Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ari Santaharju Motoristit koulukiusaamista vastaan yhdistyksestä puhuu oppilaille Luhtikylän koulun juhlasalissa.

Motoristit palasivat koronatauon jälkeen kouluille pistämään kampoihin kiusaamiselle

Korona lopetti ulkopuolisten ihmisten vierailut kouluilla. Motoristit koulukiusaamista vastaan ovat jälleen tien päällä, nyt prätkäletka karautti Orimattilassa Luhtikylän koululle.

Paltamon koulun kiusaamista vastustavan Tsemppipäivän 8.4.2022 kehukuja. Kehuttavana Hilla Mutanen.

Paltamo on ollut koulukiusaamistilastojen kärjessä, ja nyt koko kunta kitkee kiusaamista yhdessä

Paltamon kouluissa ja varhaiskasvatuksessa on vietetty tänään tsemppipäivää, jossa lapset ja nuoret paneutuvat kiusaamisen ehkäisyyn. Käsittelyssä ovat muun muassa tunnetaidot, ystävyys, vahvuudet ja negatiivisten tunteiden kohtaaminen.

Sauli Niinistöä tervehdittiin Kemissä Villasukkalaululla. Puheessaan koululaisille presidentti sanoi, että kiusaaja on pantava miettimään tekojaan.

Sauli Niinistö tuomitsi kiusaamisen Jope Ruonansuun koululla: "Omaa itseään ei voi korottaa muita painamalla – se on suurta heikkoutta"

Tasavallan presidentti lunasti lupauksensa edesmenneelle Jope Ruonansuulle ja saapui kemiläiskoululle keskiviikkona. Odotettu vierailu tuo lisää pontta kiusaamisen kitkemiseen, uskoo rehtori Mika Timonen.

Harmaaseen huppariin pukeutunut mies seisoo sisällä oven edessä ja katsoo kohti.

Kun mieli tai sydän särkyy, musiikki voi auttaa – kajaanilainen Mika Lukkari tuo sanoituksissa esille omia kokemuksia tukeakseen muita

Ääni särkyneille on kajaanilaisen Mika Lukkarin ja helsinkiläisen Kare Poutasen yhtye, joka tekee musiikkia tsempatakseen muita ihmisiä jatkamaan eteenpäin.

Niko Tiuraniemi katsoo lähikuvassa oikealle vakavana kaulahuivi kaulassaan.

Rankasti koulukiusattu Niko Tiuraniemi vieraili vanhassa koulussaan ensi kertaa yli 20 vuoteen: “Ymmärsin viimein etten ole itse syyllinen”

Niko Tiuraniemi kohtasi yläasteellaan tuskallisia muistoja, mutta kokemus oli lopulta terapeuttinen. Hän ei kuitenkaan suosittelisi vastaavaa sellaiselle, joka ei ole käsitellyt riittävästi menneisyytensä tapahtumia.

Viggo Wallensköld.

Palkittu Viggo Wallensköld tekee taidetta siitä, millaista on olla erilainen, vailla hyväksyntää – ja häpeää maalauksiaan

Kulttuurivieras Viggo Wallensköld jännittää maaliskuussa tuplasti. Silloin ilmestyy hänen uusin romaaninsa ja selviää, voittaako hän Ars Fennica -kuvataidekilpailun.

Kirjailija Iida Rauma kritisoi suhtautumista kouluväkivaltaan

Kouluissa väkivallasta puhutaan kiusaamisena, kun aikuisten kohdalla se on rikos – taustalla lapsivihamielinen kulttuuri, sanoo kirjailija Iida Rauma

Kirjailija Iida Rauman mukaan aikuisiin ja lapsiin kohdistuvasta väkivallasta puhutaan aivan eri tavoin. Nuoret eivät myöskään saa ääntään kuuluviin, koska heitä on vanhoja ihmisiä vähemmän.

Mies istuu valokeilassa yksin pimeässä luokkahuoneessa.

Aspergerdiagnoosi loksautti Patrick Lohvansuun sekavan maailman paikoilleen – tietokonemaailmassa on hyvä olla: "Siellä on vain kyllä tai ei"

Patrick Lohvansuu ei pidä fyysisestä läheisyydestä. Tietokoneiden kieltä hän puhuu täydellisesti. Erillisistä autismidiagnooseista luovutaan vuodenvaihteessa. Jäljelle jää vain autismikirjon häiriö.

Pertti Närväinen katselee ylös ulkona talvisäässä.

Koulukiusaaminen ajoi Pertti Närväisen, 27, nettiriippuvaiseksi: “Ajattelin pitkään, ettei minua ole tarkoitettu kenenkään oikean ihmisen ystäväksi”

Pertti Närväinen on syntyjä syviä pohdiskeleva mikkeliläismies, joka sattuu olemaan autisti. Pertti on tullut sinuiksi erilaisuutensa kanssa: “Ei minun tarvitse muuttua maailman takia, maailma voisi muuttua minun takiani.”

Kvinna väjer undan för slag.

Alle 15-vuotiaiden väkivalta lisääntynyt huomattavasti, kertovat tilastot – kriminologi: "Tarvittaisiin tutkimusta, mitä siellä on taustalla"

Väkivaltarikoksista poliisille tehdyt rikosilmoitukset kertovat, että alle 15-vuotiaiden epäillyt väkivallanteot ovat yli kaksinkertaistuneet lyhyessä ajassa. Tutkijat eivät tiedä, mistä tämä johtuu.

Nainen istuu sohvalla, nojaa kasvojaan käteensä ja katsoo hymyillen kameraan.

Jännittäjäryhmät auttavat nuoria aikuisia onnistumaan – Kainuussa kohderyhmiä on ollut haastava tavoittaa

Jännittäjäryhmät auttavat nuoria aikuisia kohtaamaan jännitystä ja siten onnistumaan elämässä. Taustalla voi olla myös vakavia kokemuksia, kuten esimerkiksi koulukiusaamista.

Mikko

Naposteletko herkkuja tai jojoileeko painosi? Moni kärsii ruokariippuvuudesta, mutta diagnoosia ei ole

Hallitsemattomasta syömisestä toipumiseen tarvitaan tietoa muun muassa syömisen psykologisista tekijöistä ja ravitsemuksesta. Liikasyömisen taustalla voi olla pahaa oloa, jota halutaan poistaa syömisellä.

Sairaanhoitaja Jenna Muurama työskentelee teho-osastolla

Keskiviikko 20.10.2021 (radio)

Koronan hinta. Koronatartunnat telakalla. Koulukiusaaminen. Cannonballs voidaan lakkauttaa. Saharov-palkinto. Sää.

kuvituskuva nuori istuu yksin pulpetin ääressä graffitien ympäröimänä

Toiset koulukiusaamisen vastaisista ohjelmista ovat parempia kuin toiset, ja nyt arvioidaan, mitä niistä kannattaisi oikeasti käyttää

Arvioinnin tarkoitus on tuoda tietoa siitä, millaisia menetelmiä on, miten ne toimivat ja miten niitä pystytään kouluarjessa hyödyntämään. Kiusaaminen on ollut laskussa jo vuosia.

Korkeakoulukiusattu "Liisa" seisoo kadulla.

Kiusaaminen ei pääty välttämättä korkeakoulussakaan – Liisa, 25, jätettiin jo ensimmäisenä vuonna pois porukoista

Jopa 7,5 prosenttia korkeakouluopiskelijoista tulevat kiusatuiksi vähintään satunnaisesti opintojensa aikana. Korkeakoulussa kiusatuilla on enemmän ongelmia jaksamisen kanssa ja tarve terveydenhoitopalveluille kasvaa.

Lasse Kukkonen inför färden till Paris.

Koulukiusaamista yritetään ehkäistä koulujen kannustinrahalla – Oulu, Muhos, Ii, Lumijoki ja Pyhäntä mukana kaksivuotisessa hankkeessa

Opettajilla ja oppilailla on vapaat kädet sopia luokkansa yhteiset pelisäännöt. Tavoitteena yhteishenki, joka ehkäisee jo ennalta kiusaamista. Hankkeeseen on budjetoitu tälle vuodelle 80 000 euroa.

Tutkija Mikko Meriläinen Linnanmäen pelihallissa

Pelitutkija pitää Kiinan tiukkoja videopelirajoituksia mielivaltaisina: Ei auta – vanhemmuudesta saa helppoa vain jättämällä sen väliin

Tärkeintä on pysyä kärryillä lapsensa elämästä, sanoo pelitutkija Mikko Meriläinen. Usein vanhemmat tuputtavat jälkeläiselleen omaa lapsuuttaan, jota elettiin 30 vuotta sitten.

Nuoria koripallopelaajia harjoittelemassa.

Survey: Young people worried about the future

Teenagers are worried about Covid and the climate.

Antti Tuisku poseeraa

Rovaniemeläiset nuoret haluavat pistää stopin kiusaamiselle: #meilläpuututaan -kampanjan suojelijana on itsekin kiusatuksi joutunut Antti Tuisku

Mikä vain paikka Rovaniemellä voi nyt julistautua kiusaamisesta vapaaksi alueeksi ja kertoa siitä julisteella. Kampanjan ideana on kertoa konkreettisista keinoista, joilla kiusaamiseen voi puuttua tai joilla kiusaamisen kohteeksi joutunutta voi auttaa.

Antti Rönkä

Kirjailija Antti Rönkä häpeää lähes kaikissa tilanteissa – masturbointi laukaisi tunteen murrosiässä

Yksi kesäilta muutti kulttuurivieras Antti Röngän elämän. Hän uskoi menneensä lopullisesti pilalle. Teinivuosien kokemus on vaivannut kirjailijaa aikuiseksi asti.

Nainen pitää kädessään puhelinta.

Alakoululainen kuunteli puolustuskyvyttömänä, kun aikuiset pilkkasivat häntä koulussa rasistisesti – kunnan sivistysjohtaja: "Olen todella järkyttynyt"

Poikansa oireilusta huolestuneet vanhemmat päätyivät nauhoittamaan salaa koulussa käytyjä keskusteluja. Koulun henkilökunnan huutaminen ja epäasiallinen puhe johtivat tutkintapyyntöön poliisille sekä kanteluun aluehallintovirastolle.

Kehystetty kuva Jari Anderssonin kuvasta.

Rehtori Jari Andersson vaatii keinoja kurinpitoon

Rehtori Andersson on periksiantamaton nuorten puolustaja.

Vuokatin koulun opettaja Marjuska Kilpeläinen koulukoirana työskentelevän koiransa Jokkiksen kanssa.

Vuokatissa huonon koulupäivän voi pelastaa Jokkis – koulukoira tietää, kenellä on kurjaa ja kenen luokse kannattaa mennä

Koulukoira tekee työtä omaehtoisesti, eikä sitä voi pakottaa tekemään mitään. Parhaimmillaan esimerkiksi Jokkis-koira auttaa kääntämään nurjan koulupäivän paremmaksi.

Penaali

Kun väkivalta astui tyttären kouluarkeen, ei äiti nähnyt muuta vaihtoehtoa kuin toimia: "Lopulta tein kiusaajista lastensuojelu- ja rikosilmoitukset"

Suomalaisia järkyttäneestä Koskelan tapauksesta odotetaan uutta tietoa tällä viikolla. Vantaalainen äiti puuttui tyttärensä kiusaamiseen heti alkumetreillä.

Polkupyöriä Sysmän yhtenäiskoulun pihalla.

Sysmän yhtenäiskoulussa taas välituntipahoinpitely – "Ei liity aiempiin tapauksiin"

Sysmän yhtenäiskoulun pihalla on tapahtunut välitunnilla pahoinpitely. Koulu ja vanhemmat ovat erimielisiä siitä, miten hyvin asia on hoidettu.

Sysmäläiset nuoret istuvat kunnanviraston edessä

Lapset jäivät riitelevien poliitikkojen jalkoihin: kiusaaminen on jatkunut Sysmässä jo vuosia, koska kukaan ei valvo koulun aikuisia

Julkisoikeuden apulaisprofessori pitää merkittävänä epäkohtana, ettei koulujen opettajia ja rehtoreita valvota. Aluehallintovirastoilla ei ole oma-aloitteista oikeutta valvoa, että koulu puuttuu kiusaamiseen lain mukaisesti.

Koululaisia Lehtikankaan koulun pihalla

Oppilaat arvioivat Kajaanin koulujen ilmapiirin hyväksi – suurin huoli on luokkarauhasta

Kiusaaminen ja syrjintä koetaan ikävimmiksi asioiksi koulussa.

KIIALLA on PUHEVIKA?! – Onks se oikeesti VIKA? ft. Uniikki

Katso uusin Yle Mix: Puhevika on osa persoonallisuutta

Miksi puhevikaa tarvitsisi hävetä?

Nuori nainen käytävän portaissa.

Sairaalat täyttäneistä nuorista nousi huoli – asiantuntijan mukaan oireilevaa nuorta voi auttaa yksinkertaisella keinolla, kuuntelemalla

Asiantuntijoiden mukaan jokainen aikuinen voi auttaa vaikeiden asioiden kanssa painivaa nuorta.

Aiju Salminen, Yle kolumnikirjoittaja

Aiju Salmisen sarjakuvakolumni: Kiusaaminen alkoi heti ensimmäisenä koulupäivänä

Koulukiusaamisen lisäksi pitäisi kiinnittää huomiota kouluystävällisyyteen, pohtii sarjakuvapiirtäjä Aiju Salminen.

Polkupyöriä Sysmän yhtenäiskoulun pihalla.

Kukaan ei uskaltanut puhua, kun 15-vuotias käytti raakaa väkivaltaa useita kertoja: oikeuden mukaan koulussa vallitsi vaikenemisen kulttuuri

Julkisoikeuden apulaisprofessorin mielestä kouluväkivaltatapausten vastuut pitäisi olla laissa tarkemmin määritelty.

Kuvakaappauksessa Mercedes Bentso ase kädessä.

Rap-artisti Mercedes Bentso joutui napit vastakkain koulukiusaamista vastaan toimivan yhdistyksen kanssa

Mercedes Bentso teki muutama vuosi sitten videon koulukiusaamista vastaan. Nyt videon tilaaja haluaa sen pois Youtubesta.

Koskelan surman muistotilaisuus eduskuntatalon portailla.

"Toivon todella, ettei tämä ole arkipäivää kouluissa vaan äärimmäinen poikkeustapaus" – aluesyyttäjän mukaan nuorten käsitys väkivallasta on hämärtynyt

Päijät-Hämeessä vuonna 2019 tehdyistä pahoinpitelyistä ja törkeistä pahoinpitelyistä annetaan tuomio huhtikuussa. Tekijä oli tekohetkellä 15-vuotias.

Nuorten takkeja naulakossa Kulosaaren yhteiskoululla helmikuussa.

Paltamossa koulukiusaaminen on riistäytynyt käsistä, kunta on valtakunnan tilastoissa toisena ja se pelottaa nuoria

Viimeisimmän kouluterveyskyselyn tutkimuksen mukaan Paltamo on toisena valtakunnallisessa koulukiusaamistilastossa.

Lahden kaupungin opetus- ja kasvatusjohtaja Lassi Kilponen

Lähes 10 vuotta sitten Lassi Kilponen tunsi lohdutonta surua Vilja Eerikan puolesta – kasvatusjohtajan mukaan systeemin pahin ongelma on yhä korjaamatta

Lahden kaupungin kasvatuspomon mukaan vanhat osaamistavoitteet joutaisivat roskiin. Lasten hyvinvointi on tärkeintä.

Tyttö makaa sohvalla ja katsoo kännykän näyttöä

Citizen's initiative on school bullying heads to Parliament

The initiative has collected the 50,000 signatures required for parliamentary consideration.

Tyttö makaa sohvalla ja katsoo kännykän näyttöä

Kansalaisaloite kouluväkivallan kirjaamisesta rikoslakiin etenee eduskuntaan

Aloite on kerännyt eduskuntakäsittelyä varten vaadittavat 50 000 allekirjoitusta.

Nuori kiipeää reppu kädessään portaita ylöspäin.

Kannuksen yläkoulussa kiusaamista taklataan tarkalla seurannalla – vakavia tapauksia ei ole tänä vuonna kirjattu

Hälyttävät kiusaamistulokset pakottivat koulun laatimaan tukun ehkäisykeinoja kaksi vuotta sitten.

Kulttuurivieras rap-artisti Teddy. 4.3.2021.

Pienenä kiusattu, isompana kiusaaja – rap-artisti Teddy kertoo, kuinka muiden nöyryyttäminen oli hänelle keino selviytyä

Kulttuurivieras Teddyn kappale soi kiusaamista vastaan työskentelevän Break the Fight -toiminnan tunnusbiisinä.

Jari ja Heini Erosen pojan saama uhkausviesti puhelimen näytöllä.

Vanhemmat järkyttyivät, kun poika sai uhkausviestin puhelimeensa keskellä yötä – poliisin mukaan rikosilmoitus ei johtaisi mihinkään

Kiusaamistapauksissa parempi ratkaisu on usein ottaa yhteyttä paikalliseen ankkuritiimiin kuin tehdä rikosilmoitus.

Lapsia seisomassa ulkona.

Kokkolan Pallo-Veikot kampanjoi koulukiusaamista vastaan koko kauden – pelaajat jalkautuvat alakouluihin

Pelaajat puhuvat koululaisten kanssa some-käyttäytymisesta ja rasismista.

Oppilaat kädet ilmassa koululuokassa.

Opetusministeri: "Jokainen kiusaamistapaus on liikaa" – hallitus lisää tunnetaitojen opetusta ja poliisiyhteistyötä kiusaamisen kitkemiseksi

Kouluterveyskyselyn mukaan noin seitsemää prosenttia 4–5-luokkalaisista kiusataan joka viikko.

Kuntapolitiikassa suositaan omaa kotialuetta

Ylen aamu tänään: Nuoret lavastivat kiusaamistilanteita – miten ohikulkijat suhtautuivat kiusaamiseen? Katso lähetys tästä

Kaupunkien köyhemmät alueet ovat kunnanvaltuustossa aliedustettuina. Oulussa koronarokotukset etenevät vauhdilla.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle