Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

50 hoitajaa ja lääkäriä ympäri maata leiriytyi Repoveden kansallispuistoon treenaamaan hengenpelastamista: "Ei harjoitella Lidlin takapihalla"

Repoveden kansallispuistossa Kouvolassa harjoitellaan tällä viikolla retkeilyonnettomuuksien varalta. Lavastetuissa tilanteissa opetellaan auttamaan loukkaantunutta maastopyöräilijää, melojaa ja kalliokiipeilijää.

Sähköpotkulautailun kielto öisin puolittaisi sairaalahoitoa vaativat onnettomuudet – Ylilääkäri ihmettelee, miten huonossa kunnossa laudalla ajetaan

Tampereen yliopistollisen sairaalan päivystyksessä on hoidettu kesän aikana 160 sähköpotkulautailijaa. Yli puolet onnettomuuksista on sattunut yöaikaan.

Anniina Liedes, 25, synnytti olohuoneessa, ja tuleva isä sai puhelimessa ohjeen katsoa, näkyykö pää – "Tuli vähän epätodellinen olo: tapahtuiko todella näin?"

Suunnittelemattomia sairaalan ulkopuolisia synnytyksiä tapahtuu vuosittain korkeintaan satakunta. Vielä sitäkin harvempi vauva syntyy matkalla sairaalaan.

Uusi eläinsairaala Seinäjoella palvelee laajalti – puolet päivystysasiakkaista rannikolta

Eläinsairaalassa Seinäjolle käy päivittäin kymmenittäin päivystysasiakkaita. Puolet sairaalan asiakkaista tulee Seinäjoen päivystysalueen ulkopuolelta kuten Pohjanmaan rannikolta ja Keski-Pohjanmaalta.

Savonlinnaan perustettiin ensiapupiste erokriisistä toipuvien tueksi

Eron ensiapupisteen toiminnasta vastaavat Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosteri, perheasiain neuvottelukeskus, varhaiskasvatus ja muut toimijat.

Luoteisen Keski-Suomen ambulanssit siirtyvät yksityisiltä pelastuslaitoksen pyöritettäväksi

Jatkossa pelastuslaitos vastaa Saarijärven, Kinnulan ja Pihtiputaan ensihoidosta. Aikaisemmin palveluista ovat vastanneet yksityiset ambulanssiyrittäjät.

Vanhus saattaa odottaa HUSin päivystyksissä jatkohoitoa yli vuorokauden – Ylilääkäri: Ihmistä pitäisi tukea ennen kuin kamelin selkä katkeaa

HUSin päivystykset kuormittuvat, sillä potilaat joutuvat odottamaan seuraavaan hoitopaikkaan pääsyä jopa kahden vuorokauden ajan. Päivystyksiin jää jumiin etenkin ikäihmisiä, joista kaikkien vaivoja ei päivystyksessä voida hoitaa.

Turun rantavalvojat joutuivat huomauttamaan vanhempia lasten valvonnasta aiempia vuosia enemmän

Lapset ovat olleet vedessä ilman aikuisen valvovaa silmää. Valvomattomuuteen jouduttiin puuttumaan erityisesti Ispoisten uimarannalla.

Siun soten yhteispäivystykseen ei kannata soitella, jos ei ole kyse päivystysasiasta

Siun soten yhteispäivystyksen numero 116117 ruuhkautuu nykyisin koronaa koskevista soitoista. Näin läpi pääsevät huonosti ne, joiden hoidon tarve puhelinnumerossa pitäisi arvioida ennen vastaanotolle tuloa.

Olympialaisten BMX-pyöräilyssä hurjan näköisiä onnettomuuksia – yhdysvaltalainen olympiavoittaja vietiin paareilla sairaalaan: "Nyt kävi pahasti"

Kisajärjestäjät kertoivat Yhdysvaltojen olympiavoittaja Connor Fieldsin olevan hereillä sairaalassa. Niin ikään paareilla pois kannettu Australian Saya Sakakibara on tällä hetkellä tarkkailussa.

Akuutti24:n ruuhkat jatkuvat Lahdessa

Koronatilanteen lisäksi muun muassa helteiden kuivattamat asiakkaat ja vapaa-ajan tapaturmat työllistävät päivystystä. Päijät-Sote toivoo, että ihmiset miettisivät tarkoin muun muassa, kannattaako ravintoloihin mennä juuri nyt.

Työtapaturma Virroilla: tonnin metallilevynippu kaatui ihmisen jalan päälle

Virroilla tarvittiin pelastuslaitoksen apua alkuiltapäivästä, kun paikallisella työpaikalla sattui työtapaturma. Pinteeseen jäänyt henkilö sai nopeasti avun ja siirrettiin ensihoidon hoidettavaksi.

KYSin päivystys ruuhkautunut helteen vuoksi – ihmiset kärsivät nestehukasta ja uupuvat kuumuuteen

Helle on tällä viikolla ruuhkauttanut KYSin päivystystä. Iso osa päivystykseen hakeutuneista on iäkkäitä tai monisairaita. Ongelmat alkavat kasaantua, kun helle on kestänyt pitkään.

Helteen uuvuttamat ihmiset ruuhkauttivat Pohjois-Karjalan keskussairaalan – ylilääkäri neuvoo viemään vanhukset vaikka kauppaan

Lämpö aiheuttaa ongelmia etenkin vanhuksille ja perussairaille, joilla lämpökuorma aiheuttaa perusterveitä herkemmin erilaisia ongelmia. Oireina päivystykseen hakeutuvilla on muun muassa oksentelua, ripulia ja ruokahaluttomuutta.

Kanta-Hämeen keskussairaalan päivystyksessä Hämeenlinnassa on joutunut ajoittain odottamaan tunteja

Ruuhkat päivystyksessä ovat johtuneet suurista asiakasmääristä, helteestä, koronan vaatimista turvatoimista, henkilökunnan kesälomakaudesta sekä tavallista hankalammista tapauksista.

Tyksin päivystyksessä ruuhkaa kuumuuden vuoksi

Pidempiaikaista hoitoa tarvitseville ei ole välttämättä heti saatu vuodeosastopaikkaa. Kiireellistä hoitoa pystytään kuitenkin tarjoamaan normaalisti.

Potilaat odottavat jopa vuorokausia HUSin päivystyksessä pääsemättä eteenpäin – paha ruuhka syntynyt helteistä ja hoitajapulasta

HUSissa toivotaan, että ellei kyseessä ole hätätilanne, otetaan ensimmäiseksi yhteyttä päivystysavun numeroon. HUS Akuutin toimialajohtajan mukaan koko järjestelmä on tällä hetkellä alimitoitettu potilasmäärään nähden.

Mies hukkui Kemissä Mansikkanokan uimarannalla

Mies menehtyi auttamisyrityksistä huolimatta.

Tyksin päivystykseen hakeutuu yhtä paljon potilaita vesimyrkytyksen ja kuivumisen vuoksi

Vesimyrkytyksen ja kehon kuivumisen oireet ovat samankaltaisia, minkä vuoksi vesimyrkytystapauksia ei välttämättä heti tunnisteta.

Hellepotilaat kuormittavat ensihoitoa ja sairaaloiden päivystyksiä – lämpö on uuvuttanut iäkkäitä, lapsia ja terveitäkin pohjalaismaakunnissa

Myös lisääntynyt ulkoilu ja alkoholin käyttö ovat lisänneet ensihoidon tehtäviä. Helteestä kärsiviä potilaita on jouduttu hoitamaan myös sairaalassa.

Ambulanssi saattaa huristella kiireettömän potilaan ohi – "Työnantaja ei voi velvoittaa ylitöihin", perustelee ensihoitopäällikkö

Kiireelliset tehtävät määritellään eri tavoin Keski-Suomessa ja Etelä-Savossa. Ensihoitajien työajoista käydään keskustelua koko ajan valtakunnallisesti, sanoo Etelä-Savon pelastuslaitoksen ensihoitopäällikkö Jari Kalin.

Helle ruuhkauttaa päivystyksiä Etelä-Savossa - nuorillakin voi olla oireita

Essoten alueella helteestä johtuvat päivystyskäynnit pidentävät jonoja päivystyksessä ja osastohoitoon pääsyssä. Sosterilla ollaan ainakin vielä tavallisen kesäkiireen keskellä.

Pitkä helleputki näkyy Keski-Suomen keskussairaalan päivystyksessä – kuumuus voi koetella myös nuoria

Helteinen sää kuormittaa erityisesti henkilöitä, joilla on muutenkin paljon terveysongelmia. Keski-Suomen keskussairaalan päivystys ei ole vielä ruuhkautunut hellepotilaista. Pelastuslaitoksella on ollut runsaasti ensihoitotehtäviä.

Helle koettelee vanhuksia Kanta-Hämeessä – pelkkä vesi ei aina riitä hellejuomaksi

Helle on tuonut paljon potilaita Kanta-Hämeen keskussairaalan päivystykseen tänään ja viime viikonloppuna. Erityisesti helle koettelee vanhuksia.

Eläinpotilaiden ympärivuorokautinen hoito pitää keskeyttää Kouvolan eläinsairaalassa – lääkäreitä ei ole tarpeeksi

Kouvolan eläinsairaala keskeyttää toistaiseksi eläinpotilaiden päivystyksen arkiöisin. Eläinlääkäreistä on pulaa ja kesälomakausi pahentaa tilannetta. Eläinsairaala on helmikuun alusta lähtien vastaanottanut hoitoa tarvitsevia eläimiä vuorokauden ympäri.

Pohjois-Karjalan keskussairaalan yhteispäivystys ruuhkautunut pahoin – helle uuvuttaa vanhuksia ja ihmisiä loukkaantuu kesänvietossa

Pohjois-Karjalan keskussairaalan yhteispäivystys on ruuhkautunut helteiden aiheuttaman potilasmäärän takia. Alueen asukkaita kehotetaan hoitamaan kiireettömät asiat ensisijaisesti omalla terveysasemalla. Myös päivystyksen puhelinpalvelu on ruuhkautunut.

Kuopiossa sähköpotkulaudalla loukkaantuneita vain muutamia

Kesäkuussa katukuvaan ilmestyneet vuokrattavat sähköpotkulaudat eivät ole vielä työllistäneet juurikaan poliisia ja ensiapua Kuopiossa. KYSin tietojen mukaan sähköpotkulautaonnettomuuksissa loukkaantuneita on toistaiseksi vain muutamia.

Päivystysapu 116 117 tunnetaan vielä huonosti Pirkanmaalla

Pirkanmaalla vuoden vaihteessa käyttöön otettu päivystysapu ei ole lyönyt läpi toivotulla tavalla. Maksuttomaan numeroon tulee noin 3000 puhelua kuukaudessa vaikka siellä on varauduttu kolminkertaiseen puhelumäärään.

Lapissa vältyttiin vakavilta henkilövahingoilta juhannuksena

Pelastuslaitoksen mukaan juhannuksen tehtävien määrä vastasi tavanomaista kesäviikonloppua. Eniten pelastuslaitosta työllistivät ensivastetehtävät ja tarkastustehtävät.

KAKS:n potilastietojärjestelmässä ongelmia, päivystykseen kannattaa hakeutua vain hätätapauksissa

Ensihoito toimii Kainuussa normaalisti, mutta päivystykseen kannattaa mennä vain hätätapauksissa. Onnettomuuksissa ja henkeä uhkaavissa tilanteissa kannattaa soittaa hätänumeroon 112.

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri: Ei kiireelliset potilaat ruuhkauttavat päivystystä

Päivystysalueen johtaja Afra Prokki kuvailee, että muista kuin ei kiireellisistä syistä päivystykseen hakeutuvat hidastavat kaikkien päivystyspotilaiden hoidon saantia.

Pelaaja oli tukehtua kieleensä kesken ottelun, mutta vastustajan nopea toiminta pelasti – Jyväskylässä suunnitellaan laajempaa ensiapuvalmiutta jalkapallo-otteluihin

JJK:n maalivahti Aati Riihimäki ja Oulun Herculesin pelaaja Kuutti Matila törmäsivät toisiinsa pahasti pallontavoittelutilanteessa. Törmäyksen seurauksena Matila meinasi tukehtua kieleensä, mutta JJK:n puolustajan Antti Åken ensiapu pelasti tilanteen.

Tanskalaispelaaja Eriksenin sydänpysähdys vavahdutti jalkapallonuoria – seuroissa luvassa ensiapukoulutusta, Palloliitto pohtii ohjeistusta

Poikkeukselinen tapaus on herättänyt keskustelua siitä, ovatko seurojen ohjeistukset ja toimintatavat ajan tasalla. Pääsarjoissa pelaavien terveyttä seurataan vuosittain, mutta juniori- ja amatööriotteluissa samanlaisia käytäntöjä ei ole.

Lappeenrannassa kokeillaan matalan kynnyksen hammashuoltoa – asiakkaita palvellaan ilman ajanvarausta

Eksote haluaa selvittää, olisiko suuhygienistien vastaanotto syytä saada pysyväksi palveluksi. Walk-in-palvelussa asiakkaat voivat tulla vastaanotolle ilman ajanvarausta. Suuhygienistit tarjoavat pienimuotoista hoitoa ja omahoidon neuvontaa.

Ambulanssi löytyy jatkossa myös pyörän selästä – pyöräilevä ensihoito käyttöön Pohjois-Savossa

Ensimmäinen fillarienskan, eli pyöräilevän ensihoidon partio lähtee viikonloppuna mukaan koulujen päättäjäisjuhlintaan Kuopiossa. Fillarienskoja nähdään kesällä yleisötapahtumissa eri puolilla Pohjois-Savoa.

Tiina Niinimäki näki pienen lapsen kelluvan Tohloppi-järvessä ja ryntäsi apuun – hukkuva näyttää hyvin erilaiselta kuin elokuvissa

Suomessa hukkuu vuosittain 150–200 ihmistä. Hukkuva ihminen ei välttämättä näytä siltä, mitä useimmat odottavat. Hengenpelastamisesta tiistaina palkitut Tiina Niinimäki ja Teemu Ryyppä tietävät tämän kokemuksesta.

Suomussalmen ja Kuhmon yhteispäivystykset kiinni toukokuun lopussa: ensin edessä on kesäsulku

Terveysasemien päivystysten lopettaminen on tuomassa Kainuun sotelle puolen miljoonan euron säästöt. Vaikka asiasta on tehty oikaisuvaatimus, niin ensin toteutetaan kesäsulku.

Viisi sairaanhoitopiiriä haluaa mahdollisuuden saada laajan päivystyksen sairaalan – lähettivät kirjelmän eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle

Sairaanhoitopiirit ja kuntayhtymät ovat kirjelmöineet sen puolesta, että saisivat laajan ympärivuorokautisen päivystyksen sairaalan niin halutessaan. Aloite kirjelmään lähti Kymenlaakson ja Etelä-Savon sairaanhoitopiireistä.

Eksote kokeilee walk-in -vastaanottoa Lappeenrannan keskushammashoitolassa

Ilman ajanvarausta toimivalla vastaanotolla voi saada suuhygienistiltä omahoidon neuvontaa, hoidontarpeen arviointia ja ensiapua lohkeamiin. 

Jatkuva kiire piinaa hoitajia: itkien kotiin, lomia pitämättä, alanvaihto mielessä – "Porukka on todella väsynyttä", sanoo luottamusmies

Jyväskylän sairaala Novan hoitajat väsyvät jatkuvaan kiireeseen, joka johtuu työntekijäpulasta, sanoo luottamusmies Kati Jetsu. Lyhyisiin sijaisuuksiin ei meinaa löytyä työntekijöitä, kertoo myös sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen.

Lasse Vilenius vietti seitsemän tuntia päivystyksessä, moni lähti ilman hoitoa – Ylilääkäri: Ilman muuta ottaisimme mielellämme lisää työntekijöitä

Hoitajat vaihtuvat aiempaa tiuhempaa tahtia sairaala Novassa Jyväskylässä. Akuuttilääketieteen ylilääkäri Tuomo Kyrönlahti pitää syynä muuttoa uusiin tiloihin. Selkeää hoitajavajetta ei hänen mukaansa kuitenkaan ole.

Keihäänheiton valmentajaguru Leo Pusa sai sydänkohtauksen kotonaan, vaimon elvytys pelasti hengen

74-vuotias keihäänheiton valmentaja Leo Pusa sai sydänkohtauksen reilu viikko sitten. Pusa kertoo Yle Urheilulle puhelimitse sairaalasta voivansa tapahtumiin nähden hyvin.

Lasten perusturvallisuus huolettaa perukassa – Kainuun sote rauhoittelee päivystyskeskustelua

Kainuun soten hallituksen viime viikon päätös lopettaa viikonloppuvastaanotto Kuhmon ja Suomussalmen terveyskeskuksista on aiheuttanut laajaa keskustelua. Asukkailla on myös huolta turvallisuudesta ja palvelujen tasosta.

Ensihoitoyksikkö palaa takaisin Ähtäriin toukokuun alussa

Yksikkö oli evakossa Alavudella noin vuoden ajan.

Lapissa osattiin pääsiäisenä varoa heikkoja jäitä – eniten pelastuslaitosta työllistivät ensivastetehtävät

Vaikka jäätilanteen tiedetään olleen heikko Lapissa, ei jäihin putoamisia ole tullut pelastuslaitoksen tietoon.

Raili Venäläisen koskettava tarina – Mitä tehdä, kun 112:sta ei saa apua?

Ambulanssia ei haluttu lähettää noutamaan koronapotilasta.

Korona vähensi ensihoidon tehtäviä Essoten alueella viime vuonna

Kuntayhtymästä arvellaan, että tehtävien vähentymiseen on vaikuttanut osittain liikkumisen vähentyminen ja yleinen varovaisuus.

Perjantai 5.3.2021 (tv)

Ravintoloiden koronarajoitukset. Ambulanssin kuljettajat. Pronssimitali. Sääennuste.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle