Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Regnbågsflaggan i motljus.

Lieksan seurakunta vastaa pride-kohuun – järjestää kaupungin historian ensimmäisen sateenkaarimessun

Perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu vertasi viime maanantaina pride-aatetta muun muassa pedofiliaan ja eläimiin sekaantumiseen. Seurakunta haluaa osoittaa tukensa sateenkaariväkeä kohtaan.

Pride lippu

Lieksalaisen valtuutetun Pride-puheet kolhivat kaupungin mainetta – kaupunginhallituksen puheenjohtaja haluaa, että tämä oli viimeinen kerta

Lieksan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Timo Väänänen pelkää, että yhden valtuutetun puheet leimaavat koko kaupungin.

Pride-lippu liehuu.

Perussuomalaisten kaupunginvaltuutetun Pride-kommentit järkyttävät Lieksassa – valtuuston kokous johti rikosilmoitukseen

Perussuomalaisten Keijo Porkka väitti Lieksan kaupunginvaltuuston kokouksessa, että sateenkaariliputuksen kannattajat hyväksyvät esimerkiksi seksin 12 vuotta täyttäneiden kanssa.

Yhdysvaltalaisnainen seisoo kotinsa olohuoneessa.

Carlette Duffy lavasti talonsa valkoihoisen kodiksi ja tuplasi sen arvon

Asuntomarkkinoiden piilevä rasismi Yhdysvalloissa vie vähemmistöiltä valtavasti varallisuutta.

Pride-lippu liehuu.

Valkeakoski jatkaa Pride-liputusta – valtuustoaloite liputuksen rajoittamisesta tyssäsi

Valkeakosken kaupunginhallituksen päätöksessä todetaan, että sateenkaarilipun salkoon nostaminen on kaupungille keskeinen tapa tukea moninaisuutta ja tasa-arvoa.

Mielenosoittaja pitää ylhäällä kylttiä, jossa lukee "UGANDA, KILL THE BILL NOT THE GAYS EQUALITY!"

Ugandan ankara homolaki järkyttää sateenkaariaktivisteja ympäri Afrikkaa: ”Mihin haluatte meidän menevän?”

Ugandan presidentti hyväksyi maanantaina yhden maailman ankarimmista homoseksuaalisuuden vastaisista laeista.

Minna Sorvoja pitelee kädessänsä pientä videokameraa.

Nainen tähtien takana – Minna Sorvoja on nähnyt Suomen muuttuvan televisiossa ja elokuvissa

Kulttuurivieras Minna Sorvoja näkee aitiopaikalta, miten suomalainen yhteiskunta muuttuu. Pitkän uran tehnyt roolittaja iloitsee siitä, että elokuvissa ja tv-sarjoissa kerrotaan nyt entistä moninaisempia tarinoita.

Valkoinen paperi pöydällä. Paperissa on piirrettyjä hamoja ja tekstiä, otsikkona "Yhtenvertaisuussitoumus".

Monille vielä oudosta käsitteestä on nyt tulossa uusi normi – Tampere kannustaa luomaan turvallisemman tilan periaatteet

Turvallisemman tilan periaatteet ovat yhdessä luotuja ohjeita toimintatavoista, joiden avulla jokainen voi tuntea olonsa tervetulleeksi ja kunnioitetuksi. Apua ohjeiden luomiseen saa kaupungilta.

Pieni ja värikäs pride-lippu, jossa valkoisella teksti "Manse Pride".

Manse Pride ei näe tarvetta karsia yhteistyökumppaneita – järjestäjän mukaan tapahtuman yhteistyötahot on valittu huolellisesti

Helsinki Pride ilmoitti alkuviikosta, ettei kelpuuta kokoomusta ja keskustaa yhteistyökumppaneikseen tämän kesän pride-tapahtumaan. Tampereella kumppanuuksien kieltämiselle ei nähdä tarvetta.

Chileläis-suomalainen yhdenvertaisuuskouluttaja ja aktivisti Javiera Marchant Aedo kuvattuna Hotelli Tornin kattoterassilla, Helsinki, 14.4.2023.

Osaatko sinä jo turvallisemman tilan periaatteet – testaa! Yhdenvertaisuuskouluttaja kertoo mikä väärinkäsitys termiin yleensä liittyy

Turvallisemman tilan periaatteet eivät vaadi mitään virallista sertifikaattia, vaan jokainen tilaisuus tai tapahtuma voi luoda käytäntönsä itse.

Ylen kolumnisti Adina Nivukoski studiokuvassa.

Adina Nivukosken kolumni: Pienen hetken ehti jo näyttää, että naisella on oikeus päättää kehostaan

Koronan varjossa naisten oikeudet taantuivat ympäri maailmaa. Useat valtiot kavensivat oikeutta turvalliseen aborttiin, ja monet tytöt kehitysmaissa eivät koskaan palanneet enää kouluihin.

Tiina Parikka istuu nojatuolissa, kasvot katsojaan päin.

Asiantuntija tyrmää työnantajien oudot uskomukset yli 50-vuotiaista: "Ajatellaan, että osaako se edes sähköpostia kirjoittaa"

Johtajia ja työnhakijoita valmentava Tiina Parikka sanoo ikäsyrjinnän koskevan erityisesti asiantuntija-ammateista irtisanottuja. Heitä ei palkata myöskään alemman koulutustason tehtäviin.

Kommenttikuva urheilutoimittaja Pekka Holopaisesta.

Pekka Holopaisen kolumni: Muutama sana SM-liigan tiedotteessa paljasti kaiken – Siiri Rantasen työt jäivät kesken

Kati Kivimäki kesti Pohjolan suurimman kauppakeskuksen vetäjänä läpi koronapandemian. Kiekkoliigan mieskööri uuvutti hänet irtisanoutumaan alle vuodessa, kirjoittaa toimittaja Pekka Holopainen.

Sateenkaarilippu taloyhtiön pihalla Käpylässä.

Kuntalaisaloite: Kajaanin kaupungin tulisi järjestää sateenkaariliputus ihmisoikeuksien puolesta

Kainuun seta ry perustelee aloitettaan sillä, että kaupungista on muuttanut pois ja muuttamista harkitsee usea sateenkaari-ihminen, koska heillä on paikkakunnasta huonoja kokemuksia.

verenluovutus, veripussi, näytepussi, Elina Halonen, sairaanhoitaja

Miesten välisestä seksistä ei enää kuukausien karenssia verenluovutukseen, jos seksikumppaneita on vain yksi

Fimea esittää, että miesten välisestä seksistä johtuva verenluovutuseste poistettaisiin. Varoaikakäytännöstä tulisi näin sama kuin miesten ja naisten sekä naisten välisessä seksissä.

Punainen sähköauto Turun pääkirjaston edustalla.

Turku aloittaa poikkeuksellisen kokeilun: kirjastokortilla voi lainata sähköauton

Turun kaupungin mukaan kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta maailmassa, kun kirjastokortilla saa lainattua sähköauton.

Fumio Kishida håller tal i Japans parlament.

Japani haluaa lisää naisia suuryritysten johtoon – merkittävien suuryritysten johtajista vain 11,4 prosenttia on naisia

Sukupuolten väliset erot ovat Japanissa huomattavia huolimatta naisten korkeasta koulutustasosta ja osallistumisesta työelämään.

Kuokkalan yhtenäiskoulu -nimi koulun seinässä.

Jyväskylä jätti taloussyistä hakematta tasa-arvorahoitusta, rehtori pelkää lasten tipahtavan pois koulusta riittämättömien resurssien takia

Tasa-arvorahaa on voinut hakea kouluille, joiden alueella sosioekonominen tilanne voi altistaa oppimistulosten heikentymiselle. Jyväskylälle 90 000 euron omavastuuosuus oli liikaa.

  Ylen kolumnisti Saara Särmä studiokuvassa.

Saara Särmän kolumni: Puhetavoista huomauttaminen on hiljentämiskeino, jolla pyritään pitämään naiset poissa julkisuudesta

Julkisen puhumisen tulisi olla mahdollista jokaiselle ilman, että siitä seuraa häirintää, haukkumista tai ”ystävällisiä ohjeita” muuttaa itsessään jotain, kirjoittaa Särmä.

Näkövammainen laulaja Ville Köngäs harjoittelee bändinsä kanssa.

Ville Köngäs, 23, kuuluu harvojen joukkoon: sokea musiikin opiskelija kirjoittaa nuotit koko orkesterille

Näkövammaiset ovat edelleen eriarvoisessa asemassa näkeviin musiikinharrastajiin verrattuna. Harrastaminen ja opiskelu voivat tulla kalliiksi.

Potretti Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Markus Viitaniemestä.

Pohjois-Karjalan pelastuslaitos on ottanut käyttöön sukupuolineutraalit tehtävänimikkeet: palomiehet ovat nyt pelastajia

Muutoksen takana on sisäministeriön suositus, jolla halutaan lisätä ammattilaisten yhdenvertaisuutta.

Vaasan vaalipiirin eduskuntavaalehdokkaiden vaaliesitteitä vinossa pinossa pöydällä.

Lappi ja Helsinki olivat naisvaltaisimmat vaalipiirit, Vaasassa miehet ovat jyränneet jo vuosia – Tällainen sukupuolijakauma vaaleissa oli

Lapin vaalipiiri oli tänä vuonna eduskuntavaalien naisvoittoisin. Asiantuntijan mukaan ehdokkaan sukupuoli vaikuttaa edelleen ihmisten äänestysvalintoihin.

Yhdysvaltojen naisten joukkue juhlii jalkapallon maailmanmestaruutta 2019.

Naisten MM-kisojen palkintopotti kasvoi räjähdysmäisesti – näin huippupestiä jahtaava Ari Lahti pyrkii vaikuttamaan Fifan päätöksentekoon

Palloliiton kehityspäällikkö Heidi Pihjalan mukaan naisten ja miesten palkintosummien mahdollinen tasaaminen tarkottaisi valtavaa taloudellista kasvua naisten jalkapallolle.

Elsa Marina de Leon seisoo poikaystävänsä Aku Lammassaaren kanssa kanssa Oulun Tuomiokirkon edessä.

Kun Elsa Marina De León tapasi suomalaisen miehen, hän sai tietää kaksi asiaa: esiäidin yhteydestä Suomeen ja suomalaisten oudosta tavasta

Meksikolaisen Elsa Marina De Leóninin mukaan hänen isoisoäitinsä viesti naisten aseman parantamisesta on edelleen erittäin ajankohtainen.

Tuija Siltamäki, Helsinki, 01.02.2019

Tuija Siltamäen kolumni: Olisiko jo media-alan Me toon aika?

Media onnistui median mielestä media-alan häirintäkohun käsittelemisessä loistavasti, Siltamäki kirjoittaa.

Tiina Helin.

Tiina Helinin kolumni: Työhäpeä on seurausta ihmisarvon sitomisesta työhön

Poliitikoilla ja medialla on valta ohjata keskustelua, jota kahvipöydissä uusinnamme. Arvotatko sinä ihmisiä tittelin perusteella, kysyy Helin.

Junaraiteet kesäpäivänä.

Sunnuntai 19.3.2023 (radio)

Junalakko alkaa. Pankkifuusio Sveitsissä. Minna Canthin päivä. Sääennuste.

Kirjailija Susanna Hast.

Susanna Hast väsyi peittelemään traumaansa: ”Yhteiskunnassa on jotain mätää, jos seksuaalisen väkivallan uhri tuntee syyllisyyttä”

Kulttuurivieras, kirjailija, tutkija Susanna Hast vaikeni kokemastaan seksuaalisesta väkivallasta. Kirjoittamalla hän vapautui häpeästä ja syyllisyydestä.

Kanttilan ulkoseinällä oleva posteri, jossa kerrotaan Minna Canthista ja pyydetään lahjoittamaan rahaa toimintaan.

Minna Canthin kotitalon ikuisuuskiista on ehkä saamassa ratkaisun Kuopiossa

Liki 200-vuotias Kanttila on ollut remontin tarpeessa jo kauan. Säätiötä pidetään luontevana askeleena kulttuurihistoriallisesti arvokkaan rakennuksen kunnostamiseksi.

Viimeinen sana ohjelma, vieraana Maria Pettersson. 23.4.2021.

Kilpailu työpaikoista nostaa kynnystä ilmoittaa häirinnästä media-alalla – Journalisti-lehden päätoimittaja on ylpeä nykyopiskelijoista

Viisi vuotta sitten media-alalla tehdyn kyselyn mukaan häiritsijä on useimmiten oma työkaveri. Suurin osa häirinnän kohteista ei tee asialle mitään.

Pikkulaskiainen Turussa.

Mitä ovat turvallisemman tilan periaatteet? Tällaista käytöstä odotetaan opiskelijatapahtumissa ja festareilla

Festareilla tyypillinen turvallisen tilan loukkaus on väkijoukossa sopimattomasti koskettava käsi.

50 euron setelit

Nainen tienaa Lapissa keskimäärin reilut kuusisataa euroa vähemmän kuin mies – valtion leivissä ero on vieläkin suurempi

Sukupuolten välinen palkkaero ei ole vain Lapin ongelma. Naisten ja miesten palkkojen välinen erotus on Suomessa suurempi kuin EU-maissa keskimäärin.

Tampereen kaupunginvaltuuston talousarviokokous.

Miehillä on suurin osa Tampereen johtotehtävistä, ja pian naisia ei ehkä ole edes pormestareissa – Kalervo Kummola: ”Enemmänkin sattumaa”

Kysyimme tamperelaisilta poliitikoilta, miten he suhtautuvat keskeisten luottamustehtävien epätasaiseen jakautumiseen sukupuolten kesken. Osa pitää tilannetta ongelmallisena.

Miehet taittamassa matkaa Planican MM-kisojen 50 kilometrillä.

Jos hiihtolegenda Vegard Ulvangin toive toteutuu, 8 hiihtomatkaa muuttuu seuraaviin MM-kisoihin – ”Tätä asiaa ei pidä kysyä urheilijoilta”

Kansainvälisen hiihtoliiton maastohiihtokomitean entinen puheenjohtaja on tyytyväinen maailmancupissa nähtyihin muutoksiin – kovasta kritiikistä huolimatta.

Skandinon toimitusjohtaja Emmi Lemmetty-Garcia.

”Sepon” tarinan kertonut yrittäjä hämmentyi positiivisen palautteen määrästä – nyt tekaistu tuotepäällikkö on työnsä tehnyt

Emmi Lemmetty-Garciasta on ollut lohdullista kuulla, ettei hän ole ainoa, joka on joutunut yhteistyökumppaniensa vähättelemäksi. Yrittäjäjärjestön edustajan mielestä tasa-arvo on kehittynyt etenkin viime vuosina.

Sonja Wlasoff (vas.) ja Iida Kasanko seisovat vierekkäin ja katsovat kameraan.

Äijä ja ämmä ovat sävyiltään aivan erilaiset: toinen on kehuva, toinen väheksyvä – näin naissanat muuttuvat

Suomalaisista paikannimistä löytyy tuhansia naisiin liittyviä etuliitteitä. Ämmä ja akka ovat yhä voimakkaita sanoja, mutta leima on kielessämme nykyään negatiivinen.

Tyttö katselee suurta Z-merkkiä Moskovan punaisella torilla.

Hyökkäyssota romuttaa naisten asemaa Venäjällä – aktivistit pelkäävät, että seuraavaksi Kreml kieltää abortit väestön kasvattamiseksi

Aktivistien mukaan sodan aikana tapahtuneet heikennykset naisten ja vähemmistöjen asemaan ovat jatkoa naisvihamieliseen politiikkaan, jota Venäjä on harjoittanut järjestelmällisesti viime vuosina.

Kukkakimppu

Keskiviikko 8.3.2023 (radio)

Työperäinen maahanmuutto. Unkari ja Nato. ADHD. Naisten päivä. Korjaus tiistain uutiseen. Sää.

Kuvassa Viikon Tuukka eli toimittaja Tuukka Pasanen kuulokkeet päässään.

Viikon Tuukka: Musiikintekijät ovat valtaosin miehiä, ja niin ovat tekijöiksi hakeutuvatkin – sukupuolijako istuu tiukassa

Musiikin säveltäjistä ja sanoittajista noin 80 prosenttia on miehiä, kertoo Teoston tuore tutkimus. Monille miesvaltaisille linjoille ei juuri muut kuin miehet myöskään hae.

Iso lintu ja pieni lintu laulavat langalla

Analyysi: Vähättelyä, arvostuksen puutetta ja suljettuja ovia – Naisten kokema syrjintä musiikkialalla on fakta, jota miehet eivät huomaa

Naiset kokevat musiikkialalla vähättelyä ja vaikeutta saada työtilaisuuksia. Miehet eivät tunnista rakenteellista epätasa-arvoa, eikä siinä ole mitään yllättävää, kirjoittaa toimittaja Iida Rauhalammi.

Bess tanssiryhmineen lavalla.

Musiikintekijöillä sukupuolesta riippuen täysin eri käsitys alansa tasa-arvoisuudesta, selviää Teoston kyselytutkimuksesta

Musiikkialan toimijat pyrkivät selvittämään, miksi Teoston rekisterin mukaan Suomen musiikin tekijöistä vain viidennes on naisia tai muunsukupuolisia.

Kuvakollaasi neljästä naisesta hymyilemässä kameralle. Kaikki naiset ovat pukeutuneet talvivaatteisiin, ja kuvat on otettu Tampereen keskustorin ympäristössä.

Naistenpäivää vietetään tänään – kysyimme naisilta, toteutuuko tasa-arvo Suomessa

Kansainvälistä naistenpäivää vietetään tänään keskiviikkona. Yle kävi kysymässä Tampereella naisilta, millä mallilla sukupuolten tasa-arvo on heidän mielestään Suomessa.

Irene Naakan kasvokuva.

Miehet kävelivät kadulla Irene Naakkaa päin – sitten hän lopetti väistämisen ja kannustaa nyt naisia pitämään kiinni omasta tilastaan

Tutkijan mukaan väistämiskeskustelu on osa isompaa keskustelua siitä, kuka saa yhteiskunnassa tilaa. Naiset eivät käytä julkista tilaa yhtä paljon kuin miehet.

Sähkötekniikan opiskelija Raita Sandberg halaa robottia.

Teekkari Raita Sandbergilla on yli sata kurssikaveria, joista 15 on naisia – tutkija kuvaa asenteita: “Oikea insinööri on yhä edelleen mies”

Lukiot ja yliopistot naisistuvat, mutta tekniikan alalle naisia saa yhä edelleen houkutella. Poikkeuksena ovat kemian ja arkkitehtuurin opinnot. Ne määriteltiin naisille sopiviksi jo sata vuotta sitten.

Harvey Weinstein kliar sig i ansiktet medan han tittar ner. Han sitter i en rättssal.

Elokuvatuottaja Harvey Weinstein sai 16 vuoden vankeustuomion raiskauksesta Los Angelesissa

Paljastukset Weinsteinista olivat lähtölaukaus maailmanlaajuiselle Me too -liikkeelle, jossa naiset alkoivat jakaa tarinoitaan seksuaalisesta ahdistelusta sosiaalisessa medissa.

Jyväskyläläinen Tero Reingoldt käyttää työmatkoillaan jatkuvasti vammaispalvelulain mukaista taksikyytiä.

Vammaispalvelulaki takaa työmatkat, mutta käyttäjälle se tarkoittaa joka-aamuista tarkkaa minuuttipeliä – ja silti myöhästymisiä tulee

Vammaispalvelulain mukainen taksiliikenne muuttuu maaliskuun alusta Keski-Suomessa. Uudistuksen toivotaan sujuvoittavan muun työmatkoja.

Vaalikampanjointia Helsingin Narinkkatorilla.

Piirijärjestöt vetoavat vaalirauhan puolesta

Satakunnan poliittiset piirijärjestöt sanovat vetoomuksessaan, että puolueet sitoutuvat asialliseen vaalikampanjointiin. Samaa ne toivovat kaikilta satakuntalaisilta.

Toimittaja Satu Kivelä, Havaintoja ihmisestä -ohjelmasta.

Perhe, ystävät ja terveys ovat nuorille tärkeitä

Kokemukset osallisuudesta ja merkityksellisestä elämästä polarisoituvat.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle