data heijastaa muun yhteiskunnan valtarakenteita. Teknologiassa ihminen on oletusarvoisesti normaalipainoinen, valkoinen heteromies, kirjoittaa Nuorgam.

Ulla Järvi

Ulla Järven kolumni: Voisiko lähiesihenkilö yksinkertaisesti olla vaan johtaja?

Sukupuolineutraaleista ammattinimikkeistä ehkä kankeimmin arkiseen kielenkäyttöön taipuva on lähiesihenkilö. Esimies-nimike edustaa vanhaa maailmaa, mutta eikö voitaisi puhua vain lähijohtajasta? kysyy Järvi.

Päivi Kankaanmäki, Terhi Mäkinen ja Päivi Korhonen kannattelevat nuoren männyn runkoa metsässä Hämeenlinnan Evolla.

Metsää omistavat naiset perustivat Facebook-ryhmän, koska "miesten puheista ei saanut tolkkua" – naisiin suhtaudutaan alentuvasti metsänomistajina

Melkein puolet metsänomistajista on naisia. Silti naiset kokevat, että heidät sivuutetaan metsää koskevissa keskusteluissa.  Naismetsänomistajien someryhmä syntyi tarpeesta verkostoitua ja jakaa tietoa.

Hamadin kansainvälinen lentokenttä Dohassa

Joukko australialaisnaisia nosti kanteen Qataria vastaan – joutuivat gynekologisiin tarkastuksiin Dohan lentokentällä

Tapaus on ollut kiusallinen Qatarille, joka on pyrkinyt kiillottamaan imagoaan ennen vuoden 2022 jalkapallon MM-kisoja.

 Asperger-diagnoosin saanut Anne istuu puiston penkilllä.

Pääkaupunkiseudulla asuva Anne tunsi lapsesta asti olevansa eri aaltopituudella kuin muut – myöhemmin vaikeuksien syyksi paljastui Asperger

Kahdenkymmenen viime vuoden aikana Asperger-diagnoosin saaneiden naispuolisten määrä on seitsenkertaistunut.

Ritva Viljanen istuu sohvalla.

Vantaan kaupunginjohtajalle kansainvälisen naisverkoston tunnustus – Viljanen: "Naisten aseman vahvistuminen yhteiskunnassa lisää yhteiskunnan tasa-arvoisuutta"

Palkintoperusteiden mukaan Ritva Viljanen on osoittanut aitoa johtajuutta urallaan, tasa-arvon edistäjänä ja verkoston jäsenenä. Erityiskiitosta hänelle annetaan myös korona-ajan johtajuudesta.

Saudinaisia Riadissa.

Työelämän ovet aukesivat saudinaisille – Asmahan Khaled, 24, myy kosmetiikkaa Riadissa: "On kiusallista pyytää rahaa perheeltä"

Saudi-Arabiassa on toteutettu viime vuosina monia yhteiskunnallisia muutoksia. Naisten määrä työmarkkinoilla kasvaa kohisten.

Korkeushyppääjä Jade Nyström poseeraa kameralle.

Vihaviestejä somessa ja huutelua kentällä – 17-vuotias korkeushyppääjä ja transnainen Jade Nyström ihmettelee, miksi aikuiset ovat niin lapsellisia

Transnaisten kilpaileminen naisten sarjassa puhuttaa urheilumaailmaa, ja kysymys on, voiko asian ratkaista oikeudenmukaisesti niin, ettei ketään syrjitä. Tutkijan mukaan vastaus on selkeä: ei voi.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle