Uusimmat artikkelit
Mustikka kukkii erittäin runsaasti myös tänä vuonna – nyt kaivataan lämpöä, valoa ja pölyttäjiä
Kukinta on alkanut viikkoa edellisvuotta aiemmin. Tärkein yksittäinen tekijä onnistuneeseen marjasatoon on pölytyksen onnistuminen.
Lapissa viime vuoden marjasato oli mainio, vaikka puolukat jätettiin metsään – tuleva sato on monen tekijän summa
Viime vuoden helteinen keskikesä sekä lämmin ja sateinen elokuu mahdollistivat runsaan marjasadon.
Luonnonmarja-alan yrittäjien toive toteutui: marjanpoimijoista ei tulekaan työsuhteisia
Työvoima- ja elinkeinoministeriö kertoo, että marjanpoimijoiden asemaa koskevaan valmisteluun otetaan aikalisä.
Kirpeä lemon curd ilman maitotuotteita – täydellinen lisuke kuohkeaan pavlovaan
Lemon curd sopii myös levitteeksi.
Haluatko tarjota todellisen makuelämyksen? Suosittelemme silakkalaatikkoa sinihomejuustolla ja mustikoilla höystettynä
Maukasta lämpimänä, vielä parempaa kylmänä.
Esittävän taiteen kollektiivi Kaukasus luo ison mustikan, jonka sisään voi mennä
Mikkeliläinen taidekollektiivi sai 40 000 euroa tukea luonnon monimuotoisuuden häviämistä kommentoivaan teokseen, jonka toteutuksessa ovat mukana kaupunginorkesterin ja Mikkelin museot.
Hirvensalmelainen mehuvalmistaja Aten Marja on hakeutunut konkurssiin – yrittäjä kertoo kesästä: "Totaalinen myynnin väheneminen"
Yrittäjä Atte Valkiainen on etsinyt Hirvensalmella Viitostien varrella toimivalle mehuyritykselleen jatkajaa jo vuosien ajan. Konkurssipäätöksen jälkeen kysyntä yllättäen vilkastui.
Kokeile valmistaa metsän antimia: tammenterhoja, kaislanjuuria ja männynneulasia – maku ei aina ole hyvä, mutta niillä selviää hengissä
Alexandra näyttää, miten neulasia ja juuria valmistetaan.
Lapissa mainio sato kaikilla marjoilla – kolmas perättäinen hyvä hillavuosi saa jopa tutkijan hämmästelemään
Tämä vuoden marjasato on Lapissa erittäin hyvä: mustikkaa oli paljon ja puolukkaakin tulee hyvin. Mitä hillasatoon tulee, se ihmetyttää jopa tutkijaa.
Metsien muokkaus on muuttunut, ja se antoi mustikalle uuden mahdollisuuden – suoluonto on hätää kärsimässä
Suomessa tutkitaan, miten metsien kasvillisuus on muuttunut 1950-luvulta lähtien. Mustikka menestyy nyt entistä paremmin, etenkin eteläisessä Suomessa.

21-vuotias Lotta Vehka-aho innostui marjastuksesta ja poimii mustikat puuroonsa itse – tutkijat kertovat, miksei hintojen nousu näy silti marjastus- ja sienestysbuumina
Marjastus kiinnostaa isoa osaa suomalaisista nuorista ja nuorista aikuisista. Määrä on pysynyt samalla tasolla parikymmentä vuotta.
Kainuussa on tehty jo ensimmäiset havainnot kypsistä puolukoista – sadosta on tulossa tavanomaista parempi
Luonnonvarakeskuksen mukaan puolukan kukista 66 prosenttia pölyttyi raaoiksi marjoiksi, mikä on jonkin verran keskimääräistä pölytystulosta parempi.
Puolukan sadosta on tulossa tavanomaista parempi – Etelä-Lapissa runsaasti raakileita
Luonnonvarakeskuksen mukaan puolukan pölytys on onnistunut tavanomaista paremmin, mikä ennakoi ennakoi kelpo satoa, mutta ei yhtä hyvää kuin mustikalla.
Lääkäri vei ukrainalaiset pakolaiset poimimaan villivadelmia – luonto antaa lisätuloja ja sielunhoitoa: "Metsässä on tilaa vaikeille tunteille"
Ukrainalaiset ovat keränneet Kanta-Hämeessä Lopen metsistä villivadelmia ja saaneet pientä lisätuloa marjoja myymällä. Metsässä voi samalla rauhoittua ja purkaa sodan aiheuttamia tunnepatoutumia.
Marjanostopisteitä on Kainuussa enää muutamia – marjayrittäjä: "Pidämme auki ne, missä marjaa tulee parhaiten"
Yksityinen marjanmyyjä saa esimerkiksi puhdistamattomat mustikkansa kaupaksi kaupallisten marjanostajille, mutta ostopisteitä ei enää ole ihan joka kunnassa.
Ulkomaisille ammattipoimijoille ei riittänyt mustikkaa Etelä-Karjalassa – puolukkasadon laajuus selviää elokuun loppupuolella
Ulkomainen marjanpoimijaryhmä kävi vain kääntymässä Etelä-Karjalassa, kun selvisi että mustikan satoalueet ovat liian hajallaan ammattipoimijoille.

Mikael Pahkala, 13, kerää ämpärin mustikkaa puolessa tunnissa ja menee metsään mielellään
Kuuntele jutusta, kun Mikael Pahkala kertoo poimintatyöstään.
Marjakesä on täydessä vauhdissa – hillan on hinta matalalla, ja mustikkaa kerää metsissä viime kesää suurempi joukko thaipoimijoita
Kolmas hyvä hillakesä on laskenut marjan hinnan poikkeuksellisen matalalle tasolle.
Kymmenvuotiaat pojat keräävät mustikoita jopa 50 litraa päivässä: "Parasta on, kun ohikulkijat tulevat tsemppaamaan meitä"
Eemil Laaksonen ja Jimi Leino pitävät mustikkasatoa hyvänä. He myyvät poimimansa marjat Facebookin kautta ja laittavat rahat säästöön.

Mustikkasato on tänä kesänä runsas, mutta marjan poimiminen myyntiin vaikeutuu: 4H-liitto ei enää osta mustikoita
Mustikan pääsatokausi on alkanut eteläisessä Suomessa. Hyvillä varhaisilla kasvupaikoilla pääsee poimimaan jo sitäkin pohjoisempana. Poimijoiden mustikan myynti sen sijaan vaikeutuu, sillä esimerkiksi 4H-liitto ei osta mustikkaa.
Sateet pelastivat mustikkasadon: lämpimiltä paikoilta voi marjaa jo löytyä Kainuussa
Myös puolukan satonäkymät ovat hyvät.
Sateet pelastivat mustikkasadon, josta on tänä vuonna tulossa runsas
Mustikan kukinta onnistui tänä kesänä erinomaisesti. Jopa 80 prosenttia kukista kehittyi raakileiksi.
Mustikkaa kannattaa jo haeskella pohjoisenkin lämpimiltä kasvupaikoilta
Mustikan, puolukan ja hillan satokaudesta on tulossa hyvä Pohjois-Suomessa. Mustikan pääsatokausi on jo alkanut keskisessä Suomessa, mutta pohjoisempanakin marja on jo paikoin kypsynyt poimittavaksi.
Keski-Suomen mustikkasadosta tulossa hyvä
Myös lakan kukinta oli onnistunut ja raakileita on paljon.
Suomeen odotetaan saapuvan ennätysmäärä thaipoimijoita näinä päivinä – marjalaki ohjaa toimintaa nyt toista vuotta
Laki vaatii, että poimijoita tuova yritys seuraa satotilannetta ja auttaa poimijoita keräämään mahdollisimman suuret ansiot. Poimijoille tulee tarjota myös asianmukainen majoitus ja ruokahuolto.
Ennusmerkit lupaavat Pohjois-Suomeen jo kolmatta hyvää hillakesää peräkkäin
Alkukesällä hilla eli lakka kukki runsaana koko Pohjois-Suomessa. Myös pölytys vaikuttaa onnistuneen ainakin Pohjois-Suomen eteläisillä satoalueilla. Myös mustikkasadosta ennustetaan hyvää.
Keski-Pohjanmaalla saa kohta poimia mustikkaa – kuivuus saattaa kuitenkin kutistaa marjaa
Maakunnan sisäosissa marjat kypsyvät nopeammin kuin rannikolla.
Mustikan sadosta odotetaan hyvää
Luonnonvarakeskuksen mukaan satoa uhkaa eniten kuivuus, joka viime kesänä kutisti mustikkasadon niukaksi.
Mustikan sato näyttää hyvältä, raakileet kaipaavat lämmön lisäksi vettä
Alkukesän näkymät luonnonmarjojen satovuodelle ovat varsin suotuisat, tilanne tarkentuu lähiviikkoina.
Metsämarjojen sato näyttää lupaavalta – mustikka kaipaisi nyt lämmön lisäksi sadetta
Mustikan kukinta on Luken mukaan ollut tavanomaisella tasolla, mutta onnistunut pölytys on tuottanut runsaasti raakileita. Lakka kukkii havaintojen mukaan runsaasti.
Hillasato näyttää nyt hyvältä, mutta kuivuus voi vielä pilata mustikkasadon
Metsämarjojen satovuosi näyttää Luonnonvarakeskuksen havaintojen perusteella suotuisalta. Tilanne tarkentuu lähiviikkoina.
Lappiin odotetaan thaipoimijoita heinäkuun toisella viikolla
Suurimmille Lapissa marjanpoimintaa harjoittaville yrityksille on tulossa ulkomaalaisia poimijoita vain Thaimaasta.
Joko mustikka kukkii Kainuussa? Seurasimme marjapartion työtä Vuokatissa
Marjasadon ennustamista varten Kainuussa kulkee marjapartio, joka tarkastelee maastosta mustikan, puolukan ja suomuuraimen mahdollista kukintaa ja kasvuympäristöä.
Marjapartio auttaa marjasadon ennustamisessa
Vaikka marjasatoa pystytään hankkeesta tuotettavan aineiston pohjalta ennustamaan, joutuu poimija silti vielä itse etsimään tarkat paikat, mistä marjoja löytyy.
Kauko Launonen joutui luopumaan lähes tuhannesta keräämästään nallesta – kotiin jäi vain Tum Tum, joka kulkee mukana lähes kaikkialle
Ranualle on avautunut tuhannen nallen ja nalleaiheisen esineen kokoelma. Kokoelman takana on yksi nalleihin rakastunut mies.
Osa thaipoimijoista keräsi 15 vuoden tulot reilussa parissa kuukaudessa: marjakauden nettopalkka enimmillään 12 000 euroa
Thaipoimijoiden koronatartunnat herättivät elokuussa huolta, mutta kesän saldo oli ainakin poimijoiden näkökulmasta hyvä: vain aniharva jäi takuupalkan varaan ja parhaat onnistuivat keräämään marjakauden aikana kotimaassaan vuosikausien tuloja vastaavat ansiot.
Puolukkasadosta on tulossa Kainuussa paikoin jopa runsas
Kainuussa on päästy jo poimimaan hillopuolukoita, mutta makeamman puolukan kypsymistä pitää odottaa vielä viikosta kahteen. Sato vaihtelee alueellisesti ja paikallisesti.
Metsät ovat nyt puolukoita punaisenaan – vesisade pelasti osan mustikkasadosta
Puolukkasadosta on tulossa hyvä, mutta kuivuus on aiheuttanut paljon paikallista vaihtelua. Hillomarjoja pääsee jo poimimaan, mutta makeamman mehupuolukan kypsymistä pitää odottaa vielä viikko, pari.
Pyhätunturille on avattu uusi kallioseikkailupuisto
Uusi kallioseikkailupuisto Adventurepark Pyhäkuru avattiin Pyhätunturilla pari viikkoa sitten.
Helteet kuivattivat mustikan, ja se oli puolukan onni: puolukan kimpussa hääränneiden pölyttäjien työn tuloksena odotettavissa on nyt hyvä puolukkasato
Ensimmäiset havainnot hyytelöön sopivista, kirpeistä puolukoista on jo Lapissa tehty. Kypsää puolukkaa löytyy ainakin Pellon ja Kolarin korkeudelta. Makeampaa puolukkaa pitää vielä malttaa odottaa parisen viikkoa.
Auli Viitalan kolumni: Kaikkein tärkeintä on pakastaa
Metsässä tajuaa olevansa keräilijä, ei luonteeltaan vaan luonnoltaan. Ihmeellisen ihmisen rinnalla kulkee paras ystävä, joka hamuaa marjat alaoksilta suoraan suuhun, kirjoittaa Viitala.
Metsämarjojen poimintaa helpottavaa laitetta on kehitelty vuosikymmeniä tuloksetta, mutta nyt markkinat on avattu: näin toimii sähköpoimuri
Metsien marjasadosta saadaan talteen vain murto-osa. Marja-ala on vuosikaudet odottanut uusia marjanpoimintaa helpottavia apuvälineitä markkinoille. Lahdessa kehitetyn mustikanpoimurin toivotaan innostavan muitakin laitekehittäjiä.
Ulkomaalaiset marjanpoimijat puuttuvat pohjalaismetsistä huonon marjasadon vuoksi
Myös puolukkasadon uskotaan jäävän tänä vuonna pieneksi kuivuuden vuoksi pohjalaiskunnissa.
Luonnonmarjojen sadoissa Kainuussa suuria eroja – mustikkaa on tulossa niukasti, puolukkaa hyvin ja lakan sadosta odotetaan tavanomaista
Lakka kukki runsaana, mutta pölytystulos jäi keskinkertaiseksi. Raakileiksi kukista päätyi vain noin neljännes. Puolukan pölytys vuorostaan onnistui hyvin. Vallitseva kuivuus on vaikuttanut mustikan satoon Kainuussa.
Mustikat kuivuvat metsään, mutta luovuttaa ei kannata – kokenut marjastaja kertoo, mistä nyt kannattaa mustikoita etsiä
Monen marjastajan vakiopaikat ovat tyhjillään tai marjat ovat pieniä. Sadosta ei ole Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan tulossa edes keskinkertaista.
Kauriit syövät mustikkavarvikot, ja se voi enteillä pahaa – nyt selvitetään, miten ilmastonmuutos on vaikuttanut metsiin 25 vuoden aikana
Luonnonvarakeskus selvittää parhaillaan, mitä Suomen metsien kasvillisuudessa tapahtuu. Tavoitteena on tutkia, miten esimerkiksi metsänhoitomenetelmät ja ilmastonmuutos vaikuttavat kasvillisuuteen. Maastoryhmät kiertävät metsiä tänä ja ensi vuonna.
Mustikat saattavat jäädä pippurin kokoisiksi, tutkija: "Jos vettä ei ole, eihän se isoksi voi kasvaa"
Mustikka kaipaisi kipeästi ja nopeasti sadetta. Poimintakausi on Keski-Suomessa pikku hiljaa alkamassa.
Keskiviikko 7.7.2021
Rakentaminen. Maria Ohisalo. Ruotsin pääministeri. Mustikat. Sää.
Mustikan marjat jäävät pieniksi, jos kuivuus jatkuu pitkään – puolukka ja lakka kestävät hellettä paremmin
Lämmin hellesää vaikuttaa mustikan kokoon Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Mustikka kukki hyvin tänä vuonna ja myös pölytys sujui viime vuoden tavoin. Kypsymisen aikana kuivuus voi kuitenkin pienetää mustikan marjakokoa.
Kuivuus uhkaa tuhota lupauksen runsaasta mustikkasadosta – marjojen kohtalo on nyt sateista kiinni
Pitkään jatkuneet helteet ja kuivuus uhkaavat jättää tämän vuoden mustikat pienikokoisiksi. Mustikan poimintakausi on eteläisessä Suomessa jo aluillaan. Onnistuneen mustikkasadon suhteen sadetta tarvittaisiin juuri nyt.