Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Rukan hiihtostadion.

Rukalla pääsee laskettelemaan lakonkin aikana: hissit ja lipunmyynti auki esimiesvoimin, samoin osa vuokraamoista

Hiihtokeskusalan lakko alkaa Rukan lisäksi viidessä Suomen kohteessa torstaina kello 16 ja päättyy lauantaina kello 24. Rukalla aukioaikoihin voi tulla muutoksia.

Vanhuksen sormenpäästä otetaan INR-arvo.

Ylivieska on sijoittunut valtakunnan kärkeen vanhuspalveluiden asiakasarvioinissa

Ylivieskalainnen Osuuskunta Kototuote sai maan parhaat arviot kotihoidon asiakkailta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vanhuspalvelujen kyselyssä.

Kauppamme on suljettu ulosmarssin johdosta -teksti kaupan ovessa.

Salen myyjät marssivat illalla ulos kaakossa, päivällä palkkaneuvotteluiden jumia protestoitiin Vantaalla: ”Voittoa pitäisi jakaa myös työntekijöille”

Palkkaneuvottelut ovat jumissa, sillä Kaupan liitto odottaa muiden alojen palkkaneuvotteluiden päättymistä.

Siivooja Kaija Peni pyhkii kylpyhuoneen peilikaapin ovea keltaisella mikrokuituliinalla.

Katso, missä ammateissa on pulaa ja missä ylitarjontaa osaajista Pohjois-Savossa

Osaavien työntekijöiden tarve oli syksyllä hieman pienempi kuin keväällä, selviää Pohjois-Savon te-toimiston ammattibarometrista. Etenkin erityisasiantuntijoista on nyt pulaa.

Sanna Kallio seisoo marketin takahuoneessa.

Töitä on tarjolla enemmän kuin koskaan, silti moni miettii kannattaako niitä tehdä: “Onko mitään järkeä näillä bensan hinnoilla?”

Vaikka taantuma uhkaa, työtä on tarjolla enemmän kuin koskaan. Työllisyysaste on ennätyskorkea, samoin osa-aikaisten määrä. Silti moni heistä ottaisi mieluummin kokoaikaisen työn.

Työntekijä kävelee työpaikkansa varastossa.

Työttömyysaste laski Pirkanmaalla vuoden takaisesta: nyt 8,1 prosenttia

Suhdannenäkymät ovat epävarmat, mutta ely-keskuksen mukaan ainakin syyskaudella voidaan odottaa tilanteen kohentuvan edelleen.

Tornion McDonald's ulkoa.

Tornion uuden McDonald’sin suosio on jatkunut kiivaana – välillä sisätilat on jouduttu sulkemaan, koska työntekijöitä ei ole tarpeeksi

Avajaispäivänään Tornion uusi McDonald's rikkoi ketjun aiemman avajaispäivän myyntiennätyksen. Päivän aikana ravintolassa kävi noin 3 000 ruokailijaa.

En glass på strut.

Sadat kesätyöläiset ottavat yhteyttä ammattiliittoihin – PAMin aluepäällikön mukaan osa työnantajista sumuttaa nuoria tahallaan

Nuorten työsopimuksia voidaan yrittää naamioida joksikin muuksi, työnantajan velvollisuuksien kiertämiseksi.

Vatupassi talon perustuksien päällä.

Suhdannebarometri: Hämeen yrityksillä vaisut odotukset loppuvuodelle

Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdannetilanne on vielä melko normaali, mutta loppuvuoden odotukset ovat selkeästi vaisut.

Ravintola Olivia.

Finnish service sector suffering from drawn-out labour shortage

Employers say finding workers is challenging.

Tummahiuksinen nainen seisoo luonnonkosmetiikkaliikkeen tiskin takana.

Ravintolat eivät ole yksin työvoimapulansa kanssa – kaupan alan yrittäjä: Haastavaa löytää työntekijöitä, jotka ovat valmiita sitoutumaan

Palvelualoilla kärsitään pitkittyneestä työvoimapulasta: työnhakijoita ei yksinkertaisesti ole tai hakijoiden osaaminen ei vastaa yrityksen tarpeita.

Ihmiset kiipeilivät Havis Amanda patsaan päälle leijonien voitettua MM-kultaa 2022.

Maanantai 30.5.2022 (radio)

Jääkiekon MM-kulta. MM-juhlinta. Palvelualojen työntekijäpula. Sää.

Tarjoilijan käsi kaataa kiiltävästä termoskannusta kahvia kuppiin ravintolapöydässä, jossa näkyy myös aamiaisastioita.

Lapin koulutuskeskus Redun joukkueelle kaksi kultaa sekä pronssi Taitaja-kilpailuissa

Kultamitalit tulivat tarjoilussa ja matkailussa, pronssimitali asiakaspalvelussa ja myynnissä.

Lähikuva maalarin pensselistä.

Ukrainan sota luo epävarmuutta – moni yrityskauppa on kaatunut kalkkiviivoilla Kainuussa

Yritysten omistajanvaihdoksiin on Kainuussa kova tarve, sillä jopa 1 500 yrittäjää arvelee lopettavansa tai myyvänsä toimintansa seuraavan 10 vuoden kuluessa.

Ylen kolumnisti Shadia Rask studiomuotokuvassa.

Shadia Raskin kolumni: Tervetuloa meille, siivoamaan!

Suomi haluaa työperäistä maahanmuuttoa, mutta ulkomaalaistaustaiset työskentelevät siivoojina jopa Suomessa suoritetuilla korkeakoulututkinnoilla. Onko siivoustyö parempi kuin ei työtä lainkaan, kysyy Rask. Kolumnin voi myös kuunnella.

Siivooja moppaa lattiaa käytävällä.

Sunnuntai 24.4.2022 (radio)

Ranskan presidentinvaalit. Palvelualan turvattomuus. Kirjepostin jakelu. Lumipeite ohenee. Säätiedot.

Heka Oy:n siivoustyönjohtaja Tiina Tuomainen.

Turvattomuus lisääntynyt palvelualalla – työnantaja tarjoaa siivoojille itsepuolustuskoulutusta, sen käynyt siivooja: Opin varmistamaan pakoreitin

Palvelualalla moni kokee asiakkaiden käytöksen aiempaa epäystävällisempänä. Uhkaavien tilanteiden varalta Helsingin kaupungin vuokrataloja hallinnoiva Heka tarjoaa työntekijöilleen koulutusta, jossa harjoitellaan myös itsepuolustustaitoja.

Jessica Lubrano

Seksuaalista häirintää kokenut työntekijä haastaa Swappien oikeuteen – vaatii yritykseltä kymmenientuhansien korvauksia laittomista potkuista

Työntekijä kertoo joutuneensa seksuaalisen häirinnän kohteeksi ensimmäisestä työpäivästä lähtien. Työsuhde purettiin koeajalla samaan aikaan, kun hän oli vaatinut työnantajaa puuttumaan häirintään.

Ammattiliitto PAMin jäseniä seisoo ulkona PAM-kyltin kanssa.

Siivoojia on marssinut ulos Rovaniemellä – työntekijöitä hiertää pieni palkka ja arkipyhistä saatavien korvausten kiertäminen vapaapäivillä

Kiinteistöpalvelualan työntekijät ovat järjestäneet ulosmarsseja työehtosopimusneuvottelujen vauhdittamiseksi. Palvelualojen ammattiliitto PAM on julistanut ylityökiellon ja jättänyt lakkovaroituksen.

Nuoria naisia tanssimassa Hercules-yökerhossa.

Karaoke raikasi ja tanssilattia veti puoleensa, kun ravintolarajoitukset poistuivat – näin Helsingissä juhlittiin yöllä

Ravintolat ja yökerhot saavat taas pitää ovensa auki vapaasti. Kuvatarina näyttää, miten vapautumista juhlistettin Helsingin yössä.

Henri Alén raastaa parmesaania.

Kesätöitä on tarjolla nuorille nyt enemmän kuin ennen koronaa

Ainakin ravintola- ja hotellialalla kesätyöntekijät paikkaavat myös pandemian aiheuttamaa työvoimapulaa.

Jyväsjärven rantaan rakennettava saunaravintola Viilu.

Keskimaa etsii työntekijöitä kesällä avautuvaan Viiluun – uudenlaisen ravintolan pesti kiinnostaa muitakin kuin ravintola-alan ammattilaisia

Jyväskylän sauna-ravintola Viilun rakennustyöt Lutakon satamassa etenevät aikataulussa. Avajaisia vietetään näillä näkymin kesäkuussa.

Helsinki.  Omakotitalot.  Lumityöt.  Vasemmalla Aila Lampi.  Oikealla. Kimmo Jaakko.

Maanantai 31.1.2022 (tv)

Mestäteollisuuden tuotteet. Palvelualojen työntekijät. Lumimyrsksy. Sääennuste.

Kuvassa on nainen.

Lomautettu Sandra Ikävalko, 25, yrittää saada rahan riittämään ruokaan – palvelualoilla joka kolmas joutuu jättämään aterioita väliin

Tuoreen tutkimuksen mukaan huomattavalla osalla palvelualojen työntekijöistä on vaikeuksia saada rahat riittämään ruokaan. Pahin tilanne on nuorilla, matkailu- ja ravintola-alan työntekijöillä sekä miehillä.

Ihmisiä kauppakeskuksessa.

Kuluttajien luottamus talouteen parani tammikuussa, myös yrityksissä tilannetta pidetään hyvänä

Kuluttajilla on nyt parempi luottamus talouteen tulevaisuudessa kuin mitä se oli joulukuussa. Elikeinoelämän keskusliiton mukaan myös teollisuudessa on hyvä vire.

Ihmisiä terveyskeskuksessa odottamassa lääkärille pääsyä

Valtion, kunnan ja Kelan asiakaspalvelut siirtyvät yhdelle luukulle 2020-luvulla – Etelä-Karjala kokoaa palvelut muita nopeammin

Vuoteen 2030 mennessä Suomen viranomaisten asiakaspalvelupisteet on pääosin koottu yhteen ja virtuaaliset etäpalvelut ovat yleistyneet. Lappeenrannan virastotalossa uudistus näkyy nopeimmin koko Suomessa.

Blue Tomaton myyjä Eeva Saarnio

Työ vaatekaupassa ei houkuta nuoria, mutta Eeva Saarniolle, 21, ala on täysi kymppi – nyt hän kertoo, miksi

Halpavaateketjuissa on pulaa nuorista työntekijöistä kehnon maineen ja myyntityön arvostuksen vuoksi. Asiantuntijan mukaan moni harkitsee alanvaihtoa.

Forssan monitoimikeskus Monikylä sisätilojen havainnekuvassa

Forssan monitoimikeskus on saamassa paikallisväritteisen nimen

Rakenteilla olevasta monitoimikeskuksesta saattaa tulla joko Akvarelli tai Dialooki. Kaupunki on kysynyt nimiehdotuksia kuntalaisilta, ja nimiehdotuksia tuli noin 80.

Kaiku 24 työntekijöitä vastaamassa puheluihin

Sote-piiri perusti uuden puhelinpalvelun parantamaan asiakaspalvelua, mutta toisin kävi – vastausta soittopyyntöön on odotettu jopa useita päiviä

Uusi terveydenhuollon puhelinkeskus ei alkuvaiheessa pystynyt vastaamaan asiakkaiden puheluihin lain vaatimassa ajassa. Pian sama palveluyhtiö ottaa hoitaakseen toisenkin kaakkoissuomalaisen sote-piirin asiakaspuhelut.

Kiteen saha.

Keski-Karjalan talous ei ole toipunut Kiteen sahan lopettamisesta

Keski-Karjala on alkuvuonna ollut heikoimmin menestyvä Pohjois-Karjalan seutukunta. Talouslukujen mukaan Kiteen seudulla ei ole saatu paikattua lovea, jonka Stora Enson sahan lakkautus 2019 teki aluetalouteen.

Sairaanhoitaja pistää koronarokotteen potilaalle Helsingin Messukeskuksessa.

Joissakin yrityksissä on yritetty udella työntekijöiden rokotetietoja – PAM: Osa työnantajista jakaa propagandaa rokotteita vastaan

Palvelualojen ammattiliitto kertoo, että osa työnantajista on palkinnut koronarokotteen ottavia työntekijöitään. Pieni osa on yrittänyt puolestaan saada työntekijät olemaan ottamatta rokotetta. Vielä tyypillisempää on onkia tietoa, vaikka rokotetietoa ei saisi kysyä.

Sursik skola, Pedersöre.

Pedersöre tarjoaa koulukuljetuksia kahteen osoitteeseen kokeiluajaksi

Ehtona ilmaiselle koulukuljetukselle kahteen osoitteeseen on, että toinen kotiosoite on olemassa olevan reitin varrella.

S-ryhmän hyvinvointipäällikkö Matti Räsänen A-studiossa.

Pitkät aukioloajat mahdollistavat karuja kohtaamisia asiakkaiden kanssa – S-ryhmän päällikkö penää nuorille parempia työelämävalmiuksia

Nuorten työntekijöiden tukeminen ja työelämävalmiuksista huolehtiminen auttavat työelämän kuormittavissa tilanteissa.

Aino Parikka seisoo Turun kauppatorilla ja katsoo suoraan kameraan.

Ulkonäön kommentointia, vihjailua, koskettelua ja suoria ehdotuksia – nuoret kertoivat Ylelle kesätöissä kohtaamastaan seksuaalisesta häirinnästä

Seksuaalinen häirintä ja asiattomasti käyttäytyvät asiakkaat ovat asiakaspalvelutehtävissä työskenteleville tuttuja. PAMin asiantuntija muistuttaa, että huonoa käytöstä ei tarvitse sietää, vaikka sen usein koetaankin kuuluvan työhön.

Hoitaja pukee vanhukselle sukkia.

THL: Lakiin sidotun vanhuspalveluiden henkilöstömitoituksen alittaa 10 prosenttia ympärivuorokautisista yksiköistä

Osa ei pääse edes edellisen vuoden velvoitteeseen. Rekrytointiongelmat voivat jatkuessaan THL:n mukaan johtaa siihen, että yksiköt laskevat asiakasmääriään, jotta mitoitus saavutetaan.

Kalajokis sanddyner i kvällsljus

Kalajoen matkailu teki kesällä matkailuennätyksen – maan neljänneksi eniten yöpymisiä

Kuluneena kesänä Kalajoella yöpyi heinäkuussa yli 100 000 matkailijaa, mikä tarkoittaa 22 prosentin kasvua edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta.

Liisa Ansala Rovaniemen kaupunginvaltuuston salin lehtereillä.

Lapin kauppakamari: työvoimapula rajoittaa lappilaisten yritysten kasvua teollisuudessa, matkailussa ja palvelualalla

Yritysten ehdottamissa ratkaisuissa on noussut esiin koulutuksen kehittäminen, paikallisen sopimisen edistäminen ja kannustinloukkujen purkaminen.

Ihmisiä kauppakeskuksessa.

Consumer confidence in personal finances hits highest level since 1995

Senior employees were most confident while pensioners were on the other end of the spectrum, Statistics Finland says.

Eksoten puhelinpalvelu

Eksoten ja Kymsoten puhelinpalvelu Kaiku24 aloittaa toimintansa syyskuussa – henkilökuntaa koulutetaan ja järjestelmiä testataan

Eksoten ja Kymsoten yhteisen asiakaspalvelukeskuksen toimitusjohtaja kertoo, että toiminta aloitetaan vaihe kerrallaan.

Ravintola Teatteri

Neljä lukua paljastaa, että suomalaisten ja koko maan taloudella menee nyt mainiosti – "Kaikki ovat positiivisesti yllättyneitä", tutkija sanoo

Suomen taloudella ja kotitalouksilla menee tilastojen valossa nyt erittäin hyvin. Palvelualoilla kuten ravintola- ja majoitusyrityksissä liikevaihdot kasvoivat kesäkuussa voimakkaasti, ja työvoimasta alkaa olla jopa pulaa. Myös teollisuudessa uudet tilaukset ovat kasvussa ja vienti vetää. Asiantuntijoiden arvion mukaan myönteinen vire taloudessa voi jatkua pitkään.

Kodinkoneliikkeen myyjä esittelee tehokasta kannettavaa tietokonetta.

Osa asiakkaista yrittää palauttaa puhkikulutetut tietokoneet ja helteiden jälkeen tuulettimet – myyjälle palautusrumba on "pelin henki"

Elektroniikkamyyjät pyrkivät kitkemään palautusoikeuden väärinkäyttöä seuraamalla sarjapalauttajien asiakashistoriaa ja varmistamalla, onko käyttötuntien perusteella tietokone ollut tavallisessa kotikäytössä. Väärinkäytökset ovat harvinaisia, mutta ilmiö on tunnistettavissa.

Veli-Matti Partasen, Aleksi Ojalan ja Jarkko Kinnusen kuvat löytyvät paikallisen koulun luokkahuoneen seinältä.

Torstai 22.7.2021

Ravintolarajoitukset. Lainojen korot. Palvelualat. Olympialaiset.

Presidentit Joe Biden ja Vladimir Putin matkalla neuvotteluihin.

Keskiviikko 16.6.2021 (radio)

Biden ja Putin. Opiskelijat. Kaupan ala. Huuhkajat. Sääennuste.

Tiina Merikanto.

Analyysi: Uusi lakiehdotus korjailee vanhuspalvelupykälien sanamuotoja, rohkeaa uudistumista jäädään yhä odottamaan

Monet lakiluonnoksen ehdotuksista ovat kannatettavia. Se, kuinka paljon uudistus toteutuessaan muuttaa vanhuspalvelujen arkea on epävarmaa, pohtii erikoistoimittaja Tiina Merikanto

Vaasan sairaanhoitopiirin johtaja Marina Kinnunen.

Pohjanmaan hyvinvointikuntayhtymä kiteytti palveluasenteensa ja hyväksyi strategian – palveluasenteen kiteyttää uusi kaksikielinen tunnuslause

Tammikuussa 2022 toimintansa aloittavan Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymän strategia on valmis ja hyväksytty kuntayhtymän valtuustossa. Organisation palveluasennetta kuvaamaan valittiin kaksikielinen "Hei, kuinka voin auttaa?” "Hej, hur kan jag hjälpa dig?” -tunnuslause.

Turvaranneke.

Turvapuhelimissa häiriöitä Oulussa ja Jyväskylässä – vaikutti pahimmillaan jopa tuhannen asiakkaan palveluun, Oulussa tilanne jo korjaantunut

Ongelmat alkoivat lauantaina aamupäivällä. Oulussa tilanne korjautui illansuussa. Jyväskylässä vian syynä operaattori Tele2:n maailmanlaajuinen verkko-ongelma.

Eksoten puhelinpalvelu

Eksoten puhelinpalvelut ruuhkautuivat pahasti – ongelmana ovat saman soittajan useat puhelinsoitot samasta asiasta

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote muistuttaa, että puhelinpalveluun riittää yksi puhelinsoitto ja soittopyynnön jättäminen. Muuten puhelinpalvelujen ruuhkaa ei saada helpotettua.

Teksti, jossa lukee Käsikirjoitus.

Koronatuki ja suuret lupaukset: käsikirjoitus

Lue tästä ohjelman käsikirjoitus

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle