Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Riski saada lukivaikeus voidaan havaita jo vauvan aivoista, selviää Helsingin yliopiston tutkimuksesta – voidaanko lukihäiriöön jatkossa puuttua aiemmin?

Tutkimuksessa tutkittiin vauvojen aivosähkökäyrää ja havaittiin, että lukivaikeudet näkyvät siinä jo varhaisessa iässä.

Perjantai 25.9.2.2020 (tv)

Valtion verotulot ovat vähentyneet. Suomessa toivotaan, että kodit kierrättävät tekstiilejä. Työpaikoilla ei usein ymmärretä aikuisten lukivaikeutta. Sää.

Lukiot saivat avustusta paikatakseen opiskelijoille aiheutuneita koronakevään harmeja ja menetyksiä

Lapin lukiot saivat opetushallituksen avustusta yhteensä lähes puoli miljoonaa euroa.

Jatkuvat poissaolot vaikeuttavat 200 yläkoululaisen koulunkäyntiä Kaakkois-Suomessa – vaarana oppimisvaikeudet ja koulupudokkuus

Yhteensä Suomen yläkouluissa on vähintään 4 000 oppilasta, joiden poissaolot selkeästi vaikeuttavat heidän koulunkäyntiään.

Oppimisvaikeudet voi huomioida etänäkin – Mikkeliläiskoulu uskoo keksineensä loistokeinon erityisopetukseen nykytilanteessa

Erityisen ja tehostetun tuen tarve ei ole lakannut, vaikka opetus on siirtynyt kotiin.

Sonja Koskelo sai tietää vasta aikuisena olevansa kehitysvammainen – tuhannet lievät kehitysvammat jäävät pimentoon

Kuntoutuslääkärin mukaan kouluissa pitäisi entistä useammin perehtyä siihen, mistä lasten ja nuorten oppimisvaikeudet johtuvat.

Kun lapsella on lukivaikeus, oppimisen into voi kadota – siksi lukemisen harjoittelun oikealla aloitusajalla on ratkaiseva merkitys

Muutamalla prosentilla lapsista on vaikea lukivaikeus. Selvästi suurempikin joukko huomaa oppivansa lukemaan hitaammin kuin muut.

“Olen itse noussut omasta haudasta”

Kristian sai pyöräilyonnettomuuden seurauksena aivovamman.

Regina Raskin blogi: Matikka-ahdistus on seurannut minua läpi elämäni – miksi matematiikka on edelleen älykkyyden mittari?

Raskin nuoruudessa ei tiedetty vielä mitään matematiikan oppimishäiriöstä dyskalkuliasta.

Erityisnuoret pääsevät pian valitsemaan laajemmin ammattiopintoja Keski-Pohjanmaalla

Jos uudenlainen koulutushanke saa EU-tukea, pian nuorilla on valinnanvaraa enemmän ammattiopinnoissa.

Kansalaistaito hiipumassa – Yhä useampi lapsi ei osaa ajaa polkupyörällä

Aivoperäinen oppimisvaikeus, kotitausta ja pelot näkyvät siten, että kaikki lapset eivät halua tai pysty ajamaan pyörällä.

Finland joins AI pilot to identify kids with writing disorders

A new video game environment utilising artificial intelligence could make it easier to diagnose and treat children with dysgraphia at a younger age.

Testaa, miten pärjäisit lukihäiriön kanssa – lukivaikeudet eivät liity älyyn, silti ne johtavat usein pilkkaan ja vähättelyyn

Lukivaikeuksien syntysyyt ovat tutkijoille yhä hämärän peitossa. Testaa, selviätkö simulaatioista tuskastumatta. Juttu on julkaistu heinäkuussa 2018.

Suomalaisäidit tupakoivat raskauden aikana selvästi enemmän kuin eurooppalaisäidit keskimäärin

Euroopassa keskimäärin 8 prosenttia odottavista äideistä tupakoi raskauden aikana. Suomalaisäideistä näin tekee peräti 15 prosenttia.

Tuore ylioppilas loi itselleen oman opiskelutekniikan ja se kannatti – kirjoitti lukihäiriöstä huolimatta neljän E:n paperit

Noin joka kymmenes lukioiden oppilaista kärsii jonkinasteisesta lukihäiriöstä. Iiläinen Iida-Maria Huhta menestyi ylioppilaskokeissa erinomaisesti haasteesta huolimatta.

Niilo Mäki Instituutti on julkaissut uuden menetelmän lasten kielellisen kehityksen arviointiin

Viiveet alle kaksivuotiaan lapsen kielellisessä kehityksessä saattavat olla merkki myöhemmistä kielellisistä vaikeuksista.

Säästävätkö kunnat oikeasti pitämällä lastentarhaopettajien palkat alhaalla? Neljä syytä siihen, miksi pula pätevistä työntekijöistä voi käydä kalliiksi

Asiantuntijat kertovat, miksi epäpätevistä sijaisista ja liian vähäisestä henkilökunnasta päiväkodeissa voi tulla kunnille lopulta kallis lasku.

Younger children increasingly referred to speech therapy in Finland

Every fifth child exhibits some kind of language delay when they are small. Children are starting speech therapy at ever younger ages in Finland in order to address challenges early.

Ahkerat lapset harjoittelivat väsymättä, silti oppi ei mennyt perille – soitonopettaja ihmetteli syytä ja ryhtyi ratkomaan oppimisvaikeuksia

Johanna Hasu kirjoittaa oppikirjan, joka auttaa oppimisvaikeuksien kanssa kamppailevia musiikin harrastajia.

Syysloma voi stressata lasta enemmän kuin arki – rutiinien puute kuormittaa

Lapsilla voi olla suurempi loman tarve kuin vanhemmilla, mutta sillä on väliä, mitä lomalla tapahtuu.

Oppimisvaikeus on hidaste muttei este

Neljä eri oppimisvaikeutta ja miten niitä voi kuntouttaa.

Tiesitkö, että päättötodistuksen numeroihin voi hakea muutosta? Muun muassa poissaolot tai oppimisvaikeudet eivät saisi vaikuttaa

Päättöarvioinnista voi pyytää uudelleenarviointia rehtorilta tai viime kädessä tehdä oikaisuvaatimuksen aluehallintovirastolle.

Kun numerot eivät sano mitään – dyskalkuliasta kärsivä ei saa aina oikeaa apua

Kellonajat, ruokaohjeet ja yksinkertaisetkin laskut tuntuvat vaikeilta, jos henkilöllä on dyskalkulia eli laskemiskyvyn häiriö.

Ylioppilaskirjoituksiin osallistuva Robin: Lukihäiriössä ei ole mitään pahaa

Laulaja Robin Packalén osallistuu ylioppilaskirjoituksiin ja on mukana presidentti Sauli Niinistön lanseeraamassa kiusaamisen vastaisessa kampanjassa.

Maanantai 13.3.2017 (tv)

Naiset ansaitsevat Suomessa vähemmän kuin miehet. Lukihäiriö ei estä osallistumista ylioppilaskokeisiin. Suomalaiset opettavat digitaitoja lapsille Afrikassa. Ulkomaalaiset moottoripyöräkuljettajat ovat harjoitelleet lumessa ja pakkasessa ajamista Suomessa. Säätiedot.

Abeilla yhä enemmän tukitoimia kirjoituksissa – ”Erityistarpeet tunnistetaan aiempaa paremmin”

Kokelaiden erityisjärjestelyt ovat lisääntyneet vuodesta 2009 lähtien. Ylioppilastutkintolautakunnan mukaan kehityksestä ei ole syytä olla huolissaan.

Väitös: Lukivaikeus periytyy – heikon lukutaidon voi ennustaa jo varhaislapsuudessa

Tulevat lukemisen ja kirjoittamisen vaikeudet vaikeudet voidaan ennustaa jo pieneltä lapselta. Se tarkoittaa, että niihin on mahdollista myös puuttua varhain.

Lähihoitajaksi valikoituu alalle sopimattomia – Ekami ottaa haastattelut uudelleen käyttöön

Ammattiliitot, oppilaitokset ja Valvira ovat vaatineet pakollisen soveltuvuuskokeen palauttamista sosiaali- ja terveysalan opiskelijavalintaan. Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto on jo päättänyt, että tänä keväänä karsintaa tehdään haastattelemalla lähihoitajaksi hakeutuvat.

Aleksis Salusjärven kolumni: Lukeminen ei ole hauskaa, se on eloonjäämistaito

Jos lukutaitoa markkinoidaan pelkästään sen tuoman ilon kautta, jätetään lopullisesti rannalle nuoret miehet, joita nenä kirjassa kyyhöttäminen ei vain kiinnosta, kirjoittaa Aleksis Salusjärvi.

Koulunsa aloittaville kasautuu yhä enemmän ongelmia

Varhaisen oppimisen ongelmat kasaantuvat koulunsa aloittavilla. Kouluvalmiuksia häiritsevät nykyisin moninaisemmat ongelmat kuin vielä parikymmentä vuotta sitten

Nuori puuseppä lietsoo alalle yhteistyötä – osaamisen ja työvälineiden jakaminen hyödyttäisi kaikkia

Joonas Laineen mielestä käsityöyrittäjien pitäisi yhdistää voimansa halpatuotantoa vastaan.

Nuorisotakuu toi ammattiopintoihin nuoria, jotka eivät pysty opiskelemaan – "Vaeltavat ympäri luokkaa, eivät näe lääkeruiskun neulaa"

Tutkija opetti vuoden ammattiopistossa ja järkyttyi. Nuorisotakuu on tuonut kouluihin yhä enemmän masentuneita, päihderiippuvaisia ja oppimisvaikeuksista kärsiviä nuoria.

Kulttuurivieras Robin sai tietää kärsivänsä lukihäiriöstä: "Jos en pelkäisi, että suosioni loppuu, en kävisi koulua"

Ensi viikolla 18 vuotta täyttävä Robin Packalen on paitsi yksi Suomen suosituimmista poppareista, myös tavallinen lukiolainen, joka tuskailee ruotsin opintojen kanssa. Keskivaikean lukihäiriön diagnosointi sai ymmärtämään, miksi oppiminen on joskus hankalaa.

Tiedätkö, mitä tutin imemisrytmi kertoo vauvastasi?

Kuulo on herkullinen väline vauvan tutkimiseen, koska sen kehitys alkaa niin varhain. Tutin imemisestä taas voi päätellä, mikä vauvaa kiinnostaa. Normaali ympäristö tarjoaa riittävästi ärsykkeitä vauvalle, eikä kehitystä voi nopeuttaa "määräänsä enempää".

Äidin kilpirauhashäiriöt saattavat aiheuttaa ADHD:ta

Raskaana olevan naisen lievätkin kilpirauhasen toimintahäiriöt nostavat lapsen riskiä saada tarkkaavaisuushäiriö- eli ADHD-oireita.Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan kilpirauhasen vajaa- tai liikatoiminta eivät vaikuttaneet ADHD-riskiin, mutta muut raskauden aikaiset kilpirauhasen toimintahäiriöt hieman lisäsivät nuoren riskiä oppimisvaikeuksille.

Väitös: Matematiikan ja lukemisen vaikeudet ohjaavat helposti ammattikouluun

Kun matematiikka ja lukeminen sujuvat nuorelta heikosti, on sillä kauaskantoisia vaikutuksia koulutusvalintoihin, keskeytyksiin ja työelämään. KM Airi Hakkarainen penää oppimisvaikeuksisille nuorille enemmän tukea, jottei opiskelua keskeytettäisi.

Lukihäiriö vei Karoliina Sallisen äidinkielenopettajaksi

Menestyksen takana määrätietoisuus, treenaus ja rakkaus tari

Kun leikki, laulu ja lorut eivät auta – mistä apua lapsen oppimisvaikeuksiin?

Lääkäri on usein tärkeä henkilö, kun lapsen oppimisvaikeudet tulevat esiin. Päiväkodeissa ja kouluissa osataan jo pyytää myös muita ammattilaisia apuun ainakin Turussa. Apua tuodaan suoraan lapsen luo, muun muassa kouluihin.

Perikö lapsesi sinulta lukihäiriön? – Ei hätää, apua voi jo löytyä kotoasi

Lukihäiriö ei ole enää este opiskelulle tai menestymiselle työelämässä, sillä ongelmaan on runsaasti apua tarjolla. Lukemis- ja kirjoitusvaikeus paljastuu yhä useammin myös aikuisilta, kun heidän lastensa lukemista testataan. Jopa vauvoilta pystytään havaitsemaan lukihäiriöriski.

Opetusbisnes jatkaa kasvuaan: "Vanhemmilla ei ole aina aikaa auttaa kotitehtävissä"

Maksullista tukiopetusta ostetaan yhä enemmän jo alakouluikäisille lapsille. Usein syynä ovat lapsen oppimisvaikeudet, mutta myös vanhempien kiire tai halu panostaa lapsen koulunkäyntiin.

Vauvojen aivot voivat paljastaa ensimerkit lukivaikeuksista

Lukihäiriötä on tutkittu kauan, mutta yhtä ainoaa selitystä lukihäiriöön ei ole löydetty. Kahden yliopiston yhteisessä Lukivauva-tutkimuksessa tutkitaan lukivaikeuden syitä ja keinoja lievittää sitä.

Yliopisto hakee vauvoja lukihäiriötutkimukseen

Helsingin yliopisto hakee Lukivauva -tutkimukseen lastaan odottavia tai vauvaperheitä. Tukimuksessa selvitetään lapsen varhaista kielellistä kehitystä ja perinnöllisen lukihäiriöriskin vaikutuksia kielen kehitykseen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle