Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Droonikuva Vaasan Onkilahden skeittipuiston sekä leikkipuiston alueesta.

Kyselytutkimuksen mukaan vaasalaiset ovat tyytyväisiä kuntatekniikan palveluihin

Luminen talvi hankaloitti lumenaurausta ja liukkauden torjumista. Puistojen ja leikkipaikkojen osalta Vaasa on valtakunnallista kärkeä.

Tiet ovat sohjoisia Porissa.

Porissa esitetään katujen talvikunnossapidon parantamista – hinta satojatuhansia euroja vuodessa

Viime talvena Porissa tuskailtiin katujen ja teiden heikkoa kuntoa. Tiet olivat lumisia ja liukkaita, eikä kunnossapidossa ollut riittävästi työvoimaa.

Aura-auto tiellä.

Jyväskylässä ollaan tyytyväisiä teiden talvihoitoon

Muualla Keski-Suomessa tyytyväisiä tienkäyttäjiä on Jyväskylää vähemmän. Tienkäyttäjien tyytyväisyys maanteiden talvihoitoon laski viime talvena valtakunnallisesti.

Aura-auto tiellä.

Etelä-Savon tiellä liikkujista noin puolet on tyytyväisiä teiden talvihoitoon – myös tyytyväisyys liukkauden torjuntaan laskenut

Tienkäyttäjien tyytyväisyys maanteiden talvihoitoon laski viime talvena valtakunnallisesti, kertoo Väyläviraston teettämä tutkimus.

Seppo Vuoksenranta, Seppo Ratapuska ja Nina Puisto, ovat tieosakkaita ja yksityistien käyttäjiä Petäjävedellä.

Tiekuntien kustannukset saattavat nousta jopa kolmanneksella hankalan talven vuoksi

Runsas lumentulo lisäsi aurauskertojen määrää ja pidensi yhteen aurauskertaan kuluvaa aikaa. Samalla polttoaineen hinta nousi.

Kauhakuormaaja ottaa lunta kasasta.

Taloyhtiöiden vastikkeisiin kohdistuu korotuspaineita

Korotuspaineita tuovat kallistuneet kaukolämpökustannukset. Polttoaineiden kallistuminen näkyy puolestaan huollon ja jätteenkuljetusten laskuissa.

Asuinalueella tie on pehmenneen lumen ja sohjon peitossa. Lumeen on jäänyt paljon jälkiä renkaista. Kuvassa oikealla myös lumikola, jossa lunta.

Sohjoa, jäätä ja lunta – kaupungin katujen kunnossapidossa tehdään nyt paljon samanaikaisesti

Katuja hoidetaan tietyn työjärjestyksen mukaan. Nyt alueesta riippuen aurataan lumia, poistetaan sohjoisia polanteita ja hiekoitetaan katuja.

Paljon lunta puutalon katolla Porvoossa.

Kattojen lumikuormia kannattaa nyt pitää silmällä – lunta on paikoin keskimääräistä enemmän

Suomen ympäristökeskus kehottaa tarkkailemaan kattojen lumikuormia. Itä-Suomessa lunta on paikoin 200 kiloa neliömetrillä, mikä laittaa esimerkiksi suurten hallien, kuplahallien ja navetoiden katot koetukselle.

Likes järjesti lumityötestin Jyväskylän ammattikorkeakoulun pihalla.

Lumityöt saattavat korvata kuntosalitreenin, kertoo Likesin testi – "Riippuu siitä, mitä treenillä tavoitellaan", toteaa testauspäällikkö

Lumitöillä ei kasvateta maksimivoimaa tai lihasmassaa, mutta liikuntasuositukset voivat täyttyä helpostikin. Tämä selvisi Likesin toteuttamassa lumitöiden rasittavuustestissä.

Paksun lumikerroksen alle peittynyt auto.

Lunta on nyt joka paikka täynnä ja se on kaupunkisuunnittelun ahneuden syy – asiantuntija: lumitilojen suunnitteluun ei ole edes ohjetta

Lumelle pitää suunnitella tilaa jo silloin, kun rakentamista suunnitellaan. Nyt se on kovin näennäistä, sanoo Suomen maisema-arkkitehtiliiton puheenjohtaja.

Lunta rakennuksen katolla.

Runsasluminen talvi tietää monille taloyhtiöille lisälaskua: lumen poisvienti ja pudotus katoilta pitää yleensä maksaa erikseen

Taloyhtiöiden ja huoltoyhtiöiden välinen sopimus kattaa yleensä aurauksen ja hiekoituksen, mutta ei lumien poisvientiä tai pudotusta katoilta.

Mauri Häkälä työntää rollaattoria lumista Rautatienkatua ylös.

Lastenvaunujen tai rollaattorin työntäjä hyytyy lumivalliin ja jäätyneisiin kokkareisiin Lahdessa: "Pakko jaksaa, muutenhan tänne paleltuu"

Katujen talvikunnossapito on ollut kuluvana talvena koetuksella. Jos kadut eivät ole kunnossa, pahimmassa tapauksessa ihmiset eivät pääse kodeistaan ja yhteiskunnan toiminta halvaantuu.

Kadunvarsipysäköinti lumen keskellä.

Kouvolassa kaivetaan nyt jalkakäytävät esiin – autoa ei saisi parkkeerata kadun varteen lumiauran harmiksi

Kouvolassa on hankittu lisäkalustoa lumitöihin. Lumen aurausta haittaavat katujen varsille jätetyt autot.

Jäteauto lumisella tiellä.

Jäteastioiden tyhjennykset myöhässä aikataulusta pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella

Helsingin seudun ympäristöpalvelut vetoaa kaikkiin asukkaisiin ja kiinteistönhoitajiin, että nämä huolehtisivat pihojen, tien varsien ja jätetilojen esteettömyydestä.

Iso lumikasa keskellä jalkakäytävää Kuopion ydinkeskustassa.

Runsaslumisen talven aikana saattaa tietämättään rikkoa liikennelakia, pysäköinninvalvoja: "Alkaa muotoutua epätoivoisia pysäköintejä"

Korkea penkka tai lumen peittämä liikennemerkki voi aiheuttaa tilanteen, jossa kuljettaja tahtomattaan rikkoo liikennesääntöjä. Joissain tilanteissa lainvalvoja voi joustaa sääntöjen osalta.

Karvalakkipäinen mies seisoo lumisessa maisemassa ja katsoo suoraan kameraan.

Lunta on tullut omakotiasujille riesaksi asti – Kajaanissa apua tarjoava yhdistys saa nyt enemmän kyselyitä kuin on tekijöitä

Kajaanin Lehtikankaan asukasyhdistyksen asiakkaat ovat etupäässä yli 70-vuotiaita. Yhdistyksen tavoitteena on auttaa ihmisiä kotona asumisessa ja pärjäämisessä.

Nainen pudottaa lunta omakotitalon katolta.

Raimo Mäntylä, 86, on saanut aura-auton kasaamista kinoksista tarpeekseen – moni iäkäs omakotiasuja tarvitsee apua lumitöihin, mutta harva kunta sitä tarjoaa

Runsasluminen talvi on tuottanut vaikeuksia etenkin iäkkäämmille omakotiasujille. Harva kunta tarjoaa suoraa tukea lumitöiden tekemiseen, mutta erilaisia ratkaisuja on kehitetty.

Muhoksella kehitettiin uudenlainen lumiaura

Muhoksella kehitettiin uudenlainen lumiaura

Myös puolustusvoimat ovat keksijän mukaan kiinnostuneet uudesta aurasta.

Lumiaura työntää suurta lumimäärää kadulla Lappeenrannassa.

Lappeenrannan kaupunki yrittää saada asuinalueiden kadut auki – työt jatkuvat läpi viikonlopun

Joillakin kadunpätkillä aura-autoa ei ole nähty viikkoon. Auraukset jatkuvat eri puolilla kaupunkia.

Lumi lentää lumentyöntimen edellä.

Lunta, jäätä ja vettä poistetaan nyt pihoilta keinoja kaihtamatta – kaivon etsintään on ostettu jopa metallinpaljastimia, kertoo kauppias

Lumityökalut kuten lumikolat ja - lapiot ovat käyneet alkuvuonna poikkeuksellisen hyvin kaupaksi, kerrotaan kauppaketjuista. Helmikuun hankalat kelit etenkin eteläisessä Suomessa ovat tyhjentäneet liikkeet myös hiekoitussepelistä ja jään rikkomiseen tarkoitetuista jääraudoista.

Talvinen maisema ja sähkölinja vaaran harjalta.

Ilomantsin Naarva on Suomen lumisin paikka: "Olen toivonut, että tuo yläkerran ukko ei enää tiputtele lumia"

Lähellä itärajaa sijaitsevassa kylässä mitattiin perjantaiaamuna lumen syvyydeksi 108 senttimetriä.

Näin testaat Tee se itse -lumipuntarin avulla, onko katollasi liikaa lunta

Huolettaako lumen paino katolla? Näin voit mitata kotikonstein, onko lumikuorma jo liian raskas kattorakenteille

Talojen kattorakenteet on yleensä mitoitettu kestämään 180 kilon lumikuorman neliömetriä kohden. Näillä ohjeilla jokainen voi rakentaa itselleen lumipuntarin.

Kimmo Huttunen kolaa lunta pihalta.

Lunta on tupruttanut niin paljon, ettei kasoille tahdo löytyä tilaa: "Jonnekin nämä pitää koittaa survoa"

Lappeenrannassa sataa lisää lunta, eikä väyliä ole saatu kuntoon edellisenkään lumisateen jäljiltä. Imatralla lumenkaatopaikka jouduttiin sulkemaan tilapäisesti.

Karstulan hautausmaan portti, etualalla kyltti, jossa lukee "Ei talvikunnossapitoa, liikkuminen omalla vastuulla."

Hautausmaita hoidetaan pitkälti valtion rahalla, ja sen riittävyys vaihtelee – Karstulassa kiivastuttiin, kun hautausmaalta loppui auraus

Seurakunnat saavat valtiolta rahaa muun muassa hautausmaiden ylläpitoon. Jakoperusteet eivät huomioi sitä, kuinka erilaisia seurakunnat ovat.

Viikonloppuna kertyneen lumimassan siivous jatkui vielä maanantaina Oulun Kuusiluodossa.

Oulun kaupungin alueella lumitöitä on tehty herkeämättä reilun viikon ajan – lumenkaatopaikalla jopa ruuhkaa

Oulussa reilun viikon takaisen runsaan lumentulon jälkiä korjataan vielä alkuviikonkin ajan. Paikoin lunta tuli tuolloin parikymmentä senttiä.

Keltaiseen takkiin pukeutunut mies työntää lapiolla lunta pois katolta.

Haluaisitko nämä lumet niskaasi? Lumenpudottaja ihmettelee jalankulkijoita, jotka eivät piittaa hengenvaarasta: "Osa ihmisistä on jääräpäitä"

Jos näet kadulla puomit, kierrä ne kaukaa. Näin neuvovat kattoammattilaiset. Nyt on lumien pudottelun kuumin sesonki, ja pahimmillaan katolta putoava lumi voi jopa tappaa.

Kansainväliset lumilautailijat löysivät Mäntymäen kuntoportaat

Helsingin kaduilla on lunta niin paljon, että viralliset vastaanottopaikat eivät riitä – lunta kasataan nyt eritasoliittymään ja kipataan mereen

Lumilautailijat ottavat kaiken irti pääkaupungin lumitilanteesta. Helsingin kaduilta on poistettu nyt 34 000 kuormaa lunta.

Korkeat lumipenkat omakotitaloalueen kadunvarrella.

Jyväskylässä lumimassat kaventaneet katuja metritolkulla – "Alkaa olla pikku hiljaa joka paikka tukossa"

Runsas lumentulo on pitänyt katujen kunnossapidon kiireisenä. Jyväskylässä lumen raivaus katuverkolta kestää vielä useita päiviä. Ennen asuinalueiden katuja putsataan muun muassa kaupungin keskustaa.

Mies kolaa lunta katolla

Katoille kasautuneen lumen painoa ei suuremmin tarvitse maakunnassa vielä pelätä

Kattojen lumikuormaa kannattaa kuitenkin jo seurata. Katoille on paikasta riippuen kertynyt suunnilleen kolmannes siitä, mitä katot kestävät. Suurimmassa vaarassa ovat esimerkiksi maneesit.

Ihmisiä kolaa kunta Lohjan tyhjennetyn kuplahallin päältä

Yli 70 vapaaehtoista riensi apuun, kun Valtteri-myrskyn tuoma lumikuorma uhkasi tuhota jalkapallojunioreiden kuplahallin Lohjalla

Ilman vapaaehtoisten apua lasten harrastukset olisivat keskeytyneet tämän talven osalta. Lohjan kuplahallissa harjoittelee noin viisi sataa lasta viikoittain. 

Talvisäässä höyryävä Pyhäjärvi ja pelastusrengas.

Loputtomalta tuntuva lumisade saa pian jatkoa: ennusteissa jopa yli 10 senttimetriä lisää lunta Pirkanmaalle

Lumisade on voimistumassa illan aikana ja leviämässä laajemmalle alueelle.

Tarja Myller, katukunnossapidon tiimipäällikkö, Helsingin kaupunki.

Lumiralli on täydessä vauhdissa, ja kyytiä Helsingin kaduilta saa 5 000 kuormaa lunta päivässä – myös satoja autoja siirretään lumitöiden takia joka päivä

Helsingin kaupunki on joutunut siirtämän lumitöiden alta tähän mennessä noin 2 000 henkilöautoa. Hietalahden torialue otetaan asukaspysäköintikäyttöön ensi viikon alussa.

Romahtanut kuplahalli.

Kattojen lumikuormat kasvavat – asuintalot kestävät selvästi enemmän kuin suuret hallit

Pirkanmaalla aletaan helmikuun alkupuolella olla isojen hallien riskirajoilla, joka on likimain 100 kiloa lunta neliömetrillä. Sen ylittymisen jälkeen alkavat piilevät rakennusvirheet tulla esiin.

Kuormaaja kasaa lunta lasaksi kadun vieressä kaupungissa pimeänä tammikuun aamuna kello 5.30.

Hämeenlinna selvittelee Valtteri-myräkän jälkiä vielä viikkoja

Alkuviikko kuluu Hämeenlinnassa katujen ja teiden varsille syntyneiden lumikasojen rahtaamiseen lumenkaatopaikalle. Kaupunkilaiset ovat soitelleet lumesta ahkerasti kaupunkirakenteen asiakaspalveluun.

Jyrki Lieto putsaa autoaan lumesta Itäkeskuksen Prisman parkkihallissa.

Moni tuo lumisen autonsa kauppakeskuksen parkkihalliin sulamaan – kikka, jolle kauppakeskusjohtajat eivät näe estettä

Lumimyrskyn jälkeen kauppakeskusten lämpimissä parkkihalleissa näkyy tavallista enemmän lumisia autoja.

Luminen Senaatintori ja Tuomiokirkko.

Tältä näyttää luminen pääkaupunki tammikuun viimeisenä päivänä

Ilmatieteenlaitoksen mukaan pääkaupunkiseudulle satoi viikonlopun aikana paikoin yli 30 senttimetriä lunta.

Kaksi työkonetta kasaamassa lunta lumenkaatopaikalla.

Viikonlopun lumia aurattiin Tampereella maanantaille asti – kasojen kuljettamiseen menee koko loppuviikko

Tampereella alkoi maanantaina lumikasojen kuljettaminen lumenkaatopaikoille. Lisäksi siistitään vielä esimerkiksi risteyksiä, jotta suojatiealueella näkee esteettömästi.

Autoja ei ole aikaa väistellä, kun lunta siirretään

Valtterin sotkuja siivonnut lumiaurakuski sai kadun asukkaalta eväät kiitokseksi – näin lunta kauhottiin eri puolilla Suomea

Viikonloppuna lunta pyöritellyt Valtteri-myrsky jätti jälkeensä lumisotkun, jota siivotaan vielä pitkään. Kävimme eri puolilla Suomea katsomassa, miten lumityöt sujuvat.

Raitiovaunu ja lumiaura Hämeenkadulla Tampereella.

Nyt kerätyn lumen sulattamiseen menee koko kesä – Tampereen lumenjättöpaikoille päätyy myös kadonnutta tavaraa ja valtava määrä hengityssuojaimia

Tampereen seutualueelta kerätään talvessa keskimäärin 13 000 kuormaa lunta. Tänä talvena lunta on kuormattu 6 000 lastillista.

Harmaa korkea pakettiauto pysäköitynä lumivallin keskelle Jyväskylässä.

Valtteri piti aurauskaluston liikenteessä yötä myöten - viikonlopun lumimyräkän hintalappu Jyväskylälle liki 200 000 euroa

Lumenauraajilla riitti töitä viikonloppuna Keski-Suomessa, kun Valtteri-myrsky kasvatti maakunnan kinoksia. Öisiä auraustöitä on tiedossa alkuviikostakin mm. kadunvarsien puhdistamisessa.

Lumitöitä riittää Valtteri-myräkän jälkeen

Lunta, lunta, lunta – pulkkamäet ja hiihtoladut täyttyivät ihmisistä, autoja ja pihateitä putsattiin esiin ennen seuraavaa pyryä

Yhteisen pihatien kolaaminen toi naapurit yhteen ja naurua riitti. Etelän hiihtäjät iloitsivat sohjokelin päättymisestä sekä nopeasti hiihtokuntoon huolletuista laduista.

En snöplog lassar snö i en stor snöhög på Senatstorget framför Domkyrkan i Helsingfors under Valtteri-snöstormen.

Helsingissä lunta riittää aurattavaksi useammalle päivälle

Ensimmäisenä aurataan pääkadut, joukkoliikenneväylät ja kevyenliikenteen pääväylät.

Läheltä

Raitiotien harjausvaunu syttyi palamaan yöllä, kuljettaja sammutti

Tapaus sattui puolenyön jälkeen Tampereen Kalevassa, Prisman lähettyvillä.

Ammattilaiset turvavarusteissaan kolaavat lunta pois taskattoisen hallin katolta.

Pelastuslaitoksen mukaan kattojen romahdukset ovat harvinaisia – lumikuorma kannattaa jättää katolle, ellei ole alan ammattilainen

Suomessa rakennusvalvontaviranomaiset pitävät huolen siitä, että katot rakennetaan kestämään lumen painon. Suurin riski kohdistuu vanhojen hallien kattoihin.

Riihimäen kaupungin kunnossapidon työntekijä Toni Kokkonen asentaa auraa kuorma-auton nokkaan lumisateessa pimeänä aamuna.

Aurakuski neuvoo autoilijaa kunnioittamaan lumiauraa – erityisesti risteysalueilla henkilöauto saattaa jäädä silmiltä katveeseen

Sakeat lumisateet tietävät pitkiä päiviä aurakuskeille. Aura-auton kuljettaja Toni Kokkonen antaa videolla vinkit autoilijoille aura-auton kohtaamiseen.

Kuvassa lumeen hautautunut auto tien varrella

Kaupunki muistuttaa kiineistön omistajia keräämään lumikasat – aikaa on seuraavaan lumettomaan päivään

Lumikasojen kerääminen katujen varsilta kuuluu kiinteistön omistajalle. Vuosittain asiasta joudutaan huomauttamaan huoltoyhtiöitä. 

Kauhakuormaaja kippaa lunta Vaasan Koulukadulla kuorma-auton lavalle.

Joulunpyhien lumikaaos tulee Vaasalle kalliiksi – lisälaskuun on kuitenkin varauduttu

Viikonloppuna noin 40 koneyksikköä aurasi kulkuvälineitä lähes vuorokauden ympäri. Töitä riittää vielä lumikuormien siirtämisessä muutamaksi viikoksi.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle