Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lantakasoja moottoritiellä.

Hollannin maanviljeljät saavat tukea Donald Trumpilta ja Marine Le Peniltä: "Me vastustamme ilmastofanaatikkoja"

Oikeistopopulistit ympäri maailmaa ovat tukeneet Hollannin viljelijöiden protesteja. He käyttävät niitä globalisaatiota ja ilmastopolitiikkaa vastustavan agendansa sytykkeenä.

Hiilvoimala tupruttaa päästöjä taivaalle.

Tulleja teräkselle, loppu ilmaisille päästöoikeuksille, lievitystä kalliin energian kustannuksiin – EU-parlamentti sopi ilmastopaketista

Päästöoikeuksien ilmaisjaosta tullaan luopumaan asteittain. Jäsenmaiden välisiä eroja tasattaisiin uudella EU-rahastolla.

Silmälasipäinen mies nojaa oranssiin tuoliin metsäpolulla.

Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen hiilinielujen romahduksesta: Hallituksen politiikka ei ole toteutunut

Suomen hiilineutraaliustavoite on uhattuna. Ilmastopaneelin mielestä hiilineutraaliutta tavoitteleva hallitus ei ole suhtautunut ilmastotoimiin vakavasti.

Euroopan parlamentin kokous sali Strasbourgissa. Kokousedustajat äänestävät.

Kirjeenvaihtajan analyysi: EU:n ilmastopaketti kaatui yllättäen, ja poliitikot syyttävät nyt toisiaan – tavoitteet uhkaavat karata

EU:n ilmastopaketin läpivienti mutkistui tällä viikolla, kun parlamentti päätyi palauttamaan ehdotuksen keskeiset osat valmisteluun. Venäjän sotatoimet korostavat EU:n vihreän siirtymän merkitystä.

Tulvien aiheuttamaa tuhoa.

WMO:n tuore raportti kertoo ilmaston tilan heikentyneen jälleen: Pariisin ilmastosopimuksen raja voi tulla vastaan jo seuraavien viiden vuoden aikana

Maailman ilmatieteen järjestön mukaan viimeksi kuluneet seitsemän vuotta ovat olleet mittaushistorian lämpimimmät.

Reetta Räty, Helsinki, 30.8.2018

Reetta Rädyn kolumni: Maailma on helvetinkone, jossa kaikki liittyy kaikkeen

Planeetan tulevaisuuden suurimmat kysymykset eivät koske turvetta, bensaa tai lihansyöntiä, vaan sitä, että mitään erillisiä ilmasto- tai ympäristöasioita ei ole olemassakaan, kirjoittaa Räty.

Vanhempi miesoletettu tarkastelee erilaisia vanhoja elektroniikkalaitteita, kuten vatkaimia, kaukosäätimiä ja stereoita.

Onko omatuntosi kolkuttanut kuluttamisesta ja elintavoistasi? Oletko huolissasi lastenlastesi tulevaisuudesta? Etsimme tarinoita ilmastosyyllisyydestä

Tunnetko häpeää kulutusvalinnoistasi ilmastonmuutoksen vuoksi? Oletko muuttanut elintapojasi ilmastosyistä? Etsimme yli 50-vuotiaita kertomaan, miten asenteet kulutusta kohtaan ovat heidän elinaikanaan muuttuneet ja miltä se tuntuu.

Liikennettä ruuhka-aikaan, taustalla Redin kauppakeskus Kalasatamassa.

Ilmastopolitiikka kuumentaa eduskunnan kevään

Presidentti Sauli Niinistö avaa huomenna tämän eduskunnan viimeiset valtiopäivät. Seuraaviin eduskuntavaaleihin on aikaa neljätoista kuukautta. Matti Vanhanen palaa eduskunnan puhemieheksi.

Europarlamentaarikko Silvia Modig.

Meppi Silvia Modig arvostelee EU:n uutta jättirahastoa: "Voi herättää kansalaisissa perustellun huolen, meneekö tämä ihan oikein"

Kiistellyn ilmastotoimien sosiaalirahaston on tarkoitus helpottaa energian hinnannoususta kärsivien asemaa. Ylen haastattelussa Modig lyttää myös Suomen EU-vaikuttamisen Suomelle tärkeässä merenkulun päästökaupassa.

Luonto otsikoihin ilmaston rinnalle

Marja Sannikka: Emme näe luontoa ilmastolta

Kun kiinnitämme valtavasti huomiota ilmastoon ja sen muutoksen torjuntaan, moni muu tärkeä asia jää huomiotta. Onko luontokin jäänyt ilmaston varjoon, kysyy Marja Sannikka.

Ympäristöministeri Krista Mikkonen.

Climate Minister highlights financial support for climate loss

Krista Mikkonen (Green) said rich countries should do more to help nations coping with the effects of climate change.

Ilmastoaktivistit esiintyvät maiden johtajina.

Ihmiskunta on matkalla suureen tuhoon, uskoo moni parikymppinen – testaa tällä pelillä, oletko yhtä ilmastoahdistunut kuin muut

Laaja kansainvälinen tutkimus kertoo nuorten syvästä ilmasto­ahdistuksesta. Tunne voi lamaannuttaa, mutta siitä on myös toiminnan voimavaraksi.

Mielenosoittajat hautaavat  ilmastosopimuksen.

Analyysi: Blaa blaa blaa ei pelasta maailmaa mutta ilmastokokouksia ei kannata haudata elävältä

Ilmastokokous ei voi korjata kaikkea, ja siksi siihen kohdistui kohtuuttomia toiveita. Askelia eteenpäin otettiin vaikka epäreiluuksia ei korjattu, kirjoittavat Glasgow’sta toimittajat Jenni Frilander ja Jenny Matikainen.

Mielenosoittaja vaatii nopeita ja päättäväisiä toimia Glasgowin ilmastokokouksen ulkopuolella torstaina 11.11.2021

Analyysi: Päästöjätit jakelevat kauniita sanoja hetkellä, jona maailma janoaa rajuja ilmastotekoja

Kiina ja Yhdysvallat lupasivat tehostaa ilmastotoimia jo tällä vuosikymmenellä. Sanoista tekoihin on kuitenkin pitkä ja vaikea matka, kirjoittaa Glasgowissa YK:n ilmastokokousta seuraava ulkomaantoimittaja Jenny Matikainen.

YAKUTIA, RUSSIA - AUGUST 2, 2021: An employee of the Russian Emergencies Ministry battles a wildfire in Russia?s Sakha Republic (Yakutia). The Russian Emergencies Ministry sent a combined engineer regiment and specialized equipment for battling wildfires raging in Yakutia.

Putinin tundra palaa, mutta mitä Venäjä tekee oikeasti ilmastonmuutoksen torjumiseksi – kysyimme asiantuntijoilta

Venäjä julistaa kääntäneensä kelkkansa ilmastoasioissa, mutta maailma odottaa siltä yhä todellisia ilmastotoimia. Myös Suomi pyrkii kirittämään Venäjää ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa.

Ilmakuva Dubaista aurinkoisena päivänä.

Nämä kolme asiaa kannattaa tietää Lähi-itään ja Pohjois-Afrikkaan ennustetusta lämmönnoususta – elohopea voi kivuta jopa 60 asteeseen

Uutiskanava Al-Jazeeran kokoamien tutkimusten mukaan lämpöstressi voi ylittää ihmisen kestokyvyn Lähi-idän kaupungeissa vuosisadan lopulla.

Kiinalainen tehdas.

Consumption emissions boost Finnish carbon footprint

So-called "import emissions" are keeping Finland’s carbon footprint high, according to a study by the Organisation for Economic Co-operation and Development.

Markku Ollikainen, Suomen Ilmastopaneeli.

Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen kiroilee välillä kotona poliitikkojen lyhytnäköisyyttä – lapsuusmaisemien muutos Lapissa on ollut kouriintuntuvaa

Kun keskustellaan ilmastonmuutoksesta, paikalla on Markku Ollikainen. Brittitutkijan pehmeät puheet saivat Pelkosenniemeltä lähteneen nuoren taloustieteilijän alkujaan kiinnostumaan muuttuvasta ympäristöstä. Viime kesänä Ollikainen huomasi taas, miten vanhat kotimaisemat muuttuvat.

Boris Johnson ja Sauli Niinistö.

Finnish president at COP26: "Climate change is progressing and it cannot continue"

A United Nations report says that if no further action is taken, it's possible that global temperatures will rise by 2.7 degrees Celsius by the end of this century, a scenario which would have devastating consequences.

Markku Ollikainen nojailee kaiteeseen.

Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen: "G20-maiden sopimus merkittävä käännekohta"

YK:n ilmastokokoukseen Glasgow'hun matkanneen Ollikaisen mukaan nyt on viimeinen hetki tehdä ratkaisuja. G20-maiden linjauksesta tulleet tiedot ovat erittäin rohkaiseva signaali kokoukselle.

Maastopaloja eri puolilla maailmaa kesällä 2021

Miljoonat joutuvat sietämään jo nyt helteitä, joissa ihminen ei vain pärjää

YK:n ilmastoraportti maalaa tulevaisuudesta synkkää kuvaa samalla kun ilmastokriisiä lähdetään ratkomaan Skotlannin Glasgow'ssa.

Kerttu Kotakorpi.

Kerttu Kotakorpi: Mitä 1,5 astetta tarkoittaa ilmastolle ja miksi siitä meuhkataan niin paljon

Maailman lämpeneminen pyritään pysäyttämään puoleentoista asteeseen, mutta raja uhkaa ylittyä jo seuraavalla vuosikymmenellä. Glasgow’n ilmastokokous on viimeinen hetki muuttaa suuntaa, kirjoittaa Kotakorpi blogissaan. Blogin voi myös kuunnella.

Aurinkopaneeleja rakenteilla olevan talon katolla.

Australia sanoo pyrkivänsä nollapäästöihin vuonna 2050 – onko kyse todellisesta suunnanmuutoksesta vai pelkästä tyhjästä puheesta?

Australian pääministerin mukaan maa ei aio luopua hiili- ja kaasuteollisuudestaan. Australia on yksi maailman suurimmista ilmastopäästöjen aiheuttajista.

Maija Kuivalainen, Nuorten ilmastodelegaatti

Nuoret kertovat, miten ilmastokriisi ratkeaa – Maija Kuivalainen edustaa Suomea YK:n kokouksessa Skotlannissa: "Oikeudenmukainen siirtymä, joka huomioi elinkeinot"

Ilmastoaktivisti Maija Kuivalainen sanoo, että ilmastokriisiä koskevassa keskustelussa kohtaavat usein pelko oman elinkeinon menettämisestä ja ahdistusta aiheuttava llmastonmuutos.

Tuija Siltamäki, Helsinki, 01.02.2019

Tuija Siltamäen kolumni: Ilmastotoimien täytyy tuntua jokaisen arjessa – muun väittäminen on poliitikolta turhaa jeesustelua

Ilmastonmuutoksen hillitseminen vaatisi perustavanlaatuisia muutoksia länsimaiseen elämäntapaan, mutta sitä äänestäjä ei kestä kuulla, kirjoittaa Siltamäki.

Merta Grönlannin länsipuolella, vastarannalla lumipeitteistä maata.

EU Commission: Climate change 'most comprehensive threat' facing Arctic

Almost one-third of Finland's land mass is located in the Arctic Circle. The EU plans to bolster its role as a geopolitical player in the at-risk region.

Mobiltelefon där man ser att personen har giltigt coronapass.

Wednesday's papers: Covid Pass, climate pessimism and newspaper readership

Evening paper Iltalehti is Finland's most popular newspaper, a survey by Media Audit Finland revealed.

Folksamning framför Åbo Universitet, på en vägg lyser Åbo Universitets logo.

Turun yliopistolle maankäyttö- ja kiinteistöoikeuden professuuri

Professuurin lahjoittajia on pitkään huolestuttanut maankäyttö- ja kiinteistöoikeuden pienentynyt rooli ympäristooikeudellisessa tutkimuksessa.

Demonstranter som står på Mannerheimvägen och håller upp en banderoll.

Ilmastokriisi ei ratkea yksilön valinnoilla – Näin eri alojen asiantuntijat ja vaikuttajat vastaavat tähän ja kolmeen muuhun väitteeseen

Elokapina vaatii hallitukselta järeämpiä ilmastotekoja, koska suunnitellut toimet eivät pysäytä ilmaston lämpenemistä turvallisena pidettyyn 1,5 asteeseen. Pyysimme joukolta mielipidevaikuttajia näkemyksiä ilmastokriisin ratkaisemisesta.

Suvi Kinnunen leikki rannassa mudalla Julia ja Sarah Shepstonen kanssa.

Ilmatieteen laitos päivittää uudet normaalit vastaamaan ilmastonmuutosta – äärisäät eivät ole enää niin poikkeuksellisia, kun mittareita rukataan nykyoloihin

Ilmatieteen laitos ottaa käyttöön uuden ilmastollisen vertailukauden. Tilastot, joihin verrataan tämänhetkistä säätä, ovat lähempänä nykyistä kuin aiempien vuosikymmenten säädata.

Ruskaretkeläisiä Kuusamon Konttaisella. Helsinkiläiset Nikita Semkin ja Pirita Ruokonen sekä tamperelainen Henrika Ruokonen.

Perjantai 24.9.2021 (tv)

Ilmastonmuutos. Kävely ja pyöräily. Ruskaretket. Pihlajanmarjat. Sää.

Kerrostalon kellarista pumpataan vettä, joka valuu letkusta sadevesiviemäriin

Raportti: ilmastonmuutos kasvattaa hulevesitulvien riskiä Riihimäellä

Suomen ilmastopaneelin raportin mukaan maakunnassa ei ole kattavasti kartoitettu ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja sopeutumistarpeita.

Tulviva Tornionjoki

Ilmastopaneeli kehottaa Suomea varautumaan sademäärän merkittävään kasvuun ja vakavien tuhotulvien riskiin – "On keskitytty liikaa siihen, lämpeneekö"

Tutkimusprofessori Hilppa Gregowin mukaan Saksan viime kesän tuhotulvien vesimäärät olivat vasta alkua sille, mikä Suomessakin on edessä. Ilmastopaneeli listaa paikkakunnat, joilla tulvariski on Suomessa suurin.

Kaksi mielenosoittajaa pitelee lakanaa, jossa lukee "Liity kapinaan elämän puolesta"

Elokapina Valtasi Vapaudenpuiston Joensuussa – mielenosoituksen sijaan tarjolla oli kulttuuria

Ryhmä vaatii kansalaistottelemattomuudella päättäjiltä aktiivisempaa ilmastopolitiikkaa. Itä-Suomen poliisi oli paikalla tapahtumassa. Ongelmia ei kuitenkaan poliisin mukaan ollut odotettavissa.

Kaksi Elokapinan mielenosoittajaa istuu kadulla, taustalla banderolli jossa lukee ilmastohätätila..

Valtaosa nuorista arvioi poliitikkojen pettäneen heidät ilmastonmuutoksen torjunnassa – laajaan kansainväliseen tutkimukseen osallistui myös suomalaisia

Brittiläisen Bathin yliopiston tutkimukseen osallistui tuhansia 16–25-vuotiaita kymmenestä maasta. Kyselyyn vastasi myös suomalaisia nuoria. Tutkijoiden mukaan tulokset kertovat laajalle levinneestä ilmastoahdistuksesta nuorten keskuudessa.

mies on kesäkeittiössä ja sen reunalla istuu hänen pieni tyttärensä

llmastosta tuli Norjan vaalien suurin teema – Yle tapasi perheenisän, joka jätti työnsä ja käynnisti ilmastoliikkeen

Norjan huomisissa parlamenttivaaleissa ilmastonmuutoksen torjunta on yksi suurimmista kysymyksistä, joihin kaikki puolueet joutuvat ottamaan kantaa. Suuret puolueet eivät ole valmiita lopettamaan öljynetsintää.

Sanna Marin.

Talouselämä ja teollisuus pettyivät työllisyystoimiin, ympäristöjärjestöt kiittävät ilmastopolitiikan nostamista ytimeen – näin etujärjestöt kommentoivat budjettiratkaisua

Suhtautuminen budjettiin on vaihtelevaa ja riippuu siitä, keneltä asiaa kysyy. Kokosimme tähän artikkeliin kommentteja budjetista talouselämältä, teollisuudelta ja järjestökentältä.

Ilmakehätutkija Markku Kulmala istuu Puoli seitsemän -ohjelman vieraana.

Ilmakehätutkija Markku Kulmala ilmastonmuutoksen vastaisesta taistelusta: "Tämä ei ole mikään mielipidekysymys – ilmasto muuttuu, olemme me mitä mieltä hyvänsä"

Akateemikko Markku Kulmalan johdolla tutkitaan muun muassa metsiä hiilinieluina ja pienhiukkasten tuottajina. Suomalaisista metsistä tiedetään jo paljon, koska ilmakehätutkimus ja mittausosaaminen ovat täällä kansainvälistä kärkeä.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari, puheenjohtaja Maria Ohisalo ja ulkoministeri Pekka Haavisto vihreän eduskuntaryhmän kesäkokouksen tiedotustilaisuudessa Evon retkeilyalueella Hämeenlinnassa 1. syyskuuta 2021.

Vihreät ilmastopäätöksistä: Jos meidän esityksemme eivät kelpaa, muutkin puolueet voivat niitä tehdä

Vihreiden eduskuntaryhmä on ollut koolla Evon retkeilyalueella Hämeenlinnassa. Puolueen puheenjohtajan Maria Ohisalon mukaan loput ilmastopäätökset on tehtävä syksyn budjettiriihessä tai niitä ei ehditä saada aikaan tällä hallituskaudella.

Julia Thurén. 13.4.2021.

Julia Thurénin kolumni: Pelkkiin yksilön valintoihin keskittyminen voi johtaa ilmastokriisin etenemiseen

Ilmastopaneeli IPCC:n uusin raportti herätti jälleen ilmastoahdistuksen monen rinnassa. Yksilön valintojen syynääminen saa paitsi pahaa mieltä aikaiseksi, voi olla myös vaarallista maapallon kannalta, kirjoittaa Thurén.

Ilmakuvassa on Hanasaaren voimalaitos toukokuussa 2021.

Ekonomistit Ylelle: Ilmastonmuutoksesta on tulossa sokki taloudelle, ja se voi vaikuttaa kaikkeen hinnoista veroihin – katso 11:n ison muutoksen lista

Poliittisten päättäjien kannattaisi ekonomistien mielestä arvioida ilmastonmuutoksesta aiheutuvat muutostarpeet kiireen vilkkaa. Sään ääri-ilmiöt tekevät talouden ennustamisesta entistä vaikeampaa. Edessä on iso rakennemuutos, ennakoi 14 talouden asiantuntijaa Ylen kyselyssä.

Iin Ilmastoareenan päälava on valmis kahden päivän tiiviseen tarjontaan.

Iin ilmastofestivaalissa keskustellaan kuluttajan hiilijalanjäljestä – tapahtuma tarjoaa ratkaisuja arjen tekoihin ja tunteiden käsittelyyn

Työpajassa pääsee pohtimaan sitä, millaisia tunteita ilmasto- ja ympäristökriisi itsessä aiheuttaa. Luvassa on vertaistukea, keskustelua ja vinkkejä.

Ojitettu suo Kajaanissa, kuvattuna ilmasta.

Sitra report: Finland can reach climate goals, but strong action required

The fund said the country is in a good position, but inadequate economic incentives and deficiencies in infrastructure are among the obstacles to be tackled first.

Maria Ohisalo valmistautui Pasilassa Ylen kuntavaalitenttiin 24. toukokuuta.

Ohisalo: Government must agree on climate goals during budget negotiations

Finland has set a goal of being carbon neutral by 2035.

Kuvassa on Petteri Taalas Ylen tiloissa Pasilassa 24. lokakuuta 2020.

Ilmaston lämpeneminen tuskin pysähtyy tavoiteltuun 1,5 asteeseen – kansainvälinen ilmastopaneeli luo hälyttävän kuvan uudella raportillaan

Juuri julkaistu ilmastoraportti esittää uusia arvioita siitä, mitä 1,5 asteen lämpenemisestä seuraa maailmanlaajuisesti. Lisäksi se toteaa, että ilman välittömiä päästövähennyksiä maapallon keskilämpötilan nousun pysäyttäminen 1,5:een tai edes kahteen asteeseen ei ole mahdollista. 

Hämähäkkiapina Palo Verden kansallispuistossa Costa Ricassa.

Vuoden tärkein ilmastoraportti julki tänään

Maailmanlaajuinen ilmastoraportti julkaistaan tänään. Raportti kokoaa yhteen tähän saakka tehtyjen tutkimusten tuloksia ja tarkentaa kuvaa ilmastonmuutoksen vaikutuksista tulevaisuudessa.

Matti Mörttinen

Matti Mörttisen kolumni: EU, perikato ja seuraavan sukupolven sota

Suomessa unionin ilmasto- ja metsälinjaukset tuomittiin jo etukäteen meille epäreiluiksi. Mutta ne ovat ihan kelvolliset, ja niistä sekä helteistä ja tulvista voi aueta uusi perustarkoitus koko EU:lle, arvioi Mörttinen.

Mielenosoittajia ruuhkaisen tien laidassa

Suomen ilmastoneuvottelija: EU kulkee uuden paketin myötä kohti YK:n superkokousta yhä selkeämpänä ilmastojohtajana – "tulee varmasti haastava neuvotteluprosessi"

Suomen ilmastoneuvottelija Marjo Nummelinin mukaan komission paketilla on suuri merkitys myös kansainvälisen ilmastopolitiikan kannalta. "EU näyttää mallia siitä, miten suuri muutos kohti ilmastoneutraliutta tehdään mahdollisimman oikeudenmukaisesti"

Kaksi henkilö katseleen auringonlaskua Espoon Hanasaaressa.

Näin EU:n ilmastopaketti näkyy suomalaisten arjessa – kokosimme viisi elämänalaa, joihin toimet vaikuttavat eniten

EU:n esittämien ehdotusten tavoitteena on saada unioni hiilineutraaliksi vuoteen 2050 mennessä. Suomi on asettanut omaksi aikarajakseen vuoden 2035. Lue, millaisia vaikutuksia ilmastopaketilla on toteutuessaan suomalaisten arkeen.

Auto lataamassa sähköä K-ryhmän latauspisteessä Espoossa

Oppositio ryöpyttää EU:n suunniteltua sosiaalirahastoa, osansa saavat myös ilmastopaketin myöstä nousevat asumisen ja liikkumisen kulut

Euroopan komissio esitteli eilen ehdotuksensa mittavaksi ilmastolakipaketiksi, jolla pyritään vähentämään hiilipäästöjä koko unionin alueella 55 prosentilla vuosikymmenen loppuun mennessä. Suomessa paketti on kuohuttanut metsäpolitiikan ja merilikenteen päästökaupan osalta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle