Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Janakkalan Tervakosken K-Marketin kauppias Ville Kestilä vihanneshyllyjen edessä.

Kiusaamisvapaan toimintamallin ideoinut kauppias: "Miksi me emme välitä lähimmäisestä edes sen vertaa, että kysyisimme, onko sinulla kaikki hyvin"

Kiusaamisvapaa vyöhyke tarkoittaa, että kauppa tarjoaa kiusatulle lapselle tai nuorelle tarvittaessa turvallisen paikan, jossa on aina välittävä aikuinen paikalla.

Niittylahden koulusta  TUUKKA SÄLLINEN 6A ja IDA-LIINA HYVÖNEN 6A.

Koulurauha pyrkii vähentämään yksinäisyyttä – tunne on yleistynyt koululaisilla kaikissa ikäryhmissä

Lasten mukaan kaveritaidot vaativat rohkeutta, että uskaltaa pyytää uusia kavereita juttuihin mukaan.

Naisvalokuvaaja kuvaa harmaan vanhan ladon edessä seisovaa naisryhmää, joilla on vartalon peittona vain käsissä pidelty t-paita.

Valtimolaiset äidit poseeraavat rohkeissa kalenterikuvissa – taustalla viesti tytöille ja nuorille naisille

Kun pienellä kylällä ahkeroidaan perheiden hyvinvoinnin eteen, se tehdään asenteella. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Valtimon yhdistyksen naiskalenteri täyttyy ilosta ja valmistuu syksyllä – itikoista huolimatta.

Ulkokuva. Naiset jakavat keittoa astioista lapsille. Puistoruokailukokeilusta kuva Lahdesta.

Puistoruokakokeilu alkoi Lahdessa – lapsille tarjottiin jauhelihakeittoa sateisessa säässä

Sää verotti kävijämääriä. Kokeilu jatkuu vielä kaksi kertaa kesäkuun aikana.

Lapset ovat kerääntyneet Reppu-Hepun ympärille.

Lieksassa ja Joensuussa leikitään tällä viikolla Pikku Kakkosta – ilmaistapahtumissa lauletaan Leikki-Heikin ja Nallen kanssa

Pikku Kakkonen vierailee kesäkiertueellaan kymmenellä paikkakunnalla. Tänään kiertue on Lieksassa, huomenna vuorossa Joensuu.

lapsia jonossa leikkipuistoruokailussa

Lahdessa kokeillaan lasten maksutonta puistoruokailua

Soppaa on tarjolla Launeen perhepuistossa kolme kertaa kesäkuussa.

Hoitaja punnitsee vauvaa. Vieressä lastenlääkäri Arvo Ylppö.

Kun ensimmäinen neuvola perustettiin 100 vuotta sitten, työläisäidit kävivät siellä miehiltään salaa

Kenraali Mannerheimin toimiminen neuvoloiden taustalla herätti epäilyksiä työväenliikkeessä. Neuvolat todistivat kuitenkin nopeasti tarpeellisuutensa.

Terttu Maria Poukkula

Kolmekymmentä äitiä sai kunniamerkin presidentti Niinistöltä – Palkittu äiti: "Mitä enemmän rakkautta tuhlaa, sitä enemmän sitä syntyy"

Kasvattajina ansioituneita äitejä palkittiin valtakunnallisessa äitienpäiväjuhlassa Säätytalolla. Vanhin palkituista äideistä oli 92-vuotias ja nuorin 40-vuotias.

Ritva paananen pukee huivia päälle. Kädessä takki.

"Lapselle on oltava oikeasti aikaa", sanoo elämänmittaisesta kasvatustyöstään mitalin saava Ritva Paananen

30 äitiä saa tänään kunniamerkin presidentti Sauli Niinistöltä, kun Helsingin Säätytalolla vietetään valtakunnallista äitienpäiväjuhlaa. Yksi palkittavista on viitasaarelainen Ritva Paananen.

lapsi askartelee liimapyssyn kanssa

Lahden Nastolassa avataan uusi sukupolvien kohtaamispaikka

Lapset ja "varavaarit" sekä "varamummot" yhdistävä Junnukahvila on yksi osallistuvan budjetoinnin ideoista.

Leikitään Pikku Kakkosta -otsikko keltaisella taustalla, jossa on ilmapalloja.

Leikitään Pikku Kakkosta -kesäkiertue 2022

Pikku Kakkonen vieraili kesällä kymmenellä paikkakunnalla.

Äiti ja tytär pitävät toisiaan kädestä

Haussa satoja äitejä ystäviksi maahanmuuttajille – Kaakkois-Suomessa pyyntöjen määrä kaksinkertaistunut

Mannerheimin lastensuojeliitto etsii maanlaajuisesti satoja vapaaehtoisia äitejä, jotka alkaisivat ystäviksi maahanmuuttajaäideille. Ukrainasta on tullut Suomeen sotaa pakenevia äitejä. Lisäksi koronapandemia-aika rajoituksineen on lisännyt maahanmuuttajaäitien ystävätarvetta.

Anonyymisti kuvattu afgaaninainen ja lapsi ravintolassa

Ystäväksi maahanmuuttajaäidille -koulutuksia järjestetään keväällä Kaakkois-Suomessa – ukrainalaisperheet toivotetaan tervetulleeksi perhetyöhön

Kouvolassa ja Kotkassa kokoontuvat monikulttuuriset äiti-lapsi -kerhot ja Lappeenrannassa monikulttuurinen perhekahvila. Uusia tukihenkilöitä koulutetaan pian.

Lasten piirrustushuone Ukrainalaisten avustuskeskuksessa.

Tyhjään halliin nousi vain kymmenessä päivässä keidas Ukrainasta paenneille – kaikki tehtiin vapaaehtoisvoimin: "Ihanaa huomata lasten ilo"

Helsingin Vallilassa keskiviikkona avautuneessa avustuskeskuksessa on käynyt päivässä jopa parisataa ukrainasta paennutta. Tarjolla on käytännön neuvoja omalla kielellä ja mahdollisuus myös traumaterapiaan.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Kainuun liitolta 5000 euroa ukrainan lasten hyväksi: rahaa käytetään sekä Kainuussa että Ukrainassa

Kainuun liitto muistuttaa, että Kainuulla on pitkä ja ainutlaatuinen historia maakuntana, joka on toiminut porttina lännen ja idän välillä.

Mies tietokoneen ääressä kuulokkeetja mikrofoni päässä.

Auttavissa puhelimissa ja chateissa puhutaan sodasta – MLL: Moni lapsi ja nuori kokee, ettei hätääntyneiltä vanhemmilta saa nyt tukea

Sodan pelosta puhutaan sekä lasten että aikuisten keskusteluapua tarjoavissa kanavissa. Osa ihmisistä kokee, että heidän toimintakykynsä on viimeaikaisten tapahtumien seurauksena heikentynyt.

Hiidenkiven peruskoulun kahdeksasluokkalaiset Aino Koskela (vasemmalla), Venla Sahri ja Emilia Mulari

Sotilaita juoksuhaudoissa, ammuskelua rynnäkkökivääreillä: some on täynnä sodan uhkaa – näin voit keskustella asiasta lapsen kanssa

Sodan ja Venäjän pelko on kuulunut lasten ja nuorten yhteydenotoissa, kerrotaan lapsia auttavista järjestöistä. Asiantuntija kehottaa vanhempia kysymään, askarruttaako lasta jokin.

Poika seisoo kiipeilytelineen päällä alhaalta ylös kuvattuna.

Mitä jos sinun elämästäsi puolet olisi ollut korona-aikaa? MLL toivoo aikuisten tinkivän omastaan, jotta lasten arki voisi olla mahdollisimman normaalia

Ilmeet, eleet ja yhdessäolo ovat tärkeitä pienten lasten oppimiselle. Isommille taas harrastus voi olla henkireikä, joka antaa syyn jaksaa, sanoo Mannerheimin Lastensuojeluliiton Seinäjoen yhdistys.

en hand med slantar

Hyväntekeväisyyden merkitys on korostunut loppuvuoden aikana

Lapsiperheiden tarve taloudelliseen apuun koronapandemian jyllätessä on näkynyt Pohjois-Pohjanmaalla joulun ja loppuvuoden juhlapyhien aikaan.

Joulupuu-lahjoja

Lappeenrannan Joulupuu-keräykseen on lahjoitettu lähes 900 pakettia – keräystä jatketaan nyt verkossa ja ruokakaupoissa

Lappeenrannan Joulupuu-keräykseen lahjoitetuilla rahoilla hankitaan lahjakortteja, jotka lapset ja nuoret saavat joulun jälkeen.

Kierrätykseen menossa olevia joululahjapapereita

Kun raha on tiukassa, äidin mielessä pyörii vain lapset: "Tärkeintä on, että he saavat yhtä hyvän joulun kuin muutkin"

Suomessa on yli 100 000 lasta, joiden perheet elävät köyhyysrajan alapuolella. Etenkin jouluisin järjestöjen apu voi olla ratkaiseva perheiden toimeentulossa.

Kotkassa asuvat ystävykset Ieva Eksts ja Sisko Eskelinen viettävät aikaa yhdessä esimerkiksi kahvipöydän ääressä.

Englantilaisnainen muutti talviseen Suomeen eikä tuntenut ketään – näin hän löysi itselleen ystävän

Englantilaisen Ieva Ekstsin ja suomalaisen Sisko Eskelisen ystävyys on kestänyt läpi koronapandemian. Monella muulla maahanmuuttajanaisella ja vapaaehtoisella ystävyys on poikkeuksellisena aikana kariutunut.

MIes jättää kauppakassin oven ulkopuolelle kerrostalon rappukäytävässä.

Kolme nuorta aikuista kertoo lapsuudesta, jossa rahaa ei ollut ikinä itselle: "Olin ainoa, joka kantoi perheestämme vastuuta"

Vähävaraisissa perheissä myös lapset saattavat joutua osallistumaan perheen kuluihin. Tässä jutussa kolme ihmistä muistelee lapsuuden kokemuksiaan ja kertoo, millaisen jäljen köyhyys jätti.

Lapset leikkivät Kärpäsen lastentalon pihalla karusellissa ja hiekkalaatikolla 1950-luvulla

MLL on tukenut sadan vuoden ajan lahtelaisperheitä – päihdeongelma nousi huoleksi jo 50 vuotta sitten: "Isä juo lapsilisät"

Mannerheimin Lastensuojeluliitto on reagoinut vuosikymmenien ajan yhteiskunnallisiin ilmiöihin, jotka heijastuvat lapsiin. Lahdessa toiminta alkoi joutilaiden poikien työllistämisestä sata vuotta sitten.  Aina toimintaan ei ole suhtauduttu suopeasti.

Irakista Suomeen tullut Roqaya Al-Anbagi ja suomalainen Paula Malan hymyilevät kameralle Trion kauppakeskuksessa Lahdessa.

Koulutettu ystävä on tärkeä tuki monelle maahanmuuttajalle: "Jos minulla ei ole suomalaista ystävää, en tiedä mitään"

Mannerheimin lastensuojeluliiton maahanmuuttajien ystävätoiminta on helpottanut Suomeen muuttaneiden kotoutumista. Ystävää kaipaavia maahanmuuttajia on enemmän kuin vapaaehtoisia ystäviä.

Susanna Lankinen vapaaehtoistyöntekijä, Pelastakaa lapset Ry.

Ruoka-apua koronan aikana jakanut vapaaehtoinen Susanna Lankinen: "On merkityksellistä kuulla, että perheellä on ainakin hetken asiat hyvin"

Lapsiperheköyhyys on pandemian aikana lisääntynyt ja aiempaa useampi on joutunut turvautumaan ulkopuoliseen apuun. Pelastakaa lapset ry on jakanut perheille ruokalahjakortteja yli miljoonan euron edestä.

Noora ja Joel Mykkänen

Kun yksinhuoltajaäiti ja 3-vuotias poika kaipasivat apua arkeen, ovesta astui Piret Turbel – nyt hyväsydämisiä aikuisia tarvitaan lisää

Perhekummitoiminta tuo hengähdystauon lapsiperheiden vanhemmille ja antaa paljon myös vapaaehtoisille. Toimintaan kaivataan kuitenkin kipeästi lisää vapaaehtoisia. 

lapsi syö aamupalaa

Rovaniemellä käynnistyvä lasten, nuorten ja perheiden puhelinpalvelu kokoaa yhteen laajan ammattilaisten verkoston – kysyä voi isoista tai pienistä huolenaiheista

Lasten ja nuorten parissa työskentelevät ovat saaneet kaupunkilaisilta palautetta siitä, että oikeanlaisen avun äärelle löytäminen on hankalaa, kun tiedot ovat hajallaan. Uuden puhelinpalvelun on tarkoitus helpottaa asiaa.

Pehmoleluja Kivisalmen lapsi- ja nuorisokodissa

Mannerheimin Lastensuojeluliiton toiminta on vilkastumassa Meri-Lapissa

Toiminta on ollut koronapandemian vuoksi mahdotonta, mutta nyt otetaan varovaisia askeleita kohti normaalia.

Liikennettä moottoritiellä vesisateessa.

Korona-aika lietsoo pahaa oloa, joka saattaa purkautua vaikka näin: Alaikäiset kaahaavat öisin vanhempiensa autoilla

Alaikäiset ovat ajelleet vanhempiensa autoilla öisin Savonlinnan alueella. He ovat joutuneet myös kahteen vakavaan kolariin viime aikoina. Vanhempien kannattaa kysellä nuorten ajatuksia ja kuulumisia, vinkkaa MLL:n auttavien puhelinten päällikkö.

Ruusuja ja kynttilöitä Koskelan murhapaikalla.

Koskelan tapauksen kaltaiset raa'at väkivallan teot harvinaisia, mutta kiusaaminen yleistä – MLL: "Kannattaa olla herkkänä oman lapsen voinnista"

Vakavista teemoista kiusaaminen on kaikista yleisin puheenaihe Mannerheimin Lastensuojeluliiton auttavassa puhelimessa ja chatissa. Kiusaamisen kulttuuri voidaan MLL:n Tatjana Pajamäen mukaan rikkoa, jos kiusaamiselle ei anneta hiljaista hyväksyntää.

Nuori käyttää puhelinta.

Yle selvitti: Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö somessa on hälyttävän yleistä – mitä se tarkoittaa ja miten ongelmaa voidaan torjua?

Moni lapsi vastaanottaa seksuaalissävytteisiä viestejä aikuiselta, mutta tapaukset päätyvät hyvin harvoin vanhempien tai viranomaisen tietoon. Tilanteessa on asiantuntijoiden mukaan paljon korjattavaa.

Vuotsolainen Biret-Ingermaria Vars marraskuussa 2020

Koulurauha julistettiin koko maahan Sodankylästä – koululainen: "Koulurauha tarkoittaa, ettei ketään syrjitä tai kiusata"

Koulurauhan julistamistapahtumassa kuultiin nuorten itsensä kirjoittaman koulurauhan julistuksen lisäksi muun muassa tasavallan presidentti Sauli Niinistön kirjallinen tervehdys.

koulureppuja naulakossa

Etelä-Savossa kerättiin vähävaraisille lapsille kesällä reilut 160 koulureppua

Osuuspankki Suur-Savo keräsi reppuja yhteistyössä Hope Mikkelin, Pieksämäen Pelastakaa Lapset ry:n ja MLL Savonlinnan yhdistyksen kanssa.

Minttu ja Maisa Vesala

Vanhempien mieli muuttui – lapset lähtivät koronan leviämisalueella kouluun, eikä kukaan halunnut enää lastaan etäopetukseen Kouvolassa

Moni vanhempi otti lapsensa kotiopetukseen lähikoulun sijaan keväällä 2020. Kouvola oli tuolloin yksi kaupungeista joissa etäkouluun jäätiin eniten. Nyt kaikki suuntasivat kouluun.

Kuvassa tyttö juoksee ylös portaita pitkin.

Koulunsa aloittava ja pikku hiljaa itsenäistyvä lapsi tarvitsee ohjausta ja aikaa kuulumisten kysymisille

Koulunkäynnin aloittaminen on lapselle iso asia ja se jännittää. Esimerkiksi koulutien kulkeminen yksin saattaa pelottaa. Lapsen kanssa kannattaa käydä etukäteen läpi, kuinka erilaisissa tilanteissa kannattaa toimia.

Yksinäinen koulureppu roikkuu luokassa tuolin selkänojasta.

Etelä-Savossa kerätään jälleen koulureppuja vähävaraisille

Reppu joka selkään -kampanja toteutetaan yhteistyössä Hope Mikkelin, Pieksämäen Pelastakaa Lapset ry:n ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton Savonlinnan yhdistyksen kanssa. Keräykseen voi lahjoittaa uusia reppuja, penaaleja ja koulutarvikkeita.

Vihreäpaitainen, hymyilevä tyttö istuu keinussa.

Näin lapset ovat käsitelleet Tanska-pelin dramaattisia hetkiä – 9-vuotias Aada Honkasalo: "Tuntui oudolta, että ne kuvaa sitä"

Christian Eriksenin tuupertuminen kentälle kesken Suomi–Tanska-pelin on aiheuttanut ihmetystä pienissä jalkapallofaneissa. Tapausta on käyty läpi lähinnä kotioloissa ja tarvittaessa joukkueiden kesken.

Huuhkajat.

Juhlallinen jännitys muuttui järkytykseksi kesken Suomen ja Tanskan EM-ottelun – MLL kertoo, kuinka tapahtuneesta voi keskustella lapsen kanssa

Suomen ja Tanskan välinen EM-jalkapallo-ottelu keskeytyi lauantaina tanskalaispelaajan tuuperruttua kentälle. Ottelua seurasi paljon lapsia ja nuoria, joita tapahtuma on voinut järkyttää. Mannerheimin Lastensuojeluliitto ohjeistaa keskustelemaan asiasta rauhoittavasti.

Nuoret ajavat mopoilla.

Mopoilijat kaipaavat aluetta, jossa saa keulia luvan kanssa – "Kenenkään ei tarvitse sitten liikenteessä pelleillä ja vaarantaa itseään"

Seinäjoella selvitetään moposuoran perustamista, sillä mopoilu on kielletty esimerkiksi kauppakeskusten pihoilla. Ehdotuksen mopoalueesta teki MLL Seinäjoki.

Dagisbarn i sandlådan

Jo päiväkoti-ikäisten lasten yksinäisyys huolettaa monia vanhempia

Kaverittomuutta murehditaan MLL:n vanhempain puhelimessa ja chatissä aiempaa enemmän.

Tuula Vätti halaa Laura Toivosta.

Tuula Vätti on ollut sijaisäiti 30 lapselle, Heli Nikkola tiesi haluavansa kuusi lasta – heidät ja 27 muuta Suomen äitiä palkitaan ansiomerkillä

Äitienpäivän kunniaksi palkitaan 29 kasvatustyössä ansioitunutta äitiä Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitalilla kultaristein. Mannerheimin lastensuojeluliitto järjestää juhlat koronan vuoksi vasta marraskuussa, mutta äidit saivat tiedon tunnustuksestaan jo nyt.

Koululainen tekee kotiläksyjä.

Lapset alkoivat ottaa kuvia läksyistään ja tehdä niitä vieraiden aikuisten kanssa – arvosanat paranivat heti

Mannerheimin lastensuojeluliitto on vuoden aikana kouluttanut kolmisenkymmentä läksykummia Kaakkois-Suomessa. Kummitoiminnasta on saatu positiivisia kokemuksia, ja se on herättänyt kiinnostusta eri puolilla Suomea.

Nuori henkilö istuu portailla puhelin kädessään.

Kysely: Nettikiusaaminen ja -häirintä nuorille liki jokapäiväinen riesa

Nuoret kaipaavat aikuisilta tietoa aiheesta sekä tukea kiusaamistilanteissa.

Koululainen etäopiskelee

Korona iski nykyisten seiskaluokkalaisten ikäluokkaan, joilta jäi kaikki väliin: nyt kiritään kiinni rajoituksin aidattua aikaa

Ankkuri-tiimin ammattilaiset tapaavat jatkuvasti nuoria, jotka oireilevat etäkoulun ja rajoitusten tuomia muutoksia.

Maahanmuuttajien kanssa tehtävästä vapaaehtoistyöstä kertovia esitteitä

Maahanmuuttajaäideille koulutetaan ystäviä: "Useimmat tahtovat ystävän, jonka kanssa voi puhua paljon"

Koulutukseen on osallistunut jo kymmeniä vapaaehtoisia ja maahanmuuttajia 16 maasta.

2-vuotias lapsi leikkii hiekkalaatikolla.

MLL:n lastenhoitopalvelu alkamassa vihdoin uudestaan Porissa

Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Porin kaupunki ovat neuvotelleet sopimusta palvelun avaamisesta.

Pruntsin tilojen kohennus on työn alla.

Kemi tarjoaa ilmaiseksi tilat Perheiden pihan toiminnalle

Kemi järjesti perheiden pihan toiminnasta myös kuntalaiskyselyn.

Vaasassa ja Seinäjoella ilmastolukupiirit etsivät näkökulmia ilmastonmuutoksen kanssa elämiseen

Ilmastolukupiirit haastavat suomalaiset lukemaan, keskustelemaan ja kohtaamaan ilmasto- ja luontokriisin. 

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle