Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Äiti ujutti keksimiinsä iltasatuihin ovelia viestejä ja kasvatti niiden avulla kuusi lasta: "En aluksi tiedostanut sitä"

Petronella Grahnin suurperheen kodissa on rakennettu 20 vuotta iltasatuihin perustuvaa taikamaailmaa. Nyt Pomenian portit avautuvat muillekin.

Korona-aika on saanut suomalaiset innostumaan jälleen lukemisesta

Joka neljäs suomalainen on lukenut normaalia enemmän tämän kevään aikana.

Jyväskylän kaupunginteatteri ryhtyy tarjoamaan ohjelmaa verkossa

Jyväskylän kaupunginteatteri haluaa pitää yhteyttä yleisöönsä myös koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan sekä siitä seuranneen esitystauon aikana.

"Lukeminen ei ole rangaistus!" – näillä 10 keinolla suomalaiset saavat lapsensa lukemaan

Vanhemmat koettavat kannustaa lapsia kirjojen ääreen monin konstein.

Toini Vuoriston mittava käsikirjoitusura alkoi iltasaduista

Vuoristo muistetaan ennen kaikkea Noita Nokinenästä.

"Kaikilla on jonkinlainen halu potkia asioita eteenpäin" – menestyvien suomalaisnaisten tarinat pääsivät kansien väliin Iltasatuja kapinallisille tytöille -menestyskirjan innoittamana

Suomen historiassa ja nykyhetkessä on naisia, joiden tarina ansaitsee tulla kuulluksi. Näin ajattelivat Ida Salminen ja Elina Tuomi, joilta molemmilta ilmestyi vastikään kirja suomalaisista menestyneistä naisista.

Tuhkimo on kiinalainen, Ruusunen raiskattiin ja Punahilkka kuolee – lue mitä muuta et tiennyt 5 rakastetusta sadusta

Tuttuihin satuihimme liittyy hurjia tarinoita, kavalia käänteitä ja historiaa, josta emme ole kuulleetkaan. Satujen tutkija, professoriemerita Satu Apo kertoo ennenkuulumattomia asioita klassikkosaduistamme.

Katso video: pehmolelut saivat hurjan huvipuistoelämyksen

Lappeenrannan pääkirjastoon tuodut pehmolelut saivat nauttia varsin villistä menosta.

Miten lapsen saisi lukemaan enemmän? Kirjailija Roope Lipasti antaa 5 vinkkiä

Joulukuussa Anni Polva -palkinnon saanut Roope Lipasti tietää, miten lapsi houkutellaan lukemaan.

Lasten lukutaidon kärkimaita ovat nyt Venäjä ja Singapore – meillä perhetausta näkyy koululaisten lukutaidossa

Suomalaiskoululaisten lukutaidosta ei tarvitse olla huolissaan, mutta asenteissa olisi parantamisen varaa, kertoo tuore tutkimus.

Professori: Lapsen lukuharrastus on paljon enemmän kuin iltasatu

Perheen kannattaa hankkia kotiinsa runsaasti lastenkirjoja, kertoo uusi tutkimustieto.

Pelle Hermanni syntyi lasten toiveesta – isä keksi iltasadut omasta päästään

Keijuihin ja menninkäisiin kyllästyneen isän päästä syntyi klassikko, joka on ilahduttanut suomalaisia lapsia jo 40 vuoden ajan.

Pikku Kakkonen 40 vuotta – Pelle Hermanni, Ransu vai Katti Matikainen: Äänestä suosikkihahmoasi

Kuka Pikku Kakkosen hahmoista on suosikkisi? Katso videoita ja äänestä suosikkiasi.

Kyrö uskoo yhä puhtaaseen urheiluun – "Pahin tilanne on Pohjois-Amerikan ammattilaissarjoissa"

Vuoden 2001 MM-hiihdoissa paljastuneiden dopingrikkomusten vuoksi toimintakieltoon määrätty Kari-Pekka Kyrö uskoo, että joissain lajeissa on mahdollista päästä puhtaaseen urheiluun.

Lastenkirjallisuuden Onnimanni-palkinto Pikku Kakkoselle

Palkintoraadin mukaan lastenkirjallisuuden rooli Ylen lastenohjelmassa on vahvistunut tänä vuonna entisestään.

Lasse Pöysti kertoi Iltasadut eläviksi

Iltasatuja Lasse Pöystin kertomana 1977

Opettaja: Lukemaan oppineen lapsen on hyvä nähdä lukevia aikuisia

Kemin Syväkankaan koululla on jo yli 20 vuotta pidetty keväällä lukutaitojuhla, jossa juhlimisen kohteina ovat lukutaidon saavuttaneet ekaluokkalaiset. Opettajan mukaan lukutaito kaipaa tukemista senkin jälkeen, kun lukemaan on kerran oppinut.

Pirkka-Pekka Petelius neuvoo vanhempia: Älkää jättäkö lasta yksin pelaamaan, lukekaa satuja

Näyttelijä Pirkka-Pekka Peteliuksen mielestä nykyvanhemmat eivät lue lapsille tarpeeksi. Petelius kertoo lapsille satuja maaliskuussa alkavassa Yle TV2:n Iltasatu-ohjelmassa.

Pääluottamusmies: " Puheet uusista työpaikoista huono iltasatu"

Boliden Kokkolan pääluottamismies Petri Partanen ei usko lomarahojen leikkauksen tai palkkojen alentamisen tuovan uusia työpaikkoja tai investointeja. Aamupäivällä tehtaalta marssi ulos noin 150 työntekijää.

Remontti sekoittaa Vanhan Jukon kevättä

Teatteri Vanhan Jukon piti päästä aloittamaan näytökset uusissa tiloissaan maaliskuun alussa, mutta remontin viivästyminen muuttaa suunnitelmia.

Paavo kuunnelmien ihmemaassa

Miltä kuunnelman teko tuntuu?

Watch: HIFK celebrate surprise promotion

One famous Helsinki football team delighted thousands of fans yesterday by gaining promotion to Veikkausliiga. HIFK are better known for ice hockey and have a tiny budget--but their Cinderella story had a happy ending.

Kolumni: Iltasatumuisto lävistää aikuisuuteen asti

Iltasatuperinne siirtyy isältä tyttärelle ja siitä taas uusille jälkipolville. Hanna Kopra kertoo suunvuorossaan oppineensa lukemaan myöhään, koska siihen asti saattoi vain kuunnella muiden mukaansatempaavaa luentaa.

Isä! Mikä on päivän paras hetkesi lasten kanssa?

Mikä on isän paras arkihetki lasten kanssa? Hiekkakakkujen tekeminen leikkipuistossa vai iltasadun lukeminen? Entä miksi suurin osa kotihoidon tuen käyttäjistä on naisia?

Simo Ojanen: Näin syntyi Pelle Hermanni ja sille puisto

Kahden tyttären iltasatuhetket isän kanssa saivat aikaan sadun, joka on viihdyttänyt tuhansia ja taas tuhansia lapsia vuosikymmenien ajan. Sympaattisen Pelle Hermannin tarina kulki television kautta myös muun muassa puistoon, joka on nyt valittu Suomen parhaaksi leikkipaikaksi.

Näkökulma: Minun lapseni eivät ole minun

Saako lasta patistaa samojen harrastusten pariin kuin itse aikanaan? Tai minkään muunkaan oman lapsuudensuosikkitekemisen? Yle Lahden tuottaja Laura Mäkiniemi kertoo näkökulmassaan, kuinka jäi itselleen kiinni itse teosta.

J.H. Erkon kirjoituskilpailun raati: "Voittajan novelleissa on merisään rauhaa"

Kirjoituskilpailun tämän vuoden voittaja on Iida Turpeinen. Raadin luettavaksi saapui lähes 5 000 novellia.

"Vanhempien on hyvä sietää lapsen puhetta ikävästä"

Koti-ikävä voi iskeä lapselle yökylässä tai vaikkapa leireillä. Kesäleirikauden lähestyessä monessa perheessä pähkäillään, pärjääkö oma lapsi jo öitä poissa kotoa.

Teatteri Vanha Juko ja Joensuun kaupunginteatteri tuottavat yhdessä näytelmän orjuudesta

Näytelmä saa ensi-iltansa Joensuussa joulukuussa. Ohjaajana toimii lahtelaisen Teatteri Vanhan Jukon taiteellinen johtaja Jussi Sorjanen.

Kielikylpy kuplii suomeksi vain yhdessä kaupungissa

Suomessa tarjotaan varhaista, täydellistä kielikylpyä usealla kielellä. Pietarsaaressa on kuitenkin maan ainoa kielikylpykoulu, joka järjestää kielikylpyopetusta molemmilla kotimaisilla. Kielikylvyn ja vieraskielisen opetuksen välistä rajaa piirretään selvemmäksi yhdessä niistä työryhmistä, jotka valmistelevat opetussuunnitelman muutosta.

Elokuvallinen videopätkä innostaa nuorta tarttumaan kirjaan

Nuoria houkutellaan lukemisen pariin kirjavinkkauksella. Kouluilla kiertävät kirjavinkkarit käyttävät vinkkauksessa monenlaisia keinoja. Perinteinen ääneen lukeminen toimii, mutta erityisesti nuoriin puree monimediallinen tyyli.

Lue isollekin lapselle edes kymmenen minuutin iltasatu

Kirjailija Johanna Hulkon mielestä iltasatujen lukeminen lapsille on arvokas hetki sekä aikuiselle että lapselle. Lukutuokion ei tarvitse olla pitkä, mutta iltasadun ajan aikuinen on lapselle läsnä sataprosenttisesti.

Muistin pätkiminen voi johtua ”rumista siskopuolista”

Pinnistely ja päänsä puhki pohtiminen ei auta, jos jonkun nimi unohtuu. Pikemminkin päinvastoin.

Kenelle sinä luet ääneen?

Ääneen lukeminen mielletään useimmiten tapahtuvaksi pienille lapsille tai vanhuksille. Kuitenkin myös moni aikuinen nauttii siitä, että hänelle luetaan ääneen. Joku kokee sen jopa romanttisena eleenä.

Ärrää ei voi kiertää orren ympäri, jos äänne on hukassa

Puheterapiassa on nykyään käytössä monia teknisiä apuvälineitä, kun oikeaa äännettä etsitään. Kielen paikkaa harjoiteltaessa peili on vanha hyvä konsti.

Imatralla kirjasto auki yömyöhään

Imatralla kirjat ehtii tänään lainata vielä ennen nukkumaan menoa. Taideviikon kunnaksi kirjaston on auki kello 23:een saakka.

Tuhkimo tähdittää Rovaniemen kesää

Rovaniemeläisen Konttisen kesäteatterin musiikkinäytelmä Tuhkimo saa ensi-iltansa sunnuntaina. Tuttujen konkareiden rinnalla näyttelee tänä kesänä nuoria teatterilupauksia.

Suomalaisen arkinen talvipäivä näkyy nyt netissä

Vuosi sitten taltioitiin tavallinen suomalainen talvipäivä. Nyt yhdentoista paikkakunnan perheiden talvipäivän kulku on avattu netissä eri museoiden verkkonäyttelynä. Talvipäivä aamulypsystä iltasatuun dokumentoitiin ympäri Suomea.

Lapsia lauletaan uneen myös 2000-luvulla

Iltasadut näyttävät syrjäyttäneen laulut lasten ja vanhempien iltahetkissä. Kuortanelainen teologian kandidaatti Tarja Takala-Luostarinen kuitenkin uskoo, että vielä 2000-luvullakin myös tuutulauluilla on paikkansa suomalaisten perheiden iltahetkissä.

Henkan lapsille lähtee satu prinssi Herbertistä

Iltasatujen lukukurssi omille lapsille täyttyi Vaasan vankilassa nopeasti. Vankilan ja kaupunginkirjaston uraauurtava yhteistyö on käynnistynyt hyvin ja herättänyt kiinnostusta myös muissa Suomen vankiloissa. Kurssilla vankilassa oleva isä tai pappa on lukenut cd:lle sadun omalle lapselleen tai lapsenlapselleen.

Prisoners to begin reading fairytales

Family ties can be severely strained or even cut when a parent goes to prison. On Monday the library system in the west-coast city of Vaasa announced a cooperative project with the local prison, aimed at encouraging inmates to read stories to their children.

Iltasatuja vankilasta kotiin

Vaasan kaupunginkirjasto ja Vaasan vankila aloittavat Suomessa ainutlaatuisen yhteistyön. Vankilassa olevat perheelliset lukevat iltasatuja cd-levylle ja levy toimitetaan vangin kotona olevalle lapselle.

"Lapsi voittaa aina"

Porilaissyntyinen Markus Majaluoma oli ehdolla tänään jaetun Finlandia Junior-palkinnon saajaksi kuvakirjallaan Hulda kulta, luetaan iltasatu. Vaikka palkintoa ei tippunut, on Majaluoma silti onnellinen ehdokkuudestaan.

Pokeriammattilaisuus on monen nuoren haave

Populaarikulttuurissa korttipeleillä on paheellinen maine. Mustavalkoelokuvissa pojat lyövät korttia ja isäntä menettää talonsa, tiluksensa ja joutuu korttipelin vuoksi hunningolle. Tänä päivänä pokeriammattilaisen löytää yhä useammin nuorten toiveammattien joukosta.

Majaluoma ehdolla Finlandia Juniorin saajaksi

Porilaislähtöinen Markus Majaluoma on ehdolla Finlandia Junior -palkinnon saajaksi kirjastaan Hulda kulta, luetaan iltasatu!

Finlandia Junior -ehdokkaissa esillä kuolema, mielikuvitusystävät ja pehmolelut

Tämän vuoden Finlandia Junior -palkintoehdokkaat on julkistettu. Ehdolla palkinnon saajaksi on kuusi kirjaa.

Lähikirjastojen lakkautusuhka kiukuttaa Jyväskylässä

Kaupungin suunnitelma kolmen lähikirjaston sulkemisesta suututtaa jyväskyläläisiä. Tiistai-iltana järjestetyssä kuntalaisfoorumissa yleisöltä ei herunut ymmärrystä kirjastojen lakkautuksille. Kaupunki perustelee kirjastoverkon karsimista sillä, että henkilökuntaa ei riitä nykyisten kirjastopisteiden aukipitämiseen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle