Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Janniina Alho ja salibandymaajoukkueen kapteeni Nico Salo perhepotretissa. Sylissä tyttövauva ja Hugo-koira.

Janniinan ja Nicon kaksosista toinen kuoli kohdussa ja toinen syntyi keskosena – alkoi 81 päivän sairaalajakso, joka päättyi onnellisesti

Nico Salon ja Janniina Alhon kulunut vuosi on ollut hurjaa tunteiden sekamelskaa. Pitkien lapsettomuushoitojen jälkeen perhe sai ilouutisen, tuplana – kaksosraskaus. Lopulta perhe kasvoi yhdellä pienellä tytöllä.

Vauvan jalat fysioterapeutin käsissä.

Aikuisilla yleinen ja vaaraton bakteeri on vauvoille tiedettyäkin suurempi kuolemanriski – WHO vetoaa rokotteiden kehittäjiin

Streptokokkibakteeri voi tarttua synnytyksessä vauvaan ja koitua nopeaksi kuolemaksi tai aiheuttaa pysyviä vammoja. WHO on perännyt rokotetta pian kolme vuosikymmentä.

Minna ja Mari Minkkinen kotinsa sohvalla Tampereella

Minna Minkkinen luovutti kymmeniä munasoluja, ja nyt oma vaimo on raskaana lahjasiittiöiden ansiosta – "Tämä tuntuu vastalahjalta"

Naisparien ja etenkin itsellisten naisten määrä julkisen puolen hedelmöityshoidoissa on suuri. Tällä hetkellä siittiöt riittävät juuri ja juuri, mutta lähetemäärät ovat kasvussa.

Raskaana olevan naisen vatsa.

Sikiöaikana alkoholille altistuneet jäävät usein ilman tarvitsemaansa tukea

Äidin raskaudenaikaisen alkoholinkäytön vaurioittamat lapset tarvitsisivat tukea mahdollisimman varhain, mutta varsinkin lasten on vaikea saada diagnoosia.

Vauva pitää kiinni isän kädestä.

Kanta-Hämeen keskussairaalassa syntyy vauvoja enemmän kuin viime vuonna

Kanta-Hämeen keskussairaala saa hoitaakseen tämän vuoden aikana arviolta 1200 synnytystä. Erityisen vilkasta oli synnytysosastolla tämän vuoden elokuussa. Tuolloin vauvoja syntyi noin 30 enemmän kuin muina kuukausina.

Raskaan olevan henkilö lukee kumppaninsa kanssa "Meille tulee vauva" kirjaa.

Tutkimus: äidin raskausajan D-vitamiinivaje yhteydessä lapsen autismiin

Turun ja New Yorkin Columbian yliopistojen tutkimuksen mukaan vähäinen D-vitamiinin saanti raskausaikana saattaa vaikuttaa autismin kehittymiseen lapsella.

Raskaan olevan henkilö lukee kumppaninsa kanssa "Meille tulee vauva" kirjaa.

Suomalaismiesten siemennesteen laadun heikentyminen näyttää pysähtyneen

Suomalaismiesten siemennesteen laatu heikkeni jyrkästi vuoteen 2011 asti. Varmaa syytä laadun heikkenemiselle ei tiedetä.

Joukko naisia kulkee plakaattien kanssa. Keskellä kuvaa nainen pitelee kylttiä, jossa lukee englanniksi: "Abortti on terveydenhuoltoa."

Texasin aborttilaki sai väliaikaisesti vihreää valoa vetoomustuomioistuimelta

Vetoomustuomioistuin jäädytti tuomarin aiemmin tekemän päätöksen aborttilain hyllyttämisestä. Osa Texasin klinikoista ehti jo jatkaa aborttien tarjoamista.

keskosvauvan jalat

Tutkijat pyrkivät läpimurtoon ennenaikaisten synnysten estämisessä – ryhmä on keksinyt mahdollisen hoitomuodon, johon halutaan patentti

Keinoja ennenaikaisten synnytysten estämiseen ei tällä hetkellä ole. Oulun yliopiston tutkimusryhmä on kuitenkin löytänyt tekijöitä, jotka voisivat liittyä ennenaikaisen synnytyksen käynnistymiseen.

Nainen seisoo vauvaa esittävän taulun vieressä hymyillen kohti kameraa.

Soiten alueella lisätään antenataalilypsyä – rintamaidon käsin lypsämistä suositellaan etenkin raskausdiabeetikoille

Antenataalilypsyä voi hyödyntää myös kaikki perusterveet odottajat, sillä se valmistaa rintoja fyysisesti ja odottavaa äitiä henkisesti imetykseen.

Miisa Nuorgam: "Alkuun oli vaikeaa erottaa itsensä vauvasta"

Äitiyden alkuaikoina Miisa Nuorgam ajatteli itsensä ja vauvan yhtenä olentona

Toimittaja ja somevaikuttaja Miisa Nuorgam päästää katsojat seuraamaan odotusaikaansa lähietäisyydeltä Katkeamaton-dokumenttisarjassa.

Suuri joukko mielenosoittajia kyltteineen. Taustalla Yhdysvaltain korkeimman oikeuden rakennus.

Yhdysvaltain aborttikiista on paljon enemmän kuin kiista abortista – nyt se on tullut hetkeen, jota on odotettu ja pelätty vuosikymmenet

Enemmistö yhdysvaltalaisista kannattaa abortin laillisuutta. Silti USA:n aborttitaistelusta on tullut maan poliittisen kahtiajaon symboli. Abortti on ollut Yhdysvalloissa laillinen lähes puoli vuosisataa. Tämän syksyn jälkeen tilanne voi olla toinen.

Pitkähiuksinen nainen ja taapero istuvat ruokapöydän ääressä. Nainen katsoo taaperoa ja ojentaa tälle banaanin viipaletta.

Someäiti Niina Mantere: "Katoat vähitellen, jos et julkaise" – perheestä pitää päivittää usein, nyt kerrotaan myös raskausarvista ja seksistä

Lahtelainen Niina Mantere haluaa kertoa somessa rehellisesti taaperoarjesta. Kuvat ovat tarkkaan mietittyjä, mutta hän haluaa jakaa myös vaikeita asioita. Tutkijan mielestä äitiysblogit antavat monipuolisemman kuvan perheiden elämästä kuin aiemmin. 

Tummahiuksinen nainen puolikuvassa Tampereen G Livelabin etuoven edessä.

“Lääkäri sanoi, että tämä on murha” – Kaksi raskaudenkeskeytystä kokenut äiti Mimi Weidlich painottaa oman harkinnan olevan aborttipäätöksen ydin

Mimi Weidlich syytti itseään keskenmenoista, joita koki aborttien jälkeen. Sean Ricksin haastattelussa hän kertoo, että abortit tuntuivat ensin niin häpeällisiltä, ettei hän kertonut niistä kenellekään.

Hanna Wallenberg pitelee käsissään kännykkää josta näkyy kuva hänen pariviikkoisesta vauvastaan vastasyntyneiden teho-osastolla.

Kainuussa äidin ja vastasyntyneen turvallisuus alkaa jo ennen synnytystä – ammattitaitoinen henkilöstö korostuu, kun lapsi syntyy keskosena

Uudessa keskussairaalassa työskentelee useita eri ammattilaisia, jotka vastaavat niin raskauden seurannasta kuin itse synnytyksestä ja tarvittaessa myös muusta hoidosta. Myös tilat tukevat turvallisuutta.

Anniina ja Joonatan Liedes lapsensa kanssa sohvalla.

Anniina Liedes, 25, synnytti olohuoneessa, ja tuleva isä sai puhelimessa ohjeen katsoa, näkyykö pää – "Tuli vähän epätodellinen olo: tapahtuiko todella näin?"

Suunnittelemattomia sairaalan ulkopuolisia synnytyksiä tapahtuu vuosittain korkeintaan satakunta. Vielä sitäkin harvempi vauva syntyy matkalla sairaalaan.

Emma Syrjälä katsoo suoraan kameraan

Vastahakoinen lääkäri ei halunnut kirjoittaa 20-vuotiaalle Emma Syrjälälle lähetettä aborttiin: “Petyin terveydenhuoltoon”

Nykyinen aborttilaki mahdollistaa lääkäreiden puuttumisen aborttipäätökseen. Ylilääkäri Oskari Heikinheimon mukaan ihminen on kuitenkin oman elämänsä asioissa paras asiantuntija.

Aborttioikeutta kannattavat mielenosoittajat pitävät käsissään plakaatteja Washingtonin korkeimman oikeuden rakennuksen edustajalla.

Yhdysvaltojen oikeusministeriö haastaa Texasin oikeuteen osavaltion uudesta aborttilaista

Texasin uusi aborttilaki kieltää lähes kaikki abortit kuudennen raskausviikon jälkeen. Bidenin hallinto pitää lakia perustuslain vastaisena.

Abortin vastustajia Meksikossa.

Meksikon korkein oikeus linjasi abortin kriminalisoinnin olevan perustuslain vastaista

Abortti on ollut laillista vain pääkaupunki Mexicossa sekä kolmessa muussa osavaltiossa.

Abortin vastustajia koolla korkeimman oikeuden edustalla Yhdysvalloissa.

USA:n oikeusministeriö lupaa suojella Texasin aborttiklinikoita

Texasissa tuli viime viikolla voimaan laki, joka kieltää lähes kaikki abortit kuudennen raskausviikon jälkeen.

Abortinvastainen mielenosoitus.

Texasin abortinvastainen ilmiantosivusto joutuu etsimään uuden verkkoisännän

Sivustoa isännöineen yhtiön mukaan kansalaisjärjestön ylläpitämä ilmiantosivusto rikkoo sen palveluehtoja kerätessään tietoja ihmisistä ilman näiden suostumusta.

Kolme nuorta tyttöä mielenosoituksessa aborttia vastaan.

Texas käytännössä kielsi abortit, ja pian ratkeaa, voiko sama tapahtua muualla Yhdysvalloissa – tässä lyhyet vastaukset, mistä on kyse

Texasin uusi laki kieltää abortin niin varhaisesta vaiheesta lähtien, että moni ei edes tiedä vielä olevansa raskaana. Muissa konservatiivisissa osavaltioissa seurataan nyt, pysyykö laki voimassa.

Ehkäisyvälineitä: e-pillereitä, kierukoita, ehkäisyrengas, kondomi, ehkäisykapseli

Christian Democrats want free contraception for under-25s

A quarter of municipalities in Finland offer young people free contraception.

Vauva äitin sylissä

Synnytysten määrä on kääntymässä selvään kasvuun Pohjois-Savossa – kätilö: "En tiedä, mikä on herättänyt näiden asioiden pariin, mutta hyvä näin"

Kuopion yliopistollisessa sairaalassa on ollut tähän mennessä noin 10 prosenttia enemmän synnytyksiä kuin viime vuonna. KYSissä on syntynyt tänä vuonna runsaat 1 300 vauvaa.

En gravid kvinnas mage

Raskaus kasvattaa vaikean koronataudin riskiä – miksi raskaana olevat eivät ole riskiryhmää?

Koronasairaus on vaarallisempi raskaana olevalle, heikentyneen immuniteetin ja keuhkojen ahtauden takia. THL päivitti suositustaan raskaana olevien rokottamisesta. Riski saada vaikea koronatauti on kaikista suurin raskauden loppuvaiheessa.

En gravid kvinna blir undersökt med ultraljud.

Turku rokottaa raskaana olevia ja heidän puolisoitaan – myös vastasynnyttäneet äidit puolisoineen saavat rokotteen

Rokotuksia annetaan ensi viikonloppuna lauantaina ja sunnuntaina. THL suosittelee koronarokotusta raskaana oleville.

Katariina Kuvaja katsoo yläviistoon poispäin kamerasta.

50 synnyttäjää kertoi kokemuksistaan ja kävi ilmi, että vanhemmuuden ensihetkistä ei puhuta tarpeeksi – nämä 6 asiaa tulivat monille yllätyksenä

Ammattidoula Karoliina Kuvaja keräsi podcastiinsa 50 synnyttäneen kokemuksia raskaudesta, synnytyksestä ja lapsivuodeajasta. Synnyttäneet olisivat toivoneet enemmän tietoa etukäteen erityisesti ensihetkistä vauvan kanssa.

Ultraljudsundersökning av ett foster på Kvinnokliniken i Helsingfors.

Odottavia äitejä sairaalassa deltavariantin takia – myös ennenaikaisia sektioita tehty

Osastolle tai tehohoitoon joutuneet olevat odottavat äidit ovat pääosin rokottamattomia. Raskaus on riskitekijä vakavan koronataudin saamiseen samalla tavalla kuin esimerkiksi diabetes tai ylipaino.

Raskaan oleva henkilö kumppaninsa kanssa sohvalla.

Sairaala vetoaa odottavia äitejä ottamaan koronarokotteen – TAYSin synnytyslääkäri: "Meillä ei riitä henkilökunta, jos tämä jatkuu tällaisena"

Rokottamattomia raskaana olevia on päätynyt delta-variantin takia TAYSissa osastohoitoon ja tauti on aiheuttanut ennenaikaisia synnytyksiä. THL on kesän alusta suosittanut, että raskaana olevat voivat halutessaan ottaa koronarokotuksen.

Laura Arrhenius katsoo ohi kameran.

Laura Arrheniukselle raskaus on aika, jonka hän haluaisi unohtaa – hyperemeesi on sairaus, joka traumatisoi ja saattaa ajaa jopa aborttiin

Noin 700 raskaana olevaa sairastuu vuosittain hyperemeesiin eli poikkeuksellisen voimakkaaseen raskauspahoinvointiin. Terveydenhuollossa oireita ei välttämättä eroteta tavallisesta raskauspahoinvoinnista ja sen takia osa odottajista jää ilman hoitoa.

Emilia Merimaa suukottaa sylissään olevaa Nuutti-vauvaa.

Raskaus lisää vaikean koronan riskiä – Emilia Merimaa, 25, sai tartunnan: "Kun oireeni pahenivat, vauvan selviäminen ei ollut enää itsestäänselvyys"

THL on kesän alusta suosittanut, että raskaana olevat voivat halutessaan ottaa koronarokotuksen. Rokotettujen määrästä ei ole tietoa. Naistenklinikalla on hoidettu noin 50 koronan saanutta odottajaa, joista 20 prosenttia joutui tehohoitoon. Emilia Merimaa päätyi sairaalaan Seinäjoella.

Raskaan olevan henkilö lukee kumppaninsa kanssa "Meille tulee vauva" kirjaa.

Rovaniemen kaupunki kerää tarinoita raskausajasta ja synnytyskokemuksista

Vanhempien tarinoita kerätään elokuun loppuun saakka.

Vauva äitin sylissä

Synnytysosastolla on nyt vilkasta Etelä-Karjalassa: heinäkuussa on syntynyt jo 43 vauvaa, toiveena olisi 80 synnytystä

Lappeenrannassa synnyttäminen on kiinnostanut myös Kymenlaaksossa ja pääkaupunkiseudulla asuvia synnyttäjiä.

Opastuskyltti synnytysosastolle sairaalan käytävällä.

Korona-ajan vauvabuumi ei näy vielä Kanta-Hämeessä – synnytysten määrän lasku tosin taittui jo viime vuonna

Syntyvyyden lasku pysähtyi Kanta-Hämeessä viime vuonna. Laskua tuskin tulee tänäkään vuonna, sillä vuoden toinen puolisko luultavasti nostaa synnytysten kokonaismäärän viime vuoden tasolle.

Raskaan olevan henkilö lukee kumppaninsa kanssa "Meille tulee vauva" kirjaa.

Pirkanmaalla näkyy selvä vauvabuumi: alkuvuonna syntynyt 200 lasta enemmän kuin viime vuonna

Synnytysten määrä on lisääntynyt alkuvuonna yhdeksällä prosentilla Tampereen yliopistollisessa sairaalassa TAYSissa viime vuoteen verrattuna. Vauvoja syntyy nyt noin 400 kuukaudessa. Laskettujen aikojen perusteella sama tahti jatkuu vielä ainakin läpi kesän.

hoitaja pullottaa äidinmaitoa

Äidinmaidosta on pulaa Kainuun keskussairaalassa: loma-aikana luovuttajia on vähemmän ja vauvoja syn­tyy en­nä­tys­tah­tiin

Maitoa tarvitaan syn­ny­tys- ja las­te­no­sas­tol­la, esi­mer­kik­si kes­kos­ten sekä sai­rai­den ja eri­tyis­tark­kai­lua tar­vit­se­vien vas­ta­syn­ty­nei­den hoi­dos­sa lap­sen kas­vun ja ke­hi­tyk­sen tur­vaa­mi­sek­si.

Mies pitää kättään odottavan naisen paljaalla vatsalla.

Sunnuntai 11.7.2021

Koronakriisi ja tasa-arvo. Koronarokotus raskauden aikana. Jalkapallon EM-loppuottelu. Alkuviikon sää.

Astra Zeneca -rokotepullo ja rokoteruisku.

THL chief physician: Advantages of vaccination outweigh risks for pregnant women

The potential risks for expectant mothers are exceedingly rare, according to Chief Physician Hanna Nohynek.

Astra Zeneca -rokotepullo ja rokoteruisku.

Odottavien rokottamisessa on enemmän hyötyjä kuin haittoja, sanoo THL:n ylilääkäri

Harvinaiset haitat eivät selviä kymmenien tuhansien ihmisten seurannoissa, vaan siihen tarvitaan satoja tuhansia, sanoo THL:n Nohynek.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo kertoo puheenjohtajakautensa jatkon suunnitelmista puolueen tiedotustilaisuudessa Helsingissä 7. heinäkuuta.

Päivän nopeat – viisi kiinnostavaa uutista tänään

Ministeriltä vauvauutisia, kaapista tuleminen nousi keskusteluun ja sähköpotkulaudoille nopeusrajoituksia. Kokeile Ylen uutta uutiskoostetta ja anna palautetta jutun lopussa!

Lotta ja Joonas Henttala kotonaan Tuusulassa Karin ja Tapion (vas) kanssa.

Ammattipyöräilijä Lotta Henttala odottaa esikoistaan, eikä lähde Tokion olympialaisiin – "Voin sitten mennä seuraaviin, jos siltä tuntuu"

Suomen ykköspyöräilijä Lotta Henttala ei osallistu heinäkuun lopussa kilpailtaviin Tokion olympialaisiin. Syynä päätökselle on se, että Henttala odottaa lasta.

 Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo kertoo puheenjohtajakautensa jatkon suunnitelmista puolueen tiedotustilaisuudessa kertoi raskaudestaan liikuttuneena.

Ohisalo seeks re-election as Green Party chair, announces pregnancy

The Interior Minister will be going on maternity leave in December.

Synnytyssaleissa ruuhkaa - riittävätkö kätilöt?

Synnytysten määrissä on piikki HUS-alueella – kätilöt kritisoivat kiirettä, synnyttäjä Jannica Stelander tuo mukanaan oman doulan

Synnytyksiä on HUS-alueella noin kymmenen prosenttia viime vuotta enemmän. Kätilöt ovat huolissaan työn määrän ja vaativuuden lisääntymisestä. Osa on irtisanoutunut.

Kuvakaappaus IOL-lehden nettisivuilta.

Uutinen kymmenikön synnyttäneestä naisesta sai aikaan sopan Etelä-Afrikassa: Äiti joutui psykologille, vauvoista ei tietoa, mediaa ryöpytetään

Eri puolilla maailmaa uutisoitiin naisesta, joka oli saanut kerralla kymmenen vauvaa. Jopa hänen miesystävänsä on epäillyt uutista.

Sara Rogel tiedotustilaisuudessa vapauduttuaan

Elsalvadorilaisen Sara Rogelin tapaus kertoo, miten julma aborttikielto on: "Tiedän, etten ole vaaraksi yhteiskunnalle"

El Salvadorissa abortti on täysin kielletty. Sara Rogel tuomittiin 30 vuodeksi vankeuteen syntymättömän lapsensa tappamisesta. Nyt, kärsittyään tuomiosta yhdeksän vuotta hän on vapautunut ja sanoo yhä, ettei tappanut odottamaansa vauvaa.

Oman lapsen syntymä oli ikimuistoinen hetki Mikael Gabrielille: "En ole ikinä tuntenut lähellekään mitään sellaista"

Lapsen syntymä oli ikimuistoinen hetki Mikael Gabrielille: “En ole ikinä tuntenut lähellekään mitään sellaista”

Mikael Gabrielista tuli uudenvuodenaattona isä. Tuore jälkikasvu on auttanut muusikkoa myös käsittelemään hänen oman elämänsä kipukohtia.

Taru kotonaan vauva sylissä.

Taru Lahti-Liukkosen suurin haave toteutui ja ensimmäinen äitienpäivä saa hänet herkistymään – olympiaunelma mahtuu yhä vauvakuplaan

Beach volley -pelaaja Taru Lahti-Liukkonen on viime aikoina totutellut sekä uuteen elämään että erilaiseen vartaloon. Lapsen saaminen on muuttanut paljon, mutta Lahti-Liukkonen haaveilee yhä olympialaisissa pelaamisesta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle