Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Raisa Omaheimon kolumni: Et valitse itse kirjoja, joita luet

Olin pitkälle yli 20-vuotias, kun havahduin siihen että olin kasvanut miesten kirjoittamilla kirjoilla, kirjoittaa Raisa Omaheimo.

Onnistuuko Ruotsin akatemia jakamaan kirjallisuuden Nobelin vihdoin ilman hämminkiä? Tänään julkistettava voittaja voisi olla naiskirjailija Karibialta

Naiskirjailijat ovat vahvoilla voittajaveikkauksessa. Nobelin kirjallisuuspalkinnon saaja julkistetaan tänään klo 14.

Britanniassa miesten salanimillä julkaisseet naiskirjailijat saavat kunnianosoituksen: Teoksia julkaistaan ensi kertaa naisten omilla nimillä

Suomessa 1800-luvun varhaiset romaanikirjailijat olivat useimmiten naisia. He käyttivät salanimiä, mihin oli osin syynä romaanin vähäinen arvostus alkuvaiheessa, arvioi tutkija.

Kirjallisuuden Nobel-palkinto vuodelta 2018 Olga Tokarczukille, tämän vuoden palkinnon saa Peter Handke

Voittajat julkistettiin tänään Tukholmassa. Puolalainen Tokarczuk sai viimevuotisen jakamatta jääneen palkinnon ja itävaltalainen Handke vuoden 2019 palkinnon. Katso video lähetyksestä.

Handmaid's Tale teki Margaret Atwoodista huippusuositun, odottaako häntä Nobel-voitto? Tänään jaetaan kaksi kirjallisuuden Nobel-palkintoa

Voittajaveikkauksissa naiskirjailijat ovat vahvoilla. Nobelin kirjallisuuspalkinnon saajat ilmoitetaan tänään klo 14.

Seksirikoksista kirjoittaminen voi olla vaarallista Turkissa: The Guardianin mukaan romaani pedofiilistä voi tuoda kirjailijalle syytteen

Turkissa pitäisi puuttua seksuaaliseen väkivaltaan, mutta syytteen saa siitä kirjoittava, sanoo kirjailija Elif Shafak.

Jokha Alharthi sai kansainvälisen Man Booker -palkinnon ensimmäisenä arabiaksi kirjoittavana kirjailijana

Alharthi on ensimmäinen omanilainen naiskirjailija, jonka tuotantoa on käännetty englanniksi.

More people read in Finland – but fewer books per year

Youngsters aged 10-14 still read the most, though that age group shows the sharpest drop in readership.

Yllättävä tutkimustulos: Naiskirjailijoiden määrä romahti samalla kun kirjailijuuden arvostus kasvoi

1850-luvulla lähes joka toinen englanninkielinen romaani oli naisen kirjoittama. Sen jälkeen tuli sata vuotta kestänyt kuoppa.

Elsa Laula Renberg ja Sámi eará nissongirječállit

Vuokko Hirvonen čálii nákkosgirjji Sámi girjjálašvuođas

Sofi Oksanen mukana poikkeuksellisessa näytelmässä Wienissä: "En tiedä yhtään millainen lopputulos on"

Tänään perjantaina Itävallan kansallisteatterissa saa ensi-iltansa viiden naiskirjailijan kirjoittama näytelmä. Sofi Oksasen lisäksi mukana on Nobel-kirjailija Elfriede Jelinek.

Kolumni: Mies, joka ei lue naisten kirjoittamia kirjoja, ei ole sivistynyt

Hyvä kirja ei katso tekijän sukupuolta, kuuluu selitys. Ei niin. Ja siksi onkin erikoista, että enemmistö miehistä ei lue naisten kirjoittamia teoksia, kirjoittaa Maria Pettersson.

Mitä uudempi, sitä suositumpi – klassikko seisoo hyllyssä

Kirjastonkäyttäjä tarttuu klassikkoon harvoin. Sofi Oksasen Norma on nyt pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastojen lainaustilaston kärjessä.

Palautuskirjoilla on vientiä – Kirjaston suosikkikirjat löytyvät palautushyllystä

Suosituimmat kirjat eivät ehdi olla kirjaston palautushyllyllä kuin minuutteja, kun ne jo lähtevät seuraavan lainaajan matkaan. Kirjastonhoitaja toivoisi, että vanhemmillekin kirjoille löytyisi enemmän lukijoita.

Leena Kirstinä: Kirsi Kunnas - sateessa ja tuulessa

Leena Kirstinän kirjoittama Kirsi Kunnaksen elämäkerta on perinteinen biografinen tutkimus, yksi harvoista suomalaisista naiskirjailijoista kirjoitetuista. Se on hyvin kirjoitettu ja tärkeä tutkimus.

NCC sopi Minna Canthin kotitalon myynnistä – Veijo Baltzar aikoo tehdä siitä kulttuurikeskuksen

Veijo Baltzar suunnittelee muuttavansa Kanttilaan ja tekevänsä siitä kulttuurikeskuksen. Kulttuurineuvos on erittäin iloinen NCC:n valinnasta.

Frankfurtin kirjamessuilla uskotaan suomalaisten naiskirjailijoiden esiinmarssiin

Suomen teemamaahanke Frankfurtin kirjamessuilla on lisännyt suomalaisen kirjallisuuden näkyvyyttä Saksassa. Messuilla pyritään tekemään mahdollismman paljon uusia käännössopimuksia, jotta suomalainen kirjallisuus saisi tukevan jalansijan Euroopassa.

Katja Kettu: Naiskirjailijoiden uusi sukupolvi on rohkeampi

Lähihistorian kuvaaminen on yleistynyt varsinkin naiskirjailijoiden keskuudessa. Lajin edelläkävijöihin kuuluva Katja Kettu haluaa saada menneisyyden kuohuihin jääneet tarinat kuuluviin.

Seinäjoen kaupunginteatteri menetti katsojia - Vaasassa penkit täyttyivät

Kevään puhenäytelmät eivät imeneet väkeä Seinäjoen kaupunginteatteriin odotusten mukaisesti. Katsojamäärä tippui noin 4 000 katsojalla. Vaasassa puolestaan kaupunginteatteri ja Wasa Teater keräsivät päättyneellä teatterikaudella aiempaa enemmän yleisöä.

Minna Canthin syntymästä 170 vuotta

Huomattavan suomalaisen naiskirjailijan Minna Canthin syntymäpäivänä liputetaan myös tasa-arvon kunniaksi.

Munron suomentaja liikuttui Nobelista

Kääntäjä Kristiina Rikman oppi tuntemaan kirjailija Alice Munron tämän kirjoja suomentamalla. Hän luonnehtii tuoretta nobelistia vetäytyväksi lyhyen muodon mestariksi.

Menikö Nobelin kirjallisuuspalkinto oikealle henkilölle?

Kanadalainen Alice Munro saa tämänvuotisen Nobelin kirjallisuuspalkinnon. 82-vuotias Munro on novellikirjailija, jolta on käännetty suomeksi useita kokoelmia. Oletko lukenut kirjailijan teoksia? Kuka muu olisi ollut mielestäsi hyvä valinta tänä vuonna, miksi?

Kesken unien herätetty Munro löysi Nobel-viestin puhelinvastaajastaan

Ruotsin akatemia tavoitteli turhaan kanadalaiskirjailijaa ennen palkinnon julkistamista. Munro sanoo pitäneensä omia voittomahdollisuuksiaan aina melko vähäisinä.

Alice Munro sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon

Munro on kanadalainen novellikirjailija. Häneltä on suomennettu kahdeksan kokoelmaa.

Taliban tappoi intialaisen naiskirjailijan Afganistanissa

Sushmita Banerjee on kirjoittanut suositun kirjan siitä, kuinka hän pakeni Talibania 1990-luvulla. Kirjasta on tehty myös Bollywood-elokuva. Poliisin mukaan veriteon motiivina oli juuri Banerjeen kirja.

Hurme: "Tämä ihminen eli aivan käsittämättömän elämän"

Ohjaaja Juha Hurme on aloittanut harvinaislaatuisen matkan kirjailija Maiju Lassilan eli Algot Untolan tuotantoon ja elämään. Kuusi vuotta kestävän tutkimustyön aikana valmistuu Satakuntaan joka kesä yksi Maiju Lassilan teoksiin perustuva näytelmä.

Pikkaraisen Tuhat ja yksi arvostelua

Juha Pikkarainen on avannut radio-ohjelmansa Kirjakammin oven jo yli tuhat kertaa. Hän on paitsi tehnyt tunnetuksi suomalaista ja ulkolaista kirjallisuutta, niin hän on myös omalla tavallaan tähdentänyt lukuharrastuksen sivistävää merkitystä. Kirjat ovat osa Pikkaraisen elämää - joka päivä!

Naiset hallitsevat lainatuimpien kirjojen listaa

Naiskirjailijat ovat kirkkaasti enemmistönä Varsinais-Suomen kirjastoista vuonna 2012 lainatuimpien teosten listalla. Kolmenkymmenen lainatuimman joukossa on vain seitsemän miesten kirjoittamaa kirjaa. Myös kotimainen kirjallisuus jyrää ja vie viisi ensimmäistä sijaa. Kärkipaikkaa pitää Sofi Oksasen Puhdistus.

Hilary Mantelille jo toinen Booker-palkinto

Brittikirjailija on ensimmäinen nainen, joka on saanut arvostetun kirjallisuuspalkinnon kaksi kertaa.

Riikka Ala-Harjan Maihinnousu myy kuin häkä

Kirjailija Riikka Ala-Harjan mediakohuakin nostattanut uusi romaani myy niin hyvin, että siitä otetaan pikavauhtia toinen painos.

Anja Snellman: Ivana B.

Ivana B. koostuu 67 kirjeestä, jotka ikääntynyt, kolmekymmentä vuotta kirjailijana toiminut ja kovasti kirjan kirjoittajan oloinen kirjailija lähettää erityistason lyhytterapeutti Parantaiselle. Snellmanin kritiikin kohteena on aikamme, joka tekee kaiken maailman BB-kasvoista suuria julkkiksia ja tietoisesti unohtaa kaiken älyllisen pohdiskelun tai oikean taiteellisen työn, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Eroottinen kirjasarja villitsee aikuisia naisia

Kohuttu 50 Shades -trilogia lyö myyntiennätyksiä maailmalla. Kirjat ilmestyvät syksyllä myös suomeksi.

Kirjailijan viisauksiin voi nyt nojata - kirjaimellisesti

Kirjailija Minna Canthin lausahdukset päätyivät puistonpenkkeihin. Kuopiossa julkistettiin lauantaina kahdeksan uraauurtavan naiskirjailijan tekstikatkelmaa puistonpenkkien selkänojiin painettuina.

Vahvat pohjoisen naiset valtaavat teatterilavan Oulussa

Teatterin uusi johtajakaksikko Mikko Kouki ja Arto Valkama ovat saaneet Oulun kaupunginteatterin ohjelmistoon kaksi odotettua kotimaista kantaesitystä. Oulussa nähdään ensi syksynä sekä Katja Ketun Kätilö että Riikka Pulkkisen Raja.

Pimppini on valloillaan -kirjan toimittanut Katja Kettu: En leikittele seksuaalisella väkivallalla

Naistenpäivän kunniaksi tänään julkasitu Pimppini on valloillaan-kirja käisttelee naisten seksuaalista koskemattomuutta eri näkökulmista. Toinen kirjan toimittajista, kirjalija Katja Kettu, on itse ollut viime päivinä otsikoissa, kun Iltalehti arveli hänen kertomansa päällekarkausyrityksen olevan tekaistu mediatemppu.

Naiskirjailijat yhtenä rintamana nettiin

Pohjoismaiset naiskirjailijat ovat nosteessa maailmalla. Sofi Oksasen kaltaisten nimekkäiden nykykirjailijoiden myötä esiin ovat nousseet uudelleen myös nimet menneisyydestä. Uusi nettipalvelu esittelee pohjoisten naisten kirjallista voimaa laajalla skaalalla.

Aamun kirjassa Maritta Lintusen Sydänraja

Sydänraja kertoo nuoresta Ronjasta, joka lukiessaan isoenostaan Otosta hurahtaa sotasankari Oton maailmaan. Hän omistaa koko elämänsä Oton palvontaan ja liittyy naisten ääri-isänmaalliseen Sydänraja-liikkeeseen.

Kirjallisuuden kärkinaiset ja lähimurhaa Lahden kirjamessuilla

Tänä vuonna Lahden kirjamessuilla ovat erityisen hyvin esillä paikalliset kirjailijat ja kotimainen kärkikaarti. Sibeliustalon räystään alle jälleen viikonloppuna kokoontuvat kirjallisuuden ystävät ovat tällä kertaa lyöneet hynttyyt yhteen postimerkkiharrastajien ja lähiruuan ystävien kanssa.

Sotien psykologinen puoli kiinnostaa nuoria naisia

Nuoret naiset tekevät yliopistoilla runsaasti tutkimusta Suomen sodista. Aihe on ajankohtainen myös kaunokirjallisuudessa.

Kirjallisuuden Finlandia-palkinto jaetaan tänään

Kirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi on ehdolla kuusi naiskirjailijaa. Palkinnon saaja julkistetaan torstaina iltapäivällä. Tänä vuonna voittajan valitsee teatterinjohtaja Pekka Milonoff.

Kaupunginteatteri tuo kevääksi kolme uutuutta

Kilpakosijat, Huojuva talo ja Gabriel, tule takaisin ovat Oulun kaupunginteatterin näytelmäuutuuksia tulevana keväänä. Mukaan mahtuu myös pitkä lista vierailijoita.

Virvatulen Vartijat lapsiraadin mieleen

Lasten lukuvarkaus 2011 -kilpailun voittaja on julkistettu Varkauden kaupunginkirjastolla. 3500 euron arvoisen pääpalkinnon sai Reeta Aarnio kirjallaan Virvatulen Vartijat.

Egyptiläiskirjailija kyseenalaistaa arabimaailman avioliittojärjestelyt

Egyptissä avioliittojärjestelyjä satiirisesti tarkasteleva naiskirjailija on nostanut uudella tavalla esiin naisten aseman arabialaisessa maailmassa. Suomessa parhaillaan vierailevan Ghada Abdel Aalin kirjoitukset ovat kannustaneet myös muita naisia kirjoittamaan elämästään murroksessa olevassa yhteiskunnassa.

Taustalla pyrkimys ymmärtää ihmistä

Jätettyään uusimman käsikirjoituksensa kustannustoimittajalle on kirjailija Pauliina Vanhatalo uuden äärellä. Paneuduttuaan neljän romaanin mitalla järjestelmiin löysi Vanhatalo sen, mitä alun alkaen lähti hakemaan. Uteliaan kirjailijan taustalla on tahto ymmärtää ihmisten pyrkimyksiä.

Miehet naisia enemmän esillä oppimateriaaleissa

Miehet ovat naisia enemmän esillä koulujen oppimateriaaleissa, osoittaa tuore selvitys. Opetushallitukselle tehdyn tutkimuksen mukaan vain kolmannes koulukirjojen kuvista esittää naista. Miehet olivat enemmistönä myös kirjojen teksteissä.

Sylvi Symposiumin teemana pohjoiset naiskirjailijat

Yhdennentoista Sylvi Symposiumin teemana viikonvaihteessa Pieksämäellä ovat pohjoiset naiskirjailijat. Kolmipäiväiseen Kulttuurikeskus Poleenissa järjestettävään tapahtumaan on kutsuttu suomalaisten ohella kirjailijoita Norjasta, Islannista, Grönlannista ja Kanadasta.

Dekkariseura palkitsi Eeva Tenhusen

Suomen dekkariseura on palkinnut kirjailija Eeva Tenhusen suomalaisen dekkarin hyväksi tehdystä merkittävästä työstä. Hornanlinna-kunniakirjan saanutta Tenhusta kiitetään siitä, että hän raivasi tilaa naiskirjailijoille miesten hallitsemalta kirjallisuuden alueelta.

Räikeälle tuotesijoittelulle, ei kiitos!

Sitä on jo niin paljon elokuvissa, ettei Petra Ristola halua sitä enää kirjoihinsa. Ei mainontaa kirjoihin, Petra pyytää.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle