Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä tarjoaa seudun ikäihmisille mahdollisuuden saada etähoitoa

Kotihoitaja voi jatkossa pitää etälaitteen avulla yhteyttä ikäihmiseen.

Kun isä kuuli kertakäyttövaipoista, hän hyppäsi heti moottoripyörän selkään – 3 äitiä kertoo, millaista lapsiperheen arki on 1950-, 1990- ja 2010-luvuilla

Sirkka Korkialan arkea pyykkikone helpotti niin, että hävetti. Tytär ei luopuisi tiskikoneesta. Tämän tyttären olisi helpompaa ilman somea.

Kiinassa arkea pyörittävät "tädit", joiden omat lapset ovat usein kaukana muiden hoidossa – suomalaista äitiä se itkettää, kiinalainen ihmettelee miksi

Miljoonissa kiinalaiskodeissa on ayi eli kodinhoitaja. Silti suomalainen imuroi häpeissään itse pölyt sängyn alta.

Keskustelu vanhusten kotiaterioiden lämpötilasta laantui, nyt puhutaan itse ruuasta – "Oikein tyytyväinen olen"

Kärjekäs keskustelu ikäihmisille toimitettavista kylmistä aterioista näyttää puolessa vuodessa laantuneen Keski-Pohjanmaalla.

Tupakka muuttui koko kansan tavasta harvojen paheeksi – He kaikki näkevät sen arjessaan

Baarimikko, palomies, isännöitsijä, työsuojelutarkastaja ja tupakoitsija kertovat, miten tupakkalait ja tupakoinnin väheneminen ovat vaikuttaneet heidän elämäänsä.

Syytteet ihmiskaupasta kaatuivat myös hovioikeudessa – ei ollut rikos pitää kodinhoitajaa ilman palkkaa

Hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden päätöstä ihmiskauppana tutkitussa tapauksessa. Filippiiniläisnainen työskenteli sukulaisperheensä kodinhoitajana 13 vuotta.

Lähisuhdeväkivalta: "Ikäihmisten ruhjeet herättävät epäilykset"

Häpeä vaimentaa. Tieto ikäihmisiin kohdistuvasta väkivallasta jää useimmiten kodin seinien sisäpuolelle.

Pikkukunnan kokkikokeilu tuo ruuan tuoksun vanhuksen kotiin ja haastaa jättikeittiöt – Tampereella tarvittaisiin sata kokkia

Kotikokin käynti parantaa vanhuksen ruokahalua ja yksinäisyys vähenee. Vanhusten aliravitsemusta vähentävä Ikaalisten kokeilu kiinnosta laajasti myös suurissa kunnissa.

Jonkun pitäisi opettaa 80-vuotias Liisa ja puoli miljoonaa muuta maksamaan laskunsa verkossa – mutta kenen?

Sähköisten palvelujen opettaminen vanhuksille on nykyään vapaaehtoisten vastuulla. Se ei ole kestävä ratkaisu.

Syyttäjä: Filippiiniläisnainen työskenteli vuosikausia kodinhoitajana ilman palkkaa

Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa käsitellään tapausta, jossa epäillään filippiiniläisnaisen työskennelleen 13 vuotta kodinhoitajana ilman palkkaa. Nainen vaatii oikeudessa yli miljoonaa euroa maksamattomia palkkoja.

Onko sosiaalityöntekijäsi pätevä? Tarkista netistä

Valvira on avannut nettirekisterin, josta voi varmistaa sosiaalihuollon ammattilaisten pätevyyden. Kaikkien sosiaalialan ammattilaisten pätevyystiedot on löydyttävä rekisteristä ensi vuoden loppuun mennessä.

Kodinhoitajien palkkaaminen toi miljoonasäästöt – lasten huostaanototkin vähentyivät

Roima satsaus ennaltaehkäisyyn on tuonut jättisäästöt Mäntsälässä ja Pornaisissa. Kodinhoitajien palkkaaminen on johtanut muun muassa lasten huostaanottojen vähenemiseen.

Tämä kaunotar on robotti – Jia Jia liikkuu, puhuu ja ilmeilee

Tutkijoiden mukaan Kiinassa tehty Jia Jia -robotti voisi toimia palveluammatissa.

Aika pysähtyi Lapualla kello 7.42 – patruunatehtaan räjähdys täytti uutiset 40 vuotta sitten

Lapuan Patruunatehtaan räjähdysonnettomuus vavisutti koko kauppalaa tiistaiaamuna 13. huhtikuuta 1976 kello 7.42. Ylen arkistoista löytyvät alueuutislähetyksiin tuona ja seuraavina päivinä tehdyt uutiset. Ne kertovat koruttomasti räjähdyksestä ja kaikesta, mitä sen jälkeen tapahtui.

Lapuan patruunatehtaan räjähdyksestä pian 40 vuotta – perheitä autettiin monin tavoin

Lapuan patruunatehtaan räjähdysonnettomuudessa 13. huhtikuuta 1976 menehtyi 40 tehtaan työntekijää ja kymmeniä loukkaantui. Lapuan kauppalan sosiaalitoimi yhteistyökumppaneineen lähti selvittämään uhrien perheiden avuntarvetta onnettomuutta seuraavana aamuna tilanteen vakavuuden valjettua. Kotiapua, taloudellista tukea ja tilapäisasuntoja kartoitettiin, muistaa tuolloin sosiaalijohtajana toiminut Oiva Yli-Mannila.

Ammattibarometri: rakennusalalla alkaa olla jo pulaa työntekijöistä – markkinointialalla ylitarjontaa

Työ- ja elinkeinoministeriön barometriin on listattuna yli 200 eri ammattia, joista 70 määritellään sellaisiksi, joissa on liikaa työnhakijoita kysyntään nähden. Työvoimapulaa taas on 12 eri ammatissa.

Kodinhoitajat kantavat polttopuita vanhuksille paukkupakkasissa Nurmeksessa

Pitkään jatkuneet paukkupakkaset ovat tuoneet lisää huolta ja työtä kotipalvelulle ja heidän asiakkailleen. Esimerkiksi Nurmeksessa kodinhoitajat ovat ryhtyneet kantamaan polttopuut vanhuksille, jotka kamppailevat taloissaan sisälle hiipivää kylmyyttä vastaan.

Kodinhoitaja pelasti ikäihmisen tulipalon keskeltä Oulussa

Luhtitalon makuuhuoneessa oli syttynyt tuleen sänky.

Kun työntekijää on mahdotonta korvata, varamummo rientää hätiin

Joissakin ammateissa sijaisen löytäminen työntekijälle on vaikeaa, jopa mahdotonta. Kun tällaisen työntekijän lapsi sairastuu, hoitoavuksi kotiin voi rientää yrityksen oma mummo.

Vanhusten hoitajille töitä Sodankylässä

Sodankylän kunta perustaa yhdeksän vakanssia vanhustenhoitoon. Toimet ovat tulleet avoimiksi eläkkeelle siirtymisten ja irtisanoutumisten myötä.

Kotipalveluun avunhakuryntäys Kokkolassa – perheet hoksanneet lakiuudistuksen hyvin

Lapsiperheiden kotipalveluun on ryöpsähtänyt avunhakuryntäys Kokkolassa. Alkuvuonna palvelun piiriin tuli jopa parikymmentä uutta perhettä. Taustalla on vuodenvaihteessa tullut sosiaalihuoltolain uudistus, joka pakottaa kunnat tarjoamaan kotipalvelua kaikille tarvitsijoille. Uudistus on perheissä tiedostettu hyvin. Neuvolat ovat toimineet tärkeänä tiedotuskanavana.

Vanhustyö väsytti – viisikymppinen Eine tarttui moottorisahaan

Kun Eine Rautavaara ja metsäteollisuuteen kelpaamattomat lumpit kohtasivat, alkoi uusi ja onnellinen aika. Entinen kodinhoitaja elättää itsensä luomalla ystävällisiä metsäneläimiä.

Vapaaehtoiset koulutetaan tuomaan turvaa kylien asukkaille

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö ja pelastuslaitokset alkavat kouluttaa kyliin yhdyshenkilöitä, jotka jakavat eteenpäin turvallisuuskoulutusta. Esimerkiksi Etelä-Karjalassa koulutus järjestetään ensi vuoden alussa.

Kadonnut vanhus löytyi hyvässä kunnossa tuttavansa luota

Kateissa ollut iäkäs lahtelaisnainen löytyi. Hän oli käymässä lähitalossa tuttavansa luona. Vanhuksen katoaminen käynnisti suuretsinnän.

Mäkäräinen potee kotiinpaluukrapulaa – ”Tänä keväänä ollut erilainen olo”

Ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräisen mukaan kaikki kaudet ovat olleet raskaita. Mäkäräinen vieraili sunnuntaina Urheiluviikonlopussa.

Few families aware of right to free home help

Could you do with a little help around the house? Well, you might be in luck, because since January, a legislative change has made it possible for families with young children to receive domestic assistance.

Näkökulma: Voi missä olet Elna, joka hoidit lapseni ja kotini?

Lapsiperheille tarkoitetun kotipalvelun alasajo oli täydellinen munaus. Sitä ei olisi pitänyt tapahtua. Näin myönsi virkamies Ylen toimittajalle Minna Rinta-Tassille.

101-vuotias teräsvaari asuu yksin Kaavin korvessa: "Kotoa en lähde minnekään, ennen kuin viedään"

Kaavin vanhin ihminen, 101-vuotias Jorma Lahovuori arvostaa rauhaa ja hiljaisuutta. Pitkän iän ja hyvän kunnon salaisuudeksi hän kertoo kovan työnteon.

"Erota indonesialainen kotiapulainen ja osta robotti-imuri" – malesialaismainos raivostutti naapurimaan

Pölynimurimainos voi kiristää valtioiden välisiä suhteita. Näin kävi, kun malesialainen yhtiö kehotti "erottamaan välittömästi indonesialaiset kotiapulaiset" ja hankkimaan robotti-imurin.

Presidentti myöntää 35 kunniamerkkiä Meri-Lappiin

35 ansioitunutta merilappilaista saa itsenäisyyspäivänä Tasavallan Presidentin myöntämän kunniamerkin. Palkitut edustavat monia ammatteja. Joukosta löytyy esimerkiksi tuomari, lääkäri, osastonhoitaja, työsuojeluvaltuutettu ja kodinhoitaja. Kaikkiaan tunnustuksen saa 3 874 suomalaista.

Kotiapu tarjoaa äidille hengähdystauon

Kotiavulla vanhempia autetaan jaksamaan, sillä kaikilla ei ole tukiverkkoa esimerkiksi omista vanhemmista

Rovaniemellä on jo useita kodinhoitajia – silti lisää työntekijöitä tarvitaan

Rovaniemellä on seitsemän perhetyöntekijää matalan kynnyksen kotipalveluissa. Lähes kaksi kertaa enemmän kuin esimerkiksi yli 100 000 asukkaan Kuopiossa. Muuttuva sosiaalihuoltolaki vaatii, että kuntien on jatkossa järjestettävä lapsiperheille kotipalveluita mutta myös esimerkiksi tukiperheitä. Lisätyövoimaa kaivataan Rovaniemelläkin, mutta sitä ei ole ainakaan vielä ennaltaehkäisevään perhetyöhön tulossa.

Tuesday's papers: Family support in the spotlight, Helsinki top job up for grabs, and the economics of immigration

Tuesday's press review includes family support measures, Helsinki municipal politics, and the economics of immigration.

Lapsiperheet häviävät rahanjaossa vanhuksille? – "Satsaisin elämän alkutaipaleeseen"

Lapsiperheiden tukipalvelut ovat eri tasolla kunnasta riippuen. Esimerkiksi vuosi sitten Pohjois-Karjalasta löytyi viisi kuntaa, joissa ei tarjottu sosiaalihuoltolain mukaista perheiden kotipalvelua lainkaan. Resurssit käytetetään kunnissa usein ikäihmisten auttamiseen. Pienikin satsaus perheiden arkeen auttaisi.

Kuntien työntekijät aiempaa vähemmän poissa töistä – yhtenä syynä potkujen pelko?

Kuntatyöntekijät ovat entistä terveempiä, tai ainakin he ovat töistä poissa aiempaa harvemmin. Tarkkaa syytä sairauspoissaolojen vähentymiseen ei tiedetä.

Keskustelu kodinhoitajista kirvoitti vastausvyöryn – "Tämä säästäisi rahaa"

Yle Häme pyysi viime viikolla yleisöltä kommentteja kodinhoitajista. Kommentteja tuli paljon monesta eri näkökulmasta. Enimmäkseen kodinhoitajat nähtiin tarpeellisena apuna perheen selviämisessä vaikeiden aikojen yli. Moni ihmetteli, miksei itsestäänselvää keinoa käytetä: kutsu kotiin vaikka WhatsAppilla.

Voi, kunpa saisimme kodinhoitajat perheisiin takaisin!

Perheet saivat ennen apua HPK-ohjelman mukaan: helpommin, pidempään ja konkreettisemmin. Hyvä kodinhoitaja jätti moniin perheisiin lämpimän muistijäljen, kertoivat lukijamme.

Oi, ihana kodinhoitaja! Kerro kokemuksistasi!

Kävikö kodinhoitaja teillä vai olitko itse kodinhoitajana jonkun lapsiperheen apuna? Millaisia kokemuksia tai muistoja sinulla on kodinhoitajista?

Millainen tukiverkko auttaa lapsiperheitä arjen pyörittämisessä?

Lapsiperheiden tukiverkostot ovat kokeneet suuren muutoksen viime vuosina. Isovanhemmat asuvat usein kaukana ja myös ulkomaille muuttaa sukua tai itse perhe. Millaisia ovat tukiverkot silloin kun suku on kaukana?

Yli 100-vuotiaiden määrä kasvaa

Viime vuonna Suomessa oli jo 706 yli 100-vuotiasta. Vaikka pitkäikäisyys kulkee suvussa, on terveellisillä elämäntavoilla suurempi merkitys. Juuri 100 vuotta täyttänyt tamperelaisrouva elää päivän kerrallaan.

Kotihoitoon käytetty aika ja asiakasmäärät vaihtelevat suuresti Pirkanmaalla

Kotona asuvien ikäihmisten määrä ja kotihoidon tarve ovat kasvussa Pirkanmaalla. Yle Tampereen kyselyn mukaan lähes kaikissa kunnissa vanhusten hoitotunnit ovat lisääntyneet selvästi.

Perhekummit tukevat perheiden arkea pian myös Siilinjärvellä ja Varkaudessa

Mannerheimin lastensuojeluliiton kummit ovat vapaaehtoisia tukihenkilöitä, jotka ovat vanhempien apuna arjessa. MLL värvää nyt kummiperheitä ja kummeille järjestetään koulutus.

Lapsiperheille apua Jalasjärvellä, Kurikassa ja Ilmajoella

Lapsperheiden on mahdollista saada tilapäistä kotiapua esimerkiksi lapsen sairastuessa. Kuntayhtymässä työskentelee kokopäivätoiminen kodinhoitaja lapsiperheitä varten.

Liputus-järjestelmällä nuorten jäljille Mikkelissä

Mikkeli hakee säästöjä ja tuottavuutta muuttamalla kuntapalvelujaan digitaaliseen muotoon.

"Osin se on köyhyysperinnettä" – lastensuojelun ongelmat kasaantuvat itään

Lastensuojelun ongelmat kasautuvat itäsuomalaisiin köyhiin kuntiin. Kaikkien kuntien välillä on suuria eroja sekä lastensuojelussa että tarjolla olevissa palveluissa.

Lakimiehet pahimmista perintöriidoista: Pesällä humalassa ja saappaat puoliksi

Suomessa on joka vuosi noin 1 200 pesänjakoa, johon tarvitaan oikeuden määräämä pillinviheltäjä. Asianajajat kertovat pahimmista todistamistaan perintöriidoista.

Cabinet plans higher 'sin taxes' and lower corporate rates

The government has announced dramatic plans to lower corporate tax rates sharply while raising consumption taxes.

Timebanking spreads -- but is it legal?

An international movement known as timebanking is making inroads into Finland -- but tax officials warn that this could be illegal.

Voimavarahoitaja selvittää napitukset ja puuronkeitot

Keuruun vanhustenpalvelussa puoli vuotta kokeiltu voimavarahoitaja on tuonut hyviä tuloksia. Kotihoidon täsmääminen on vähentänyt tarpeettomia hoitajakäyntejä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle