Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Valtteri Lahti / Wanda

Valtteri Lahti, 32, on johtaja, fyysikko, opettaja ja transvestiitti – siksi hän murtaa lasikattoja

Valtteri Lahti on transvestiitti. Se alkaa olla poikkeuksellista hänen ikäiselleen sateenkaariyhteisön sisällä.

Anne Rautiainen

Anne Rautiainen oli juuri palkittu, kun hän joutui myrskyn silmään – syksyn teatterikohu paljasti asian, johon nolattu ohjaaja ei olisi halunnut palata

Teatteriohjaaja, kulttuurivieras Anne Rautiaisen turvallisuudentunne järkkyi Kansallisteatterin Kaikki äidistäni -näytelmästä syntyneen kohun seurauksena.

Cabaret

Näin Kansallisteatterin kohunäytelmää korjattiin – neuvoja antanut transtaustainen näyttelijä Miiko Toiviainen: "Jos tämä olisi tehty Lontoossa, olisi noussut paskamyrsky"

Kaikki äidistäni -esitys joutui somekohun keskelle ennen ensi-iltaa. Hetken näytti siltä, että transnaisen rooliin oli kiinnitetty mies.

Mika Myllyaho työhuoneessaan.

Kansallisteatteri panikoi somekohun keskellä ja irtisanoi näyttelijän – nyt pääjohtaja peruuttaa: “Siinä tuli tehtyä hätäinen ratkaisu”

Rooli on kirjoitettu transvestiitiksi, mutta ohjaaja puhui, että rooli onkin transnaisen, sanoo Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho.

Vanha valokuva Harri Kalhan Sukupuolen sotkijat teoksesta

Kirpputorien kuvalaareista paljastui yli 100 vuotta vanha maailma, jossa leikittiin sukupuolella

Taidehistorioitsija Harri Kalhan löytämät kuvat osoittavat, että jo sata vuotta sitten käytiin hiljaista kapinaa tiukkoja sukupuoli-ihanteita vastaan.

Transvestiitti Marika Tiittinen

''Oli pakko löytää keino purkaa itseään''– Naisten vaatteisiin pukeutuminen toi Marika Tiittiselle voimaa läheisten kuolemien ja talousongelmien keskellä

Setan arvion mukaan Suomessa on noin 50 000 miestransvestiittia. Tarkkaa määrää on kuitenkin vaikea arvioida, koska moni heistä salaa asian.

Grayson Perryltä meni Helsingissä puolitoista tuntia muuntautua Claireksi.

Suomessa parhaillaan vieraileva brittitaiteilija säälii miehiä: "Heillä on aggressiota ja voimaa, mutta kuka niitä enää tarvitsee?”

Brittitaiteilija Grayson Perry on mediapersoona ja transvestiitti. Hänen Kiasmassa avautuva näyttelynsä on yhteiskunnallinen, mutta ei ryppyotsainen.

Sukupuolen moninaisuuden symbolimerkkejä.

Mies, nainen vai jotain ihan muuta? – Ota sukupuolen moninaisuuden perustermit haltuun

Kokosimme yhteen sukupuoleen liittyvää perustermistöä.

Tsentralnaja stantsija-homoklubi, Pietari, Džonjat Tsirkus

Homokulttuuri on Venäjällä undergroundia, mutta Pietarin klubimaailmassa näkyvää: "Ei minua hävetä sanoa, että olen lesbo"

Pietarissa on kymmenkunta homobaaria ja -klubia, joista yksi on tiuhaan drag-esityksiä tarjoava Tsentralnaja stantsija.

Joni Virtanen

Perhe hylkäsi Suomen ensimmäisen romanitaustaisen drag queenin: “Drag-harrastukseni on romaniyhteisössä kauhea skandaali”

Joni Virtanen on Suomen ensimmäinen romanitaustainen drag queen, Betty Fvck taas Suomen ensimmäinen vietnamislaistaustainen drag queen.

Lady Clapback

Roskaestetiikkaa, kauhumeikkejä ja glitterpartoja - queerlesque kapinoi perinteisiä kauneuskäsityksiä vastaan

Burleskin alalaji, queerlesque on vähitellen rantautunut Suomeenkin. Sitä voi kokea maamme suurimmissa kaupungeissa, kuten Helsingissä.

Viivi Huuska

Huippuartistien suosiman ohjaajan musiikkivideo palkittiin: "Provosoiva tyyli iskee yleisöön"

Cristal Snown Love is Blind -video oli yleisön suosikki Oulun musiikkivideofestivaaleilla. Sen ohjannut Viivi Huuska on taituroinut viime aikoina useita silmiinpistäviä videoita maan huippuartisteille. Niitä kaikkia yhdistää rohkea ja provokatiivinen tyyli.

Virpomisvitsa ja suklaamunia.

Hiljainen viikko on täynnä tekemistä – Katso pääsiäisen menovinkit

Pääkaupunkiseutu ei hiljene pääsiäisviikonlopuksi. Kokosimme menovinkkejä lapsiperheille, perinteiden rakastajille, urheiluhulluille ja muille.

Ensio Nyman pukeutuu välillä Eveliinaksi.

72-vuotias Ensio Nyman salasi transvestisuutensa 50 vuotta

Ensio Nyman salasi 50 vuotta olevansa transvestiitti.

Ensio Nyman pukeutuu välillä Eveliinaksi.

Akuutissa maanantaina: Nyt Ensio uskaltaa olla Eveliina

Akuutin tulevan läheyksen aiheet.

Nainen hymyilee

Transvestiitti kaipaa hyväksyntää

Transvestiitti kaipaa hyväksyntää

Venäjän Polina Gagarina ja Euroviisujen viime vuoden voittaja Conchita Wurst euroviisujen finaalissa 23. toukokuuta.

Parrakas nainen liikaa Venäjälle – Conchitaa näytettiin vain vähän Venäjän viisulähetyksessä

Viime vuoden viisuvoittajaa, itävaltalaista Conchita Wurstia näytettiin Venäjän Euroviisulähetyksessä huomattavasti Suomen lähetystä vähemmän. Seksuaalivähemmistöjen oikeuksia polkevalla Venäjällä parrakas nainen herättää suurta vastustusta. Itävallassa toiseksi sijoittuneesta Venäjän Polina Gagarinasta on tullut maan seksuaalivähemmistöjen suosikki.

Pedofiilin raiskaustuomiosta nousi kohu Argentiinassa – Lapsen aiempi hyväksikäyttö alensi tuomiota

Tuomarit perustelivat tuomion puolittamista myös sillä, että lapsi oli osoittanut merkkejä transvestiittisesta käyttäytymisestä. Argentiinan seksuaalivähemmistöjä edustava liitto vaatii tuomareiden erottamista, ja tuomiota ovat arvostelleet myös muun muassa johtavat poliitikot.

Euroviisuvoittaja Conchita Wurst ja Pertti Kurikan Nimipäivät -yhtyeen Kari Aalto juttelevat Euroviisujen avajaisseremoniassa Wienissä 17. toukokuuta.

Conchita Wurst: En ole kuullut Suomen viisukappaletta

Viime vuoden viisuvoittaja Wurst toivottaa Suomen edustajille kuitenkin hyvää menestystä. Yle Uutiset tapasi Euroviisujen avajaisissa myös Ruotsin Måns Zelmerlöwin ja Australian Guy Sebastianin.

Transmaskuliini Sade Kondelin.

Ei mies, ei nainen

Onko jako miehiin ja naisiin enää tarkkarajaista ja pysyvää? Pitääkö Suomessakin hyväksyä kolmas sukupuoli? Jos, niin miksi. Toimittaja Oili Orispää. Yle TV2 to 21.5.2015

Saako kehitysvammaisista tehdä drag-esityksen? Totta helvetissä, vastasi Pertti Kurikan Nimipäivät

YleX:n Supersunnuntai kysyi drag-artisti Miss Divetiltä, missä menevät sopivuuden rajat. Seksuaalivähemmistöihin kuuluvien euroviisuedustajien parodiointia ei kainostella. Muiden vähemmistöjen kanssa tilanne ei ole yhtä selvä.

Uusi venäläislaki: Transsukupuoliset eivät saa ajokorttia

Laki listaa lukuisia psyykkisiä ja fyysisiä häiriöitä, jotka ovat vastedes este ajokortin saamiselle, kertovat BBC ja Buzzfeed. Esteiksi mainitaan muun muassa aikuisiän persoonallisuus- ja käytöshäiriöt, joihin lasketaan esimerkiksi transsukupuolisuus ja transvestisuus.

Jukka Kuronen istuu miesten sylissä

Drag queen pelasi uhkarohkeata peliä maineellaan ja myi katsomot täyteen Riihimäellä

Jukka Kuronen on pukeutunut korkokenkiin, hameeseen ja verkkosukkiin jo lähes viidentoista vuoden ajan. Aika oli kypsä laittaa omat ja vieraat rahat peliin ja tehdä uran komein show - meni syteen taikka saveen. Kaupunkilaiset ymmärsivät erikoista poikaansa ja esitykset myytiin heti loppuun.

Sotakarkuri Paul Grappe naamioitui naiseksi.

Sotakarkuri 10 vuotta naisen vaatteissa

Paul Grappe karkasi rintamalta ensimmäisen maailmansodan aikana ja pakeni poliisia tekeytymällä naiseksi. Paul käytti nimeä Suzanne Landgard ja näytteli vaimonsa Louise Landyn kanssa lesbopariskuntaa Pariisissa kuohuvalla kaksikymmentäluvulla… Nyt Grappen tarinasta on syntynyt Ranskassa historiateos sekä sarjakuvaromaani.

Vaaleanpunainen #MY NAME IS -logo.

Facebook pyytää anteeksi queer-yhteisöltä

Anteeksipyyntö liittyy facebook-tilien tuhoamiseen. Yhteisöpalvelu oli lopettanut drag queenien ja trans-ihmisten tilejä, joiden omistajat eivät olleet käyttäneet oikeita nimiään.

Conchita Wurst.

Conchita Wurst: Elän unelmaani – video

Tämän vuoden euroviisuvoittaja esiintyy Suomessa ensimmäistä kertaa perjantaina. Katso laulajan mietteitä Yle Uutisten haastattelussa.

Juontaja Ivan Puopolo ja säveltäjä Jennah Vainio

Miehen vai naisen sävel?

Jennah Vainio on säveltänyt musiikkia sekä miehenä että naisena. Kuuluuko ero? 2014.

Euroviisujen vuoden 2014 voittaja Itävallan Conchita Wurst saapui Wienin lentokentälle 11. toukokuuta.

Venäläiset kansanedustajat hermostuivat Euroviisuihin, haluavat uudet laulukisat

Conchita Wurstin voitto oli viimeinen pisara perhearvojen loukkaamisessa, puhisevat kansanedustajat. Euroviisujen tilalle he haluavat omat ja naapurimaiden kisat.

Redrama ilmoitti Suomen antamat pisteet lauantaisessa viisufinaalissa.

Conchita Wurstin kannatus suurinta Suomessa ja Sloveniassa

13 maata antoi Itävallan euroviisuesitykselle 12 pistettä. Suomi ja Slovenia erottuivat joukosta, sillä kummankin maan kaikki viisi tuomariston jäsentä sekä kansa olivat Rise Like a Phoenixin ykkössijan kannalla.

Conchita Wurst jännitti Euroviisufinaalin pistelaskentaa 10. toukokuuta.

Venäjän totuuden toinen puoli – kansa piti Itävallan euroviisuvoittajasta

Venäjällä poliitikot ovat haukkuneet Itävallan euroviisuvoittajan. Kansa oli Conchita Wurstista kuitenkin eri mieltä. Pelkillä venäläisten puhelinäänillä Rise Like a Phoenix olisi sijoittunut kolmanneksi.

Itävallan Conchita Wurst lehdistötilaisuudessa lauantaisen viisuvoittonsa jälkeen.

Venäjän varapääministeri Euroviisuista: Euroopan tulevaisuus – parrakas tyttö

Venäjä sääti viime kesänä lain, joka kieltää "homopropagandan" eli homoseksuaalisuudesta kertovan informaation välittämisen alaikäisille. Lisäksi se on kieltänyt ulkomaalaisia homopareja adoptoimasta venäläisiä lapsia.

Conchita Wurst pokaalin kanssa.

Austria wins 2014 Eurovision song contest – Finland 11th

Conchita Wurst, the bearded drag queen, won the 2014 Eurovision Song Contest last night with a rousing ballad. Finland’s entry Softengine put in a good showing, nabbing 11th place after all the votes were tallied – the 2nd best placement in Finnish history.

Viisufaneeja sateenkaariliput käsissään.

Conchita Wurstin terveiset Putinille: Meitä ei voi pysäyttää

Wurst itse pitää voittoaan suvaitsevaisuuden voittona ja näpäytyksenä Euroopan homokammoisille.

Conchita Wurst.

Itävalta vei viisuvoiton - voittiko oikea maa?

Itävallan Conchita Wurst on voittanut vuoden 2014 Euroviisut. Voittiko oikea maa mielestäsi? Entä miten Suomen ehdokas Softengine esiintyi finaalissa?

Porin ensimmäisen Pride-tapahtuman tunnus.

Pori Pride -tapahtuman valmistelut jo pitkällä

Tapahtuma alkaa sateenkaarimessulla, mutta Pridemarssi läpi Porin ei ole vielä varmaa.

Yle Areena logo.

Pate Mustajärven drag-trio

Pate Mustajärvi, Hannu Pelkonen ja Harri Saksala laulavat yhdessä naisiksi pukeutuneina kappaleen "Vähemmistöt kokoontuu".

Dan Llywelyn Hallin maalaama kuningatar Elisabetin muotokuva paljastettaan.

Kuningatar Elisabetin uusi muotokuva hämmentää: "Kuin drag queen"

Taiteilija Dan Llywelyn Hallin mukaan muotokuva on ekspressionistinen ja näyttävä.

Albert Nobbs -elokuvan tapahtumat sijoittuvat 1800-luvun Irlantiin

Mikä lienee syynä, mutta kun miehet pukeutuvat elokuvissa naisiksi, niin luvassa on takuuvarmasti komediaa. Yhtä varmaa on, että naisten pukeutuessa miehiksi tarjolla on vähintäänkin draamaa, ellei peräti tragediaa. Tätä kaavaa noudattaa myös Glenn Closen tähdittämä ristiinpukeutumistarina Albert Nobbs.

Yle Areena logo.

Kuvat ja filmit Jeesuksesta kuohuttivat mieliä maailmalla ja Suomessa

Muhammed-kuvien lisäksi myös Kristusta kuvaavat taideteokset ovat onnistuneet nostattamaan kiihkeitä mielenosoituksia ja sensuurivaatimuksia. Vuosituhannen taitteen kuohuttajiin kuuluivat Martin Scorsesen ja Mel Gibsonin elokuvat sekä ruotsalaisen Elisabeth Ohlsonin Ecce Homo -valokuvanäyttely. Suomessakin Jeesus-taide synnytti vastalauseita ja protestiadresseja.

Ruben Stiller

Ruben Stiller: Mannerheim-myytin kapea ihmiskuva

Miksi Ylen Mannerheim-projekti sortaa juutalaisia kääpiöitä? Mustan Mannerheimin tekijät ovat suosineet afrikkalaisia juutalaisten kääpiöiden kustannuksella. 

Yle Areena logo.

Hetero, homo, vai jotain ihan muuta?

"Pitelemättömässä sukupuoliohjelmassa" seksuaalisuudesta ja sen rajoista väittelivät muun muassa pastori, nahkahomo, transvestiitti, genderblenderi, diakonissa ja Timo Harakka.

Lähikuva mallinukeista.

Sadomasochism No Longer a Disease

Transvestism, sadomasochism and fetishism are not going to be officially considered diseases in Finland for much longer. The National Institute for Health and Welfare is removing them from Finland’s lists of diseases because there is no proper medical basis for classifying them as such.

Sadomasokismi poistuu tautilistalta

Transvestismi, sadomasokismi ja fetisismi eivät enää kauaa ole virallisesti tauteja. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos poistaa ne Suomen tautilistoilta lähinnä siksi, että niiden luokittelemiseksi taudeiksi ei ole kunnollista lääketieteellistä perustetta.

Vuoden 2011 Kritiikin Kannukset -palkinto ojennetaan nukketeatteriohjaaja Merja Pöyhöselle.

Kritiikin Kannukset nukketeatteriohjaajalle

Vuoden 2011 Kritiikin Kannukset -palkinnon saa nukketeatteriohjaaja Merja Pöyhönen. Palkinto annetaan tunnustuksena parhaasta vuoden aikana tapahtuneesta taiteellisesta läpimurrosta tai siihen verrattavasta suorituksesta lähinnä nuorille taiteilijoille. Suomen arvostelijain liiton jakama tunnustuspalkinto jaetaan nyt 50. kerran.

Drag queenin on osattava nauraa itselleen

Miehen meikkaaminen naiseksi vaatii paljon pokkaa ja pakkelia. Drag queeniltä löytyy meikkejä enemmän kuin monilta naisilta. Esiintymisessä kaikki on liioittelua liikkeistä vaatetukseen.

Riikka Nousiainen ja Sami Kiiski

Sateenkaaritapahtuma Hohto rakentaa siltoja

Joensuussa kahdeksatta kertaa järjestettävä sateenkaaritapahtuma Hohto tarjoaa seksuaalivähemmistöille hauskaa yhdessäoloa. Tapahtuman tarkoituksena on myös tarjota vertaistukea ja rakentaa siltaa heteroiden ja ei-heteroiden välille, summaa Joensuun seudun seksuaalinen tasavertaisuus Hobiles ry:n puheenjohtaja Sami Kiiski.

Neil Hardwick istuu toimistopöydän ääressä Tähtitorninmäellä Helsingissä.

Millaisen pureman Monty Python jätti suomalaisiin komediantekijöihin?

Suomalaiset komediaihmiset kertovat Monty Pythonista.

Helsinki Pride 2010 -kulkue

Pride – ylpeästi omanlaisensa juhla

Pride alkoi vapautusjuhlana.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle