Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Hanskat naulassa

Työllisyys parani ja Kelan maksamat tukisummat vähenivät vuonna 2021 Keski-Pohjanmaalla

Kansaneläkelaitos maksoi viime vuonna koko maassa viisi prosenttia vähemmän työttömyysetuuksia kuin edellisvuonna. Myös perustoimneetulotuen maksatus väheni.

joulukuusi ja lattialla lahjoja

Ylimääräinen lapsilisä tulevinakin jouluina? Huono idea, toteavat Kaakon kansanedustajat

Yle kysyi Kaakkois-Suomen kansanedustajilta, pitäisikö joulukuussa maksettavasta ylimääräisestä lapsilisästä tehdä jokavuotinen. Vain yksi edustaja vastasi kyllä.

Helsingin kaupungintalo.

Palkanmaksuongelmista on koitunut Helsingille jo noin neljän miljoonan lisälasku

Kaupunki ei ole vielä päättänyt hakeeko se korvauksia palkanmaksujärjestelmän toimittaneelta Sarastialta. Useat ammattiliitot ovat viemässä sotkua oikeuteen.

Tonttulakkeja odottamassa juhlijoita Hope Jyväskylän varastossa.

”Täytyy etsiä niitä punaisen lapun hintoja”, sanoo yksinhuoltaja Piia-Lotta Viirola – lapsiperheiden arjen hätä näkyy avun tarpeena

Inflaatio on lähtenyt laukalle ja se näkyy nyt selvästi lapsiperheiden arjessa. Varsinkin yksinhuoltajaperheillä on puutetta jopa arjen perustarvikkeista.

Kolme Hope ry:n turkooseihin huppareihin pukeutunutta vapaaehtoista askartelee lahjatoivelappuja pöydän ääressä Hopen toimitiloissa Lappeenrannassa. Taustalla näkyy täysi hylly vaatteita.

Avustustyössä näkyy kasvava hätä: jouluapua hakevat nyt myös keskiluokkaiset perheet

Ruuan ja energian hintojen nousu on tuonut uusia ihmisiä avustustyön piiriin. Etenkin yhden aikuisen talouksissa on vaikeaa sopeutua koviin muutoksiin.

Eläketurvakeskuksen logo seinällä.

Elämänvalinnat vaikuttavat eläkkeen suuruuteen – jo kolmekymppisen kannattaisi suunnata katseensa eläkevuosiin

Eläketurvakeskus muistuttaa, että pienetkin asiat voivat vaikuttaa merkittävästi työeläkkeen suuruuteen.

Vanhus kävelee rollaattorilla.

Hämeenlinnassa seurakunnan avustusta haki noin 60 ikäihmistä

Edellisellä hakukierroksella Ikäihmisten parhaaksi -avustus keräsi noin 90 hakemusta.

Asiakkaita Kelan toimistossa.

Kela valmistautuu vaikeaan talveen lisätyövoiman avulla – tähän mennessä tänä vuonna toimeentulotukea on haettu jopa aiempaa vähemmän

Sähkökulujen kasvun arvioidaan lisäävän toimeentulotuen tarvetta tulevana talvena. Vielä hintojen nousu ei näy Kelan tukihakemuksissa.

Kolmen henkilön kuvakollaasi.

Elinkustannusten nousu synkentää talousnäkymiä – huoli jälkikasvusta korostuu Ylen katugallupissa

Velkajärjestelyhakemusten määrä kohosi Satakunnassa 20 prosenttia vuoden takaisesta. Sähkön hinta, korkojen nousu, ruoan hinta ja lasten tilanne mietityttävät Porin kävelykadulla.

Nairobin sipsiperhe tekee maailman parhaat perunalastut – “Laitamme joka kuukausi vähän sivuun tyttären koulumaksuja varten”

Luulitko jo syöneesi parhaita sipsejä ikinä? Niitä tekee Maisha, 24, kadunvarressa Keniassa – katso kirjeenvaihtajan videokirje

Afrikan-kirjeenvaihtajan Pasi Toivosen video Nairobista käynnistää uuden sarjan, jossa kirjeenvaihtajamme kertovat arjesta eri puolilta maailmaa.

Folkpensionsanstaltens logo

Poll: Income support system discourages people from returning to work

Survey respondents reported that the strict rules on income support prevent them from saving and planning for the future.

lapsi leikkii kirjainpalikoilla

Lapsiperheille ehdotettiin ylimääräistä lapsilisää – mutta mihin lapsilisät nykyisin perheessänne menevät? Kerro meille, teemme juttua

Onko hintojen nousu muuttanut lapsilisän käyttöä perheessänne? Menevätkö lapsilisät ruokaan tai bensaan, vai jääkö rahaa säästöön pesämunaksi lapsille? Kerro meille, teemme aiheesta juttua.

Jaana Kärki kaupan kassalla. Kädessä hänellä on lompakko. Kassahihnalla näkyy muun muassa maitoa, kissanruokaa ja alennuksessa olevaa kanaa.

Lahtelainen Jaana Kärki on elänyt vuosia toimeentulotuella: tuki on tarkoitettu väliaikaiseksi, mutta moni yksinasuva saa sitä pitkään

Toimeentulotuki ei mahdollista säästämistä tai talouden pidempää suunnittelua. Moni saa toimeentulotukea vuosia, koska muuta tukivaihtoehtoa ei ole.

Ylen kolumnisti Auli Viitala.

Auli Viitalan kolumni: Toimeentulotuki pitää lopettaa

Hyväosaisen näkökulmasta saattaa kuulostaa yhdentekevältä, minkä nimistä tukea joku muu saa valtiolta, mutta ero on tosi tärkeä, kirjoittaa Viitala.

Muhammed Musah.

"En voinut uskoa päätöstä" – Wolt-kuski Muhammed Musah halutaan karkottaa Suomesta 5 000 euron tulojen vuoksi

Viranomaiset epäilevät Muhammed Musahin suuria tuloja ruokalähettinä. Musah ihmettelee, miksi ahkerasta työnteosta rangaistaan.

Kotimaista tomaattia kaupan hyllylä.

Ruoan hinnasta liki puolet koostuu veroista, mutta alvin lasku ei auttaisi pienituloisia, arvioi taloustieteilijä – väliaikainen pudotus voisi jopa nostaa ruuan hintaa

Osa pohjalaiskansanedustajista laskisi ruuan arvonlisäveroa. Professori Kaisa Kotakorven mielestä ratkaisu ei ole järkevä. Pahimmillaan väliaikainen veroale voi nostaa hintoja pidemmällä aikavälillä.

Ruoka-apuun lähettyja leipiä rullakossa.

Kohonneet sähkö- ja polttoainekustannukset lisäävät diakonia-avun tarvetta Hämeenlinnassa – vähävarainen ei pärjää, vaikka olisi työpaikka

Kohonneet sähkö- ja polttoainekustannukset ovat heikentäneet ihmisten taloudellista tilannetta. Seurakunnan diakoniatyössä on huomattu, että polttoaineen hinnan nousu vaikeuttaa jopa työssäkäyntiä.

kaari mattila

“On erikoista, ettei rikas Suomi pysty turvaamaan kaikille riittävää toimeentuloa”

Taloudelliset ja sosiaaliset oikeudet ovat ihmisoikeuksia.

En reflektion av unga personer i asfalten. Personernas skor syns på bilden.

Nuoren kuntoutusraha suututtaa, ministeriö ja Kela puolustavat 800 euron etuutta: "Yhä useampi nuori jatkaa opiskelua ja pyrkii työmarkkinoille"

Kotona asuva 16-vuotias voi saada Kelalta 800 euroa kuussa. Valtaosa käyttää nuoren kuntoutusrahan oikein, ja se onkin vähentänyt työkyvyttömyyseläkkeiden tarvetta. Nyt ministeriön ja Kelan edustajat vastaavat yhdeksään kysymykseen etuudesta.

Poroja juoksee metikköön poroerottelun jälkeen.

Climate change worries Finland's young reindeer herders

Today one in five Finnish reindeer herders is under 25, with the share of women herders growing.

Rintasyöpälääkepaketti.

Syöpäpotilaiden tekemien avustushakemusten määrä räjähtänyt kymmenessä vuodessa – syöpä voi kaataa perheen talouden

Todettujen syöpien määrä on kasvanut hieman alle 20 prosenttia, mutta syöpää sairastavien ihmisten tekemät avustushakemukset ovat lisääntyneet lähes tuhannella prosentilla.

Pankkiautomaatti.

Viisi ylioppilaskuntaa kysyy opiskelijoiden toimeentulosta – TREY:n asiantuntija: Huono rahatilanne aiheuttaa paljon huolta ja stressiä

Laajalla opiskelijakyselyllä saadaan muun muassa vertailutietoa siitä, miten opintotuella pärjää eri kaupungeissa. Tutkimuksen toteuttaa Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otus.

SYL:in puheenjohtaja Annika Nevanpää: opiskelijat haluavat tulorajat ylös

Opiskelijoiden tulorajat ovat jääneet jalkoihin, mutta onko niiden nostaminen ja töihin kannustaminen oikea ratkaisu? Kelan päällikkö epäilee

Hallitus päätti budjettiriihessä nostaa opintotuen tulorajaa 20–25 prosenttia ensi vuodeksi. Kelan etuuspäällikkö kyseenalaistaa, onko töihin kannustaminen tulorajoja laskemalla oikea keino, kun moni uupuu jo nyt opiskellessaan ja tehdessään töitä.

Markku Kostiainen istuu puistonpenkillä iäkkään äitinsä Raili Kostiaisen kanssa.

Markku Kostiainen ryhtyi muistisairaan äitinsä omaishoitajaksi – pian loppui työttömyystuki ja talous romahti: "TE-toimistolle ei kelpaa mitkään selvitykset"

Omaishoitajien ja työttömien etujärjestöt vaativat parannuksia omaishoitajien työttömyysturvaan. Markku Kostiainen menetti oikeuden ansiosidonnaiseen työttömyystukeen, sillä TE-toimiston mukaan hän työllistyy kokopäiväisesti äitinsä omaishoitajana.

Anna Elomäki yliopistotutkija

Koronakriisi iski etenkin naisten työllisyyteen ja toimeentuloon – Tutkija: Sukupuolten tasa-arvo otettu huomioon melko heikosti hallituksen koronapäätöksissä

Koronakriisi iski Suomessa erityisesti naisvaltaisille palvelualoille. Koronakriisin vaikutuksia sukupuolten tasa-arvoon selvitetään THL:n hankkeessa. Naisjärjestöjen kattojärjestössä ollaan huolissaan naisiin kohdistuvasta väkivallasta.

Tuomari Nurmio esittelee tärkeää instrumenttiaan, sikarilaatikko-kitaraa

Tuomari Nurmio teki levyn maailman onnellisimmasta kansasta, mutta huoli tulevaisuudesta on syvä: "Montaa asiaa voi olla myöhäistä korjata"

Tuomari Nurmio aikoi pari vuotta sitten lopettaa biisinteon. Pää kuitenkin täyttyi lauluista ja niistä syntyi kesäkuussa julkaistava uusi levy. Nyt muusikko on huolissaan alan ammattilaisista, jotka korona-aika on jättänyt puille paljaille.

Työntekijä siistii paikkoja ravintolassa Triplassa joulukuussa 2020.

Duunarit eivät päässeet koronaa pakoon etätöihin – etenkin naiset pelkäsivät sairastumista ja työpaikan menetystä

Varsinkin SAK:laisten naisten kuormitus kasvoi koronavuonna. Sairastuminen pelotti ja joillakin rasitusta lisäsi myös uusien tehtävien opettelu. Tosin HOK-Elannon kauppoihin siirretyistä ravintolatyöntekijöistä osa haluaakin nyt jäädä kauppaan.

Heikki Hiilamo

Heikki Hiilamon kolumni: Kela kyykyttää köyhiä 

Kelalla on Suomessa poikkeuksellisen suuri harkintavalta siihen, miten vähän rahaa ihminen tarvitsee tullakseen toimeen. Tänä vuonna Kela on yllättäen poikkeusoloista huolimatta leikannut toimeentulotuen perusosaa, kirjoittaa Hiilamo.

Annika Saarikko, Maria Ohisalo ja Sanna Marin Säätytalon portailla hallituksen puoliväliriihen alkaessa 21. huhtikuuta.

Saako työtön sanoa mitä tarvitsee? Kokemusasiantuntijoiden terveiset kehysriiheen: lyhyempi työaika, lisää oppisopimuskoulutusta ja terveydenhuolto kuntoon

Hallituksen puoliväliriihi käynnistyi ja uusia työpaikkoja pitäisi loihtia kymmeniä tuhansia. Kaksi työtöntä kertoo omat keinonsa.

Helsinkiin ilmestyi epätavallisia liikennemerkkejä ja tarroja, joiden takana on Suomen ylioppilaskuntien liitto. Kuvattu 20.4.2021.

Helsingin keskustaan ilmestyi liikennemerkkejä, jotka vaativat hallitukselta panostuksia opiskelijoihin – "Sivistys päättyi, tästä alkaa opintoputki"

SYL odottaa hallitukselta välitöntä terapiatakuun toteuttamista, yliopistojen perusrahoituksen kasvattamista ja opintotukikuukausien lisäämistä.

Nainen kävelee polkua pitkin saaressa aurinkoisena kesäpäivänä..

Kyselytutkimus: pohjoiskarjalaiset ovat himpun verran aiempaa toiveikkaampia

Tulevaisuuden valttikortteja ovat muun muassa luonto ja ympäristö, vetovoima matkailukohteena ja erilaisuuden hyväksyminen.

Juho Lätti

32-vuotias muusikko kertoo päivästä, jolloin tulot romahtivat – moni kokee koronatilanteen niin lamaannuttavana, ettei ole hakenut ollenkaan tukia

Juho Lätille koronan vaikutukset tulivat yllätyksenä. Muusikkojen liiton mukaan tilanne on monille niin ahdistava, että tukia jätetään hakematta.

laspi äidin sylissä

Kotihoidontuen rajut leikkaukset lisäävät lapsiperheköyhyyttä Helsingissä – kaupunki perustelee: kuntalisä ei ole strategiamme mukainen

Mannerheimin Lastensuojeluliton johtava asiantuntija sanoo, että Helsinki-lisän heikkeneminen merkitsee lapsiperheille lisää rahahuolia.

Leipäjono Myllypurossa.

Leipäjonojen piti olla väliaikainen tuki, mutta ruoka-apua tarvitsee yhä suurempi joukko – tutkijat kertovat, kuinka köyhyys nujerretaan

Valtaosa ruoka-avusta nojaa yrityksiltä saatavaan hävikkiruokaan, vaikka sitä riittää yhä harvemmalle.

Hämeentie, remontti

Helsinkiin iskee pian konkurssiaalto, ennustaa yrittäjien puheenjohtaja – koronalaskuille toivotaan jopa kolmen vuoden maksuaikaa

Yrittäjille kevään ja kesän aikana myönnetyt maksuvapaudet päättyvät viimeistään lokakuussa.

Rio de Janeirossa uimaranta täynnä ihmisiä välittämäti koronasuositusten etäisyyksistä.

Miksi korona runtelee yhä Latinalaista Amerikkaa? Viisi vastausta kysymyksiin maanosan tilanteesta

Ihmiset ovat kyllästyneet karanteeneihin, ja monella mielenterveys on koetuksella, kuvailee asiantuntija.

Matkailualan konkari jännittää, riittääkö töitä ensi talvena

Safariopas kovan paikan edessä: Jos talvella ei tule ulkomaisia turisteja, pitää alkaa miettiä alan ja maiseman vaihtoa

Normaalisti nyt olisi hommia jo matkailualan sesonkityöntekijöilläkin, mutta kun ei ole asiakkaita, ei ole työtäkään.

Nainen kuuntelee korvakuulokkeet päässä sohvalla maaten.

Koronalle altistunut vaan ei sairas, kuka korvaa kotipäivistä? – PAMin aluepäällikkö: "Tulkintaa voidaan joutua hakemaan oikeudesta"

Huoli toimeentulosta koskee erityisesti tuntityöläisiä. Työnantajilla on palkanmaksusta joskus eri näkemys kuin työntekijöillä.

Noora Komulainen

Koronatestejä, kasvomaskeja ja kahden metrin turvavälit – suomalaisgolfarien puolen vuoden tauko Euroopan kiertueella päättyy tiukkojen poikkeusjärjestelyiden keskellä

Suomen naisgolfareiden kärkeen kuuluvat Sanna Nuutinen ja Noora Komulainen eivät ole vuosikausiin viettäneet yhtä paljon aikaa Suomessa kuin nyt koronaviruksen takia.

Valmiiksi pakattuja ruokakasseja Haagan seurakunnan ruokajakelussa.

Koronaepidemia toi esiin suomalaisen sosiaaliturvan haavoittuvuuden poikkeusoloissa – erityisesti ikääntyneiden tilanne oli hankala, kun palveluita supistettiin

Järjestöjen toiminnan lisäksi koronakeväänä on kaivattu erilaista vapaamuotoista auttamista, kuten naapuriapua ja vapaaehtoistoimintaa.

Miisa Tervala

"Onko minulla enää tulevaisuutta, jota olin suunnitellut?" kysyy Miisa Tervala, 21 – parikymppiset pelkäävät laman vievän työt ja hyvinvoinnin

Koronaepidemian talousvaikutukset ovat tähän mennessä iskeneet erityisesti nuoriin. Samalla horjuu usko tulevaisuuteen.

Kertakäyttöiseen kasvomaskiin pukeutunut nuori.

Moni nuori kantaa korona-aikana huolta vanhempiensa jaksamisesta ja perheen toimeentulosta – vähävaraisten perheiden nuorilla hankalinta

Yli puolet Pelastakaa Lapset -järjestön kyselyyn vastanneista 13–17-vuotiaista nuorista kokee poikkeusolojen lisänneen yksinäisyyttä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle